Når vægten står stille på Keto (eller gisp – stiger!!)


Hvad sker der, når vægten står stille på Keto? Og hvordan kommer du videre derfra?

I dette indlæg vil jeg give dig indblik i, hvorfor vægten står stille på Keto, for det gør den altså nogle gange. Og udover forståelse for hvad der sker i din krop, får du nogle redskaber til at komme videre. Derved undgår du at sabotere din fine indsats, fordi du ikke forstår din vægt eller din krop. Lang tekst forude. Sæt dig godt til rette.

Hjælp, min vægt står stille på Keto

Jeg tabte mig fint i de første uger, men nu står vægten stille – eller gisp – går op igen. Hvad gør jeg forkert?

Du gør formentlig ikke noget forkert, andet end at du hænger dig for meget i tallet på badevægten. Det skal du lade være med.

Det betyder ikke, at du aldrig skal veje dig. Men det betyder, at du skal passe på med at tillægge tallet på din badevægt for meget værdi i starten, hvor der foregår så meget væskemanipulation, at det er umuligt at gisne om, hvad der ryger af fedtmasse.

Oplever du, at din vægt demotiverer, eller at tallet på vægten fører til destruktiv adfærd eller dårlige valg, er du bedre tjent med ikke at veje dig.

Men forstår du din badevægt og dens begrænsninger, kan den være udmærket at have med som måleredskab.

Sådan foregår vægttab med Keto

Uge 1: Stort væsketab

I starten taber de fleste en del væske. Har du stor overvægt og inflammation, kan der ryge helt op til 5-6 kg kan på vægten her. Det skyldes bl.a., at det lave kulhydratindtag tømmer ud i glykogenlagrene (‘kulhydratdepoterne’) og hvert gram glykogen binder 3-4 g væske til sig.

Det er selvfølgelig motiverende, og det store væsketab kan også være vigtigt ift. fx at normalisere blodtrykket, hvis du har haft den slags problemer.

Du vil hurtigt se, at din mave ser fladere ud og du ser mindre puffy ud i ansigtet. Det er jo dejligt.

Det er dog vigtigt at forstå, at størstedelen af dit vægttab skyldes væskemanipulation og at du er mildt dehydreret.

Selve fedttabet, som jo er det, du reelt er interesseret i, vil kun være mellem 0,5-1 kg.

Det kan også være, du ikke har mange kilo at tabe. Da vil du gerne læse dette i stedet: Hvordan taber man de sidste kilo?

Uge 2: Stilstand eller lille vægttab

Med den flyvende start du fik i uge 1, er du død-spændt på vægten i uge 2. Hvor fedt kunne det lige være, hvis der røg 5 kg mere og du derved lige havde smidt 10 kg på to uger?

Stor er skuffelsen derfor, når du ser, at vægten kun er faldet med få hundrede gram. Eller måske står den helt stille eller er endda steget.

Pokkers. Så var det for godt til at være sandt!

Nej, det var det altså ikke nødvendigvis. Det, der er sket her, er, at din krop er stoppet med at smide væske i rekordfart og har måske endda hentet noget af væsken tilbage fra sidste uges store tab.

Modsat hvad mange tror, går vi ikke rundt med tømte glykogenlagre på Keto. Kroppen genfylder dem selv og derved vender noget af den tabte væske tilbage.

Samtidig er du måske omsider blevet så træt af hovedpine og lav energi, at du er begyndt at følge anbefalingerne for saltindtag. Derved bliver du ikke så nemt dehydreret længere.

Alle disse ting er gode ting. Undtagen hvis du kun kigger på din badevægt. For den væskemanipulation, der fortsat foregår her, kamuflerer jo dit fedttab.

Det betyder ikke, at du ikke taber dig. Det betyder bare, at du ikke kan se det på badevægten pga. væskemanipulationen.

Fedttabet i uge 2 er oftest også 0,5-1 kg.

Uge 3: Ej nu kan det simpelthen være nok med den vægt!

Du er heldigvis et kompetent menneske, og du holdt derfor fast i din Keto-kost igennem uge 2, selvom din badevægt ikke kvitterede med et kæmpe tab for din flotte indsats.

Men da det samme sker i uge 3, er du simpelthen parat til at kaste håndklædet i ringen.

Om vægten her er faldet ganske lidt, står stille eller er øget lidt er altsammen normalt og det skyldes stadig væskemanipulation.

Uge 3 er på den måde lidt en højrisiko-uge, for du sidder med en følelse af, at du simpelthen gør SÅ MEGET og får SÅ LIDT for din indsats.

Det er velkendt slankekursmentalitet og uge 3 er derfor også en god anledning til at se, om der er nogle andre positive forandringer, du kan hænge din succes på.

Måske sover du bedre, føler mindre trang til sukker/søde sager, føler dig mæt længere eller føler mindre akut sult eller måske er dit humør bedre.

En god måde at undgå at blive demotiveret af vægten er derfor også at tage et gennemsnit af de sidste fire ugers vægt og lade det være dit resultat. Det vil vise trenden for dit vægttab og du vil se med tiden, at du kommer til at ligge stødt på et gennemsnitligt vægttab på mellem 0,5-1 kg pr. uge.

Uge 4: Vægttab

Holder du ved igennem uge 3 uden at sabotere din proces, vil du ofte se, at vægten begynder at falde igen i uge 4. Vi taler ikke 5 kg, for den type vægttab er kun den første uge forundt, men måske oplever du et tab på vægten på 0,5-1 kg.

Har du været en af dem, hvor vægten har stået nærmest stille helt fra start, er det også heromkring, at du vil opleve, at den tager et nøk nedad.

Hvorfor det er sådan, ved jeg ikke, men jeg har set det så mange gange efterhånden. Måske er det bare en kombination af cyklus, hormoner, fordøjelse/tarmindhold, mindre væskemanipulation eller noget femte. Jeg ved det ikke.

Har du samtidig målt dig, inden du startede, kan du formentlig måle, at der er røget en del centimeter rundt omkring.

Måske synes du, at dit spejlbillede ser anderledes ud eller at dit tøj sidder anderledes. Det kan også være, at der er folk omkring dig, der begynder at bemærke, at du da vist har tabt dig.

Herfra er det lidt forskelligt, hvad der sker. Nogle vil have et stødt mindre vægttab pr. uge og hos andre kører vægttabet meget i ryk, sådan at der er stilstand i nogle uger, hvorefter vægten tager et nøk nedad. Begge dele er fuldt ud normalt.

Lad være med at sammenligne dig for meget med naboen. Hold snuden i eget spor.

Bruger man gennemsnittet som foreslået i uge 3, betyder det ikke det store.

Når vægten står stille på Keto i 4 uger

Står du helt stille i vægt i fire sammenhængende uger, hvor du følger din plan, og oplever du ingen fremgang på hverken målebånd, spejlbillede eller tøjet, er det rimeligt at antage, at du er i energibalance. Energibalance betyder, at du indtager lige så mange kalorier, som du forbrænder.

Det er ingen katastrofe, for det vigtigste i de første uger var, at du fik støbt et godt fundament for din vægtnedgang ved at optimere din krops fedtforbrænding.

For at lykkes med vægttabet skal du have et kalorieunderskud, og det kan du skabe på flere forskellige måder. Fx:

 1. Sæt dine portionsstørrelser lidt ned (det er især fedtmængden, du her reducerer)
 2. Undgå alle flydende kalorier (farvel kaffe med fløde)
 3. Eksperimenter med måltidsfrekvens og periodisk faste (læs mere her: Keto og vægttab)

Står du stille i vægt, fordi du hele tiden afviger fra din Keto-kost, er der ikke tale om vægt-stilstand men om en plan, der ikke er blevet fulgt.

Beslut med dig selv, om du vil give Keto en reel chance eller find i stedet noget, der tillader dig at spise/drikke de ting, du hele tiden afviger fra din Keto-kost med.

Forstå din vægt

På Keto bruger vi kulhydratrestriktion til at gøre kroppen fedtforbrændende og til at opnå den appetitnedsættende effekt. Denne appetitnedsættelse bruger vi til at lykkes med at være i kalorieunderskud, hvilket er en forudsætning for vægttabet.

Det kræver et kalorieunderskud på omtrent 7.000 kcal at tabe 1 kg fedt. Et dagligt kalorieunderskud på 500 kcal giver altså et vægttab på 0,5 kg fedt pr. uge, mens det kræver et dagligt kalorieunderskud på 1.000 kcal at tabe 1 kg fedt pr. uge.

Det er ganske meget, og det illustrerer meget godt, hvor stor en opgave det faktisk er at mindske i fedtmasse, og hvor vigtigt det derfor er at have appetitten under kontrol, så du ikke skal gå og være sulten i ugevis, indtil dit vægtmål er nået.

Undgå selvsabotage

Er du typen, der oplever at din badevægt f***** med dig, så tallet på den fører til selvsabotage og andre dårlige valg, skal du tage mit mini-forløb Vind over vægten.

Så lærer du nemlig at bruge din vægt klogt og undgå at du spiser dine frustrationer væk. Det er afgørende for det varige resultat at forstå hvad vægten viser og ikke viser og hvordan du kan bruge den klogt i din proces mod en lavere vægt.

Hvorfor står vægten stille på Keto - og hvorfor går den op?

Dette spænder ben for dit vægttab med Keto

Når vægten står stille på Keto er den største faldgrube ift. at du ikke opnår det vægttab, du kom for, at du giver op.

Jeg deler det i to.

 1. du giver op, fordi du fejlfortolkede din badevægt og tillagde tallet for stor værdi (dumt)
 2. du giver op, fordi du har givet Keto et reelt forsøg og konkluderet, at det ikke er for dig (fair)

Det er ingen skam at beslutte, at Keto ikke var det rette for dig.

Keto er en særlig striks variant af lavkulhydratkost og det kan virkelig noget, men det kræver fravalg og det kræver, at du er villig til at gøre det – også de dage, hvor det ikke lige passer dig.

Men du kan sagtens også få succes med en almindelig Low Carb-kost. Ikke alle behøver Keto.

Lav ikke denne fejl

En hyppig fejltagelse, jeg ser, når vægten står stille på Keto er, at du i god tro følger Lifesums proteinfattige retningslinjer for ‘streng ketogen kost’. Du taber derfor muskelmasse, hår og libido, og det er selvsagt ikke et smart udgangspunkt for et varigt vægttab.

I stedet skal du følge retningslinjerne fra mine Keto-bøger eller hent Den Store Keto-guide, som er gratis, og som lærer dig alt om makronæringsstoffernes rolle for Keto-kosten og for vægttab.

Jeg nævner det, fordi jeg snart ikke har tal for, hvor ofte jeg har set dette ske, og jeg er faktisk lige en anelse træt af at  bruge tid på at hjælpe folk for så at finde ud af, at deres kvaler skyldes, at de spiser 50 g protein om dagen og indtager store mængder fedt og ikke kan forstå hvorfor vægten står stille og deres hår falder af. Suk.

Læs også: Begynderfejl #9 – Lifesum fælden

Giv slip på slankekursmentaliteten og tanken om et Quickfix

En sidste ting, jeg vil nævne er, at det er fint, at du starter på Keto med tanken om, at du skal tabe dig med tidens hotteste nye kur, men på et tidspunkt i din proces, skal du bevæge dig fra slankekursmentaliteten og over i en livsstilsmentalitet. Ellers får du ikke varig succes med dit vægttab.

Det kan tage tid at nå dertil og det er også ok, men i den sammenhæng hører også, at du langsomt giver slip på at lade din badevægt diktere dit værd. Tallet på din badevægt og din værdi som menneske har ingenting med hinanden at gøre.

På mit online kursus Kickstart 2.0 arbejder vi med netop dette.

At gå ned i vægt er en selvkærlig handling og det er samtidig en kærkommen lejlighed til at blive klogere på dig selv og dine mønstre. Se nysgerrigt på det og identificer de vaner og tanker, som ikke tjener dig og dit mål.

Kill your darlings, som man siger.

Og forstå at det er en proces, hvor du langsomt lærer dig, hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Det er ikke start-stop-start-stop. Det foregår hele tiden, og du har hele tiden mulighed for at finpudse og rette til.

Jeg håber, det har givet dig lidt indblik i hvad der sker, når vægten står stille på Keto og nogle redskaber til at komme videre. Rigtig god fornøjelse med det!

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

69 kommentarer til “Når vægten står stille på Keto (eller gisp – stiger!!)”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane,

  Jeg er sprunget ud i Keto med virkelig god start-hjælp fra din bog Keto på 4 uger.
  Mit forløb har været en lille smule anderledes end det du beskriver her – jeg tabte mig nemlig rigtig meget i de første 4 uger (formentlig væske), men nu i uge 5+ – hvor min krop føles som om den er i ketose og har været det i en del uger – så synes jeg at vægttabet stagnere lidt. Jeg har ikke nogen vægt (semi-bevidst valg), så jeg måler det ved at kigge mig i spejlet. Og det har altså været et synligt vægttab ugentligt indtil nu. Tøjet sidder ikke stramt henover maven længere osv.
  Nu kommer det så – De sidste par uger har jeg af dovenskab afviget fra din bog/begyndt at bruge den som inspiration mere end som en decideret kostplan. Tilgengæld så faster jeg 15-20t hvert døgn og jeg spiser ikke specielt store portioner, simpelthen fordi jeg bliver hurtigere mæt, og ikke føler mig sulten før langt op ad dagen. Uden at jeg skal til at gå ind i hvad jeg helt konkret spiser, så vil jeg ihvertfald mene at jeg holder mig +/- 20 kulhydrater om dagen. Jeg spiser mindre mængde mad end jeg ville have gjort hvis jeg fulgte bogen. Men jeg synes at jeg spiser mig mæt hovedsageligt i protein, og så topper det med nogle grønne grøntsager såsom spinat, kål eller salat.
  Jeg har det rigtig godt på keto og føler en langvarig energi i kroppen hver dag. Jeg er frisk hele dagen og når jeg går i seng så sover jeg som regel som en sten.

  Jeg undre mig bare over at det først er nu at jeg jeg oplever at det begynder at gå langsommere med vægttabet.
  Vil du tro at det er noget jeg skal ligge noget i? Kan det skyldes at jeg spiser for lidt protein? Jeg er ikke faldet i lifesum fælden – jeg forsøger ikke at spise fedt på den måde. Dog kan jeg godt lide at putte en tsk. kokosolie i min morgenkaffe. Jeg føler at det giver lidt ekstra om morgenen – om det så er placebo det ved jeg ikke. Men det er jeg så også begyndt at skære ned på, for at være sikker på at jeg ikke får for meget unødvendig fedt ind. Så jeg er lidt undrene/nervøs over situationen.

  Hvad tænker du?

  Svar
  • Jeg tror umiddelbart ikke, jeg ville lægge det store i det. Vægttabsplateau er en periode på 4-5 uger, hvor du er stringent med din kost og ikke ser resultat på hverken vægt eller centimeter. En uge med stilstand er 100% normalt og forventeligt.

   Men at faste i 15-20 timer synes jeg ikke er verdens bedste idé. 15 er måske fint nok men 20 er simpelthen for meget, hvis du ikke vil tabe muskelmasse.

   Jeg synes også, det er vigtigt at forstå, at målet ikke er at spise så lidt som muligt. Målet er at spise så meget som muligt og stadig gå ned i vægt.

   Svar
 2. Hej Jane

  Allieret med dine bøger og hjemmeside gik jeg lowcarb de første tre uger af januar, og fortsatte de næste fire uger med at nærme mig KETO så meget som muligt. Finder det vanskeligt at komme helt ned på de 20-30 g kulhydrater, men gør en kæmpe indsats. Netop derfor er det meget demotiverende, at vægten slet ikke bevæger sig nedad. I alt har jeg tabt knap 2 kg i løbet af 7 uger, men vægttabet fandt som forventet sted i løbet af de første uger (væsketab). Senest har jeg koblet 16 timers faste på, og drikker desuden et glas salt med vand hver morgen. Har i den grad brug for at se resultater ift. vægten, så hvad gør jeg? Tvivler på, at jeg overhovedet har været i ketose endnu – hvor længe kan det tage??

  Nogle KETO/LCF retninger kører med en enkelt cheatday om ugen, hvor man må spise, som man har lyst. Jeg er egentlig ikke der, hvor jeg ønsker at fylde min krop med junk, gluten og sukker, men savner en lækker glutenfri pizza, sushi, lidt frugt osv. Men er det overhovedet muligt med denne tilgang ift. ketose? Kan kroppen finde tilbage til at forbrænde fedt lige efter, eller starter den helt forfra igen?

  Med venlig hilsen

  Louise

  Svar
  • Hej Louise
   Der er desværre ikke andet svar på det end at du spiser for meget. Dvs. at der kommer for mange kalorier ind. I det billede er det fuldstændig ligemeget hvor mange kulhydrater du spiser eller hvor mange timer du faster. Hvis det samlede kalorieindtag er for højt, vil vægten stå stille. Det er utroligt nemt at spise mere end man tror, man gør (vi gør det allesammen). Se evt. eksemplet her.

   Men som jeg håber, du forstår af min artikel, er det normalt at vægten rykker hurtigt i starten (væske) for herefter at stå stille. I den periode henter kroppen væsken tilbage og tabet er nu overvejende fedt.

   Hvis du har mod på det, synes jeg, du skal følge min Keto kostplan til punkt og prikke i 4 uger og så melde tilbage til mig hvordan det gik. Jeg vil garantere dig at du har set fremgang på vægten :)

   Cheat day vil være den dårligste vej at gå i denne sammenhæng. Det kommer der aldrig noget godt ud af. Selv hvis du skulle lykkes med at isolere det til en dag, vil du bruge måske 4 dage på at komme tilbage i ketose og stabiliteten, roen og den gode appetitregulering vil du aldrig opnå for den kræver ugers stabil indsats. Men ketose er ikke det vigtigste i denne sammenhæng. Det er kalorierne. Og at have en cheat day kan udligne en hel uges kalorieunderskud.

   Svar
   • Hej Jane

    Du har sandsynligvis irriterende ret ;-) Men det er virkelig demotiverende at lægge alle kræfter i at spise så restriktivt uden at se resultater. Når jeg læser mange af de øvrige indlæg, beskrives manglende appetit og vanskeligheder ved at nå op på de anbefalede kalorier. Jeg har stadig stor appetit, og tror ikke, at jeg har nået ketose/fedtadaptering endnu. Hvor lang tid kan der gå? Er utålmodig efter at se resultater, men vil nok forsøge med 4 ugers planen. Har virkelig modstand på at spise det samme dagligt, så tænker jeg vil skræddersy en madplan uge for uge baseret på din “ Keto på 4 uger”.

    Mvh Louise

    Svar
    • Ja jeg ved det og det er virkelig heller ikke for at negligere indsatsen, det håber jeg, du ved. Det er bare for at tage fat der, hvor det virkelig batter og det er bare med kalorieindtaget.
     Det der med det komplette fravær af appetit og problemer med at spise nok skal du bare se bort fra. Det gælder måske folk med meget stor overvægt, men det er altså langt fra alle, der oplever det. Jeg oplever det fx ikke. Jeg oplever at impulskontrol forbedres men jeg kan sagtens føle sult og oplever ikke at mad er uinteressant.

     Jeg hæfter mig lidt ved, at du beskriver kosten som restriktiv. Er du sikker på det er rette spor for dig? Hvis du ikke ser det som en varig løsning, er det ikke værd at bruge mere tid på.

     Og hvis du vil give et et forsøg, så synes jeg stadig du skal tage en periode med Keto kostplanen. Den er nemmere, den er fri for gråzoner og fælder man kan falde i og den er bedre egnet til vægttab. Læs den grundigt fra ende til anden og giv den et ærligt skud. Det vil være en solid plan for dig og du vil hurtigt mærke forskellen. Du behøver ikke spise det samme hver dag men kan vælge de måltidsforslag, der tiltaler dig mest (om end repetition er et super trick til at narre hjernen til at spise mindre)

     Svar
     • Hej Jane

      Er villig til at give ketoplanen et reelt skud, så har købt den, og vender tilbage 😉

      Mvh Louise

 3. Hej Jane.
  Jeg er nybegynder og har været på din Keto i 3 uger. Jeg har ingen resultater endnu. Jeg faster fra kl.20 til 12.
  Min achilleshæl er min søde tand. Jeg er sukkerafhængig. Jeg giver mig lov til slik en gang om ugen. Og jeg bruger mælk i min kaffe. Ellers holder jeg planen.
  Jeg havde hovedpine på dag 4. Ellers er det kun lidt hård mave, jeg har døjet med.
  Hvad er min begynderfejl, da jeg ikke er i ketose.
  Mvh. Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Jeg ved ikke om jeg læser din besked rigtigt men hvis du spiser slik en gang om ugen og bruger mælk i kaffen, synes jeg, vi har svaret lige der. Disse ting skal ud. Giv dig selv lov til at følge kurset, du har købt. Gem det der med at lave dine egne regler eller dine egne tilføjelser. Nyd i stedet at du har købt ind på et gennemtestet kursus med supergode resultater. Jeg ved godt, at den søde trang kan være svær at slippe men det, du gør lige nu, er, at du holder den i live ved at fodre den hele tiden. Det bliver aldrig godt sådan. Du ville heller aldrig foreslå en alkoholiker at drikke en øl hver fredag.

   Få banket det kulhydratindtag helt, helt ned, så slipper trangen i dig hurtigt. Det lover jeg dig.

   Og drop faste. Sukkerafhængige skal ikke faste. De skal spise. Spis en stort proteinrigt morgenmad og du vil se din sukkertrang om eftermiddagen og aften mindskes.

   Svar
 4. Hej Jane,
  Jeg hoppede på dit 6 ugers kursus tilbage i marts, og har siden da tabt 13 kg – hvilket jeg er ovenud lykkelig for!
  Jeg har siden da ikke ændret noget, andet end jeg har øget mit aktivitetsniveau. Jeg ligger på ca. 1.600 kcal om dagen (tracker alt jeg spiser), spiser 3 store måltider om dagen og en lille eftermiddagssnack (jeg kan simpelthen ikke fungere uden den), jeg ligger på +100g protein om dagen, og kan tælle på én hånd hvor mange gange jeg har fået mere end 30g kulhydrat om dagen (og da var det måske 38-40g).
  Nu har vægten stået stille i 3 uger (endda med et lille plus) og jeg forstår ikke hvad der sker..
  Jeg har udregnet mit nuværende ligevægtsindtag til at være 2.100 kcal, så jeg burde jo tabe mig omkring 0.5 kg i ugen – men der sker ikke noget. Der virker ikke til at være nogen sammenhæng med min cyklus og jeg har heller ikke ændret søvnvaner, eller føler mig mere stresset i hverdagen..
  Er det her normalt? Gør jeg noget forkert, tænker du?

  Håber du måske kan guide mig i den rigtige retning eller forsikre mig om at dette bare er en fase der skal overståes!
  Hilsen,
  En meget frustreret Sara

  Svar
  • Hej Sara
   Først og fremmest megaflot💪🏼

   Dernæst: Når din vægt står stille i ugevis, spiser du i energibalance. Det kan godt være, at du kan regne dit ligevægtsindtag ud via diverse udregningsmodeller men i sidste ende er dit ligevægtsindtag det antal kalorier, du spiser, når din vægt står stille. Her er det mest sandsynligt, at du (trods en stor indsats) spiser mere end du tror. Det er utroligt nemt at gøre, se fx eksemplet her: Spiser du mere end du tror? Samtidig forbrænder du mindre end du tror, hvilket udligner forskellen. Særligt aktivitetskalorierne bør du se helt bort fra.

   Så fortsætter vægten med at stå stille, er det kalorieindtaget, der skal ned. Det er her primært fedtindtaget, du skal skære ned i. Det vil tvinge din krop til at forbrænde kropsfedt og ikke bare det fedt, du spiser.

   I praksis er de to hyppigste årsager til, at der kommer for mange kalorier ind mælkeprodukter og nødder. Begge er meget energirige, og man skal ikke underestimere meget, før der er røget et par hundrede kalorier ekstra ind. Så vær evt. særligt opmærksom på de to.

   Sidst vil jeg sige, at det kan også være en fase, men tre uger med solid indsats og stilstand ville jeg også synes er længe. Det kan også være, du trænger til en pause. At holde pauser i vægttabet hvor man bevidst sigter efter vægtvedligehold frem for vægttab kan også give noget, både fysisk og mentalt.

   Rigtig god fortsat vind❤️

   Svar
 5. Er på dit fine 6 ugers kursus, Jane.
  Har et spørgsmål vedrørende fedtforbrænding. Hvordan vedligeholdes fedtforbrænding senere – efter de 4 uger , når man øger mængden af daglige kulhydrater til f. eks 50-100 gram per dag?
  Har købt apparat til måling af ketonstoffer i blodet, men modtager det først i dag.
  Mht blodsukker, kan du sige noget om i hvilket niveau ens fastende blodsukker bør ligge? Har et blodsukker apparat, som jeg bruger i arbejds medfør og det kunne være interessant at følge mit eget blodsukker i de her fire uger.

  Svar
  • Hej Elizabeth
   Dejligt at du er glad for kurset.

   Min bedste anbefaling til dig er at spekulere lidt mindre på det her med, om kroppen forbrænder det ene eller det andet. Det er sådan en lidt underlig måde at forsøge at mikromanage noget, vi reelt ikke kan mikromanage på den måde. Fokuser i stedet på de gode vaner: Hold kulhydratindtaget lavt, proteinindtaget tilstrækkeligt og brug en moderat mængde fedt i din madlavning. Undgå snacks mellem måltiderne. De ting vil have MARKANT større indflydelse på dit resultat end en ketonmåler eller blodsukkermåler nogensinde vil kunne have.

   Med det sagt…

   Din krop forbrænder hele tiden både kulhydrat og fedt. Også når du spiser 50-100 g kulhydrat. Du kan se det som en vippe. Jo færre kulhydrater du spiser, jo mere overtager fedtforbrændingen. Jo flere kulhydrater du spiser, jo mindre fedt forbrændes. Men disse ting har ingen indflydelse på din vægt. Kun i kalorieunderskud forbrænder du dit KROPS-fedt, hvilket jeg formoder er hensigten. Fordelingen af fedt/kulhydrat er i teorien ligegyldig her.

   På Keto bruger vi kulhydratrestriktion til at opnå den gode appetitregulering, den nedsatte appetit og evnen til at gå længere tid uden mad og uden at dø af sult. Men resultaterne på vægten kommer af kalorieunderskuddet.

   Som du vil lære på kurset, fraråder jeg måling af ketonstoffer. Primært fordi vi ikke kan bruge resultaterne til noget meningsfuldt og desuden heller ikke kan kontrollere dem og det derfor ender med at være en demotiverende faktor. Det er fjollet. Jeg har også en uddybende artikel om det her: Måling for ketose

   Blodsukker er meget individuelt. På Keto kan du have et lidt højere fastende blodsukker pga. kortisolstigningen om morgenen men en lavere blodsukkerrespons over dagen. Hvis en blodsukkermåling skal give mening, kan du overveje at måle 1 time og 2 timer efter du har spist. Det vil fortælle dig noget om blodsukkerresponsen på måltiderne. Men det bliver nogle ømme fingre hurtigt :) Og igen giver det ikke meget mening, når dine måltider er kulhydratfattige som på Keto. Spiste du mange kulhydrater, kunne blodsukkermålingen vise dig noget om hvor effektivt din krop fjerner sukkeret fra blodbanen, men når der kommer så lidt sukker ind som på Keto, er der ikke meget fidus i det.

   Jeg har netop haft 4 uger med en CGM (continuous blood glucose monitor), der sidder i armen og måler konstant blodsukker i 4 uger. Jeg lærte primært to ting af det: 1) blodsukkermåling giver ingen mening når kulhydratindtaget er lavt og 2) AFSINDIGT mange faktorer, der ikke er relateret til mad, giver stigninger i blodsukkeret.

   Så igen synes jeg, vi har en situation, hvor man risikerer at sætte sig selv op til sabotage ved at prøve at tolke noget ud af nogle målinger, som de reelt ikke kan vise.

   Så styr på de store linjer >>>>> mikromanaging af kroppen.

   Håber det giver mening❤️

   Svar
 6. Hej Jane. Jeg har købt din bog og følger planerne.

  Jeg startede for 1 uge siden på keto, på 92,1 kilo og er i dag d. 31/1 87,4. Dvs et vægttab på 4,7

  Jeg kan dog godt begynde at mærke de sidste par dage taber jeg kun 300 g dagligt og det ødelægger motivationen. Hvad kan jeg gøre for at undgå at vægttabet stopper helt? Det må ikke gå i stå.

  Jeg spiser 1x om dagen kl 18.00 1000-1200 kcal og er fastende resten af tiden.

  Svar
  • Hej Yasin
   Jeg er ikke sikker på at jeg kan hjælpe dig. Det kunne jeg jo ikke sidst vi havde denne her snak. Der er både noget omkring dine forventninger, som er helt, helt på afveje og så det at din valgte strategi med et måltid om dagen og ekstremt lavt kalorieindtag ligger meget langt fra det, jeg anbefaler til et sundt og bæredygtigt vægttab.

   Jeg ved ikke hvilken bog, du har købt, som du mener, du følger, for jeg ville aldrig anbefale dig dette. Sidst havde du købt min praktiske guide til LCHF men valgte efter download at bede om at få den refunderet. Så den har jeg jo i princippet foræret dig gratis.

   Svar
   • Altså jeg har ikke kigget i den der PDF fil ved ikke engang hvor den er 😅 Men jeg har købt den der hedder “keto på 4 uger” alle anbefaler fasten og siger det er en perfekt løsning på keto. Du har også selv nævnt fastning. Så jeg forstår ikke hvad det er du prøver at udstille her?

    Svar
 7. Hej
  Jeg var på Keto for nogle år siden, pga. problemer med at tåle diverse fødevarer – Og det virkede helt fantastisk.
  Mit mål var bestemt ikke at tabe mig, da jeg er 193 cm og vejer lige over 70 kg. Men alligevel tabte jeg mig og kom til at lige et skelet i især ansigtet. Siden er jeg røget tilbage på næsten den gamle kost og har igen fået lidt sul på kinderne. Desværre er mine fødevarer-problemer også vendt tilbage, dog i mindre grad.
  Er det muligt at komme i ketose uden at tabe sig?
  Mvh
  Jens

  Svar
  • Hej Jens
   Godt spørgsmål og ja, det er muligt. Men det kræver at man spiser kalorier nok til at komme i energibalance og for mange, og for dig, lyder det til, er det svært på Keto.

   En mere liberal Low Carb kost med fx 50 g kulhydrat om dagen kunne måske være et godt leje for dig at ligge i. Her vil du have nemmere ved at spise nok, vil jeg tro. Overvej om min nye bog måske kunne være noget for dig. Den giver en masse muligheder for at lande der.

   Svar
 8. Hej
  Jeg har et problem som jeg ikke forstår.
  Første år gik jeg ned 17,5 kg men pludselig vente det og jeg har nu de sidste 6 mdr gået stille og roligt op igen og er nu næsten tilbage ved udgangspunktet. Kostmæssigt har jeg ikke ændret noget, bortset fra at sænke fedtet lidt. Jeg kører for det meste 18/6 og af og til omad.
  Hvad kan jeg gøre?
  Mvh Mette

  Svar
  • Hmm… jamen du skal gøre det, jeg skriver i artiklen?

   Jeg synes, du skal læse Sådan taber du dig Det vil give dig en bedre grundforståelse, også om kroppens set point vægt og kampen for at blive/vende tilbage til den.

   Det kan være en god idé at minutiøst tracke al din kost i et par uger (brug madlog eller andet dansk program og styr uden om lifesumfælden). Brug det som din nye baseline og juster ud fra det.
   Du bliver med garanti overrasket. Det er desværre et menneskeligt grundvilkår at vi spiser mere end vi tror. Læs om det her: Spiser du mere end du tror?

   Sørg også for at du spiser nok protein.
   Omad er ikke en god idé i den sammenhæng. Gå evt. tilbage i en periode til tre måltider med fokus på masser af protein og grøntsager.

   Det ville være mine forslag.

   Svar
 9. Hej Jane

  Min mand skal tabe sig 25-30 kg og har de 3 uger der er gået tabt 6,5 kg hvorefter hans vægt er gået i stå og endda steget lidt – for mig handler det om 3-5 kg mest på mave jeg gerne vil være kvit. Jeg har valgt at følge og støtte min mand i processen.

  Min mand og jeg har været på 21 dages “kur” og efterfølgende har vi fundet en del inspiration i din KETO bog – mest den mega lækre aftensmad.

  Vi spiser sjældent morgenmad idet vi prioriterer at få gået om morgenen og ikke er sultne.
  Vores spørgsmål går på om morgenmaden kan undlades hvis slanke planen skal lykkedes, dog sådan at de vigtige proteiner mm indtages til frokost- el. aftensmad.

  Kan du svare på om det er vigtigt at fordele eller alle proteiner osv over hele dagen eller der kan spises en gang om dagen fx til aften

  på forhånd tak for din tid og dine svar

  Bedste Hilsner

  Svar
  • Hej Charlotte

   Først og fremmest, det din mand oplever med vægten er jo lige efter bogen, som jeg håber du lige har læst og forstået på siden her. Man taber jo ikke +2 kg fedt om ugen. I wish men det gør man desværre ikke.

   Jeg synes ikke det er optimalt at spise et måltid om dagen. Det daglige proteinbehov er måske i omegnen af 100 g for dig og 150 g for din mand og det er simpelthen ikke muligt at spise det til ét måltid. Resultatet bliver derfor, at I vil tabe muskelmasse og det er en rigtig skidt aftale for jer fremtidige helbred. Så det er bedre – muskelmæssigt og derfor også helbredsmæssigt- at spise flere måltider. At spise fx frokost og aftensmad, som du er inde på, kan være superfint og det, der så bare er vigtigt er at I prioriterer proteinkilden her.

   Rigtig god vind med projektet.

   Svar
 10. Har været på keto siden september med et fint resultat – dog har vægten stået stille længe. Har lige holdt min første ketopause i vinterferien. Jeg havde kalkuleret med en vægtøgning – ferie, slik, for meget mad og alkohol – men fik godt nok noget af en overraskelse :( – Plus 6kg – Ved godt at en del er væske, men alligevel.

  Jeg synes, at jeg havde læst noget et sted, men har ikke kunnet finde det.

  Har du et bud på, hvor meget der er væske?

  Jeg startede på 104 kg i september – og var nede på 92kg i starten af december – Der har jeg ligget siden. Men jeg er i samme periode begyndt at træne, så det er egentlig ok. Men efter en uges ferie siger vægten 98kg :(

  Svar
  • Hej Jan

   Mit bud er at det meste er væske. Du skal tænke på at det kræver et kalorieoverskud på 7000 kcal at lagre 1 kg fedt. Så hvis du virkelig er gået til den, altså virkelig har givet den gas, har du øget 1 kg i fedtmasse. Men mit gæt er at det er mindre.

   Hvert gram glykogen (lagret kulhydrat) binder 3-4 g væske til sig. Tåler man kulhydrater dårligt, skabes der samtidig inflammation, hvilket også holder på væsken.

   Så god tur tilbage – på et tidspunkt finder man ud af at det ikke er det værd, og så bliver udsvingene noget mindre :)

   Svar
   • Det er min eneste anke i forhold til keto – Det egner sig ikke særligt godt til ferie – Der er simpelthen for få måltider ;)

    Jeg prøver at huske at melde tilbage fredag – forhåbentligt er jeg nede i nærheden af pre-ferievægten – måske andre kan bruge erfaringen, når vi må tage rigtigt på ferie igen :)

    Svar
   • Ventede lige en uge ekstra i håb om at kunne komme med lidt bedre nyheder.

    Jeg smed 2-3kg i løbet af få dage tilbage på keto – men resten er desværre blevet – og jeg er nu umiddelbart tilbage, hvor jeg var inden ferie – stabil vægt – men desværre 4kg over hvor jeg var før ferien. Så det kan godt være at næste gang vi skal på ferie, så skal jeg ikke have “fri” for keto.

    Svar