Wegovy og Keto


Wegovy, Novo Nordisk’s meget effektive vægttabsmedicin, har du formentlig hørt om, medmindre du har levet under en sten det sidste års tid. Jeg synes som sådan ikke, at medicin er mit område, men dels er det her interessant og dels har jeg utroligt mange, der spørger til det. Derfor vil jeg samle mine overvejelser her.

Jeg kan høre på vandrørene, at mange af mine ‘kolleger’ i sundhedsbranchen taler om, at tilslutningen til vægttabsforløb og anden hjælp til vægttab og livsstil er nedadgående, efter der er kommet mulighed for at få udskrevet vægttabsmedicin, men det er ikke umiddelbart noget, jeg kan mærke (endnu). Man kan sige, at medicinen er blevet en regulær konkurrent til os, der tilbyder hjælp til vægttab. Måske er det også derfor jeg føler, at det nogle gange forventes af mig, at jeg skal være imod det, men det vil jeg gerne starte med at sige, at jeg overhovedet ikke er. Faktisk synes jeg, at det er et kæmpe mirakel for at sige det, som det er, at vi omsider har medicin, der kan hjælpe med et meget ulykkeligt problem, som kan være utroligt svært at løse på egen hånd.

Jeg synes ikke, at medicin er uproblematisk men jeg synes, vi skal huske, at der er masser af problematikker forbundet med at være overvægtig også. Jeg kender flere, både ude i virkeligheden og online bekendtskaber, som tager det og som har utrolig stor glæde af det.

Fedmemedicin og stigma

Jeg oplever, at der er utrolig meget udskamning ift. brugen af fedmemedicin, og det begriber jeg simpelthen ikke. Der virker til at være en holdning om, at det er ‘snyd’ og at man ‘bare kunne tage sig sammen’ og spise sundt og motionere. Det er en holdning, jeg ikke deler. Jeg mener ikke, at overvægt og fedme er et spørgsmål om at ‘tage sig sammen’. Jeg synes sagtens, vi kan tale om egetansvar og ting, man selv kan gøre, men at reducere et kompleks problem til et spørgsmål om viljestyrke, synes jeg er skørt.

Det er ingen skam at modtage hjælp for et problem, man ikke selv kan løse. Det gælder ved overvægt og fedme og ved alle andre sygdomme og problematikker. At være fanget i en krop, der vejer mange kilo for meget, er et fængsel – eller kan i hvert fald opleves som det – og at skulle skamme sig over at modtage hjælp til at blive fri af det, er skørt og unfair.

Jeg køber selv alle mulige former for hjælp. Godt nok ikke medicin men coaching, træning, vejledning, osv. Det er også en måde at supplere min egen viljestyrke og det er en måde at få løst ting, jeg ikke selv magter.

Wegovy og Keto – samme effekter

Med medicinen har vi jo omsider fået italesat vigtigheden af at få styr på appetitreguleringen, hvis vi skal lykkes med vægttab. Det er dejligt og vigtigt, men det er jo noget, vi har talt om i Keto-kredse i mere end et årti. At starte med bare at spise mindre er en plan, der har meget lav succesrate. Men at få styr på appetitten, opleve mindre madfokusering og få bedre impulskontrol er et pokkers godt udgangspunkt for vægtnedgang. Og det er alle effekter, folk beskriver efter start på Keto. Og nu altså også efter start på vægttabsmedicin.

Og jeg synes, det er glædeligt, at vi nu taler om overvægt som noget, der opstår som følge af en appetitregulering, der ikke fungerer efter hensigten og at vi forhåbentlig kan tale mindre om det som et selvkontrols- eller viljestyrke-issue.

Kan man spise Keto og tage Wegovy samtidig?

Helt kort, ja, det synes jeg, ville være et glimrende valg. Men det skal være min variant af Keto, dvs. Keto med fokus på protein og grøntsager og ikke modellen med fokus på fedt.

Når man skal spise mindre med henblik på vægttab, er det endnu vigtigere, at den kost, man spiser er næringsrig – og proteinrig, fordi kalorieunderskuddet er en risikofaktor for næringstofmangler og for tab af muskelmasse. Og den veltilrettelagte Keto-kost er både næringsrig og proteinrig.

Medicin er dog stadig langt udenfor mit område, og er du i tvivl, bør du diskutere, om der er nogle særlige hensyn, du skal tage, med din læge. Inden du stryger afsted til lægen og siger, du gerne vil spise Keto, så læs lige denne her artikel med gode råd til at tale med lægen om Keto. Så får du det bedste svar og det bedste udgangspunkt for dialog.

Bivirkninger ved Wegovy

I modsætning til tidligere tiders slankemedicin, som endte med at blive taget af markedet, fordi de gav selvmordstanker, virker bivirkningsprofilen for Wegovy mere uskyldig. Kvalme og diverse mave/fordøjelsesproblemer er mest udtalt og de mere alvorlige bivirkninger som øget risiko for skjoldbruskkirtelcancer, ved vi ikke nok om endnu. I takt med at flere og flere begynder at tage denne type medicin, vil vi lære mere om, hvordan disse bivirkninger rammer.

Alting har bivirkninger og det glemmer vi nogle gange. Keto har også bivirkninger og det at veje 40 kg for meget har også bivirkninger. Inkl. øget risiko for flere cancertyper.

Alt er en byttehandel, og det gælder alt i verden. Det gælder ved Keto, ved sund livsstil og det gælder også ved medicin. Du får noget i bytte mod at du giver afkald på noget andet.

Langtidseffekten – er det sikkert og fortsat effektivt?

Folk siger tit, at vi jo ikke kender langtidseffekten af slankemedicinen, og det er kun delvist sandt, synes jeg. For Ozempic, som er diabetesmidlet, som indeholder det samme aktive stof (semaglutid), dog i lidt anden mængde, har jo været på markedet siden 2018, så nogle langtidsdata har vi jo. Og det virker faktisk overordnet ret sikkert.

Og det samme kan i øvrigt også siges om Keto og andre kostinterventioner. Vi kender jo heller ikke langtidskonsekvenserne af at spise Keto i 50 år (og faktisk heller ikke af at følge de officielle kostråd i 50 år – andet end dem, vi kan se ved at kigge os omkring).

Jamen, hvis man stopper med det, tager man jo bare på igen!

Det er sandt, at man tager de tabte kilo på igen, hvis man stopper med medicinen, men denne kritik forstår jeg overhovedet ikke. For det gælder jo alting indenfor sundhed. Sundhed og normal vægt er et livstidsabonnement. Det virker kun, når du gør det. Det gælder ved træning og det gælder ved vægt. Taber du 40 kg med Keto og vender tilbage til din gamle kost, så vender den uregulerede appetit tilbage, du begynder at spise mere og snart er de 40 kg tilbage. Det samme gælder ved Wegovy. Det virker kun, når du gør det.

Men det bliver stadig interessant at følge udviklingen over tid. Vi spiser af tusinde andre grunde end sult og hvad gør man, hvis man efter succesfuldt vægttab med Wegovy, ser vægten krybe opad igen? Det kunne minde om samme desperation, vi ser hos dem, der har fået foretaget gastric bypass, tabt en hulens masse kilo men som så alligevel tager på igen. Fordi der var en del af problemet, der ikke var adresseret med den metode.

Folk stopper med Wegovy efter 1 år

De første undersøgelser er begyndt at vise, at de fleste stopper med Wegovy indenfor et år. Kun cirka en tredjedel fortsætter.

Og det er interessant, synes jeg, og den sammenhæng glæder jeg mig til at lære hvad handler om. Om det er prisen, bivirkningerne eller ønsket om at ‘klare det selv’, ved jeg ikke, men det gætter jeg på, vi bliver klogere på indenfor de kommende år.

Prisen på Wegovy – bør der være tilskud?

Der er i skrivende stund ikke tilskud til Wegovy og afhængigt af dosis koster det vist fra 1.000-2.400 kroner om måneden. Det er jo en anselig pris og som det er lige nu, er der mange, der må fravælge det, fordi det simpelthen ikke er en mulighed at finde i budgettet. Der er i forvejen en social slagside ved overvægt og fedme, og den bliver kun større her. De velstillede bliver slankere og de mindre velstillede forbliver overvægtige.

Holdningen om, at der ikke skal ydes tilskud til det, handler om, at man grundlæggende mener, at vægt er et personligt ansvar og igen at ‘man jo bare kan spise sundt og motionere’. Jeg er stadig ikke enig i den præmis. Vi yder i forvejen tilskud til alverdens anden medicin for lidelser, som også er ‘selvforskyldte’ (er ikke helt enig i at fedme er selvforskyldt), såsom skader efter rygning, alkoholforbrug, osv. Fedme er, som jeg ser det, i hvert fald delvist samfundsskabt. Og derfor kan jeg heller ikke se, hvorfor vi som samfund ikke skal betale for at afhjælpe problemet.

Jeg forstår, at der kan være nogle samfundsmæssige omkostninger ved et præparat, som så mange har brug for, men jeg gætter på, at det heller ikke er helt gratis at behandle de følgesygdomme, der kan være af et liv med fedme.

Som vi så med Corona, er der penge nok til det, vi vælger at prioritere…

I den bedste af alle verdener blev Wegovy udskrevet sammen med en recept på (ordentlig) kostvejledning og styrketræning.

Du behøver ingenting at gøre…

En ting, jeg dog ikke er vild med, er narrativet om, at man ikke behøver ændre livsstil men bare kan tage medicin i stedet. Det er det samme narrativ, der er blevet skabt med diabetes 2. Du kan ingenting selv gøre, du kan lige så godt lade være med at prøve. Her tag det her medicin og gå hjem og gør det samme, som du plejer.

Den holdning deler jeg på ingen måde, hverken med diabetes eller fedme, og går man den vej, tror jeg, vi kommer til at se, at folk kommer i knibe, hvis vi skruer tiden et par år frem. Vægt er ikke den eneste parameter for sundhed og er din vægt lavere og din livsstil usund, så er summen stadig usund.

Men mange, som jeg er i kontakt med, køber heller ikke ind på den. De lader medicinen være en støttende hånd i ryggen i en livsstilsomlægning, der indeholder sund kost (og træning). Ved at appetitten er bedre kontrolleret, er det nemmere at arbejde med at få indarbejdet nye sunde vaner og rutiner.

Wegovy og de samfundsmæssige konsekvenser

Det, jeg mindst kan lide ved Wegovy er, at det at vi har et medikament, der virker mod fedme, mindsker incitamentet for at løse fedmeproblematikken på samfundsplan. Fedme er skabt af det fedmefremmende samfund og standard-udfaldet af at leve i dette samfund er, at du bliver fed. Kun hvis du vælger at gøre noget andet end gennemsnittet, går du fri af det problem.

Ved bare at kunne udstikke en recept på Wegovy og derved undslippe fedmen, er der mindre grund til at gøre vores samfund mindre fedmefremmende. Jeg tror ikke, fedmeproblematikken skal løses med medicin alene.

Det er jo ikke, fordi der har været mange sundhedsfremmende tiltag i de sidste par år, tværtimod har jeg lyst til at sige, men jeg håber, at vi trods medicinen, kommer til at se mere fokus på forebyggelse og på at gøre det sunde valg til det nemme valg.

Risici ved Wegovy

Min største bekymring er i tråd med dette. Hvis du plejer at spise junk og nu bare spiser junk, bare mindre af det, samtidig med du tager medicin, bliver dit resultat nok anderledes, end hvis du kombinerede Wegovy med sund livsstil. Altså, det giver jo næsten sig selv.

Jeg synes, en risiko ved Wegovy også er for kraftig underspisning. Undertrykkes appetitten så meget, at du ender med at spise 500 kcal om dagen, vil du tabe meget muskelmasse. Helt op mod 40% af vægttabet, kan være muskelmasse, viser studier. Den bedste måde at nedbringe denne risiko er at gå langsommere ned i vægt, spise nok protein og styrketræne. Især styrketræningen ville jeg ønske fik mere plads i anbefalingerne fra myndighedernes side. Muskeltab er ikke noget at spøge med.

En veninde, jeg har, som har tabt mange kilo med Wegovy, fortalte, at hun i starten loggede sin mad for at sikre, at hun spiste NOK. Det synes jeg er et supertip og en meget ansvarlig måde at gribe det an på.

For stort kalorieunderskud og for lidt protein øger desuden risikoen for hårtab. Det er da fedt nok at være slank, men det er faktisk også meget fedt at have hår på hovedet.

Kan man tabe sig med Wegovy og derefter vedligeholde med Keto?

Dette er der også mange, der spørger om. Altså, kan man først tabe sig med Wegovy (i kombination med Keto eller anden sund livsstil) og derefter trappe medicinen ned eller ud og så bruge Keto og de appetitregulerende effekter, der er ved den kost, til at vedligeholde vægttabet? Det ved jeg af gode grunde ikke, men jeg synes da, det er værd at forsøge.

Om ikke andet kan man jo monitorere sin vægt over nogle måneder og vurdere, hvordan det går. Kryber den stødt op, kan man trække i håndbremsen og starte på medicin igen. Men kan man holde sin vægt inden for +/- et par kilo kunne det formentlig være en god løsning.

Kompleks problem

Fedme og behandling er en kompleks problematik og jeg er ikke sikker på, jeg er kommet hele vejen rundt om det.

Jeg håber dog, det er tydeligt, at der ingen fordømmelse er herfra, hvis du vælger at benytte dig af fedmemedicin som Wegovy. Jeg vil hellere end gerne hjælpe, hvis jeg kan det, og det gælder både, hvis du ønsker at nå dine mål med eller uden medicin.

Mange har spurgt om jeg ikke kan lave et produkt eller en plan til dem, der tager Wegocy, og det kan jeg som sådan godt. Men jeg ved ikke hvor meget mening, det giver, for mine anbefalinger til vægttab på almindelig vis, er de samme anbefalinger, jeg ville give til vægttab med Wegovy. Mine Keto produkter til vægttab er allerede lavet med fokus på protein og grøntsager. Og det er nøjagtigt det, jeg ville foreslå i denne situation også.

wegovy og Keto

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

9 kommentarer til “Wegovy og Keto”

 1. Hej Jane
  Skriver til dig da jeg nu har været på Wegovy i 2 1/2 uge og har tabt 5 kg,. det er jeg selvfølgelig fint tilfreds med.
  Jeg vil samtidig med at jeg tager Wegovy også gerne få mine madvaner til at handle om at spise på Low Carb fremadrettet. Jeg har tidligere fuldt keto planen – men synes det bliver for hårdt. Lige nu er det mængden af mad, der driller mig – da jeg overhovedet ikke er sulten og kun spiser meget lidt. (tror jeg altid har lidt af “sulten tarm” – men det er slut nu).

  Nu er det imidlertid sådan at sulten er minimal og jeg ofte sidst på dagen nærmest fornemmer en form for for lavt blodsukker – så jeg bliver irriteret og opkogt.

  Har du nogle forslag til hvordan jeg kan sammensætte mine måltider i løbet af dagen.
  Jeg står oftest op ved 8.30 tiden arbejder ikke mere – så nyder jeg kan sove længe.
  Vi går i seng ved midnatstid.
  Jeg har gigt og har ikke gode muligheder for at gå/cykle. Jeg forsøger at gå, når min krop tillader mig det.

  jJg synes at mange af dine argumenter og beskrivelser er så indlysende og logiske – derfor vil jeg gerne følge dig. Håber du kan hjælpe selvom jeg har fundet en “smutvej” til vægttabet.

  Med venlig hilsen
  Ilse Johansen,

  Svar
  • Hej Ilse
   Virkelige gode spørgsmål.
   Jeg synes, det er superfint at få en hjælpende hånd fra Wegovy, men hvis jeg var i dine sko, ville jeg gøre en stor indsats for at sikre, at vægttabet sker på en forsvarlig måde. Med det mener jeg, at det er vigtigt, at du stadig giver din krop det protein og de næringsstoffer, den har brug for. At gå ned i vægt for hurtigt og spise for lidt protein, kan give et stort muskeltab. Der er studier, der viser, at 40-50% af vægttabet på Wegovy risikerer at være muskelmasse. Det vil give helt andre problemer på sigt, så det vil jeg anbefale dig at prøve at arbejde med.
   Jeg forstår godt, det er svært, når appetitten er nedsat. Det, du kan gøre, er at tænke protein først i dine måltider. Dvs. at det første du lægger på tallerkenen er kød, fisk, fjerkræ, æg – evt. skyr og hytteost, hvis du er ok med mejeriprodukter. Hertil lægger du grøntsager og evt. lidt frugt og/eller sundt fedt. Når du spiser, spiser du også proteinkilden først, så du sikrer, at du får det vigtigste, inden mætheden sætter ind. Og hvis det er en hjælp, så spis flere små måltider efter denne skabelon.

   Når du får det skidt sidst på dagen og føler ‘lavt blodsukker’, er det, fordi du ikke har spist nok. Din krop skriger på protein og næringsstoffer. Lyt til den – den er ret klog. Du kan overveje i en periode at logge din mad i et program som madlog, så du kan følge med i at du faktisk spiser ‘nok’. Du kan også holde øje med vægten. Dit gennemsnitlige vægttab pr. uge skal helst ikke være større end 0,5-1 kg.

   Al bevægelse du kan lave vil være alletiders. Hvis du kan få hjælp, evt. i dit lokale fitnesscenter eller hos en fysioterapeut, til at lave noget styrketræning vil det have positiv effekt ift. bevaring af muskelmassen også. Og generelt er al bevægelse godt, så når kroppen er ok med det, går du eller bevæger dig det, du kan.

   Dette vil give dig et sundt vægttab med fokus på tab af fedtmasse. Det vil samtidig hjælpe dig til at indarbejde nogle gode mad- og bevægelsesvaner, det vil holde din forbrænding intakt og det vil give dig bedre muligheder for evt. at vægtvedligeholde uden brug af medicin, når du når dertil.

   Håber det kan bruges – og rigtig god vind med det❤️

   Svar
   • Hej Jane
    Mange tak for dit svar – jeg vil gøre mit bedste for at have fokus på at spise proteiner :-)
    Jeg er til hytteost og elsker det. Regner med at forsøge at holde mig på LowCarb kosten – det bliver ikke keto i denne omgang.
    Jeg vil forsøge at få indlagt besøg i motionscenter – fordi jeg også selv synes det er rart at træne fysisk – kan faktisk godt mærke effekten. Men nogle dage er det ikke muligt pga helbredet.

    Det var et godt svar – og jeg håber på fortsat god effekt af dine opskrifter og wegovy effekten.

    Rigtig god sommer.

    Med venlig hilsen
    Ilse Johansen

    Svar
 2. Saglig artikel og som altid med dine tydelige holdninger, Jane.
  Jeg googlede lige ‘Wegovy og Keto’, og (heldigvis) stod din artikel øverst. Jeg har tidligere haft gode resultater med Keto på din måde. Af mange årsager har jeg i denne omgang brug for lidt ekstra rygstøtte, for én gang for alle at komme i mål med et vægttab på 25-30kg, hvorfor jeg overvejer Wegovy.
  Hvor var det bare dejligt at læse om dit syn på Wegovy i almindelighed og specifikt i kombination med Keto à la Madbanditten.
  Jeg kunne ikke være mere enig, bl.a. omkring at kunne vedligeholde vægttabet efter Wegovy – det giver kun mening med livslang behandling, hvis man nærmest intet ændrer i sin livsstil. Det var netop derfor, jeg googlede de to ord sammen, for lige at bekræfte, at der ER en mulig kombination – for mig den eneste kombination (er ikke en “alt med måde”-type 😉)

  Svar
  • Så glad for at du kunne bruge artiklen og virkelig glad for at høre at den kom op på Google :))
   For seriøst, jeg forstår ikke den modstand mod vægttabsmedicin. Det er jo vitterligt et mirakel. Og kombinerer man det med sund kost (og styrketræning) har man et virkelig stærkt oplæg, både for selve vægttabet men måske endda også for at kunne vedligeholde uden hjælp senere.

   Svar
 3. Hej Jane

  Dejligt med en anerkendende artikel :-).

  Kort og godt: Har du en kostplan/madplan der kombinerer keto og wegovy, og altså med fokus på protein og grønt?

  Eller kan dine andre ketoplaner justeres fornuftigt?

  Hilsen
  Anette

  Svar
  • Hej Anette
   Alle mine Keto produkter er lavet med fokus på protein og grønt og ikke på fedt. Keto kostplanen ville være helt oplagt at kombinere med Wegovy, synes jeg. Den vil give et vægttab i et ansvarligt tempo og med fokus på at tabe mindst muligt muskelmasse i processen. Dette vil gøre fasen med vægtvedligehold nemmere efterfølgende❤️

   Svar
 4. Kære Jane. Tak for en saglig, oplysende og ikke-fordømmende artikel 🥰

  Er selv wegovy-bruger efter i årevis at have vejet for meget og forsøgt mig med forskellige måder at tabe mig, uden held. Til gengæld har jeg aldrig haft yo-yo vægt. Jeg håber derfor, at jeg, når jeg har tabt mig, kan “vedligeholde” min nye vægt uden at fortsætte på wegovy.

  Og jeg er fuldstændig enig med dig i, at wegovy skal understøttes med sund kost og træning, hvilket min læge iøvrigt også har anbefalet 🙂

  Men superdejligt at du anerkender at nogle kan have brug for hjælpemidler for at nå i mål 🙂

  Jeg er så træt af …. tag dig sammen… luk munden… indtag mindre end du forbruger… men husk lige at elske og acceptere dig selv samtidig… så skal det nok komme… 🙉🙊🙈

  Jeg vil tage fat i denne og dine andre inspirerende artikler, hvis jeg møder bump på vejen 🥰

  Tak for dig ❤️

  Svar
  • Så glad for at den kunne bruges. Jeg er virkelig forfærdet over at se diverse kommentarspor til artikler, der handler om dette emne. Det er jo forfærdelige syn, der er på mennesker, der lider af overvægt og fedme. Så utroligt trist. Jeg ser ikke folk blive udskammet på samme måde fordi de har brug for blodtrykssænkende medicin fx. Så underligt at vi opfatter overvægt og fedme som en karakterbrist. Jeg kan simpelthen ikke have det!🤯

   Svar