Vægttab og alder


Vægttab og alder – ja, det har betydning. Og desværre ikke på den måde, at det er en af de ting, der bliver nemmere med alderen.

Måske har du også selv bemærket, at det med vægttab var nemmere i 20’erne, end det er nu, hvor du er blevet ældre.

20’erne – fedtfattig mad, spis mindre og tab dig

Da jeg var i 20’erne, stoppede jeg med at ryge. Jeg begyndte at spise mere slik for at dæmpe rygetrangen og gik op i vægt. Hvor meget husker jeg ikke. 5 kilo måske. Måske lidt mere.

Jeg stoppede derfor med at spise fedt og spiste (set i bakspejlet) i en periode uhyggeligt lidt.

Jeg tabte mig og havde en nærmest halleluja-oplevelse ud af, at man jo bare skulle spise mindre for at tabe sig. Skidenemt. Hvorfor gjorde alle ikke bare sådan?

Flot, Jane! (indsæt selv smiley med himmelvendte øjne!)

30’erne – fedtfattig mad, spis mindre og…. hold vægten

Lad os skrue tiden frem. Jeg er nu i 30’erne, har fået to børn (tvillinger), og jeg jonglerer arbejdsliv og småbørnsfamilieliv, sover for lidt og er ekstremt stresset.

Jeg er slank og lever stadig fedtfattigt og spiser masser af brød, pasta, ris, fedtfattigt kød og grøntsager og frugt. Men jeg oplever nu, at jeg skal kæmpe mere for at holde vægten, og at jeg hele tiden er sulten.

Hvis jeg går lidt op i vægt efter en ferie fx, skal jeg virkelig kæmpe med sulten i mine forsøg på at spise (endnu) mindre for at komme af med de kilo.

Men fordi det har virket før, tænker jeg, at det må være mig, den er gal med.

Kan du genkende det?

40’erne – fedtet søger mod maveregionen

Jeg havde en kollega engang, da jeg var i starten af 30’erne, der sagde til mig: Fyld 40 og tag 10 kg på!

Jeg tænkte: no no no, det sker aldrig! Men faktum er, at det er det, rigtig mange kvinder oplever.

Og det er jo ikke, fordi alle kvinder fra de rammer 40 kollektivt beslutter at lade totalt stå til. Det er jo, fordi der sker nogle hormonelle ændringer i kvindekroppen i den alder.

Mindre muskelmasse – mere fedtmasse

Vi ved, at vi mister muskelmasse hvert år, fra vi er i 30’erne, medmindre vi aktivt gør noget for at undgå det.

Mindre muskelmasse betyder højere fedtprocent og lavere forbrænding, og det betyder lavere insulinfølsomhed, dvs. lavere tolerance over for kulhydrater, som jo er grundstenen i de flestes kost.

Lavere insulinfølsomhed eller måske endda begyndende insulinresistens betyder, at fedtet søger mod maveregionen. Insulinresistens kan samtidig gøre det sværere at opleve den samme mæthed ved en kulhydratrig kost, som en, der er insulinfølsom, kan.

Det betyder også, at vi nu er i en hormonel situation, hvor mange vil opleve det som nemmere at gå ned i vægt med Low Carb end med den fedtfattige, kulhydratrige model, som virkede så fint, da vi var i 20’erne.

Her er fx Jannie. 45 årig mor til tre, der efter at have prøvet alle kure under solen, tabte sig 33 kg på 15 måneder med LCHF/KETO.

Jannie tabte 33 kg på 15 måneder med LCHF og gik fra str. 48 til str. 38

Læs hele Jannies historie her: Fra str. 48 til str. 38 

Eller Charlotte, som er 49, og som troede at Gastric Bypass ville blive hendes eneste vej ud af livslang overvægt.

Vægttab med KETO - Charlotte tabte 42 kg

Læs om Charlotte her: Charlottes historie

50’erne – overgangsalder og vægtøgning

I 50’erne rammer overgangsalderen, og det er for mange kvinder en periode, der byder på (endnu mere) vægtøgning. Eller også er det en periode, hvor det at gå ned i vægt, synes umuligt. De kan du læse meget mere om her: Overgangsalder og vægttab.

Hormonelle forandringer i selskab med søvnproblemer er formentlig en del af årsagen.

Overgangsalderen er samtidig en periode i kvindens liv, hvor de ændrede hormonelle forhold også byder på andre ubehagelige ‘bivirkninger’.

For noget tid siden fik jeg en mail fra en læser, som jeg har fået lov at videregive her. Pga. emnets intime karakter vil hun gerne være anonym.

Hun skriver sådan her:

Jeg har nu i 5 uger spist efter LCHF principperne, har haft et vægttab på 3,5 kg, hvilket jeg er så glad for. Målet om at lande på 62 kg er kun 2-2,5 kg væk.

Men det aller, aller bedste og en helt uventet effekt af kostomlægningen er, at jeg efter 14 dage med LCHF konstaterede jeg, at jeg følte mig mindre tør – både på huden generelt, mere blød, og havde en fornemmelse af, at de tørre slimhinder “for neden” var mindre tørre. En test (i form af faktisk at have sex med min mand efter 1/2 år uden) var en inspirerende oplevelse. Ja, der var lidt smerte, men i forhold til de sidste 6-7 år var det ingenting.

Læs hele historien her: LCHF/keto & overgangsalder

Jeg har efterhånden arbejdet med en del kvinder i den aldersgruppe på Kickstart.

Og nogle af dem har det helt sikkert sværere end andre, men mange kommer faktisk ud med en oplevelse af, at det kan godt lade sig gøre at stoppe vægtøgningen og faktisk også at gå ned i vægt.

Kiloene rasler ikke af som i 20’erne, men med en vedholdende indsats sker der faktisk noget.

Mød fx Bente, som tabte 21 kg trods overgangsalder men som fik en kæmpe sidegevinst i form af bedre mental sundhed.

Vægttab i overgangsalderen: Bente tabte 21 kg med Keto
Læs hele Bentes historie her: Bente tabte 21 kg trods overgangsalder

Læs også: Vægttab og overgangsalder

60’erne…

Kickstart møder jeg ofte også kvinder, som kommer efter overgangsalderen, og som ønsker at gå ned i vægt. Også her oplever jeg, at de får bedre succes end med den gode, gamle fedtfattige/kulhydratrige kost.

Her er det fx Anne, som er fast læser på bloggen her.

Se lige en forvandling:

Annes vægttab

Anne er 64, og der er 18 kg til forskel på de to billeder.

Sådan vil jeg også se ud, når jeg er 64!!

Anne havde prøvet alverdens ting for at tabe sig, også LCHF, men det, der gjorde forskellen var striks LCHF/KETO uden lightprodukter og mad med mærkelige ingredienser.

Vægttab er altid muligt!

Min pointe er her, at det stort set altid er muligt at lykkes med vægttab, men at forskellige strategier kan forskellig effekt, alt efter hvor du befinder dig i livet.

Jeg siger ikke, det altid er lige nemt, og jeg lover bestemt ikke, at det er noget, du kommer sovende til, men det er muligt at ændre sin livsstil, så den bliver slankende fremfor vægtøgende.

At fokusere på at spise protein nok virker til at være vigtigt i takt med at vi bliver ældre. Dels for at modvirke muskeltabet men også for at få mest mæthed pr. kalorie.

I sidste ende er det heller ikke afgørende, hvilken ‘kur(s)’ du vælger, for det vigtigste er, at du vælger en livsstil, som du kan leve godt med og som samtidig tillader dig at være i kalorieunderskud uden at gå rundt og være sulten hele tiden. Og hvor du spiser mad, du kan lide. Det punkt synes jeg faktisk er super vigtigt.

På billedet øverst i indlægget har vi: Jannie, Sofie, Rie og Charlotte.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

11 kommentarer til “Vægttab og alder”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane, som 60 årige kvinde, som elsker Ketomadmåden er jeg i tvivl om, hvilken morgenmad jeg skal spise. Lige nu spiser jeg græsk yoghurt 10% mixet med lidt bær youghurt pga smag. Jeg kommer bær og valnødder i. Er det for fedt for mig sim “ældre” kvinde? Har du evt et forslag?

  Svar
  • Hej Karina
   Du skal ikke spise yoghurt. Du skal spise kød (protein, dvs. kød, fjerkræ, fisk eller æg), grøntsager og fedt. Din yoghurtmorgenmad er for kulhydratrig, for kalorieholdig og for proteinfattig og det er ikke den bedste distribution af det, du skal fylde på din krop i løbet af en dag.

   Har du mine Keto-bøger? De er et fint sted at få inspiration og hjælp.

   Svar
   • Hej Jane
    Tak for svar. Det var lige præcis hvad jeg tænkte. Jeg har bøgerne, men i første omgang blev de købt pga min mand som har fået “gammelmandssykkersyge”😊 Ham har vi fået styr – han tager ikke pilleinsulin mere🙌

    Nu er det min tur.

    Svar
 2. Hej Jane.
  Tænker om du har nogle gode vægt tab pointers hvis man er Vegan & ikke vil lave Keto?
  Takker Liv

  Svar
  • Hej Liv

   Nej desværre ikke rigtigt. Jeg mener jo ikke, at vegansk livsstil er hverken optimalt eller sikkert i det lange løb, så mit bedste råd til at optimere den kost vil være at lægge fx æg og fisk til. Jeg er med på, at det strider imod hensigten med den veganske kost.

   Udfordringen (foruden risikoen for næringsstofmangler) ligger i, at det kræver flere kalorier at spise sig til nok biotilgængeligt protein i planteproteiner end i animalsk protein. Fordi biotilgængeligheden (andelen af protein du optager derfra) fra planteprotein er så meget lavere, vil du skulle spise 30-40% mere protein for at matche det normale proteinbehov. Samtidig skal du aminosyresammensætte dine proteinkilder, så du er sikker på at få nok af dem hver især og med tanke på vægttab og minimering af tab af muskelmasse, nok leucin, som er den aminosyre, der spiller størst rolle i muskelproteinsyntesen. Men alt dette ved du sikkert mere om end mig.

   Selve vægttabet er jo alene et spørgsmål om at spise færre kalorier, og det kan du fint gøre på en vegansk kost såvel som på alle andre typer kost. Det er minimeringen af muskeltabet, der er udfordringen her. Muskelmasse er både associeret med bedre helbred, længere liv og bedre chance for at vedligeholde vægttab efterfølgende.

   Men det er nogle af de ting, jeg vil anbefale dig at tænke ind.

   Svar
 3. Jeg er 74 år og er gået i gang med keto fordi jeg har 8kg for meget især omkring talje og mave. Jeg har været i gang siden mandag og tabte 600 g det første døgn, men siden har vægten stået stille.
  Har du nogen erfaringer med folk i 70’erne og deres vægttab? eller tror du at folk bare er blevet ligeglade nå de når så højt op i alderen?
  Er jeg bare for utålmodig eller hvad?
  Jeg er med i FB gruppen KETO/LCHF og fik linket til dig derfra. Jeg fik også andre råd, så bl.a. tror jeg at jeg simpelthen spiser for meget selvom det er de rigtige ting.
  Jeg føler mig ikke sulten og har ingen sukkertrang, så hvis jeg formindsker mine portioner, tror du så det er vejen frem/ned?
  Mange hilsner Lise

  Svar
  • Hej Lise
   Der er masser af folk i 70’erne (og endda 80’erne), der kaster sig over Keto. Alder er bestemt ingen hindring for vægttab.

   Min erfaring med de der FB-grupper er at de er højst vildledende i den tilgang de har til Keto. Deres fokus på fedt, fedt, fedt frarøver kroppen fra at forbrænde kropsfedt. Brug mine Keto-bøger og oplev hvordan du nok skal blive de kilo kvit❤️

   Svar
 4. Hejsa
  En lille info mht. tørre slimhinder. Jeg gik til min læge og fik ordinerede stikpiller som kun lokalt giver mig hormoner. Dvs. ingen tørre slimhinder mere og tilbage til et dejligt sexliv med min dejlige mand.
  De bedste Hilsner.

  Svar
 5. Hej Jane
  Her købt din Keto bog, super lækre opskrifter.. Mit spørgsmål går på om man har energi til træning, når man ikke får så mange kulhydrater? Træer ca 3-4 gange om ugen.Tænker også på at melde mig til kickstart som går igang d.29april, så at der er 2 træninger med.
  Hvad kan du anbefale jeg gør?

  Svar
  • Kæmpe JA. Men træning på KETO/LCHF kræver at kroppen er vænnet til fedtforbrænding først og de fleste vil opleve en nedgang i performance i den periode, hvor kroppen omstiller sig.
   Min personlige oplevelse er, at min energi til træning er bedre på få kulhydrater end på mange.

   Du kan læse om mine erfaringer her:
   Energi til træning på KETO

   Og du kan læse om Kristine, der forbedrede sine maratontider ved at skære kulhydraterne fra her:
   Kristine – maratonløber på LCHF

   Træningen i Kickstart er tilrettelagt så den tager hensyn til at kroppen er i en omstillingsperiode, men hvis du har styr på din egen træning, er det lige så fint at du bare fortsætter med den. Men bare vær forberedt på at det kan føles hårdere end det plejer indtil fedtforbrændingen kommer op i gear :)

   Svar
 6. Hej Jane.
  Tak for din nye inspirerende bog. Den er nærlæst. Jeg har i 2018 tabt 20 kg med keto livsstilen. Det gik forholdsvis hurtigt og nemt. Efter 20 kg stod jeg så stille og tabte vist lidt fokus i frustration om at der ikke skete mere. Nu har jeg så startet på ny her i 2019, da jeg elsker denne livsstil – fordi jeg er MÆT. Jeg vil nu gerne smide de næste 20 kg, meeeeen det er svært. Jeg er 52 og har virkelig opdaget at alderen spiller ind. Jeg er meget striks og noterer alt og holder mig under 20 g kh, og 1000 kcal under mit daglige kcal- behov, men har kun tabt 1 kg på 4 uger. Hvor kan jeg med fordel skrue op/ned?

  Svar
  • Det er svært at sige. Hvis du har et dagligt kalorieunderskud på 1000 kcal (hvilket er helt vildt meget) og kun har tabt 1 kg på fire uger, vil mit gæt være at du enten forbrænder mindre end du tror eller spiser mere end du tror.

   Men ellers vil jeg faktisk også sige, at en månedlig vægtnedgang på 1 kg ikke er helt unormalt. Og det forstår jeg godt lyder langsomt men det er stadig bedre end at gå hurtigt ned og ryge hurtigt op igen.

   Madmæssigt ville jeg holde mig til de få kulhydrater, som du gør og så fokusere på at få protein nok og bruge fedt til mæthed og energi.

   Svar
 7. Det synes jeg er et super godt skriv Jane.
  Jeg er selv meget spændt på om jeg som 62 årig kan finde strategien der kan få mig ned i vægt. Hidtil har mit fokus ikke været på vægttab men på lave blodsukkertal og velbehag. Jeg er nået et rigtig godt stykke med mine sukkertal, og har selv fornemmelsen af, at NU kan det måske komme til at lykkes, NU er mine hormoner måske ved at være klar til indsatsen.
  Du har helt ret, man kommer ikke sovende til det, men jeg har aldrig været så kampklar som jeg er nu.
  Tidligere har jeg dulmet overgangsbesvær med 90% chokolade (ikke meget, men alligevel) og nødder/mandler. Det får jeg ikke nu, jeg spiser mad 2 – 4 gange daglidt alt efter hvad jeg skal og hvor tilfreds jeg blev til et måltid.
  Alt hvad jeg har foretaget mig indtil vider på LCHF fronten, virker som om det har været forberedelse på den KETO livsstil jeg nu er i gang med. Og Hey – jeg har taget hul på det, huhej hvor er det vildt.

  Det fik jeg kige lyst til at skrive ovenpå dit skriv.

  Pernille

  Svar
  • Fedt Pernille, det lyder som en god og spændende vej for dig. Håber sådan, du får det til at spille med både blodsukker og vægt. 2019 bliver et spændende år på den front :)

   Svar
 8. Hej Jane

  Et spørgsmål der ikke har noget at gøre med dette indlæg. Jrg ønsker at starte på lchf, men jeg tåler ikke så godt mælkeprodukter. Kan jeg erstatte det fedt med noget andet? I så fald hvad? Og hvad med fx dine grøntsagsbrød med ost i. Mon de kan laves uden?

  Svar
  • Hej Sofie

   Du kan bruge olivenolie, smør eller ghee, avokadoolie, pestoer uden ost, mayonnaise etc.

   Jeg tror godt, at grøntsagsbrødene kan laves uden ost. Måske vil du gerne have et ekstra æg i, så de bedre hænger sammen.

   Svar