Vindaloo er en skøn, krydret indisk ret, som virkelig kan give varmen. Oftest er vindaloo lavet med svinekød men dybest set kan du lave den med alle slags kød eller kylling.
Ingredienser
- 600 g lam i tern (eller okse, kylling, svinekød – hvad du foretrækker)
- 50 g løg finthakket
- 3 spsk koncentreret tomatpuré
- 0,5 liter vand eller bouillon
- 1 spsk sødning
- smagsneutral kokosolie til stegning
- salt og friskkværnet peber
- frisk koriander
Vindaloo-pasta (krydderiblanding)
- 5 fed hvidløg
- 2 cm frisk ingefær
- 0,25 tsk kanel
- 0,25 tsk nelliker
- 1 tsk stødt koriander
- 0,5 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk chiliflager
- 1 spsk garam masala
- 0,5 tsk gurkemeje
- 1,5 tsk stødt spidskommen
- 3 spsk æblecidereddike
Tilbehør
- 600 g blomkålsris med gurkemeje eller almindelige blomkålsris
Sådan gør du
- Blend hvidløg, ingefær, krydderier og eddike med lidt vand til en homogen pasta.
- Varm en god sjat olie op i en gryde. Sauter de hakkede løg i kokosolie til de begynder at få en smule farve.
- Tilsæt pastaen og kødet og brun det godt af i ca. 5 minutter.
- Hæld vandet på og tilsæt tomatpureen, kog op og skru derefter ned på lav varme.
- Lad retten simre i ca. 2 timer til kødet er mørt og saucen er tyknet en anelse.
- Smag til med sødning, salt og friskkværnet peber.
- Server med frisk koriander og blomkålsris (gerne gurkemeje-risene), og evt. en klat cremefraiche.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Vindaloo med kylling eller lam
Kylling vindaloo er populært også. Jeg har lavet denne her vindaloo-opskrift med lam, for vi er ikke så gode til at spise lam herhjemme. Tern af svinekød, okse eller kylling kunne dog også gå superfint og er nok lidt nemmere at få fingrene i. Hvis du vil se alle mine andre lækre indiske gryderetter, kan du gå på opdagelse i alle gryderetterne lige her.
Som tilbehør til denne dejlige indiske gryderet er blomkålsris jo helt oplagt for os, der gerne vil holde kulhydratindtaget lavt. Skal det være ekstra fancy, kan du prøve de lækre blomkålsris med gurkemeje til.
Hvis du har lidt mere tid, er det også oplagt at supplere retten med raita og de overraskende lækre naan-brød. De indeholder hverken mel, mælk eller æg.
Indisk vindaloo
Vindaloo kan også staves vindalho eller vindalu. Retten stammer fra Goa i Indien og har spredt sig til hele verdenen. Traditionelt er den lavet med tern af svinekød.
Vindaloo adskiller sig fra alle de andre indiske retter ved blandt andet ikke at indeholde yoghurt – derudover har den også en helt særlig smag men den lækre karry-pasta.
Hvis du ikke lige har alle krydderierne på hylden derhjemme, ville du nok også godt kunne slippe afsted med kun at bruge ingefær, hvidløg og en almindelig karry og, afhængigt af hvilken karry du bruger, evt. supplere med garam masala, ras el hanout eller rogan Josh som også indeholder kanel og nelliker.
Karry er jo også et blandingskrydderi, og det adskiller sig meget fra producent til producent, hvilke krydderier det består af. Den klassiske gule karry jeg typisk bruger, består af gurkemeje, spidskommen, koriander, gule sennepsfrø, paprika, fennikelfrø, hvidløg, sort peber og allehånde. Men jeg ved at mange også foretrækker at tilføje kardemomme, ingefær, nellike og kanel til deres karry hvis de hjemmeblander den.
Hejsa
Hvad kan man bruge i stedet for sødemiddel?
Jeg plejer ikke at have det i huset.
Du kan bare bruge almindeligt sukker.
Er de 2 timer med låg?
Synes ikke at sovsen tykner!!
Uden låg får den til at koge mest ind. Men den tykner jo desværre ikke som saucer med mel gør. Hvis du er ok med lidt ekstra stivelse/kulhydrat, kan en lillesmule maizena gøre en stor forskel.
Tak for svar 😀
Kan æbleeddike undvære?
Tak for mad..
Jeg lavede det i tern med 4 udskårne oksebøffer der måtte lade livet fra fryseren
Simrede 1,25 time , lidt sejt , fruen mener det for længe simre for oksekød
Men ellers var det lækkert med en symfoni af krydderier som blev fundet fra gemmerne og ikke alle de grøntsager som fyld der bare bliver til genbrugsmad dagen efter.
Hvordan gemmer man dine opskrifter
Ej hvor skønt at høre.
Jeg ved ikke hvordan du gemmer opskrifterne. Det er ikke en funktion, siden tilbyder (endnu)??
Vi har lige fået det med kylling her til aften. Og det smagte helt vanvittigt godt! ?
Min datter på 18 sagde hele to gange, at det smagte helt vildt godt + “det er lige mig!”.
Mand og datter fik almindelige ris, købt naanbrød og en skefuld græsk yoghurt 10% ved siden af. Selv fik jeg blomkålsris med gurkemeje og de var såå gode og tusind gange bedre end alm blomkålsris.
Normalt vælger jeg dampet broccoli, når der er sovs i retten. Men de gurkemeje-ris giver broccoli kamp til stregen. Dem skal jeg snart have igen.
Og Vindaloo skal helt sikkert på menuen, næste gang sønnike på 21 lægger vejen forbi. Tusind tak for endnu en vidunderlig smagsoplevelse ❤️
PS. Jeg lod kylligen i mundrette stykker simre i 20 min, hvilket var lige tilpas, når de var brunet godt af på begge sider i krydderi-pastaen.
Årh hvor fantastisk at høre. Det indiske køkken kan altså bare noget, og det er jo så taknemmeligt at lave kulhydratfattigt også.
Har lige lavet retten med Lam – det blev så godt ? Hvis jeg nu laver den med svin eller kylling, hvor længe skal det så simre?
Måske bare den halve tid, vil jeg sige…
Den smagte SÅ super godt! Tak fordi du deler :)
Hejsa
Lige et spørgsmål som måske er lidt tosset at spørge om, med hvad mener du med en spsk sødning ?
Kh Pia
Lidt sødning kan nogle gange lige være det, der afrunder smagen. Hvilken type sødning man vælger kan være et individuelt valg. Jeg har skrevet om mine foretrukne her: https://www.madbanditten.dk/soedemidler/
Hej Jane.
Det lyder bare så lækkert.
Kan retten laves i forvejen og fryses ned?
Mange hilsner Sandie
Ja det tror, jeg sagtens den kan – smager så dejligt :))
Kære Jane
Jeg har tabt otte kg på keto, men har ikke tabt mig de sidste to uger, øv, men jeg fortsætter, for maden er dejlig.
Men jeg har et spørgsmål:
Hvorfor kommer man i underskud af salt? Jeg har oplevet det flere gange, selv om jeg salter maden, jeg dehydrerer. Heldigvis kan to glas vand afhjælpe det, og så tager jeg en saltpille (købes på apoteket).
Vh Ingrid 76 år
Du er mere sårbar overfor forskydninger i væske- og saltbalancen, når du spiser keto, fordi dit insuliniveau er lavt og dine nyrer slipper mere væske. Og så fordi du nu spiser naturlig mad og derved ikke får den samme mængde salt ind som på en kost med mange forarbejdede (og meget saltede) madvarer.
At salte maden godt og supplere med 1-2 tsk salt pr. dag er en god tommelfingerregel. 1 saltpille er for lidt til at det kan gøre en forskel.
Det er normalt at vægttabet svinger. Læs mere her: https://www.madbanditten.dk/vaegten-staar-stille-paa-keto/
Lige lidt off topic… men må jeg spørge hvad dine erfaringer er med den fine cremefarvede le creuset gryde? Tager den slet ikke farve af sådan nogle mørke simreretter? :-)
Nej, slet ikke. Og ja, den er så fin :)
Jeg kan ikke helt forstå – hvis jeg nu bruger kylling i stedet. Bliver den så ikke knastør af at ligge i sovsen og simre i 2 timer?
Jo så ville jeg lade den simre lidt mindre.