Vintertræthed


Er der mon andre end mig, der begynder at mærke en smule vintertræthed komme snigende? Vinterhalvåret er ikke min favorittid på året, som du ved, hvis du har læst med her på bloggen i flere år. Jeg har tendens til at blive lidt nedtrykt og lav på energi og i det hele taget føle mig lidt ved siden af mig selv.

Vintertræthed – ikke vinterdepression

Jeg kalder det med vilje vintertræthed og ikke vinterdepression, for jeg har tidligere lidt af vinterdepressioner af den slags, hvor jeg brugte alle mine kræfter på overhovedet at komme igennem min dagligdag, og resten af tiden tilbragte jeg under et uldtæppe på sofaen, imens jeg selvmedicinerede med chokolade.

Når vi kom til foråret og humøret steg, kiggede jeg altid tilbage på vinteren og tænkte, at det egentlig var en uværdig måde at tilbringe så mange måneder af året.

Jeg har det ikke længere sådan. I hvert fald ikke i samme grad. Jeg kan godt mærke, at min energi er lidt nedsat, men jeg føler mig ikke nedtrykt og “low”, i samme grad som tidligere. Og det er faktisk nogle år siden jeg har gjort det.

Mindre stresset

Jeg tilskriver en stor del af det, at jeg har fjernet stress fra ligningen. Jeg var meget stresset (ikke bare i ordets moderne betydning men ægte stresset), dengang jeg gik på mit gamle arbejde, og jeg var samtidig ret ked af mit liv og syntes, at jeg var på den helt gale kurs.

I dag har jeg et arbejdsliv, som jeg dels elsker, og som dels tillader mig at tage ting i mit eget tempo. Og jeg er ikke stresset længere. Jeg kan sagtens have perioder, hvor det kryber sig lidt tæt på, men det er mere akut stress over en kortere periode.

Hormoner…

Og så er der det med hormonerne, og det er lidt sværere at gisne om. Jeg  har jo fået fjernet min hormonspiral, men det er nok for tidligt at drage konklusioner på det.

Da jeg skrev om mit farvel til hormonel prævention, var der ret mange kvinder i kommentarfeltet, der nævnte, hvordan p-piller eller hormonspiral havde påvirket deres humør negativt.

Med de briller på var jeg hårdt ramt af vinterdepression, da jeg tog p-piller, i mindre grad med hormonspiralen og i temmeligt meget mindre grad nu, hvor jeg ikke bruger nogle af delene.

Men det er umuligt at vide, om det har betydning.

Den egentlig årsag kan jeg kun gætte mig til, men jeg kan prøve at se på de ting, jeg rent faktisk gør anderledes om vinteren nu i forhold til for 4-5 år siden.

Så hvad gør jeg anderledes?

 • Jeg tanker op på dagslys i efteråret, gerne med et efterårsbesøg hos min far i sydfrankrig.
 • Jeg prøver at få dagslys hver dag. Det lykkes langt fra hver dag, selvom man ellers skulle mene, at jeg har al mulighed for det. Men altså nogle dage er det jo som om solen aldrig står rigtigt op!
 • Jeg accepterer i langt højere grad, at mit overskud er mindre, og jeg er derfor lidt mere forsigtig med, hvor meget jeg fylder i min kalender i stedet for bare at klø på og tvinge mig selv til at magte det samme som i sommerhalvåret.
 • Jeg accepterer, at jeg har brug for mere søvn og går ofte i seng kl. 21-21.30. Søren griner lidt af mig men jeg sover mere om vinteren og det er ret vigtigt for mig.
 • Jeg prøver, så godt jeg kan, at spise ordentlig mad (og ikke helt så meget chokolade) – med varierende succes vil jeg sige…

Hvad gør du for at komme bedst muligt igennem vinteren? Hvis du altså overhovedet har nogle af de samme udfordringer som mig?

Opdatering på hormon-indlægget

Og jeg ved godt, at jeg skylder en opdatering på mit farvel til hormonel prævention-indlæg, men det er SÅ svært at skrive, for jeg står jo lige midt i det, og det er svært at sige noget egentligt om det endnu.

Samtidig synes jeg også, det er et emne, der fortjener at blive behandlet med lidt varsomhed. Denne blog har trods alt ret mange læsere. Så stay tuned. Jeg arbejder på det!

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

17 kommentarer til “Vintertræthed”

Skriv en kommentar

 1. Åh hvor det lyder bekendt med vintertræthed ☹ For et par år siden fik jeg en lysterapilampe som vækkeur, den bruger jeg hele året og det virker godt.
  I dag er vejret fantastisk og jeg har en fridag, så nu vil jeg tage en tur til København, nyde vejret og tanke op til resten af ugen.
  Ha en rigtig dejlig dag ?

  Hilsen Helle

  Svar
  • Hvor pudsigt du nævner det, jeg har tænkt hvert år at jeg vil have sådan en vækkeur og så kommer jeg altid fra det!
   Og ja, superdejligt vejr i går. Jeg gik også en lang tur og mærkede solen varme i ansigtet. Aaaah :)

   Svar
 2. Det er sjovt, som det rammer så forskelligt. Jeg er selv hårdt ramt i efteråret og får som regel de første symptomer medio september. De seneste år er jeg derfor begyndt at starte op med lysterapi allerede midt i august, selvom det virker helt åndssvagt, når det stadig er sommer. Til gengæld har jeg på den måde kunnet holde vinterdepressionen fra døren, og er sluppet med trætheden.

  Derudover er min strategi også at sove mere, og i det hele taget tillade mig at sætte tempoet lidt ned om vinteren

  Til gengæld har jeg det allerede markant bedre nu, hvor jeg også virkelig kan mærke, at lyset vender tilbage. Og så gør sne altså også noget godt for humøret for mit vedkommende :)

  Svar
   • Jeg bruger en Valkee, som er lysterapi via ørerne. Jeg tager “dobbeltdosis”, dvs. 24 minutter i alt, hver morgen fra midt august og frem til midt januar. Jeg er lidt i tvivl om man må indsætte links her, så det har jeg ikke gjort, men prøv at søge på Valkee, hvis det har interesse.

    Fordelen ved denne type er helt klart, at man kan tage sin lysterapi, mens man bevæger sig omkring og laver andre ting. Det er ihvertfald det, der gør, at jeg rent faktisk får det gjort hver dag.

    Svar
  • Jeg mærker det også straks, når vejret slår om. Som regel i oktober.
   Og dengang for mange år siden, da jeg brugte lysterapi var min erfaring også, at den krævede en tidlig start for at have effekt. Kom jeg først i gang med den hen i november/december, var det ganske enkelt for sent…

   Og ja, lys og sne er dejligt! Og det samme er de frostklare dage med sol. Lidt flere af dem, tak!

   Svar
 3. Jo tak! Jeg synes også godt jeg kan mærke vintertrætheden (har heldigvis aldrig lidt af vinterdepression). Og jeg har endda tanket varme og sol her i januar, men det er som om det ikke er nok … Til gengæld synes jeg, at alderen (41) har lært mig at lytte bedre og mere til mig selv, og derfor tror jeg, at jeg kommer bedre igennem vinteren end jeg tidligere har gjort. Jeg skruer ganske enkelt bare ned for energiudfoldelserne i forhold til hvad jeg har overskud til. Det betyder ikke, at jeg ikke stadigvæk ofte kigger i kalenderen og mentalt tæller ned til forår og sommer!

  De bedste vintersol-hilsner
  Rikke

  Svar
  • Jeg tror, du har ret! Alderen hjælper også mig – på mange områder faktisk men især med at blive mere accepterende om mig selv.

   Vi har også rejst hver vinter de sidste par år og det hjælper rigtigt nok lige i de uger man er væk, men min erfaring er desværre også, at effekten er ekstremt kortvarig. Ikke desto mindre giver vi det et forsøg til marts ;-)

   Svar
 4. Jeg går også tidligt i seng – og min bedre halvdel griner også, når jeg takker af kl. 21.30, men det er bare nemmere at fungere på en mørk dag, hvis jeg ikke er træt. Og så sørger jeg for at spise nogle farver – rødkål, avocado, hokkaido og andre farverige fødevarer. Så bliver det lidt mere eksotisk og “lyst” at spise ;)

  Svar
 5. Hvor er det pudsigt, jeg har lige tænkt i dag, at nu må den vinter godt snart få ende.

  Jeg savner den energi, som sol og sommer giver mig. Også er jeg træt af vintertøj og to små børn, der skal pakkes ind og ud af flyverdragter, vanter osv. Jeg glæder mig til bare ben og sandaler – og bare sollyset.

  Jeg accepterer, at jeg har mindre krudt her om vinteren, også sørger jeg også for at gå tidligere i seng. Søvn hjælper på meget. Også nyder jeg, når solen endelig skinner, når jeg cykler hjem fra arbejde.

  Svar
  • Åh ja, alt det tøj! Mine unger tager jo heldigvis nu selv deres på og af men nøj, hvor jeg godt husker dengang jeg skulle være en del af det. Men også bare mit eget tøj. Store tykke trøjer og store tunge jakker. Det er sgu lidt besværligt altså…

   Svar
 6. Vinter er i den grad også en blandet fornøjelse for mig. Især den sidste halvdel af januar og første halvdel af februar synes jeg er svær at komme igennem uden at hænge med næbet. En ting er, at der nogle dage bare er gråt konstant, som du selv nævner. Men det værste for mig er egentlig, at jeg er udpræget naturmenneske, og det er bare ikke nær så skægt at være udenfor i lange træk, når det er minusgrader og mørkt. Så jeg glææææder mig til aftenerne bliver længere! Synes det er svært at få bevæget sig nok i vintermånederne, og manglende bevægelse sænker jo vitterligt også blot humør og energiniveau yderligere. Jeg har endnu til gode at knække koden for, hvordan jeg kan holde mig til gladere i vintermånederne.

  Svar
  • Ja det samme her! Jeg elsker også at være udenfor og gå lange ture eller sidde i en solstråle og bare nyde. Og selvom jeg virkelig prøver at komme afsted i vintermåneder, giver det mig bare ikke helt det samme.. :-/

   Svar