Hvad er Carb Creep?


Carb Creep er et meget almindeligt fænomen, som er årsag til, at vægten stopper med at bevæge sig nedad på Low Carb/Keto. Rigtig mange oplever, at det går superfint i starten, det spiller med maden og vægten går fint ned men efter et par måneder kommer pludselig en periode, hvor vægten stopper med at gå ned. Rigtig ofte skyldes det Carb Creep og det bør, efter min mening være en af de første ting, man undersøger.

Hvad er Carb Creep?

Kort fortalt er Carb Creep et udtryk for, at kulhydraterne over tid kryber sig tilbage, så man pludselig ikke er helt så Low Carb, som man var i starten.

Det er helt almindeligt, at man i starten er meget pligtopfyldende med sin Keto-kost og man spiser troskyldigt kød, grøntsager og fedt, man læser næringsdeklarationer og holder styr på kulhydratindtaget og nyder at se vægten gå ned af.

Fordi det hele nu spiller, er det nemt at komme til at tro, at man har styr på det og derfor ikke behøver være så nøjeregnende. Der sniger sig måske en håndfuld nødder ind her, lidt Low Carb-brød og bagværk der, lidt mere yoghurt, lidt mælk i kaffen, et glas vin, lidt mørk chokolade osv. Hver for sig ingen stor katastrofe, men det løber op og ofte er det det, der gør forskellen mellem vægtvedligehold og vægttab.

Carb Creep giver let øget appetit

Mit bud er, at det ikke nødvendigvis lige er de nævnte ting, der er selve årsagen, men mere at der med de ekstra kulhydrater (carb creep’et) følger, at appetitten øges let.

Keto har jo sin eminence i den appetitdæmpende virkning og det er den, der får folk til spontant at spise mindre og gå ned i vægt. Den effekt risikerer at udeblive eller blive mindre udtalt, når kulhydraterne sniger sig tilbage og det fører til at man nu spiser lidt mere – fordi man er mere sulten.

Så det er ikke nødvendigvis lige den håndfuld mandler etc. der gør det, men mere det, som det lettere øgede kulhydratindtag gør ved ens appetit og kalorieindtaget som følge heraf.

Og det er altså Carb Creep.

Løsning til at få gang i vægttabet igen

Jamen løsningen er jo ligetil. Tag en periode, hvor du igen lige ser dine madvaner efter i sømmene og går til dem med samme omhyggelighed, som du gjorde i starten. Sandsynligvis vil det være det, der skal til, for at vægten stille og roligt begynder at gå ned igen.

Er du ny til Keto og stadig i de første uger, er Carb Creep næppe årsagen til din vægtstilstand. Den skyldes formentlig mere, at du lige mangler at forstå, hvordan Keto virker på vægttab i starten.

Læs mere om det her: Når vægten står stille  (eller gisp stiger) på Keto

Få styr på portionsstørrelser og -sammensætning

Overvej at bruge Keto kostplanen i et par uger. Den er eminent til at få portionsstørrelser og -sammensætning på plads og mange, selv garvede Keto-folk, har fået en øjenåbner med den og oplever den som super effektiv til at få gang i vægttabet igen. Efter et par uger er du klar til at freestyle igen.

Prøv Keto kostplanen her >>

Er du frisk på en lille (vægt)udfordring?

Det er nu, du skal i gang, hvis du skal opnå et ansvarligt vægttab før sommerferien. Jo tættere på sommerferien, vi kommer, jo mere uansvarlige (og uholdbare) bliver strategierne.

Min vægttabsprotokol, Sommerklar med Madbanditten, hitter helt vildt i øjeblikket – skal du prøve den?

Læs om den her: Sommerklar med Madbanditten

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

17 kommentarer til “Hvad er Carb Creep?”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane.

  Jeg har din Ketobog, og jeg har et spørgsmål jeg håber du kan hjælpe med.

  Jeg har tidligere fået lavet en madplan ved en diætist. Jeg er med på kosten ikke er den samme, men udfra hendes beregninger skal jeg spise ca. 2000 kcal pr. dag (jeg skal tabe mange kilo). Fra opskrifterne fra Ketobogen får man ca 1500 kcal pr dag. Jeg oplever jeg stadig er sulten, når jeg følger opskrifterne.
  Tænker du det er fordi jeg endnu ikke er i ketose? Eller skal jeg have flere kalorier? Hvis jeg skal have flere kalorier, er det så kød eller ren fedt jeg skal spise?

  Tak for en dejlig blog og lækre opskrifter

  Svar
  • Det kan fint være, at du har brug for at spise mere men formentlig vil du i takt med at fedtforbrændingen kommer i gear og du mærker den naturlige appetitnedsættelse mærke at du ikke behøver spise så tit og så meget. Iø

   I Keto-studier, hvor folk bliver bedt om at spise ‘ad libitum’ lander de gennemsnitligt på 15-1600 kcal.

   Men indtil det sker vil jeg altid hellere at du spiser mere end at du går og er sulten. Og så lyt til kroppen henad vejen. Og ja, lad kulhydratindtaget være og øg protein og fedt??

   Svar
    • Ja det har jeg det bedst med at sige for dette er så utroligt individuelt og kun du og din krop kan fortælle dig, hvad der er rigtigt. De fleste oplever bedre mæthed, når proteinindtaget er højt men fedtet spiller ofte en rolle her også. Især i starten, som jeg beskrev tidligere. Her hjælper fedt ofte til at give den ro og den langvarige mæthed, som man kom for og som man har brug for for at komme godt i gang.

     Men det er jo hele tiden et spørgsmål om kontekst. Kommer du fra 120 g protein pr. dag og 50-70 g fedt, vil jeg sige, det er fedtet, du primært skal lægge til. Kommer du fra 50 g protein og 150 g fedt (aka Lifesum-fælden) ville det selvfølgelig være protein, du skal øge. Da du har Keto-bogen, er mit gæt at du er på fin kurs hvad angår protein og det er godt :)

     Højt fedtindtag fører også til højt kalorieindtag og derfor er det vigtigt at justere, når kroppen er blevet tilpasset til fedtforbrændingen og lige så godt kan forbrænde fedtet fra kroppen som fedtet fra tallerkenen. Men som beskrevet både her og i Keto-bogen er det noget, du tager når du mærker den naturlige normalisering af appetitten.

     Så hvad forhindrer dig i at prøve dig lidt frem og se, hvor du lander? Vær nysgerrig, tag udgangspunkt i din krop og hvordan du har det. Det er der, du skal finde dit svar. Og det er så meget mere værdifuldt end at prøve at følge en bestemt makronæringsstoffordeling.

     Svar
     • Du har ret. Og jeg ved du har ret. Men det der forhindrer mig i at prøve mig frem, er angst for at tage mere på. Når det nu var den anden vej, det helst skulle gå :)

     • Jeg forstår dig 100%.
      Men hvad er alternativet? at være sulten? Der er nogle, der foretrækker at gøre det på den hårde måde og kombinere kulhydratrestriktion med kalorierestriktion fra start og det kan man også sagtens. Men jeg er nok mere den typen, der foretrækker, at vi skal gå en smule mere selvkærligt til værks. Hvad så, hvis vægt stiger i den første tid? Du støber jo fundamentet til, at du lykkes med kulhydratrestriktionen, hvilket vil gøre det muligt at opnå appetitnedsættelsen og nu kalorieunderskuddet uden at det skal være én lang pine. Ting, der er pinefulde, bliver sjældent varige vaner.

      Måske pak din vægt væk i de første uger/måneder. Brug tiden på at genenetablere kontakten og tilliden til din krop. I skal samarbejde om det her projekt.

      Jeg forstår godt, at det er en anden måde at gribe det an på end den tidligere konstante overvågning af kalorier, badevægt osv. Men det har bare heller ikke rigtigt vist sig at give pote, vel?

      Tid til at prøve noget nyt!

      Læs evt. uddybningen her: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-vaegttab/

      Og rigtig god vind!

 2. Hej Jane
  Jeg er på keto og IF 20:4 og nogle gange OMAD siden juli måned. Har tabt 6 kilo i starten. Jeg prøver at holde min kalorier omkring 1200. Træner 3-4 gang om ugen. Men nu vægten er gået i stå (3 mdr). Jeg er meget glad for nødder og mørke chokolade. Måske det er min carb creep. Hvor meget er der tilladt for mig hvis jeg skal tabe mig yderligere?
  Mange hilsner
  Amy

  Svar
  • Hej Amy
   Nødder og chokolade er jo typisk carb creep og samtidig er det ikke bedste brug af dine sparsomme kalorier/kulhydrater.

   Jeg tænker at du lidt er i en situation, hvor du har malet dig selv op i et hjørne. Omad, masser af træning, få kalorier… hvor går man hen derefter?

   Jeg ville tage en periode tilbage til basics. Tre måltider om dagen, fokus på protein og grønt, fedt til mæthed. Ligesom Keto-bogen beskriver.
   Du skal passe godt på dig selv og din krop også.

   Svar
 3. Hej Jane

  Jeg er i min 4. uge på Keto, og jeg har aldrig haft det så godt! Ingen hovedpine, min sukkertrang (der har styret mit liv ALTID) er væk, mit fokus er langt bedre, og jeg er endda begyndt at springe enkelte måltider over, fordi appetitten mangler. Og nå ja, jeg har smidt de første 4 kilo af de godt 30 kilo, jeg vejer for meget.

  Vægten var dog ikke den primære årsag til Keto. Det var min sukkerafhængighed, som jeg rigtigt gerne ville til livs. Det lykkedes ret hurtigt, og vægttabet er bare en bonus.

  Mit spørgsmål er dog: Når jeg engang har tabt de kilo, jeg skal, hvad gør jeg så?

  Fortsætter man bare på Keto for evigt?

  Eller kan man begynde at slappe lidt af og lukke alkohol i ny og næ og lidt weekend-guf ind igen?

  Eller er det bare vejen tilbage til sukkertrang og overvægt?

  KH
  Charlotte

  Svar
  • Det er helt individuelt. Nogle forsætter men øger fedt/kalorieindtaget. Andre vælger at øge kulhydraterne lidt. Det er lidt en opvejning ift. ting som fx sukkertrang og det kan kræve lidt eksperimenteren…

   Svar
 4. Bingo! Jeg tror at det lige præcist er det problem, jeg har oplevet siden nytårsaften. Den øgede appetit har jeg undret mig over. Super godt indlæg.

  Svar
 5. Hej Jane?
  Jamen hvor er det dejligt, at du skriver dette.
  Endnu engang lige når jeg har brug for det, er du der Jane?
  Jeg havde tabt 11 kg på 3 måneder, men så kom julen og jeg tillod mig at spise “lidt” sødt i juledagene og tog 2,5 kg. på igen. Efter nytår gik jeg bare i gang med keto hvor jeg slap, men intet vægttab.
  Når du nu skriver dette kan jeg godt se jeg er blevet lidt for glad for dåsen med nødder og rækkefølgen med “grøntsager, kød, fedt” er blevet til “kød, fedt, grøntsager”?
  Så tak for dette lille/store indspark, jeg er nu klar igen?
  Kh. Lone??????

  Svar
  • Hehe dejligt at den lige ramte. Og det er bare helt klassisk og ganske menneskeligt at det sker :)

   God vind med det??

   Svar
 6. Åhja åhja der fik du mig måske.
  Jeg spiser alt inden for rammen og dog en del tilladt “brød” og det er sandt jeg bliver mere sulten og jeg taber mig ikke – ØV.
  Så nu vil jeg have kigget min kost efter i sømmene, og derfor har jeg et spørgsmål.
  Det er vel ok at bytte de grøntsager du bruger i dine keto opskrifter med andet i samme kh kategori? Jeg er ikke så vild med sommergrønt om vinteren, altså tomat, agurk og salat, men vil heller have de forskellige kåltyper, men hvis antal gram grønt og kh overholdes burde det vel være ok – mener du ikke det?
  Kh. Pernille
  ps: kh er kulhydrater ;-)

  Svar