Vikingegryde


Sådan en god vikingegryde er jo fantastisk aftensmad, når der skal gryderet på bordet.

Det klare frostvejr i dag gjorde, at jeg fik lyst til en god, gammeldags gryderet, og jeg kastede mig derfor over vikingegryde. Jeg ved ikke, hvad der er i en “rigtig” vikingegryde, men noget med svinekød og en god sovs. Min vikingegryde indeholder grøntsager, svinekød, bacon og en dejlig cremet sovs med smag fra karry og paprika, og den smager ganske forrygende.

Vikingegryde - opskrift på lækker og billig gryderet, som hele familien vil kunne lide.

Vikingegryde

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
4
|
30 min

Ingredienser

  • 200 g champignon
  • 200 g porre
  • 50 g løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk karry
  • 1 spsk sød paprika
  • 400 g svinekød skåret i tern
  • 100 g bacon i tern
  • 40 g koncentreret tomatpuré
  • 2,5 dl fløde
  • 100 g cremefraiche 38% 38%
  • salt og friskkværnet peber
  • 10 g smør ca. 1 spsk til stegning

Forslag til tilbehør

  • 450 g blomkål revet til blomkålsris

Sådan gør du

  • Hak eller snit løg, hvidløg, champignon og porrer fint. Jeg hakkede faktisk svampene også. Vega er ikke helt tosset med champignons konsistens, men når de er hakkede, bemærker hun dem ikke.
  • Opvarm smør eller kokosolie i en gryde og steg de hakkede løg, hvidløg, champignon og porre sammen med karry og paprika. Lad det stege i ca. 5 minutter.
  • Brun svinekød og bacon ned oveni blandingen. Lad det stege sammen i yderligere 5 minutter.
  • Tilsæt tomatpuré og fløde, rør rundt og lad det simre i måske 10 minutter.
  • Når du er ved at være klar, rører du cremefraiche ud i sovsen og smager til med salt og peber.
  • Server med blomkålsris eller almindelige ris (eller prøv at blande de to halvt af hvert, hvis familien ikke helt køber idéen om blomkålsrisene.) Når sovsen er god, går det normalt meget nemmere.

Noter

Server med blomkålsris eller almindelige ris (eller prøv at blande de to halvt af hvert, hvis familien ikke helt køber idéen om blomkålsrisene.) Når sovsen er god, går det normalt meget nemmere.

Jeg har jo en masse mennesker på kursus i øjeblikket (Kickstart) og de har snart sort bælte i at spise striks LCHF. Jeg tænkte derfor, at jeg da godt lige kunne vise mig som den gode rollemodel og være lidt striksere, end jeg plejer. Jeg har haft for meget om ørerne for længe, og det betyder altid for mig, at mine måltider skrider og bliver uregelmæssige og hovsa-agtige. Det skader vist ikke at få rettet lidt op på det.

Og så er det altid rart at spise noget mad, der hedder noget. Så når ungerne kommer og spørger: Hvad skal vi have at spise, mor? Så i stedet for at jeg mumler, at vi skal have noget med grøntsager, kød og sovs, så kan jeg højt og klart sige. Vikingegryde! Og de ved da ikke, hvad en vikingegryde er, men de bliver helt trygge ved, at det åbenbart er en kendt ret.

Andre, der oplever at ungerne opfatter det sådan?

Vikinge-diæt – det nye paleo?

For noget tid siden var jeg sammen med en fremtidsforsker, der sagde, at vikinge-diæt ville blive det nye store. Spis som en viking! Jamen man kan da lige se for sig, hvordan det kommer til at slå paleo på de her kanter. Og derfor altså også nu en lækker opskrift på vikingegryde. Har du prøvet den?

Vikingegryde - opskrift på lækker og billig gryderet, som hele familien vil kunne lide.

Bliv Sommerklar med Madbanditten

Vil du gerne af med vinterkiloene inden sommerferien, er det nu, du skal starte.

Læs mere her: Sommerklar med Madbanditten

 

 

89 kommentarer til “Vikingegryde”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej,

    Fin opskrift. En tsk. alm. taffel sennep giver altid et godt pift.

    Når det er en Vikingegryde så mener jeg at tilbehøret er en grov kartoffelmos. Gerne en mos iblandet andre rodfrugter. Ris og Vikinger syntes jeg ikke rigtig svinger :-)

    Svar
    • Da kartofler ikke hører i gruppen for lchf/keto så er det bedre at skifte kartoflerne ud med enten blomkålsmos eller broccolimos,så får man en god og lang mæthedsfornemmelse.

      Svar
  2. Kan man skifte tomatpuré ud med noget andet?
    Vores unger er allergiske overfor tomater (også opvarmede), så det er egentlig en generel problemstilling, da der ofte bruges tomatpuré i netop gryderetter.

    Mange tak for gode opskrifter, i øvrigt ;)

    Svar
    • Jeg tror du bare kan udelade det i de fleste tilfælde og afhængigt af retten evt. tilføje lidt bouillon/fond.

      Svar
  3. Hej Madbanditinde Jane
    Det var en dejlig ret som du skal have mange tak for.
    Brunede du kødet og Bacon først og hvilken slags kød ( Mørbad,skinke eller ???)brugte du ????
    Venlig Hilsen
    Freddie
    Ps. Læser først komentarerne nu og ja kan du så komme til tasterne og få rettet op på din fine opskrift :-)

    Svar
    • Åååh det er lidt træls, for det har jeg rettet for længe siden. Men det tyder på at du stadig ser en gammel udgave af siden. Jeg ved ikke om det skyldes dine indstillinger. Jeg har prøvet at slette cache. Jeg ved ikke hvad jeg ellers kan gøre for når jeg ser siden, er den rettet…

      Svar
    • Hej Jane
      Ikke for at stresse dig men uanset hvilken browser jeg bruger ser opskriften stadig ud som den jeg kommenterede på.
      Det der ser mærkeligt ud er dette
      3. Brun svinekød og bacon ned oveni blandingen. Lad det stege sammen i yderligere 5 minutter.
      Du mener vel ( Brun svinekød og bacon og kom det i blandingen )eller kan jeg ikke læse indenad
      Det smagte dejligt og dine opskrifter er ellers gode og velskrevne.

      Svar
      • Nå okay, det var en anden fejl, jeg tænkte på.

        Jeg bruner svinekød og bacon i gryden sammen med de hakkede løg, hvidløg, champignon og porre sammen med karry og paprika. Så jeg synes ikke, at det skal rettes. Hvis man vil stege det hver for sig, kan man dog sagtens bare gøre det. Jeg er mere den dovne type, når det kommer til at minimere opvask :))

        Svar
  4. Hej Jane,
    Tak for en fantastisk hjemmeside.
    Ved denne opskrift kan jeg ikke helt matche ingredienslisten med fremgangsmåden medmindre de 400 g svinekød er som skinkestrimler (men så ville jeg da skrive det?

    400 g svinekød skåret i tern

    3. Brun skinkestrimler og bacon ned oveni blandingen. Lad det stege sammen i yderligere 5 minutter.

    Svar
    • Ja sorry, det er der faktisk en der har gjort mig opmærksom på før. Med skinkestrimler mener jeg “svinekød i stykker/tern” og ikke skinke som i det, man putter på pizza. Jeg må hellere lige få rettet det godt igennem :)

      Svar
  5. Hejsa….
    Går igang nu med at lave vikingegryden til mand og barnebarn
    Spændende hvad de siger til den?

    Svar
  6. Jeg har prøvet mange gang t tabe mig.

    Jeg tænker på en ret min mor lavede der er ikke så mange grønsger i men det kan der gøres noget ved?

    Vi kaldte den. Kinesisk ris ret.

    Det var der i:
    Svinetern
    Coktielpølser
    Championg
    Syltet chalotteløg
    Karry
    Salt
    Ærter
    Tomatpuré

    Svar
    • Bare noget vilkårligt? Porre kan fint udelades. Måske også champignoner men de giver både lidt fylde og grundsmag. Eller tænkte du på noget specifikt?

      Svar
  7. Vikingegryde mig et vist sted….bevares den lyder lækker, men tomater og kryddeier som karry og paprika er begge lavet på peberfrugter som bekendt først blev indført til Europa fra Sydamerika efter 1492 langt efter vikingetiden, så mangler i da vist kun at komme kartofler i og jævne den med majsmel….det er en ommer

    Svar
  8. Hej
    Kan man godt bruge kylling som man skærer i små stykker istedet for svinekød? Jeg vil selvfølgelig skære kyllingen i mindre stykker og stege dem først:)

    Svar
      • Vi har prøvet med lidt af hvert, men kylling er vores favorit, også har vi putter peberfrugt i og evt blomkål stykker i også for at spise det lidt op. Og dernæst server vi det med kartoffelmos istedet ?

        Svar
    • Har lige prøvet denne ret her til aften, hold da op hvor var det lækkert, var nok lidt kreativ med karryen (da vi er 2 med forkølelse hergjemme) men bestemt ikke sidste gang vi laver det.

      Svar
  9. Er I fuld gang med at leve det .
    Jeg vil dog lade det ligge og simre en lille times tid og det jeg har gjort nu var at marinere kødet i olie/karry/sød paprika ca en times tid.

    Glæder mig :)
    Og tak for opskriften.

    Svar
  10. virkelig lækker opskrift. lavede det i søndags og igen idag. lader det dog små simre i 2-3 timer, så bliver det hele dejligt mørt ??

    Svar
  11. Uhm hvor lækkert! Har du prøvet at fryse rester af den ned? Er lidt usikker på om det kn fungere for retten ? Og tak for de mange inspirerende opskrifter!!

    Svar
  12. Mums, forbistret lækkert! Manden og jeg kom til at alt spise for meget, så næste gang halverer jeg lige opskriften ;)

    Svar
    • Ups, det har jeg vist hørt en gang eller to før ;-)

      (du kan også tage halvdelen af portionen fra og gemme den til næste dag eller fryse den. Så har du til en anden god dag :))

      Svar
  13. Det lyder lækkert?
    Jeg har fået indført gremet kylling i spinat hvor de dog får pasta/ kartofler til? da det er et bosted for unge med autisme, skal også ha en gryderet det kunne godt blive din vikinggryde, eller din ret med mørbrad i pakrikasovs.

    Svar