MADGLAD
af Jane Faerber
Lær dit barn at elske rigtig mad
reklamelink til Saxo.com
Mere om MADGLAD
Hvorfor er der nogle børn, der kun vil spise pasta med ketchup, mens andre går nysgerrigt til al slags mad og mæsker sig i artiskokker, muslinger, oliven og lagrede oste?
Hvorfor forløber måltiderne roligt og hyggeligt i nogle familier, mens spisebordet i andre familier har udviklet sig til en kamparena?
Og hvad gør man egentlig, hvis man er havnet i den negative spiral, hvor spisetid går op i hat og briller og altid ender med, at junior spiser noget andet end den mad, man faktisk har brugt tid i køkkenet på at lave?
Det er nogle af de emner, min bog MADGLAD tager fat på.
Er det LCHF-bog til børn?
Bogen har hverken et low carb eller et LCHF-stempel på sig. Det er et valg, jeg har taget ud fra den betragtning, at jeg synes, at det er vigtigere at fokusere på rigtig mad fremfor at fokusere på andelen af hhv. kulhydrat, protein og fedt.
Men min mad er jo, som den er, og jeg har taget udgangspunkt i den mad, vi spiser herhjemme, som jo er overvejende low carb/LCHF men med et supplement af rodfrugter, frugt og kartofler. Men maden kan spises af alle, uanset om man foretrækker ris eller blomkålsris.
Reklamelink til Saxo.com
Glutenfrie opskrifter uden tilsat sukker
Ingen af opskrifterne i bogen indeholder gluten eller tilsat sukker. Årsagen til det er primært, at det er sådan, jeg laver mad. Dernæst er det ud fra en betragtning om, at det er de færreste, der har brug for hjælp eller inspiration til at få børn til at spise mere sukker eller brød/pasta. Det er snarere en modvægt til det, der savnes.
Bogen her byder derfor på mad, hvori gluten og sukker ikke indgår, men hvor der i stedet er lagt væk på god smag, mæthed og masser af grøntsager.
Læs mere om mine tanker om bogen og processen med at lave den her: Historien om en ny bog
(reklamelink til Saxo.com)
Hvad siger andre?
Hvis du gerne vil give dine børn sunde madvaner, så kan jeg virkelig anbefale denne skønne bog af Jane Faerber. Udover at bogen er nem at gå til (også hvis man er en travl alene-mor med egen virksomhed), så er den fyldt med nemme (ja, altså rigtigt nemme) hverdagsopskrifter og inspiration til alt lige fra madpakker til desserter, juicer, salater og morgenmad. Billederne er smukke, maden smager enormt godt, og den frygt jeg havde for at “de sunde muffins” har en bismag af halm eller hæk (for det har de der “sunde desserter” altså ofte), den er pistvæk.
Anne Deppe – Deppe and the lost sock
Jeg er fan!! (Jane Faerber kender de fleste i øvrigt via hendes bestseller LCHF bøger – men hun er på ingen måder “ekstrem” og bange for kulhydrater (ej heller kalorier – hvor er det befriende!!) Man får rigeligt af carbs i form af rodfrugter, grønt og frugt, der er også tænkt over kødfrie dage (uden at gå på kompromis med proteinindhold) – og maden giver virkelig en god mæthedsfornemmelse og smagsoplevelse, som ikke efterlader plads til cravings. Så tilfredsstillende er den!) Nå, jeg var ikke engang blevet bedt om at anmelde bogen, jeg er bare virkelig svært begejstret!!
Anna Bogdanova – hele opslaget HER
Blandt andet sætter Jane fokus på det “skjulte” sukker i fx nøglehulsmærkede morgenmadsprodukter, giver tips til hvordan man skaber gode madvaner, og så skriver hun nogle rigtigt kloge ting omkring de tanker hun gør sig ift. at være et positivt forbillede over for sine børn, når det kommer til selvbillede og kropsidealer. Anbefaling herfra!
Julie – Gane & Gaffel
Tænk at vores ukronede dronning af LCHF har givet sine børn Hold-kæft-kiks og teboller. Og tænk at hendes børn får kartofler og nogle gange sukker – vildt ? Men netop dette viser sundheden i Jane´s bog. Hun smider alt på bordet, viser os at hun er som alle os andre, og at man ikke må blive for striks og firkantet.
Nina Ebdahl – PCOliv.dk
Jeg er imponeret over så elegant og respektfuldt og alligevel direkte ærligt du får fortalt om både din viden, erfaring og holdning til mad uden at presse det ned over hovedet på nogen eller dømme…
Sara Schumann
Har længe manglet en bog der giver idéer til rigtig mad til børn – og her er den. Lækre, nemme og hurtige opskrifter med masser af grønt. Mine børn har allerede godkendt mange af retterne (især cheeseburgersuppen er et hit). Jeg har ikke selv specielt kræsne børn men bogen giver stof til eftertanke omkring de dårlige vaner vi nemt giver vores børn i en travl hverdag.
Malene N
reklamelink til Saxo.com
Hej
Jeg har spist iht LCHF princippet i mere end 6 uger, og når jeg tester med keto stiks har jeg været i tydelig og konstant ketolyse mindst 4-5 uger. MEN jeg har ikke tabt et kilo og liv-målet er heller ikke blevet mindre ? Mine ekstra kilo sidder udelukkende på maven.
Hej Tommy
Jeg får fornemmelsen af at du ikke har læst min Keto-bog. Er det korrekt? Det er denne, jeg mener: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/
Den gennemgår nemlig netop dette og sørger også for, at du gør det på en måde, så vægten går ned.
Hej Jane
Jeg har købt din bog “Madglad” og er rigtig glad for den. Flotte billeder og indbydende opskrifter.
Dog har mine børn lidt problemer med maven/tarme og vi vil derfor gerne undgå HUSK og Pofiber. Det har jeg fået anbefalet med forklring om at det ikke er gode fiber men fiber som opfører sig som klister i tarmene. Og vi har nok alle i familien lidt leaky gut. I stedet foretrækker vi fiber fra grøntsager og frugt som der jo også er meget af i dine opskrifter.
Er HUSK og Pofiber nødvendigt i opskrifterne eller har du tilført dem da du selv tænker at det er godt at få?
De opskrifter jeg især tænker på er disse (hvad kan jeg tilføje i stedet eller kan det bare udelades?):
– side 139 pizzabund
– side 172 pizzabund
– side 211 rødbede-brownie
– side 218 gulerodsboller
– side 224 pizzaboller
– side 227 vafler
– side 228 madpandekager
Jeg har på lager: rismel, kokosfiber og boghvedemel og kan lave div nøddemel selv. Og ellers er gluten også ok i vores familie så vi har også div alm meltyper.
Venlige hilsner
Line
Hej Line
Gode spørgsmål :)
Jeg har ikke så stor erfaring med at bage med hverken glutenfrit mel eller almindeligt mel, så jeg kommer lidt til kort der.
I stedet vil jeg sige dette generelt: Hvis der er brugt ganske lille mængde husk/pofiber (fx 1-2 tsk eller spsk), vil du ofte kunne udelade det helt eller erstatte det med noget andet fiberholdigt mel.
Udgør fx pofiber en stor del af opskriften (fx 2 dl) som gulerodsbollerne, vil jeg anbefale dig at gå helt udenom og finde en anden anvendelig opskrift, som tager udgangspunkt i de meltyper, du gerne vil bruge.
Og stor sympati for maveproblemerne. Jeg har haft maveproblemer hele mit liv. Den der klisterforklaring giver jeg med al respekt ikke så meget for. Jeg tror mere på at eksperimentere sig frem til, hvad der fungerer og ikke gør. Fibre er hård kost for sarte maver. Også selvom de kommer fra grøntsager. Jeg mærker det, når jeg spiser eller drikker fx greenies eller greenie-smoothie-skåle, som giver mig akut ondt i maven og også ved bagværk, der indeholder husk og kokosfibre. Pofiber derimod giver ingen ballade hos mig. Dette er ikke ment som et facit men mere som en pointe om at ingen andre kan fortælle dig, hvilke fibre din mave vil tage godt imod. Fibermel er dog ikke noget, jeg spiser særligt meget af (måske 1-2 gange om måneden). Sådan fungerer det bedst for mig.
God bagning – og bedring :)
Hej Jane. Har lige fået bogen i fødselsdagsgave og har allerede testet de først opskrifter. Vil nu iigang med gulerodsboller. Kan jeg blot bruge blendede mandler som mandelmel ? Pia
Ja, når der bare står mandelmel (og ikke “fedtrecuceret” eller “fra Funktionel Mad”) så svarer det bare til malede mandler :)
Hej Jane. Jeg har en dreng der lever glutenfrit og han elsker dine pizzaboller med blomkål? Vi er nu midlertidigt flyttet til Polen og her kan jeg ikke finde pofiber – har du en ide til et alternativ? Ved godt jeg bare kan bestille det i DK, men det er jo en mindre formue hver gang det skal sendes?
Vh
Lone
Måske lidt huskfibre kan bruges i stedet i den opskrift. Men ellers ja, få det sendt ned. Det er et svært produkt at undvære, ville jeg synes..
Jeg har lige fået bogen her til morgen og glæder mig som et lille barn til juleaften til at læse den og prøve alle opskrifterne. Dine andre bøger er godt slidte efterhånden, da jeg bruger dem næsten dagligt. Madglad er virkelig lækker i hardback-version, og derfor vil jeg høre om de andre bøger også kommer i hardback på et tidspunkt?
Derudover vil jeg gerne dele med dig, at jeg ikke har haft et eneste epilepsianfald siden jeg begyndte på LCHF i oktober 2015 og har endda kunne sætte mit medicinforbrug ned. Hurra for færre bivirkninger! Jeg har også type 1 diabetes, og kosten har også været fantastisk her. Insulinforbruget er sat ned også, hvilket betyder færre stik alt efter hvor striks jeg kører kosten.
Min datter på 2 kan allerede lide mange af dine opskrifter, så det bliver rigtig spændende at se, om vi lokker endnu flere grøntsager og sund mad i hende. Hun er desuden også glad for at være med i køkkenet, når mor kokkererer.
Så tusind tak til dig.
Ej hvor er det superdejligt at høre Tanya. Vildt som kosten kan gøre underværker, ikke?
Mine andre bøger kommer ikke i hardback. Grunden til at vi lavede MADGLAD i hardback var for at signalere at den er helt sin egen og ikke en del af mine serie af LCHF-bøger.
Jeg vil gerne få ideer til børnebørnenes besøg
Glæder mig til din bog, og i forlængelse af at jeg lige har læst om din blogvej, så vil jeg bare sige at det er fedt at du gør så stor en forskel for rigtig mange mennesker! Og holder i øvrigt af din menneskelige tilgang til mad, altså at der ikke er ekstreme kure eller lignende ind over. (Ihvertfald set fra min vinkel, andre mener jo noget andet men det lever de sikkert fint med), så dejligt at din blog er dit eget sted!
Tak for den søde kommentar. Jeg er SÅ glad for at høre, at du læser bloggen på den måde :)
Den bog ser vildt spændende ud :), Er opskrifterne også børnevenligt skrevet, så de kan være med i køkkenet?
Nej det er de ikke umiddelbart. Det er ikke en børn-med-i-køkkenet-bog men mere en bog om at få skabt nogle gode vaner omkring måltidet og maden, der giver børn lyst til at spise den sunde mad. At have børn med i køkkenet er jo altid en god idé. Det er bare ikke med det i sigte, at bogen er skrevet :)
Øj hvor spændende!
Men vil dine gode råd og tips også kunne bruges til en 3 årig, som er en af dem som ikke vil spise ret varieret? På trods af at vi andre altid har gjort det og dermed er hun også blevet det tilbudt….
Ja, det synes jeg bestemt. Bogen tager meget udgangspunkt i vanerne og ikke så meget i selve maden. Og gode vaner kan man ikke introducere for tidligt, hvis du spørger mig ;-) Men hvis jeg skulle sætte alder på bogen, ville jeg sige fra 3 år og opefter.
Jeg tror det lige er bogen for min svigerdatter med tvillingedrengene på 11 år.
Elsker dine opskrifter…
Nøj jeg glæder mig til den kommer? Den skal jeg så meget ha fat i?
Jeg glæder mig faktisk også ret meget :)
Hold nu op nogle skønne unger ❤️ De oser langt væk af hygge, fis og ballade og at lækker mad er sagen ! Det er så godt valgt ! Glæder mig til bogen ?
Ej lige netop det er jeg vildt glad for, at du siger. Det var nemlig lige præcis det udtryk, vi gerne ville have frem :)
Og så ligger bogreceptionen en torsdag – vi har kun kl. 8-10 forelæsninger dette semester, undtagen torsdag, der er 10-18 :(
Hvad pokker, man må jo prioritere sin tid ;)
Jeg glæder mig!
Maria.
Ej hvor typisk, hva’ Maria! Tsk tsk… :)
Den glæder jeg mig til ?
Det samme gør jeg :)