Go Back
+ servings
Flæskesteg og brun sovs - opskrift på lækker julemad, der lykkes hver gang

Flæskesteg og brun sovs

Udskriv Pin
6
|
2 t

Ingredienser

Flæskesteg

  • 1 kamsteg eller ribbensteg, 1,5-2 kg.
  • 1-1,5 spsk salt
  • 4 laurbærblade

Brun sovs

  • 4 spsk stegesaft/fedt
  • 2 spsk mel eller kartoffelmel/Maizena. Det indeholder stadig stivelse men er glutenfrit. Opløs det her i en smule koldt vand og rør det i sovsen til sidst.
  • 8 dl fond  (fx ande eller vildtfond)
  • 2 tsk salt
  • 1-2 dråber kulør
  • 1 spsk ribsgele eller 2 spsk fibersirup (reklamelink) og 1 tsk æblecidereddike
  • Lidt frisk timian

Sådan gør du

Flæskesteg

  • Gå sværene igennem med en skarp kniv og tjek, om de er skåret igennem, helt ned til kødet.
  • Gnid en god håndfuld havsalt ned mellem alle svær og giv den evt. et par laurbærblade.
  • Kom stegen i en bradepande og sørg for, at den ligger helt lige, ret den evt. med lidt stanniol.
  • Opvarm ovnen til 150 grader og steg stegen, til den når 60 grader. Dvs. ca. 1 – 1,5 time.
  • Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile lidt, så den køler lidt af.
  • Sæt ovnen på grill og skru op på 250 grader. Lad den blive godt varm.
  • Kom stegen ind igen, indtil sværene er sprøde.
  • Hold godt øje, så julestegen ikke bliver sort!

Brun sovs

  • Kom stegefedtet i en gryde og rør melet ud deri.
  • Hæld fond på og kog op.
  • Rør godt, så alle klumper er væk.
  • Smag til med salt, peber, ribsgele eller fibersirup/eddike.
  • Tilsæt evt. frisk timian og lad det simre med.
  • Kom et par dråber kulør i og lad saucen simre i 15-30 minutter.
  • Server med den varme steg.

Noter

I stedet for mel/Maizena kan du også bruge Arrowroot (reklamelink) .