Hvad er KETO?

KETO er en populær variant af low carb/LCHF, hvor man spiser så få kulhydrater, at kroppen lægger sin forbrænding om til at forbrænde fedt (og ketonstoffer) i stedet for kulhydrater (glukose). Det kaldes ketose.

Læs mere om ketose her: Hvad er ketose?

Hvorfor er KETO så effektivt?

KETO’s popularitet skyldes, at det er utroligt effektivt til vægttab. KETO stabiliserer nemlig blodsukkeret og nedsætter appetitten, så det føles mere behageligt (eller mindre ubehageligt) at være i kalorieunderskud.

Mange oplever, at de med KETO helt mister appetitten og glemmer at spise, eller at de har svært ved at spise deres portion op. Sukkertrang og cravings forsvinder også, og det er på mange måder det modsatte af, hvad der oftest sker, når man går på slankekur.

Slankekure er nemlig kendt for at øge appetitten og øge sukkertrangen, hvilket ofte fører til yderligere overspisning og derved vægtøgning. Simpelthen fordi kroppen (eller rettere hjernen) opfatter, at der er mangel på energi og derfor udsender stærke spisesignaler, som kan være svære at stå imod.

På KETO sker dette ikke i samme grad.

Om det skyldes det ultrastabile blodsukker eller at kroppen bevarer de appetitregulerende hormoner i normalområdet eller om det slet og ret skyldes, at kroppen pga. det lave insulinniveau har fri adgang til at hente energi i kroppens egne fedtlagre og derfor ikke tolker situationen som sult, vides faktisk ikke.

Læs også: Vægttabsresultater med før og efter-billeder

Hvad spiser man på KETO?

På KETO spiser man grøntsager, kød og fedt.

Grøntsager – især salatgrønt og kål

Idet sigtet er at holde kulhydratindtaget så lavt som 20-30 g pr. dag, er salatgrøntsager og kål gode valg. Vælger man primært disse som det grønne indslag på tallerkenen, kan det snildt lade sig gøre at spise 600 g grøntsager om dagen (hvis man gerne vil det).

Animalske proteinkilder

Herudover spiser man godt med animalsk protein, dvs. kød, fisk, fjerkræ, æg og til dels også mejeriprodukter som fx ost.

Animalsk protein udgør en vigtig del af KETO. Dels fordi protein er det mest mættende makronæringsstof men også fordi tilstrækkeligt protein er vigtigt for at lykkes med at tabe fedtvægt uden samtidig at tabe for meget muskelmasse.

Animalsk protein er modsat planteprotein (bønner og linser fx) komplet protein, hvilket vil sige, at det indeholder samtlige aminosyrer, herunder de essentielle aminosyrer, som vi skal have dækket gennem kosten.

Animalsk protein indeholder heller ikke nogen kulhydrater, hvilket gør det muligt at lykkes med at spise så få kulhydrater. Undtagelsen her er æg, som faktisk indeholder en lillesmule kulhydrat, men det er så lidt, at det ikke er værd at bekymre sig om.

Sundt fedt

Herudover spiser man fedt.

Fedt er kroppens energikilde eller brændstofkilde på KETO. Med for lidt fedt er det svært at blive rigtigt mæt. Fedt fås gennem proteinkilderne, men de fleste har behov for at lægge lidt ekstra fedt til maden også.

Det er dog ikke sådan, at du skal spise en bestemt mængde fedt, for at ‘det virker’. Du skal spise den mængde fedt, der gør dig mæt, så du undgår at spise allemulige andre ting.

Kan du gå fra morgenmad til frokost og fra frokost til aftensmad uden at føle nævneværdig sult, spiser du ‘nok fedt’. Føler du dig propmæt og lidt kvalm hele tiden og står vægten stille (eller går op), spiser du for meget  fedt.

Gode kilder til fedt på KETO er alt animalsk fedt (dvs. det fedt, du får med i købet, når du spiser kød, fisk, fjerkræ etc.).  Andre gode fedtkilder er smør, olivenolie, avokado/avokadoolie, kokosolie etc.

Det anbefales at begrænse indtaget af de omega 6-rige planteolier (solsikkeolie, tidselolie, majsolie, sojaolie, vindruekerneolie og ‘unavngivne vegetabilske olier) pga. deres inflammationsdrivende virkning.

Spekulerer du på, hvordan det hænger sammen med specifikke madvarer, kan du læse her -> Er det KETO?

Kan man spise ubegrænset på KETO?

Ja og nej.

Den naturlige appetitnedsættelse er det stærkeste kort for KETO, når  det  kommer til vægttab. For de fleste giver det sig selv, at de ved at  sigte efter at spise grøntsager, kød og  fedt spontant nedsætter deres kalorieindtag, så de går ned i vægt.

Det afføder en opfattelse af  at  man ‘kan spise ubegrænset’, så længe kosten indeholder få kulhydrater. I virkeligheden sker der det, at man lykkes med at spise sig mæt på færre kalorier og derfor ikke oplever det, som at man skal kontrollere sit indtag med viljestyrke.

Den appetitdæmpende virkning indfinder sig som regel i løbet af den første uge, men hos enkelte tager det 3-4 uger, før det sker.

Det er vigtigt at holde tingene adskilt her: Det er kulhydratrestriktionen, som resulterer i appetitnedsættelsen, men det er kalorieunderskuddet, der giver vægttabet.

Læs mere her: Begynderguide til KETO

Tilegn dig viden og få succes med KETO

Viden er magt, og jo mere du ved og forstår hvordan KETO virker, jo større chance har du for ikke at blive hylet ud af kurs, når tvivlen banker på og i sidste ende for at lykkes med dit vægttab.

KETO er helt enkelt rent kostmæssigt (grøntsager-kød-fedt), men du kan have brug for forståelse for, hvorfor det bliver skidt, før det bliver rigtigt godt, og hvordan du bedst sikrer, at din krop laver det eftertragtede skifte til fedtforbrænding.

Min bog KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt giver dig alt dette + 80 ernæringsberegnede opskrifter, som alle indeholder få kulhydrater og som du kan sammensætte på kryds og tværs og derved lykkes med at holde dit kulhydratindtag på 20-30 g.

Læs mere om bogen og køb den her: KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt

KETO BOG: KETO - Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt af Jane Faerber

Så hvad er KETO?

KETO er din vej til et vægttab, uden at det betyder, at du skal gå og være sulten hele tiden. Og det er i al sin enkelhed hemmeligheden  bag KETO.

Læs også: KETO bøger, ressourcer og vægttabsforløb

85 kommentarer til “Hvad er KETO?”

Skriv en kommentar

  1. Hej. Er det meget dårligt hvis man en dag spiser ris eller anden kulhydrat til frokost set på en vægttab indgang..vil man tage en del på den dag pga det? Mange tak.

    Svar
    • Jeg tror, du forveksler kulhydratrestriktion med kalorierestriktion. På Keto spiser vi kulhydratreduceret for at opnå den appetitdæmpende virkning. Når appetitten nedsættes, er det nemmere at spise mindre. Selve vægttabet sker, når man er negativ energibalance, uanset om man spiser kulhydrater eller ej.

      Læs evt. mere her: Keto og Cheat days

      Svar
    • Hej Lene
      Det har jeg desværre ingen kompetencer til at svare på. Jeg kan fint sige, at jeg har masser af eksempler på kursister på mit Kickstart-kursus, der har brugt Keto med fin succes men alle spørgsmål om sygdom og medicin bør rettes lægen og ikke mig. Læs mere her: Keto og sygdomme

      Svar
  2. Kære Jane.

    Jeg overvejer at starte med keto. Jeg har dog en spekulation, fordi jeg har haft problemer med galdeblæren for 2 år siden, og det er som om det bryder op igen nu. (Provokeret af kaffe og stress, ikke at jeg drikker for meget af det, men jeg tror at det hænger sammen med forsuringen som kaffe giver kroppen.)

    Stress både fordi hverdagen har været for proppet med aftaler, men også pga. stråling er jeg bange for, jeg er tidligere ramt af EHS og MCS (ELoverfølsomhed, og Kemikalieoverfølsomhed, som begge giver mange inflammationer i kroppen.)

    Går det an at prøve keto hvis min galdeblære er sur på mig? (Overvejer også at prøve at hjælpe den med kosttilskud med marietidsel evt. først, eftersom galden jo tager sig af fedtstofferne.)

    Kroppen har haft det godt med min blodtypekost i 6 år, og den kan kapere lidt af det der slog den/mig ud tidligere af og til nu. :-) Når jeg læser bogen om blodtypekost, kan jeg også godt se at fx. brød og boller samt kulhydrater anbefales kun få gange om ugen, og i mindre portioner end jeg for tiden indtager…..
    Det var derfor jeg tænkte at keto/LCHF var en god ide, men jeg skal lige blive klar på det med galden…. Måske værd at nævne at der er kommet lidt for mange “dansehåndtag” på siderne, nok pga. for mange kulhydrater.

    Jeg kan også mærke det på mine hormoner (har PCOS men dog blevet mor til ét barn! ad naturlig vej! :-D ) som ikke er så nemme at danse med. Du har nok også hørt om denne kombination af helbredsgener som tapper folk for energi, og det er i nogen grad også tilfældet her. Siden jeg blev EHSramt har jeg haft meget svært ved at kunne sove om natten, og det hænger sammen med tab af melatonin i urinen når man bliver ramt, det er især et problem for folk med blodtype B. Så det ene med det andet….

    Der er i hvert fald en motivation for at prøve om keto kan ændre på de ubalancer jeg oplever.

    Tak at du kan give et indspark hvis du ved hvordan og hvorledes med galden.

    Mvh. Anne.

    Svar
    • Hej Anne
      Jeg har ikke rigtigt erfaring med de ting, du nævner, men hvis vi kigger specifikt på galdeblæren og Keto plejer det ikke være et problem. I hvert fald ikke den type Keto, jeg anbefaler, som er baseret på rigtig mad og ikke på at presse fedt i sig.

      Mange, der har problemer med galdeblæren eller som har fået den fjernet, har glæde af at trappe lidt langsomt op med fedtet, indtil leveren lige får sat produktionen af galde op. Enkelte tror jeg også har glæde af fordøjelsesenzymer i starten, men det er meget individuelt. Men jeg ville foreslå at trappe lidt ned med kulhydrater over et par uger fremfor at gå all in fra den ene dag til den anden. Det tror jeg vil give dig færrest symptomer undervejs.

      God fornøjelse :)

      Svar
      • Kære Jane.

        Tak for svar! :-) (Nu fandt jeg det endelig… det forekommer lidt svært at finde spørgsmålet igen når der er spørgsmål og svar under alle artikler på din hjemmeside. Især når man har glemt hvilken af artiklerne man skrev på! :-D Kunne man lave en feature så man får en mail når der kommer svar? Det fik jeg nemlig ikke, har bare ledt efter svaret nogen tid, til jeg fandt det i dag. )

        Det var også mest den med galden jeg ledte efter svar på, og det virker som en god start, at skrue gradvis ned på kulhydraterne.

        Min mand og jeg vil have fat i keto på 4 uger, så vi kan få lidt inspiration til at komme i gang. Det er nemlig så nemt at hænge de i samme fødevarer som man altid spiser…. :-) Jeg tror vi kommer derhen med din fine bog! (Nu har vi også ventet på at få råd til den, nu kom det endelig. :-)

        Tak for svar og inspiration!
        Mvh. Anne.

        Svar
        • Hej Anne

          Den feature med mail troede jeg faktisk var der. Det var den i hvert fald tidligere. Jeg må lige høre min udvikler om hvorfor den er forsvundet. Det er jo næsten umuligt at finde rundt ellers :)

          Rigtig god fornøjelse med det hele – håber I bliver glade for bogen ❤️

          Svar
  3. Hej Jane

    Jeg har har spist keto i 14 dage og har lynhurtigt tabt de 3 dumme ‘corona kilo’. Det er super dejligt- nu mangler jeg de sidste 5, som jeg altid har villet af med og er top-motiveret! Og så er bonus, at jeg er vild med maden :)

    På mandag skal jeg begynde at arbejde fra kontoret igen. Vi får fælles frokost og jeg er en ‘social spiser’. Derfor vil jeg gerne spise det samme som de andre. Og det betyder at jeg ikke kan holde styr på kulhydratindtaget, og ikke har lyst til det når jeg er ude.

    Har du erfaring med om keto-opskrifter stadig vil være gavnlige for mig, hvis jeg spiser dem til aftensmad i hverdage og hele dagen i weekenden? Jeg er bange for at den høje mængde fedt har en usund effekt, når den kombineres med en højere mængde kulhydrat. Jeg tror at et vægttab stadig er muligt med denne model, hvis der er lidt fokus på kalorier. Men jeg er simpelthen bange for det sundhedsmæssige aspekt og synes ikke jeg kan finde noget info om det.

    Jeg spiser aldrig morgenmad og har aldrig gjort det, så på en måde spiser jeg efter 16/8, og keto-maden giver mig en masse energi indtil frokost.

    Kh Frederikke

    Svar
    • Du kan sagtens skele til kulhydratindtag, selvom du spiser fra fælles frokost og fx springe de store stivelseskilder over eller minimere dem. Det vil gøre mængden af kulhydrater i din frokost lav stadig. Du vil ikke behøve bekymre dig om det øgede fedtindtag for dit samlede kulhydratindtag vil stadig være i den lave ende. Men lad være med at blende hele og halve pakker smør i kaffen – men det gælder uanset hvad du gør resten af dagen faktisk :)

      Svar
  4. Hej Jane.

    Jeg er en kvinde på 42. Og jeg er meget taknemmelig for dig.

    I min familie er eller bliver alle kvinderne (og alle tæller søster, 2 kusiner, mor, mormor, kusines 2 børn, mine to børn) diagnostiseret med lavt stofskifte, og den autoimmune sygdom som ofte følger med, Hashimoto.

    I kølvandet på LS følger mange gener, men een af dem, som næsten er umulig at slippe af med, både fysisk og i det daglige spejlbillede, er vægtøgning. Du kan faktisk gå så langt ned i kalorieindtag at du bliver syg, også selvom du spiser de helt rigtige ting, men du taber dig stadig ikke. Så frustrerende og ganske urimeligt.

    Jeg har kørt antiinflammatorisk kost i en årrække, og selv med denne livsstil og 2 x 24 timers faste om ugen, har jeg skullet kæmpe med vægten. Og jeg er vedholdende og disciplineret, for ikke at tale om ellers relativ slank og aktiv.

    Så faldt jeg over dokumentaren “the Magic pill” på Netflix, og blev enig med mig selv om at jeg ville lære mere om den her livsstil, som tydeligvis virkede. Lettere kontroversiel, ja, men udelukkende fordi jeg var nødt til at give slip i mere end 40 års misinformation omkring fedt, kød, smør, lightprodukter og decideret fedtforskrækkelse. Pyha den var en nød at knække.

    Nå, men jeg besluttede mig for, som jeg gør hver gang jeg tager en beslutning, at gå all in. Og jeg er her endnu!

    I starten var jeg skeptisk, men det var mest fordi jeg lidt kørte i de samme æg til morgenmad, de samme grøntsager til aftensmad osv, men lidt efter lidt (hver dag på ren keto med 20 g kh var en win) lærte jeg, at jeg jo ikke er begrænset, fordi jeg skulle lave brød med pofibre eller husk, men at jeg netop bare var udfordret på min egen tankegang OM hvordan maden skulle være i mine øjne. Så! Ja så begyndte jeg at tænke ud af boksen, at træffe bevidste valg som hang sammen med mine tanker og mine mål, og så knækkede jeg koden. Det var nu ikke længere svært at lade kagen på arbejdet være, ej heller svært at lade være med at spise kartofler til min stegte flæsk… andet var nemt fordi jeg netop også re-wirede min hjerne til at tænke sundhed helt ned i de små valg. Hvorfor sundhed? For hvem? Hvordan? Hvor meget? Hvor lidt? Og vigtigst af alt, hvordan kan det mærkes?

    Jeg har idag kørt efter keto principperne i 3 uger. 3 uger hvoraf de første 1 1/2 uge, har været med en high five til mig selv, når jeg er gået i seng uden at have spist andet end keto.

    Jeg ejer ikke en vægt, så hvor meget jeg har tabt mig, det aner jeg ikke. Men bukserne er begyndt at hænge, skjorterne strammer ikke meget og bh’en skal ind i inderste hægte.

    Og bedst af alt, jeg er ikke sulten! Ingen cravings efter chips, søde sager, sodavand, chokolade eller andet. Min LS tågehjerne er lettet betydeligt, min mave fungerer igen, jeg er ikke træt hele tiden, jeg fryser ikke hele tiden og jeg har meget mere mental og fysisk energi, end jeg har haft i årevis.

    Så Jane, tak for dit meget forståelige sprog, din direkte og “efter min mening” tale. Det har givet så meget mening for mig, at “lære” dig at kende. Jeg har købt et par af dine bøger og det har været penge godt givet ud, for jeg har lært en hel masse om et emne der altid er brandvarmt, nemlig MAD ❤️

    De kærligste hilsner
    Maria

    Svar
    • Ej Maria, hvor bliver jeg glad for at læse din kommentar. Både fordi det selvfølgelig glæder mig at du oplever så gode ting men næsten især fordi du beskriver den der ændring i tankerne, som jeg synes er en forudsætning for at få succes med Keto. Der er nemlig noget ‘om-læring’, når man skal have succes med Keto og har man hele tiden et ben i den gamle lejr er det faktisk svært at lykkes.

      Så glad på dine vegne – tak fordi du skrev <3

      Svar
  5. Hej Jane. Jeg har lige købt din bog, keto på 4 uger. Er det ok at spise eks æg og parma skinke hver morgen?? Jeg spiser morgenmad kl. 5.30 og for ikke at vægge resten af huset skal jeg hverken stege eller starte mikroovn. Så min morgenmad vil altid være kold, og lavet dagen før. Der er ingen mulighed for eks “almindelig” morgenmad som skyr?
    På forhånd mange tak. Hilsen Dorte

    Svar
    • Ja det synes jeg bestemt, det er. Prøv evt. at genlæse kapitel 7 om kostplanlægning.
      Du kan se masser af andre nemme forslag, der kan forberedes forinden her: https://www.madbanditten.dk/2019/11/24/keto-morgenmad/

      Hvad angår skyr er det jo dit liv og dine regler. Når du ikke finder den slags i mine bøger, er det fordi jeg opfatter det som mindre optimalt end måltider baseret på kød, grøntsager og fedt.

      Svar
    • Nej, som du kan læse her på siden er frugt ikke en del af Keto.

      Det vigtigste er dog at det samlede kulhydratindtag for dagen er lavt og det kan man godt nogle gange greje sådan, at man fx bruger lidt tern af frugt på en salat. Men ved at spise hel frugt, vil man hurtigt have brugt hele sin daglige kulhydratration.

      Svar
  6. Kære Jane

    Jeg synes, det er blevet sværere for mig at måle ketosen i blodet her efter at have været på keto et stykke tid (dog også med “tilbagefald”, men hvor jeg skulle mene, at jeg for længst burde være tilbage i ketosen igen nu).

    Tidligere kunne jeg fint måle et resultat over 0,5 ganske ofte, nu driller det, og jeg kommer sjældent op over 0,2.
    Men i modsætning til urinen skulle man da fortsat kunne måle ketonstofferne i blodet, ikke? De “forsvinder” ikke, ligesom i urinen, efterhånden som kroppen tilvænner sig, vel?

    Ja ja, og nu kommer din gode Jane-kæphest om, at man bare skal MÆRKE, om man er i ketose, jeg ved det godt :-) Og jeg er egentlig også enig. Er bare lidt en “måle-freak”, og det motiverer mig helt vildt at se det dumme decimaltal på den skærm ha ha.

    Kærligst, Mai

    Svar
    • Hej Mai

      Det er helt normalt, at ketonstofferne i blodet daler over tid i takt med at kroppen bliver bedre til at bruge dem som energi og ikke længere behøver lagre i blodet. Man har længe sat 0,5 mmol/L pr. liter som en slags grænse for det, vi kalder ernæringsmæssig ketose men man overvejer at sænke den til 0,2-0,3 mmol/L fordi nogle ganske enkelt aldrig målere højere.

      Og jeg er virkelig ikke anti-måle. Men jeg er anti-at lade sig demotivere over noget, man ikke forstår. Eller i det her tilfælde, ikke har nogen jordisk chance for at forstå. Kroppens energiomsætning er så kompleks og vi kan aldrig nogensinde komme til at have klar korrelation mellem hver en bid, vi putter i munden og tallet på en vilkårlig måler (hvad enten den er til blodsukker, ketonstoffer eller vægt).

      Og jeg er endnu mere anti-at begynde at gøre alle mulige ting for at få et bestemt tal på en måler. Her mener jeg fx de der råd på internettet om at du skal spare på protein og fylde på med godt med fedt. Det vil give dig en højere ketonmåling, ja måske, men det vil hverken gøre noget godt for helbred og vægt. Så altid have målet i sigte, når vi tager målingerne ind.

      Oooog som en sidste ting. Carb Creep er jo uhørt normalt her også. Læs eller genlæs her: https://www.madbanditten.dk/2020/01/27/carb-creep/

      Svar
  7. Hej Jane
    Vi er godt i gang med keto og det går fint, men jeg tænker allerede nu på sommeren og vores yndlingsspise – nye kartofler. Er det helt umuligt at kombinere kartofler med keto ?

    Svar
  8. Hej Jane. Tak for et fint og nyttigt site med letforståelige forklaringer! Jeg er her i januar startet på en omlægning af min kost. Ikke fordi jeg skal tabe mig, men fordi jeg har massive problemer med maven/fordøjelsen. Jeg følger i store træk dine anbefalinger og vil derfor gerne høre, hvor længe det, du vist kalder “ketose”, varer – for jeg lider en del af “bly i benene” og mangelende energi. Jeg har været igang i knap 14 dage. bh. Britta

    Svar
    • Hej Britta

      Det er lidt forskelligt. Generelt kan man sige, at selve omstilingsfasen varer ca. 3-6 uger. Lige de tunge ben er min erfaring kan være et af de symptomer, der hænger ved lidt længe.

      Ketose varer lige så længe som du bliver ved med at spise få kulhydrater. Ketose er en konsekvens af det lave kulhydratindtag.

      Men har du haft mulighed for at læse Keto-bogen (især kapitel 5 Alt om Ketose og kapitel 7 om Keto flu)?
      Og hvordan går det med at følge saltanbefalingerne?

      Svar
  9. Jeg har nu “bladret” lidt i dine fremragende og meget inspirerende opskrifter og læst lidt hist og her, her på siden. Jeg er meget hooked på keto!

    Men..
    Kan jeg vælge frit ud fra dine opskrifter, at jeg vælger en ret fra hver kategori – morgenmad – frokost – aftensmad? Er det så simpelt?

    Og din Frappé iskaffe – er det “lovligt” at drikke flere glas om dagen eller hvad anbefaler du?

    Hvordan med greenies og smoothies? – er det som mellemmåltider eller kan jeg bruge dem som substitut for et måltid?

    Til sidst, tusind tak for meget velsmagende opskrifter som er overskuelige og nemme at lave! Tak

    Hilsen Cecilie

    Svar
    • Hehe, ja, det er så nemt :)

      Jeg formoder, det er Keto-bogen, du har bladret i og i den er alle opskrifterne jo energiberegnede så du kan se, hvad de indeholder. Men næsten uanset hvordan du sammensætter dem, vil du lande indenfor de anbefalede 20-30 g kulhydrat pr dag og i et komfortabelt kalorieunderskud.

      Når du så lægger andre ting til, greenies, smoothies, frappé-kaffe kompromitterer du jo dette. Dvs. du kan ikke bare lægge det oveni uden at det har betydning.

      Greenies og smoothies anbefaler jeg slet ikke på keto. Du har ikke brug for mellemmåltider i en fedtforbrændende krop. Frappé kaffe kan du gøre som du vil men det skal selvfølgelig handle om helheden og din kontekst.

      Når du bruger opskrifter her fra bloggen, skal du selv holde styr på kulhydraterne, da de kan variere i indhold.

      Håber det giver mening :)

      Svar
  10. Hej Jane.

    Jeg ønsker at slippe for mine PCOS symptomer, og har fra andre PCOS-kvinder hørt godt om KETO, da det stabiliserer blodsukkeret. Jeg er dog ikke overvægtig, og bør derfor ikke tabe mig. Tænker du, det vil være svært at opretholde nuværende vægt på KETO??

    Svar
    • Godt spørgsmål, for det er ret individuelt. Jeg kan sagtens spise Keto som normalvægtig og holde vægten fint. Jeg spiser dog ikke altid Keto men spiser altid low carb. Så jeg vil sige jo. Du kan godt spise keto men du skal spise mere fedt/kalorier end dem, der spiser for vægttab. På mange måder vil det bare betyde, at der er nogle ting, du ikke behøver være så nøjeregnende med og alt andet lige vil det formentlig bare være nemmere endnu.

      Svar
    • Hej Joan

      Hvilken opskrift er der tale om? Jeg har måske 30 forskellige opskrifter på boller…

      Men næsten uanset hvilken skyldes det oftest en af to ting:
      1) du bruger ikke den rigtige type mel

      eller

      2) det er bare sådan bollerne er. Melfrit bagværk hæver jo ikke og har en meget anderledes konsistens end almindeligt bagværk

      Svar
  11. Hej Jane. Jeg har købt din vognen synes ikke du skriver noget om tørrede bønner , ærter og linser. Er det ok kilder til protein og er det ok at spise den? Hilsen Helle

    Svar
    • Nej, det er ikke det bedste valg i keto-fasen. Animalsk protein er et bedre valg, da det ikke kommer sammen med kulhydrater som bønner og linser gør. Med bønner og linser vil du lynhurtigt overskride din daglige kulhydratgrænse. Du kan læse mere om det på side 43.

      Svar
  12. Hej Jane
    Jeg har været på Keto-kost siden slutningen af januar til ca sept.. Og derefter mere eller mindre striks LCHF.
    Jeg er meget glad for det kosten gør ved mig og min krop.
    I juli viste nogle blodprøver tegn på for lavt stofskifte. Hvilket blev bekræftet af blodprøver i oktober. Jeg er derfor startet i medicinsk behandling.
    Jeg har læst, at det er hyppigt for os kvinder over 60 år. Men har du nogen viden/kommentarer eller gode råd til fortsat lchf/keto kost ?
    Der er som altid mange forskellige meninger om dette.
    :0))
    Birgit

    Svar
    • Hej Birgit
      Nej desværre ikke rigtigt. Dels er jeg jo ikke læge og kan ikke rådgive ved sygdom og dels er min erfaring med det begrænset. Jeg møder dog hyppigt kvinder med for lavt stofskifte på mine online forløb og min erfaring med dem er at de faktisk klarer sig fint vægtmæssigt, trods dette.

      Svar
  13. Hej Jane
    Jeg har købt din keto bog, og vil gerne igang med Keto. Jeg har et spg ang sundhed og meget fedt og salt, der bliver anbefalet i bogen. Er det sundt med så meget animalsk fedt og så meget salt? Mange steder taler man jo netop om hvor usundt det er for kroppen, især i forhold til f.eks. kræft.
    Er der videnskabeligt belæg for om det er sundt med en Keto kost?
    Håber du har lyst til at svare på mine spg.
    Mvh Trine

    Svar
    • Hej Trine

      Dejligt du har købt bogen. Har du også læst den? ;-)

      Det er et stort og kompleks spørgsmål, du stiller. Jeg har skrevet 6 bøger og hundredevis af blogindlæg om netop dette.

      Det korte svar er at den advarsel, vi siden 1970’erne har fået mod mættet fedt har vist sig ubegrundet. Det er vitterligt tilbagevist så utroligt mange gange.

      Ift. Keto kan det hjælpe at tænke det ift. kontekst. At spise fedt i fravær af kulhydrater kan ikke sammenlignes med at spise fedt sammen med kulhydrater. Det er to vidt forskellige ting, der sker i kroppen. Og når vi spiser Keto, får vi en fedtforbrændende metabolisme. At spise få kulhydrater og have en fedtforbrændende metabolisme ændrer også vores behov for salt. Selv hvis vi skulle acceptere at for meget salt er et problem (hvilket jeg i øvrigt ikke mener at der er tilstrækkelig opbakning til at sige), så er det igen et spørgsmål om kontekst.

      Og ellers ja, keto er faktisk relativt velundersøgt med det resultat at kosten forbedrer samtlige biomarkører for godt helbred (blodsukker, blodtryk, vægt, kolesterolprofil, inflammationsmarkører osv.). Faktisk er det svært at finde et veludført studie, som indikerer, at keto skulle være farligt. Man kan ikke lave studier på cancer og kost af etiske årsager.

      Jeg har fundet lidt links, du kan læse mere på her:
      Studier om Keto: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-studier/
      Fedt og kolesterol: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/
      Salt og keto: https://www.madbanditten.dk/2019/07/26/keto-og-salt/
      Forskellige typer Keto: https://www.madbanditten.dk/keto/forskellige-typer-keto/

      God læselyst.

      Svar
  14. Hej Jane,

    – er der egentlig et øvre loft for væskeindtagelsen? Jeg er med på, at jo mere, jeg drikker, jo mere salt skal der ind, og det synes jeg egentlig, jeg sørger for. Alligevel er jeg sygt tørstig og oppe et par gange om natten for at tisse, virkelig irriterende ;) – men jeg er også mægtig striks i ugen her samt næste uge, fordi jeg trængte til at stramme op! Men jeg drikker i hvert fald fire liter, primært vand, måske en enkelt kop te eller kaffe, hver dag. Jeg taber mig slet ikke, men det gør mig bare mere stædig, gudskelov :) Plejer ellers at drøne et kilo af om ugen, men tabet er gået helt i stå. Skal jeg bare drøne mere vand ned, uagtet den relativt store mængde?

    Svar
    • Ja jeg synes faktisk bare du skal drikke efter din tørst og så længe du er opmærksom på at få rigeligt salt også, er det fint. Man kan godt drikke for meget vand og derfor er saltindtaget vigtigt også??

      Svar
  15. Kære Jane
    Allerførst – 1000 tak for din blog, som er fantastisk inspirerende, saglig og sober! Og nu til spørgsmålene:
    Jeg har netop købt din on-line KETO madplan for efterår og læste efterfølgende “Hvad er KETO” ovenfor og er nu kommet i tvivl, om det er det rigtige valg for mig…
    Jeg har i tre år spist LCHF uden dog at være radikal, men lykkes med at holde min vægt, hvor jeg ønsker den, så jeg er ikke ude efter et egentligt vægttab, men blot en madplan. Vil du anbefale mig at bytte til en LCHF – plan – og er det muligt?
    Et andet spørgsmål er, at min mand er i behandling for forhøjet kolesterol, idet han har fået konstateret “mild” åreforkalkning på en kranspulsåre. Han er absolut ikke overvægtig og skal ikke tabe sig, men jeg er meget i tvivl om han bør spise samme mængde fedt som mig. Til forskel fra mig spiser han brød hver dag og får kartofler, ris o.a., men selvfølgelig også de grøntsager, jeg tilbereder (dog ikke samme mængde som mig;-))
    På forhånd tak for dit svar
    Venlig hilsen
    Hanne

    Svar
    • Hej Hanne

      Først og fremmest tak for de fine ord :)

      Dernæst. LCHF og KETO er det samme. Begge to er ord for den helt kulhydratfattige variant, hvor man spiser helt få kulhydrater (oftest 20-30 g pr. dag) i en startfase. Herefter kan de fleste øge til omkring 50 g og stadig bevare den gode energi, mentale fokus, vægt, etc. Så jeg tror ikke du skal spekulere så meget i etiketter men mere i hvilket leje kulhydratmæssigt, du synes passer bedst til dig.

      Jeg kan desværre ikke rådgive dig ang. din mand. Jeg er ikke læge og jeg synes ikke, det er mit bord at rådgive ift. sygdom og medicin. Jeg forstår godt dit spørgsmål og din tvivl.

      Generelt kan man sige at fedt og kulhydrat er en skidt kombination men omvendt kan man også sige, at mange ting fungerer fint, hvis man er i energibalance og sidst men ikke mindst betyder også madvare- og fedtkvalitet meget. Mere synes jeg desværre ikke, jeg kan sige om det.

      Hvis du ønsker at bytte et produkt, du har købt, skal du skrive til support og så hjælper de dig. Det er [email protected]

      Svar
  16. Hej.
    Jeg kunne godt tænke mig, at komme på et kost ændringshold, men jeg synes at 1895,- kr. er mange penge.
    Så har du nogle hold, hvor man klare flere ting på egen hånd (I din intro, står der daglig kontakt i fb gruppen)?

    Svar
    • Ja, det har jeg faktisk. Jeg har online universet KETO Living, som er samme principper men mere gør-det-selv. Det fungerer som et glimrende supplement til KETO-bogen. Du kan læse alt om det her: KETO Living

      Svar