De år, jeg boede i Paris, var Croque Madame en fast del af min kost. Resten af min kost bestod af personalemad spist på den restaurant, hvor jeg arbejdede, baguettes, alkohol og cigaretter. Kød-delen tog jeg revanche med på fridage, hvor jeg gik ud og spiste med mine venner, og jeg altid valgte en bøf eller en steak tartare.
Ingredienser
Blomkålsbrød
- 200 g blomkål
- 80 g halloumi/grillost eller anden ost
- 1 æg lille
- 0.5 spsk tørret oregano
- 1 spsk loppefrøskaller
Fyld
- 30 g smør
- 150 g emmentaler i skiver
- 4 skiver skinke
- 2 æg
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 220 grader varmluft.
- Skær blomkål og ost i mindre stykker, kom dem i foodprocessoren sammen med æg, oregano og loppefrøskaller og kør, til du har en fin jævn masse.
- Fordel dejen i så tyndt et lag som muligt på en bageplade med bagepapir.
- Bag den i den varme ovn i ca. 15 minutter. Tag brødet ud af ovnen og lad det afkøle.
- Skær fire firkanter af blomkålsbrødet og smør dem med smør.
- Varm lidt smør på panden og læg to af brødene på. Læg derefter ost, skinke og ost igen og læg til sidst de andre to skiver brød ovenpå. Læg et låg på panden, så osten smelter godt og vend dem undervejs. Tag dine toast af, når osten er smeltet og læg dem på to tallerkener.
- Kom lidt nyt smør på panden og lad det bruse af. Slå derefter to æg ud på panden og steg dem til spejlæg. Læg dem ovenpå toasten og krydr til sidst med salt og peber.
- Server med en grøn salat, lidt olie-eddike-dressing og en god sennep ved siden af.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
At sige at det kom som en overraskelse, at jeg skulle ende i et arbejdsliv, der handler om mad og sundhed, er mildest talt en underdrivelse. Det havde ingen set komme – heller ikke mig selv. Men her er vi alligevel.
Hvis du ikke kender Croque Madame, så er det franskmændenes svar på en toast med spejlæg. Croque Monsieur er “toasten” uden spejlæg. To skiver brød smurt med smør og/eller sennep og stegt eller grillet med skinke og ost imellem. Serveret med en grøn salat med vinaigrette og gerne lidt ekstra sennep til croque’en.
Søde, søde minder♡
Paris-nedtællingen er startet
Ved du, at jeg snart skal derned igen?
Jeg gentager den store succes fra sidste år og tager 14 dage derned til april – alene.
Og jeg får sommerfugle i maven, bare jeg tænker på det.
Jeg glæder mig ustyrligt meget til igen for en kort periode at have en ‘hverdag’ bestående af at passe mit arbejde, som jeg plejer men derudover trave Paris’ gader tyndt. For det er dybest set det, jeg gør, når jeg er dernede. Arbejder og traver. Spiser og sover. På repeat. Og jeg elsker hvert sekund.
Samtidig er det ikke uden nervøsitet – eller i hvert fald spænding. Kan jeg få tiden til at gå? Bliver jeg skør af at være så meget alene?
To uger er ganske længe at være væk alene, men jeg oplevede det slet ikke sådan sidste år. Tværtimod oplevede jeg, at tiden fløj afsted, som jeg sjældent havde oplevet det før.
Jeg tager selvfølgelig ‘jer allesammen’ med, og på den måde er jeg heller aldrig rigtig alene. Og det betyder faktisk meget. Jeg håber derfor også, I har lyst til at følge med i år.
Men i anledning af at nedtællingen er startet, tænkte jeg, at vi da passende kunne tage en opskrift på en lidt alternativ Croque Madame. Nemlig en Croque Madame med blomkålsbrød. Selvfølgelig smager det ikke fuldstændig som den med toastbrødet. Men det smager anderledes og godt. Og mætter helt vildt!
Opskriften her er fra Mæt & Slank med LCHF og billedet er taget af Columbus Leth.
Server med en grøn salat, lidt olie-eddike-dressing og en god sennep ved siden af.
Hej Jane. Jeg har bagt dit blomkålsbrød idag (fra Keto-bogen) og det blev ganske fint efter lidt rumsteren mellem det fine rivejern og blenderen på min foodprocessoren. Når du “kører” ting som disse på din foodprocessor, hvad er det så helt præcist for en del af den du bruger? Jeg forsøgte først med min blender men den kunne slet ikke få vendt tingene så den moste kun det i bunden – så kørte jeg det hele i rivejernet og hældte det op i blenderen bagefter med æg osv – her kunne jeg så køre det glat med lidt hjælp fra en dejskraber. Men håber lidt jeg kan tilkøbe den ting som DU bruger som kan det hele?! :-) hilsen Janni, som er i gang på 3. uge – tak for hjælpen, dine opskrifter er flittigt brugt.
Jeg bruger den store S-kniv. Så bliver det sådan grofthakket og det er lidt nemmere at styre end i en blender.
Hej Jane.
Tænk at der er gået et år siden du sidst skrev om sommerfugle i maven over din tur til Paris. Jeg følger trofast din side selvom jeg ikke er 100 % LCHF. Jeg er vild med at du laver ‘rigtig mad’, der smager af noget. ? jeg har set flere gange at du bruger skinke, men jeg syntes det er svært at finde noget af ordentlig kvalitet uden en masse vand. Må jeg spørge hvor du køber Det?
Tak for en fantastisk blog. ?
Ja, det er så vildt, at der er gået et år allerede. Det føles som få måneder siden jeg var afsted sidst.
Skinke er også svært, synes jeg. Jeg veksler mellem at købe øko-skinke for det økologiske hensyn. Her har jeg dog til gode at finde en, jeg synes, der er af ordentlig kvalitet. Så andre gange køber jeg bare en god italiensk – eller faktisk også nogle gange tysk – skinke. De har ofte bedre smag og konsistens, synes jeg.
Jeg har aldrig smagt en “ægte” croque madame, men til gengæld har jeg spist din version utallige gange, siden jeg stødte på den i en af dine fantastiske bøger, og jeg kan bare sige; den smager HIMMELSK :) kan ikke forestille mig at originalen er bedre ;) Så tak til dig for den <3
Ej hvor sjovt! Du ville faktisk sikkert blive skuffet over den ægte. Så interessant er toastbrød jo heller ikke :)
Tænk der allerede er gået et år siden du var der sidst. Jeg husker som var det i går, alle dine tanker omkring det. Måske mest dine ungers tristhed og hvor godt det hele endte. Måske de nu er blevet det år ældre og med erfaringen fra sidste år i hukommelsen, ikke er lige så svært denne gang. Jeg tror på at det er vigtigt at gøre noget godt for sig selv, for det bliver givet mangfoldigt igen når du er tilbage fyldt med parisisk forår i blodet.
Lækkert lige at blive opfrisket på denne skønne klassiker.
Jeg kan simpelthen heller ikke begribe, at det er et år siden! Det er det så heller ikke helt, for jeg var afsted i maj sidste år og skal afsted i april i år men stadig.
Ungerne virker mere rolige omkring det i år, så jeg forventer, at det går noget bedre (altså, det kan jo ikke gå meget værre, sååå…. :))