Sådan en god vikingegryde er jo fantastisk aftensmad, når der skal gryderet på bordet.
Det klare frostvejr i dag gjorde, at jeg fik lyst til en god, gammeldags gryderet, og jeg kastede mig derfor over vikingegryde. Jeg ved ikke, hvad der er i en “rigtig” vikingegryde, men noget med svinekød og en god sovs. Min vikingegryde indeholder grøntsager, svinekød, bacon og en dejlig cremet sovs med smag fra karry og paprika, og den smager ganske forrygende.

Ingredienser
- 200 g champignon
- 200 g porre
- 50 g løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk karry
- 1 spsk sød paprika
- 400 g svinekød skåret i tern
- 100 g bacon i tern
- 40 g koncentreret tomatpuré
- 2,5 dl fløde
- 100 g cremefraiche 38% 38%
- salt og friskkværnet peber
- 10 g smør ca. 1 spsk til stegning
Forslag til tilbehør
- 450 g blomkål revet til blomkålsris
Sådan gør du
- Hak eller snit løg, hvidløg, champignon og porrer fint. Jeg hakkede faktisk svampene også. Vega er ikke helt tosset med champignons konsistens, men når de er hakkede, bemærker hun dem ikke.
- Opvarm smør eller kokosolie i en gryde og steg de hakkede løg, hvidløg, champignon og porre sammen med karry og paprika. Lad det stege i ca. 5 minutter.
- Brun svinekød og bacon ned oveni blandingen. Lad det stege sammen i yderligere 5 minutter.
- Tilsæt tomatpuré og fløde, rør rundt og lad det simre i måske 10 minutter.
- Når du er ved at være klar, rører du cremefraiche ud i sovsen og smager til med salt og peber.
- Server med blomkålsris eller almindelige ris (eller prøv at blande de to halvt af hvert, hvis familien ikke helt køber idéen om blomkålsrisene.) Når sovsen er god, går det normalt meget nemmere.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Dine egne noter


Energiberegning
PR. PORTIONJeg har jo en masse mennesker på kursus i øjeblikket (Kickstart) og de har snart sort bælte i at spise Keto. Jeg tænkte derfor, at jeg da godt lige kunne vise mig som den gode rollemodel og være lidt striksere, end jeg plejer.
Jeg har haft for meget om ørerne for længe, og det betyder altid for mig, at mine måltider skrider og bliver uregelmæssige og hovsa-agtige. Det skader vist ikke at få rettet lidt op på det.
Og så er det altid rart at spise noget mad, der hedder noget. Så når ungerne kommer og spørger: Hvad skal vi have at spise, mor? Så i stedet for at jeg mumler, at vi skal have noget med grøntsager, kød og sovs, så kan jeg højt og klart sige. Vikingegryde!
Og de ved da ikke, hvad en vikingegryde er, men de bliver helt trygge ved, at det åbenbart er en kendt ret. Andre, der oplever at ungerne opfatter det sådan?
Vikinge-diæt – det nye paleo?
For noget tid siden var jeg sammen med en fremtidsforsker, der sagde, at vikinge-diæt ville blive det nye store. Spis som en viking! Jamen man kan da lige se for sig, hvordan det kommer til at slå paleo på de her kanter. Og derfor altså også nu en lækker opskrift på vikingegryde. Har du prøvet den?
Hvis du gerne vil se flere af mine gryderetter, kan du finde dem alle de gode gryder her.

Hej,
Fin opskrift. En tsk. alm. taffel sennep giver altid et godt pift.
Når det er en Vikingegryde så mener jeg at tilbehøret er en grov kartoffelmos. Gerne en mos iblandet andre rodfrugter. Ris og Vikinger syntes jeg ikke rigtig svinger :-)
Da kartofler ikke hører i gruppen for lchf/keto så er det bedre at skifte kartoflerne ud med enten blomkålsmos eller broccolimos,så får man en god og lang mæthedsfornemmelse.
Din forslag er fint til dem med almindelig kost. Men jeg gætter at du har ikke læst at det er en opskrift til dem der er på Keto diæt.
Kan man skifte tomatpuré ud med noget andet?
Vores unger er allergiske overfor tomater (også opvarmede), så det er egentlig en generel problemstilling, da der ofte bruges tomatpuré i netop gryderetter.
Mange tak for gode opskrifter, i øvrigt ;)
Jeg tror du bare kan udelade det i de fleste tilfælde og afhængigt af retten evt. tilføje lidt bouillon/fond.
Hej Madbanditinde Jane
Det var en dejlig ret som du skal have mange tak for.
Brunede du kødet og Bacon først og hvilken slags kød ( Mørbad,skinke eller ???)brugte du ????
Venlig Hilsen
Freddie
Ps. Læser først komentarerne nu og ja kan du så komme til tasterne og få rettet op på din fine opskrift :-)
Åååh det er lidt træls, for det har jeg rettet for længe siden. Men det tyder på at du stadig ser en gammel udgave af siden. Jeg ved ikke om det skyldes dine indstillinger. Jeg har prøvet at slette cache. Jeg ved ikke hvad jeg ellers kan gøre for når jeg ser siden, er den rettet…
Hej Jane
Ikke for at stresse dig men uanset hvilken browser jeg bruger ser opskriften stadig ud som den jeg kommenterede på.
Det der ser mærkeligt ud er dette
3. Brun svinekød og bacon ned oveni blandingen. Lad det stege sammen i yderligere 5 minutter.
Du mener vel ( Brun svinekød og bacon og kom det i blandingen )eller kan jeg ikke læse indenad
Det smagte dejligt og dine opskrifter er ellers gode og velskrevne.
Nå okay, det var en anden fejl, jeg tænkte på.
Jeg bruner svinekød og bacon i gryden sammen med de hakkede løg, hvidløg, champignon og porre sammen med karry og paprika. Så jeg synes ikke, at det skal rettes. Hvis man vil stege det hver for sig, kan man dog sagtens bare gøre det. Jeg er mere den dovne type, når det kommer til at minimere opvask :))
Hej Jane,
Tak for en fantastisk hjemmeside.
Ved denne opskrift kan jeg ikke helt matche ingredienslisten med fremgangsmåden medmindre de 400 g svinekød er som skinkestrimler (men så ville jeg da skrive det?
400 g svinekød skåret i tern
3. Brun skinkestrimler og bacon ned oveni blandingen. Lad det stege sammen i yderligere 5 minutter.
Ja sorry, det er der faktisk en der har gjort mig opmærksom på før. Med skinkestrimler mener jeg “svinekød i stykker/tern” og ikke skinke som i det, man putter på pizza. Jeg må hellere lige få rettet det godt igennem :)
Hejsa….
Går igang nu med at lave vikingegryden til mand og barnebarn
Spændende hvad de siger til den?
Jeg har prøvet mange gang t tabe mig.
Jeg tænker på en ret min mor lavede der er ikke så mange grønsger i men det kan der gøres noget ved?
Vi kaldte den. Kinesisk ris ret.
Det var der i:
Svinetern
Coktielpølser
Championg
Syltet chalotteløg
Karry
Salt
Ærter
Tomatpuré
Lavede vikingegryden her til aften . Det da ligegodt det bedste jeg længe har indtaget ??
Kan man undlade noget i din vikingegryderet
Bare noget vilkårligt? Porre kan fint udelades. Måske også champignoner men de giver både lidt fylde og grundsmag. Eller tænkte du på noget specifikt?
Hvor kan man finde creme fraiche 38%?
Jeg giver snart op ?
Eeej er det så svært? Jeg køber det hos nemlig, Irma og forleden i Lidl. Men 18% kan fint bruges også??
Jeg kan ikke finde det med den høje version i hverken min lokale Meny eller Fakta.
De 2 butikker har versionen med 15-18% ?
Min Meny har det faktisk, slår det mig lige. Den lækre fra Øllingegaard. Men ellers ja, 18% er også fint :)
Hej Merete
Jeg køber den økologiske 38% fra Thise i Føtex.
Vh Susanne
Vikingegryde mig et vist sted….bevares den lyder lækker, men tomater og kryddeier som karry og paprika er begge lavet på peberfrugter som bekendt først blev indført til Europa fra Sydamerika efter 1492 langt efter vikingetiden, så mangler i da vist kun at komme kartofler i og jævne den med majsmel….det er en ommer
Ej Michael, hvor bogstaveligt tager du lige en opskrift? Det er da en ommer!
Retten er fra Restaurant Viking i Aarhus, derfor ?
Hej
Kan man godt bruge kylling som man skærer i små stykker istedet for svinekød? Jeg vil selvfølgelig skære kyllingen i mindre stykker og stege dem først:)
Det er jeg helt sikker på at du sagtens kan!
Vi har prøvet med lidt af hvert, men kylling er vores favorit, også har vi putter peberfrugt i og evt blomkål stykker i også for at spise det lidt op. Og dernæst server vi det med kartoffelmos istedet ?
Har lige prøvet denne ret her til aften, hold da op hvor var det lækkert, var nok lidt kreativ med karryen (da vi er 2 med forkølelse hergjemme) men bestemt ikke sidste gang vi laver det.
Er I fuld gang med at leve det .
Jeg vil dog lade det ligge og simre en lille times tid og det jeg har gjort nu var at marinere kødet i olie/karry/sød paprika ca en times tid.
Glæder mig :)
Og tak for opskriften.
Kan man godt spiser det her vikinggryd ved i ketokost :)?. Det er min 3 Dag på det.
Vh anhthu
Det tænker jeg man fint kan men det er vigtigt at forstå at det ikke er opskrifterne, der ‘er keto’, men derimod dit samlede kulhydratindtag for dagen, der dikterer om din kost er keto-venlig eller ej. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/er-det-keto/ (eller endnu bedre: køb/læs KETO-bogen)
virkelig lækker opskrift. lavede det i søndags og igen idag. lader det dog små simre i 2-3 timer, så bliver det hele dejligt mørt ??
Uhm hvor lækkert! Har du prøvet at fryse rester af den ned? Er lidt usikker på om det kn fungere for retten ? Og tak for de mange inspirerende opskrifter!!
Mums, forbistret lækkert! Manden og jeg kom til at alt spise for meget, så næste gang halverer jeg lige opskriften ;)
Ups, det har jeg vist hørt en gang eller to før ;-)
(du kan også tage halvdelen af portionen fra og gemme den til næste dag eller fryse den. Så har du til en anden god dag :))
Det smager FANTASTISK.. 5 ud af 5 stjerner
Smagte super godt. havde dog ingen cremefraiche, men ungerne elskede det
Det lyder lækkert?
Jeg har fået indført gremet kylling i spinat hvor de dog får pasta/ kartofler til? da det er et bosted for unge med autisme, skal også ha en gryderet det kunne godt blive din vikinggryde, eller din ret med mørbrad i pakrikasovs.
det kan da ikke passe at kødet kun skal stege 2 gange 5 min.
Det passer fint at kødet kun lige brunes og derefter steger færdig imens det simrer i sovsen.