Keto & cheat days


I dag vil jeg gerne tale om en lidt pudsig ting, jeg tit oplever. Det handler om Keto og cheat days. For mange, der starter på Keto, er det første, de fokuserer på, nemlig hvornår de ikke skal spise Keto. De er altså knap nok startet på at skære ned i kulhydraterne, før de begynder at planlægge, hvornår de skal spise kulhydrater igen. Kan du fornemme, at jeg ikke er helt vildt begejstret for det udgangspunkt?

Keto lyder super – hvor tit må man synde? lyder det. Og jeg trækker lidt træt på skuldrene.

For god ordens skyld vil jeg derfor også starte med at sige, at det at spise Keto jo er helt frivilligt. Keto er super og kan mange ting, men det er ikke for alle og det er ok.

Ved du med dig selv, at du gerne vil have et liv, hvor du jævnligt spiser kulhydrater, er du bedre tjent med at finde en livsstil, der tilgodeser det. Det er ikke ment arrogant men som en hjælp til dig til at finde den bedste vej fremadrettet.

Keto kræver kulhydratrestriktion

At succes med Keto kræver kulhydratrestriktion er sandt, men det er ikke det samme, som at du med dit valg af Keto skal være parat til at forsage kulhydrater fra nu af og til evig tid. Men det er nok heller ikke helt forkert at sige, at du skal være parat til at gøre de aller-aller-fleste dage.

De fleste af de ‘store tabere’ jeg har arbejdet med, har det til fælles, at de har oplevet, at det, de får ud af ved at gå udenom kulhydraterne, er bedre og mere værd end det at spise kulhydrater. Og derfor bliver fravalget af kulhydraterne et positivt tilvalg i deres liv.

Alting handler jo om byttehandler og det er ret vigtigt at forstå.

Nogle gange kan det være en fin øvelse at se på, hvad man får i bytte for noget andet.

Min liste kunne fx se sådan her ud:

Ved at spise Keto får jeg:

 • længerevarende mæthed og jeg behøver ikke spise så tit
 • stabilt blodsukker og mindre sukkertrang
 • stabil vægt uden at jeg behøver tælle kalorier eller føle, at ‘jeg skal passe på’
 • mindre oppustethed og fordøjelsesbesvær
 • mere stabilt humør
 • bedre koncentrationsevne og mental skarphed
 • tungere og bedre søvn
 • jeg kan virkelig godt lide maden – hey, det tæller jo også :)

Det negative ved at spise Keto er:

 • kulhydrater er nemt og de er tilgængelige overalt
 • det er nemmere at spise ude eller være på besøg, når man spiser brød, kage osv.
 • det er mere socialt acceptabelt at spare på fedt eller kød end det er, at spare på kulhydrater
 • jeg kan blive bedt om at forsvare mine valg og folk kan blive provokerede af det
 • jeg skal være hende den særlige, der beder om at få byttet ting ud på restaurant (jeg bryder mig ikke om den opmærksomhed)
 • kvalitetsbrød smager virkelig godt – æv æv
 • kulhydrater er effektive til at dulme følelser med og man kan føle sig tvunget til at forholde sig til ubehagelig ting og følelser uden den mulighed

For mig personligt er dette en lille pris at betale.

Men det her er jo min liste. Måske har du lyst til at prøve at lave din egen?

Keto og cheat days – Må man aldrig synde?

Jeg synes, vi skal starte med at fjerne ordet ‘at synde’ ift. mad. Sådan en moralsk overdommer har ingenting at gøre på vores tallerken.

Man kan sagtens vælge at have strategiske afvigelser fra sin Keto-kost. Det er ikke den dessert, du spiser til din bedste venindes runde fødselsdag, som kommer til at betyde forskellen mellem vægttab og vægtstilstand. Det er det, du gør hver dag, der har den betydning.

Læs også: Er alt nu ødelagt?

Men… kend risikoen

Men hvad, der sker i dagene efter du spiste den dessert, kan have betydning. For nogle er det en engangshændelse og det er det. De er lynhurtigt tilbage på sporet og alt er godt.

Men sådan går det ikke for alle. Ligger der noget sukkermisbrug/afhængighed bag dit oprindelige ønske om at spise Keto, risikerer du en tilbagevenden til virkelig stærke kulhydrat-cravings. Det, som skulle have været ét enkelt måltid, bliver pludselig til uger eller måneder og gentagne løfter om at starte forfra på mandag.

Ikke ulig en alkoholiker, der bare lige skulle drikke et enkelt glas vin til en hyggelig middag.

Er man kommet til Keto netop for at slippe for den stærke spisetrang, som formentlig har spillet en rolle i, at man er blevet overvægtig i første omgang, er det en skidt byttehandel. Det ville jeg i hvert fald synes.

Jeg synes, det er helt vigtigt at have sin egen kontekst og sin eget mål for øje. Den rette strategi for en overvægtig madmisbruger er ikke samme strategi, der vil være den rette for en normalvægtig, der træner hårdt flere gange om ugen fx. Vi skal ikke allesammen spise eller gøre det samme. Det er altså ret afgørende at forstå.

Hvad sker der i kroppen, hvis man har en cheat day?

Hvad der sker, afhænger af din unikke krop, hvor længe du har spist Keto og mængden af kulhydrater du spiser. At kaste sig direkte fra Ultra Low Carb til Ultra High Carb er utroligt ubehageligt og potentielt farligt. Det vil jeg ikke anbefale dig at gøre. Ved du, at du en dag skal spise flere kulhydrater, lad os sige, du skal til bryllup, så er det bedre at trappe lidt langsomt op med kulhydraterne en dags tid op til.

Det gælder også hvis du skal drikke meget alkohol.

Men det, der sker er, at du ryger tilbage på kulhydratforbrænding med alt, hvad det indebærer. Måske vil du føle dig utilpas, oppustet og du vil formentlig føle en stærk trang til at spise flere kulhydrater. Din vægt vil måske stige med et par kilo. Det er bare det væske, som du tabte, da du startede Keto. Men det er det…

Læs den detaljerede beskrivelse af hvad der sker i kroppen, hvis du spiser mange kulhydrater her >>

Når du skærer ned for kulhydraterne igen, vender din krop tilbage til fedtforbrænding.

Skal du igennem Keto flu igen, er du ikke blevet det, vi kalder metabolisk fleksibel. Dvs. at din krop ikke veksler effektivt mellem brændstoftyperne. Oplever du at du kan veksle frem og tilbage uden at mærke nævneværdig forskel, er du på rette spor.

Keto og Cheat Days – Et svært emne…

Det her med Keto og Cheat Days (et udtryk, jeg hader af et godt hjerte) er faktisk et emne, som jeg synes er svært at tale om. Det skyldes, at jeg synes, jeg har et stort anvar her og det faktisk på to måder:

1. Jeg ønsker virkelig for dig, at du skal lykkes og jeg har ingen interesse i at være den, der opfordrer dig til at gøre noget, der er mindre end optimalt for dit vægttab og for din succes med Keto. Det afspejler sig i alle mine produkter. Jeg sælger dig ikke en idé om, at du kan fortsætte dine uvaner og få super resultater. Jeg giver dig i stedet en ærlig og realistisk plan.

2. Omvendt har jeg heller ikke nogen interesse i, at du går herfra med en opfattelse af, at det er farligt, usundt eller skadeligt at spise en skive rugbrød eller et stykke frugt. For det er det selvfølgelig ikke. Og det er vigtigt at forstå, at vi vælger de ting fra i kulhydratrestriktionens navn og ikke fordi kulhydrater er onde.

Og det er faktisk lidt af en linedanseropgave, synes jeg.

Succes med Keto handler om den bedste start

Som jeg har været inde på mange gange, handler succes med Keto om, at du giver kroppen tid til at vænne sig til fedtforbrænding først. Og det kræver altså en periode på 3-6 uger med kraftig kulhydratrestriktion.

Den periode kan være lidt drøj at komme igennem. Det forstår jeg 100%.

Men når først du står og fedtforbrændingen kører som smurt i smør, vil mange af de udfordringer og problemer, du oplevede som overvældende i starten, virke ubetydelige.

Få styr på din Keto livsstil

Du skal starte med at støbe et godt fundament for din Keto livsstil. Det gør du ved at have styr på din hverdagskost, på portionsstørrelser og sammensætning. Det er den kost, du altid vender tilbage til – også fx efter en afvigelse.

Har du brug for et fast oplæg til dette fra min hånd, kan jeg anbefale Keto kostplanen.

Du kan også lade mig guide dig igennem de første 6 uger ved at deltage på mit Online Kickstart-kursus.

Måske vil du føle dig utilpas, oppustet og du vil formentlig føle en stærk trang til at spise flere kulhydrater.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

9 kommentarer til “Keto & cheat days”

Skriv en kommentar

 1. Jeg har spist efter Keto/LCHF nu i et år og jeg elsker det. Det er blevet min livsstil. Hvis man hele tiden fortæller sig det er svært, alt det nye, og nu kommer der en fest / en rejse eller en fredagshygge, så bliver det svært. Livet kommer altid på tværs. Men gør dig selv den tjeneste, at fortæl dig selv, at det er spændene og lækkert og du gør det for dig selv, fordi du har fortjent det, så vil du nå dine mål. Alt bliver nemmere med tiden. Og der er plads til et stykke kage eller et stykke chokolade i ny og næ, man behøver jo ikke at spise hele pladen. Jeg oplever heller ikke, det er svært at være til fest, får man spiser jo helt almindelig mad.
  Vil bare sige, gør det for dig selv, men giv dig selv den tid, kroppen skal bruge, for at omstille sig.

  Svar
 2. Hej? Jeg vil meget gerne starte på Keto, men har for højt kolesterol tal, mener du stadig det er en god ide?? Mvh. Anne

  Svar
 3. Hej Jane – tak at du deler dine tanker!
  Jeg savner dog indimellem at din målgruppe også kunne være diabetikere… nogle gange tænker jeg – det Jane skriver, gælder det også for diabetikere- og ja så bliver jeg usikker.
  Hilsen Bette

  Svar
  • Ja det forstår jeg egentlig godt. Men jeg holder mig helt fri for sygdomsvejledning.

   Generelt vil jeg sige at du kan tolke det sådan at alle advarsler og alle de skrappeste ting, jeg skriver vil gælde diabetiker (T2). Mens det løse og det mere liberale vil betyde at en diabetiker skal være på vagt.

   På den måde er der forskel på at være syg og rask i udgangspunktet.

   Håber det giver lidt mening :)

   Svar
 4. Jeg har spist Keto i et år nu – startede med et kickstartforløb.
  Efter 6 uger skulle jeg for første gang i byen til privat fest, og jeg bestemte mig for fra start, at jeg skulle ikke have mad med selv, når jeg skal i byen, for så ville jeg aldrig kunne gennemføre. Heldigvis er jeg en af dem, der godt kan, for jeg kan tage i byen og spise som andre, og fortsætte min egen kost dagen efter uden problemer – nok også fordi, at det regulerer lidt sig selv, hvad man spiser – desserter og kager med sukker er slet ikke så gode som før, faktisk er de hvinende søde.
  Jeg bestemte mig også for at min kost ikke skulle forhindre mig i at deltage i noget som helst, og i februar tog vi på ferie i 14 dage til Indien, hvor vi ikke på noget tidspunkt selv bestemte kosten. Det handler meget om ris og brød, og de steder vi var i starten, var det ikke muligt at spise fortrinsvis kød og grøntsager. Jeg synes da jeg forberedte mig lidt hjemmefra, men slet ikke nok. Jeg fik en skrækkelig mavepine, nærmest smerter som ved mavesår – heldigvis var der et par læger med på turen, som vidste præcis, hvad jeg skulle have. Så det kan jeg ikke anbefale.
  Det gode var så, at efter turen gik jeg tilbage på keto uden ketoflu og cravings, og efter to dage vejede jeg det samme som før vigtig afsted.
  Jeg håber virkelig, jeg kan fortsætte på denne måde, bare uden mavepine?

  Svar
  • Av det var da også en voldsom reaktion. I min erfaring oplever de fleste bare lidt ubehag, oppustethed osv.

   Svar
 5. Sådan ser min positivliste ud:

  Længerevarende mæthed
  Stabilt blodsukker og mindre sukkertrang
  Lettere ved at tabe i vægt
  Generelt sundere livsstil
  Bedre søvn
  God mad let at lave
  Mulighed for stor variation, masser af opskrifter
  Kendte opskrifter der kan køres i rotation ved behov

  Svar