Sådan en god vikingegryde er jo fantastisk aftensmad, når der skal gryderet på bordet.
Det klare frostvejr i dag gjorde, at jeg fik lyst til en god, gammeldags gryderet, og jeg kastede mig derfor over vikingegryde. Jeg ved ikke, hvad der er i en “rigtig” vikingegryde, men noget med svinekød og en god sovs. Min vikingegryde indeholder grøntsager, svinekød, bacon og en dejlig cremet sovs med smag fra karry og paprika, og den smager ganske forrygende.
Ingredienser
- 200 g champignon
- 200 g porre
- 50 g løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk karry
- 1 spsk sød paprika
- 400 g svinekød skåret i tern
- 100 g bacon i tern
- 40 g koncentreret tomatpuré
- 2,5 dl fløde
- 100 g cremefraiche 38% 38%
- salt og friskkværnet peber
- 10 g smør ca. 1 spsk til stegning
Forslag til tilbehør
- 450 g blomkål revet til blomkålsris
Sådan gør du
- Hak eller snit løg, hvidløg, champignon og porrer fint. Jeg hakkede faktisk svampene også. Vega er ikke helt tosset med champignons konsistens, men når de er hakkede, bemærker hun dem ikke.
- Opvarm smør eller kokosolie i en gryde og steg de hakkede løg, hvidløg, champignon og porre sammen med karry og paprika. Lad det stege i ca. 5 minutter.
- Brun svinekød og bacon ned oveni blandingen. Lad det stege sammen i yderligere 5 minutter.
- Tilsæt tomatpuré og fløde, rør rundt og lad det simre i måske 10 minutter.
- Når du er ved at være klar, rører du cremefraiche ud i sovsen og smager til med salt og peber.
- Server med blomkålsris eller almindelige ris (eller prøv at blande de to halvt af hvert, hvis familien ikke helt køber idéen om blomkålsrisene.) Når sovsen er god, går det normalt meget nemmere.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Jeg har jo en masse mennesker på kursus i øjeblikket (Kickstart) og de har snart sort bælte i at spise Keto. Jeg tænkte derfor, at jeg da godt lige kunne vise mig som den gode rollemodel og være lidt striksere, end jeg plejer.
Jeg har haft for meget om ørerne for længe, og det betyder altid for mig, at mine måltider skrider og bliver uregelmæssige og hovsa-agtige. Det skader vist ikke at få rettet lidt op på det.
Og så er det altid rart at spise noget mad, der hedder noget. Så når ungerne kommer og spørger: Hvad skal vi have at spise, mor? Så i stedet for at jeg mumler, at vi skal have noget med grøntsager, kød og sovs, så kan jeg højt og klart sige. Vikingegryde!
Og de ved da ikke, hvad en vikingegryde er, men de bliver helt trygge ved, at det åbenbart er en kendt ret. Andre, der oplever at ungerne opfatter det sådan?
Vikinge-diæt – det nye paleo?
For noget tid siden var jeg sammen med en fremtidsforsker, der sagde, at vikinge-diæt ville blive det nye store. Spis som en viking! Jamen man kan da lige se for sig, hvordan det kommer til at slå paleo på de her kanter. Og derfor altså også nu en lækker opskrift på vikingegryde. Har du prøvet den?
Hvis du gerne vil se flere af mine gryderetter, kan du finde dem alle de gode gryder her.
Her prøves kræfter med Vikingegryden, den passer til det kolde vejr.. Jeg har dog prøvet at tilføje noget fintsnittet hvidkål også.. Mere fordi jeg havde en rest liggende..
Tak for super dejlig inspiration til lækkert mad.. ?
Lavede denne her hjemme i kollektivet, folk var ællevilde, jeg lavede dog kartoffelmos til, men det smagte nu også meget godt :)
Yay, hvor fedt at høre! tak Jonas!
Mon man kan skifte fløde og cremefraichen ud med kokosmælk ift. Laktoseintolerans? Eller har du andre forslag? ?
Hej Jane
Faldt over din opskrift og tænkte straks at med sådan et trist vejr og et overflod af fadkotteletter i fryseren, som manden ikke gider spise, de bliver så tørre siger han. Så var det da perfekt at skære dem i tern og bruge til vikingegryde.
Det er sådan nogle lækre opskrifter du kommer med TAK….
god lørdag hilsen Louise
Fantastisk! Og tak for de pæne ord :)
Hej Jane, jeg har prøvet at finde en mail eller noget at kontakte dig på. Et takeawaysted bruger dit billede her, jeg tvivler på de har fået lov, så jeg ville lige give dig beskeden.
Åh tak! Det har de helt sikkert ikke fået lov til! Du må gerne sende navnet på stedet til support@madbanditten.dk
Herhjemme er det sådan, at hvis man laver en suppe, som måske ikke helt vil falde i knægtens smag, så fyrer man bare en porre i, giver det en tur med stavblenderen og kalder det turtlesuppe – så smager det helt fantastisk og bliver spist med stor begejstring ?
Haha, virkelig? En porre! Og turtlesuppe er da et genialt ord. Gid jeg havde tænkt på det, da mine unger var mindre! :)
Har lige læst det på Pinterest.
Min læge siger mit kolesterol tal er for højt, men jeg må gerne tage lidt på i vægt, kan det forenes med LCHF?
Hej Harry
Jeg kan ikke rådgive om sygdom, så det forbehold vil jeg lige starte med at tage.
LCHF kan rigtigt nok være gavnligt for kolesteroltallet og jeg tror såmænd godt, det kan forenes med at gå op i vægt. Udfordringen er at vægtopgang kræver kalorieoverskud og det kan være svært at spise sig til kalorieoverskud på LCHF, da maden mætter meget. I det tilfælde ville jeg nok prøve at hente de ekstra kalorier fra sunde fedtkilder som fx nødder, smør, kokosolie etc. og samtidig spise fri mængde grøntsager, evt. suppleret med lidt rodfrugter også.
Rigtig god vind.
Nøj det smagte godt.
Ovenstående var menuen hertil aften (med blomkålsris)
Min søn på 2,5 år så skeptisk ud, da han tog første mundfuld. Men så udbryder han: det er meget godt mor! ?
Datteren på 8 mdr, SKOVLEDE ind…. tænk der kan være så meget i så lille en mave ?
Så det er klart godkendt herfra ?
Haha, hvor godt! Seje unger!!
Kruspersille kan varmt anbefales som prikken over i’et!
Hihi… nej kender det ikke fra mine børn….. men fra min mand?
Hej
Hvor mange kalorier er der i en portion vikinggryde
Mit gæt er at der en 4-500 kcal pr. portion. Afhængigt af hvor mange I er om at dele den selvfølgelig :)
Hvor er gryden på billedet fra :-P ?
Av, det kan jeg faktisk ikke huske og det står ikke på den. Mit bedste gæt er at den fra GreenGate. Hvis ikke, så Bloomingville men den er et par sæsoner gammel…
Mine børn nægter bare at spise sovs – uanset om det hedder noget eller ej
Hvad spiser de så?
Øj, det lyder lækkert… Har du evt. forslag til andre grøntsager, man kan komme i? Revet gulerod eller squash? Peberfrugt?
Kh. Birgitte
Ja! Det hele vil være lækkert!
Jeg bruger tit revet hokkaido i kødsauce, det koger let ud og gør det hele cremet og lækkert. Tænker dette også kunne funke her :-)
Sikke et lækkert forslag! Tak??
Hos os er vikingegryde en gryderet med svinekød, der er kogt i øl og uden karry, men ellers ligner opskriften meget din ☺️
Spændende med øl! Det var jeg aldrig kommet på :)
Hej Jane,
Tror du man kan putte cocktail pølser i? Bare fordi jeg elsker cocktailpølser og gryderet!
Så meget JA!! Tag i den forbindelse også et kig på paprikagryden: https://www.madbanditten.dk/paprikagryde-med-kylling-bacon-og-cocktailpoelser/
Min unger har det på samme måde – der opstår panik og nervøsitet hvis ikke dagens ret hedder noget…
Jeg ville sådan ønske, jeg var sådan en, der var god til at finde på navne men jeg er en klovn til det… :-/
Hej Jane. Hvad koster sådan et LCHF kickstart forløb? Jeg kan ikke finde priser nogen steder. Lyder rigtig spændende og straks skrevet mig op til at få info næste gang du starter op. Jeg spiser forholdsvis striks lchf, men er i tvivl om jeg sammensætter måltiderne ordentligt. Derfor tænker jeg at sådan et forløb ville være godt for mig.
Nej det er da vist rigtigt, at prisen ikke er på lige nu. Forløbet på 28 dage koster 1.599,- og indeholder alt det, du kan læse om i linket :)
Hej Jane.
Tænker at den vel også kan laves med kylling?
Helt sikkert??
Kan man genopvarme retten ..? Mere fordi cremefraichen skal i inden servering..
Det tror jeg faktisk, jeg har gjort uden de store problemer…