Forskellige typer KETO

Selvom Keto kan føles som et lidt låst koncept, synes jeg faktisk godt, at der er flere måder at gribe det an på, der tilgodeser den enkeltes behov, præferencer, osv.

Kan jeg godt spise Keto, hvis jeg ikke spiser mælkeprodukter, svinekød, tåler æg, nødder eller noget tredje?

Ja. For det vigtigste i Keto er, at du holder dit daglige kulhydratindtag lavt. Keto handler altså om fraværet af kulhydrat. Ikke om at du spiser bestemte ting. Hvordan du indenfor det sammensætter dine måltider, kan du helt selv bestemme.

Hvis du har svært ved at vurdere, hvad det betyder i praksis, har jeg prøvet at lave en oversigt over forskellige typer Keto her. Det er ikke sådan, at den ene er mere rigtig end den anden, men hvad end målet er, vil nogle strategier være mere velegnede end andre.

Det er heller ikke sådan, at man lægger sig fast i én model. Man kan sagtens have måltider, der er over hele skalaen.

Med alle disse forbehold givet, lad os kigge på det.

Terapeutisk Keto

Den terapeutiske ketogene kost er en kost lavet specifikt til epileptikere, der ikke reagerede tilstrækkeligt på medicin. Det er en ekstrem højfedtskost hvor op mod 80%, nogle gange 90% af energien kommer fra fedt.

Kulhydrater holdes helt lavt (ofte 10-15 g pr. dag) og proteinindtaget holdes lavt til moderat.

Hensigten med den terapeutiske ketogene kost er at drive ketonværdierne, især Beta-hydroxybutyrat (BHB) i vejret, da det er dette lille molekyle, der angiveligt giver effekten. Derfor bruges ofte også fedttilskud (fx MCT-olie) eller produkter med eksogene ketonstoffer.

Det høje fedtindtag betyder, at kosten er svær at efterleve i praksis, men omvendt er det jo heller ikke nemt at have epilepsi. Pick your hard, som man siger.

Læs mere om ketogen diæt til epilepsi eller læs om lille Liva, der bruger ketogen kost til sin epilepsi: Livas historie

Den terapeutiske ketogene kost har muligvis interessant virkning på folk med Parkinsons og Alzheimers og der forskes i det på livet løs og vi kommer bestemt til at se mere til dette.

For den almindelige keto-entusiast, der kommer for mere energi og evt. vægttab, er dette ikke den mest optimale vej at gå.

Bulletproof kaffe

Begynder Keto

Du er især glad for opskrifterne på brød, boller, kager, pandekager og vafler, som du gør dig umage med lave kulhydratfattige ved at bytte sukker og hvedemel ud med sødemidler og diverse typer low carb-mel.

Du har byttet ud i ingredienser, men du har ikke rigtigt ændret vaner, kan man sige.

Du spiser yoghurt til morgenmad, for du kan ikke spise hverken æg eller kød om morgenen, siger du, men i virkeligheden er det dine smagsløg, der ikke har tilpasset sig den rigtige mad endnu. Måske fordi du ikke har givet dem lov.

Mange starter her, og mange giver desværre også op herfra.

Resultaterne på både appetitregulering og vægt er svære at opnå, og fordi du ikke rigtigt har ændret vaner endnu, har du en perfekt glidebane tilbage i din gamle livsstil, og du kan krydse Keto af som endnu en ting, du prøvede, der ikke virkede.

Jeg forstår, at det kan føles rart og trygt med noget, der ligner det, du plejer at spise, men jeg vil anbefale dig i stedet at hive plastret af med et hug og komme videre.

Og det er i øvrigt heller ikke, fordi du aldrig kan spise disse ting. Men for de fleste fungerer det bedst, hvis det ikke er hverdagskost.

KETO FOR BEGYNDERE

Real Food Keto

I mangel på bedre navn kalder jeg denne strategi Real Food Keto.

Her har du forstået, at du skal spise rigtig mad og ikke brød, bagværk, søde/bløde ting med ske og snacks og mellemmåltider i en lind strøm.

I stedet spiser du reelle måltider baseret på grøntsager, kød og fedt. Du spiser fra alle kød-kategorier, dvs. okse, svin, lam, fjerkræ, fisk, æg osv., du spiser godt med grøntsager og dine fedtkilder spænder fra smør, fløde, cremefraiche til olivenolie, avokado, pesto, kokosolie osv.

Du fokuserer på at spise dig mæt til hovedmåltiderne og prøver såvidt muligt at undgå snacking mellem måltiderne.

For mange er dette et rigtigt fint og realistisk sted at starte for at få en god fornemmelse for, hvad Keto har at byde på. Er der behov for det, kan man så eksperimentere sig videre derfra og tilpasse oplægget til egne præferencer.

Mine KETO-bøger, mit Keto-Kickstart-kursus og mine KETO-madplaner og -kostplaner og mit generelle oplæg til de fleste med henblik på både livsstil og vægttab ligger i denne kategori.

REAL FOOD KETO
#HvadJaneSpiser - et kig på mine måltider siden sidst - Low Carb, LCHF, Keto

Special KETO

Denne variant er i forlængelse af Real Food Keto, men hvor der tages individuelle hensyn til allergier, intolerancer, forskellige strategier ift. sygdomslindring eller lign.

Eksempler kan fx være Low Fodmap KETO, som nogle med IBS finder stor lindring i.

Her fokuserer man stadig på det helt lave kulhydratindtag, men man sigter efter at holde indtaget af såkaldte Fodmaps (en særlig type fermenterbare kulhydrater, der generer maven hos dem med IBS) på et minimum.

En anden variant kunne være Low Oxalate Keto, hvor man forsøger at minimere indtaget af såkaldte oxalater, som især findes i madvarer som spinat, rødbeder, mandler, cashewnødder, kakao osv.

Mange vælger Low Oxalate Keto i håbet om, at fx ledsmerter mindskes eller fordi de har tendens til nyresten.

Og så er der alle de øvrige individuelle varianter som mælkefri Keto, laktosefri Keto, nøddefri Keto osv.

Læs også: Keto uden mælkeprodukter

Plantebaseret Keto

Nogle vil rigtig gerne spise virkelig mange grøntsager og er lidt forbeholdne ift. kødindtaget på KETO.

De bygger derfor deres måltider op omkring en masse gode grøntsager. Især grønne grøntsager som salatgrønt og kål prioriteres her, da de er så kulhydratfattige, at man kan spise noget nær kilovis af dem uden at komme nævneværdigt højt op i kulhydratindtag.

Samtidig prioriteres ofte også lettere proteinkilder som fisk og evt. fjerkræ og æg.

Fedtkilderne læner sig mere over i fedtkilderne fra planteriget og dvs. olivenolie, god pesto, oliventapenade, avokado, avokadoolie, mayonnaise, nøddeolier osv.

Det giver en grøn og varieret kost, som kan være rigtig fin, især hvis man stadig ikke er helt overbevist om, at mættet fedt er inde i varmen igen.

Super Salmon Bowl - lækker og nem opskrift med varmrøget laks
PLANTBASED KETO

Vegetarisk Keto

Helt vegetarisk Keto, hvor man slet ikke spiser hverken kød, fisk eller fugl, er svært men ikke umuligt på Keto, hvor kulhydratindtaget skal være så lavt.

Da æg og ost bliver de to primære proteinkilder bliver det til virkelig mange æg og virkelig meget ost. Jeg forestiller mig, at det måske  ikke er så appetitligt på den lange bane, men det skal jeg selvfølgelig ikke gøre mig til dommer over.

Ønsker man at lægge fx bælgfrugter til, kommer man lidt højere op i kulhydratindtag, men til gengæld får man flere valgmuligheder og mere variation.

Kosten vil da være mere Low Carb end Keto, men det kan være en fin vej for mange, der ønsker at kombinere Low Carb med vegetarisk mad.

Tjek min e-bog om dette: Low Carb Vegetar

Vegetarisk KETO

Animal based Keto / Carnivore KETO

I den anden ende af skalaen finder vi så den variant af Keto-kosten, som har madvarer fra dyreriget i centrum.

Det betyder, at måltiderne bygges op af primært protein (kød, fisk, fjerkræ, æg) og fedt og hertil serveres en smule grønt til tilbehør. Alibi-grønt, kalder vi det nogle gange ;-)

I fedtkilderne prioriteres måske også de animalske fedtkilder, dvs. det fedt, der følger med kød/fisk/fjerkræ, smør og evt. fede mejeriprodukter, hvis de tåles.

Denne variant af Keto tiltrækker ofte folk med maveproblemer (fx IBS), som har svært ved at fordøje de mange plantefibre og det tiltrækker ofte også dem, der har smag for kød og som oplever, at en kødrig kost er vejen til nemt vægttab eller ubesværet vægtvedligehold, til at bygge eller vedligeholde muskelmasse og til at have et liv, hvor madfokusering og sukkertrang glider i baggrunden.

Mine egne måltider lander oftest i denne kategori, hvis jeg skal putte mig selv i boks. Det er her, jeg, min mave, min vægt, mit humør, mit velbefindende og alt andet spiller bedst.

CARNIVOR KETO

Carnivore – Zero Carb Keto

En nyere variant er en ren Carnivore Diet, som rører utroligt meget på sig i udlandet i øjeblikket.

På Carnivore spiser man kun mad fra dyreriget og ingenting fra planteriget. Det er det modsatte af veganisme, kan man sige. Diæten kaldes også All Meat Diet og Plant Free Diet.

Det er en kost, som angiveligt er ekstremt helende, og som især tiltrækker folk med auto-immune sygdomme og mentale lidelser som depression, angst, bipolar osv.

Det virker samtidig til at være en kost, der tiltaler folk med overspisningsproblematikker, da det er utroligt svært, hvis ikke umuligt, at overspise i kød.

Måske er det lidt misvisende at have den med på en oversigt over KETO, for på Carnivore interesserer man sig hverken for ketose eller kulhydrater. Men da man ingenting fra planteriget spiser, vil kulhydratindtaget være utroligt lavt og kroppen vil være i en eller anden grad af ketose.

Jeg har skrevet lidt uddybende om denne tendens her: Carnivore Diet

CARNIVORE DIET

KetoAF

En sidste variant, som måske også bør nævnes, er den variant af Keto, som amerikanerne har døbt KetoAF. Og det står ikke for Keto as f*** men for Keto Animal Foods.

Dette er nemlig også en variant af Keto/Carnivore, hvor man prioriterer at spise mad fra dyreriget men i modsætning til Carnivore og Carnivore Keto er man her optaget af at have en fedt/protein-fordeling på 2:1 i gram for at nå en dybere tilstand af ketose.

Nøjagtigt hvad meningen med det er, er jeg lidt i tvivl om men bedre mæthed, energi, vægttab og heling osv. nævnes ofte.

KetoAF

Jeg håber, det gav lidt indblik i, at Keto kan gribes an på mange forskellige måder og at der er rig mulighed for at tilpasse sin Keto-kost til egne præferencer.

Jeg kan varmt anbefale lidt selveksperimenteren for at finde ud af, hvor du egentlig trives bedst og hvor du oplever, at få de fordele, energi-, appetit-, humør- og vægtmæssigt, som du går efter.

Hjælp til Keto?

Vil du lære mere om Keto og have masser af opskrifter i bogform, så tag et kig på mine to Keto-bøger her: Keto-bøger på dansk

Du kan også gå all in og tage 6 uger på mit online Kickstart kursus, hvor jeg dag for dag i 6 uger lærer dig alt om at spise Keto med udgangspunkt i dit liv og dine præferencer.

41 kommentarer til “Forskellige typer KETO”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane
    Som du så fint nævner kan man gå LFM keto, men er det “bare” at fjerne de råvare der tricker en, eller er det noget man skal være opmærksom på. Mit problem er at især fed mad tricker mig og jeg er derfor lidt nervøs for at hvis jeg skifter livsstil til Keto så går systemet fuldstændig i stykker. Jeg ved godt du ikke kan svare 100%, men måske du har et bud.
    mvh Camilla

    Svar
    • Hej Camilla
      Jeg er ikke helt med på hvad LFM betyder? Er det Low Fodmap?

      Det bedste er at fokusere på at Keto handler om kulhydratrestriktion og ikke om fedtindtag. Det der med at man skal vælte sin mad til i fedt er ikke sandt. Dit kulhydratindtag skal holdes helt lavt og det er det eneste vigtige på Keto. Fedt får du fra dine proteinkilder (kød, fisk, fjerkræ, æg) og har du brug for mere udover det kan du bruge lidt oliveolie eller pesto over din mad.

      Virkelig mange før dig har troet at fedt trigger men det viser sig gang på gang at fedt+kulhydrat trigger. Fedt i fravær af kulhydrat er en helt anden sag. Måske det også viser sig at gælde for dig :)

      Svar
  2. Hej Jane! Jeg er gluten+ laktoseallergiker og diabetiker, og har spist low carb mad tilpasset efter dine opskrifter siden november 2020. Resultatet er ingen allergiske reaktioner mere, ingen oppustethed, samt kolesterol+blodtryksfald, men jeg har brug for samme mængde insulin som før, jeg startede. 40 i modsætning til 110. Lægerne taler proteinnedbrydning. Har du et tip til, hvilken diæt jeg bør afprøve🤔

    Svar
    • Hej Aase
      Nej desværre. Det lyder som noget, der ligger udenfor mine kompetencer. Har lægerne mon et bud? (ved godt der tit ikke er meget hjælp at hente der).

      Og hvad betyder proteinnedbrydning og hvordan har din low Carb/Keto-kost set ud?

      Svar
  3. Kære Jane
    Tak for bøger og kostplaner!
    Jeg har spist Keto i 11 uger, hvilket har været fantastisk, kroppen har det godt (!) og 14 kg er forsvundet.
    Jeg har stadig 7,5 kg som jeg vil af med. Jeg tænker at jeg herefter gerne vil fortsætte i en vekslen mellem Keto og LCHF, fordi at min krop har det så godt med at være på Keto.
    Jeg har i din bog KETO, som jeg lige har genlæst, set at du ved en cyklisk ketogen diæt, beskriver at man kan tage et refeed-måltid, som kvinde hver 2. eller 3. uge, for at bryde kroppens kontinuerlige kalorieunderskud og dermed få boostet de appetitregulerende hormoner leptin og ghrelin – anbefaler du stadig, sådanne refeed-måltider, hver 2. eller 3. uge, når man som jeg er på en længerevarende ketogen kost??

    Svar
    • Hvor FANTASTISK for dig ❤️❤️

      Og ja, jeg synes stadig, at det er en rigtig god idé at veksle rutinerne, og det kan gøres på mange måder. Du kan have en refeed dag eller måltid som bogen beskriver eller du kan holde en uges pause, fx hver 6.-8. uge, hvor du spiser flere kulhydrater (måske op til 100 g eller 150 g, hvis du trives med det) og rigtigt gerne i energibalance. Jo større dit kalorieunderskud er, jo vigtigere er pauserne. At holde pauser fra vægttab er et overset trick til varig vægtnedgang. Kronisk kalorieunderskud har en pris, selv på keto.

      Selv gør jeg det jo lidt modsat dig. Jeg har et lidt højere kulhydratindtag året rundt (ikke tårnhøjt men måske 50 g) og så har jeg perioder med Keto et par gange om året. Hvis du har lyst, kan du læse om det her: Sådan veksler jeg mellem Low Carb og Keto.

      Svar
      • Kære Jane
        Tak for dine svar og henvisning! Det vil jeg prøve.
        Din indfaldsvinkel og metode med 50 g kulhydrat året rundt, afbrudt af få perioder med ketogen kost, lyder faktisk også temmelig godt.
        Jeg vil først gerne af med de sidste usunde kg med hjælp fra en ketogen kost – og husker dine råd om pauser. Jeg tror faktisk ikke, jeg kan tage ‘endelig’ stilling til om jeg skal det ene eller det andet, når de sidste kilo er væk – jeg bliver nok nød til at prøve mig frem… det må tiden vise :-) Det kan være at jeg skriver igen.
        Men tak!! Mit helbred, min kost, min fysik, mit overskud og min glæde i hverdagen… er bare så meget på plads. Det er faktisk vildt – også fordi det er sket på så kort tid.
        Hilsner
        Pia

        Svar
  4. Hej Jane. Har for nyligt hørt om “ketoflex” 3-3-1 som lyder meget interessant! Hvad er dit take på at spise striks keto 3 dage, tilføje flere (gode) kulhydrater i 3 dage og have 1 “fridag”?
    Har du erfaringer med klienter der har spist på den måde?

    For mig lyder den lidt mere medgørlig på den lange bane, i og med at den er knapt så restriktiv, men jeg vil rigtig gerne høre hvad du tænker om det :-)

    Svar
    • Mit take er, at det lyder som en, der gerne vil profitere på Ketos popularitet ved at love, at man kan få samme resultat uden at spise Keto. For nu at være helt ærlig.

      Er man først keto-adapteret er der ikke noget i vejen for at veksle sit kulhydratindtag, men hvor meget det drejer sig om vil være afgørende for resultatet. Der er forskel på at øge fra 20 g til 50 g og at øge fra 20-200 g. Studier har vist, at det kan være mere skadeligt at gå direkte den helt lave kulhydratkost til High Carb sammenlignet med bare at spise High Carb hele tiden.

      To dages Keto, en dags kulhydratkost + en fridag lyder mere som en kost, hvor kroppen konstant skal skifte forbrændingsform. Den appetitnedsættende effekt ved Keto kommer i høj grad fra regelmæssigheden og er en slags akkumuleret effekt over tid. Ikke noget du får ved at spise Keto en dag her og der.

      I’m sorry, der findes ingen genveje. At lægge dig fast på en mere regelmæssig Low Carb-kost lyder som et bedre valg og så evt. have strategiske (ugelange) Keto-perioder lagt ind. Det er sådan jeg spiser og sådan jeg anbefaler mine klienter at gøre det. Det er både sundt og langtidsholdbart.

      Måske min nye bog vil kunne hjælpe dig i den forbindelse.

      Svar
  5. Animal based Keto / Carnivore KETO
    Har du bøger om kun dette, og kan det laves glutenfri???? Skal have lavet min koststil om.
    H. Lone

    Svar
    • Hej Lone
      Gluten findes jo kun i kornprodukter, så det finder du ikke meget af i Keto.

      Jeg ved ikke om der findes bøger specifikt om Animal based Keto / Carnivore KETO, men det er jo ganske nemt. Du spiser kød og fedt supplerer med en smule grønt. Det er det. Det er nok den nemmeste vej, der findes :)

      Svar
  6. Hej Cæcilie
    Uj, det lyder virkelig voldsomt. Det synes jeg, du skal drøfte med din læge.

    Jeg ser normalt kun hårtab hos dem, der taber sig meget på kort tid og ofte også hos dem, der spiser Low protein High Fat. Hvis du spiser terapeutisk Ketogen kost, vil mit gæt være at dit proteinindtag er alt for lavt. Det kan jo være et strategisk valg af sygdomshensyn men måske værd at eksperimentere med alligevel.

    Men jeg synes også det er fint at få udelukket andre årsager hos lægen. Bare for en sikkerheds skyld.

    Svar
  7. Hej Jane

    Mine spørgsmål går på fedtforbrænding og saltindtag.

    Jeg har været på Keto i 4 uger og har tabt 6 kg. Fint. Men det har været en hård og svær kamp for mig. Efter en uge med fedt i maden, vendte bøtten og jeg fik madlede. Jeg har i forvejen ingen appetit og min vægt er stabil, vil bare gerne veje mindre.

    Jeg drikker Bulletkaffe om morgen for at få masser af fedt og spiser til frokost og aften. Har aldrig været den store morgenmadsspiser. Jeg spiser ved 12.30 tiden. Ikke af sult, men fordi jeg har min middagspause dér. Jeg føler, at min aftensmad bare skal overstås og får kvalme ved, bare at se opskrifter. Det er blevet et stort problem, da jeg før Keto var ferm i et køkken og elsker mad.

    Går fedtforbrændingen i stå, hvis jeg ikke får fedt nok?
    Jeg er aldrig sulten, selv om fedtindtaget er lavt. Taber mig ca. 1 kg om ugen. Mit ketotal blodmåling ligger på 3.7, så jeg danner fint ketoner.

    Protein er helt sikkert også et problem og jeg er startet på at spise ærteproteinpulver, de dage hvor jeg ikke får 2-3 æg eller ost. Jeg spiser godt med grønt, men kødet er blevet en pestilens.

    Salt og vand får jeg rigeligt af. 1 tsk morgen/aften, plus dét der kommer på maden. Kan virkelig godt lide salt.

    Kan man trappe lidt ned på saltet efter 4 uger?

    Hilsen fra Lone.

    Svar
    • Hej Lone
      Ååh det er altså lidt svært for mig. Jeg mistænker, at du ikke har læst mine Keto-bøger eller særligt mange af mine Keto-artikler for meget af det, du beskriver, er jo nærmest det modsatte af hvad jeg anbefaler.

      Du skal spise få kulhydrater, godt med protein og bruge fedt som et redskab til mæthed og energi. Du får aaaalt for lidt protein med den kost, du beskriver og det betyder at du taber værdifuld muskelmasse. Det gør det sværere at holde vægten efterfølgende og det er ikke så smart. Ærteproteinpulver er heller ikke en god løsning.

      Jeg ved ikke rigtigt hvor jeg skal starte. Jeg synes, du er langt fra det, jeg anbefaler og skriver bøger om og det gør det lidt svært. Kunne det være en hjælp at (gen)læse mine Keto-bøger? Måske i særdeleshed den første…

      Om du kan trappe ned med salt er umuligt for mig at sige. Det afhænger jo af din totale kost og indtag og ikke af hvad du tager som supplement.

      Svar
  8. Hej Jane
    Jeg elsker dine opskrifter og keto, men er udfordret på morgenmad, jeg får ondt i maven af både banan, avokado og æg, så jeg synes det er svært at finde noget som er nemt om morgenen…
    Vh Hanne

    Svar
    • Hej Hanne

      Det burde ikke være noget problem at undgå. Der er jo tusinde madvarer foruden æg, banan og avokado. Du skal bare spise dem. Her er en masse forslag: Keto morgenmad

      Og her er forslag til at styre udenom avokado: Keto og avokado

      Banan spiser vi ikke på Keto, så det giver helt sig selv :)

      Svar
    • Haha det kan man da ikke sige. Du taber dig af at være i kalorieunderskud, og det gælder uanset om du spiser LCHF, Keto eller noget tredje.

      Man kan argumentere for at alkohol er et skidt valg at bruge kalorier på, når målet er at lykkes med at få så meget mæthed og næring for de færre kalorier men det kan selvfølgelig være et individuelt valg.

      Du kan læse generelt om Keto og alkohol her: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-alkohol/

      Svar
  9. Hej Jane.
    Tak for rigtig god hjælp og guidning.
    Jeg startede 1. Uge på dit kickstart kursus i mandags og det er gået helt fint.
    Jeg drikker bulletproof kaffe til morgenmad og har egentlig ikke behov for at spise før til aftensmad.
    Jeg er i tvivl om det er bedst at få de tre måltider pr. dag som du anbefaler på kurset, eller om det er helt fint hvis jeg kan klare mig med bpc og aftensmad?
    Jeg synes ikke jeg kan mærke de helt store forandringer i kroppen endnu, udover mæthedsfornemmelse. Håber snart der sker lidt mere.
    Venlig hilsen Emilie

    Svar
    • Hej Emilie

      Åh altså, jeg anbefaler jo slet ikke bulletproof coffee. Jeg mener hverken det er optimalt for helbred eller vægt. Med bulletproof coffee får du mange kalorier, ingen protein og meget få næringsstoffer. Forestil dig, at hvert måltid er en chance for at give din krop nogle gode forudsætninger. Bulletproof coffee er keto-versionen af tomme kalorier.

      Så ja, jeg anbefaler rigtig mad og jeg håber, at det også fremgår tydeligt af kurset, for det er ret vigtigt for mig.

      Et måltid om dagen er også for lidt til at stille kroppens behov for protein og næringstoffer. Uden at kende noget nærmere til din unikke situation, vil jeg sige, at du formentlig skal have i omegnen af 100 g protein om dagen. Det er faktisk svært at spise sig til – og nærmest umuligt at dække i ét måltid.

      Du behøver dog ikke spise tre måltider og har du det bedst med at springe morgenmad over er jeg helt cool med det. To solide måltider er bare bedre end et. Men at bytte et næringsrigt måltid til fedt synes jeg går imod det koncept, jeg præsenterer i kurset.

      Og uanset vej vil du ikke se forandringer i kroppen fra dag til dag. Det betyder ikke, at der ikke sker forandringer men bare at det tager lang tid, før de ses :)

      Rigtig god fortsat fornøjelse.

      Svar
      • Tak for dit hurtige svar.
        Det er mig der har misforstået og er nok også blevet misinformeret fra andre fora ift. bulletproof. Jeg vil straks gå over til rigtig mad igen om morgenen.
        Og så vil jeg bare sige tusind tak for din hjælp på denne side og dine daglige lydfiler på kickstart, det er super motiverende.
        Vh. Emilie

        Svar
    • Hej Jane
      Du har det nok skrevet ét eller andet sted på din super blog, men jeg er i tvivl om soyaprodukter, såsom soyayoghurt Naturel og soyamælk?
      Mvh
      Rosie

      Svar
      • Ift. keto er det eneste vigtige at dit kulhydratindtag er lavt. Ift. sundhed spiller det en rolle, hvad du rent faktisk spiser. Jeg personligt ville ikke spise sojaprodukter men det kan fint være et individuelt valg.

        Svar
  10. Stor fan af din tilgang til keto og sundhed helt generelt. Jeg kunne godt tænke mig at høre mere om dine erfaringer med faste. Det kan jo gøres op mange måder og til mange formål. Jeg synes endelig at folk er begyndt at acceptere at faste er sundt og ikke en “pinsel af kroppen” eller “for radikalt” eller “tegn på en spiseforstyrrelse”. Derfor Kunne jeg godt tænke mig at høre om dine egne personlige erfaringer. Ikke så meget med hvilket typer faser, for det har du jo afdækket før – også i dine bøger. Men hvordan du før og hvilke erfaringer du har draget dig. Har du planer om det? Ellers en venlig opfordring herfra :-)

    Svar
    • Ja, det har jeg faktisk og det er noget, jeg rigtig gerne vil skrive mere om. Af en eller anden grund holder jeg mig lidt tilbage og jeg har lidt svært ved at sætte ord på hvorfor. Faste har tendens til at tiltrække nogle lidt… yderligtgående personligheder også, hvor grundtanken er, at mere altid er bedre. Og sådan er det ikke lige nødvendigvis med faste. Samtidig ender mange ude i sådan et destruktivt fast-overspis – eller måske snarere overspis-fast mønster, som jeg mener er ret skadeligt.

      Og alt dette har jo ikke noget at gøre med mig, ved jeg godt. Men jeg kan mærke at jeg lige skal ryste det af mig for jeg vil meget nødigt være den, der opfordrer til destruktive mønstre.

      Men altså jo, jeg vil rigtig gerne skrive om det. Jeg skal bare lige finde de rette ord, så jeg ikke ender med bringe folk i knibe :)

      Svar
  11. Hej Jane

    Hvilken madplan vil du anbefale hvis man ikk spiser svinekød? Kan de du har nogle 5 ugers madplaner :)

    Svar
  12. Hejsa
    Jeg , 62 år KOL patient vil rigtig gerne starte på keto men synes det er svært at finde en guide på hvor og hvordan jeg starter bedst. Vil samtidig gerne smide ca 10-15 kg hvor, hvad gør jeg ? Dejlig dag kh kisser

    Svar
  13. Hej, jeg har læst ovenstående og har jeg er i tvivl om kan kan kombinere keto så at man fx kører keto frokost og aftensmad = spiser 8:16 = man springer morgenmaden over? Eller er det for streng?

    Svar
    • Hej Rebekka
      Jeg vil nærmere vende det om og sige at en eller anden grad af faste og meget ofte 16:8 bliver normalen, når man spiser Keto :)

      Svar
  14. Kære Jane

    Da jeg nu har fulgt dig i mange år og har tillid til din viden om både LCHF og KETO, vil jeg høre, om du har en holdning til MCT olie og collagen?
    Der er jo efterhånden dukket en del op om KETO og nu tilbydes de to produkter, har de en effekt eller er det bare mer salg?

    På forhånd tak for hjælpen
    Venligst
    Kristine

    Svar
    • Hej Kristine

      MCT olie har jeg skrevet om her: https://www.madbanditten.dk/2020/02/25/mct-olie/

      Collagenpulver er et kosttilskud og ikke en kilde til komplet protein. Det synes jeg man kan tage, hvis man synes eller lade være, hvis man vil spare sine penge. Det fjerner ikke rynker og hvad der ellers loves i reklamer, men det er sandt at vores naturlige produktion daler med alderen og det kan måske godt være et argument for at tage det.

      Svar
  15. Jeg er VILD med din KETO bog, og glæder mig til nummer 2, som jeg så vil prøve at følge slavisk i 4 uger og se, hvad det gør ved min krop og mit sind. Er bogen et resultat af dine forløb, eller blot en mere konkret guide til at komme i ketose?
    Tidligere harket fulgt et forløb via nettet med Keto/ Strikt low carb, high fat fortaler (6 uger og nogle lidt mærkelige ideer med min. 15 g ren fedtkilde pr måltid og en drik 30 min inden måltid – har taget det jeg synes giver mening for mig men liver lidt fastgøre i regler)
    Jeg har et ok BMI på lige omkring 24 så trænger ikke voldsomt til at tabe mig men med galoprende overgangsalder og skidt genetisk arv (alle har været pænt overvægtige efter 50 år, type II og på mødrende side døde af hjerte-kar sygdomme) vil jeg gerne holde mig sund og relativt slank.
    Jeg er helt klar over, at for at tabe sig skal der være underskud i forhold til energiforbrænding, men det må vel relativt blive sværere jo tættere på optimal kropsvægt man kommer?

    Og andet spørgsmål – jeg elsker dine blomkålsbrød – har du prøvet at lave dem med broccoli?
    På forhånd tak:-)

    Svar
    • Hej Mette
      Jeg ved godt hvad det er for et forløb, du hentyder til. Lad mig sige det sådan, at jeg overtager mange klienter derfra.

      Jeg arbejder lidt anderledes med Keto, forstår jeg efterhånden, end alle de fedtdrikkende keto-typer derude med mærkelig regler og bunker af kosttilskud. Jeg vil kalde min tilgang den fornuftige, real-food-baserede Keto-metode. Min første Keto-bog beskriver i detaljer den Keto-metode, vi har brugt på mine forløb. Min nye bog er mindre teknisk og mere praktisk orienteret og handler mere om hvad man gør end hvorfor man gør det. Du kan læse om forskellen på de to bøger her: https://www.madbanditten.dk/keto-boeger/

      Og jo, jeg tror næsten alle vil opleve, at de sidste kilo er sværere at tabe end de første. Det er der jo en god grund til, kan man sige. Det kræver måske også lidt andre tiltag end dem, der kommer med stor overvægt og så kræver det mere end noget andet tålmodighed og vedholdenhed.

      Og yes, mange grøntsagsbrød med broccoli også. Tjek alle de forskellige varianter her: https://www.madbanditten.dk/opskrifter/brod/

      Svar