Virker Keto kun første gang?


Er du stødt på historierne om, at Keto kun virker første gang? At man har et såkaldt ‘one golden shot’ for at lykkes? Og er det sandt? Det handler denne artikel om.

Ofte hører jeg en historie som denne:

Man prøver Keto, og kiloene rasler af. Pga. omstændigheder i livet kommer man fra Keto igen, og kiloene sniger sig på igen. Når man så går i gang med Keto igen, går det hele supertrægt og langsomt. Den gode følelse, som man husker fra første gang, udebliver, og vægten står stædigt fast eller rokker sig kun langsomt.

Det får mange til at konkludere, at Keto kun virker første gang, eller at man har et såkaldt ‘one golden shot’ for at lykkes med Keto.

Men er det sandt?

Virker Keto kun første gang?

Nej, det er ikke helt sandt, men oplevelsen kan sagtens være helt ægte. 

Det, der gør forskellen fra første gang og de øvrige gange er, at Keto anden gang (og tredje og fjerde gang) ikke er lige så spændende.

Første gang var det som et stykke nyt skinnende legetøj. Helt anderledes end noget, man havde prøvet før. Wow, så spændende altså!! Kan man virkelig spise alt det lækre og tabe sig?

Og man gik til det med nærmest militær præcision. Gjorde alting lige efter bogen, og den ildhu gav pote. 

Anden gang er det ikke lige så sjovt. Det er surt og ikke spor spændende at skulle igennem Keto flu, og man er mere forfalden til de nemme løsninger eller til at gøre det ‘på sin egen måde’. 

Jeg spiser bare yoghurt med bær og mandler. Jeg kan ikke spise æg og kød om morgenen. Og jeg vil simpelthen beholde min mælk i kaffen!

Jeg napper lige en håndfuld nødder her, en ekstra humpel ost der. Jeg gider ikke have madpakke med, jeg spiser bare det, jeg kan i kantinen, det er sikkert fint.

Uh, er der vin? Et enkelt glas skader vel ikke. Man skal jo også leve. Og var mørk chokolade egentlig ikke ok?

Masser af bittesmå ting, som føles fuldstændig ubetydelige. Og som på mange måder også er ubetydelige. Men som stadig er dem, der, akkumuleret set, forklarer forskellen mellem, hvorfor det gik så godt første gang, og hvorfor det halter anden gang.

Keto er ikke magi. Keto hjælper til nedsat appetit, så man spiser mindre. Indtager man færre kalorier, end man forbrænder, går vægten ned. Det er den kedelige sandhed, som stadig gælder – også med Keto.

At lykkes med kalorieunderskuddet er dog nemmere sagt end gjort. Og det er derfor vi har lidt andre anbefalinger, når vi taler Keto til vægttab end Keto til vægtvedligehold.

Nogle gange virker Keto BEDRE anden gang…

Men det modsatte er faktisk også tilfældet. At Keto ikke virker første gang, men til gengæld virker bedre anden gang. Det skyldes som regel, at man første gang faldt i for mange Keto-begynderfælder eller kom i det forkerte Keto-selskab.

Denne kommentar, jeg fik forleden, illustrerer det meget godt:

83 kg “tung” tog jeg skeen i den anden hånd. Keto! Kom desværre på en værre deroute, og fandt en fuldstændig vanvittig gruppe på FB. Den gjorde mig keto radikal! Bulletproof, fløde, smør, you name it. Troede efter bedste overbevisning, at det var keto og den rette måde at leve efter principperne på. Folk som levede efter 0-10 kh pr dag, fastede i 30 dage udelukkende på bulletproof kaffe og vand. Ja jeg gjorde også selv forsøget, og nåede til dag 22, før mine organer sagde stop. Fuldstændig vanvittigt, set i retroperspektiv🙄

Jeg har alle dine bøger. KETO – optimer din.. har været min bibel. Så jeg glæder mig, Jane, til at modtage din nye bog, hvor jeg kan lære at komme på rette “vedligeholdelses-hylde”!  Jeg er 100% der, hvor jeg skal spise low carb, så med din nye udgivelse, af De bedste fra Madbanditten, fatter jeg håb for, at min misbrugshjerne kan finde ro❤️

Er der nogle fordele ved at have mange fejlslagne vægttabsforsøg bag sig?

Ja, jeg synes godt, man kan vende det til noget positivt.

Langt størstedelen af de mennesker, jeg er i kontakt med, har masser af fejlslagne forsøg bag sig. Og selvom det kan være et demotiverende udgangspunkt, medfører det ofte også en parathed ift. ændre livsstil én gang for alle. Nu skal det fannerme være!

Man er mere villig til at kigge sine egne blinde vinkler efter i sømmene. Man er mere parat til at acceptere, at det kræver en anden strategi, end man hidtil har brugt, og man er mere åben og modtagelig for hjælp. Grænsen for, hvad man er indstillet på at ændre for at få resultaterne, kan også have ændret sig.

Når man indser – sådan rigtigt indser – at quickfixet ikke findes, så kommer der ofte en villighed til at gå ind i det lange, seje træk i stedet.

Og det er der, der begynder at ske noget med resultaterne.

Vil du prøve Keto (igen)?

Er du der, hvor du er parat til at prøve Low Carb og Keto (igen) og gå helhjertet ind i det, vil jeg gerne guide dig på rette spor. Det, jeg kan hjælpe dig med er at forstå, at din varige livsstilsændring handler om uendeligt meget mere, end hvad du putter på tallerkenen, selvom det bestemt er vigtigt.

Men det, mange overser, er at det også kræver, at du får arbejdet med og ændret nogle af de tanker og overbevisninger, du har om mad og sundhed og om dig selv, dit værd og din evne til at tabe dig og komme endeligt af med de kilo.

Og det er ikke noget quickfix. Det er redskaber, som du kommer til at bruge fra nu af og til evig tid. 

Jeg har åbnet for vores lukkede medlemsside, så du kan få lov at snuse lidt til det, inden du beslutter dig, om det er noget for dig. 

Smugkig indenfor her >>

Og er du nysgerrig efter at læse, hvad andre har sagt og opnået, kan du se det her: Testimonials

Mere info her >>

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

13 kommentarer til “Virker Keto kun første gang?”

Skriv en kommentar

 1. Jeg tror – som med så mange andre ting – så har vi en tendens til at tage fat der, hvor vi slap … for at konstatere, at det kan jeg ikke finde ud af – og så kan det hele også bare være lige meget …

  Jeg kender det fra mit løb f.eks. da jeg stoppede med at løbe – da løb jeg 5 km … så når jeg efter halvandet år vil i gang med at løbe igen – forventer jeg at jeg kan løbe 5 km … hvilket jeg sjovt nok ikke kan efter, at have været total inaktiv i halvandet år – og så kan det jo også være lige meget – så kan jeg åbenbart ikke finde ud af at løbe mere – når jeg ikke engang kan løbe 5 km … det var i hvert fald en af de benspænd jeg har lavet for mig selv … mange gange!

  Hvis man falder af keto-vognen vil man nok bare tage fat der, hvor man var, da man faldt af – hvilket er dumt – for man faldt jo af … men uvanerne – som der, efter man er godt inde i ketosen, er lidt plads til – dem kan man ikke have i starten … her efter et år på keto-mad har jeg plads til mælk i min kaffe og en is (easis eller hjemmelavet) af og til og et glas vin fredag aften …hvis jeg faldt af og kom langt væk fra ketosen – så ville jeg skulle starter forfra med ketoflu og max 20 g kulhydrat om dagen – sikkert i 6 uger … min overvægts-misbrugs-hjerne ville lave et benspænd for mig – starte hvor jeg slap – med mælk i kaffen, is og vin og alt det, jeg har fundet frem til, at der er plads til nu … og jeg ville mislykkedes med keto – og enten beslutte, at det nok kun virker første gang – eller at jeg er for dum til at kunne finde ud af det eller noget andet som kunne forklare, hvorfor jeg ikke behøver at gøre noget (når det jo alligevel ikke virker, forstås) …

  Svar
  • Det er virkelig hovedet på sømmet, det du beskriver der. Det er lige netop tendensen med at starte hvor man slap, som gør, at det føles anderledes anden gang (og tredje og fjerde og femte gang). Det, der virker bedst, er jo der, hvor man går all-in. Også selvom det betyder at give slip på nogle af de ting med mange følelser knyttet til. Efter noget tid kan man løsne tøjlerne lidt, men den ægte magi sker faktisk der, hvor man accepterer præmissen ❤️

   Svar
 2. Hej Jane
  Jeg har prøvet dit online kursus og det var fantastisk. Virkede så godt på mig og jeg tabte mig.
  Kom fra det og har taget 13 kg på!.
  Jeg har stadig adgangen og sætter en alarm på mit ur men det er som om jeg ikke kan gennemgå det igen. Jeg hører et par afsnit og går i stå igen
  Har virkelig svært ved at komme tilbage til Keto. Kan man tabe sig på LCHF eller skal det være Keto? Og hvordan får jeg motivationen tilbage til at lytte til dine peptalks.
  Er startet motion (figure 8 fitness) som bare er skønt. Men vil have bugt med maden også
  Hvad kan jeg gøre?

  Svar
  • Hej Pernille
   Ååh, der findes desværre ikke noget nemt svar på det. For svaret er, at du skal møde op hver dag, gøre arbejdet/indsatsen og lade være med at give op. Ja jeg kan godt høre hvor nemt det lyder, men det er ikke nemt. Men det er det ENESTE, der virker. Ingen genveje, kun hårdt arbejde hver dag. Hårdt arbejde, som du er den eneste, der kan gøre for dig.
   Hvis motivation er din drivkraft, kommer du aldrig langt, for motivation er ekstrem flygtig og er i virkeligheden sjældent til stede. Nyd den, når den er der, men det er disciplin, der skal være det, du bygger dit fundament på. Mød op, gør det, det kræver, hver dag. Jo flere ting/vaner, du kan få automatiseret, så du ikke skal bruge tankevirksomhed og beslutningskraft på det, jo bedre. Læs om hvordan man skaber en vane her: Sådan skaber du nye vaner

   Du kan tabe dig på alt slags kost i kalorieunderskud. Low Carb, LCHF, High Carb, Keto. Er sukkertrang, snacktrang og hyppig sult problemer for dig, er det nemmere jo færre kulhydrater, du spiser. Men alt kan virke i kalorieunderskud. I perioder kan det hjælpe at løsne lidt, i andre perioder er det bedre at stramme. Jeg har skrevet om hvornår jeg selv gør det ene og det andet her.

   Vi kan sætte de daglige mails fra kurset i gang igen, hvis det kan være en hjælp? I så fald skriv til [email protected]

   Og til sidst: Jeg ved virkelig godt at det ikke er nemt og du skal ikke tro at jeg negligerer det. Det gør jeg virkelig ikke. Det er svært. Men der er desværre kun én vej…

   Håber det kan hjælpe dig lidt videre! You got this!💪🏼

   Svar
 3. Hej Jane,
  Lige et sidste spørgsmål herfra :)
  Hvad er dine tanker omkring Saltstick Saltkapsler i stedet for tsk salt.
  Får virkelig kvalme af vand med salt så kunne det være en erstatning?
  På forhånd tak for din tid.
  //Frederik

  Svar
  • Hej igen
   De indeholder alt for lidt salt og derfor vil du skulle tage utroligt mange for overhovedet at komme på niveau. Jeg opfatter ikke en så omfattende pillebaseret livsstil som noget langtidsholdbart, må jeg indrømme.

   Man kan vænne sig til meget. Også til salt i vand. Tag et stort iskoldt glas vand og rør en halv tsk (god) salt ud i. Put lidt citronsaft i hvis du synes. Eksperimenter med forskellige typer salt. De smager meget forskellligt. Himmalayasalt smager ikke af meget, synes jeg. Fortynd det yderligere, hvis det giver dig kvalme, så du doserer det mere løbende og ikke så pludseligt.

   Du kan også drikke bouillon. For mange er det rarere. Det smager jo som suppe :)

   Svar
   • Hej,
    Måske nogle vil kunne bruge min ide?
    Jeg har fundet frem til en slags drink, som jeg har nydt, mens andre indtog eks gin tonic.
    For mig fungerer den helt vildt godt.
    Start tanken er altså en cocktail.
    Jeg kommer god flagesalt (meldon, Himalaya el. Stillehavssalt) i et stort glas. Tilsætter friskpresset citron saft, isterninger og fylder op med danskvand.
    Hertil kan man tilsætte agurkeskiver, rosmarinkviste eller det man ellers ville forkæle sin gintonic med.
    Citronsaften tæller kulhydrater, har derfor reguleret i forhold til dagen – det har fungeret vildt godt og føltes mest af alt som lidt god selvforkælelse.

    Svar
 4. Hej Jane,
  Har forsøgt Keto omkring 100 gange snart, men jeg fejler gang på gang.
  Samme årsag hver gang: eftermiddag(15-17) Sult hvor sukkertrængen gør mig sindsyg indtil jeg giver efter.
  Hvad kan jeg gøre anderledes?
  Tænker du at hæve min morgenmad og frokost portion kunne hjælpe?
  Spiser typisk 3 æg med smør til morgen(7) og så typisk noget salat, avocado og noget pålæg protein (12:30 i kantine).
  Aftensmad er omkring 18 men har som regel spist en rulle center choko inden da…. :(

  Svar
  • Hej Frederik
   Yes, helt sikkert mere mad. Du spiser alt, alt for lidt protein og derfor spiser du alt muligt andet sidst på dagen, når din impulskontrol er lav. 3 æg er bare sølle 21 g protein, lidt pålæg til frokost måske 20 g hvis du er heldig. Jeg er kvinde og jeg spiser minimum 100 g protein om dagen og prøver at nå 120-130 g. Som mand vil du nok gerne ligge mellem 150-200 g (afhængigt af din størrelse og dit aktivitetsniveau. Så i stedet for 3 æg til morgenmad, skal du spise 3 æg (eller 4) + fx 100 g skinke. Og til frokost skal du finde en vej at oppe dit proteinindtag betragteligt. Og så skal du have styr på dit saltindtag. Udover at du salter din mad godt, skal du supplere med 1-2 tsk salt fordelt ud over dagen. Det kunne fx være 0,5 tsk salt, når du vågner, 0,5 tsk sidst på formiddagen, igen om eftermiddagen når sulten indfinder sig og måske igen til aften. Og alt dette skal du gøre hver dag, for så vænner du din krop af med det mønster, som den er lige nu er fanget i (at du skal have en ordentlig ladning kulhydrat om eftermiddagen). Sultsignaler er vaner og kommer på de tidspunkter, hvor du plejer at spise.

   Så 1) protein, 2) salt og 3) regelmæssige måltider på de samme tidspunkter. Så skal du se løjer :))

   Svar
   • Tusind tak for dit detaljeret svar Jane! Det sætter jeg virkelig stor pris på.

    Jeg vil implementere dine råd med det samme, og give det endnu et skud for jeg ved at min krop har det bedst med få kulhydrater.
    Vender retur med en lille tilbagemelding i løbet af ugen :)

    Svar