fix din fordøjelse

Fix din fordøjelse

af Tine Jørgensen & Jane Faerber

3 trin til ro i maven – også din!

reklamelink til Saxo.com


Fordøjelsesproblemer er en folkesygdom og hundredtusindvis af danskere døjer hver dag med maven. Oppustethed, luft i maven, forstoppelse, diarré, smerter, ubehag, sure opstød, halsbrand og refluks, og det kan føles både skamfuldt at have problemer med og umuligt at løse selv.

Men nu er der hjælp at få.


5 fordøjelsesproblematikker

 • Forstoppelse
 • Diarré
 • Oppustethed
 • Refluks (halsbrand)
 • Inflammatoriske tarmsygdomme

Handlingsplaner & kostplan

Fix din fordøjelse og få ro i maven

Sammen med Danmarks ukronede Tarm-dronning, Tine Jørgensen, der er cand.scient. i klinisk ernæring og har specialiseret sig i mave-tarm-lidelser, har jeg lavet bogen FIX din fordøjelse.

Bogen er det redskab, JEG i min mangeårige jagt på ro i maven, har ønsket mig. Jeg har været klient hos Tine i mange år, og hun er uden sammenligning det menneske i verden, der har gjort den største forskel for mig og min mave.

Det, som adskiller Tine fra andre mavespecialister, jeg har set, er, at hun forstår, at hvert problem er individuelt og kræver en individuel handlingsplan. Hvor alle andre sendte mig hjem med beskeden om at spise noget husk, tog Tine de relevante tests og lagde en plan for mig og min mave.

(reklamelink til Saxo.com)

Nej bogen er ikke ‘Keto’. Det er en terapeutisk bog, der med afsæt i videnskaben og Tines erfaringer fra klinikken, hjælper til at finde din fordøjelses-‘hylde’ og få en konkret handlingsplan til at løse dit problem. Handlingsplanen involverer målrettede retningslinjer til, hvad du skal spise og hvad du skal undgå og en komplet kostplan, du kan følge ud fra bogens opskrifter.

Hvis jeg absolut skal sætte en etiket på opskrifterne (og det synes jeg faktisk er imod bogens koncept), så er de glutenfrie, laktosefrie Low Carb og Low Fodmap.

Terapeutiske opskrifter vil sige, at opskrifterne er lavet efter de vejledninger Tine har til hver fordøjelsesproblem. Nogle vil have gavn af flere fibre, andre færre, nogle kan spise rå grøntsager, andre kun tilberedte, nogle har bedst af at undvære grøntsager af natskyggefamilien, nogle skal undgå citrusfrugter, osv..

Low Fodmap hviler over bogen som et overordnet tema men hvert fordøjelsesproblem har hver sin løsning.

Bogen indeholder en komplet kostplan til hver af de fem fordøjelsesproblemer, så du slipper for selv at skulle sidde og regne på de anbefalede mængder af en given madvare til netop din problematik. Jeg har lavet al matematikken (you’re welcome) og du skal bare følge planen og mærke roen i maven indfinde sig.

Ja, vi har vedlagt en liste bagerst med energiberegninger på alle opskrifterne til dem, der synes, det er relevant at følge med i.

Kosttilskud er svære at anbefale, da disse altid vil være individuelle, især når vi taler kosttilskud i terapeutiske doser. Men Tine giver alligevel en anbefaling af velegnede (frivillige) kosttilskud til hvert fordøjelsesproblem.

FIX din fordøjelse (og spis lækker mad imens)

80 kommentarer til “Fix din fordøjelse”

 1. Kære Jane

  Jeg skriver fordi jeg har været udfordret på min fordøjelse de sidste år. både med forstoppelse og dirre. Jeg har nogle traumer i det også som jeg arbejder med.
  I den forbindelse har jeg fået hæmorider som jeg har svært ved at komme af med, og vil høre om du har erfaring med det?

  Jeg har sygdomsangst, så jeg løber ikke bare lige til lægen. Har for et par år siden fået lavet en coloskopi og alt var fint, men en virkelig ubehagelig oplevelse som jeg ikke ønsker igen.

  Jeg ved ikke hvor jeg længere skal søge viden, eller spørge, for går jeg til lægen sender de mig bare videre ind i en ligende undersøgelse og det vil jeg ikke.

  Det føles som om jeg ikke kan tømme tarmen helt til slut, og at hæmoriderne sidder og hæmmer for at få afføringen ud.

  Ved ikke om du kan svare på noget af dette, men nu prøver jeg.

  Kærligst

  M

  Svar
  • Hej M
   Åh det lyder heller ikke spor rart. Jeg tror dog ikke, at jeg er den rette at spørge. Tarmlidelserne er ikke mit speciale og jeg har ingen erfaring med dette selv. Tine, som jeg har skrevet bogen med (eller: det er jo Tines bog, som jeg har lavet opskrifter til), vil kunne give dig et meget mere kyndigt svar. Du finder hende både på Facebook og Instagram, hvor hun er under profilen @tine_clinicalnutrition Hun er megasød og jeg er sikker på, hun gerne vil give dig et råd med på vejen❤️

   Svar
 2. Hej. Jeg arbejder med en mand, som er født med rygmarvsbrok i 1968.
  Han er meget skæv i kroppen, kørestol og respiratorbruger. Har en kolostomi. Han får hver dag Gangiden og mælkesyrebakterier.
  Får ingen medicin.
  Tit og ofte føler han sig oppustet og har lidt svært ved at trække vejret ordentlig pga dette. Han er småtspisende og ikke særlig god til at vælge de gode kostfibre.
  Har du evt en ide til, hvad det kan give lidt mere flov i tarmene, hos en stille siddende kørestolsbruger.
  Det skal lige nævnes, at lægen lige nu synes at han også skal have laxoberal dråber.
  Mvh Sanne

  Svar
  • Hej Sanne
   Det ligger desværre langt uden for mine kompetencer. Jeg er ikke ekspert på mave-tarm-området, jeg har bare lavet opskrifterne efter Tines forskrifter til de forskellige fordøjelsesproblematikker. Prøv evt. om du kan få kontakt til Tine. Hun er aktiv på både Instagram og Facebook. Tine Jørgensen, hedder hun. Hendes profiler hedder noget med ‘clinical nutrition’. Hun er super dygtig og kompetent❤️

   Svar
 3. Hej Jane

  Hjælper denne bog også i forhold til at lindre symptomer på Sibo, da jeg har tegn på dette og et meget vekslende afføringsmønster, hvor jeg dog aldrig føler jeg bliver ordentligt tømt?

  Jeg fik sidste år lavet en udvidet afførringsprøve gennem IBS -klinikken (da jeg i 2021 blev opgivet i sundsvæsnet, da jeg, ifølge deres prøve, ikke vidste tegn på en tarmsygdom eller kræft) der viste, at der ikke var tegn på candida, men derimod bakteriel overvækst.

  Kan kostrådene og opskrifterne i denne bog hjælpe på ovenstående?

  Mvh.

  Tina

  Svar
  • Hej Tina
   Ja helt sikkert, der er en masse om Sibo i bogen også.

   Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du også læse om mine erfaringer med Sibo her: Sibo (PS: kæft en lortediagnose altså😭)

   Svar
 4. Hej Jane. Jeg lider af reflux og spiserørsbrok. Forstoppelse mm. Vil du anbefale keto el low carb til mig :-) kh maria

  Svar
  • Hej Maria
   Jeg tror, jeg først og fremmest vil anbefale Fix din fordøjelse til dig. Lige reflux har jeg (dvs. mine læseere) meget blandede oplevelser med ift. Low Carb og Keto. Nogle oplever klar forbedring eller at det forsvinder, andre at det forværres. Jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvad der gør forskellen. Men Tine har stor erfaring med det og der er et helt spor i Fix-bogen om netop dette.

   Som du også vil kunne læse i bogen, er der jo tit forskellige ting på spil og symptomerne kan stikke i flere retninger, også i dit tilfælde her, hvor der både er refluks og og forstoppelse. Tine anbefaler at du starter med at følge vejledningerne til den problematik, du synes er mest generende og så evt. prøver den anden, hvis du ikke når helt i mål.
   Det ville være min bedste anbefaling, tror jeg…

   Svar
 5. Jeg er en af dem der virkelig døjer med maven og ja jeg ved ikke hvad jeg skal eller gør forkert. Jeg har været på Keto i næsten 2 måneder og på nogen måder virker det godt for mig lige bortset fra maven. Pt har jeg hård mave. Drikker godt med vand. Kan læse at bogen ikke læner sig op af Keto så skal jeg ikke bruge den vej? Har været på kickstart og 6 ugers program

  Svar
 6. Hej Jane.
  Jeg har købt Kickstart 2.0 her 1. januar og har fuldt kurset. Det har været fint for mig. Vil også fortælle , at jeg har læst meget om keto på Madbanditten Plus som jeg også er medlem af og tabte 12 kg over 7 mdr. sidste år.
  I julen 22 spiste jeg julemad uden at tage hensyn og tog desværre 2 kg på. De er tabt nu – dette bare for at fortælle hvor glad jeg og min krop er for KETO !
  Nu er der opstået et problem – jeg har den sidste uges tid haft mange mavesmerter og kvalme. Og det er som om min mave er gået i stå. Har taget magnesia, som har hjulpet lidt.
  Havde rigtig mange smerter lørdag nat. Nu tror jeg selvfølgelig det er kosten der er skyld i det. Jeg ved du skriver om salt og elektorlytbalancen. Har også spist ekstra salt. Men det hjælper ikke. Jeg tager også magnesium og calcium dagligt og det indeholder også elektrolytter. Mine blodprøver er fine som aldrig før og mit natriunindhold i blodet er som det altid har været.
  Jeg spiser 2 måltider om dagen og faster derved fra ca 20.00 – 12.00 den efterfølgende dag – det har jeg det fint med og har gjort i hele januar – spiser derved omkring 1100 – 1400 kcal om dagen. Men jeg holder kulhydratindtaget mellem 10 – 18 gr om dagen. Dyrker regelmæssig motion 3 gange om ugen og er 68 år.
  Kan du ud af ovenstående se noget jeg bør ændre? Eller er skyld i mine nuværende maveproblemer og kvalme! Jeg skal til læge i dag og har ingen forhåbninger, om at hun finder en årsag ud over kosten.
  Mange hilsner Kirsten

  Svar
  • Hej Kirsten
   Hvor er første del dejlig læsning men det lyder super ubehageligt med de mavesmerter. Det er desværre umuligt for mig at vurdere om det i dit tilfælde skyldes ubalance i elektrolytbalancen. Man kan sige, at det jo er rent gætteri, hvor meget man får af de forskellige elektrolytter/mineraler, når man ikke tracker det minutiøst, hvilket stort set ingen jo gør. Så derfor er det lidt skyden i blinde om du får nok af de forskellige ting.

   Generelt opstår forstoppelse på Keto ofte ved at saltindtaget er utilstrækkeligt og elektrolytubalancen opstår.

   Blodprøver er desværre ikke en god indikation, da kroppen tilpasser blodvolumen for at opretholde koncentrationen.

   Det eneste, jeg tænker på, er at dit kulhydratindtag er meget lavt. Det betyder at du ikke kan have mange grøntsager i din kost, hvilket måske giver dig mindre kalium i kosten + færre kostfibre. Det kan du evt. prøve at ændre på og ved samme lejlighed evt. teste at fordele dit madindtag på tre måltider i stedet for to.

   Men uanset – god idé at få det undersøgt Forstoppelse giver jo ubehag men ikke stærke smerter, som du beskriver. Så mit gæt er at der er noget andet på spil.

   Svar
   • Tak for svar.
    Er undersøgt og det ser ud til at det er en bakterie – så er nu på antibiotika.
    Jeg vil fremover gøre mere ud at grøntindtaget.
    Mvh Kirsten

    Svar
    • Åh det var godt – eller ikke godt jo, men godt at de fandt en forklaring og du bliver behandlet.
     Rigtig god bedring❤️

     Svar
 7. Hej Madbanditten.
  Et spørgsmål til opskrifterne. Jeg har tidligere fået nogle opskrifter på brød med alternative meltyper uden gluten. Det gider jeg ikke igen. Jeg vil hellere undvære brødet. Gør du det? Og er der opskrifter/forslag til alle måltider? Jeg kender keto, og kan godt lide det, men døjer rigtigt meget af de problemer I tager fat i her i bogen.
  Hilsen fra Dorte

  Svar
  • Hej Dorte
   Jeg spiser personligt ikke brøderstatninger. Det gider jeg hverken spilde kulhydrater eller kalorier. Det er bestemt heller ikke meningen at brød skal erstattes med erstatningsbrød i FIX men vi har lavet enkelte brød til dem, der ikke er parat til at tage springet og gå til helt uden.

   Bogen indeholder opskrifter til alle dagens måltider og komplette kostplaner, man kan følge eller skele til.

   Bogen er i øvrigt ikke en Keto bog. Det er en bog, der løser fordøjelsesproblemer. Vi er ikke så vilde med at sætte etiketter på, fordi vi synes, det er imod formålet, men fordi så mange ser meget endimensionelt på kost, har jeg overgivet mig og sat lidt etiketter på opskrifterne her.

   Håber bogen kan hjælpe – maveproblemer er jo så irriterende🥺

   Svar
 8. Hej Jane
  Jeg har fået en gastric bypass i 2011 og desværre taget de ti af de sølle 20 kg jeg tabte. Kan jeg godt være på keto ( lidt svært ved at tåle for meget fedt)
  Mvh Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Min erfaring med andre GB-opererede er at det går helt fint. De deler ofte måltiderne op i mindre måltider og det går helt fint.
   Fedt viser sig ofte ikke at være et problem, når det spises sammen med få kulhydrater fremfor HIGH CARB – HIGH FAT som er sådan, de fleste spiser fedt. Men generelt bør fokus være på protein og grøntsager og ikke på fedt, når Keto skal bruges til vægttab.
   Læs evt. Vibekes historie om at spise Keto som GB-opereret

   (Og jeg gør lige opmærksom på at du skriver under min nye bog, som er en bog, der handler om at løse fordøjelsesproblemer og ikke om vægttab med Keto)

   Svar
 9. Hej Jane
  Jeg er lige startet på Bogen Keto 4 uger, men jeg har altid haft problemer med oppustet mave.
  Nu efter Keto i 2-3 dage har jeg haft diarre af flere omgange. Kan det skyldes jeg har noget galt med fordøjelsen, eller får jeg får meget fedt ?
  Hilsen Tina

  Svar
  • Hej Tina
   Det er svært at sige efter så kort tid, for der kan være så utroligt mange faktorer på spil. Og diarré i starten på Keto er næsten lige så normalt som forstoppelse i starten. Begge dele plejer dog at gå væk efter et par uger. Har du læst denne artikel: Keto og diarré (PLUS-artikel men kan læses gratis i prøveperioden hvis du ikke er medlem).

   Svar
   • Nå ok, havde ikke lige fået set at jeg kunne læse om diarre og at det var normalt.
    Jeg kigger på din artikel, tak for svar :-)
    hilsen Tina

    Svar
  • Hej Hannah
   Nej desværre, de to ting har ikke noget med hinanden at gøre. PLUS er mit produkt, som jeg ejer her på Madbanditten. Bøgerne udgives af Politikens Forlag og dem sælger jeg ikke selv og er heller ikke herre over pris osv.

   Svar
 10. Tillykke med bogen , den satte jeg lynhurtigt på min ønskeseddel til jul og fik den sørme , nu glæder jeg mig helt vildt til den kommer , Rigtig godt Nytår og tak for dig Jane , endelig noget som også passer til mig hej hej

  Svar
 11. Hej. Min mave har haft det bedst da jeg fulgte “sommer kuren ” . Tænker det var fordi du skrev ” ingen mælkeprodukter. Jeg får det også godt når jeg følger FODMAP, kan bogen hjælpe med det. Altså FODMAP
  Tak for gode bøger.

  Svar
  • Hej Denise
   Hvor interessant – og ja, sådan en intervention uden mælkeprodukter kan virkelig være øjenåbnende.

   Og ja, bogen har en slags moderat Low Fodmap som overordnet paraply. I Tine erfaring er det ikke nødvendigt at følge den 100% så derfor har vi modificeret den en smule i bogen.

   Svar
 12. Hej
  Jeg har fået konstateret galdesyremalabsorption, kan jeg have glæde af denne bog og opskrifter?
  Jeg er blevet vejledt til at skulle spise efter Low fodmap, men synes det er mega omstændig med at jeg kun må spise et bestemt antal gram af bestemte fødevarer
  Vh Tina

  Svar
  • Hej Tine
   Ærligt, jeg ved det ikke. Det er Tine, der er eksperten på tarmlidedelserne, jeg har bare lavet opskrifterne. Jeg ved at hun skriver en del om galdesyrediarré men jeg ved ikke om det er beslægtet. Find hende evt. på Instagram eller facebook og spørg hende. Hun hjælper hellere end gerne (@tine_clinicalnutrition på IG og Tine Jørgensen på FB).
   Opskrifterne har en moderat Low Fodmap som overordnet paraply over hele bogen. Og enig i at det er bøvlet men det hjælper bogen med❤️

   Svar