Ugens cafémenu i Fritteren: sukker, hvidt brød og lightprodukter


Nu hvor ugen er ved at gå på hæld, vil jeg lige afsløre menuen, som er blevet serveret i Fritterens Café i denne uge.  “Caféen”er et udtryk for det, de serverer for ungerne om eftermiddagen.

Lad mig lige opsummere dem her:

Mandag: Frugt og kanelknækbrød

Tirsdag: Rugbrød med råkost

Onsdag: Koldskål med kammerjunker og is

Torsdag: Pastasalat

Fredag: Frugtsalat med vaniljeyoghurt (fat free og sukkerfri selvfølgelig=Cheasy)

Hvor er det lige, at den menu passer ind i en sukkerfri kostpolitik?

Bedre halvdel havde konfronteret dem med det i forleden, da han hentede, og lillepigen glædestrålende havde fortalt, at de havde fået koldskål med kammerjunker og vaniljeis. De ældste voksne blev lidt småfornærmede over, at han anfægtede deres menu og havde svaret, at man også skal “have lov til at hygge sig” (*SUK*- lorteargument nr. 1: Vi skal spise sukker og uigenkendelig mad for at hygge os!). Bedre halvdel havde sagt, at han var enig i, at de skulle hygge sig, men at det ikke behøvede at inkludere sukkermad. Og i hvert fald ikke dagligt. De yngre var mere lydhøre.

Hvis mine børn spiser i Caféen fem dage i ugen, får de mere end opfyldt deres sukker (og gift-)kvote for ugen, hvilket betyder, at der principielt ikke er plads til, at jeg bager en kage eller laver lidt godter, som vi spiser sammen i weekenden. Og det, synes jeg, er helt skævt. Jeg synes ikke, at det er Fritterens ret at servere andet end almindelig mad for mine børn. Hvis man ønsker, at ens børn spiser begrænset med sukker og lightprodukter, så er det ikke i offentlig pasning, at der skal laves om på dette. Jeg synes, at det bør respekteres, på samme måde som det respekteres, at nogle børns madpakker består af danone yoghurt med chokoladelåg og mælkesnitter.

Der er forældremøde sidst i maj, og her må vi tage det op i plenum.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

21 kommentarer til “Ugens cafémenu i Fritteren: sukker, hvidt brød og lightprodukter”

 1. Hej Jane.
  Jeg ved godt at dette er et ældre indlæg, men det er desværre stadig højaktuelt. :-(

  Jeg er selv uddannet pædagog og arbejder i en børnehave, og jeg har diskuteret dette med mine kollegaer utallige gange! Jeg er nemlig fuldstændig enig med dig i at det må være forældrene som skal have lov at vælge hvor meget eller hvor lidt sukker deres børn skal indtage, og at det derfor ikke skal serveres i institutionen!
  Mine egne tre børn (på nu 14, 10 og 2 år) har ikke smagt sukker OVERHOVED før de kom i dagpleje/vuggestue og jeg dermed måtte indse at jeg nu havde mistet “retten” til at have en holdning til deres kost. Dét var en hård nød at sluge! Jeg er rigtig mange gange blevet mødt med kommentarer som “det er da synd for dem” når andre erfarer at jeg kun serverer slik og kage i et minimum (når jeg feks har været nødt til at kæmpe for min holdning på et forældremøde, hvor andre forældre foreslår fast klassenstime-kage hver uge) jeg plejer at sige at hvis det, at mine børn ikke får sukker er det største traume jeg jeg kommer til at påføre dem gennem deres barndom, så synes jeg egentlig selv jeg har klaret min mor-rolle ret godt. :-)
  Men jeg bliver forfærdelig flov på mine med-pædagogers vegne, når jeg læser et indlæg som dit. For det burde da ikke være sådan! Men virkeligheden er jo desværre sådan, at kost i institutioner udelukkende beror på medarbejdernes PERSONLIGE holdninger hertil, det er jo ikke noget der undervises i på seminariet. Som sagt har jeg diskuteret dette med mine kollegaer utallige gange, og for en 5 års tid siden besluttede vi faktisk også på et personalemøde at vi ville lave nul-sukkerpolitik. Jeg var så glad og stolt!!! Men næste dag kaldte lederen os sammen og sagde at hun havde besluttet at droppe dette punkt, fordi hun var bange for at forældrene ville blive sure over at de ikke måtte dele kager ud til børnenes fødselsdage… (Og med 25-30 børn på hver stue, er det altså kage-uddeling flere gange om måneden, ofte flere gange om ugen, fordi der nemt opstår andre “lejligheder” også! )
  Konklusion har jeg ingen af… Jeg følte blot trang til at komme med en kommentar, da dette er et emne som jeg selv har kæmpet for siden min søn på nu 14 blev født…

  Svar
 2. Jane, de er underlagt kommunens regler på alle områder alligevel mht. “sukker-politikken”. Der er vist iøvrigt så vidt jeg ved kun få af dem tilbage – de fleste andre er blevet SFO´er nu. Men børnene er jo de samme….

  Svar
 3. De retningslinier der er følger de officelle kostregler, så jeg tror ikke der er meget hjælp at hente der, de anbefaler f.eks. stadig en ½ l mælkeprodukt, begrænsning af fedtstof o.s.v.

  Svar
  • Der er kostpolitik indenfor daginstitutionsområdet i alle kommuner,som den menu har siddet overhørigt.

   Svar
   • Hvor er I gode, tak for alle jeres kommentarer.

    Er der nogen, der ved, om det betyder noget, at vores Fritter er en selvejende institution? Er de så fortsat underlagt kommunens regler?

    Svar
    • Nej kommunen blander sig ikke i hvad du servere i en selvejende inst.. Du har ret i at der ikke skal tilbydes alt det sukker og l… Men du må huske på at der er meget få kr pr barn pr dag til eftermiddagsmad.. Men i selvejende inst. Kan forældrebestyrelsen være med til at man fjerner det og selv medbringer noget.. Jeg er pædagog i en kommunal bh.. Der blander kommunen sig heller ikke i hvad vi servere.. Dog skal det være 75 pct øko..

     Svar
 4. Ja, men tænker da at du har argumenterne fint i orden. Og så må pædagogerne (som din mand så fint påpegede) kunne tilbyde andre former for aktivitet/ “Hygge”……

  Svar
 5. Det er faktisk meget sørgeligt at det her ikke er et enestående tilfælde.

  Børnehave / Fritidshjem / Skole .. alle steder er der konsekvent kager, hvidt brød, slik..

  Børnehaver med morgenmadstilbud -> masser af chokolademadder og guldkorn.. Eftermiddags-snack -> brownies, chokoladekage osv..

  Fritterens hurtige snack -> Digestives, riskiks med chokolade, diverse kager..

  Selvfølgelig er der også grøntsager og frugt, men det virker næsten absurd så mange kager og lignende der tilbydes i langt de fleste institutioner, hvem er det der beslutter at det skal på bordet ??

  Har prøvet også at tage det op, men intet hjælper.

  Svar
 6. Tak for al jeres opbakning. Vi må forberede os grundigt. Det er et meget følsomt område, så der skal trædes varsomt (men bestemt.)

  Svar
 7. Det er muligt det bliver en hård kamp – men evt. tilfredse forældre kan ikke vælge på andre børns end deres egen mht. sukker og hvidt mel. Der er regler mht. kost i daginstitutionerne…..

  Svar
 8. Jeg er glad for, at jeg ikke har småfolk i institution! Uha, mor Lisbeth ville godt nok blive små-arrig over den menu!

  Du må vist tage debatten med dem – måske foreslå, at du gerne bruger en aften på og instruere personalet i sund kost, evt. suppeleret med en masse print af dine, sunde, lækre opskrifter. Var det en brugbar idé?

  Svar
 9. Isen skal ihvertfald ud, men de ved sikkert ikke, at hvidt mel virker ligesom sukker i kroppen.
  I må ruste jer til en hård kamp, for mange af de andre forældre kan være fint tilfredse.

  Svar
 10. Den kamp skal tages! Der er sukker/kost politik som skal følges på hele daginstitutionsområdet af de grunde du nævner!

  Svar
 11. Øv en kedelig menu..
  Jeg kan godt forstå i er utilfredse. Det er lige før en god gang brownie-kage ville være bedre!

  Svar
 12. Hmm.. Sørgeligt, må jeg nok sige. Endnu mere sørgeligt er det, at de tilsyneladende har en politik om mindre sukker (?) -men de er åbenbart totalt uoplyste.. Kommunerne burde investere i noget rådgivning fra diætister eller lignende. Men okay; der er jo også diætister der mener at pasta er sundt :-O
  Jeg er også lidt chokeret over at menuen ikke er anderledes end da MINE gik i fritter, (for 10 år siden..) eller jeg selv, for den sags skyld. Synes det er godt at i som fornuftige forældre kæmper for forandring :-)

  Svar