Bente: Vægttab og mental sundhed med Keto


Bentes historie, som du kan læse her i dag, er historien om at tabe 21 kg, selvom overgangsalderen gør sit til at stikke en kæp i hjulet, som hun selv beskriver det. Men det er ikke bare en historie om tabte kilo, det er også en vigtig historie om, hvordan den vigtigste forandring faktisk sker indeni. Forinden havde Bente ellers som de fleste andre en idé om, at det var en skrap kur og et hurtigt vægttab, der skulle løse problemet. Også selvom tidligere erfaringer sagde, at den strategi gav lige så hurtig vægtøgning efterfulgt af skyld, skam og selvlede. Indsigten om, at hun var ved at udvikle sig til en udgave af sig selv, som hun dybest set ikke ønskede at være, fik hende til at ændre kurs.

Keto og den mentale forandring

At Keto gør noget ved sindet, er noget, som mange mennesker har forsøgt at beskrive for mig igennem årene. De bruger forskellige ord for det. Der er kommet ro på min krop, siger mange. Det er, som om maden, jeg spiser, påvirker min selvfølelse og måden, jeg tænker om mig selv. Eller som Bente beskriver det:

Det er, som om min krop fungerer optimalt nu. Som om mit egentlige ‘jeg’ er blevet hentet tilbage fra det skjulte. Verden er igen i farver.

Ja, det lyder diffust og det kan være svært at forestille sig det, hvis man ikke har prøvet. Herregud det er jo bare mad. Ja, det er det. Men effekten går meget længere end kalorieunderskud og vægttab. Og det er faktisk pointen i historien her i dag.

Vægttab trods overgangsalder

Mange kvinder oplever overgangsalderen som en tid, hvor vægten enten hårdnakket står stille, eller hvor den kun bevæger sig den forkerte vej.

Det er dog ikke den oplevelse, jeg har med kvinder i overgangsalderen. Nuvel, kiloene rasler ikke af dem som i 20’erne, men de opnår med Keto og en stabil indsats at gå stille og roligt ned i vægt. Men det kræver en ændring i mindset – fra idéen om et quickfix til en permanent ændring i livsstil.

Og det er netop det, Bente beskriver i historien her nedenfor.

Vægttab i overgangsalderen: Bente tabte 21 kg med Keto Vægttab i overgangsalderen: Bente tabte 21 kg med Keto

Læs Bente selv fortælle sin historie her:

Indrømmet…… Årskiftet 2019/2020 var lige rundet, og jagten på endnu et quickfix var for alvor sat ind. Et quickfix, en kur eller what ever… til at fixe mig og fixe et alvorligt faldende selvværd.

For yo-yo-vægten er skam vældig kendt i min verden, og den ledsages af følgesvendene: Humør, selvtillid og selvværd. Altså som i at disse ting pudsigt nok forekommer omvendt proportionale i hinandens selskab: I takt med yo-yo`en (vægten) går opad, så falder humøret, selvtilliden og slutteligt selvværdet.

Det eneste der faktisk også stiger, udover vægten altså, er det snigende selvhad, skuffelsen over sig selv endnu engang, og selvbebrejdelsen over at være så svag og ikke bare kunne tage sig sammen…

Denne her gang nåede yo-yo`en op i en højde, samtidig med at jeg nåede et nyt lavpunkt i selvopfattelsen. Jeg var begyndt at distancere mig socialt, afholde mig fra at deltage i sammenkomster og aktiviteter. Det var, som om jeg var ved at transformere mig fysisk, men også mentalt. En ny udgave af mig var undervejs, men det var en udgave, som jeg ikke kunne eller ville acceptere. En udgave, som var så langt fra det jeg i virkeligheden er, og som jeg ønsker at være.

Slankekur og vægtøgning

Jeg har tabt mig mange kilo én gang tidligere, men mindsettet dengang var, at jeg var på kur, jeg skulle tabe mig og så skulle jeg ellers bare komme videre med mit normale liv….og det gjorde jeg så…tabte mig og gik videre med de samme gamle rutiner og vaner og tog (næsten) det hele på igen.

Keto virkede… skørt. Spise ost og piskefløde og tabe sig??

Keto og LCHF er kostformer som jeg tidligere, og kun perifert, har læst om og nok i ét eller omfang har været skeptisk overfor, måske grundet dén skoling jeg som sygeplejerske har indenfor ernæringsområdet ?! Det ku` da for hulen ikke passe, at man kan spise fede oste, æg nærmest ad libitum, bacon på daglig basis OG bruge piskefløde i maden….og så samtidig tabe sig ???  Det er jo my favorite stufff!!!

Anyway jeg gik i gang, købte Janes bog ” Keto – optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt” og læste dag og nat i et par dage…. købte ind til den første uge i mit nye liv, gik hjem og startede.  Og jeg har ikke set mig tilbage lige siden….!

Hård start – både fysisk og mentalt

De første 4-6 uger var i perioder hårde. Nye rutiner og vaner skulle indlæres, gamle ditto skulle aflæres og kroppens forbrænding skulle omstilles fra den almindelige kulhydratforbrænding til fedtforbrænding med et virkelig lavt kulhydratindtag.

Jeg kunne mærke, at der rent fysiologisk skete ting og sager, og hér var det ikke blot kiloene ,der fløj af, jeg hentyder til. Der foregik ting i min krop, som jeg ikke havde oplevet før. Alt blev påvirket, mest af det gode, omend keto-flu`en også i en kortere periode spillede mig et puds.

Energi og lyst til bevægelse

Jeg skal være ærlig og sige, at der var perioder, hvor vægten stod stille, men centimeterne rundt om på min krop fortsatte med at mindskes og den nye spirende ”feel-good” fornemmelse i kroppen genererede energi, som jeg transformerede om til powerwalk-træning og senere i forløbet også styrketræninger. Træninger, som jeg i dag holder ved lige, og elsker.

Stille, men sikkert, slap jeg Janes bog som ellers har været den sikre ledestjerne, og som i starten tjente som opslagsværk på alle tider af døgnet, men slutteligt fandt jeg min egen vej i Keto.

21 kg er forsvundet – men det er ikke det vigtigste

De første 21 kg er tabt nu, og over tid må endnu 5 kg gerne vriste sig af mig, men hey…. kiloene er ikke det vigtigste for mig længere. Jeg har fundet en måde at leve på, hvor jeg aldrig har haft det bedre. Min krop føles 20 år yngre end for ½ år siden og det på trods af, at jeg er midt i en overgangsalder, som gør sit til at stikke en kæp i hjulet.

Intet er forbudt…. men jeg har erkendt, at der er ting som, for mig, er gode at undvære størstedelen af tiden, for fraværet af visse fødevarer giver min krop dét overskud som jeg som menneske har brug for, for at trives, være glad og have overskud, jeg kan dele ud af.

Og som bonus oveni alt dette, så er min kroniske hudsygdom rosacea, forsvundet som dug for solen ?

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

17 kommentarer til “Bente: Vægttab og mental sundhed med Keto”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Bente og Jane.
  Det er sådan en befrielse at finde KETO. Jeg er 58 og er på 7. dag/ketokuren. Startede fordi det viste sig at mit blodtryk i hvile svingende mellem 148 og 154. Og det er jo for højt. Så sagde en til mig, at jeg jo kunne prøve keto og næste dag, var jeg igang med Janes lydbog. På 3. Dag var blodtryk 134/90. I går på 6. Dag 124/80.
  Tak for Jeres historier, delinger og for en super god bog!

  Svar
 2. Stort tillykke til Bente!
  Jeg kan genkende det hele. Jeg er 50 år, har i dag tabt 20 kg – som var mit mål. Og det er 20 uge siden jeg begyndte. Jeg er gået fra et BMI i begyndelsen af svært overvægtig til den høje ende af normalvægtig. Købet Keto på fire uger, fulgte opskrifterne den første uge og har så bare “jammet” siden. Har haft enkelte dage, hvor jeg har spist en lille is eller en dessert efter en god middag og lidt vin er det også blevet til en gang i mellem. Jeg har fået så meget god energi tilbage, hedeturerne er stort set forsvundet og min hud stråler. Næste step er at få mere motion ind i hverdagen.

  Svar
  • Jaahr hvor godt Vera! Simpelthen så flot!

   Det glæder mig så meget at høre om dig (og alle jer andre), der lykkes med at gøre det til en livsstil. SÅ fantastisk❤️

   Svar
   • Tak! Og også stor tak for din bog Keto på fire uger. Det har for mig været overraskende let at gå ned i vægt og også at overstå keto-flu.
    En af de ting, det har gjort det “let at arbejde med” er, at du skriver, du egentlig helst ikke vil have vi følger opskrifterne slavisk – men at det er principperne bag vi skal følge og forstå. Og for mig, der altid har hadet at følge opskrifter, har dette været en rigtig god tilgang. Fx synes jeg det er virkelig mærkeligt at skulle lave pizzabund af hakket kylling – så brugte jeg bare ingredienserne i opskriften på en anden måde. Og voila! Lækker aftensmad!
    Jeg har besluttet mig for at tabe tre – fire kg mere og så gå over til LCHF. Hvilken af dine bøger vil du anbefale mig at købe for inspiration til det? Eller har du et par enkelte principper, der kan lægges oven i den kost jeg spiser nu? Jeg savner mest rodfrugter og frugt og har lyst til lidt mindre kød. Godt brød en gang i mellem kunne også være dejligt – men det er nok no go?
    Mange hilsner
    Vera

    Svar
    • Hej Vera

     Så dejligt at høre at du har glæde af det hele ❤️

     Der findes intet fast svar på det, du spørger om og jeg synes ærligt talt at vi skal begrave udtrykket om at noget er ‘no go’ et sted, hvor det aldrig ser dagens lys igen.

     Opgaven består i at du skal finde din individuelle kulhydrattolerance. Det er det leje, hvor du tilføjer ekstra kulhydrater men stadig oplever at du får de goder, som du har nydt godt af. Det kan være bedre mæthed, energi, søvn osv. Dette leje er forskelligt fra person til person.

     Alle mine bøger kan bruges i den sammenhæng. Faktisk mener jeg ikke at det er en opgave, der kræver en bog. Men mine LCHF-bøger indeholder en anelse flere kulhydrater end mine Keto-bøger gør.

     Rigtig god fornøjelse :)

     Svar
 3. Hvor er det flot gået af Bente?
  Det giver mig fornyet motivation i en alder af 56 år og en overgangsalder der kan mærkes både fysisk og mentalt.
  Har “sporadisk” forsøgt mig mig med LCHF/Keto i kortere perioder tidligere, men jeg får da virkelig lyst til at gøre et mere “permanent” forsøg igen, når jeg læser Bentes historie. Så dejligt inspirerende?

  Hilsen Anne Marie

  Svar
  • Ej hvor dejligt, hvis Bentes historie kan inspirere dig til det. Det var netop det, hun ønskede med at dele sin historie❤️

   Svar
 4. Hej Jane – Jeg har købt din kickstart og er igang, det tegner godt:-) I den forbindelse vil jeg høre, om du måske har noget i dit arsenal, som inkluderer et ‘tjek-ind’? Jeg kunne vældig godt have brug for at ‘tjekke ind’ med en opdatering på, hvordan det går – har du måske forslag til en mulighed?:-) MVH Helene

  Svar
  • Hej Helene

   Ikke andet end at du mere end velkommen til at skrive her på bloggen. Jeg ser alle kommentarer og svarer inden for 24 timer. Og jeg vil rigtig gerne høre, hvordan det går❤️

   Svar
   • Hej Jane, det er også et godt tilbud, tak? Jeg må se, om jeg tør hoppe ud af min comfortzone og give en update her sådan helt offentligt-agtigt? mvh Helene

    Svar
 5. Har tidligere deltaget på et af de første kickstart hold og med et stort vægttab. Men nu har jeg et par år været væk fra denne livsstil og taget det hele på igen.
  Så inden jeg tilmelder mig vil jeg høre om det er samme opskrifter og materiale som jag allerede har, eller er det nyt.
  Kan se at flere af emnerne er de samme

  Svar
  • Hej Betina
   Kurset er blevet væsentligt udbygget siden sidst, både de daglige emner og hele mad-delen (opskrifter, ressoucer til planlægning osv.) og konceptet er en smule anderledes også. Du er langt mere i centrum og det at du skal finde din vej i det – netop for at gøre det til en varig livsstil. Jeg har prøvet at beskrive forskellen på det nye og det gamle her: Kickstart – nyt online kursus

   Spørg endelig hvis du er i tvivl om noget :)

   Svar