Hvad er KETO?

KETO er en populær variant af low carb/LCHF, hvor man spiser så få kulhydrater, at kroppen lægger sin forbrænding om til at forbrænde fedt (og ketonstoffer) i stedet for kulhydrater (glukose). Det kaldes ketose.

Læs mere om ketose her: Hvad er ketose?

Hvorfor er KETO så effektivt?

KETO’s popularitet skyldes, at det er utroligt effektivt til vægttab. KETO stabiliserer nemlig blodsukkeret og nedsætter appetitten, så det føles mere behageligt (eller mindre ubehageligt) at være i kalorieunderskud.

Mange oplever, at de med KETO helt mister appetitten og glemmer at spise, eller at de har svært ved at spise deres portion op. Sukkertrang og cravings forsvinder også, og det er på mange måder det modsatte af, hvad der oftest sker, når man går på slankekur.

Slankekure er nemlig kendt for at øge appetitten og øge sukkertrangen, hvilket ofte fører til yderligere overspisning og derved vægtøgning. Simpelthen fordi kroppen (eller rettere hjernen) opfatter, at der er mangel på energi og derfor udsender stærke spisesignaler, som kan være svære at stå imod.

På KETO sker dette ikke i samme grad.

Om det skyldes det ultrastabile blodsukker eller at kroppen bevarer de appetitregulerende hormoner i normalområdet eller om det slet og ret skyldes, at kroppen pga. det lave insulinniveau har fri adgang til at hente energi i kroppens egne fedtlagre og derfor ikke tolker situationen som sult, vides faktisk ikke.

Læs også: Vægttabsresultater med før og efter-billeder

Hvad spiser man på KETO?

På KETO spiser man grøntsager, kød og fedt.

Grøntsager – især salatgrønt og kål

Idet sigtet er at holde kulhydratindtaget så lavt som 20-30 g pr. dag, er salatgrøntsager og kål gode valg. Vælger man primært disse som det grønne indslag på tallerkenen, kan det snildt lade sig gøre at spise 600 g grøntsager om dagen (hvis man gerne vil det).

Animalske proteinkilder

Herudover spiser man godt med animalsk protein, dvs. kød, fisk, fjerkræ, æg og til dels også mejeriprodukter som fx ost.

Animalsk protein udgør en vigtig del af KETO. Dels fordi protein er det mest mættende makronæringsstof men også fordi tilstrækkeligt protein er vigtigt for at lykkes med at tabe fedtvægt uden samtidig at tabe for meget muskelmasse.

Animalsk protein er modsat planteprotein (bønner og linser fx) komplet protein, hvilket vil sige, at det indeholder samtlige aminosyrer, herunder de essentielle aminosyrer, som vi skal have dækket gennem kosten.

Animalsk protein indeholder heller ikke nogen kulhydrater, hvilket gør det muligt at lykkes med at spise så få kulhydrater. Undtagelsen her er æg, som faktisk indeholder en lillesmule kulhydrat, men det er så lidt, at det ikke er værd at bekymre sig om.

Sundt fedt

Herudover spiser man fedt.

Fedt er kroppens energikilde eller brændstofkilde på KETO. Med for lidt fedt er det svært at blive rigtigt mæt. Fedt fås gennem proteinkilderne, men de fleste har behov for at lægge lidt ekstra fedt til maden også.

Det er dog ikke sådan, at du skal spise en bestemt mængde fedt, for at ‘det virker’. Du skal spise den mængde fedt, der gør dig mæt, så du undgår at spise allemulige andre ting.

Kan du gå fra morgenmad til frokost og fra frokost til aftensmad uden at føle nævneværdig sult, spiser du ‘nok fedt’. Føler du dig propmæt og lidt kvalm hele tiden og står vægten stille (eller går op), spiser du for meget  fedt.

Gode kilder til fedt på KETO er alt animalsk fedt (dvs. det fedt, du får med i købet, når du spiser kød, fisk, fjerkræ etc.).  Andre gode fedtkilder er smør, olivenolie, avokado/avokadoolie, kokosolie etc.

Det anbefales at begrænse indtaget af de omega 6-rige planteolier (solsikkeolie, tidselolie, majsolie, sojaolie, vindruekerneolie og ‘unavngivne vegetabilske olier) pga. deres inflammationsdrivende virkning.

Spekulerer du på, hvordan det hænger sammen med specifikke madvarer, kan du læse her -> Er det KETO?

Kan man spise ubegrænset på KETO?

Ja og nej.

Den naturlige appetitnedsættelse er det stærkeste kort for KETO, når  det  kommer til vægttab. For de fleste giver det sig selv, at de ved at  sigte efter at spise grøntsager, kød og  fedt spontant nedsætter deres kalorieindtag, så de går ned i vægt.

Det afføder en opfattelse af  at  man ‘kan spise ubegrænset’, så længe kosten indeholder få kulhydrater. I virkeligheden sker der det, at man lykkes med at spise sig mæt på færre kalorier og derfor ikke oplever det, som at man skal kontrollere sit indtag med viljestyrke.

Den appetitdæmpende virkning indfinder sig som regel i løbet af den første uge, men hos enkelte tager det 3-4 uger, før det sker.

Det er vigtigt at holde tingene adskilt her: Det er kulhydratrestriktionen, som resulterer i appetitnedsættelsen, men det er kalorieunderskuddet, der giver vægttabet.

Læs mere her: Begynderguide til KETO

Tilegn dig viden og få succes med KETO

Viden er magt, og jo mere du ved og forstår hvordan KETO virker, jo større chance har du for ikke at blive hylet ud af kurs, når tvivlen banker på og i sidste ende for at lykkes med dit vægttab.

KETO er helt enkelt rent kostmæssigt (grøntsager-kød-fedt), men du kan have brug for forståelse for, hvorfor det bliver skidt, før det bliver rigtigt godt, og hvordan du bedst sikrer, at din krop laver det eftertragtede skifte til fedtforbrænding.

Min bog KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt giver dig alt dette + 80 ernæringsberegnede opskrifter, som alle indeholder få kulhydrater og som du kan sammensætte på kryds og tværs og derved lykkes med at holde dit kulhydratindtag på 20-30 g.

Læs mere om bogen og køb den her: KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt

KETO BOG: KETO - Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt af Jane Faerber

Så hvad er KETO?

KETO er din vej til et vægttab, uden at det betyder, at du skal gå og være sulten hele tiden. Og det er i al sin enkelhed hemmeligheden  bag KETO.

Læs også: KETO bøger, ressourcer og vægttabsforløb

83 kommentarer til “Hvad er KETO?”

Skriv en kommentar

    • Hej Lene
      Det har jeg desværre ingen kompetencer til at svare på. Jeg kan fint sige, at jeg har masser af eksempler på kursister på mit Kickstart-kursus, der har brugt Keto med fin succes men alle spørgsmål om sygdom og medicin bør rettes lægen og ikke mig. Læs mere her: Keto og sygdomme

      Svar
  1. Kære Jane.

    Jeg overvejer at starte med keto. Jeg har dog en spekulation, fordi jeg har haft problemer med galdeblæren for 2 år siden, og det er som om det bryder op igen nu. (Provokeret af kaffe og stress, ikke at jeg drikker for meget af det, men jeg tror at det hænger sammen med forsuringen som kaffe giver kroppen.)

    Stress både fordi hverdagen har været for proppet med aftaler, men også pga. stråling er jeg bange for, jeg er tidligere ramt af EHS og MCS (ELoverfølsomhed, og Kemikalieoverfølsomhed, som begge giver mange inflammationer i kroppen.)

    Går det an at prøve keto hvis min galdeblære er sur på mig? (Overvejer også at prøve at hjælpe den med kosttilskud med marietidsel evt. først, eftersom galden jo tager sig af fedtstofferne.)

    Kroppen har haft det godt med min blodtypekost i 6 år, og den kan kapere lidt af det der slog den/mig ud tidligere af og til nu. :-) Når jeg læser bogen om blodtypekost, kan jeg også godt se at fx. brød og boller samt kulhydrater anbefales kun få gange om ugen, og i mindre portioner end jeg for tiden indtager…..
    Det var derfor jeg tænkte at keto/LCHF var en god ide, men jeg skal lige blive klar på det med galden…. Måske værd at nævne at der er kommet lidt for mange “dansehåndtag” på siderne, nok pga. for mange kulhydrater.

    Jeg kan også mærke det på mine hormoner (har PCOS men dog blevet mor til ét barn! ad naturlig vej! :-D ) som ikke er så nemme at danse med. Du har nok også hørt om denne kombination af helbredsgener som tapper folk for energi, og det er i nogen grad også tilfældet her. Siden jeg blev EHSramt har jeg haft meget svært ved at kunne sove om natten, og det hænger sammen med tab af melatonin i urinen når man bliver ramt, det er især et problem for folk med blodtype B. Så det ene med det andet….

    Der er i hvert fald en motivation for at prøve om keto kan ændre på de ubalancer jeg oplever.

    Tak at du kan give et indspark hvis du ved hvordan og hvorledes med galden.

    Mvh. Anne.

    Svar
    • Hej Anne
      Jeg har ikke rigtigt erfaring med de ting, du nævner, men hvis vi kigger specifikt på galdeblæren og Keto plejer det ikke være et problem. I hvert fald ikke den type Keto, jeg anbefaler, som er baseret på rigtig mad og ikke på at presse fedt i sig.

      Mange, der har problemer med galdeblæren eller som har fået den fjernet, har glæde af at trappe lidt langsomt op med fedtet, indtil leveren lige får sat produktionen af galde op. Enkelte tror jeg også har glæde af fordøjelsesenzymer i starten, men det er meget individuelt. Men jeg ville foreslå at trappe lidt ned med kulhydrater over et par uger fremfor at gå all in fra den ene dag til den anden. Det tror jeg vil give dig færrest symptomer undervejs.

      God fornøjelse :)

      Svar
      • Kære Jane.

        Tak for svar! :-) (Nu fandt jeg det endelig… det forekommer lidt svært at finde spørgsmålet igen når der er spørgsmål og svar under alle artikler på din hjemmeside. Især når man har glemt hvilken af artiklerne man skrev på! :-D Kunne man lave en feature så man får en mail når der kommer svar? Det fik jeg nemlig ikke, har bare ledt efter svaret nogen tid, til jeg fandt det i dag. )

        Det var også mest den med galden jeg ledte efter svar på, og det virker som en god start, at skrue gradvis ned på kulhydraterne.

        Min mand og jeg vil have fat i keto på 4 uger, så vi kan få lidt inspiration til at komme i gang. Det er nemlig så nemt at hænge de i samme fødevarer som man altid spiser…. :-) Jeg tror vi kommer derhen med din fine bog! (Nu har vi også ventet på at få råd til den, nu kom det endelig. :-)

        Tak for svar og inspiration!
        Mvh. Anne.

        Svar
        • Hej Anne

          Den feature med mail troede jeg faktisk var der. Det var den i hvert fald tidligere. Jeg må lige høre min udvikler om hvorfor den er forsvundet. Det er jo næsten umuligt at finde rundt ellers :)

          Rigtig god fornøjelse med det hele – håber I bliver glade for bogen ❤️

          Svar
  2. Hej Jane

    Jeg har har spist keto i 14 dage og har lynhurtigt tabt de 3 dumme ‘corona kilo’. Det er super dejligt- nu mangler jeg de sidste 5, som jeg altid har villet af med og er top-motiveret! Og så er bonus, at jeg er vild med maden :)

    På mandag skal jeg begynde at arbejde fra kontoret igen. Vi får fælles frokost og jeg er en ‘social spiser’. Derfor vil jeg gerne spise det samme som de andre. Og det betyder at jeg ikke kan holde styr på kulhydratindtaget, og ikke har lyst til det når jeg er ude.

    Har du erfaring med om keto-opskrifter stadig vil være gavnlige for mig, hvis jeg spiser dem til aftensmad i hverdage og hele dagen i weekenden? Jeg er bange for at den høje mængde fedt har en usund effekt, når den kombineres med en højere mængde kulhydrat. Jeg tror at et vægttab stadig er muligt med denne model, hvis der er lidt fokus på kalorier. Men jeg er simpelthen bange for det sundhedsmæssige aspekt og synes ikke jeg kan finde noget info om det.

    Jeg spiser aldrig morgenmad og har aldrig gjort det, så på en måde spiser jeg efter 16/8, og keto-maden giver mig en masse energi indtil frokost.

    Kh Frederikke

    Svar
    • Du kan sagtens skele til kulhydratindtag, selvom du spiser fra fælles frokost og fx springe de store stivelseskilder over eller minimere dem. Det vil gøre mængden af kulhydrater i din frokost lav stadig. Du vil ikke behøve bekymre dig om det øgede fedtindtag for dit samlede kulhydratindtag vil stadig være i den lave ende. Men lad være med at blende hele og halve pakker smør i kaffen – men det gælder uanset hvad du gør resten af dagen faktisk :)

      Svar
  3. Hej Jane.

    Jeg er en kvinde på 42. Og jeg er meget taknemmelig for dig.

    I min familie er eller bliver alle kvinderne (og alle tæller søster, 2 kusiner, mor, mormor, kusines 2 børn, mine to børn) diagnostiseret med lavt stofskifte, og den autoimmune sygdom som ofte følger med, Hashimoto.

    I kølvandet på LS følger mange gener, men een af dem, som næsten er umulig at slippe af med, både fysisk og i det daglige spejlbillede, er vægtøgning. Du kan faktisk gå så langt ned i kalorieindtag at du bliver syg, også selvom du spiser de helt rigtige ting, men du taber dig stadig ikke. Så frustrerende og ganske urimeligt.

    Jeg har kørt antiinflammatorisk kost i en årrække, og selv med denne livsstil og 2 x 24 timers faste om ugen, har jeg skullet kæmpe med vægten. Og jeg er vedholdende og disciplineret, for ikke at tale om ellers relativ slank og aktiv.

    Så faldt jeg over dokumentaren “the Magic pill” på Netflix, og blev enig med mig selv om at jeg ville lære mere om den her livsstil, som tydeligvis virkede. Lettere kontroversiel, ja, men udelukkende fordi jeg var nødt til at give slip i mere end 40 års misinformation omkring fedt, kød, smør, lightprodukter og decideret fedtforskrækkelse. Pyha den var en nød at knække.

    Nå, men jeg besluttede mig for, som jeg gør hver gang jeg tager en beslutning, at gå all in. Og jeg er her endnu!

    I starten var jeg skeptisk, men det var mest fordi jeg lidt kørte i de samme æg til morgenmad, de samme grøntsager til aftensmad osv, men lidt efter lidt (hver dag på ren keto med 20 g kh var en win) lærte jeg, at jeg jo ikke er begrænset, fordi jeg skulle lave brød med pofibre eller husk, men at jeg netop bare var udfordret på min egen tankegang OM hvordan maden skulle være i mine øjne. Så! Ja så begyndte jeg at tænke ud af boksen, at træffe bevidste valg som hang sammen med mine tanker og mine mål, og så knækkede jeg koden. Det var nu ikke længere svært at lade kagen på arbejdet være, ej heller svært at lade være med at spise kartofler til min stegte flæsk… andet var nemt fordi jeg netop også re-wirede min hjerne til at tænke sundhed helt ned i de små valg. Hvorfor sundhed? For hvem? Hvordan? Hvor meget? Hvor lidt? Og vigtigst af alt, hvordan kan det mærkes?

    Jeg har idag kørt efter keto principperne i 3 uger. 3 uger hvoraf de første 1 1/2 uge, har været med en high five til mig selv, når jeg er gået i seng uden at have spist andet end keto.

    Jeg ejer ikke en vægt, så hvor meget jeg har tabt mig, det aner jeg ikke. Men bukserne er begyndt at hænge, skjorterne strammer ikke meget og bh’en skal ind i inderste hægte.

    Og bedst af alt, jeg er ikke sulten! Ingen cravings efter chips, søde sager, sodavand, chokolade eller andet. Min LS tågehjerne er lettet betydeligt, min mave fungerer igen, jeg er ikke træt hele tiden, jeg fryser ikke hele tiden og jeg har meget mere mental og fysisk energi, end jeg har haft i årevis.

    Så Jane, tak for dit meget forståelige sprog, din direkte og “efter min mening” tale. Det har givet så meget mening for mig, at “lære” dig at kende. Jeg har købt et par af dine bøger og det har været penge godt givet ud, for jeg har lært en hel masse om et emne der altid er brandvarmt, nemlig MAD ❤️

    De kærligste hilsner
    Maria

    Svar
    • Ej Maria, hvor bliver jeg glad for at læse din kommentar. Både fordi det selvfølgelig glæder mig at du oplever så gode ting men næsten især fordi du beskriver den der ændring i tankerne, som jeg synes er en forudsætning for at få succes med Keto. Der er nemlig noget ‘om-læring’, når man skal have succes med Keto og har man hele tiden et ben i den gamle lejr er det faktisk svært at lykkes.

      Så glad på dine vegne – tak fordi du skrev <3

      Svar
  4. Hej Jane. Jeg har lige købt din bog, keto på 4 uger. Er det ok at spise eks æg og parma skinke hver morgen?? Jeg spiser morgenmad kl. 5.30 og for ikke at vægge resten af huset skal jeg hverken stege eller starte mikroovn. Så min morgenmad vil altid være kold, og lavet dagen før. Der er ingen mulighed for eks “almindelig” morgenmad som skyr?
    På forhånd mange tak. Hilsen Dorte

    Svar
    • Ja det synes jeg bestemt, det er. Prøv evt. at genlæse kapitel 7 om kostplanlægning.
      Du kan se masser af andre nemme forslag, der kan forberedes forinden her: https://www.madbanditten.dk/2019/11/24/keto-morgenmad/

      Hvad angår skyr er det jo dit liv og dine regler. Når du ikke finder den slags i mine bøger, er det fordi jeg opfatter det som mindre optimalt end måltider baseret på kød, grøntsager og fedt.

      Svar
    • Nej, som du kan læse her på siden er frugt ikke en del af Keto.

      Det vigtigste er dog at det samlede kulhydratindtag for dagen er lavt og det kan man godt nogle gange greje sådan, at man fx bruger lidt tern af frugt på en salat. Men ved at spise hel frugt, vil man hurtigt have brugt hele sin daglige kulhydratration.

      Svar
  5. Kære Jane

    Jeg synes, det er blevet sværere for mig at måle ketosen i blodet her efter at have været på keto et stykke tid (dog også med “tilbagefald”, men hvor jeg skulle mene, at jeg for længst burde være tilbage i ketosen igen nu).

    Tidligere kunne jeg fint måle et resultat over 0,5 ganske ofte, nu driller det, og jeg kommer sjældent op over 0,2.
    Men i modsætning til urinen skulle man da fortsat kunne måle ketonstofferne i blodet, ikke? De “forsvinder” ikke, ligesom i urinen, efterhånden som kroppen tilvænner sig, vel?

    Ja ja, og nu kommer din gode Jane-kæphest om, at man bare skal MÆRKE, om man er i ketose, jeg ved det godt :-) Og jeg er egentlig også enig. Er bare lidt en “måle-freak”, og det motiverer mig helt vildt at se det dumme decimaltal på den skærm ha ha.

    Kærligst, Mai

    Svar
    • Hej Mai

      Det er helt normalt, at ketonstofferne i blodet daler over tid i takt med at kroppen bliver bedre til at bruge dem som energi og ikke længere behøver lagre i blodet. Man har længe sat 0,5 mmol/L pr. liter som en slags grænse for det, vi kalder ernæringsmæssig ketose men man overvejer at sænke den til 0,2-0,3 mmol/L fordi nogle ganske enkelt aldrig målere højere.

      Og jeg er virkelig ikke anti-måle. Men jeg er anti-at lade sig demotivere over noget, man ikke forstår. Eller i det her tilfælde, ikke har nogen jordisk chance for at forstå. Kroppens energiomsætning er så kompleks og vi kan aldrig nogensinde komme til at have klar korrelation mellem hver en bid, vi putter i munden og tallet på en vilkårlig måler (hvad enten den er til blodsukker, ketonstoffer eller vægt).

      Og jeg er endnu mere anti-at begynde at gøre alle mulige ting for at få et bestemt tal på en måler. Her mener jeg fx de der råd på internettet om at du skal spare på protein og fylde på med godt med fedt. Det vil give dig en højere ketonmåling, ja måske, men det vil hverken gøre noget godt for helbred og vægt. Så altid have målet i sigte, når vi tager målingerne ind.

      Oooog som en sidste ting. Carb Creep er jo uhørt normalt her også. Læs eller genlæs her: https://www.madbanditten.dk/2020/01/27/carb-creep/

      Svar
  6. Hej Jane
    Vi er godt i gang med keto og det går fint, men jeg tænker allerede nu på sommeren og vores yndlingsspise – nye kartofler. Er det helt umuligt at kombinere kartofler med keto ?

    Svar
  7. Hej Jane. Tak for et fint og nyttigt site med letforståelige forklaringer! Jeg er her i januar startet på en omlægning af min kost. Ikke fordi jeg skal tabe mig, men fordi jeg har massive problemer med maven/fordøjelsen. Jeg følger i store træk dine anbefalinger og vil derfor gerne høre, hvor længe det, du vist kalder “ketose”, varer – for jeg lider en del af “bly i benene” og mangelende energi. Jeg har været igang i knap 14 dage. bh. Britta

    Svar
    • Hej Britta

      Det er lidt forskelligt. Generelt kan man sige, at selve omstilingsfasen varer ca. 3-6 uger. Lige de tunge ben er min erfaring kan være et af de symptomer, der hænger ved lidt længe.

      Ketose varer lige så længe som du bliver ved med at spise få kulhydrater. Ketose er en konsekvens af det lave kulhydratindtag.

      Men har du haft mulighed for at læse Keto-bogen (især kapitel 5 Alt om Ketose og kapitel 7 om Keto flu)?
      Og hvordan går det med at følge saltanbefalingerne?

      Svar
  8. Jeg har nu “bladret” lidt i dine fremragende og meget inspirerende opskrifter og læst lidt hist og her, her på siden. Jeg er meget hooked på keto!

    Men..
    Kan jeg vælge frit ud fra dine opskrifter, at jeg vælger en ret fra hver kategori – morgenmad – frokost – aftensmad? Er det så simpelt?

    Og din Frappé iskaffe – er det “lovligt” at drikke flere glas om dagen eller hvad anbefaler du?

    Hvordan med greenies og smoothies? – er det som mellemmåltider eller kan jeg bruge dem som substitut for et måltid?

    Til sidst, tusind tak for meget velsmagende opskrifter som er overskuelige og nemme at lave! Tak

    Hilsen Cecilie

    Svar
    • Hehe, ja, det er så nemt :)

      Jeg formoder, det er Keto-bogen, du har bladret i og i den er alle opskrifterne jo energiberegnede så du kan se, hvad de indeholder. Men næsten uanset hvordan du sammensætter dem, vil du lande indenfor de anbefalede 20-30 g kulhydrat pr dag og i et komfortabelt kalorieunderskud.

      Når du så lægger andre ting til, greenies, smoothies, frappé-kaffe kompromitterer du jo dette. Dvs. du kan ikke bare lægge det oveni uden at det har betydning.

      Greenies og smoothies anbefaler jeg slet ikke på keto. Du har ikke brug for mellemmåltider i en fedtforbrændende krop. Frappé kaffe kan du gøre som du vil men det skal selvfølgelig handle om helheden og din kontekst.

      Når du bruger opskrifter her fra bloggen, skal du selv holde styr på kulhydraterne, da de kan variere i indhold.

      Håber det giver mening :)

      Svar
  9. Hej Jane.

    Jeg ønsker at slippe for mine PCOS symptomer, og har fra andre PCOS-kvinder hørt godt om KETO, da det stabiliserer blodsukkeret. Jeg er dog ikke overvægtig, og bør derfor ikke tabe mig. Tænker du, det vil være svært at opretholde nuværende vægt på KETO??

    Svar
    • Godt spørgsmål, for det er ret individuelt. Jeg kan sagtens spise Keto som normalvægtig og holde vægten fint. Jeg spiser dog ikke altid Keto men spiser altid low carb. Så jeg vil sige jo. Du kan godt spise keto men du skal spise mere fedt/kalorier end dem, der spiser for vægttab. På mange måder vil det bare betyde, at der er nogle ting, du ikke behøver være så nøjeregnende med og alt andet lige vil det formentlig bare være nemmere endnu.

      Svar
    • Hej Joan

      Hvilken opskrift er der tale om? Jeg har måske 30 forskellige opskrifter på boller…

      Men næsten uanset hvilken skyldes det oftest en af to ting:
      1) du bruger ikke den rigtige type mel

      eller

      2) det er bare sådan bollerne er. Melfrit bagværk hæver jo ikke og har en meget anderledes konsistens end almindeligt bagværk

      Svar
  10. Hej Jane. Jeg har købt din vognen synes ikke du skriver noget om tørrede bønner , ærter og linser. Er det ok kilder til protein og er det ok at spise den? Hilsen Helle

    Svar
    • Nej, det er ikke det bedste valg i keto-fasen. Animalsk protein er et bedre valg, da det ikke kommer sammen med kulhydrater som bønner og linser gør. Med bønner og linser vil du lynhurtigt overskride din daglige kulhydratgrænse. Du kan læse mere om det på side 43.

      Svar
  11. Hej Jane
    Jeg har været på Keto-kost siden slutningen af januar til ca sept.. Og derefter mere eller mindre striks LCHF.
    Jeg er meget glad for det kosten gør ved mig og min krop.
    I juli viste nogle blodprøver tegn på for lavt stofskifte. Hvilket blev bekræftet af blodprøver i oktober. Jeg er derfor startet i medicinsk behandling.
    Jeg har læst, at det er hyppigt for os kvinder over 60 år. Men har du nogen viden/kommentarer eller gode råd til fortsat lchf/keto kost ?
    Der er som altid mange forskellige meninger om dette.
    :0))
    Birgit

    Svar
    • Hej Birgit
      Nej desværre ikke rigtigt. Dels er jeg jo ikke læge og kan ikke rådgive ved sygdom og dels er min erfaring med det begrænset. Jeg møder dog hyppigt kvinder med for lavt stofskifte på mine online forløb og min erfaring med dem er at de faktisk klarer sig fint vægtmæssigt, trods dette.

      Svar
  12. Hej Jane
    Jeg har købt din keto bog, og vil gerne igang med Keto. Jeg har et spg ang sundhed og meget fedt og salt, der bliver anbefalet i bogen. Er det sundt med så meget animalsk fedt og så meget salt? Mange steder taler man jo netop om hvor usundt det er for kroppen, især i forhold til f.eks. kræft.
    Er der videnskabeligt belæg for om det er sundt med en Keto kost?
    Håber du har lyst til at svare på mine spg.
    Mvh Trine

    Svar
    • Hej Trine

      Dejligt du har købt bogen. Har du også læst den? ;-)

      Det er et stort og kompleks spørgsmål, du stiller. Jeg har skrevet 6 bøger og hundredevis af blogindlæg om netop dette.

      Det korte svar er at den advarsel, vi siden 1970’erne har fået mod mættet fedt har vist sig ubegrundet. Det er vitterligt tilbagevist så utroligt mange gange.

      Ift. Keto kan det hjælpe at tænke det ift. kontekst. At spise fedt i fravær af kulhydrater kan ikke sammenlignes med at spise fedt sammen med kulhydrater. Det er to vidt forskellige ting, der sker i kroppen. Og når vi spiser Keto, får vi en fedtforbrændende metabolisme. At spise få kulhydrater og have en fedtforbrændende metabolisme ændrer også vores behov for salt. Selv hvis vi skulle acceptere at for meget salt er et problem (hvilket jeg i øvrigt ikke mener at der er tilstrækkelig opbakning til at sige), så er det igen et spørgsmål om kontekst.

      Og ellers ja, keto er faktisk relativt velundersøgt med det resultat at kosten forbedrer samtlige biomarkører for godt helbred (blodsukker, blodtryk, vægt, kolesterolprofil, inflammationsmarkører osv.). Faktisk er det svært at finde et veludført studie, som indikerer, at keto skulle være farligt. Man kan ikke lave studier på cancer og kost af etiske årsager.

      Jeg har fundet lidt links, du kan læse mere på her:
      Studier om Keto: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-studier/
      Fedt og kolesterol: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/
      Salt og keto: https://www.madbanditten.dk/2019/07/26/keto-og-salt/
      Forskellige typer Keto: https://www.madbanditten.dk/keto/forskellige-typer-keto/

      God læselyst.

      Svar
  13. Hej Jane,

    – er der egentlig et øvre loft for væskeindtagelsen? Jeg er med på, at jo mere, jeg drikker, jo mere salt skal der ind, og det synes jeg egentlig, jeg sørger for. Alligevel er jeg sygt tørstig og oppe et par gange om natten for at tisse, virkelig irriterende ;) – men jeg er også mægtig striks i ugen her samt næste uge, fordi jeg trængte til at stramme op! Men jeg drikker i hvert fald fire liter, primært vand, måske en enkelt kop te eller kaffe, hver dag. Jeg taber mig slet ikke, men det gør mig bare mere stædig, gudskelov :) Plejer ellers at drøne et kilo af om ugen, men tabet er gået helt i stå. Skal jeg bare drøne mere vand ned, uagtet den relativt store mængde?

    Svar
    • Ja jeg synes faktisk bare du skal drikke efter din tørst og så længe du er opmærksom på at få rigeligt salt også, er det fint. Man kan godt drikke for meget vand og derfor er saltindtaget vigtigt også??

      Svar
  14. Kære Jane
    Allerførst – 1000 tak for din blog, som er fantastisk inspirerende, saglig og sober! Og nu til spørgsmålene:
    Jeg har netop købt din on-line KETO madplan for efterår og læste efterfølgende “Hvad er KETO” ovenfor og er nu kommet i tvivl, om det er det rigtige valg for mig…
    Jeg har i tre år spist LCHF uden dog at være radikal, men lykkes med at holde min vægt, hvor jeg ønsker den, så jeg er ikke ude efter et egentligt vægttab, men blot en madplan. Vil du anbefale mig at bytte til en LCHF – plan – og er det muligt?
    Et andet spørgsmål er, at min mand er i behandling for forhøjet kolesterol, idet han har fået konstateret “mild” åreforkalkning på en kranspulsåre. Han er absolut ikke overvægtig og skal ikke tabe sig, men jeg er meget i tvivl om han bør spise samme mængde fedt som mig. Til forskel fra mig spiser han brød hver dag og får kartofler, ris o.a., men selvfølgelig også de grøntsager, jeg tilbereder (dog ikke samme mængde som mig;-))
    På forhånd tak for dit svar
    Venlig hilsen
    Hanne

    Svar
    • Hej Hanne

      Først og fremmest tak for de fine ord :)

      Dernæst. LCHF og KETO er det samme. Begge to er ord for den helt kulhydratfattige variant, hvor man spiser helt få kulhydrater (oftest 20-30 g pr. dag) i en startfase. Herefter kan de fleste øge til omkring 50 g og stadig bevare den gode energi, mentale fokus, vægt, etc. Så jeg tror ikke du skal spekulere så meget i etiketter men mere i hvilket leje kulhydratmæssigt, du synes passer bedst til dig.

      Jeg kan desværre ikke rådgive dig ang. din mand. Jeg er ikke læge og jeg synes ikke, det er mit bord at rådgive ift. sygdom og medicin. Jeg forstår godt dit spørgsmål og din tvivl.

      Generelt kan man sige at fedt og kulhydrat er en skidt kombination men omvendt kan man også sige, at mange ting fungerer fint, hvis man er i energibalance og sidst men ikke mindst betyder også madvare- og fedtkvalitet meget. Mere synes jeg desværre ikke, jeg kan sige om det.

      Hvis du ønsker at bytte et produkt, du har købt, skal du skrive til support og så hjælper de dig. Det er [email protected]

      Svar
  15. Hej.
    Jeg kunne godt tænke mig, at komme på et kost ændringshold, men jeg synes at 1895,- kr. er mange penge.
    Så har du nogle hold, hvor man klare flere ting på egen hånd (I din intro, står der daglig kontakt i fb gruppen)?

    Svar
    • Ja, det har jeg faktisk. Jeg har online universet KETO Living, som er samme principper men mere gør-det-selv. Det fungerer som et glimrende supplement til KETO-bogen. Du kan læse alt om det her: KETO Living

      Svar
  16. Tak for svar Jane.
    Som så mange andre, er jeg en mor der gerne vil tilbage til min før børn vægt og jeg er 40+. Jeg har været på kur i 5 måneder og har tabt mig 7 kg på andre kure før jeg gik på keto. Men jeg mangler stadig 4 kg for at komme ned i mit gamle tøj. Jeg er ikke overvægtig, men det gør heller ikke noget at jeg taber 4 kg. Du foreslår at jeg skal sætte fedtet op. Jeg spiser normalt ikke fed mad, men har under kuren spist en her del piskefløde i min kaffe og i mine æg, desuden har jeg spist fedt kød. Men jeg taber mig jo ikke, men føler nærmest jeg har taget på i den sidste uge, hvor jeg ellers har spist endnu mindre og færre kulhydrater. Hvad mener du med at kroppen skal spises tryg? Måske er det det der er tilfældet.
    Jeg synes fortsat at keto projektet er spændende, men undrer mig over at det på en måde virkede bedre i starten, hvor jeg faktisk gjorde nogle ting forkert (spise præst yoghurt fx)
    Jeg håber det lykkes inden for den næste uge og ellers tænker jeg måske at prøve dit kursus til efteråret.
    Tak for hjælpen
    Mvh mai

    Svar
    • Jeg tror du forveksler væskemanipulationen med vægttab, så du kan ikke bruge den første tids ‘vægttab’ som udtryk for at du gjorde noget rigtigt.

      Mere fedt er en løsning på den lave energi. Ikke på vægttabet (andet end indirekte som beskrevet i keto-bogen). Men nogle gange er vi nødt til at vælge hvilket problem, vi vil adressere. Tænk fedt uden kulhydrater (kokosolie, smør, olivenolie fremfor fløde, mejeriprodukter etc.)

      Ved fejlfinding (fx udeblevet vægttab) er der to parametre, du skal vide: du skal vide hvor mange kulhydrater, du spiser og hvor mange kalorier, du spiser. Kender du ikke disse to tal, skyder du i blinde.

      Før udførlig kostdagbog i to uger med alt, du putter i munden eller brug et redskab som madlog.dk til det. Det vil give dig syn for sagen og nødvendig viden ift. hvor du skal rette til for at nå målet.

      Måske viser den, at du ligger lige højt nok i kulhydrat+kalorier og så kan du prøve at skrue ned. Det kan også være, at det viser, at du ligger helt perfekt og så kan du finde ro i det og vide, at du taber fedtmasse, selvom det ikke ses på badevægten lige nu.

      Måske kan det også hjælpe at læse de indledende kapitler i KETO-bogen igen. Jeg ved at mange beskriver, at de læser den flere gange og forstår mere for hver gang.

      Svar
  17. Kære Jane. Inspireret af venner og din bog har jeg nu været på Keto kur i 4 uger. I starten var det relativt nemt, da man jo ikke er helt så sulten som på andre kure. Jeg har altid haft ekstremt svært ved at tabe mig, da det bare er som om mit stofskifte går ned når jeg spiser mindre. Jeg er indtil videre ikke lykkedes med hverken at komme i ketose eller at tabe mig. Faktisk tabte jeg mig lidt i starten, men det har jeg taget på igen. Jeg har ellers været meget strikt og også helt fravalgt alkohol. Jeg har været ekstremt træt og sover op mod 10 timer og er lidt tømmermandsagtig om dagen. Jeg har forsøgt mig med saltopløsning, men synes sikke umiddelbart det virker. Jeg er også begyndt at få eksem på kroppen, hvilket jeg ellers aldrig lider af. Nu er mit spørgsmål. Hvem lykkes Ketokuren ikke for? Jeg er tror ikke jeg forsøger så meget længere hvis der ikke sker noget, da jeg synes omkostningerne er meget store ift energi. Jeg overvejer at prøve dit kursus, men er også lidt bange for, at det bare ikke virker på mig, da jeg virkelig ikke kan se hvad jeg skulle gøre anderledes.

    Svar
    • Hej Mai

      Det er utroligt svært for mig at sige, når jeg intet ved om hvad du spiser så i stedet vil jeg sige to generelle ting.

      Meget lav energi, som du beskriver, er normalt i starten men ikke efter 4 uger. Efter 4 uger med så kraftig kulhydratrestriktion har din krop vænnet sig til fedtforbrændingen. Hvis det ikke er sket, har du spist for mange kulhydrater (for mange er her ift. din kulhydrattolerance). Jeg ved ikke hvordan du ved, at du ikke er i ketose, men det kunne signalere det samme.

      Underspisning på keto er meget normalt og der kan være meget energi at hente i at øge fedtindtaget. Særligt kokosolie kan hjælpe i starten, da det er hurtig energi. At spise low carb low fat giver ekstrem træthed.

      Ellers synes jeg, der er to veje at gå. Enten skære helt ned til så få kulhydrater som overhovedet muligt eller øge kulhydratindtaget. Selvom det går i hver sin retning, kan begge virke.

      Det eksem, du beskriver, får mig derimod til at tænke på keto-rash (google det for billeder). Det er en sjælden men meget ubehagelig bivirkning af at være i ketose. Er det det, vil jeg anbefale dig løsningen med at øge kulhydraterne.

      KETO fungerer for de fleste, men det fungerer i min erfaring værst for yngre normalvægtige kvinder med stressfuldt liv, som har været på almindelig slankekur af typen længe for at tabe 3-5 kg. De kommer ofte med en krop, der helt modsætter sig vægttab og har brug for at spise kroppen tryg først (og lægge badevægten på lager i den periode).

      Og så vil jeg sige, at nok salt stadig løser ca. 99% af problemerne på keto. Dog ikke keto rash desværre…

      Svar
  18. Hej Jane. Min mand og Jeg vil virkelig gerne i gang med lchf, både pga min mands dårlige nattesøvn, men også grundet vægttab.
    Jeg synes dog det er rigtig svaret at overskue at komme “i gang” Det virker så indviklet fordi der er så mange ting man ikke lige har i skuffen og fordi jeg vil være nødsaget til at køre efter opskrifter til alle dagens måltider. Nogle gode fif til at komme i gang?

    Svar
    • Ja gør det så simpelthen som overhovedet muligt. Du behøver ingen opskrifter, ingen særlige ingredienser. Du skal spise grøntsager, kød og fedt, tre hovedmåltider om dagen og ingen mellemmåltider. Starter du der, er du kommet VIRKELIG langt allerede.

      Skal du købe en ressource, så vælg KETO-bogen.

      Svar
  19. Hej Jane

    Jeg er på min 4. uge med KETO og døjer godt nok meget med tunge ben, som ligesom summer/kramper/værker. Måske det mest rigtige ord er “murrer”. Sådan en følelse af, at noget presser inde i læggene og gør ondt og gør dem uendeligt tunge.
    Jeg har selvfølgelig læst i din bog, at det kan skyldes salt-, væske- og mineralubalance, så jeg er begyndt at drikke mere saltvand. Magnesium tog jeg dog i forvejen tilskud af, så derfor undrer det mig meget, at jeg får de her værkende underben. Det er vildt generende.

    Det skal også lige siges, at jeg for en uges tid siden begyndte at faste en hel dag hver anden dag – kun med en fedtkaffe og morgenen og så ellers vand og saltvand resten af dagen, og det er især herefter, at ben-smerterne er kommet.

    Nogle gange hjælper det med saltvandet, andre gange ikke. Så jeg vil høre, om du har et råd? Skal jeg tage et ekstra omgang magnesium i forhold til det, jeg allerde tager, tænker du? Eller hvad med kalium? Jeg kan se, at det også bliver nævnt, men det lader ikke til, at der er kalium i mine daglige multivitaminpiller og heller ikke i magnesium-pillerne, som dog indeholder Calcium også.

    Er er det kost-tilskud eller måske en bestemt type salt, du kan anbefale til afhjælpning af de her ømme, ømme, tunge lægge?

    Mange hilsener Mai

    Svar
    • Hej Mai

      Åh det er lidt svært at sige. Salt er klart vigtigt. Jeg ville teste at tage op til 2 tsk EKSTRA salt pr. dag. Og ja, ofte magnesium også. Der kan være stor forskel på typerne af magnesium, så nogle gange hjælper det at skifte mærke. Magnesium Citrat eller en blanding af Magnesium Citrat og Magnesium Malate har jeg og mine kursister ofte mest glæde af.

      Jeg kan godt genkende fornemmelsen, du beskriver. Jeg havde den selv fornyligt men salt og magnesium tog min uro/spænden i benene, så det er altså stadig bedste bud..

      Kalium skal vi være lidt mere forsigtige med at tage som tilskud, og vi får ofte behovet stillet gennem kosten også.

      Heldagsfaste hver anden dag er et rimeligt aggressivt fastemønster, så det kan være du skal sætte frekvensen ned til 1-2 gange om ugen og så evt. arbejde dig op derfra. Måske det vil hjælpe på det også.

      Svar
  20. Hej Jane, jeg følger dine sider, og jeg spiser LCHF/Keto på 6. uge, og det er fantastisk, har indtil nu tabt mig 5-6 kg, og kjoler og bukser har lige pludselig fået alt for meget stof….har lige et spørgsmål, jeg vil gerne afløse mit æg og kødspiseri om morgenen (troede faktisk min skyr om morgenen var hellig, men nu spiser jeg både kylling og bøf, æg er det der mætter mig mest, mit spørgsmål går på smoothie, jeg er begyndt at intervaltræne løb, og der kan ikke altid gå mange timer efter frokost eller morgenmad før jeg skal ud at træne, kan jeg lave en god smoothie som indeholder alt det kroppen skal bruge i forhold til LCHF/Keto uden for mange kulhydrater, jeg bliver stadigvæk indimellem udfordret på sukker og kan mærke det lille sukkermonster stadig sidder i mig og vil op til overfladen, prøver så at skrue på fedtet i min mad og det hjælper af og til, har undgået for mange sociale arrangementer, men maj og Juni kan jeg desværre ikke aflyse de arrangementer jeg er inviteret til hvad gør jeg op til et arrangement hvor jeg ved der både er alkohol og meget kulhydrat (fx skal jeg til veninde komsammen fredag den 3/5 med sushi og rosé) undskyld den lange mail, men det var svært at lave den kort, tak for en god blog og gode opskrifter
    Hilsen
    Pia

    Svar
    • Hej Pia

      Jeg har to shakes/smoothies i KETO-bogen, som er egnet til at bruge som ekstra energi til træning.

      Jeg opfatter ikke LCHF/KETO som en øvelse i at undgå sociale arrangementer. Det synes jeg er uholdbart på den lange bane. I stedet handler det om at lære at vælge til og fra. Hvad der er de rette til- og fravalg for dig kan jeg desværre ikke afgøre. For mig fungerer det fint at have en god grundkost og så lave bevidste til- og fravalg, når jeg er ude.

      Svar
  21. Hej Jane

    Vi var på ferie i uge 15, så først nu sidder jeg og bestiller varer hjem til de opskrifter, du sendte i uge 15 til os, der abonnerer på dem :-) Jeg skal bare lige forstå, hvad du mener med tomatsovs? (indkøbsliste uge 15).
    Når jeg søger på “tomatsovs” på bilka.dk, kommer der “chunky salsa” frem – men er det det, der menes?

    Undskyld – det er sikkert et superdumt spørgsmål. Jeg har ikke tidligere lavet så meget mad ha ha.

    Bh Maria

    Svar
    • Jeg mener bare tomatsovs. Sådan en, du ville købe til pastaretter fx. Du kan også købe en flaske Mosede Tomater eller bruge hakkede tomater fra karton eller dåse.

      Svar
  22. Kan ikke anbefale at man hopper på keto kuren hvis men har lavt stofskifte og eller lider meget af Refluks :(

    Svar
    • Må jeg spørge hvorfor? Jeg ser ikke helt dårlige resultater, når jeg har klienter med de problematikker.

      Svar
  23. hej jane
    Jeg vil gerne vide hvad procenterne for fedt, protein og kulhydrater er i keto

    Med venlig hilsen
    Annelise Hallund

    Svar
    • Hej Annelise
      Hvis målet er vægttab, giver det ingen mening at tale procenter, fordi vi da forudsætter at en del af det fedt, du forbrænder skal komme fra din egen krop.
      Derfor foretrækker jeg at tale i gram.
      Du skal følge de retningslinjer, der er i keto-bogen Dvs. 20-30 g kulhydrat, mindst 1 g protein pr. kilo kropsvægt og så skal du bruge fedt til energi og mæthed.
      Jeg har skrevet om det her også: https://www.madbanditten.dk/begynderguide-til-keto/ og flere kapitler, der går i dybden med det i KETO-bogen, så overvej at købe eller låne den.

      Svar
  24. Kære Jane

    Jeg har lavt Stofskifte, er Keto også godt for sådan nogle som os?

    Har kæmpet med vægttab i 14 år, siden jeg fik det konstaterer.

    Meget spændende side du har ??

    Mange hilsner Britt

    Svar
    • Det har jeg ikke indblik nok i stofskiftesygdomme til at vurdere.

      Jeg ved at jeg jævnligt har kursister på mine forløb, der har for lavt stofskifte men hvilken slags og hvordan de ligger i medicinering ved jeg desværre ikke.

      Svar
  25. Hej Jane. Har hørt så mange gode ting om din bog og om din indgangsvinkel til at smide kilo at jeg har bestilt din bog. Jeg er studerende og har tidligere prøvet diverse diæter/lige der dræner en for energi og dermed evnen til at følge studiet, vil jer gøre det samme?

    Svar
    • Nej faktisk ikke. Det gode ved KETO er netop, at du tvinger kroppen over på et system (fedtforbrænding), hvor kroppen, især hjernen, forsynes af energi fra ketonstoffer. Ketonstoffer er et biprodukt af fedtforbrændingen og de fungerer uhørt glimrende som hjerneenergi. Fordi din krop kører på fedtforbrænding, kan du have fuldt ud kognitiv funktion selvom du ikke spiser (din krop ‘spiser’ da af dine egne fedtlagre).

      Ketonstofferne fungerer så godt ift. koncentration og fokus, at mange, inkl. mig selv spekulerer i det til travle perioder eller perioder med høje krav til performance.

      Det kræver dog en periode med tilvænning først. Oftest 1-4 uger, før det bliver rigtig godt.

      Jeg gennemgår dette også i de indledende kapitler i KETO-bogen. Håber, det er den bog, du har købt :)

      Svar
  26. Kære Jane
    Jeg er så glad for din KETO-bog, som jeg nu spiser efter på 4. uge :-) :-)
    Men – der står et par steder, at man skal bruge sukkerfri salsa. Kan man købe sådan en nogen steder? Jeg synes, der er sukker i alle dem, jeg kigger på? Men til dage, hvor der er travlt, og hvor man ikke lige har tid til at lave sin egen salsa fra bunden, kunne det være fedt med en købe-udgave. Hvad kan du anbefale? :-)
    På forhånd tusind tak.
    Forårshilsener fra Mai

    Svar
    • Ej hvor dejligt at høre. Og ja, du kan sagtens købe sukkerfri salsa. Det gør jeg altid. De fås i de fleste supermarkeder, er mit indtryk. Santa Marias er fx sukkerfri, såvidt jeg husker. Måske er det dog deres tacosauce, jeg bruger som salsa men altså same-same??

      Svar
  27. Kære Jane.
    Allerførst: din nye bog er en sand gave – tak!
    Dernæst: kan du anbefale god litteratur omhandlende hormoner og deres påvirkning af krop og sind? Eller endnu bedre; en hormonlitterat som helliger sig til keto?! Uf, det ville være fedt, hvis det fandtes.
    Bedste hilsner fra S

    Svar
    • Uh det er straks værre. Hvis det skal være med fokus på LCHF/KETO kan jeg varmt anbefale Martina Johansson, både hendes blog og hendes bog/bøger Hormonbiblen og Hormonsmart Mat & Effektiv träning. Ja, de er jo på svensk men nemme at læse, synes jeg.

      Bogen The Art & Science of Low Carbohydrate Living synes jeg er en generel god grundbog i at spise low carb/KETO.

      Svar
  28. Det ærger mig en smule at du ikke kommer nærmere ind på hvilken rolle protein faktisk spiller i Keto. Ketose findes efterhånden i mange efterprøvede udgaver. Den oprindelige form blev brugt i terapeutiskebehandlinger og var fordelt med: 80-90% fedt ca. 5-10% protein og resten kulhydrat.

    Men det værende sagt, så er det den helt ekstreme terapeutiske form. De fleste mennesker vil fint ku holde sig i ketose(målt i blodketoner) på ca. 70% fedt, 20% protein og 10% kulhydrat.

    Det forholder sig sådan, at protein kan bringe dig ud af ketose ved at påvirke insulinen. Min Erfaring er at folk, især på begynder niveau ender med at indtage alt for meget protein ift. kroppens reele behov. Dettr bringer dem egentligt ud af ketose, da de forbrænder glukose og ikke ketoner via glukoneogenese. Altså groft solgt bliver proteiner lavet om til sukker.

    Du nævner at kalorieunderskuddet er det som giver vægttabet. Der er jeg desværre nødt til, at sige at dette ikke kan stå alene. Kroppen kan ikke “opfatte” kalorier. Der er godt og vel 10.000 kcal i et stykke brænde. Men kroppen kan ikke optage disse. Det er naturligvis et ekstremt eksempel som næppe skal tages alt for seriøst :) Men nyere forskninger peger mere hen i retning af, at det drejer sig om hormonellefaktorer som insulin, ghrelin, leptin og CCK.

    Disse faktorer hænge nært sammen med spisefrekvens, typer af ernæringsstoffer og kvaliteten af disse. Man ser fx ofte at folk som spiser 1 gang dagligt kan indtage langt flere kalorierog stadigt tabe sig, end folk som spiser 6 gange om dagen. På trods af at det samlet set drejer sig om færre kalorier.

    Det da glimrende at køre lidt LFHC(som de fleste ender med pga. proteinen eller sukkeralkholer som forhindrer dem i at gå i ketose) hvis man lige vil hoppe med på bølgen eller tabe sig til den nye kjole. Men hvis man vil gøre noget seriøst for sin sundhed og performance, så er man nok nødt til at forstå hvordan protein, fedt, kulhydrat og insulin fungerer sammen.

    Svar
    • Jeg forstår godt hvor du vil hen og jeg skelner ligesom dig mellem terapeutisk brug af ketose til fx behandling af epilepsi, alzheimers etc. og så keto brugt til vægttab. Og at bruge procenter, når vi taler energiunderskud (for det kræver det altså stadig at gå ned i vægt selvom regulering af insulin, leptin og ghrelin også er vigtigt), giver det bedre mening at tale i gram.

      At keto skal være proteinfattigt er en af de største faldgruber, jeg ser, ift. folk, der ikke får succes med vægttabet. Og selv hvis de får succes i en periode, mindskes muskelmassen samtidig, indtil vægten går i stå og de så fejlagtigt tror, at det er fordi ‘de ikke er nok i ketose’ og derfor begynder at fedtbombe med alverdens skøre tiltag.

      Kulhydrater har størst indvirkning på ketose og protein langt mindre. Og at mindske på protein for at booste ketosen op, giver i mine øjne ingen mening, når målet er vægttab. Men bare for præcisionens skyld: Vi taler ikke High Protein her. Vi taler tilstrækkeligt med protein og mine anbefalinger er fuldstændig i tråd med fx Voleks og Phinneys anbefalinger. Og medregner vi det fedt, der forbrændes fra kroppens egne lagre pga. kalorieunderskuddet, rammer vi fint +70% fedt. Fejlen består i mine øjne i at tro, at de 70% fedt skal komme fra tallerkenen, når vi taler vægttab.

      Svar
  29. Altså jeg forstår det ikke helt Haha…..Altså er lchf ikke også kød grønt og fedt ? Hvad er forskellen det kan jeg ikke lige greje kh Christina

    Svar
    • Haha jo, LCHF og KETO er det samme eller det, vi også kalder ‘striks LCHF’, hvor kulhydratindtaget holdes helt lavt, at kroppen bruger ketonstoffer (biprodukt af fedtforbrændingen) som energi. Striks er bare så negativt ladet et ord, synes jeg.

      Min variant af KETO er mere enkel. Rigtig mange opnåede ikke det, de ville med LCHF, fordi de enten gik for langt med fedtet (“det skal jo være HIGH FAT”) eller fordi de faldt i fælden med alle de brød og kageopskrifter.

      Svar
  30. Hej Jane. Det lyder rigtig spændende. Men hvad nu hvis man ikke nødvendigvis skal tabe sig mere end 2-3 kg? Jeg er faktisk nervøs for at blive for tynd, hvis jeg begynder at spise på ovenstående måde. Jeg er normalvægtig og rimelig høj. Hvordan sikrer jeg mig, at det ikke tager overhånd?

    Vh. Maria

    Svar
    • Det forstår jeg godt, Maria og det er faktisk også en reel bekymring, da mange faktisk oplever det som svært at spise nok kalorier på KETO. Det er jo det, der gør det effektivt ift. vægttab, men svært hvis man ikke vil gå yderligere ned i vægt.

      Det, der står mellem vægttab og vægtvedligehold er ofte fedtmængden. Fedt er jo meget energirigt, så ofte er det ikke andet end lidt ekstra sovs, en ekstra kop kaffe med fløde og en håndfuld macadamianødder (bare for at give et eksempel), der står imellem.

      Er det for svært, fordi appetitten simpelthen forsvinder, kan du øge kulhydraterne. Det kan være fra fx nødder, kerner, måske frugt og rodfrugter og evt. kartoffel, hvis det er. Man kan også forsøde livet ekstra med fx mørk chokolade og hente ekstra kalorier og kulhydrater der. Det ville være mit bedste bud.

      Svar
  31. Hej Jane,

    Hvor står du ift at kokosolie bliver mere og mere udskældt?
    Jeg har med glæde givet min kaffe dagligt en spsk hver dag, I den tro om at det var fantastisk godt for min krop… Nu er jeg ikke så sikker mere.

    Jeg har nu kørt striks i 3 uger, og tabte mig 4 kg i starten, og nu efter en weekend med fuld fokus på kosten men med for meget alkohol, har jeg taget 2 kg på igen….

    Er jeg så kommet ud af ketose? Hvis man drikker alkohol, skal man så holde igen med fedtet? Sætter fedtet sig hvis leveren har travlt med at forbrænde alkoholen?

    Jeg har før tabt mig 17 kg tilbage i 2014 og fulgte din blog slavisk. Jeg er godt nok imponeret over hvor meget viden osv der er kommet til efterfølgende på LCHF området. Det er jo helt fantastisk.

    Tak for din blog og videndeling.

    Mvh
    Katja

    Svar
    • Hej Katja
      Kokosolie og frygten for det mættede fedt dukker op med jævne mellemrum. Jeg skrev om det sidste år, da vi også havde kokosolie-skræmmekampagne i alle medier. Læs eller genlæs det her: https://www.madbanditten.dk/2017/06/21/er-kokosolie-usundt-og-farligt/

      Når meget vægt ryger af eller på hurtigt, er det bare væskemanipulation.

      Om man skal holde igen med fedt når man drikker alkohol? Tjah… kroppen vil jo forbrænde det, som er mest giftigt først, dvs. først alkohol, dernæst kulhydrater (ikke at de er giftige som sådan men højt blodsukker er) og til sidst fedt. Så måske er et bedre råd at drikke alkohol sjældnere… :)

      Svar
  32. Jeg vil så gerne tilbage på striks lchf eller keto. Jeg lykkedes med 6-7 måneder sidste år hvor jeg havde det fantastisk og tabte mig 7 kg. Men så blev det jul og jeg tænkte, jeg godt kunne ‘gi slip’ og vende tilbage. Det er bare slet ikke lykkedes mig. Sidste gang jeg prøvede kombinerede jeg med faste og jeg blev så syg og dårlig. Jeg blev svimmel og følte sult og ekstrem kvalme samtidig. Det var værre end den ‘normale’ overgang til ketose, så slemt at jeg følte noget var galt.
    Har du et godt råd på at begynde igen?

    Svar
    • Ja du skal i hvert fald undgå den situation af enten dehydrering/ubalance i elektrolytterne, som det lyder til at du blev ramt af sidst. Det føles utroligt ubehageligt. Det betyder, at du skal tage ekstra salt. Læs evt. mere her: begynderfejl #8

      Og så synes jeg, du skal tage det i to step: 1) keto – optimere fedtforbrænding og 2) lege med faste. Det er hundrede gange nemmere at faste, når kroppen er fedtdrevet.

      Svar
      • Tak for dit svar. Hvad vil det sige at have ubalance i elektrolytterne? Er det fx salt mangel?
        Jeg blev virkelig bange for sådan som jeg havde det og vil gerne forstå hvad der skete, så det ikke sker igen.
        Måske kan du forklare det?
        Jeg fastede fra kl 20 til næste morgen kl 9 ca. Drak en kop kaffe med fløde og igen kl 11 drak jeg en kop kaffe mere med fløde (vidste da ikke af fasten var ‘brudt’, men tænkte jeg sparede kcal)
        Ca halvvejs i koppen fik jeg det ekstremt dårligt. Føltes først som ketose, også begyndte svimmelheden, sulten og kvalmen. Jeg forsøgte med salt, men det virkede ikke. Så tog jeg en skefuld sukker, men måtte spytte det ud igen og rendte derefter på toilet og følte jeg skulle besvime. Jeg tvang mig selv tilbage i køkkenet og drak lidt vand og tog et stykke figen og suttede på indtil jeg stille og roligt fik det en lille smule bedre.

        Svar
        • Kroppens elektrolytbalance er blodets koncentration af salte og mineraler (især kalium og magnesium). Når man stopper med at spise kulhydrater (fx ved faste) får man tit en kortvarig ubalance, fordi nyrerne slipper væske og man derved taber væske + salt. Derfor har man brug for ret meget ekstra salt for at bevare balancen. Det ekstra salt hjælper til at holde magnesium og kalium inde i cellen.

          Jeg kan ikke vide med sikkerhed, hvad der skete for dig, men mit første gæt var, at du var blevet mildt dehydreret + havde fået ubalance i elektrolytterne, fordi du havde fået for lidt salt. Det giver voldsom utilpashed. Et andet bud er, at du ganske enkelt crashede, måske pga. lavt blodsukker eller slet og ret sult, fordi kroppen tømte glykogenlagre men ikke var gearet til at mobilisere energi fra dine egne fedtlagre.

          Jeg er kæmpe fan af faste, men det skal gøres rigtigt og med omtanke, synes jeg. Jeg ville aldrig anbefale nogen at gennemtvinge en faste. Reagerer kroppen med stor sult og utilpashed, skal man spise. Nogle dage vil det spille, andre dage ikke. Jeg holder derfor mest af det, jeg kalder ‘naturlig faste’ eller ‘spontan faste’, hvor man spiser, når kroppen beder om mad og lader være, når den ikke gør.

          Personligt synes jeg, at faste i selskab med en kost med mange kulhydrater er spild af tid, da man primært tømmer glykogenlagre og det kan man gøre på meget mere behagelig vis. Spiser man allerede LCHF/KETO og lægger faste til, får man i mine øjne meget mere fedtforbrænding for indsatsen. Og så er det desuden meget nemmere :)

          Svar
          • Det begynder at give mening. Jeg var så vel tilpas sidste år og vil så gerne tilbage, så det er rart med en dybere forståelse og forklaring. Så tak for det. Et sidste spørgsmål er til det du skrev med at min krop ikke var gearet til at gå på fedt forbrænding. Hvornår er den det? Er det først når salt-depotet er fyldt op og væskebalancen er på plads ?

          • Det er lidt forskelligt men min erfaring er at 3-6 uger med kraftig kulhydratrestriktion er nok til at gøre kroppen fedtforbrændende. I den proces er væske- og salt rigtig vigtig også. Et tegn på at fedtforbrændingen kører er at man kan gå længe mellem måltider uden at gå sukkerkold eller føle ubehagelig sult.

  33. Jeg glæder mig sådan til den bog! Men jeg har tænkt på noget. Hvis nu man spiser strikst 6 ud af 7 dage og så den syvende dag spiser lidt flere kulhydrater, laver det så ballade med alting eller kan det fungere?

    Svar
    • Det afhænger lidt af flere ting. Det første og vigtigste er, om man har givet kroppen tid til at optimere fedtforbrændingen. Det kræver en periode på 4-6 uger med meget få kulhydrater og ingen større afvigelser.

      Dernæst afhænger det af mængden. Taler vi at øge fra 20-30 g til fx 50 g eller måske endda 100 g, så tænker jeg, det går helt fint. Handler det om at spise 20-30 g i seks dage og så skeje totalt ud med kæmpe mængder kulhydrater den 7. dag, ser jeg lidt færre vellykkede eksempler på det.

      Men faktisk handler det også rigtig meget om hvor god, man er til at vende tilbage efter den dag. Klarer man det super, er det alletiders. Bliver den ene dags ekstra kulhydrater pludselig til to, tre, fire dage, så man igen begynder at planlægge at starte forfra på mandag, efter næste månedsskifte, efter nytår etc. er man bedre tjent uden.

      Så det er lidt svært at svare helt entydigt på :)

      Svar