KÅLHYDRATER
Gør kål på overvægt, insulinresistens og sukkertrang
af Anette Sams (opskrifter af Jane Faerber)
Udskift raffinerede kulhydrater med kålhydrater, og opbyg en vital og modstandsdygtig krop.
reklamelink til Saxo.com
50 opskrifter til mere kålhydrat
Kålhydrater – Gør kål på overvægt, insulinresistens og sukkertrang er titlen på en ny og spændende bog, som jeg har lavet sammen med Anette Sams. Kålhydrater er selvfølgelig et ordspil over tidens måske mest udskældte makronæringsstof kulhydraterne, men det argument, som Anette på fornemmeste vis fremfører i bogen, er, at kålhydraterne er lige netop de kulhydrater, du gerne vil have.
For at hjælpe dig til flere kålhydrater, har jeg udviklet 50 opskrifter, hvor kål er stjernen, men hvor fokus stadig er på god smag og langvarig mæthed, og uden at du skal tilbringe dit halve liv i køkkenet.
Og for at vise dig hvor meget kål, hver opskrift indeholder, har vi udviklet et kålindex, hvor vi rater opskrifterne ud fra, hvor stor en rolle kålen spiller i den pågældende opskrift.
Og er du interesseret i de gode gamle kulhydrater, har jeg energiberegnet opskrifterne også.
Team kål & kød
Anette og jeg deler sundhedsmission for Danmark, og vi har samarbejdet i mange år om forskellige projekter. Det har været en kæmpe fornøjelse at udvide det samarbejde med denne bog.
Anettes forskerbaggrund benægter sig ikke, når hun dykker helt ned i kålens biologi og svarer på, hvorfor mere kål er svaret på vor tids største bagvedliggende sundhedsudfordring, nemlig insulinresistens.
Anette giver i bogen samtidig et kærligt men skarpt puf til vores madkultur, der har gjort forarbejdet mad til normalen og sundhed til noget, der skulle være så trist og glædesløst, at vi ikke vil være bekendt at bede folk om at prøve det. For hvem har egentlig bestemt, at det er en menneskeret at få serveret dessert, når vi er indlagt på sygehuset, når det åbenbart ikke er en menneskeret at få serveret friske grøntsager?
Så vær parat til at blive provokeret en smule, men vær endnu mere parat til at få AKUT LYST til at spise mere kål🥦🥦
(reklamelink til Saxo.com)
Hej.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at starte på Keto kuren, men har læst mig til, at hvis man er blodtryks patient, så er det ikke en god en at starte op på.
Jeg har også overvejet Low Carb, men jeg ved ikke hvad der vil være det bedste for mig.
Har du ikke et godt råd til mig ??
Vh. Susan
Hej Susan
Hvorfra har du hørt at det ikke skulle være godt for blodtrykket? Vi har utallige eksempler (og studier) på at Low Carb og Keto normaliserer blodtrykket. Vægttab alene normaliserer jo også blodtryk, men det tager lidt længere tid, fordi vægttab jo tager tid.
Det, jeg beder folk være opmærksom på er at de risikerer for lavt blodtryk, hvilket jo kan være farligt, hvis de både skifter kost til Keto og fortsætter blodtrykssænkende medicin. Så det ville være en god idé at måle blodtrykket regelmæssigt og få hjælp af lægen til at justere dosis ved behov.
I nogle tilfælde er livsstil ikke nok til at normalisere blodtrykket. Her er det altid bedre at tage medicin.
Og ved tvivl skal du selvfølgelig spørge din læge i stedet for mig – brug rådene i denne artikel for at få en frugtbar dialog og ikke bare blive afvist ved døren.
Hej igen Jane.
Jeg kan simpelthen ikke huske hvor jeg læste det henne. Jeg var næsten helt grøn i hovedet, da jeg havde læst så meget om Keto i går. Men lige så snart jeg finder det igen, skal jeg nok give dig besked om det.
Jeg kunne heller ikke rigtig forstå det da jeg læste det, men da jeg ikke kendte noget til det, kunne jeg jo ikke andet end tro på hvad der stod. Og da jeg ER blodtryks patient, studsede jeg meget over det, og jeg ærger mig over jeg ikke fik det kopieret. Men jeg giver ikke op så let. Jeg håber jeg finder det igen, og så er du den første jeg viser det til :)
Vh. Susan
Ps. Jeg har også kontaktet min læge omkring det, og venter på besked fra ham :)
Vh. Susan
Superfint. Håber du brugte ordvalgene fra min artikel og ikke ‘keto’, ‘lchf’ osv. ;)
Kære Jane!
I bogen “Kålhydrater” er din opskrift på Broccoliboller med ost og ærteskud. Dem har jeg lavet mange af, og de er umanerligt dejlige (og praktiske).
Jeg skal på keto og er interesseret i at vide, hvordan jeg skal tolke indholdet af kulhydrat under opskriften. Der står, at der bliver 6 boller ud af portionen, og at det er til 1 person. Skal det forstås sådan, at der er 14 g kulhydrat i 6 boller (eller i 1)?
Hmm…. ved nærlæsning står, at man spiser 1 bolle (og gemmer de 5). Så de 14 g kulhydrat er nok pr. 1 bolle…..
TAK :-)) Kh June Bach Pedersen
Ja det er pr. bolle. I din terapeutiske Keto-model bliver det svært at få plads til bagværk. De utroligt få kulhydrater du skal spise, ville være bedre at reservere til grøntsager💚
Tak for svar :-)
Meget spændt på (“spændt på”), hvor svært, det er, at komme ned på 20 g kulhydrat om dagen. Ingen fornemmelse af det lige nu. Men har jo gode værktøjer at støtte mig til i starten. Din “Keto på 4 uger” og din “Mælkefri Keto”, da jeg skal undgå mælkeprodukter med undtagelse af smør.
Lige pt. virker det som et helt uoverskueligt projekt – men sådan er jeg indrettet… går til alt, som om jeg skulle i krig.. ;-)
Brug ikke din dyrebare tid på at svare herpå :-) Jeg har fået fint og klart svar på det, jeg spurgte om. 💚
Hej Annette og Jane – hvor ville jeg ønske mig at I to læser læge Tobias Schmidt Hansen og diætist Maria Feldings bog “Den Plantebaserede Kost” og meget gerne også læge Michael Gregers bog “Hvordan du undgår at dø”. Det er et super godt stykke arbejde I laver – bortset fra at I er helt ubevidste omkring hvordan kød og i det hele taget animalske produkter påvirker vores krop og psyke. Jeres arbejde ville blive løftet op i meget større dimensioner, hvis I fik bevidsthed ind her. Ønsker jer det bedste. Knus fra Tony
Hej Tony
Du får svært ved at finde nogen i sundhedsverdenen, som jeg har mindre tillid til end Dr. Greger😅. Det er fint at være fortaler for vegansk kost, men der ingen grund til at skamride den videnskabelige litteratur, som han gør.
Så tak men høfligt nej tak – både til dr Greger men egentlig også til en kost helt uden animalske produkter💚
Hej Jane, interessant, den har jeg aldrig hørt før. At Michael Greger ikke er lødig i sine analyser. Hvad så med Tobias Schmidt Hansen og Maria Felding som kommer frem til samme konklusion?
Nej de fleste af os er jo mest i vores eget ekkokammer, når det kommer til sundhed og derfor kan det synes mærkeligt, når vi møder nogen, der ikke køber ind på samme ideologi.
Jeg tror, det er bedst at lande den på, at du kan finde videnskabelig underbygning for de fleste ting. Og også at mange ting, som kan forekomme at være modsætninger, sagtens begge kan være rigtige, fordi sundhed er kontekstafhængigt. Dvs. at du kan leve sundt ‘plantebaseret’ (hvis du er dygtig, vidende og omhyggelig) og du kan leve sundt som omnivor. Det er ikke et nulsumsspil om for og imod animalske produkter.
Et bogen relevant for mig der spiser max 20 g kulhydrat om dagen? Jeg har den på min ønskeseddel til min fødselsdag, men er pludselig blevet i tvivl om opskrifter e er for kulhydrat rige 🤔
Det vil nogle af opskrifterne helt sikkert være. Kålhydrater er ikke en Keto-bog. Den er helt klart Low Carb men fokus er ikke på kostetiketter men i stedet på kvalitetskulhydrater (kål/grøntsager) og på de gevinster, man kan opnå på vægt og insulinfølsomhed ved at få kålhydraterne ned og arbejde i systemet.
Tusind tak for svar. Den forbliver på ønskelisten 😊
Har prøvet at bestille bogen Kålhydrater i dag fra Saxo. Her melder den udsolgt fra forlag. Og en leveringstid på op til 6 uger, hvis der kommer flere.
Passer det at den er udsolgt? Eller skal jeg ud og lede på et andet sted end Saxo?
Hilsen
Lilja
Ja det er desværre rigtigt :( Jeg ved ikke hvorfor forlaget ikke har fået trykt nok eksemplarer men det er jo SÅ frustrerende.
Jeg tror dog godt du kan være heldig at finde den i en fysisk boghandel❤️
Jeg forud bestilte Kålhydrater men har aldrig modtaget den, nu er det langt over udgivelses dato
Ved I noget
Hej Katja
Æv hva? Jeg sælger jo ingen bøger selv så jeg har ikke noget sted at tjekke din ordre. Hvis du har købt gennem et link her hos mig, har jeg ført dig over til saxo.com Og det er i så fald deres kundeservice, du skal kontakte. De er til gengæld rigtig søde til at hjælpe❤️