Fix din fordøjelse


Fordøjelsesproblemer er en folkesygdom og hundredtusindvis af danskere døjer hver dag med maven. Oppustethed, luft i maven, forstoppelse, diarré, smerter, ubehag, sure opstød, halsbrand og refluks, og det kan føles både skamfuldt at have problemer med og umuligt at løse selv.

Men nu er der hjælp at få.

FIX din fordøjelse og få ro i maven

Sammen med Danmarks ukronede Tarm-dronning, Tine Jørgensen, der er cand.scient. i klinisk ernæring og har specialiseret sig i mave-tarm-lidelser, har jeg nemlig lavet bogen FIX din fordøjelse.

Bogen er det redskab, JEG i min mangeårige jagt på ro i maven, har ønsket mig. Jeg har været klient hos Tine i mange år, og hun er uden sammenligning det menneske i verden, der har gjort den største forskel for mig og min mave.

Det, som adskiller Tine fra andre mavespecialister, jeg har set, er, at hun forstår, at hvert problem er individuelt og kræver en individuel handlingsplan. Hvor alle andre sendte mig hjem med beskeden om at spise noget husk, tog Tine de relevante tests og lagde en plan for mig og min mave.

Hun siger selv sådan her:

”Der er ingen one-size-fits-all”-løsning, og hvis maven driller, skal du ikke bare følge rådet om at spise nogle flere kostfibre. Måske er det noget helt andet, der skal til for at løse dit problem. Forskellige fordøjelsesproblemer kræver forskellige løsninger. I denne bog får du hjælp til at identificere årsagen til netop dine problemer – og en konkret handlingsplan til at løse dem, så du ikke bliver slave af din mave.”

Fix din fordøjelse forside

5 fordøjelsesproblematikker

Bogen gennemgår de 5 hyppigste fordøjelsesproblematikker, nemlig disse:

  • Forstoppelse
  • Diarré
  • Oppustethed
  • Refluks (halsbrand)
  • Inflammatoriske tarmsygdomme

Bogen har afsæt i både videnskaben og i de erfaringer, Tine har gjort sig med at udrede hundredvis af klienter i klinikken og ud fra dette præsenterer bogen dig for en skræddersyet 3-trins plan til hver problematik.

Handlingsplanen involverer målrettede retningslinjer til, hvad du skal spise og hvad du skal undgå og en komplet kostplan, du kan følge ud fra bogens opskrifter.

Her kommer jeg ind i billedet, for opskrifterne har jeg nemlig lavet ud fra Tines *meget specifikke* retningslinjer (jeg siger dig, jeg har aldrig været så udfordret i mit liv😅)

Men resultatet er blevet skidegodt (pun intended) og selvom der er tale om terapeutiske opskrifter, der skal adressere de forskellige fordøjelsesproblemer, er det utrolig lækker, velsmagende og indbydende mad.

FIX din fordøjelse (og spis lækker mad imens)

Har du problemer med fordøjelsen?

Så start med FIX DIN FORDØJELSE.

Bogen giver dig et udgangspunkt for selvdiagnosticering (omend du nok godt ved, om du lider af forstoppelse eller diarré – men vidste du, at diarré nogle gange skyldes skjult forstoppelse?) uden at du skal betale i dyre domme for udredning på privat klinik.

Og synes du, at fordøjelsesproblemer er svære at tale om, fordi de er så tabubelagte, vil du elske denne bog. Med afvæbnende humor tales der om alle de ting, vi helst ikke taler om rundt om spisebordet.

Bogen udkommer d. 4. januar 2023 men kan forudbestilles nu

Nej bogen er ikke ‘Keto’. Det er en terapeutisk bog, der med afsæt i videnskaben og Tines erfaringer fra klinikken, hjælper til at finde din fordøjelses-‘hylde’ og få en konkret handlingsplan til at løse dit problem. Handlingsplanen involverer målrettede retningslinjer til, hvad du skal spise og hvad du skal undgå og en komplet kostplan, du kan følge ud fra bogens opskrifter.

Hvis jeg absolut skal sætte en etiket på opskrifterne (og det synes jeg faktisk er imod bogens koncept), så er de glutenfrie, laktosefrie Low Carb og Low Fodmap.

Terapeutiske opskrifter vil sige, at opskrifterne er lavet efter de vejledninger Tine har til hver fordøjelsesproblem. Nogle vil have gavn af flere fibre, andre færre, nogle kan spise rå grøntsager, andre kun tilberedte, nogle har bedst af at undvære grøntsager af natskyggefamilien, nogle skal undgå citrusfrugter, osv..

Low Fodmap hviler over bogen som et overordnet tema men hvert fordøjelsesproblem har hver sin løsning.

Bogen indeholder en komplet kostplan til hver af de fem fordøjelsesproblemer, så du slipper for selv at skulle sidde og regne på de anbefalede mængder af en given madvare til netop din problematik. Jeg har lavet al matematikken (you’re welcome) og du skal bare følge planen og mærke roen i maven indfinde sig.

Ja, vi har vedlagt en liste bagerst med energiberegninger på alle opskrifterne til dem, der synes, det er relevant at følge med i.

Kosttilskud er svære at anbefale, da disse altid vil være individuelle, især når vi taler kosttilskud i terapeutiske doser. Men Tine giver alligevel en anbefaling af velegnede (frivillige) kosttilskud til hvert fordøjelsesproblem.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

41 kommentarer til “Fix din fordøjelse”

Skriv en kommentar