Whoosh effekten


Whoosh effekten er du sikkert stødt på, hvis du begår dig på internettet og i Keto-grupper. Måske har du endda fået den forklaret med en lille video med en sygeplejerske, der ved hjælp af vandballoner illustrerer, hvad det handler om. Lad os prøve at kigge nærmere på dette fænomen.

Hvad er Whoosh effekten?

Whoosh effekten er en teori, der bruges til at beskrive, hvorfor ens vægt står stille i dagevis, måske endda ugevis, for så pludselig at tage et ordentligt nøk nedad fra den ene dag til den anden.

Oplevelsen forklares med, at fedtcellerne frigiver fedt ved fedtforbrændingen men herefter fyldes med vand. Pga. denne væske er vægten konstant, selvom personen ‘gør alt det rigtige’. En dag slipper fedtcellerne så vandet og vupti, stort tab på vægten.

Men… den findes altså ikke i virkeligheden

Men Whoosh-effekten, som beskrevet ovenfor, findes ikke.  Fedtceller fyldes ikke med vand. Når kroppen er i negativ energibalance (kalorieunderskud) frigives fedt rigtigt nok fra fedtcellerne, men de fyldes altså ikke med vand.

Oplevelsen med, at vægten står stille i dage eller uger for derefter pludselig at tage et nøk nedad, er dog helt ægte. Og det er bestemt sandsynligt, at oplevelsen med, at vægten står stille, handler om væskeophobninger, som kamuflerer vægttabet.

Det er selve idéen med, at det er fedtcellerne, der fyldes med vand, der er forkert. Ikke selve oplevelsen af et ‘whoosh’.

Hvorfor ophober man væske?

Kroppen består af 40-60% væske og måske sætter det i sig selv tingene lidt i perspektiv. Væskebalancen er nem at manipulere og påvirkes af både vejr og varme, væskeindtag, elektrolytubalance, aktivitetsniveau, kost, fordøjelse, stress, hormoner, tid på måneden osv.

Det er umuligt for os at pinpointe præcis hvilken en af disse, der er årsag til en given ophobning i væske.

Fedttab derimod, ved vi, kræver negativ energibalance. Faktisk kræver det ca. 7.000 kcal i underskud at tabe 1 kg fedt. Et dagligt kalorieunderskud på 500 kcal ( = 3,500 kcal om ugen) kan altså oversættes til et ugentligt fedttab på 500 g.

500 g er jo ganske lidt og det er nemt at se, hvordan der ikke skal meget væskemanipulation til, før det fedttab ikke ses på vægten. Er resultatet herefter demotivering og følgende overspisning, er kalorieunderskuddet og fedttabet hurtigt en saga blot, og man nåede aldrig til at opleve, at man faktisk tabte fedt, selvom vægten stod stille.

Hvad kan vi så bruge det til?

Jeg synes, vi kan bruge det til at forstå, at fedttab på vægten ikke er lineært. Meget, meget få mennesker vil opleve, at de har et fast og stødt vægttab på 100 g hver dag.

For langt de fleste foregår vægttab på Keto med et større væsketab til at starte med, herefter stilstand eller lidt svingen op igen, mere stilstand og til sidst endnu et nøk nedad.

Sagen er bare, at man aldrig når at opleve nøkket nedad, hvis man ikke forstår dette og i stedet bliver demotiveret og giver op.

Står både vægt og centimetermål derimod stille i en sammenhængende periode på 4 uger, hvor man følger den plan, man har lagt, vil jeg begynde at justere i planen. Men ofte vil jeg ikke justere før.

Er der et fedttab, vil det vise sig på vægten før eller siden.

Læs mere her: Når vægten står stille på Keto

Tillid til processen

Så man kan sige, at et succesfuldt vægttab faktisk kræver, at man har tillid til processen.

Og jeg vil måske endda være så fræk også at sige, at det også kræver, at man måske lytter lidt mindre til de grupper på Facebook, som taler for, at man skal spare på protein og spise mega-meget fedt, og som anbefaler, at man skal spise endnu mere fedt, når vægten står stille, som om det på magisk vis skulle få fedt på kroppen til at forsvinde.

Jeg ved ikke, hvorfor de tror, at fedtkalorier ikke tæller med i regnskabet, men det kan jeg altså forsikre dig om, at de gør.

Kalorier tæller – men du behøver ikke tælle dem

Sådan siger vi på mit online kursus Kickstart 2.0.

Her er ingen regnbuer og enhjørninger og ingen magiske madvarer, formler eller andet hokus-pokus. Vi arbejder nøgternt med vægttab ud fra den måde, vi ved kroppen fungerer på og så arbejder vi med de følelser, tanker og vaner, som driver en del af vores automatiske valg.

På kurset arbejder vi med at forholde os nysgerrigt til processen. Og ved at opnå den vedholdenhed over længere tid lærer vi nemlig, at en vægt, der står stille i perioder, ikke behøver betyde, at man gør noget forkert, eller at det ikke virker, men at det helt enkelt er en del af processen.

Og når man tillader sig at komme så langt hen i processen, kan man pludselig se, at kroppen langsomt mindsker. For det er jo det, der sker, når man tillader sig selv oplevelsen af ikke at give op ved første bump på vejen.

Og der er to ting, jeg med sikkerhed ved, er sandt, når det kommer til vægttab:

Din indsats og dit resultat på vægten på den korte bane hænger ikke altid sammen. Men…

Din indsats og dit resultat på den lange bane, hænger ALTID sammen.

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

9 kommentarer til “Whoosh effekten”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Tak for inspiration?? Min kone har tabt 25 kg ved at følge dine råd. Nu er det min tur. Vejede 127 kg i søndags og er stadig 192cm høj. Jeg forstår ikke helt det med at kulhydrater er max 30 pr dag ( min kone er næsten altid under 20 i hendes kost )
  Men en på min størrelse må kun spise det samme antal kulhydrater som en der feks vejer 80 kg og er 20 cm lavere end mig?

  Mvh Søren

  Svar
  • Hej Søren

   Hvor er du sej – og hvor er det fedt at I kan være fælles om det??

   Jeg synes, at 20-30 g kulhydrat er bedste sted at starte for alle. Er du meget aktiv, kan man argumentere for at op mod 50 g kulhydrat om dagen også vil være fint men 20-30 g er mere effektivt. Det handler helt enkelt om at reducere så meget i kulhydratindtaget at kroppen tvinges over på et alternativt forbrændingssystem, hvor den forbrænder primært fedt (og ketonstoffer). Efter en indledende periode med helt lavt kulhydratindtag, kan du øge det til de 50 g og stadig høste de gode effekter.

   Når det kommer til proteinindtag og kalorieindtag skal du og din kone ikke spise det samme. Her vil du skulle spise mere af begge.

   Rigtig god fornøjelse.

   Svar
 2. Hey Jane
  Jeg er simpelthen hoppet ud af alle de grupper der koncentrerer sig om Keto-tryllerier og pral af store vægt tab.
  Her i huset følger vi dig, bruger dine bøger, og har en dejlig hverdag, med din dejlige mad. Lige nu kører vi strict.
  Har gennem de sidste 4 år ialt tabt 15 kilo i forskelligt tempo. Er 53 og er så småt ved at have hedeture og andet der ligner overgang.
  Jeg kan se at når jeg nærmer mig menses, så tager jeg lidt på, og taber det bagefter igen, mit vægttab har de sidste 2 måneder ligget på 1/2 kilo om ugen. Jeg går ud fra at det er normalt. Så 4 kilo af siden nytår begynder langsomt at give lidt hængerøv i yndlings bukserne.
  Jeg har ledt efter et af dine gamle indlæg om overgangsalder og Keto, men kan ikke finde det.
  Tak Jane for dine altid gode indlæg, de er inspirerende, nærværende og spoton lige ud af landevejen. (Har droppet fløde i kaffen)
  Hilsen Anette

  Svar
 3. Har haft en periode på 3 uger, hvor vægten ikke rørte sig nævneværdigt nedad (har også levet lidt “skævt” (i forhold til keto) med ferie fester o.l. MEN: Jeg har et bedre almenvel, og mit blodsukker er stabilt og lavt. Der er tilsyneladende ved at komme gang i vægttabet igen, og jeg vejer mig hver dag, dog er mandagen min “måledag”. Ugen igennem kan vægten svinge op til 2,5 kg., men det har jeg erfaret er normalt for mig, så det giver ikke anledning til bekymringer. I start var vægttab det primære, men nu er det mine diabetestal og mit almenvelbefindende som overtager fokus og vægttabet er et sekundært gode. Og så får jeg en masse ny, god mad, tak for det!

  Svar
  • Hvor dejligt at høre og godt for dig Leif!

   Og så godt at have føling med sine egne vægtudsving. Jeg bruger nogle gange at tage et ugentligt gennemsnit. Det giver ofte et mere realistisk billede af hvad der faktisk sker.

   Svar
 4. Åh hvor er det godt, at jeg lige faldt over dette indslag nu i aften. Jeg har nemlig en længere tror i en Facebook-gruppe, fordi jeg er så bange for at jeg gør noget forkert, fordi min vægt står stille og de seneste dage har jeg endda taget på. Startede på lchf d. 28 december og tabte mig 7,6 kg, men de sidste 17 dage er der ikke sket noget vægttab og nu har jeg så taget 1,5 kg på.
  Jeg er rædselsslagen fordi jeg ikke ved hvad jeg pludselig gør forkert. Jeg gør jo det samme som fra starten af. Dog spiser jeg meget mindre, og kun et par gange om dagen, fordi jeg ikke er sulten, så hvorfor taber jeg mig så ikke mere? Synes det er svært at finde ud af, hvad der gælder og hvad der ikke gælder. Det ene sted står der et, og det andet sted står det modsatte. Nogle skriver at jeg skal spise masser af fedt. Andre steder står der, at fedt jo feder, så ikke for meget af det.
  Jeg er bange for, om jeg ikke forbrænder fedt mere, og bil gerne kunne måle på urin, om jeg er på rette vej, eller om jeg er røget helt af sporet. Men hvad hedder de målestrimler der kan vise det? Jeg bliver mere og mere stresset time for time, og jeg læser og læser alt hvad jeg kan finde. Jeg mangler bare at spørge dig til råd, kære Jane. Hvor mange uger kan der gå uden vægten går nedad, hvis jeg ellers gør det rigtige? Venlig hilsen Eva

  Svar
  • Hej Eva

   En meget, meget, meget kærlig anbefaling til lige at tage en pause med den vægt. Du er hverken en robot eller en maskine og din forventning om at din vægt skal falde stødt og fint fra nu af og til evig tid er helt urealistisk. Og det stress du påfører dig selv med det, hjælper dig ikke.

   Du har læst dette indlæg, går jeg ud fra: Når vægten står stille på Keto. Eller start med det. Her er også råd til hvad du gør, hvis vægten fortsætter med at stå stille.

   Du skal ikke måle for ketose og i hvert fald ikke i urin. Det vil ikke fortælle dig noget som helst om dit vægttab. Jeg fornemmer, at de der facebookgrupper har lige rigeligt greb i dig. Kunne det være en idé at læse/genlæse begge mine Keto-bøger
   Fx din bekymring om at du ikke forbrænder fedt længere. Altså hvad skulle du ellers forbrænde? Du spiser jo ikke kulhydrater. Jeg tror, du vil have glæde af en saglig gennemgang af krop, ernæring og vægttab med Keto.

   Svar
   • Tusind tak for dit svar Jane ♥️ Det var lige det kærlige svar jeg havde brug for. Jeg tror jeg vil læse dine bøger igen, og så holde lidt lav profil i facebookgrupperne de næste uger. Og ja, jeg har virkelig følt mig stresset af alle de forslag og formaninger, fra Gud og hver mand. Nu tager jeg en pause fra dem og læser dine bæger i fred og ro. Tak igen fordi du redede mig, her hvor det var aller sværest at være på lchf.

    Svar
 5. Det er simpelthen så opmuntrende lige at smutte herind og læse de her ting, Jane. Især, når vægten står bomstille i dagevis. Jeg har dine ord som mantra ‘Stol på processen’, når jeg bliver træt af min badevægt. Jeg har også været forkælet med et kg vægttab om ugen sidste år. Efter lang sygeperiode er jeg tilbage på keto igen, men oplever slet ikke sammme startsucces som sidste gang. Heldigvis véd jeg jo, det virker, og for hver dag, vægten ikke samarbejder, bliver jeg bare mere stædig! :) så tak for de her skriv. De opmuntrer virkelig.

  Svar
 6. Både min mand og jeg er i vores tredje alder og de ekstra kilo er kommet snigende så nu har vi købt en af dine bøger fordi vi tænker at keto kunne være noget for os. Dejligt at blive inspireret med dine opskrifter på facebook ?

  Svar
 7. Virkelig dejligt indlæg! Jeg er lige startet op igen, efter jeg har danset på bordene i 14 dage. Min kæreste sku ud og sejle i 4 mdr, så vi besluttede os at afvige, spise lige det vi og han havde lyst til. Så det blev til sushi, lækker restaurant, og sidste morgen inden han sku tidlig op og afsted, var det croissant og rundstykke. Men nu kan jeg godt mærke kroppen vil tilbage igen. Så dejligt du lige skriver det her indlæg! Så pensionere jeg min vægt lidt, og hiver fat i målebåndet i stedet.

  Svar
  • Ja :) Jeg forstår det godt her, for fænomenet er jo rigtigt nok og de fleste vil have oplevet det. Det er bare forklaringen, der ikke er helt rigtig :)

   Svar
 8. Hej Jane
  Jeg har fulgt Madbanditten på sociale medier i mange år efterhånden og er rigtig glad for de lækre opskrifter. Desværre handler de fleste indlæg om vægttab efterhånden, og det er jeg egentlig ked af. Jeg vil hellere inspireres til lækker mad og livsnydelse i stedet for et konstant fokus på, at man skal formindske sig selv. Så nu har jeg været nødsaget til at unfollowe på FB og Insta, øv.

  Svar
  • Hej Helle
   Det er ok. Det behøver du slet ikke forklare. Du er helt fri til at følge med eller lade være. Og det er også helt ok, at du bruger opskrifterne uden at have brug for hjælp til vægttab. Det er der tusindevis, der gør allerede.

   Svar