LCHF – fedt og kolesterol

Fedt og kolesterol – i årevis har vi lært at vores kolesteroltal stiger, hvis vi spiser fedt, men hvis det er tilfældet, hvorfor er der så så mange, der oplever forbedrede kolesteroltal på en fed kost som LCHF?

Hvad er kolesterol?

Hvad er kolesterol egentlig for en størrelse, og er kolesterol noget godt eller noget skidt? Man kan sige, at kolesterol er noget godt, der har fået et alt for dårligt ry.

Der findes alt for mange myter om fedt og kolesterol og trænger du til at få opfrisket din viden om kolesterol, anbefaler jeg, at du starter med at læse denne rimelig letforståelige gennemgang: HVAD ER KOLESTEROL?

Hvad er kolesterol egentlig og er det noget, man skal bekymre sig om? Lær at forstå hvorfor kolesterol i udgangspunktet er godt og kend forskellen på HDL, LDL og triglycerider. Nem og letforståelig gennemgang her:

Du er også velkommen til at tage et kig på mine blodprøvesvar efter 7-8 år på LCHF. Du finder dem HER.

Er det ikke farligt at spise så meget (mættet) fedt?

I snart 40 år har vi lært, at vi skal udskifte animalsk fedt (mættet fedt) med plantefedt (flerumættet fedt), hvis vi vil undgå hjertesygdomme. Tanken bag det hele er, at et højt indtag af mættet fedt giver et højt kolesteroltal, hvilket er en risikofaktor for hjertesygdomme. Det kaldes også lipidhypotesenfedthypotesen eller “diet-heart hypotesen”.

Men de seneste 5-10 års forskning har vist, at den sammenhæng, man troede, der var mellem mættet fedt og hjertekarsygdomme hviler på vaklende grund.

En af årsagerne til det er, at man tidligere har grupperet mættet fedt med transfedtsyrer. Transfedtsyrer er djævlens værk (og derfor forbudte i DK), og når man har fjernet de studier fra ligningen, som havde taget transfedtsyrer med, tegner der sig et andet billede.

Samtidig har det vist sig, at risikoen for hjertekarsygdomme stiger, hvis det mættede fedt byttes ud med raffinerede kulhydrater eller med planteolier med højt omega-6 indhold. At spare på fedtet mættet til fordel for raffinerede kulhydrater eller billige planteolier af omega 6-typen er altså ikke bare et dårligt råd. Det er et potentielt farligt råd.

Her er et par interessante studier:

Available evidence from randomized controlled trials shows that replacement of saturated fat in the diet with linoleic acid effectively lowers serum cholesterol but does not support the hypothesis that this translates to a lower risk of death from coronary heart disease or all causes. Findings from the Minnesota Coronary Experiment add to growing evidence that incomplete publication has contributed to overestimation of the benefits of replacing saturated fat with vegetable oils rich in linoleic acid.

Kilde: Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73)

A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.

Kilde: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease

Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.

Kilde: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis

Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes, but the evidence is heterogeneous with methodological limitations. Trans fats are associated with all cause mortality, total CHD, and CHD mortality, probably because of higher levels of intake of industrial trans fats than ruminant trans fats.

Kilde: Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies

Læs også: Videnskabelige studier om LCHF

Flere grunde til at spise fedt på LCHF/Keto

Når man skærer de store kulhydratkilder fra, er det vigtigt, at man øger på noget andet energigivende. Og i modsætning til hvad mange tror, er dette ikke protein. Nej, det er fedt. Naturligt fedt, forstås. Det betyder, at det meget udskældte mættede fedt fra dyr og kokosprodukter igen er inde i varmen, ligesom det også er okay at spise æg dagligt. Så velkommen til god, gammeldags kærnet smør, fed kokosmælk, fløde og fede oste.

Opgøret med det mættede fedt og med kolesterolmyten er klart det mest kontroversielle i LCHF/Keto.

Når man spiser få kulhydrater og mere fedt, får fedtet en anden metabolisk funktion i kroppen. Kroppen skifter så at sige brændstof og begynder at forbrænde fedtet som energi i stedet for kulhydrater.

Du forbrænder altså populært sagt fedt, imens du ligger på sofaen og ser TV og imens du sover om natten, fordi fedt nu er din primære energikilde eller din krops primære brændstof.

At tale om, at det er sund/usundt at spise fedt er lidt meningsløst, for det afhænger af, hvad du spiser fedtet sammen med.

At spise meget fedt samtidig med at du spiser mange kulhydrater er fortsat en usund og fedende kombination. Men det gør vi jo netop ikke, når vi spiser Low Carb High Fat.

KETO og kolesterol – hvad skal jeg spørge lægen om?

Det er vigtigt at forstå, at KETO og kolesterol er en ny situation og vi kan ikke med sikkerhed vide, hvad dit kolesteroltal betyder, når du har en fedtdrevet metabolisme. Derfor opfordrer jeg til at tage en saglig snak med lægen.

Mangler du input til at tage snakken om kolesterol med lægen, kan du finde idéer til spørgsmål her: KETO og kolesterol

Kolesterol – et helt nyt perspektiv

Emnet kolesterol og særligt LDL’s rolle er blevet endnu mere usikker og/eller interessant efter den amerikanske ingeniør Dave Feldman har lavet nogle kolesteroleksperimenter, der viser, at kolesteroltallet og fordelingen kan påvirkes på så lidt som tre dage med kost.

Et af hovedpunkterne her var at kalorieunderskud og faste gav det “værste kolesteroltal” mens kalorierig og fedtrig kost gav det bedste.

Men hvis kolesteroltallet kan påvirkes af bare tre dage på anden kost, er det så overhovedet et interessant parameter? Og hvad fortæller det os i så fald?

Er du interesseret i kolesterol og hvordan kolesterol påvirkes af kost, kan jeg varmt anbefale dig at bruge lidt tid på at se nogle af hans eksperimenter.

Start fx her:

Basics of cholesterol on a Low Carb diet

Rethink LDL

Og nej, intet af Daves eksperimenter er randomiserede kontrollerede studier, men pga. af deres meget præcise udførsel, er de alligevel relevante at nævne.

Bøger og læsestof om LCHF/Keto

Vil du gerne fordybe dig mere i de bagvedliggende teorier, kan jeg anbefale dig at læse disse: The Art and Science of Low Carbohydrate Living og The Art and Science of Low Carbohydrate Performance (om træning på lavkulhydratkost) af Jeff S. Volek og Stephen D. Phinney. (Affiliate links)

Læs også den store oversigt over videnskabelige undersøgelser om LCHF her:

Videnskabelige undersøgelser om LCHF

Vil du læse om min kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF med rigelige mængder æg og (mættet) fedt, kan du gøre det HER.

Men tilbage til det mættede fedt. Mættet fedt bidrager med en række vigtige funktioner i kroppen. Det styrker dine celler, dine knogler og dit immunforsvar, samtidig med at det hjælper med at transportere de vigtige fedtopløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K2.

Men bedøm selv…

Hvis du stadig ikke er helt overbevist, så prøv at kaste et blik på disse to varedeklarationer:

Økologisk smør, fx Arla Harmonie:

Højpasteuriseret økologisk fløde, syrnet med mælkesyrekultur og salt.

Smørbar Becel:

Vand, solsikkeolie (21 %). hørfrøolie (7 %), rapsolie, (6 %), vegetabilsk fedtstof, modificeret stivelse, salt (1,0 %), kaliumchlorid, emulgator (solsikkelecithin, mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhedsregulerende middel (citronsyre), aroma, A- og D-vitaminer.

Eller lad os tage fløde.

Økologisk piskefløde 38 %

Økologisk piskefløde 38 %

Cremefine til piskning 21 %

Vand, skummetmælk (20%), hærdet vegetabilisk fedtstof (11%), vegetabilisk fedtstof (7,9%), kærnemælkspulver (3,2%), mælkesukker, sukker, emulgator (mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), stabilisator (guargummi, johannesbrødkernemel, carrageenan), aroma, kondenseret mælk, farvestof (beta-caroten)

Hvilke produkter tror du, din krop bedst kan genkende som mad?

Visse undersøgelser, som har indikeret, at mættet fedt er farligt, er desuden lavet ved, at man har brugt umættede plantefedtstoffer, som man har hærdet, så de har fået egenskaber af mættet fedt. Den proces kaldes også hydrogenering. Ved hydrogenering dannes de farlige transfedtsyrer, og dem skal vi for alt i verden undgå.

Ser du betegnelsen “hydrogeneret fedt” eller “hærdet fedt” på et produkt, så stil det tilbage på hylden. Transfedt og mættet fedt er selvsagt ikke det samme. På LCHF spiser vi naturligt mættet fedt som fx fedt fra kød og fra fede mejeriprodukter.

Hvad er gode fedtkilder iflg. LCHF/Keto?

Gode kilder til fedt er fedt fra dyr (gerne dyr, der har været på græs), smør, fløde og andre fede mejeriprodukter, den gode kokosolie, fiskeolie, enten i  form af et tilskud af høj kvalitet eller ved at spise fede fisk som laks, makrel etc.

Koldpresset olivenolie, avokado-olie og til dels rapsolie kan også være gode bud.

Dårlige bud på fedt tæller margarine og smørbare smørefterligninger, majsolie, solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, sojaolie og generelt alle planteolier i lyse plastikflasker.

Bliver man ikke fed af at spise fedt?

Jo, hvis man spiser meget fedt i selskab med mange kulhydrater, så man ender i energioverskud. Spiser man få kulhydrater og meget fedt, risikerer man derimod at slippe af med overflødige kilo.

Læs mere her: LCHF og vægttab

Fedt og kolesterol – Får jeg ikke for højt kolesteroltal af at spise LCHF?

Kolesterol er også en kompliceret størrelse, som hænger uløseligt sammen med lipidhypotesen, som jeg berørte kortvarigt i det første spørgsmål på denne side. Det, vi ved i dag, er, at det totale kolesteroltal betyder mindre, og at det er kolesterolfordelingen eller kolesterolprofilen, som betyder mere. Naturlige fedtstoffer i kosten kan give en stigning i det gode HDL-kolesterol.

Læs om mit kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF her: Janes blodprøvesvar

Læs også: HVAD ER KOLESTEROL EGENTLIG?

93 kommentarer til “LCHF – fedt og kolesterol”

Skriv en kommentar

  1. Min søn på 23 har været på lchf i snart 2 år og tabt lidt over 30 kg. Han holder vægten nogenlunde,men har lige fået kolesterol målt til 5.7 som de skriver er i den høje ende. Hvad kan han gøre for at få det ned ad?

    Svar
  2. Hej
    Jeg er startet på keto på ca 14 dage siden fil taget blodprøver ca 1,5 time et et godt Måltid og mine blodprøver viser sig at være lettere forhøjet skal jeg være nervøs eller
    Tiltal kolesterol 6,4
    Ldl 3,4
    Triglycerid 3,8

    Svar
    • Nej, du skal ikke være bekymret, men når du spiser en fedtrig kost og derefter måler dit kolesterol (fedt i blodet), vil målingen – ikke overraskende – vise, at du har cirkulerende fedt i blodet. Men det vidste du jo godt, for du havde lige spist det.

      Kolesterolmålinger på Keto skal altid tages fastende. Ellers giver det ingen mening. 12-14 timer men helst ikke længere. Læs dette indlæg og følg det inden din næste måling: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-kolesterol/

      Svar
      • Super tak for svar blev nu klogere omkring og forholder mig helt rolig indtil ny måling foretages med de rette forudsætninger

        Svar
  3. Hej Jane.
    Jeg har været til lægen og har fået at vide, at jeg har et lidt for højt kolesteroltal og fik at vide, at jeg skal undgå fedt fra dyr og mættet fedt. Så jeg er i tvivl om, om jeg kan følge KETO eller LCHF metoderne. Hvad vil du anbefale?

    Svar
    • Det her er et af den slags spørgsmål, som gør mig en smule ubehageligt til mode, for min første tanke er at din læge tager fejl her.

      Men skal jeg (blogger på internettet) virkelig overrule din læge? Selvfølgelig ikke.

      Så det her er et af de områder, hvor du skal undersøge emnet og danne dig din egen mening, synes jeg. Og den læsning kan sagtens starte ved at du læser den side, vi er på nu, som giver et andet bud på det med fedt og kolesterol.

      Lchf og Keto er det samme, så der er ikke tale om det ene eller det andet.

      Jeg har også skrevet lidt mere her: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-kolesterol/

      Men det er mest til dem, der allerede spiser lchf/Keto.

      God læselyst og fornøjelse uanset hvad du lander på er rigtigst for dig❤️

      Svar
  4. Allerførst….TAK fordi du tog dig tid til at svarer på min mail. Det satte jeg utrolig meget pris på, nu hvor jeg fra “anden side” var blevet dårligt informeret omkring hele LCHF/ketose konceptet.

    Jeg er måske “langsomtopfattende”, men er stadigvæk ikke helt klar på det kolesterol. Jo jeg fatter godt, at tingene ikke er så ligetil som “lede kolesterol” og “herlige kolesterol”.

    Men mit kolesterol er steget ret markant efter jeg under vejledning (fra anden fortaler for ketose) startede på ketose kost !. Og det bekymre min læge da samlet kolesterol er 7,8 HDL er 1,7, LDL er 4,6 og triglycerid er 3,9 !?.

    Jeg er med på at når man laver kostomlægninger, så vil kroppen selvfølgelig reagere på det, og der kan nok være lidt udsving til både den gode og dårlige side, men det bør vel vende hurtigere end hurtigt…..eller hvad ?

    I det koncept som du anbefaler jeg køre på, hvor lang tid bør der så gå, før jeg/man får et “normalt” kolesterol niveau ?

    Svar
    • Hej Karina
      Fedt at du kunne bruge svaret! :)
      Jeg er som sagt ikke uddannet til at rådgive om sygdom og medicin. I mine øjne ser kolesterolfordelingen også skæv ud. De fleste ser en stigning i HDL, en normalisering af LDL og et fald i triglycerider og det sker ofte efter ganske kort tid. Da din fordeling ikke er så gunstig, ville jeg lytte til lægens bekymring.
      Hvis jeg var i dine sko, ville jeg tage en periode, hvor jeg fokuserede på måltider med grøntsager, kød og fedt (og ikke fedtkaffe og lign.) og så få lavet en ny måling om nogle måneder for at se, om det har gjort en forskel.
      Vend gerne tilbage og lad mig høre, hvordan det går med dig!

      Svar
  5. Hej Jane.
    Hvis du har svaret på det her før så har jeg nok bare overset det, men jeg har en mindre diskussion med min fedtforskrækket svigermor. Hun kan simpelthen ikke forstå at det pludselig kan være sundt med kokosolie da “det jo er stift fedtstof, og dermed også stivner i blodet”. Hvordan i alverden får jeg forklaret hende på en let måde at sådan hænger det ikke sammen?
    Har forsøgt men hun er sikker på at både mig og manden dratter om af et hjertetilfælde inden længe og er især nervøs på mandens vegne da der er hjerteproblemer i hans familie.

    I øvrigt tak for en fantastisk blog med fantastisk mad :-) har altid elsket at lave mad og gør det endnu mere nu hvor man virkelig kan få lov at være kreativ uden at tælle kcal men bare gå all-in :-) love it.

    PS. Dit indlæg ang hormoner for nylig. Så mange gode tanker og hold nu op hvor de hormoner kan være “skyld” i mange problemer. Har mærket det på egen krop af flere omgange. Virkelig interessant læsning.

    Svar
    • Åh ja, den gode gamle angst for det mættede fedt. Der er jo masser af argumenter i indlægget her og det samme i de sidste 5-10 års forskning, men lige til det med det “stive fedtstof”, kan du spørge hende, hvad hendes kropstemperatur er. Kokosolie smelter ved 24 grader. Er hendes kropstemperatur derunder, er hun…. ja, død allerede ;-)

      Ellers kan du forklare hende, at man i sin tid har lagt transfedtsyrer og mættet fedt i samme pulje og derved har fundet ud af at de udgjorde en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme. Siden hen har man opdaget, at det skyldtes transfedtsyrerne, som jo er så farligt, at det er forbudt i mad herhjemme. Men fjernede man transfedtsyrerne fra ligningen, tegnede der sig et helt andet billede.

      Jeg ved ikke hvad jeg ellers skal sige. Jeg trækker normalt bare på skuldrene og lader folk have deres fedtforskrækkelse i fred. Not my monkeys, not my business ;-)

      Svar
  6. Hej Janen.
    Jeg er begyndt på striks lchf for Ca 14 dage siden. Det er gået godt og jeg har tabt mig og min appetit er bedre reguleret og desuden er mit blodsukker stabilt!
    Mit spørgsmål til dig går på, om det er muligt at opretholde lchf og vægttab, hvis jeg en gang imellem spiser en bolle eller et stykke kage?
    Mvh Anne Kathrine

    Svar
    • Åh det er altid så svært at svare på. Det afhænger lidt af din “type”. Hvis jeg vil gøre det helt kort, vil jeg sige:

      – Ingen nævneværdig skade, hvis du kan nøjes med den ene, og det ikke sker for tit. Allerbedst hvis det sker i forlængelse af hård træning (her er musklerne mere parate til at lagre kulhydraterne)

      – Stor skade, hvis du i dagene derefter laver flere og flere afstikkere, fordi du nu craver sukker og har svært ved at vende tilbage til LCHF.

      Generelt skal du være forberedt på cravings i de kommende par døgn efter. For mig tager det 2-3 dage. Jeg synes, det hjælper lidt at vide det, så jeg er forberedt på at de dage kan blive lidt nederen, som mine unger ville sige :)

      Generelt vil jeg dog ikke anbefale afstikkere i de første 6-8-10 uger. Det er for at sikre at kroppen har en chance for at blive fedtdrevet og ikke ender med at hænge i ingenmandsland.

      Svar
  7. Hej
    Jeg har en familiesygdom som giver for højt kolesterol og er i medicinsk behandling.
    Jeg er så småt begyndt at lave palæo mad er det det samme som lchf? Jeg er nemlig blevet anbefalet din blog i den forbindelse.
    Jeg har fra læger og diætist fået at vide at jeg skal holde mig fra animalsk fedt og tænker derfor ikke lchf vil fungere for mig?

    Vh. Anna

    Svar
    • Hej Anna
      Jeg er hverken kompetent nok eller uddannet til at rådgive ved sygdom eller medicin, så det kan jeg desværre ikke svare på.

      Palæo og liberal LCHF er mere forskellige end de er ens, er mit indtryk. De afviger lidt fra hinanden på især mælkeprodukterne og frugt, men begge er i mine øjne sunde og balancerede kostoplæg.

      Svar
        • Det, jeg mener, er, at mejeriprodukter og frugt er to madgrupper, som LCHF og paleo adskiller sig på. På LCHF spiser man gerne fede mejeriprodukter mens mejeriprodukter i striks paleo er udelukket. På paleo spiser man derimod gerne frugt, hvilket i striks LCHF er udelukket. Spiser man en liberalere variant af enten LCHF eller paleo, synes jeg, de ligner hinanden ret så meget.

          Håber, det gav mening :)

          Svar
    • Tidselolie er en af de omega 6-rig olier, og da de fleste i forvejen får for meget omega 6, er der ingen grund til at tilføre mere af den. Omega 6 er vigtigt for os men i for dårlig balance med omega 3 virker den inflammatorisk i kroppen.

      Svar
  8. Hej Jane

    Her en tilbagemelding efter lægebesøg og efterfølgende blodprøvetagning.

    Min læge var meget åben og ærlig omkring, at meninger om kolesterol i øjeblikket deler vandende indenfor lægeverdenen.

    Han var ikke bekymret på mine vegne – alle mine tal taget i betragtning samt det faktum, at jeg havde gjort mig en masse overvejelser i forhold til min kost (vi havde forinden taget en snak om min kostsammensætning)

    Jeg kunne ikke få analyseret mit blod yderligere end til de normale værdier: totalkolesterol, HDL, LDL og triglycerid.
    Hvad angår resultat af mine blodprøverne var alle tal fine (lever/nyre/blod, blodsukker og kolesterol)
    Mine kolesterolværdier p.t.:
    Total: 5,9
    HDL: 1,7
    LDL: 3,7
    TG: 1,2
    Jeg har så lidt svært ved at forstå, at der kan være så stor forskel fra gang til gang?? (Det er jo ikke de første måneder, jeg er igang med LCHF)

    Under alle omstændigheder har jeg nu så meget viden om kolesterol, at jeg på ingen måde er nervøs for, om mine tal er for høje – heller ikke hvis de stiger! Det er lige før jeg gerne vil have høje værdier ?
    Det ser ud til, at der er ved at komme en generel ændring af holdning til kolesterol. – Jeg så bl.a. Christian Bitz på morgen Tv erkende, at man har taget fejl i forhold til at mættet fedt skulle være farligt, og at man ikke længere kan sætte et lighedstegn mellem højt kolesterol og risikoen for hjertekarsygdomme! (På baggrund af en ikke tidligere publiceret undersøgelser fra 60’erne, som nu har fundet dagens lys. Tror det må være den selvsamme australske undersøgelse, som du henviser til på bloggen. ?
    Der er i øvrigt rigtig mange andre forskningsresultater som peger i samme retning, hvis man begynder at interesserer sig lidt for området).

    Nu mangler der bare, efter min mening, at blive sat fokus på konsekvensen af et højt indtag af kulhydrater!

    En lang afsluttende smøre fra mig!

    Rigtig god pinse ?
    Mange hilsner
    Christina

    Svar
    • Hej Christina
      Mange tak for tilbagemelding. Hvor er jeg glad for at høre, at din læge er lydhør over for din livsstil. Og det er helt rigtigt at kolesterol er langt mere kompleks end den ensidige behandling, det har fået i medierne i de sidste mange år. Heldigvis sker der en opblødning nu, og det er jo virkelig positivt.
      Rigtig god pinse til dig også :)

      KH. Jane

      Svar
  9. Hej Jane

    Jeg har et total kolesterol, som er steget fra 5 til 7 efter overgangen til LCHF.
    Det er jeg ikke bekymret for, da det jo er fordelingen man skal være obs på, samt ens generelle sundhed. Jeg er 173cm vejer 62kg har fint blodtryk og blodsukker.

    Mine tal er fordelt således: total 7.0 Triglycerid: 0.7 HDL 1.9 LDL 4,8

    Jeg kan forstå at LDL kolesterol består af partikler med forskellig størrelse. De store luftige LDL-partikler som ikke virker særlig farlige og de små tætte partikler som let iltes/harsknes og sætter sig i årene
    Jeg går ud fra, at disse små partikler er dem, som i dag bliver betragtede, som det “grusomme” restpatikel kolesterol?

    Da mit LDL kolesterol jo er lige i overkanten, kunne det tyde på, at det er de store luftige LDL partikler der er på spil… Ved du hvordan eller om, man kan få en analyse af ens LDL kolesterol, i forhold til, om det består af store “luftige” partikler eller små tætte farlige partikler?

    Kan jeg egentlig spise mig til at få hævet mit HDL og sænket mit LDL yderligere? Måske mere fedtholdig mad, lyder lidt dristigt, meeeen med den viden man efterhånden ligger inde med, er det måske ikke en helt skæv tankegang?… (Jeg spiser pt. liberal LCHF og når jeg er ude spiser jeg “almindeligt” dvs. ca. 2-3 gange om måneden)

    Tak for din fantastiske viden inden for dette område, hjemmeside med nyttige links og fine inspirerende bøger ?

    Mvh. Christina

    Svar
    • Hej Christina
      Åh det er også meget svært for mig at sige. Jeg faldt over denne artikel forleden, og selvom ikke alt deri passer på dig, giver den et par gode råd, både ift. nye analyser og evt. småjusteringer i kosten. https://authoritynutrition.com/low-carb-diets-and-cholesterol/

      I virkeligheden er det ikke sikkert, at du behøver ændre noget. Som du selv er inde på, er dine andre markører normale, og du er slank.
      Nu ved jeg ikke hvor længe siden det er, du lagde kosten om, men i de første måneder kan der sagtens være udsving, der udligner sig med tiden. Især, hvis du er gået ned i vægt (ikke at du har brug for det), men vigtigt lige at få sagt. Uanset, så er det en god idé at følge udviklingen op med fx en måling igen om 3 mdr.

      Og tak for de pæne ord <3

      Svar
      • Hej Jane

        Tak for hurtig svar :)

        Jeg har læst linket du sendte, og ud fra det kan jeg se, at der kan laves analyse af LDL kolesterolet, men at det vist er lidt avanceret og nok ikke noget, jeg får min læge til… Om end står der jo også, at de fleste læger ikke behøver en analyse, da de ud fra TG-tallet kan se, om det er store eller små partikler der er tale om. Mit TG-tal må jo siges at være meget lavt 0,7, så ud fra den teori, må det være de store partikler, der er tale om i mit LDL-tal. :)

        Jeg kan nu bare frygte, at lægen ikke kender til denne forskning, og anbefaler mig at spise mindre mættet fedt… (eller bare fordi han SKAL anbefale de danske kostråd)Grunden til jeg er lidt skeptisk er, da jeg fik taget prøve forrige gang, nærmest grinede sygeplejersken af mig, da jeg talte om store luftige LDL- partikler. det havde hun ikke hørt om! (og jeg viste ikke så meget på det tidspunkt til at kunne forklare mig nærmere) Nu kan jeg da i hvert fald sige, at der er blevet forsket og skrevet flere videnskabelige artikler om emnet.

        Jeg har i øvrigt spist LCHF i 9 måneder. Jeg fik taget en prøve efter 4 måneder – her viste prøven (kun en totaltals-måling) lidt over 5. Herefter fik jeg taget en ny måling (her i mats) – altså efter 9 måneder på LCHF. denne gang med et total tal på 7,0 TG: 0,7 HDL: 1,9 LDL: 4,8.

        Jeg har bestilt tid hos lægen, til et helbredstjek og forventer at få tid til en rigtig blodprøve hvor jeg er fastende – for det tænker jeg også har betydning. Så må vi se, hvad han siger til mine tal og til min LCHF kost, som jeg meget nødig vil opgive! (tror jeg venter med at sige noget om kosten, før han selv spørger) :)

        Mange hilsner
        Christina

        Svar
        • Det er svært som almindelige menneske at skulle tolke de værdier, og det er samtidig svært at skulle lade sig rådgive af en læge, som enten er trænet i den gamle skole eller slet ikke i kost. Jeg kan godt lide din rolige og pragmatiske tilgang :) Lad mig høre, hvordan det arter sig, ikke?

          Svar
          • Tak ?
            – Og jo jeg skal nok vende tilbage og fortælle hvordan det er gået og hvilke holdning jeg er stødt på undervejs…

            God påske!

  10. Kære Jane.
    Tak for en god blog med inspirerende opskrifter!
    Jeg spiser sukkerfrit (tilsat) og glutenfrit, dog med nogle kornprodukter i min kost, en hel del bønner og med en del mindre kød end LCHF. Jeg trives med det, men har dog spekuleret på, om jeg gør mig selv en bjørnetjeneste ved samtidig at spise en del fedt (kokosolie, piskefløde og smør), fordi jeg jo så netop ikke forbrænder fedt, men kulhydrater. Jeg tænker ikke på vægt, da jeg ikke har problemer med den, men nærmere på, om denne “blandingsdiæt” vil kunne have dårlig indflydelse på kolesterol mm.
    Har du erfaring med folk, der skeler til LCHF i nogle henseender, samtidig med, at de spiser en (endnu) mere plantebaseret kost?

    Svar
  11. Kære Jane
    Jeg har netop få konstateret, at mit kolesteroltal er steget markant, siden jeg startede på LCHF i oktober.
    Det ærgrer mig helt forfærdeligt, fordi jeg har tabt med 13-14 kg og har fået enorm megen energi. Har det simpelthen fantastisk.
    Ikke en eneste sygedag har jeg haft i hele sæsonen. Og det er aldrig sket før.
    LCHF har været en fantastisk åbenbaring for mig, så det er ganske enkelt skrækkeligt, at jeg ikke kan tåle fedtet.

    Nu har jeg kun fået svaret på blodprøven, og skal først tale med lægen i overmorgen, men jeg er ikke i tvivl om, at hun nok sætter en bremser for LCHF.
    Mit spørgsmål er som følgende:
    Har du erfaringer med, om man tager på, hvis man stopper med LCHF; altså hvis man går væk fra fedtet for i stedet at indtage fuldkorn og ris og kartofler og den slags?
    Er der noget, jeg skal være opmærksom på?

    Kh Linda

    Svar
    • Hej Linda
      Jeg vil nødig tage lægens plads her, men jeg vil gerne give dig mine tanker med på vejen.
      Som du også kan læse på siden her, er det totale kolesteroltal ikke vigtigt. Det er fordelingen af dit kolesteroltal, der spiller en rolle. En sund kolesterolfordeling er høj på HDL (det “gode” kolesterol) og lav på triglycerider. Fedt får HDL til at stige (det vil du gerne have) og det at spise low carb nedbringer i langt de fleste tilfælde triglyceriderne til et helt lavt niveau (fordi de kommer af kulhydraterne). LDL kan stige lidt, og det skyldes, at LDL-partiklerne bliver større og mere “fluffy” snarere end små og tætte. Det er de små og tætte partikler, der er i risiko for at sætte sig som åreforkalkninger, men desværre måler vi kun “volumen” og ikke antal partikler. Så det kan altså give et fejlagtigt billede. Samlet set kan du altså opleve en stigning, selvom din kolesterolprofil kun er blevet sundere.

      Ofte ses der desuden en stigning i kolesteroltallet hos folk, der er gået ned i vægt, og det kan derfor være en idé at måle igen efter en periode på fx 3 mdr, hvor vægten har været stabil.

      Hos meget få mennesker ser man, at kolesteroltallet går fuldstændig igennem loftet. Jeg ved ikke, hvad det skyldes, men her kan der være tale om måske at justere i fedtmængden.

      Jeg kan ikke fortælle dig, hvad du skal gøre, men selv ville jeg slå koldt vand i blodet, hvis jeg var i din situation. At have det fantastisk, regulere vægt, blodsukker og andre helbredsmarkører og så give op pga. kolesteroltallet er i mine ører helt skørt. Og så vile jeg læse op på det her med kolesterol! Start evt. her: Kolesterol for dummies

      Uanset er det vigtigste, at du er tryg ved din beslutning.

      Hvis du skifter fra LCHF til fuldkornskost, kan det være, du lige stiger et par kilo. Det vil dog bare være væske (den samme væske, du tabte i starten på LCHF). Herudover stiger du kun i vægt, hvis du spiser flere kalorier end du forbrænder.

      Svar
  12. hejsa Jane
    Har lige et lille ??? Min mand er startet på Ketogen kost… jeg og min søn (7 år) spiser alm. kost. Dvs. rugbrød til frokost, frugt, kartofler, havregryn osv.. Vil det “skade” os at få det ekstra fedtindtag? Altså når jeg laver mad til aften får vi jo kødmæssigt gerne det samme som min mand; nu steges der jo bare i mere fedt end normalt. Meget mere. Jeg får så yderligere noget mere fedt, da jeg får noget af det samme mad som min mand. egentlig tænker jeg om det sætter sig som fedt på sidebenene???????? VI skulle jo nødig blive overvægtige pludselig;-()
    Mvh. Tina
    -tag for en super side i øvrigt!!!

    Svar
    • Jeg kan jo ikke forudse, hvad der vil ske, men får I pludselig væsentligt flere kalorier end før, og vil det overstige jeres energiforbrug, vil I jo gå op i vægt. Alligevel synes jeg ikke, at det behøver forholde sig sådan. Mad med fedt mætter mere end mad uden eller med lidt fedt og det plejer at sætte en helt naturlig begrænsning på det samlede madindtag. Mine børn spiser fx “min mad” sammen med ris, kartofler og rugbrød, og det klarer de fint. Min holdning er, at det ikke er “mad, der feder”. Det er ikke-mad (slik, sodavand etc), der gør, at vi kommer til at overskride vores ligevægtsindtag.

      Svar
  13. Hej Jane :-)
    Af ren nysgerrighed: I den artikel du henviser til med overskriften “Forskere: Mættet fedt finder ikke vej til blodet”, forstår jeg, at forskningen er lavet ved at den ene gruppe spiste et øget mængde fedt i forhold til normalen. Men den anden gruppe, som spiste en øget mængde kulhydrater, er det derved en øget mængde i forhold til den normale anbefaling?
    Mvh.
    Caroline

    Svar
  14. Hej Jane.

    Har du nogen erfaring eller viden om LCHF og galdesten? Hvis man lider af galdesten anbefales det at undgå fedt…..det holder jo ikke med LCHF.

    Mvh
    Tina

    Svar
  15. Hej Jane,

    Ved du noget om hvordan det går hvis man spiser LCHF og har problemer med gsldesten?
    Det anbefales jo at undgå fedt hvis man har den slags problemer.

    Tak for en super blog! Jeg må bestemt ha downloadet den app

    Svar
    • Det kan være en idé at optrappe langsomt til den fede kost. Kort sagt kan man sige det sådan, at det er den kulhydratrige kost, der skaber galdestenene men fedtet kan provokere anfaldene. Ved at spise en fedtrig kost, sikres flow i galdeblæren, og problemer med galdesten er her sjældne. Men som sagt, langsom optrapning i dit tilfælde.

      Svar
  16. Hej Jane.
    Jeg vil gerne høre, hvordan jeg skal forholde mig til set høje indtag af mælkeprodukter i form af ost, cremefraiche osv. Jeg har i mange år fulgt Anette Harbech Olesen, og hun fraråder for mange mælkeprodukter og mættet fedt fra animalske kilder. Bliver omgea 6 indtaget ikke alt for stort, hvis man skal spise så meget ost/bacon.
    Jeg er helt med på olivenolie, avocado, nødder,frø og smør….
    Håber på dit svar
    Mvh Rikke

    Svar
    • Først vil jeg sige, at det selvfølgelig er helt valgfrit hvor mange mejeriprodukter, man tager ind i sin kost :)
      Når vi vælger øko-mejeriprodukter får vi en bedre fedtsyresammensætning (omega 3-6) ift. når vi vælger konventionelle produkter, så det er endnu et godt argument for at købe mere økologi. På LCHF bruger vi ikke de omega 6-rige planteolier ligesom nødder og kerner også kun er en lillebitte del. Og da vi slet ikke spiser nogen kornprodukter overhovedet, er jeg ikke bekymret for højt omega-6 indtag. At vi hellere end gerne spiser mættet fedt på LCHF er bestemt stadig kontroversielt, men mere og mere peger i retning af at planteolierne udgør en langt større trussel mod vores helbred end smør gør.

      Svar
  17. Hej Jane.
    Jeg har været på lchf i en lille uge (mandag-søndag) og gået all in fra start.
    De sidste dage (2-3) synes jeg at jeg har haft en mild for for hjertebanken!!!!! Har nu læst om en anden der har prøvet det samme, da hun havde skåret helt ned for kulhydraterne. Jeg har holdt mig fra alt brød, ris, kart osv, men dog fået mørk chokolade i bl.a din nutella. Og lidt frugt. Drukket masse vand og spist fedt, smør, fløde, fede oste, masse æg, kød og grønt.
    Her til aften har jeg så spist brune ris og æble og appelsin og synes allerede det har hjulpet på mit ubehag. Kan det passe at jeg får hjertebanken af for lidt kulhydrat?!! Jeg fejler ikke noget ellers og har normalt et perfekt blodtryk!! Er blevet lidt skræmt!
    Mvh Rikke.

    Svar
    • Det er en normal bivirkning i starten. Jeg ved faktisk ikke præcis hvorfor men kun at det er ubehageligt og går over igen. Hvis du vil undgå det, kan du skære gradvist ned for kulhydraterne, ligesom du er inde på, ved fx at spise lidt frugt eller rodfrugter. Det er angiveligt ganske få mængder, der skal til.

      Svar
  18. Hej og mange tak for inspiration!
    Har også din “året rundt” bog – fantastisk! :)
    min kæreste og jeg – der lige er startet på LCHF – ææælsker spejlæg og vi har længe spist to æg hver, næsten hver morgen. Man har altid hørt at kolesterol sætter sig i årerne, synes endda også jeg husker at have fået fortalt at man kun må spise et æg om dagen og ikke hver dag. Passer dette?
    vi går begge i skole – en time væk – og vi synes det er lidt svært med inspiration til varieret (hurtig/nem) morgenmad og (hurtig/nem) frokost-madpakke (madpakke-bog på vej? ;)). Vi har altid spist brød både til morgenmad og frokost, men det er jo udelukket nu. Har du nogle hurtige ideer, der måske gerne er bare lidt SU venlige?? (LCHF er ikke ligefrem billigt..desværre!)
    mange tak for blogg og bøger! :)
    vh Beinta

    Svar
    • Hej Beinta
      Nej, som du kan læse netop her på siden er alt dette med fedt og æg og kolesterol en myte, så det behøver du ikke bekymre dig om.
      Jeg synes, der er masser af idéer til hurtig og billig mad på farten her på bloggen, så snus lidt rundt i arkiverne, så finder du helt sikkert noget. Mangler du gode idéer til at spise LCHF på budget, har jeg samlet en række gode råd her: LCHF PÅ BUDGET

      Svar
      • Hej igen! Tak for det hurtige svar!
        fedt, tak! Det indlæg havde jeg ikke lige set! Men der er svaret jo! :)
        God dag! Og endnu engang tak for inspiration :)

        Svar
    • Det er lidt forskelligt. Nøddeolier har jo forskellig fedtsyreprofil og nogle vil være sundere end andre. Macadamiaolie vil nok lægge i toppen her med sit høje indhold af enkeltumættet fedt. Jordnødder er ikke en nød, så den kan ikke tælles med i nøddeolier.
      Nøddeolier kan være fine og sunde olier, men jeg synes ikke, de bør udgøre en kæmpedel af fedtindtaget på LCHF. Det risikerer at give overvægt af omega 6-fedtsyrer, som i overflod virker inflammationsskabende i kroppen.

      Svar
  19. Ja som nogle her så har jeg også højt kolesterol og har gået på piller i 4 år nu. Jeg har i et år været på LCHF og synes det er alletiders, MEN mit kolesterol er steget fra 6 til over 9….. og det er ikke godt for min krop siger lægen og må sandsynligvis øge dosen :-(….. så må stoppe, nogle som har gode råd her?

    Svar
  20. Hvor meget ost må man spise?
    Hvis man ikke er så vild med fløde og Creme fraice, kan man så godt “erstatte” det med massere af fed ost ( som jeg virkelig elsker? :)

    Svar
    • Jeg kan ikke svare på, “hvor meget man må spise af noget” Det hele handler jo om kontekst. Generelt vil jeg dog sige, at det er en god idé at have en “reel fedtkilde” til hvert måltid (fx smør, olie, mayo etc) og ikke kun få fedt via ost, fløde etc, da du herigennem også får både kulhydrater og protein.

      Svar
  21. Hej Jane

    Jeg har en historik med for højt kolesterol og blodtryk umiddelbart uforklarligt, jeg er og har altid været slank, kunne måske godt motionerer lidt mere, men har altid spist forholdsmæssigt sund, har dog haft en svaghed for sukker. Dvs. at i marts fik nogle pille for kolesterolet og i juni var den på 4,6 hvilket var faldende, så blev jeg af min skønne mand introduceret for LCHF og siden medio august har vi levet derefter, så da jeg i sidste uge var hos læge til kontrol havde jeg jo en forhåbning om et bedre kolesterol tal, men den var steget til 7,1 og ifølge ham var det, det dårlige kolesterol, så jeg fik et mindre chok og er meget i vildrede ift. hvad jeg skal gøre… Jeg er nemlig meget glad for min nye livstil og min læges anbefaling lød at faste og leve efter 5/2 reglen, jeg dur bare slet ikke til at være sulten og så to dages faste pr. uge, det lyder som ren tortur!!! Kunne virkelig godt bruge et godt råd eller to, samt hvordan får man testet sit kolesterol rigtig/ordenligt?
    Blev også lidt bekymret, jeg spiser jo fortsat pillerne….
    Håber du har lidt input:)

    Svar
  22. Hej Jane.
    Jeg er helt ny LCHF’er og er meget begejstret allerede. Har tabt 2-3 kilo og behøver ikke at overvåge mig selv som jeg plejer og tælle kalorier.
    Har været igang i 14 dage og besluttede idag at gå på apoteket og købe ketostix for at tjekke om jeg er i ketose. I din bog skriver du at man bør ligge imellen 1,5 og 3. Jeg lå på lidt mere end 4. :-/
    Hvorfor gør jeg mon det? Kan det være fordi jeg ikke får grøntsager nok? Kan ikke finde noget når jeg googler for høj ketose. Så hvordan kommer jeg ned på 3 eller derunder?

    Svar
    • De værdier, jeg skriver om i bogen er blodværdier, altså målt i blodet med et særligt apparat. Du kan ikke bruge urin-stixene til andet end at vurdere om du er i ketose eller ej (og selv der er de upræcise)…

      Svar
  23. Hej
    Jeg er interesseret i at prøve LCHF, men vil lige sætte mig lidt mere ind i det, så jeg ikke kommer til at gøre noget galt.
    Jeg har fulgt debatten omkring kolesteroltal m.v., da jeg har haft en blodprop i 2006 og er på kolesteroldæmpende medicin. Min læge er meget OBS på kolesteroltallene.
    Gør dét, at jeg har haft en blodprop, nogen forskel i relation til LCHF?
    Hvis man er i gang med LCHF, og kommer hjem fra 14 dage i Italien med pasta, landbrød og rødvin, er det hele så ødelagt?
    Vh. Ole

    Svar
  24. Hej ..
    Mit kolesterol steg fra 5.5 til 7 på ca 6 måneder efter at jeg begyndte på LCHF. Alle andre prøver, BT og BS er normale.
    Er stoppet igen, da jeg ikke tør fortsætte !? Er det ikke osse lidt vildt mht stigningen?

    Svar
  25. Hej Jane

    Min mand og jeg er gået på denne kur og vi elsker den :-) Skønne bøger og lækkert i det hele taget.

    Mit spørgsmål til dig er – Ved du noget om for højt blodtryk i forbindelse med LCHF, min mand har meget højt blodtryk (får piller for det nu) men det falder ikke rigtigt, lægen er selvfølgelig på banen her…. Men mit spørgsmål er så: Kan han fortsætte med denne kur sammen med mig ???

    Ps. Kolesterol er super fint

    Vh. Joan

    Svar
    • Normalt falder blodtrykket markant, når man skærer ned for kulhydraterne. Jeg har ikke tidligere hørt om nogen, hvor det ikke er sket (men jeg hører jo altså heller ikke fra alle ;-)) I hvert fald godt at I sørger for at have lægen med på sidelinjen.

      Svar
  26. Okay tak for svaret. Så er jeg mere rolig.
    Var mere bange for om det var “skadeligt” eller om man kunne tage på af at spise for meget af det

    Svar
  27. Okay. Er der et fingerpeg på hvor meget fløde man må spise om dagen?
    Jeg spiser det f.eks i min morgenmad og i min aftensmad. Nogen gange frokost hvis jeg har rester med.
    Synes bare det virker så voldsomt og jeg ar ingen idé om, om det er for meget og hvordan man finder ud af om det er for meget

    Svar
    • Nej, det synes jeg ikke, der er. Men fløde er jo ikke specielt næringsrig kost og derfor kan det være fint at få lidt variation ind. Hvis du spiser en skål flødeskum til morgenmad, flødesovs til frokost og aften, så vil din kost ikke indeholde meget næring. Men en smule fløde i din morgenomelet, lidt i kaffen og en flødesovs til aften kan sagtens være fint. Men vi spiser jo ikke det samme hver dag.

      Men spørgsmålet er jo i virkeligheden, hvornår er det for meget FOR DIG? Og det kan kun du selv svare på.

      Svar
  28. Hej Jane.
    Jeg har længe gået og tænkt på om jeg spiser for meget fløde- kan man det?
    Har nogle steder læst, at man skal holde lidt igen med fløden? Men andre steder kan man nærmest ikke få for meget.. Håber du ser denne besked.
    Vh Sille :-)

    Svar
    • Ja selvfølgelig kan man spise for meget fløde. Man kan spise for meget af alting. Generelt er variation jo en god ting og ellers afhænger det jo fuldstændig af tolerance og af hvad man i øvrigt spiser.

      Svar
  29. Hej Jane,
    Jeg ved du har masser at se til, men hvis du får tid, ville det være fedt, hvis du vil smide en kommentar til mit opslag i denne tråd fra d. 24. feb. – på forhånd tak :)

    Svar
  30. Hej Jane,

    Jeg skriver til dig, da jeg har fået en kedelig besked fra min læge! Jeg er 29 år, og grundet diabetes og forhøjet kolesterol i min familie, fik jeg for ca. tre år siden målt mit kolesterol, som vist var omkring 5,5. Siden faldt det en smule, jeg mener det var nede omkring 4,5-5. Jeg har spist LCHF siden august og tabt 13 kg, hvilket jeg naturligvis er rigtig glad for. MEN nu har jeg igen fået målt mit kolesterol, som viste sig at være 5,8! HDL er på 2 og LDL på 3,5. Mon jeg gør noget forkert i LCHF-sammenhængen, siden mit kolesterol er steget? Min læge sagde, at HDL så fint ud, og at det så ud til jeg spiste mange gode grøntsager, men at LDL var for højt.

    Svar
    • Hej Maria
      Woops, den havde jeg misset ;-)

      Jeg er jo hverken læge eller kolesterolekspert eller andet i den boldgade, men her er mine tanker.
      Et total kolesteroltal på 5,8 er ikke højt. At grænseværdien er sat til 5 betyder, at de fleste mennesker vil have et højt kolesteroltal, herunder også en masse sunde og raske mennesker.

      Det vigtigste er at HDL er højt og trigyceriderne lavt. LDL er sværere at tolke, for de målinger, vi får lavet, fortæller ikke noget om, hvorvidt vi har at gøre med de “store, luftige” LDL-partikler (uskadelige) eller de små tætte (farlige).

      Fedt øger HDL og får størrelsen på LDL-partiklerne til at vokse. Hermed kan LDL stige, men det vil være de store luftige partikler.

      Du siger, I har arveligt forhøjet kolesterol i familien. Hvis det drejer sig om sygdommen familiær hyperkolesterolæmi, kan du ikke regne med mine “kolesterolvejledninger”. Men det ville lægen have bragt op.

      At kolesteroltallet stiger kan også skyldes vægttabet. Det fedt, du taber, suser ud i blodbanen og det vil kunne måles i dine blodværdier. Overvej derfor at få taget en ny måling, hvor du har haft stabil vægt i fx 4 uger.

      Hvis jeg var dig, ville jeg slå koldt vand i blodet men bare vælge at få målt det igen om fx 3 måneder, så I holder øje med udviklingen.

      Håber, det kan hjælpe dig lidt videre :)

      Svar
  31. Hej Jane
    Tak fordi du er til, fantastisk blog!
    Jeg har bare lige et par hurtige spørgsmål:
    Hvad skal jeg foretrække når jeg (engang imellem) skal forkæle mig selv med lidt yogurt til morgenmad:
    Græsk yogurt 10%
    eller
    Skyr 17%
    Og er 2 krus kaffe med piskefløde pr dag for meget hvis jeg ønsker at opnå ketose tilstand?

    Svar
    • Skyr med 17% fedt? Det har jeg aldrig stødt på.

      Normalt er skyr fedtfattigt og altså ikke LCHF og græsk yoghurt derfor et bedre valg.

      Fløde i kaffen er fint ift. ketose. Her skal du snarere pille yoghurtprodukterne væk.

      Svar
      • Hej Jane
        Det var noget vrøvl jeg fik skrevet i min forrige kommentar her i denne tråd. Jeg mente om det er bedst med græsk yoghurt 10 % eller russisk yoghurt 17%?
        Det russiske har jeg indtil nu kun kunne finde i Sverige.

        Svar
        • Ah det giver mening ;-) Jeg ville da vælge den russiske, som jeg desværre også kun har set i sverige. Men har du set den, jeg selv har lavet? Tårnhøj fedtenergiprocent og bedste smag ever!http: //www.madbanditten.dk/2014/02/13/laekreste-cremede-hjemmelavede-yoghurt-med-bakteriekulturer-nutriflora/

          Svar
          • Wow…det må prøves! Er desværre for glad for yoghurt til helt at undvære det i min kost, men indstillet på at det bliver en dessert ind imellem istedet for en del af min morgenmad hver anden dag.

  32. Kære Jane!
    Jeg er ny inden for LCHF og har kun kendt til det i 14 dage; men i de dage har jeg også læste en del…….dog og selvfølgelig ikke i nærheden af, hvad du har.
    Der er et par af dine råd som bekymrer mig i relation til, hvad jeg har kunnet læse på KU’s hjemmeside: Food of life i en artikel fra 17.okt. 2013: “Alt fedtstof er ikke lige fedt.”
    Det første citat handler om kød, hvor der bl.a. står:

    Kød er også en vigtig kilde til danskernes indtagelse af mættet fedt, og en række undersøgelser tyder på, at et højt indtag af kød kan øge risikoen for hjertekarsygdom. En nylig undersøgelse sammenlignede betydning af kød og mejeriprodukter, og fandt at et højere indtag af mejeriprodukter var forbundet med en 21 % lavere risiko for hjertekarsygdom, hvorimod det samme indtag af mættet fedt fra kødprodukter var forbundet med en 26 % øget risiko (10). En udskiftning af mættet fedt fra kød med fedt fra mejeriprodukter sv.t. 2 % af kostens kalorieindhold var forbundet med en 25 % lavere risiko for hjertekarsygdom (11).

    Det andet citat handler om smør og er fra samme artikel:

    Den nye analyse viser således, at fedtstoffer med passende højt indhold af n-3 flerumættet fedt (rapsolie) og fede fisk samt olivenolie er de mest sunde, og bør anvendes frem fra fedtstoffer med enten højt indhold af mættet fedt (smør) eller de omtalte planteolier med lavt n-3 indhold. I valget mellem de smørbare fedtstoffer ud fra en ren sundhedsmæssig betragtning vil blandingsprodukter, som sikrer et højt indhold af n-3, at være at foretrække frem for smør.

    Jeg synes, du får ret i mange af dine “påstande” i denne artikel; men på disse to punkter bliver jeg som sagt lidt bekymret for, om det nu også er en god idé at spise fedt kød og smør.

    Mange venlige hilsner fra Anne

    Svar
    • Kære Anne

      Åh jeg ved snart ikke hvor jeg skal starte. Jeg kender godt artiklen. Det er jo ikke en sort/hvid-verden, vi bevæger os rundt i, og hvis olivenolie er sundt, er det ikke ensbetydende med, at smør er usundt. Eller at vi kun skal bruge olivenolie. Forstår du, hvor jeg vil hen? Forskellige fedttyper bidrager med forskellige ting og et samspil af dem er vigtigt. Hvis du gerne vil spise LCHF uden mættet fedt, så gør bare det. Men se til at din totale fedtsyresammensætning ikke får overvægt af omega-6 fedtsyrer.

      Kontekst er en anden ting. Kroppen reagerer forskelligt på fedtstoffer, når den bliver mødt med dem sammen med mange kulhydrater eller med få kulhydrater. Vi spiser som bekendt få kulhydrater på LCHF, og her er der nogle, der mener, at kroppen faktisk vil foretrække at mættet fedt som energikilde og forbrænde dem først. Det er altså mindst sandsynligt, at de bliver lagret som fedt. Læs mere om det i den meget spændende bog “The Art and Science of Low Carbohydrate Living”.

      Om der er sundhedsværdi i at udskifte 2% af sit mættede fedt til mejeriprodukter vil jeg lade stå hen i det uvisse. Det virker uvedkommende overhovedet at sætte disse to op mod hinanden (undskyld). Hvis man kigger på menneskets oprindelige kost, altså den kost, som mennesket har udviklet sig på igennem evolutionen, er det mit bud, at de har spist mere rødt kød end mejeriprodukter. En ting, jeg dog er helt sikker på, at de ikke har spist, er forarbejdede kødprodukter som pålæg. Og undersøgelser, som peger på at rødt kød er farligt og kræftfremkaldende, har ofte kigget på netop dette.

      At margarine eller smørbare produkter skulle være sundere end smør behøver jeg ikke gå dybere ind i, gør jeg? Ellers har jeg skrevet om det her: https://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/

      Sagen er, at vi ikke ved, hvad der er den sundeste kost for mennesket. Vi ved det ganske enkelt ikke. Derfor er der for mig at se også god fidus i at rykke fokus fra studier og undersøgelser og tilbage ned i kroppen. Hvis du tør lytte, skal din krop nemlig nok fortælle dig, hvad der er den sundeste kost for DIG. For det er også usandsynligt, at vi alle skal leve med præcis den samme kost. Eller det tror jeg i hvert fald ikke på, at vi skal.

      Svar
  33. Hej Jane

    Beklager denne besked, men har skrevet en besked til dig et sted herinde vedr. min søn. Jeg erindrer nu slet ikke hvor, så hvis du har svaret, kan jeg ikke finde dette svar.
    Beklager ulejligheden.

    Svar
  34. Hej Jane

    Jeg har prøvet at søge lidt rundt på din side for at finde svar på mit spørgsmål, men synes jeg kan finde det – så prøver at stille det istedet. Kan du komme med et svar på hvor meget fedt man skal spise om dagen. Jeg har ingen anelse om, om jeg får fedt nok. Får det primært fra fløden i kaffen, og flødeskummet til mit stykke frugt nogle gange. Jeg spiser bacon ind imellem og daglig avocado. Steget som regel i smør, men ikke hver dag. Jeg prøver mig frem, men kunne egentligt godt tænke mig et lille fingerpeg:-)

    Svar
    • Det er mest sandsynligt, at du spiser for lidt fedt ;-) Der er ikke et bestemt antal gram, som er “rigtigt”. Det afhænger af antal kalorier, du spiser og om du spiser striks eller liberal LCHF. En god rettesnor er, at du spiser nok fedt, når du ikke er sulten eller tænker på mad mellem måltiderne. Hovedmåltiderne, forstås. Det er et emne, jeg går noget mere i dybden med i min nye bog, så den kan du glæde dig til :)

      Svar
  35. Hej Jane.
    Nu har jeg fulgt din blog i over et år, og begyndet i mandags, da jeg endelig fik købt din bog, at følge LCHF livsstilen og synes det er helt fantastisk ! Jeg er ikke sulten på noget tidspunkt på dagen, og siger stor nej tak til kage på jobbet, og det er jo bare skønt! :-) Dog har jeg en svigermor som jeg prøver at få med på bølgen, som er MEGET kritisk omkring det at spise fedt. Hun har forhøjet kolesterol, dog er hun en kvinde på 51 kg og 160 cm høj og dyrker motion regelmæssigt, så det kan jo ikke helt være det der er galt. Men jeg skriver til dig, fordi hun er skrækslagende for at hendes kolesterol sitiger endnu mere, og lægen siger hver gang hun er til tjek “bare tag nogle piller” hvilket hun er meget imod.
    Vi sidder så og kigger lidt rundt, og ser at du har henvist til Uffe Ravnskov og hans bøger, hvor han skriver om medicinal industrien, og vi kommer til at tænke på, om det muligvis kan have noget med dem at gøre, at vi får stukket piller i hånden hver gang man bare træder et skridt ind hos lægen. Og samtidig får det mig til at tænkte, mht de nye kostråd at det vist også er industrien der går ind og prakker os disse usunde ting, som fedt reduceret fløde, kun 500 gram rødt kød om ugen og alt for mange kulhydrater.
    Det var vist lidt et sidespring ;-) Men det min svigermor ikke forstår er at hun pludseligt må spise mættet fedt, som fedtkanten på kødet, fløde og smør.. Er det noget du har en helt enkel forklaring på? Jeg har prøvet, men hun forstår mig ikke ;-)

    Mvh Jennifer Marks

    Svar
    • Det her med fedt og kolesterol er jo ikke helt enkelt. Men kort fortalt, så øger mættet fedt HDL-partiklerne (“det gode kolesterol”), og dem vil vi gerne have flere af. Samtidig øger det størrelsen på LDL-partiklerne. Det er det, vi populært kalder “det lede kolesterol”, men i virkeligheden er LDL to ting: der er de store luftige partikler, som er neutrale – måske endda gavnlige – for hjertet, og de små tætte, som er farlige og kan sætte sig som åreforkalkninger. Mættet fedt gør LDL store og luftige og derved ufarlige. En kost med mange kulhydrater, sukker og en livsstil med stress gør dem små og tætte og farlige. Enklere kan jeg ikke sige det. En enkel måde at analysere sin kolesterolfordeling er ved at tage det totale kolesteroltal og dividere det med HDL. Herefter skal tallet helst give 5 eller derunder. Den har jeg nappet fra kostdoktorn ;-)

      Svar
  36. Hej Jane.

    Kan godt være det er lidt et åndsvagt spørgsmål- men kan du ikke lige skrive hvilke olier der er ok at bruge ?

    Du skriver olivenolie, avokado olie og til dels raps olie… men hvad med nødde olier???? jeg kigger tit på de små flasker de har i enten netto eller fakta med valnødde olie, eller er det bare at flasken skal være mørk og så er olien ok at bruge…???

    Håber det er noget du vil svare på :)

    Svar
  37. Hej Jane
    Hvad gør man så den der ene dag eller weekend en gang imellem hvor man ikke kan undgå kulhydraterne…. skal man så lade være at spise fedt sammen med kulhydraterne? Eller er det ikke stadig bedts at komme en masse flødeskum ovenpå isen, så man i virkeligheden bliver hurtigt mæt pga netop fløden (bare et eksempel ; )) ?
    ; )

    Svar
    • Jeg ville vælge det sidste. Minimere blodsukkerballaden og så bare gå tilbage til den gode kost bagefter. No harm done. Det er jo en del af livet at vi ind imellem befinder os i den slags situationer :-)

      Svar