Enten elsker man valnøddebrød, eller også går man langt udenom dem. De der mørke brød eller boller fra bageren med store, grove stykker valnødder og en anderledes lidt sødlig smag. Jamen, jeg elsker dem! Eller elskede. For det er nogle år siden sidst for mit vedkommende.
Valnøddebrød – helt naturligt!
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 4 dl hørfrø (malet til mel)
- 2 spsk loppefrøskaller
- 250 g valnødder groft hakkede
- 1,5-2 tsk salt
- 2 tsk bagepulver
- 0,5 spsk tørret rosmarin
- 6 æg
- 250 g cremefraiche 38% (eller 1½ dl vand og 2 spsk kokosolie for en mælkefri variant)
Sådan gør du
Udblødte valnødder
- Hvis du har tid, kan du vælge at starte en halv dag før ved at lægge valnødderne i blød i koldt vand.
- Skift vandet ind imellem, og du vil se, at vandet er blevet helt gulbrunt, og valnødderne bliver lysere og lysere for hver gang. Ved at have dine valnødder i blød, udskiller du bitterstofferne, og tilbage er bare valnøddernes rene, fine smag.
Valnøddebrød
- Tænd ovnen på 170 grader.
- Mal hørfrø og loppefrøskaller til fin mel i en kaffemølle.
- Bland de grofthakkede valnødder heri sammen med bagepulver, salt og krydderi.
- I en anden skål pisker du æggene og blander dem med cremefraiche/vand-kokosolie, og til sidst blander du æggedelen over i skålen med de tørre dele.
- Rør dejen godt sammen og lad dig ikke skræmme af, at den er lidt våd. Fibrene fra hørfrøene og loppefrøskallerne skal nok få suget den væske til dig.
- Hæld dejen op i en sandkageform beklædt med bagepapir og glat overfladen med en dejskraber, evt, dyppet i lidt koldt vand.
- Bag brødet i den nederste del af ovnen i 60 min. på 170 grader.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
I hvert fald i deres traditionelle form. For det kan sagtens lade sig gøre at bage et valnøddebrød helt uden mel. Det bliver naturligvis ikke ligesom bagerens, men det hører stadig til mine favoritbrød. Valnøddebrødet var også min første oplevelse med, at man kunne bage brød af rene, naturlige ingredienser og få det til at smage godt. Så godt, at andre i familien også gerne spiser det.
Valnøddebrødet er meget fiberholdigt og bliver derfor også hurtigt tørt. Jeg opbevarer brødet skåret i skiver og adskilt af madpakkepapir i fryseren, og så tager jeg det antal skiver op, jeg skal bruge. Det gør jeg i øvrigt med alle de brød, jeg bager. Det er en dyr fornøjelse at bage melfrit, hvis man ender med at smide halvdelen ud, fordi det er blevet tørt og kedeligt.
Hej Jane,
Elsker valnødder og rådet med at ligge dem i vand er genialt.
Har det lidt stramt med hørfrø, og fik heller ikke malet dem helt til mel, da jeg ikke har en kaffemølle.
Er der noget jeg kan bruge i stedet for hørfrø?
Og hvis, hvad vil mængden så være?
Er så glad for mit plus medlem, bruger Madlog her lige i starten, så jeg har styr på kalorierne også.
På forhånd tak, hilsen Anja
Hej Anja
Jeg ved ikke lige med denne opskrift. Dels er den fra 2011 og jeg har ikke lavet den siden og dels er hørfrøene jo hovedingrediens. Det er altid svært at tage hovedingrediensen ud. Jeg tror, det kunne give et bedre resultat at finde en anden brødopskrift, uden hørfrø, og så tage udgangspunkt i den. Det kunne fx være dejen fra fiberbollerne eller fra toastbrødet. Evt. det lyse formbrød hvis det gerne må være sødligt i det. Min erfaring er at man får bedre resultat på den måde end ved at erstatte.
Og så dejligt du er glad for PLUS – det er jeg glad for at høre❤️
Hej Jane,
Jeg har en hel del valnøddemel stående – har kigget på dine opskrifter på valnøddebrød, men de bruger (vist nok) alle malede hørfrø som ‘mel’ – kan jeg udskifte hørfrø med valnøddemelet eller har du andre forslag til anvendelse.
På forhånd tak,
Tina
Hej Tina
Jeg ved ikke rigtigt, jeg tror, det er nemmere hvis du kigger mine øvrige brødopskrifter igennem. Der er masser af inspiration til hvordan du kan gribe det an.
De to valnøddebrød bagte jeg i 2011-2012 og jeg har ikke rigtigt brugt malet hørfrø som mel siden. Jeg er lidt usikker på hvad der sker med de sarte, blottede fedtsyrer, når de opvarmes, for at være ærlig…
kan man bruge kardemomme i stedet for rosmarin?
Tjah det vil jo godt nok give et helt anderledes brød. Måske lav lidt andre justeringer også, så du får et sødligt brød i stedet. Og mængden skal i hvert fald være mindre.
Hej
Jeg har lige skrevet til dig på det andet valnøddebrød du har. Hvad er forskellen på de 2 brød? Opskrifterne er stort set ens, men det andet brød er meget lysere….
Irene
Hej Jane.
Jeg er lige startet (er på 9. dag) har det rigtig godt, har allerede nu fået mere energi, er ikke nød til at sove midt på dagen. Jeg skal til at bage valnøddebrødet og glæder mig til at smage det.
Update
Har bagt det idag og shame on you….;)
Nyt ynglings brød – har allerede fortærret 2 skiver med tandsmør…
resten ryger i fryseren :)
ooops, sorry ;-)
Jeg elsker valnødder og mangler lidt lækkert til fryseren:)
Desværre er det et dårligt år for valnødder :(
Tusind tak! Jeg ELSKER valnødder, og var da slet ikke klar over dét med at lægge dem i blød. Har faktisk lige fået en hel bærepose valnødder fra en kollega’s have – det var da oplagt at bage dette smukke brød. -Og så lige med en skive ost på og en kop the til. Mmmmm.. :-)
Jeg har før lavet et kernebrød uden mel – det opbevare jeg i køleskabet – fundet super!
Tror du man kan gøre det samme med det her brød? :)
Det tør jeg faktisk ikke sige. Valnøddebrøddet bliver hurtigere tørt end det kernebrød, jeg plejer at lave af hele kerner, fordi hørfrøene her er malet til mel i stedet for at være brugt hele.
Ser lækkert ud! Det SKAL prøves! Tak!!
Ahhh! Så det er hemmligheden! Jeg kan faktisk ret så godt li valnødder, de bliver bare så bitre… Valnøddemel i kage eller andet..
Tak!!
Det var lige præcis hemmeligheden bag lækre valnødder. De kan tørres let i ovnen ved lav temperatur og så har man en lille gude-snack.
Imponerende! Flot brød :)
Uhm Jane, den opskrift er nu også røget på min ‘to try’-liste ;-)
Det ser lækkert ud. Drømmer allerede om en lun skive med kold øko. smør – tandsmør selvfølgelig ;-P
Ha’ en dejlig mandag.
KH
– frk. sveske