Kan man spise Keto, hvis man lider af….?
Kan man spise Keto, hvis man har for højt kolesterol, er hjertepatient eller har haft cancer? Eller hvad, hvis man har diabetes 2 eller for lavt stofskifte?
Spørgsmålene til at bruge Keto ved sygdomme er mange og jeg forstår det godt. Der findes så utroligt mange historier fra folk, som har spist sig fri af alverdens sygdomme, og det er glædeligt og motiverende. Jeg har selv set mange af disse historier udspille sig hos mine læsere eller kursister og listen for hvilke lidelser, der er forsvundet, er nærmest uendeligt lang.
Og jeg bifalder virkelig ønsket om at ville tage ansvar for eget helbred og bruge kostomlægning som led i behandling eller i et forsøg på at kunne reducere medicin. Stor respekt for det.
Jeg kan bare ikke rigtigt hjælpe dig med det.
Har du en sygdom og vil du gerne bruge Keto som supplement til din behandling, håber jeg, du vil læse dette indlæg.
Kan man spise Keto, hvis man lider af:
- overvægt/fedme
- diabetes, type 1 og 2
- forhøjet kolesterol
- for højt blodtryk
- fordøjelsesproblemer
- tarm-sygdomme (Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa)
- stofskiftesygdomme
- sklerose
- hjertekarsygdomme
- forskellige typer cancer
- nyresygdomme
- gigt
- galdesten/problemer med galdeblæren
- stress
- depression
Dette er et uddrag af spørgsmål, jeg har modtaget bare den seneste tid. Jeg takker ydmygt for tilliden, og jeg forstår også godt, hvorfor vi er havnet her.
Men vi er nødt til at være lidt ekstra påpasselige her.
Jeg er ikke læge
Spørgsmål om sygdomme og medicin hører til hos lægen, og jeg er ikke læge. Jeg rådgiver derfor ikke ved sygdomme, og jeg vil altid bede dig have lægen med på sidelinjen, hvis du laver en stor kostomlægning og har en sygdom eller tager medicin.
Det er for din sikkerheds skyld. Og for min sikkerheds skyld. Tænk, hvis jeg kastede et råd efter dig, som du fulgte blindt, og derefter kom galt afsted. Det ville jeg ikke kunne leve med! Og du ville da slet ikke.
Keto er en meget heftig intervention, som på ganske få dage kan ændre dit behov for medicin.
En lille kærlig reminder til dig, der synes, at fremmed dame på internettet eller en gruppe, du er medlem af på Facebook er rette sted til den slags spørgsmål: Det er det altså ikke. Pas på dig selv♥
Vores sundhedssystem er ikke gearet til at hjælpe med livsstilsinterventioner…
At disse spørgsmål alligevel lander på mit bord er også problematisk af den grund, at det sker, fordi disse mennesker ikke har fået den fornødne hjælp der, hvor de burde have fået den.
Og det er ikke en kritik, og det er bestemt ikke af ond vilje eller fordi ansatte i sundhedssektoren ikke vil hjælpe. På ingen måde. Men vi har bare ikke et system, der er gearet mod sygdomsforebyggelse eller brug af livsstilsinterventioner til sygdom.
Så de her mennesker falder mellem to stole med deres spørgsmål.
Går de til deres læge, er det sjældent, at de får andet at vide, end at de bare skal følge de officielle kostråd. Spar på fedt, spis fuldkorn. Og hvis der er noget, de har prøvet, er det jo for pokker det.
‘Læger ved ingenting om kost…’
At læger ingenting ved om kost er et argument, der florerer i Low Carb/sundhedskredse som opbakning til, at rådgivning i sygdomme og livsstile lige så godt kan foregå på Facebook som i lægens kontor.
Og det kan da fint være, at læger ikke har modtaget nævneværdig undervisning i kost, men de har til gengæld massivt kendskab til sygdom. Og når det handler om sygdom, har vi simpelthen et ansvar over for hinanden.
Og det kan da godt være, at læger ingenting ved om kost, men jeg ved ingenting om sygdom og medicin.
Og af den grund er jeg meget forsigtig med, både hvad jeg selv svarer, når folk spørger mig til sygdom, og jeg er også meget streng med, hvad jeg tillader, at andre skriver/svarer brugere på mine platforme.
Der er ingen, der skal modtage potentielt sundhedsskadelige råd på mine platforme.
Men hvad så, hvis man er syg og gerne vil bruge Keto…?
Hvor skal man så gå hen?
Ærligt, jeg ved det ikke, og det kommer også lidt an på hvilken sygdom, der er tale om. Der er forskel på at være hjertepatient og have fordøjelsesbesvær.
Og jeg forstår godt, at de spørgsmål lander hos mig, for er man syg, har man sjældent den store overskud til at læse videnskabelig litteratur eller selv at sætte sig ind i en ny kost-verden. Og så ender man i Facebookgrupper og på Youtube.
Og internettet er jo leveringsdygtig i historier om alverdens sygdomshelbredelse, hvilket både er godt og skidt. Det er godt for motivationen og inspirationen. Skidt, fordi man ofte står alene tilbage med ansvaret. Og skidt fordi det kræver virkelig god kildekritik at sortere skidt fra kanel.
Og jeg ville virkelig ønske, at det var anderledes. Og især ville jeg ønske, at der var mere åbenhed om, hvor meget kost og livsstil kan bidrage med i en helingsproces.
Måske det kommer engang…
Er der undtagelser?
Mjaah… jeg vil sige, at det er ret godt dokumenteret, at Low Carb/Keto er sikkert og effektivt ved diabetes 2 og overvægt/fedme.
At blodtrykket oftest normaliserer sig efter ganske kort tid på kulhydratfattig kost er også mere reglen end undtagelsen.
Kolesterolprofilen ændrer sig ofte til en mere gunstig fordeling, men da kolesteroltallet også kan stige på Keto, er der nogle ting, som er værd at have forståelse for. Især er der ting, der er nødvendige at tage højde på før blodprøven for at få et retvisende svar. Dem har jeg skrevet generelt om her: Keto og kolesterol
Og selve vægttabet har ofte god effekt på disse parametre også.
Ketogen Diæt er desuden en veldokumenteret kost ved epilepsi.
Men intet af dette ændrer på, at man bør tale med sin læge, hvis der er medicin med i billedet.
Sådan taler du med din læge om det
Min anbefaling er altid at tage en snak med lægen.
Prøv at undgå at sætte for mange etiketter på kosten. Lad være med at sige, at du gerne vil spise LCHF eller Keto, for lægen ser kun for sig, at du vil leve af bacon og drikke smør i din kaffe, og det er ikke et godt udgangspunkt for en snak.
Sig måske i stedet, at du ønsker at supplere din øvrige behandling med en kostomlægning, hvor du spiser uforarbejdet mad. Grøntsager, protein (kød, fisk, fjerkræ, æg), sundt fedt, mejeriprodukter osv. Eller nævn, at du ønsker at undgå sukker, sødede drikkevarer, raffineret kulhydrat og forarbejdede færdigprodukter.
Det er de færreste læger, der vil stille sig på bagbenene over det.
Føler du dig rustet til det, kan du også nævne, at du ønsker at prøve en Ketogen Diæt. Ketogen kost er en meget undersøgt kostterapi til flere forskellige sygdomme, og det kan åbne op for en god snak.
Spørg herefter, om der er noget særligt, du bør være opmærksom på med din specifikke sygdom/medicin/historik, eller spørg lægen, om han/hun vil være med på sidelinjen eller hjælpe med at holde øje med relevante markører ved hjælp af blodprøver eller hyppigere lægebesøg.
Det værste, der kan ske er, at du får et nej, og i så fald kan du jo spørge, hvor lægen da anbefaler dig at søge hjælp til din kostomlægning.
Dit liv – dit ansvar
At din læge ved en masse om din sygdom, er ikke ensbetydende med, at han/hun er parat til at tage ansvaret for en given kostomlægning. Med rette.
Jeg har tidligere kursister, som kommer til lægen og glædestrålende fremviser, at 20-30 kg’s overvægt er forsvundet, blodsukker og blodtryk, der har normaliseret sig og inflammationsmarkører helt i bund, men det eneste, der tales om til konsultationen er den lille stigning i LDL-kolesterol. Patienten, som troede, at de sammen skulle glæde sig over det gode resultat, går modløs derfra. Nogle gange bange. Er jeg i gang med at gøre skade på mig selv med den kostomlægning?
Og det er brand-ærgerligt, synes jeg.
For det betyder, at det endelige ansvar lander hos dig. Det er ikke et argument for, at lægen ingen plads har her, for det håber jeg, du forstår, at jeg mener, lægen har. Men jeg mener heller ikke, at lægens ord nødvendigvis er lov her. Ingen ved alt om alt.
Og så bevæger vi os ud i en gråzone, hvor du skal turde tage ansvar for dig selv, din sygdom og dit liv.
Efter snakken med lægen
Når der er styr på det og ansvaret er placeret, hvor det hører hjemme, kan jeg sagtens være den, der hjælper dig med de praktiske ting.
Hvad spiser man i stedet for pasta? Hvad skal jeg gøre, når jeg skal til fest/fødselsdag? Hvad skal jeg skrue på, hvis målet er vægttab? Skal jeg gribe det anderledes an, hvis jeg ikke må gå mere ned i vægt?
Den slags…
Men det er altså der, jeg kommer ind i billedet. Ikke ved at rådgive om, hvad du specifikt skal gøre, hvis du tidligere har haft en blodprop, eller du kommer ud af et langt cancerforløb.
Jeg håber, du forstår, at dette er for din sikkerheds skyld. Jeg ved godt, at der er mange internet-personer, der uden den mindste faglige baggrund rask væk rådgiver i alt mellem himmel og jord. Men sådan spiller klaveret ikke her. Det er dit liv, vi taler om her, og det skal vi ikke tage let på♥
Hej Jane. Kende du ikke til amerikanske dr Eric Berg? For 5 år siden fik en ung kvinde i min familie det skidt: alt for lavt stofskifte. Lægen sagde hormoner. Kvinden gik hjem uden , skrev på nettet “damaged metabolisme”. og op dukkede dr. Eric Berg. (Dr. Fordi han er kiropraktor). Han forklarede i video at det handlede om en svækket lever. Men let at rette op på, via kosten. Og nogle kosttilskud.
Det gjorde hun 100%. 1 ,5 måned efter var hun fuldstændig frisk igen. Jeg blev nysgerrig. Og træt af mit hårtab, vædtøgning mm.Så jeg fulgte hans generelle kostråd. Det bar frugt meget hurtigt. Jeg er nu 73 sund og rask. Også tænderne.
Og sår og blå mærker heler lynhurtigt. Jeg er superglad for hans viden, og hans superformidling af årsagssammenhænge ved sygdomme. Han er ikke guru. Han taler om insulinresistens og ketokost. Han har en stor viden.
Jeg er pensioneret jordemoder med 25 års erfaring , og altså sundhedsfarligt uddannet . Og jeg undrer mig over at sååå mange bliver syge.
Venlige hilsner fra yen
Så dejligt at høre, Yen. Altid virkelig dejligt at høre når folk forbedrer helbred med livsstil. Det er jo virkelig fantastisk.
Jeg kender godt Dr. Berg og han er ikke min favorit, må jeg indrømme. Men stadig super glad for at han kunne hjælpe dig sådan❤️
Hej Jane,
Er med på, at du ikke er læge 😉
Men… Måske du…
Kender du til erfaringer med LCHF og lavt stofskifte, som du evt vil dele?
Mvh.
Pernille
Hej Pernille
Åh svært område. Jeg har kun lidt anekdotisk erfaring fra tidligere kursister og min erfaring er at de generelt klarer sig godt. Men det er et lidt kompleks område og jeg kan godt forstå du er forvirret. Når man prøver at læse op på det kan det føles som den ene lejr taler for at Keto er det eneste for folk med stofskifteproblemer mens den anden lejr taler for at det er det værste, man overhovedet kan gøre. Det er svært at blive klog på.
Har du mod på at give det et forsøg? Fire uger til en start fx og så evaluer hvordan det går? Jeg tror næsten ikke der er anden vej. Der er en interessant artikel her: https://www.virtahealth.com/blog/does-your-thyroid-need-dietary-carbohydrates Den er jeg nogle gange vendt tilbage til, når folk har spurgt.
Men mere har jeg desværre ikke at byde ind med.
Hej du.
startede keto for 3 uger siden, har det godt med det, tabt 3 kilo, yee, og alt er fint, jeg skal aldrig leve anderledes!…Men siden start er jeg flere gange vågnet om natten med lægkramper, har du hørt andre omtale det?..jeg har spist magnesium piller i mange år for at forbedre min søvn, så det kan ikke være mangel på det.
bh. Karina
Hej Karina
Lægkramper skyldes at du spiser for lidt salt. Læs her: Keto bivirkninger
Hold da op du hurtig!😍…jamen lige den med bivirkninger havde jeg da fuldstændig overset. Jeg er sikker på det er det!…Takker. Bedste hilsner Karina
En hel masse “pladder” om intet, du er ikke læge men skriver alligevel en masse som ikke kan bruges til noget som helst fordi du ikke er læge. Skriv dog det til at starte med, søg læge og spørg. Samtidig er vi andre fri for at læse spalte op og ned for til sidst at få at vide at du ikke er læge og man skal spørge sin læge. Jer er mere end ulmindelig skuffet over at læse det du har skrevet, det minder mest af alt om kvaksalveri og det ved jeg det ikke er.
Vi er to som ikke kan tabe os og lægerne ved, som du ganske rigtig skriver, ikke en dyt om mad. Vi har leddegigt og psoriasisgigt og urinsyregigt og knogleskørhed, to ting er fælles og vi kan ikke tabe os, selvom vi gør som lægerne siger, jeg spiser så lidt at jeg bliver dårlig efter motion og skal have lidt at spise men det fatter lægerne ikke, de siger spis noget mindre, vi spiser så meget frugt og grøntsager at dyreværnsforeningen snart kommer efter os fordi vi spiser dyrenes mad.;)
Hvor er din kommentar dog lige dele fornærmende og uberettiget. Læs lige min tekst igen. Start fx med det afsnit i starten, der hedder JEG ER IKKE LÆGE.
Seriøst, altså!!
Frugt er jo stort set også bare sukker, så det var da et sted at starte… Plus, folk bruger meget ordet Grøntsager, og det har de også en tendens til at kalde Rodfrugter… Ikke alle Grøntsager så gode som de fremstår!
At sige man ikke kan tabe sig, er den største omgang vrøvl, man har altid sagt at det er så nemt at tage på, men svært at tabe sig, men nej, det er lige nemt med begge dele, men det afhænger jo fuldstændig af hvad man fodrer sig med… Vil i tabe jer, så tænk sådan her, kroppen forbrænder kulhydrater før den forbrænder fedt, det er derfor mange bruge utallige timer i et fitness center, og så bliver suffede når de finder ud af at de kun har tabt 200 gram på en uge, når de kunne have gjort det om dagen bare ved at sidde ned! Fjern kulhydraterne, så fedt forbrændingen kommer i gang, så skal i nok tabe jer :)
“Og så bevæger vi os ud i en gråzone, hvor du skal turde tage ansvar for dig selv, din sygdom og dit liv.”
Dette er mit mantra. Og det har det sådan set været, siden jeg blev voksen. Jeg er ansvarlig, lægen er konsulent.
Jeg synes, den del er SÅ vigtig.
Lige netop sådan tænker jeg det også. Men jeg kan heller ikke lade være med at tænke, at det kræver en del ressourcer at kunne det. Og det ærgrer mig sådan at det skal være sådan :)
Hej 😊. Ja, at komme hjem fra lægen med fine tal og samtidig med en besked om at jeg, som har diabetes type 2 , lige netop har brug for brød,ris osv. i min kost er vildt frustrerende, uha hvor kommer man da i tvivl . Så tak for dit indlæg det stiger selvtilliden af ❤ ❤
Dejligt du kunne bruge skriverierne, Lis. Jeg forstår godt det må være virkelig svært. Lige netop ved diabetes 2 synes jeg dog, at lægerne begår en stor fejl i ikke at nævne Low Carb som alternativ. Efter alt der er sket de sidste par år synes jeg faktisk det er en forpligtelse, de har.
Der er i øvrigt en masse diabetes-skriverier her også: Diabetes
Jeg var hos lægen i dag skulle have EKG. Jeg er hjerte patient og vejer for meget.
Jeg spurgte sygeplejesken om keto var noget for mig ,
og det sagde hun ja til , men at jeg bare skulle holde mig fra de fede ting
såsom pølser , bacon , smør mm.
Så ja nu vil jeg da håbe at jeg kan komme i mål med mit vægttab.
Hvor er det et fantastisk indlæg! Tak for det.
Jeg har både diabetes 2 og Mb Crohn, og jeg har valgt at tage ansvar for mit helbred selv. Jeg har bla. sagt nej til medicin for Crohn og været medincinfri i nu 3 år og mine tal er fine.
Du har så ret i, at man bliver druknet i gode råd, og at man på hospitalet og lægen ikke får andet råd end kostpyramiden…
Så jeg vil gøre det, som jeg efterhånden har lært om min egen krop og lytte til den, mens jeg prøver mig forsigtigt frem :-)
Tak for et sobert og fornuftigt indlæg :-)
Tusind tak. Det er et af de indlæg, der har været virkelig svært at skrive, fordi jeg netop ikke ønsker at gå ud over mine egne grænser rent kompetencemæssigt men samtidig gerne vil formidle, at der er SÅ meget hjælp at hente i kost og livsstil.
Du er jo et lysende eksempel på det❤️
Hej Jane.
Har din bog KETO. Har også modtaget nogle mails, og tak for det. Har læst meget, og tror KETO er noget for mig/os. Er nu pludselig blevet lidt i tvivl om det kan skade da jeg er gastrisk bypass opereret, samt har fået min galdeblære fjernet??
Hej Susanne
Jamen jeg synes jo netop at den slags spørgsmål hører til hos lægen eller hos en med indblik i din helbredshistorik og -situation.
Men ud fra en generel betragtning er ingen af delene et problem. At du GB-opereret kan betyde, at du måske må spise flere små måltider men det er jo formentlig en tilretning, du lever med allerede. Vibeke her er fx GB-opereret.
Uden galdeblære kan du have brug for at starte lidt langsomt op med fedtet, da leveren lige skal op i gear ift. produktionen af galde. Et lavere fedtindtag kan være en fin løsning og mange har gavn af mellemkædede fedtsyrer som fx kokosolie og MCT-olie, da de optages i tarmen.
Så en langsom og rolig start virker til at være den bedste anbefaling.
Jeg vil utrolig gerne prøve keto i 4 uger, jeg har prøvet mange Kure i årenes løb, men aldrig den rette for mig.
Jeg har KOL/astma og får inhalation, jeg har også forhøjet bt, og er efter BMI fed, så nu må jeg gøre noget for mig selv.
Jeg vil kontakte min læge og høre hvad han siger. Vi har snakket om min vægt og jeg godt ville igang med noget livsstilsændringer, men han kunne jo ikke henvise mig til nogen pga. disse Corona tider. Så jeg tror helt sikkert han vil være med på det,
Men jeg må lige høre ham ad i forhold til den medicin jeg får?
God idé, Kirsten. Jeg tror, du vil opleve Low Carb/keto som nemmere end noget andet, du har prøvet. Det kræver lidt ekstra indsats i starten men du vil hurtigt mærke at din krop føles anderledes. Du kan godt glæde dig :)
Hvor har du evig ret Jane…. jeg nævnte for min læge at jeg spiste LCHF/keto baseret kost og han var bekymret for mit kolesterol. 1 år efter kommer jeg ned til ham og mine tal så fine ud, han spurgte hvad jeg havde gjort og jeg sagde at jeg har droppet alle de forarbejdede kulhydrater, skåret sukker væk fra min kost og spiser grønt til hvert måltid. Det synes han var glimrende og sagde jeg skulle fortsætte hvad jeg gjorde fordi det virkede… tak for inspiration og gode indlæg, godt nytår til dig pg dine ?
Ej hvor godt! Og ikke mindst virkelig dejligt for dig❤️