Sådan ændrer du vaner


Vaneændring er svært. Måske især fordi diætkulturen er legendarisk for sine højtravende løfter om at tabe 10 kg på 10 dage og den slags, og det giver grobund for helt urealistiske opfattelser af, hvad der skal til for at lykkes med at ændre en vane. Men i dag vil jeg lære dig noget om netop dette. Nemlig hvordan man rent faktisk skaber nye og sundere vaner.  

Hvad er en vane egentlig?

En vane er en handling, som du udfører automatisk uden at tænke nærmere over det.

At børste tænder hver morgen fx. Hvor meget tankevirksomhed bruger du på at minde dig selv om at gribe tandbørsten, inden du skal ud ad døren om morgenen? Meget lidt, gætter jeg på. Du gør det bare. Det samme gælder, når du laver din morgenkaffe, tager sko på, låser døren til dit hjem. Osv. osv. Du udfører bare handlingen. 

Vane = repetition af handling

Din hjerne lærer ved repetition. For hver gang du udfører en given handling (god eller dårlig) etablerer du en forbindelse mellem neuroner i din hjerne.

Du kan sammenligne det med, at du går en tur i skoven og skal igennem et stykke med krat. Første gang du skal igennem, skal du kæmpe dig igennem og trampe hårdt for at komme igennem. Men jo flere gange du tramper dig igennem, jo tydeligere bliver stien igennem krattet, og jo mere ubesværet kommer du igennem. 

Vanen er den sti, du tramper. Og fortsætter du med trampe stien, forbliver vejen ubesværet. Men stopper du med at trampe stien, vokser krattet sammen igen og stien bliver igen ufremkommelig.

Det er også derfor det er langt sværere at skabe en ny vane, end det er at opretholde den, når den først er der. 

Vaner bygges af at gentage den givne handling igen og igen og igen. Det er hverken magi eller hokus-pokus. Det er bare repetition. Der er intet, der ændrer sig, før du ændrer dine handlinger. 

Motivation – din flygtige ven

De fleste tror, at vaneændring kræver motivation, og hvis de bare havde mere af det, ville det hele gå glidende. Heldigvis for os allesammen, er det ikke sandt. Motivation er nemlig en flygtig størrelse, og du kan nyde den, når den kigger forbi. Men størstedelen af tiden vil du ikke føle dig motiveret. 

Det er derfor det er så vigtigt at få automatiseret dine nye vaner. Og hvordan var det, man gjorde det igen? Jo, det var ved at udføre dem. Undskyld, hvis jeg går lidt i ring her. 

Den gode nyhed: Det bliver nemmere med tiden

Men den gode nyhed her er, at du bare skal møde op. Du skal bare udføre handlingen. Det er lige meget, om du er motiveret for det eller ej, du skal bare gøre det. Vaneændring bliver nemmere med tiden.

Du gør i forvejen tusinde ting hver dag, som du ikke føler dig motiveret for, men du gør det bare alligevel, fordi sådan er det. Vi skal samme sted hen med dine kost- og livsstilsvalg. 

Jo flere gange du udfører handlingen, jo nemmere bliver det. Og til sidst tænker du ikke på det.

Vil du vide hvor meget tankevirksomhed, jeg bruger på ikke at tage brød på min tallerken, når jeg står ved en brunchbuffet? Nul. N.U.L. 

Det er 100% automatiseret i mig, og jeg bruger derfor nul beslutningskraft på det nej. 

Dine nye vaner bliver din identitet

Det, der sker, jo flere gange du udfører dine nye vaner, er, at de med tiden bliver en del af din identitet. Du er en person, der spiser sundt. Du er en person, der tager vare på dig selv. Du er en person, der træner. Du er en person, der går tidligt i seng. Osv.

At noget er en del af din identitet eller din selvforståelse, gør det endnu nemmere at fortsætte med at udføre det, for nu er det så forankret en del af dig, at det ikke længere er noget, du bruger tankevirksomhed på. 

Det sværeste er at starte

Som jeg startede med at sige, er det derfor starten er den sværeste. For i starten har du intet af dette. Du skal først trampe din sti og gøre den så fremkommelig, at de sunde valg bliver de nemme valg. 

I starten vil dine gamle vaner trække hårdt i dig. Og de første dage og uger kan føles, som om der kæmpes en kamp indeni dig. Det ved du godt, hvis du tænker dig om, for hvis det var nemt, havde du jo ændret dine uvaner for længe siden.

Og jeg er ked af at sige det, men der findes ingen anden vej. Det eneste, der nogensinde kommer til at gøre en varig forskel er at aktivt udføre de nye handlinger og gøre det igen og igen og igen. 

Læs også: Mentale tricks til vægttab

Jeg kan ikke trampe din sti for dig…

Men jeg kan støtte dig i processen med at komme i gang.

Jeg kan hjælpe dig til 6 ugers fokuseret indsats. Det i sig selv vil ikke bringe dig i mål, men det vil give dig et solidt fundament at trampe videre på.

Få hjælp til 6 ugers vedholdenhed her >>

Da jeg fyldte 51 i efterårsferien, besluttede jeg mig for, at det var på tide at blive sukkerfri. For første gang i mit liv. Der var også lige de sidste berømte 5 kg, jeg gerne ville have af, og så købte jeg Kickstart. Selv om jeg allerede var bekendt med Keto via dine bøger og hjemmesiden, var det sådan en skøn start på dagen at høre dine ord og blive fokuseret på de rette valg. Ikke ét eneste øjeblik overvejede jeg undervejs at returnere til de gamle vaner, og selv om det egentlig var min tanke, at det primært var et middel til at smide de sidste kg inden jul, så er jeg endt med at føle, at det er Keto for life for mig.

Der er røget 6,2 kg, så jeg vejer nu 54,2 og er på alle mulige måder blevet meget bedre tilpas i min krop. Ud over at humøret er blevet et helt andet, viste det sig, da jeg endelig nåede frem til reumatologaftalen, at jeg er en af de sundeste patienter, han nogensinde har haft: Jeg fik taget en masse blodprøver, så nærmest alt er blevet tjekket, og jeg behøver næsten heller ikke nævne, at gigtsmerterne stort set er forsvundet :-)

Selvfølgelig har jeg afsøgt internettet for alt omkring keto, men jeg bliver ved med at vende tilbage til din side og dit materiale, fordi det fungerer. Dine opskrifter er lækre og lette at følge, og man kan altid regne med, at der er styr på tingene. 

Så tak, af hjertet. Du har gjort en kæmpemæssig forskel i mit liv.

Hvad koster det?

Mit online Keto-kursus koster 1.297,- for samtlige 6 uger med evighedsadgang til alt materialet. Du kan også uden merbetaling dele din betaling over to måneder.

Hvis du vil snuse lidt til det først, kan du kigge indenfor på vores lukkede medlemsside her: Kickstart – Medlemsside 

Vaneændring: Sådan ændrer du vaner

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Sådan ændrer du vaner”

Skriv en kommentar

 1. Tak for skrivet. Jeg er for 3 uger siden begyndt på dit kursus, dejligt med en mail hverdag. Det er bare rart. Men jeg har svært ved at giv mig selv ro til at jeg gør den rigtige.. hvordan ved man det ? Jeg har ikke været på vægten. Men så her i går kom jeg lige til at spise 2 stykker slik og nu idag 6 stykker slik er det hele nu ødelagt ?
  Jeg kan ellers mærke mindre sult, me stadigvæk en kæmpe sukkertrang
  Har også købt dine bøger,

  Svar
  • Svært spørgsmål. Hvad med at du i denne her periode lægger ansvaret over på mig og lader mig guide dig. Dvs. du følger de retningslinjer, jeg har givet dig og på den måde slipper du for at tage stilling til, om du gør det rigtigt eller ej. For følger du retningslinjerne, gør du det rigtigt. Nogle gange kan det være rart at få en pause fra ansvaret og lægge det i hænderne på en anden og det har du jo allerede gjort ved at vælge at deltage på kurset. Nu skal du bare vælge at følge kurset også.

   Sagen er, at Keto ikke er magi og det virker kun, hvis du gør det. Gå tilbage og genlæs retningslinjerne for keto-fasen (fredag i introugen) og forpligt dig over for mig til at følge dem, inkl. dem, der handler om salt (som er den største årsag til at folk bliver ved med at slås med sukkertrang).

   Og læs denne artikel: Er det hele nu ødelagt?

   Svar