LCHF, fedt og kolesterol


Fedt og kolesterol – i årevis har vi lært at vores kolesteroltal stiger, hvis vi spiser fedt, men hvis det er tilfældet, hvorfor er der så så mange, der oplever forbedrede kolesteroltal på en fed kost som LCHF? Læs mere her om hvor meget fedt du skal spise på KETO / LCHF.

Hvad er kolesterol?

Hvad er kolesterol egentlig for en størrelse, og er kolesterol noget godt eller noget skidt? Man kan sige, at kolesterol er noget godt, der har fået et alt for dårligt ry.

Der findes alt for mange myter om fedt og kolesterol og trænger du til at få opfrisket din viden om kolesterol, anbefaler jeg, at du starter med at læse denne rimelig letforståelige gennemgang: HVAD ER KOLESTEROL?

Du er også velkommen til at tage et kig på mine blodprøvesvar efter 7-8 år på LCHF. Du finder dem HER.

Er det ikke farligt at spise så meget (mættet) fedt?

I snart 40 år har vi lært, at vi skal udskifte animalsk fedt (mættet fedt) med plantefedt (flerumættet fedt), hvis vi vil undgå hjertesygdomme. Tanken bag det hele er, at et højt indtag af mættet fedt giver et højt kolesteroltal, hvilket er en risikofaktor for hjertesygdomme. Det kaldes også lipidhypotesenfedthypotesen eller “diet-heart hypotesen”.

Men de seneste 5-10 års forskning har vist, at den sammenhæng, man troede, der var mellem mættet fedt og hjertekarsygdomme hviler på vaklende grund.

En af årsagerne til det er, at man tidligere har grupperet mættet fedt med transfedtsyrer. Transfedtsyrer er djævlens værk (og derfor forbudte i DK), og når man har fjernet de studier fra ligningen, som havde taget transfedtsyrer med, tegner der sig et andet billede.

Samtidig har det vist sig, at risikoen for hjertekarsygdomme stiger, hvis det mættede fedt byttes ud med raffinerede kulhydrater eller med planteolier med højt omega-6 indhold. At spare på fedtet mættet til fordel for raffinerede kulhydrater eller billige planteolier af omega 6-typen er altså ikke bare et dårligt råd. Det er et potentielt farligt råd.

Her er et par interessante studier:

Available evidence from randomized controlled trials shows that replacement of saturated fat in the diet with linoleic acid effectively lowers serum cholesterol but does not support the hypothesis that this translates to a lower risk of death from coronary heart disease or all causes. Findings from the Minnesota Coronary Experiment add to growing evidence that incomplete publication has contributed to overestimation of the benefits of replacing saturated fat with vegetable oils rich in linoleic acid.

Kilde: Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73)

A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.

Kilde: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease

Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.

Kilde: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis

Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes, but the evidence is heterogeneous with methodological limitations. Trans fats are associated with all cause mortality, total CHD, and CHD mortality, probably because of higher levels of intake of industrial trans fats than ruminant trans fats.

Kilde: Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies

Læs også: Videnskabelige studier om LCHF

Flere grunde til at spise fedt på LCHF/Keto

Når man skærer de store kulhydratkilder fra, er det vigtigt, at man øger på noget andet energigivende. Og i modsætning til hvad mange tror, er dette ikke protein. Nej, det er fedt. Naturligt fedt, forstås. Det betyder, at det meget udskældte mættede fedt fra dyr og kokosprodukter igen er inde i varmen, ligesom det også er okay at spise æg dagligt. Så velkommen til god, gammeldags kærnet smør, fed kokosmælk, fløde og fede oste.

Opgøret med det mættede fedt og med kolesterolmyten er klart det mest kontroversielle i LCHF/Keto.

Når man spiser få kulhydrater og mere fedt, får fedtet en anden metabolisk funktion i kroppen. Kroppen skifter så at sige brændstof og begynder at forbrænde fedtet som energi i stedet for kulhydrater.

Du forbrænder altså populært sagt fedt, imens du ligger på sofaen og ser TV og imens du sover om natten, fordi fedt nu er din primære energikilde eller din krops primære brændstof.

At tale om, at det er sund/usundt at spise fedt er lidt meningsløst, for det afhænger af, hvad du spiser fedtet sammen med.

At spise meget fedt samtidig med at du spiser mange kulhydrater er fortsat en usund og fedende kombination. Men det gør vi jo netop ikke, når vi spiser Low Carb High Fat.

KETO og kolesterol – hvad skal jeg spørge lægen om?

Det er vigtigt at forstå, at KETO og kolesterol er en ny situation og vi kan ikke med sikkerhed vide, hvad dit kolesteroltal betyder, når du har en fedtdrevet metabolisme. Derfor opfordrer jeg til at tage en saglig snak med lægen.

Mangler du input til at tage snakken om kolesterol med lægen, kan du finde idéer til spørgsmål her: KETO og kolesterol

Kolesterol – et helt nyt perspektiv

Emnet kolesterol og særligt LDL’s rolle er blevet endnu mere usikker og/eller interessant efter den amerikanske ingeniør Dave Feldman har lavet nogle kolesteroleksperimenter, der viser, at kolesteroltallet og fordelingen kan påvirkes på så lidt som tre dage med kost.

Et af hovedpunkterne her var at kalorieunderskud og faste gav det “værste kolesteroltal” mens kalorierig og fedtrig kost gav det bedste.

Men hvis kolesteroltallet kan påvirkes af bare tre dage på anden kost, er det så overhovedet et interessant parameter? Og hvad fortæller det os i så fald?

Er du interesseret i kolesterol og hvordan kolesterol påvirkes af kost, kan jeg varmt anbefale dig at bruge lidt tid på at se nogle af hans eksperimenter.

Start fx her:

Basics of cholesterol on a Low Carb diet

Rethink LDL

Og nej, intet af Daves eksperimenter er randomiserede kontrollerede studier, men pga. af deres meget præcise udførsel, er de alligevel relevante at nævne.

Bøger og læsestof om LCHF/Keto

Vil du gerne fordybe dig mere i de bagvedliggende teorier, kan jeg anbefale dig at læse disse: The Art and Science of Low Carbohydrate Living og The Art and Science of Low Carbohydrate Performance (om træning på lavkulhydratkost) af Jeff S. Volek og Stephen D. Phinney. (Affiliate links)

Læs også den store oversigt over videnskabelige undersøgelser om LCHF her:

Videnskabelige undersøgelser om LCHF

Vil du læse om min kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF med rigelige mængder æg og (mættet) fedt, kan du gøre det HER.

Men tilbage til det mættede fedt. Mættet fedt bidrager med en række vigtige funktioner i kroppen. Det styrker dine celler, dine knogler og dit immunforsvar, samtidig med at det hjælper med at transportere de vigtige fedtopløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K2.

Men bedøm selv…

Hvis du stadig ikke er helt overbevist, så prøv at kaste et blik på disse to varedeklarationer:

Økologisk smør, fx Arla Harmonie:

Højpasteuriseret økologisk fløde, syrnet med mælkesyrekultur og salt.

Smørbar Becel:

Vand, solsikkeolie (21 %). hørfrøolie (7 %), rapsolie, (6 %), vegetabilsk fedtstof, modificeret stivelse, salt (1,0 %), kaliumchlorid, emulgator (solsikkelecithin, mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhedsregulerende middel (citronsyre), aroma, A- og D-vitaminer.

Eller lad os tage fløde.

Økologisk piskefløde 38 %

Økologisk piskefløde 38 %

Cremefine til piskning 21 %

Vand, skummetmælk (20%), hærdet vegetabilisk fedtstof (11%), vegetabilisk fedtstof (7,9%), kærnemælkspulver (3,2%), mælkesukker, sukker, emulgator (mono- og diglycerider af vegetabilske fedtsyrer), stabilisator (guargummi, johannesbrødkernemel, carrageenan), aroma, kondenseret mælk, farvestof (beta-caroten)

Hvilke produkter tror du, din krop bedst kan genkende som mad?

Visse undersøgelser, som har indikeret, at mættet fedt er farligt, er desuden lavet ved, at man har brugt umættede plantefedtstoffer, som man har hærdet, så de har fået egenskaber af mættet fedt. Den proces kaldes også hydrogenering. Ved hydrogenering dannes de farlige transfedtsyrer, og dem skal vi for alt i verden undgå.

Ser du betegnelsen “hydrogeneret fedt” eller “hærdet fedt” på et produkt, så stil det tilbage på hylden. Transfedt og mættet fedt er selvsagt ikke det samme. På LCHF spiser vi naturligt mættet fedt som fx fedt fra kød og fra fede mejeriprodukter.

Hvad er gode fedtkilder iflg. LCHF/Keto?

Gode kilder til fedt er fedt fra dyr (gerne dyr, der har været på græs), smør, fløde og andre fede mejeriprodukter, den gode kokosolie, fiskeolie, enten i  form af et tilskud af høj kvalitet eller ved at spise fede fisk som laks, makrel etc.

Koldpresset olivenolie, avokado-olie og til dels rapsolie kan også være gode bud.

Dårlige bud på fedt tæller margarine og smørbare smørefterligninger, majsolie, solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, sojaolie og generelt alle planteolier i lyse plastikflasker.

Bliver man ikke fed af at spise fedt?

Jo, hvis man spiser meget fedt i selskab med mange kulhydrater, så man ender i energioverskud. Spiser man få kulhydrater og meget fedt, risikerer man derimod at slippe af med overflødige kilo.

Læs mere her: LCHF og vægttab

Fedt og kolesterol – Får jeg ikke for højt kolesteroltal af at spise LCHF?

Kolesterol er også en kompliceret størrelse, som hænger uløseligt sammen med lipidhypotesen, som jeg berørte kortvarigt i det første spørgsmål på denne side. Det, vi ved i dag, er, at det totale kolesteroltal betyder mindre, og at det er kolesterolfordelingen eller kolesterolprofilen, som betyder mere. Naturlige fedtstoffer i kosten kan give en stigning i det gode HDL-kolesterol.

Læs om mit kolesteroltal efter 7-8 år på LCHF her: Janes blodprøvesvar

Læs også: HVAD ER KOLESTEROL EGENTLIG?

Er du klar til (Low Carb) jul?

Indrømmet, min jul er ikke 100% Low Carb. Men den er ret Low Carb. Jeg har enkelte ting, jeg ikke vil gå på kompromis med og så spiser jeg Low Carb julemad og -godter for resten. Det gode ved den model er, at jeg slipper for at december bliver én lang sukkerfest, hvor jeg hele tiden har en sukkerdjævel siddende på skulderen. Det er så udmattende!!

Har du brug for Low Carb juleopskrifter på både al den traditionelle julemad og på de lækre julegodter, kan du lade Madbandittens Juleopskrifter hjælpe dig🌲

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

99 kommentarer til “LCHF, fedt og kolesterol”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane

    Er Lidt forvirret over Lchf og Keto, og har virkelig brug for at tabe mig. Har prøvet keto men synes det er svært at holde.
    Jeg har virkelig gener i mine led og knogler, synes jeg har hørt dig sige at kokosolie gjorde at dine ledsmerter forsvandt,- er det rigtigt?
    Det jeg er mest nervøs for er min lever…kan den tåle alt det fedt, for nogle siger at fedtet ophobes der?

    Tak for det du kommer med her på din side.
    Vh
    Mira Knudsen

    Svar
    • Hej Mira
      Jeg kan umiddelbart ikke huske at have haft ledsmerter nogensinde, men måske en af mine læsere har meldt ind med dette.

      Med det sagt, når dit primære mål er fedttab, er det ikke fedt, du skal fokusere på i din kost. Det er protein og grøntsager. Du må gerne spise fedt også men det er ikke din prioritet. Fedt er et redskab til mæthed og energi. Ikke noget du skal have en bestemt mængde af hver dag.
      Det, som fjerner/minimerer ledsmerterne er formentlig reduktionen i inflammation. Men det kommer fra kosten som helhed og ikke isoleret fra det tilførte fedt.

      Læs denne begynderguide til Keto eller allier dig med min Keto kostplan for at komme godt fra start.

      Og læs om Keto og LCHF her.

      Der er ingen grund til at være bekymret for din lever. Du ophober fedt i leveren, når du spiser fedt sammen med kulhydrater og i kalorieoverskud. Det er ikke det, vi gør her, det er det modsatte. Derfor vil din nye kost fjerne evt. lagret fedt i leveren.

      Svar
  2. Hej Jane,

    Tak for en super blog. Jeg har ikke helt forstået, hvorfor man ikke bare kan spise plantefedt i stedet for alt det animalske fedt på keto? Fx mager udskæring fra et dyr, i kombi med en god klat pesto, mayo eller lignene. Kan du hjælpe mig med det? Jeg er nemlig ikke særlig stor tilhænger af bacon, fløde, fedtkanter og den slags (og har aldrig været det).

    Dbh Louise

    Svar
    • Hej Louise
      Det kan du også sagtens. Du behøver ikke spise animalsk fedt, du kan sagtens prioritere olivenolie, pesto, avokado osv. i stedet. Prøv at læse om de forskellige typer Keto her: Forskellige Typer Keto Der beskriver jeg netop en type, som den, du eftersøger💚

      Svar
  3. Jeg har for ca 2 år siden levet en periode på Keto. Jeg har fået taget blodprøver hos lægen 2 gange over 7 mdr. De har vist en skæv fordeling af HDL mm. Er ikke bekymret over at starte op på Keto igen da jeg ved fordelingen sikkert bliver bedre. Problemet er at mit levertal er for højt. Lægen siger fedt ved leveren og jeg skal spare på fedtet. Har du nogle erfaringer med dette? Jeg er 44 år og kun lidt overvægtig

    Svar
    • Hej Rikke
      Du kan læse det opdaterede indlæg om Keto og kolesterol her: Keto og kolesterol

      Keto giver ikke fedt ved leveren. Tværtimod. Alle studier viser at det fjerner fedt i leveren netop fordi fedtet forbrændes og ikke lagres.

      Kulhydrater og fedt spist sammen og især kalorieOVERSKUD giver fedt i leveren.

      Måske var du faldet i kløerne på de FB-grupper eller Lifesum-appen, der formidlede Keto som en kost, der handlede om at spise fedt? Bulletproof coffee, fatbombs, den slags? Keto handler ikke om fedt, det handler om at spise få kulhydrater. Man spiser dog fedt – det er bare ikke målet med kosten. Læs gerne her: Begynderguide til Keto

      Svar
  4. Min søn på 23 har været på lchf i snart 2 år og tabt lidt over 30 kg. Han holder vægten nogenlunde,men har lige fået kolesterol målt til 5.7 som de skriver er i den høje ende. Hvad kan han gøre for at få det ned ad?

    Svar
  5. Hej
    Jeg er startet på keto på ca 14 dage siden fil taget blodprøver ca 1,5 time et et godt Måltid og mine blodprøver viser sig at være lettere forhøjet skal jeg være nervøs eller
    Tiltal kolesterol 6,4
    Ldl 3,4
    Triglycerid 3,8

    Svar
    • Nej, du skal ikke være bekymret, men når du spiser en fedtrig kost og derefter måler dit kolesterol (fedt i blodet), vil målingen – ikke overraskende – vise, at du har cirkulerende fedt i blodet. Men det vidste du jo godt, for du havde lige spist det.

      Kolesterolmålinger på Keto skal altid tages fastende. Ellers giver det ingen mening. 12-14 timer men helst ikke længere. Læs dette indlæg og følg det inden din næste måling: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-kolesterol/

      Svar
      • Super tak for svar blev nu klogere omkring og forholder mig helt rolig indtil ny måling foretages med de rette forudsætninger

        Svar
  6. Hej Jane.
    Jeg har været til lægen og har fået at vide, at jeg har et lidt for højt kolesteroltal og fik at vide, at jeg skal undgå fedt fra dyr og mættet fedt. Så jeg er i tvivl om, om jeg kan følge KETO eller LCHF metoderne. Hvad vil du anbefale?

    Svar
    • Det her er et af den slags spørgsmål, som gør mig en smule ubehageligt til mode, for min første tanke er at din læge tager fejl her.

      Men skal jeg (blogger på internettet) virkelig overrule din læge? Selvfølgelig ikke.

      Så det her er et af de områder, hvor du skal undersøge emnet og danne dig din egen mening, synes jeg. Og den læsning kan sagtens starte ved at du læser den side, vi er på nu, som giver et andet bud på det med fedt og kolesterol.

      Lchf og Keto er det samme, så der er ikke tale om det ene eller det andet.

      Jeg har også skrevet lidt mere her: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-kolesterol/

      Men det er mest til dem, der allerede spiser lchf/Keto.

      God læselyst og fornøjelse uanset hvad du lander på er rigtigst for dig❤️

      Svar