KETO kostplan

En KETO kostplan, der er baseret på striks LCHF kan hjælpe dig med at få din krop til at komme i ketose og forbrænde fedt som primær energi.

Mange prøver kræfter med KETO / LCHF men kommer aldrig helt i mål. Min erfaring er, at det ofte er usikkerhed om mængder og portionsstørrelser og især om hvor “meget fedt man må spise”, der gør, at mange aldrig helt opnår de resultater, de havde håbet.

Og det er synd, synes jeg, når nu KETO / LCHF er så effektivt til vægttab, når det gøres rigtigt.

Kostplaner – derfor har jeg skiftet mening

Jeg har aldrig været fan af kostplaner. Jeg spiser alt for intuitivt, og jeg kan slet ikke forene mig med, at det er besluttet på forhånd, at jeg skal have laks på mandag. Hvad nu, hvis jeg hellere vil have kylling?

Men på det sidste har jeg ændret holdning til kostplaner, og nu skal jeg fortælle dig hvorfor.

For to års tid siden bookede jeg en personlig træner til at hjælpe mig i gang med at træne efter i årevis at have været plaget af rygsmerter. Jeg havde prøvet alt muligt selv. Forskellige behandlingsformer og træningsformer, men intet af det havde virket, og noget af det havde endda gjort det hele meget værre end før.

Jeg var mildest talt både træt og frustreret, og jeg ønskede bare at lægge ansvaret over på en anden. En, som var kompetent nok, og som kunne fortælle mig præcis, hvad jeg skulle gøre og ikke gøre.

Det er nu over to år siden, og det har været en stor succes. Mine smerter er væk, og jeg bliver langsomt stærkere. Og jeg kan ting med min krop, som jeg havde troet, jeg aldrig ville kunne igen.

Og så var det, at det slog mig! Det kan godt være, at JEG ikke har brug for nogen kostplan, men det er jo, fordi det med mad ikke er svært for mig. Men med træning var jeg helt på bar bund.

Og pludselig forstod jeg alle de folk, der igennem årene har sagt til mig:

Jane, kan du ikke bare fortælle mig, hvad jeg skal spise?

Og hvor jeg i årevis havde svaret nej, fordi jeg så indædt tror på, at hver skal finde sin egen vej.

En KETO kostplan kan hjælpe dig i gang!

Men det, jeg missede var, at en kostplan med præcise specifikationer sagtens kan være første skridt på den vej.

Så i min online guide #StriksLCHF – en praktisk guide har jeg slugt mine tidligere forbehold overfor kostplaner og lavet en komplet KETO kostplan for to uger.

Det, en kostplan kan hjælpe dig med, er dette:

 • du bliver tvunget til at planlægge dine måltider nogle dage frem
 • du slipper for at tage stilling og skal bare gøre det, der står
 • du lærer, hvordan dine måltider kan sammensættes så du kan begynde at lave dine egne

Især oplever jeg, at kostplanen kan hjælpe med at synliggøre, hvordan en veltilrettelagt LCHF/keto-kost kan se ud. Hvordan får jeg grøntsager nok og hvor meget fedt er for meget/for lidt?

Hvad er så ulemperne? 

 • One size doesn’t fit all! Det er umuligt at lave en kostplan, der passer 100% til alle
 • Det kan opleves som rigidt at skulle følge en fastlagt plan
 • Det kan gøre ens sociale liv til lidt af en udfordring

Det er også derfor, at jeg er meget præcis med at få sagt, at det altså ikke er meningen, at du (eller nogen) skal følge en kostplan fra nu af og til evig tid, men at skele til den i en periode kan være startskuddet til at få dig afsted på rette spor.

Er du blevet nysgerrig, kan du læse mere om min online guide lige her:

Keto kostplan - Vægttab med LCHF - få hjælp her: Striks LCHF - en praktisk guide

Hvad indeholder guiden?

 • Introduktion til striks LCHF (keto)
 • Alt om ketose
 • Kalorier – slip for at tælle dem (eller lær at tælle dem klogt!)
 • To forskellige strategier til dit vægttab – og mulighed for at vælge den, der passer din personlighedstype bedst
 • Fejlfinding og faldgruber – undgå de hyppigste begynderfejl!
 • 30 nemme KETO-opskrifter, der kan laves på 10-30 minutter af madvarer, du kan købe i Netto
 • Præcise portionsangivelser og ernæringsberegninger på alle opskrifter
 • To ugers komplet keto kostplan (max 25 g kulhydrat pr. dag)
Læs mere om guiden her og køb guiden her:

98 kommentarer til “KETO kostplan”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  jeg følger lige nu dit kickstart online kursus. Som jeg synes er meget lærerigt. Men jeg kunne godt tænke mig noget mere viden. Er det den sammen viden man får ved køb af din e-bog STRIKS LCHF – en praktisk guide, Eller kommer den ind på andre områder/emner?

  Svar
  • Hej Heidi
   Der er ikke noget viden i den strikse guide. Den er meget praktisk orienteret. Er det noget specifikt, du savner? Jeg tænker at fx min første Keto-bog dykker en anelse mere ned i Keto men ellers, at hvis du har lyst til at læse endnu mere teori også ville kunne have glæde af bogen The Art and Science of Low Carbohydrate Living. Det er absolut den bedste og mest dækkende ressource for teori om lavkulhydratkost, der findes. Den kan jeg i hvert fald varmt anbefale.

   Svar
 2. Hej . Jeg har kørt 30 dages Challenge længe og hænger lidt fast og taber mig ikke mere . Hvad koster den kost plan ? Mvh betina

  Svar
  • Hej Betina
   Jeg ved ikke hvad den Challenge, du omtaler, indebærer men kunne min bog Keto på 4 uger måske være en idé for dig? Mange, som sidder fast med andre ‘typer Keto’, får succes med den.

   Svar
 3. Sidder og kigger på din Keto kostplan. Jeg har spist keto af flere omgange og har det bedst på keto men tror jeg har brug for noget mere planlagt. Derfor kiggede jeg lidt på din keto plan. Der står der er 2 uger kostplan med, er det alle dagens måltider så der er hvad jeg behøver til 14 dage? Eller skal jeg selv regne morgen og frokost udover?

  Svar
 4. Hej Jane.

  Jeg vil rigtigt gerne bestille en keto kostplan fra dig, men har du den i vegetar udgave?

  Tanya

  Svar
  • Hej Tanya

   Nej ikke rigtigt. Keto som vegetar kan i princippet godt lade sig gøre men da man på Keto spiser animalsk protein til alle måltider bliver det bare til virkelig mange æg og virkelig meget ost, synes jeg. Min forestilling er at det ikke er så tiltrækkende på den lange bane, så jeg foreslår i stedet en lidt mere liberal low carb kost til vegetarer. Det har jeg lavet et bud på her: https://www.madbanditten.dk/low-carb-vegetar/

   Svar
  • Hej Jette
   Madplanen sendes til dig med det samme på mail. Finder du den ikke i dit spam/reklamefilter har du sikkert skrevet din emailadresse forkert og så skal du lige skrive til [email protected] for at få den rettet, så vi kan sende den det rigtige sted hen.

   Svar
 5. Hej Jane
  Fortalte min læge om min beslutning om at prøve KETO for et effektivt vægttab. Hun var bekymret for mit kolesterol tal og jeg blev hende svar skyldig, kan du hjælpe?

  Svar
 6. Hej Jane

  Jeg har nu læst de første 64 sider i din keto bog, men jeg savner et afsnit om drikkevarer. Jeg drikker normalt dagligt ca. 1 krus kaffe med piskefløde, 1 cafelatte lavet på sødmælk, grøn te, sort te og masser af vand. Kan jeg fortsætte med det uden problemer? I bogen tales der om vand med salt eller kaffe med 1 spsk fløde, udover det kan jeg intet finde. Måske har jeg overset det afsnit?
  Jeg starter keto kur her den 1 november efter din bog.
  Venlig hilsen Margit

  Svar
  • Hej Margit

   Hele bogens pointe opsummeres jo på den allerførste side: Spis få kulhydrater – max 20-30 g pr. dag. Det er det, Keto handler om. Hvordan du vælger at forvalte dine kulhydrater betyder langt mindre.

   At bruge dem på mælk og fløde er dog sjældent der, jeg ser de bedste resultater. I stedet anbefaler jeg at man har grøntsager, kød og fedt som base og lader alt andet spille en birolle.

   Svar
 7. Vi er ekstremt kræsne i vores husstand…hvad gør vi hvis hver anden opskrift indeholder noget vi ikke bryder os om??

  Svar
  • Måske er en fast madplan et dårligt valg hvis der er mange ting, man ikke bryder sig om og man ikke har lyst til at prøve nye ting. Hellere finde nogle gode favoritter og køre dem i rotation, tænker jeg.

   Og ellers kan I jo altid springe opskrifter over og bytte ud i ingredienser??

   Svar
 8. hej jane
  undskyld jeg skriver igen
  hvordan er man på striks keto og hvor lang tid går der før man kan måle ketose
  rita

  Svar
 9. Hej Jane
  Jeg har købt alle dine opskrifter fra uge14- til uge 25. Smager fuldstændig fantastisk, har spist det on /off mest pga nemme opskrifter og indkøb uden impulskøb. Nu har jeg prøvet at lave til min mand, meeen han bliver slet slet ikke mæt. Jeg laver til 3 personer. Til Os begge til aften og frokost til mig til næste dag. Skal han ha mere ? Kunne godt tænke mig at vide mete om morgen mad og mellemmåltider.
  På forhånd tak.

  Svar
 10. Hej, jeg har været vegetar i et år, men har ikke tabt mig. Nu vil jeg gerne prøve keto-kuren, men synes det er svært at vide, hvad jeg præcis skal spise og ikke må spise. Jeg vil gerne tabe mig 40 kilo, så jeg har brug for en madplan ud over 2 uger dvs. i et halvt år mindst. Hvad kan du tilbyde?

  Svar
  • Hej Mette

   Godt valg :))

   Jeg laver ikke individuelle kostplaner. Det er ofte overflødigt fordi KETO er så nemt og fordi det naturligt nedsætter appetitten så man spontant spiser i kalorieunderskud. Men jeg forstår godt behovet for at have lidt struktur på det i starten.

   Den bedste og største ressource, du kan finde, er KETO-bogen. Her får du (foruden alt den viden, du skal bruge) mere end 80 opskrifter, der alle er energiberegnede, så du kan se indhold af kalorier, kulhydrat, protein og fedt og du kan sammensætte dem på kryds og tværs efter lyst og behov. Altså vælge én ret fra morgenmaden, en fra frokost og en til aften.

   På sigt falder de fleste ind i en rytme, hvor de sammme retter går i rotation, men med bogen har du mere end rigeligt til at komme godt fra start.

   Har du brug for mere støtte end en bog kan tilbyde, kan du overveje at deltage på mit online forløb, som starter til september. Det kan du læse om her: Kickstart – 28 dages online forløb

   Svar
 11. hej jane
  jeg vil gerne starte med keto men hvad er bedst at bruge en kostplan
  da jeg helst skal have noget fast at følge for at kan fortsætte vægttab til ende
  jeg har prøvet mange kurer men altid faldt i når man skal til at lave og købe mange forskellige ting men syntes keto lyder ok så det skal være til at følge fra start

  Svar
  • Hej Rita

   KETO er supernemt og enkelt og uden alle mulige mærkelige produkter.

   Den bedste og største ressource, du kan finde, er KETO-bogen. Her får du (foruden alt den viden, du skal bruge) mere end 80 opskrifter, der alle er energiberegnede, så du kan se indhold af kalorier, kulhydrat, protein og fedt og du kan sammensætte dem på kryds og tværs efter lyst og behov. Altså vælge én ret fra morgenmaden, en fra frokost og en til aften. Du kan også følge den kostplan, der er deri til du er kommet godt i gang.

   På sigt falder de fleste ind i en rytme, hvor de sammme retter går i rotation, men med bogen har du mere end rigeligt til at komme godt fra start.

   Du kan også starte med guiden herpå siden, som giver dig en nem og enkelt start men du får mere for pengene i KETO-bogen, synes jeg.

   Har du brug for mere støtte end en bog kan tilbyde, kan du overveje at deltage på mit online forløb, som starter til september. Det kan du læse om her: Kickstart – 28 dages online forløb

   Svar
 12. Hej Jane.
  Kan jeg starte på Keto, hvis jeg ikke spiser kød, fjerkræ og fisk, men blot æg og ost? Mvh Josephine

  Svar
  • Ja det kan du i princippet godt men jeg synes, du skal stille dig selv spørgsmålet, hvorfor du er tiltrukket af så relativt kød-tung en livsstil som KETO, hvis du ikke spiser kød. Du skal tænke på, at det kræver animalsk protein til hvert måltid at spise KETO og det bliver altså til virkelig mange æg og virkelig meget ost. Jeg tænker, at det bliver lidt uappetitligt på den lange bane men det skal jeg selvfølgelig ikke gøre mig til dommer over :)

   Der findes så utroligt mange måder at leve sundt på og KETO er bare en af dem. Jeg tror, du vil finde større tilfredsstillelse ved at vælge noget, der ligger tættere op af dine præferencer.

   Svar
 13. Jeg vil gerne bestille 2 ugers kostplan, men jeg har kun alm.dankort, hvad gør jeg ??? Hvad betyder websted ???

  Svar
 14. Hhmm, en fejl?? jeg har ikke modtaget min kostplan for uge21 ? Jeg ved godt, at jeg stoppede abonnementet, men jeg har jo betalt for uge 21.Jeg følger stadig Keto kosten, men jeg er bare nød til at tilpasse den, så manden kan spise med, hehe, og derfor laven jeg selv en madplan. Tak for en god side.VH Tina

  Svar
  • Hej Tina

   du har sikkert afmeldt at modtage mails ang. produktet men ikke selve abonnementet. Jeg har set flere begå den fejl.

   Men uanset kan jeg ikke supportere dit produkt via bloggen, så du er nødt til at skrive til support, hvis vi skal undersøge det nærmere. [email protected]

   Svar
 15. i madlog står næringsindholdet både i gram og procenter, hvad er mest rigtigt at gå efter, spiser efter ketobogen:)

  Svar
  • Altid gram. Procenter giver ikke mening i kalorieunderskud, da programmet ikke kan tage højde for at en del af energien (fedt) kommer fra din krops fedtlagre??

   Svar
  • Hej Rolf
   Der indgår kød på lige fod med fjerkræ, fisk, æg etc. Det vigtigste ift striks lchf/Keto er at kulhydratindtaget holdes lavt og det kræver animalsk protein. Men du kan fint bruge fjerkræ, fisk og æg i stedet for kød??

   Svar
 16. Hej Jane
  Jeg har købt bogen, og ville gerne købe din kostplan også, ville bare lige høre om den ugeplan der er i bogen er den samme som kostplanen, ville bare ikke købe dobbelt af den samme.
  Glæder mig til at komme i gang.
  ps. kører mænd og kvinder det samme kcal indtag om dagen.?
  Hilsen Michael

  Svar
  • Nej de to er forskellige men du er fint dækket ind med bogen.

   Mænd og kvinder skal som udgangspunkt ikke spise samme mængde kalorier. Mænd vil oftest skulle spise lidt mere protein og lidt mere fedt. Men aldrig noget man skal proppe i sig, hvis man føler sig mæt og tilfreds. Bogen gennemgår det ret præcist i kapitel 6.

   God fornøjelse med det :)

   Svar
 17. Hej Jane
  Jeg skal igang med keto/striks LCHF og tænkte at købe din e-guide med skræddersyede opskrifter og korsplan til 14 dage. Men får jeg mon det samme og mere til hvis jeg køber din bog keto?
  Har brug for kostplan og præcise anvisninger til at komme igang på og derfor lød din e-guide ret tillokkende :) På forhånd tak for svar og god inspiration!

  Svar
  • Hej Anne
   Begge kan hjælpe dig i gang. Guiden er mest sådan “jeg orker ikke at sætte mig ind i alt muligt men vil bare vide det absolut vigtigste” mens bogen er en langt større ressource med meget mere teori (60 sider) og 80 ernæringsberegnede opskrifter at vælge fra.

   I guiden får du kostplan og indkøbsliste til to uger. I KETO-bogen kostplan til én uge men du laver indkøbslisten selv.
   Jeg synes, du får mest for pengene i KETO-bogen.

   Rigtig god fornøjelse uanset hvad du vælger :)

   Svar
  • Er det KETO-bogen, vi taler om? Min har kun 240 sider. Måske sidder du med e-bogen?

   Nå men derfor gætter jeg bare. I bogen er der angivet hvor mange personer opskriften er til. Nogle er til en, mange er til to og enkelte til fire. På mørbradopskriften står der 4 personer.

   Skriv igen, hvis jeg har misforstået dit spørgsmål :)

   Svar
  • Hej Michael
   Alle opskrifter i KETO-bogen er ernæringsberegnede (altså så man kan se kulhydrat, protein, fedt og kalorier), så man nemt kan sammensætte sin egen plan men derudover er der også en madplan bagerst i bogen til den første uge, så man lige har noget at læne sig op ad.

   Svar
 18. Hej Jane. Kan jeg benytte din kostplan, hvis jeg er vegetar, men spiser mejeriprodukter. Tænker på at jeg jo ikke bare kan springe kødet over og få næring nok….. Hvad med min veninde som kun spiser fisk, og ikke kød og kylling?

  Svar
  • Hej liselotte

   I teorien ja, men jeg har svært ved at se det blive succesfuldt på sigt. For at holde kulhydratindtaget så lavt (20-30 g pr. dag) spiser vi animalsk protein til hvert måltid. Spiser du ikke kød, kan du bruge æg og ost fx men det bliver altså til virkelig mange æg og virkelig meget ost og jeg tænker, det bliver uappetitligt på sigt. Men det skal jeg selvfølgelig ikke gøre mig til dommer over.

   Med fisk er det lidt nemmere.

   Men ellers synes jeg, man fint kan spise en sund vegetarisk low carb kost. Den vil typisk ramme omkring 100 g kulhydrat pr. dag hvilket jo er et stykke fra lige den ketogene model.

   Svar
   • Tusind tak for svar. Kan godt se problematikken… Men er det ikke rigtig forstået, at jeg stadig ville kunne tabe mig, på vegetarisk low carb kost, hvis jeg bare tænker mig om ?

    Svar
    • Ja, du kan tabe dig på alle typer kost, hvor du er i kalorieunderskud. Kunsten ligger i at finde en kost, der tillader at man bliver mæt på færre kalorier, så man ikke skal gå og være sulten hele tiden.

     Svar
     • tak for svar. Har lige hørt “din” podcast” fra 26/1 og syntes du er supergod og let at forstå…nemlig også det med at finde en kur der passe rmed at blive mæt. Har prøvet med mere fedt et par dage og det giver mig nemlig meget mæthed som vegetar. Måske det jeg ( min krop) har savmet

     • Tak, hvor dejligt at høre :)

      Og ja, at få nok sundt fedt er godt for mætheden, energien, smagen, hormonerne, det hele <3

 19. Hejsa,

  Jeg overvejer kraftigt at købe kostplanen, men jeg har lige et par spørgsmål først:

  1. Hvor “børnevenlig” er maden? Jeg har to børn på henholdsvis to og fem år, og jeg hverken ønsker eller orker at lave to forskellige måltider hver aften.

  2. Er der en vegetarudgave? Jeg er ikke vegetar, men jeg spiser sjældent kød, og min mave reagerer derfor dårligt, hvis jeg lige pludselig skruer mit kødindtag betragteligt op.

  På forhånd mange tak for dit svar.

  Bedste hilsner,
  Sidsel

  Svar
  • Hej Sidsel

   Maden er ganske almindelig og baseret på grøntsager, kød og fedt. På striks LCHF/KETO indgår der animalsk protein til alle måltider. Det er nødvendigt for at holde kulhydratindtaget så lavt.

   Jeg har faktisk lavet en low carb vegetar e-bog men den er ikke helt klar til salg endnu. Den vil dog typisk indeholde 50-100 g kulhydrater pr. dag, hvor striks LCHF/KETO ligger på 20-30 g.

   Ellers kan du måske kigge på KETO-bogen? Der får du markant flere opskrifter. Stadig med kød/animalsk protein men mange med fisk, fjerkræ etc. også-

   Svar
 20. Hej Jane!
  Inden jeg køber din kostplan, ville jeg meget gerne høre hvor mange af måltiderne der er afhængig af æg som proteinkilde?
  Jeg er i opstartsfasen, så en kostplan/”støttepædagog” er genialt – men hvis jeg alligvel skal finde på alternative proteinkilder til halvdelen af måltiderne, kan jeg jo lige så godt “nøjes” med at bruge din skønne blok :)
  Mvh
  Josephine

  Svar
  • Æg indgår men er bestemt ikke dominerende. Jeg ved at mange har det svært med æg af forskellige årsager og jeg har med vilje sørget for at der var god variation.

   Svar
 21. Bestilte kostplan i går – men har ikke fået noget på mailen endnu… har checket i spam – heller ikke dér. kan jeg mon have tastet min e-mailadresse forkert?…
  Mvh
  Nina

  Svar
 22. Kære Jane,
  Er 14 dags kostplaner også i din Keto bog, som udkommer i december og som jeg allerede har bestilt ?
  Bedste hilsner
  Gitte

  Svar
  • I KETO-bogen har jeg lavet kostplan til en enkelt uge. Jeg har ikke syntes, det gav mening at lave mere, da bogen indeholder 80 opskrifter, som alle er ernæringsberegnede og det derfor er nemt for alle at sammensætte sine favoritter og samtidig holde øje med kulhydrater/kalorier.

   Svar
 23. Hej Jane. Jeg elsker, elsker, elsker din side og dine opskrifter!!!!!! Jeg ønsker mig dine bøger i julegave og allerede nu vil jeg gerne forsøge mig med keto efter på egen hånd at have forsøgt mig lidt med, hvad jeg tror, er lchf. Mit spørgsmål lyder på den komplette keto-kostplan: er den i nogle af dine bøger eller kun online? Jeg vil gerne have det ‘i hånden’ og bladre rundt i.
  Det er af samme årsag, jeg ønsker mig dine bøger. Din hjemmeside er god, men jeg ville ønske hver opskrift havde et lille billede ud for sig, da jeg ofte fx bliver inspireret af dine opskrifter på IG på den måde. Det kan virke lidt uoverskueligt at skulle vælge en opskrift ud fra en overskrift, når et billede kan sige mere en 1000 ord, hvis du forstår. Så et lille ønske herfra, hvis du på er tidspunkt skal lave om på siden☺️
  Dbh Ditte

  Svar
  • Hej Ditte

   Det er jeg så glad for at du siger, for sådan et opskriftarkiv med billede arbejder min udvikler på netop nu. Jeg håber det er klar inden årsskiftet.

   KETO-kostplanen her er i den online guide til striks LCHF, jeg har lavet. Den er indtil videre kun der. Men der er også en kostplan i min kommende KETO-bog, der udkommer i slutningen af året. Her er alle opskrifterne desuden ernæringsberegnede hvilket også gør det nemt at sammensætte selv ud fra mål om kalorier, kulhydrat etc. KETO-bogen kan du læse om her: KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt

   Svar
 24. Et eller andet sted på bloggen har jeg set et svar fra dig på, hvor meget man ca. skal have på sin tallerken, men nu kan jeg ikke finde det. Noget med grøntsager på halvdelen af tallerkenen, og et portion kød, der passer med din håndstørrelse. ???

  Svar
 25. Hej Jane
  Jeg er på 1. uge med “Striks LCHF” og nyder virkelig dine opskrifter og den lækre mad ☺️ Har derfor også købt 3 af dine bøger og forudbestilt KETO ?
  Dog kan jeg savne lidt grønt til “Røræg med skinke”. Vil det være OK at lægge en lille bund af spinatblade under røræggene og toppe med et par skiver tomat?
  Kan ikke finde ud at om det “koster” noget på kulhydratregnskabet….
  Bedste hilsner Kate

  Svar
  • Du kan i udgangspunktet lægge alt det grønt til, du vil. Især når vi taler spinat og kål, så er det virkelig svært at spise sig til mange kulhydrater. Kæmpestore tomatsalater vil måske være for meget men jeg vil sjældent bekymre mig om det.

   Det kan være en god idé i starten at alliere sig med en online database som fx madlog.dk som koster et lille beløb eller DTU’s gratis database Frida, hvor alting kan slås op: https://frida.fooddata.dk/

   Svar
 26. Hej Jane. Startet KETO og været igang en lille uge. Fundet mange gode opskrifter på ketodiet.com, men læner mig altid op ad Madbanditten. Hvad der lidt forvirrer mig nu er ;
  Optimal KETO. 5% carb / 20% protein / 75% fedt, ca. Gnst.
  Når jeg læser din begynder guide til KETO, er det ikke mere LCHF ? Fokus på protein.
  Som du skriver ikke give, før den sidder i skabet. ?
  Vil supplere med MCT OLIE – magnesium fra solarey – collagenpulver.
  Vil du anbefale yderligere gr. Min alder 58 år.
  Kærligst Ullaamalia.

  Svar
  • Hej Ullaamalia
   Det er misvisende at bruge energiprocentfordeling, når vi taler vægttab, da du her vil spise i kalorieunderskud. En del af fedt-energien skal derfor komme fra din krops egne lagre og ikke fra fedt, du spiser.
   Derfor giver det bedre mening at tale i gram. Du skal spise få kulhydrater, dvs. 20-30 g pr. dag, tilstrækkeligt protein for at bevare muskelmasse, dvs. mindst 1 g protein pr. kilo du vejer men gerne mere, da protein mætter bedre end kulhydrater og fedt og da proteinbehovet er øget, når du er i kalorieunderskud og så fedt for resten af kalorierne. Det er altså fedtet, der er din variabel, da du har fedt på din egen krop.

   Det er svært at sætte gram på, men hvis jeg skal gøre det for sammenligningens skyld vil jeg sige, at du spiser ca. 100 g fedt, hvis dit mål er vægttab og 150 g hvis dit mål er vægtvedligehold. Men jo mindre fedt = des mere fedt tages fra din krops egne lagre.

   KETO handler om kulhydratrestriktion. Ikke om fedtindtag. Fedts rolle er at hjælpe til den gode energi og mæthed.

   Håber, det giver mening :)

   Svar
 27. Nu har jeg kørt lchf et par år og elsker det!
  Jeg har tabt mange kilo, men vægttabet er gået i stå.
  Jeg vil gerne i gang med vægttabet igen og vil høre om du tror denne guide kan hjælpe mig med det?
  Tusind tak for masser af god inspiration til alverdens opskrifter!

  Svar
  • Hej Nina
   Det er svært for mig at sige. Min erfaring er at folks opfattelse af LCHF er mange ting. I guiden her er der skåret helt ind til benet, og den er baseret på få kulhydrater og mad med base i grøntsager, kød, fedt og ikke så mange dikkedarer. Jeg tror, det er derfor, den er så effektiv.

   Svar
 28. uha uha…har en af dine bøger, men den står på hylden ;) nu skal jeg alene på ferie i et par uger, så nu tager jeg springet :) :) kh. Mona

  Svar
 29. Hej Jane.

  Jeg har nu levet efter LCHF i 2 år og det er jo fantastisk. Det første år tabte jeg 17 kg bare ved hjælp af kostændring.
  Nu er vægttabet gået i stå og jeg vil gerne i gang igen.

  Jeg overvejer derfor at købe din guide med 14 dages kostplan.

  Er din vurdering, at den også er beregnet til e som mig, der er gået “i stå”?

  Hilsen Nina

  Svar
 30. Kære Jane.
  Jeg har netop købt den fulde guide, og det virker meget overkommeligt :)
  Hvis jeg må komme med et lille ønske, så er det en indkøbs liste for hver af ugerne.
  Jeg ved godt at man jo bare selv kan kigge dag for dag, men det ville fuldende det syntes jeg.
  Så kunne man købe ind for en hel uge, og dykke ned i opskrifterne som de kommer.
  Ellers tak for en god guide og en dejlig hjemmeside, som jeg har fuldt i flere år :)

  Svar
  • Ja det er der flere, der har nævnt, og jeg har planer om at lade den komme med i en opdatering, som jeg håber at få tid til at lave senere på året. Når det sker, får alle eksisterende ejere selvfølgelig adgang til den opdatererede version også :)

   Svar
 31. Hej Jane,

  Jeg har kørt Keto i 4 dage nu, og jeg elsker det! Kan mærke, at denne kur bliver til en decideret livstil. Men jeg har et problem! Jeg er allergisk overfor avocado, og må derfor heller ikke indtage avocado olie og lign. Før i tiden substituerede jeg altid avocado men kikærter og lign, men den går jo ikke længere.
  Jeg synes der bruges avocado i 9 ud og 10 opskrifter og kan jo ikke blive ved med at spise smør/olie for at erstatte fedtet i avocado.
  Så hvad jeg gør jeg?
  Håber du kan hjælpe mig :)

  Svar
  • Jo du kan fint bare udelade avokado eller lægge en anden fedtkilde (smør, mayo, olivenolie) til. Det er jo lige så fine fedtkilder. Med tiden vil du slippe ‘opskrifter’ og bare lave dine egne måltider med fokus på grøntsager, kød og fedt.
   Avokado er ofte brugt på keto, da det er en glimrende kilde til kalium, som det er let at komme i underskud af.

   Svar
 32. Hej Jane, du skriver af og til at der bruges pølser. Er det lige meget hvilke pølser? Hvad med en ringridderpølse? Kan de bruges?

  Svar
  • Ift keto/LCHF er du nødt til at vælge pølser med lavt kulhydratindhold, da din daglige kulhydratration da ellers nemt bruges på pølser og du er bedre stille ved at bruge den på grøntsager. Men der findes mange pølser med højt kødindhold og lavt kulhydratindhold og skal der pølser på menuen, kan du gå efter dem. Jeg kender ikke ringridderpølser så det ved jeg desværre ikke.

   Svar
 33. Hej Jane. Ved ikke om du kan hjælpe mig.
  Jeg har levet striks i 17 uger nu og har tabt mig 16.5 kg. Det er så dejligt..
  Jeg har haft ALLE symptomer på at være i ketose. Jeg har kunne mærke på min krop efter en by tur at jeg skulle bruge 4 dage på at komme tilbage i ketose.. troede jeg..
  For efter jeg har købt mig en keton blod måler. Har jeg erfaret at jeg ikke er i optimal ketose. Ligger og svinger mellem 0,4 og 1,2
  Det er selvfølgelig ikke afgørende, da jeg jo har det fantastisk. Men er blevet lidt nysgerrig på det her ketose ?
  Jeg lever helt striks.. kød fedt og grønt.
  Prøver at begrænse proteiner og få fedt nok..
  Har du et forslag til hvordan jeg kan komme i optimal ketose.. ?
  Kan det være at jeg får for lidt fedt?

  MVH Sandie

  Svar
  • Hej Sandie

   Kæmpestort NEJ. Med det resultat du har der skal du ikke ændre så meget som et komma i det, du gør. At begrænse protein og øge fedt for at få en højere ketonmåling, vil måske nok give dig højere ketonværdier men prisen vil formentlig være at du vil tabe mere muskelmasse og mindre fedt. Og det virker som en dum byttehandel.

   Optimal ketose er lidt af en myte. Den er baseret på introfasen, hvor man har målt at fedt-oxideringen var højest i det leje. Men i takt med at du keto-adapterer SKAL de værdier falde. Det er simpelthen et tegn på at kroppen nu også omsætter fedt/ketonstoffer effektivt til energi.

   Så du skal ingenting gøre – andet end det, du gør allerede, for det er et superflot resultat!

   Svar
 34. Hej Jane,
  Jeg har næsten lige købt din quick guide til LCHF og det er helt nyt for mig. Jeg kan rigtig godt lide æg om morgenen og det er det nemmeste, både hvis jeg spiser hjemme om morgenen eller vælger at tage mad med på job – men er lidt i tvivl om hvormange æg jeg kan “tåle” at spise om dagen. Der har været skrevet meget i tidens løb om det. Er det for meget at spise 3 æg om dagen?

  Svar
 35. Hej Jane,

  Jeg har IBS og spiser derfor ikke Gluten, Laktose, Soya eller natskyggegruppen. Vil jeg stadig kunne bruge din kostplan?

  Svar
  • Godt spørgsmål. Altså den er jo selvfølgelig ikke skræddersyet lige til dit behov men gluten er der selvfølgelig ikke, men der er jo laktose i nogle af mælkeprodukterne som du må bytte til enten laktosefrie produkter eller kokosmælk. Måske er der lidt tamari (glutenfri soja) og sikkert også lidt natskygger, i form af peberfrugter og tomater (de er natskygger, ikke?). Der er ingen kartofler og den slags. Så du vil måske skulle bytte lidt i grøntsager men ellers tænker jeg ikke, det behøver være et stort problem :)

   Mange IBS’er, inkl mig selv, har det bedst i maven på striks fordi den samlede kulhydratmængde er så lille…

   Svar
 36. Hej Jane…. Jeg har købt striks LCHF – en praktisk guide men har fået mailen med log ind slettet ? Hvad kan jeg gøre?

  Svar
 37. Hej Jane

  Jeg har købt din praktiske guide til striks LCHF fordi du jo er ekspert i at leve uden sukker på en for mig at se fornuftig måde men samtidig med både tiltalende og lækker mad :) Jeg er i gang med at læse Sandheden om sukker af Anette Sams, som jeg ved du har skrevet om på et tidspunkt. Jeg synes det virker som en rigtig fornuftig bog, og det er lidt en øjenåbner for mig i forhold til hvordan jeg tidligere sagtens kunne holde min vægt og nu ikke kan. Hun anbefaler at prøve en uge (eller mere) af uden sukker. Jeg tænkte det kunne være super at kombinere det med din guide, hvor der jo er lidt flere ugeplaner, så det er så nemt som muligt. Jeg er alt for glad for kage til at jeg kan overskue et liv uden det og uden brød også for den sags skyld men det kunne være rigtig godt at få nul-stillet mit system efter to graviditeter, så jeg igen kan (og tør) mærke sult og bliver lidt mere herre over hvor meget jeg spiser af hvad, og så får placeret kage lidt mere som en luksusfornøjelse end som hverdagskost, og brød lidt mere som tilbehør så der kommer lidt mere grønt ind i alle måltider i stedet.

  Men, jeg er altså ikke helt sikker på de store mængder kød. Jeg er selv vokset op som vegetar og lever stadig relativt grønt, omend der desværre er en tendens til at være Starchtarian, som du så fint kalder det. Kan det lade sig gøre at følge din guide og stadig lade bare nogle af retterne være vegetariske? Og hvis det kan, har du så nogle opskrifter liggende, som du kan linke til? Eller ødelægger det det hele hvis jeg erstatter kød med bønner/linser/bælgfrugter, om end jeg ikke lige kan se det for mig i alle opskrifterne?

  Derudover er jeg vant til ikke at spise svinekød. Kan man bare i opskrifterne i guiden erstatte det med kylling eller okse? Er det også ok at erstatte bacon med kalkunbacon stegt i rigelig olie eller smør? Og har du et godt bud på hvad skinken kan erstattes med?

  Og rejerne?

  Og hvordan med den kaffe-drik du har skrevet, når man nu ikke kan lide kaffe…?

  Suk, det lyder som om jeg ingenting spiser! Men plejer at være ret hurtigt til bare at gøre retter til mine egne, men det er jo lidt noget andet når man følger en kostplan og man ikke lige kender til hvilke faktorer det påvirker at bytte tingene ud med noget andet…

  Tak i øvrigt for en rigtig god blog! Og for den super gode bog Madglad! Jeg elsker det!

  Mvh. Katrine

  Svar
  • Hej Katrine

   Tak for din lange kommentar :)

   Mit svar bliver lidt i øst og vest men here goes:

   At spise sukkerfrit og at spise striks LCHF er lidt to forskellige ting. Striks LCHF er rigtigt nok sukkerfri men sigter også efter at holde kulhydratindtaget så lavt som muligt i en såkaldt “striks periode” for at tvinge kroppen over på fedtforbrænding. Det er hele idéen med LCHF, kan man sige.

   Striks LCHF helt uden kød er derfor svært, mens striks LCHF med de slags kød, man har det rart med at spise, går helt fint. Det er ikke så afgørende, om det lige er svinekød, oksekød, kylling eller fisk, men det er vigtigt ift striks LCHF, at proteinerne, eller i hvert fald størstedelen, er animalske (da de er kulhydratfrie).

   Men hvis nu vi ser bort fra striks LCHF, så mener jeg sagtens, man kan spise en almindelig, fin og sund (og sukkerfri) LCHF-kost, hvor man bytter noget af eller alt kødet mod bønner, linser og den slags planteproteiner. Det vil blive en liberalere LCHF-kost, dvs. med flere kulhydrater end den strikse, men kan også være superfint. Det er dog en forudsætning at man så spiser æg og mejeriprodukter. Og ud fra et sundhedssynspunkt synes jeg, det er vigtigt, at man ikke går helt bananas i sojaprodukter og prøver at styre udenom alle de her ekstremt forarbejdede køderstatningsprodukter lavet af tvivlsomme ingredienser.

   Jeg har egentlig en del vegetariske opskrifter men jeg har ikke været god til at markere dem som sådan, og det gør dem lidt svære at grave frem. Dem, jeg har markeret, kan du se her: https://www.madbanditten.dk/opskrifter/lchf-vegetar/

   Hvis du missede det i weekenden, kan du også læse mere om protein og hvorfor jeg spiser kød her: https://www.madbanditten.dk/2017/10/21/sund-alderdom/

   Kaffe kan du bare lade være med at drikke. Har du brug for ekstra fedt for at blive rigtig mæt, fungerer en skefuld kokosolie i en kop te lige så fint.

   Håber, jeg kom omkring det hele. Rigtig god fornøjelse :)

   Svar
   • Hej Jane.

    Nu skriver jeg lige i forlængelse af ovenstående besked der jo er ret tæt på min situation. Jeg er næsten vegetar men ikke af valg. Jeg bryder mig simpelthen ikke om særligt meget kød og slet ikke fisk.

    Vi er begyndt på LCHF igen (jeg kunne ikke få kvalme under graviditeten til at fungere med LCHF), men har meget mindre overskud til at lede efter opskrifter og vil meget gerne købe din 2 ugers madplan.

    Har du overvejet at lave en 2-ugers korsplan til vegetarer? Den vil jeg nemlig meget gerne have fingrene i:)

    Tusind tak for en fed blok og nogle super bøger! De har fast plads på køkkenbordet ;)

    Venlig Hilsen
    Katrine

    Svar
    • Ja jeg har nogle gange overvejet det men jeg går altid fra det igen. Jeg har svært ved at skulle lave noget, jeg ikke helt kan stå på mål for, og uanset at en vegetarisk kost sagtens kan være sund, opfatter jeg den som mindre optimal end en kost med kød. Jeg respekterer selvfølgelig at folk kan have forskellige gode grunde til at fravælge kød, men jeg synes ikke rigtigt, det er mit bord.

     Så indtil videre bliver den i tankerne, desværre :)

     Svar
     • Hej Jane,
      Skriver i denne tråd, da det er relateret. Jeg spiser ikke kød, men meget gerne fisk, æg og ost. Er det muligt at følge din kostplan ved at erstatte fisk med kød?
      Mvh Gitte

     • Ja du kan fint lade æg, fisk og ost være dine primære proteinkilder men det kræver selvfølgelig at du selv bytter ud og evt. lægger lidt ekstra fedt til, hvis fisken du bruger er meget mager??

 38. Det er sjovt, jeg har altid haft det ligesom dig med alle de kostplaner. Jeg har aldrig kunne finde ud af at foelge dem, da saa har jeg ikke lige lyst til at spise det ene eller ikke lige tid til at lave det andet osv. Men efter et aar vaek fra LCHF/keto har jeg i det sidste lange stykke tid proevet at starte op igen, med mange forsoeg med mange forskellige fremgangsmetoder, men jeg blev ved med at slippe og fejle efter en 2-3 dage,
  Men saa sendte en ven mig en to-ugers “keto-challange”, udgivet af en af dine svenske “kollegaer”, og med muligheden for lige at aendre et par af opskrifterne til at passe til mig (har nogle allergier) og DET fik mig igang igen, og nu koerer det fantastisk og jeg er begyndt at lave mine egne madplaner med forskellige opskrifter til hver dag. Sidste gang jeg var paa LCHF endte jeg til sidst med at spise pandestegt koed (boef/kylling osv), en salat og skefuld bearnaise hver eneste dag, og jeg koerte traet i det til sidst. Men en kostplan som denne gav mig en ny og spaendende/laekker opskrift til hver dag og en step-by-step guide for hele ugen og starten paa ketosis med bivirkninger, ekstra tips osv.

  I’m converted ;)
  (Undskyld de manglende danske bogstaver, men skriver fra UK, haaber det er laeseligt alligevel!).

  Svar
  • Ja men du har så ret. Og især hvis det kan være med til at få en ud af kedsomheden. Man skal jo helst trives med kosten også :)

   Svar
 39. Hej Jane – i forsøget på at komme i ketose (starter sammen med min datter på mandag), har jeg et spørgsmål. Til frokost inde på arbejdet (frokost ordning) har jeg svært ved at få nok fedt, da jeg ikke kan lide remoulade, mayonnaise, en del oste osv.
  Jeg har tidligere spist en af dine smør kugler efter frokost, for at få fedt nok. kan jeg stadig følge den strikse guide og komme i ketose, hvis jeg spiser sådan en kugle i forbindelse med frokost?
  Der er jo mandelmel og sukrin i.

  Svar
  • Jeg ved ikke lige hvilke kugler, det er du, henviser til (jeg har så utroligt mange opskrifter), men der er ikke noget i vejen for at du vælger at tilføje fedt “ved siden af maden”, eller hvad vi skal kalde det. Kokosolie rørt ud i kaffe eller te synes jeg umiddelbart er et bedre valg end sukrinsødede kugler med mandelmel, da risikoen for at det skaber lyst til mere sødt er lavere. Da jeg gik på kontorarbejde havde jeg en god flaske olivenolie stående i køleskabet, og så brugte jeg dem til at hælde over min mad. Også en mulighed :)

   Svar