Der er en ny bog, vi er nødt til at tale om. Det er nemlig måske århundredets vigtigste og mest ambitiøse bog, og den rammer lige ned i det paradigmeskifte, som læsere her på bloggen har været med til at opleve i de sidste mange år.
Det er selvfølgelig Anette Sams nye bog Ud af Diabetes 2, jeg taler om.
For de få af jer, der ikke kender Anette, er hun forsker og tidligere Director hos Novo Nordisk, og sidste år udkom hun med den meget populære bog Sandheden om Sukker.
I Ud af Diabetes 2 går hun tæt på, hvordan hun mener, vi bør gribe tingene an, hvis vi vil have en chance for at stoppe den hjerteskærende epidemi af Diabetes 2, som raser igennem hele verden.
For prognoserne for sygdommen er mere end almindeligt triste: Hvis vi fortsætter som nu, vil 430.000 danskere have Diabetes 2 i 2030.
Alvorlig diagnose
At få Diabetes 2 er en alvorlig diagnose. Det er en diagnose, som øger risikoen for en række følgesygdomme som bl.a. nyreproblemer, synsproblemer, hjertekarsygdomme, amputationer af lemmer og for tidlig død.
Når man har Diabetes 2 har man kronisk forhøjet blodsukker og det er en stressfaktor for kroppen.
Det overskydende sukker i blodet er uhensigtsmæssigt, fordi sukker reagerer med dine celler, aktiverer dit immunforsvar, hæmmer fedtforbrænding og nedsætter kroppens evne til effektivt at tage hånd om sukkeret yderligere.
Så der er mange grunde til både at forebygge Diabetes 2 og at sikre sig den bedste viden og den bedste handlingsplan, hvis lægen har nævnt at man har præ-diabetes eller hvis man er så uheldig at sygdommen allerede er en realitet.
Full disclosure
For god ordens skyld og for full disclosure vil jeg sige, at jeg kender Anette herude på den anden side af skærmen, og jeg synes, hun er en skøn, skøn dame, og vi deler – ikke overraskende – mange synspunkter. Bogen har jeg dog selv købt og betalt.
Diabetes 2 er ikke en kronisk sygdom
Vi har vænnet os til at tale om Diabetes 2 som en kronisk sygdom. Det er den også, hvis du hver dag spiser 5-7 kulhydratrige (selv sunde) måltider uden samtidig at dyrke ekstremsport.
Sådan skriver Anette i bogen med et glimt i øjet og for at markere sin pointe om, at vi faktisk ikke kan være bekendt at kalde Diabetes 2 en kronisk sygdom, når vi ved at ændre vores verdenssyn kan hjælpe størstedelen af diabetikere til et blodsukker, der ligger inden for normalområdet.
Anettes vurdering i bogen er, at 80% af alle med Diabetes 2 kan lægge diagnosen bag sig, mens 100% kan få det bedre med brug af denne biologiske logik, som hun kalder det.
Jamen, det er ikke for alle!
Nej, det er ikke for alle, og Anettes forslag i bogen er derfor også, at den nydiagnosticerede diabetiker får stillet tre forskellige muligheder til rådighed:
1) at lave de kost- og livsstilsændringer, som det kræver at komme så tæt på en normalisering af blodsukkeret som muligt og derved enten kunne undgå eller minimere mængden af nødvendig medicin
2) lave de ændringer i kost- og livsstil, som diabetikeren kan overskue og supplere livsstilsændringerne med medicin, eller
3) fortsætte kost og livsstil uden ændringer og forsøge at korrigere med medicin.
Sidstnævnte mulighed selvfølgelig efterfulgt af en snak om konsekvens ved at vælge denne vej.
Og kost- og livsstilændringerne er selvfølgelig nogen, man skal kunne modtage støtte til, men med tanke på at Diabetes 2 pt. koster det danske samfund 31, 8 milliarder kroner om året (tal fra Diabetesforeningen) er der jo virkelig noget at hente, hvis man kunne lykkes med at færre fik sygdommen.
Ud af Diabetes 2 med kål & kød
Anettes forslag til hvordan diabetikere bedst spiser for bedre blodsukkerkontrol går igennem en kost bestående af grøntsager, kød og fedt. Kålhydrater, kalder hun det, når der venligt losses gode mængder kål på tallerkenen.
Måske lyder det bekendt for dig, der læser med på denne blog, og jeg er simpelthen også pavestolt af at læse mit eget navn fremhævet som en god kilde til gode opskrifter.
I bogens opskrifter indgår enkle opskrifter baseret på grøntsager, kød og fedt.
Opskrifterne er lavet af Thomas Rode, som vist ikke kræver nogen videre præsentation, men som du måske forbinder med avancerede kokkerier og timelange seancer i køkkenet.
Det er der dog slet ikke tale om her.
I stedet er det enkle, hverdagsvenlige opskrifter med fokus på de gode råvarer lavet af hverdagsingredienser, som du kan købe i ethvert supermarked.
Ren BIOLOGIK
Selvom Anette har taget fløjlshandskerne lidt mere af i denne bog, formår hun den fine og svære kunst at tale om helbredelse og bedring hos diabetikeren uden at placere skyld.
Anettes mission er nemlig at klæde dig på til at være chef i dit eget sundhedsunivers, og det gør hun ved hjælp af det, hun kalder BIOLOGIK, nemlig det udgangspunkt at løsningen skal findes i menneskets biologi og den er faktisk ganske logisk, når vi liger tuner os rigtigt ind på den.
Bogen er en kæmpe ressource i moderne diabetesbehandling, og jeg håber så inderligt, at både læger og Diabetesforeningen tager den til sig og anbefaler den til alle deres patienter.
Køb bogen og spred budskabet
I mellemtiden kan du hjælpe med at udbrede kendskabet til denne vigtige bog ved først og fremmest at købe bogen og ved at sprede budskabet om den til venner og familier.
På den måde kan du være med til at skabe de ringe i vandet, der skal til, for at vi kan få flere og flere eks-diabetikere i her i landet og måske blive det første land i verden, der lykkes med at knække kurven for Diabetes 2.
Find bogen i din boghandler eller køb den online hos fx Saxo.com: Ud af Diabetes 2 (reklamelink)
NB: Hvis du har Diabetes 2 og tager medicin bør du tale med din læge, inden du giver dig i kast med anbefalingerne fra denne bog. Du ‘risikerer’ nemlig, at dit blodsukker normaliserer sig allerede inden for den første uge, og derved er din gamle medicindosis for stor.
Hej Jane
Har bogen og den er pt udlånt til min far som har diabetes 2 med behandling med insulin. Hans blodsukker kører op og ned som en rutsjebane og langtids blodsukkeret er alt for højt. Han har haft diabetes i omkring 20 år og det er egentlig gået fint de første år. Nu er det gået helt galt, hvor der oftere og oftere oplevet meget lavt blodsukker, hvilket så medfører at han indtager ekstreme mængder sukker og rugbrød for at få blodsukkeret op igen.
Jeg gik over på keto i 2021 og har haft et fantastisk vægttab på 20 kg og har fået det såå meget bedre.
Siden jeg stiftede bekendtskab med keto er jeg blevet mere og mere klog på hvad det er og gør ved kroppen. Derudover er jeg farmakonom og har derfor noget sundhedsfaglig viden om diabetes. Jeg har snakket meget med min far om mulighederne for måske at kunne bedre sin situation med keto eller low carb. Han hader at skulle stikke sig med insulin og har så forsøgt at “lokke” med at det kunne være han kunne undgå det eller ihvertfald komme ned i dosis. Trods han har set mine resultater, og sætter min viden som farmakonom højt, troede han først ikke rigtig på det, der skulle først en artikel i diabetes foreningens seneste blad for at det åbentbart var troværdigt at low carb kan være gavnligt for diabetikere.
Han er åben for low carb og ser gerne et vægttab, da vægten tydeligvis (ihvertfald for os familiemedlemmer) giver andre gener som smerter hist og her, samt fornyligt forhøjet blodtryk. Det skal nok lige tilføjes at han er 78 år.
Han har snakket med sin læge og lægen siger bare at han selv skal justere på sin insulin, men det er han meget utryg ved. Og det er jeg faktisk også, når jeg nu kender min far.
Okay lang smøre, men her mit spørgsmål. Kender du måske et sted som tilbyder hjælp til at begynde på low carb når man er i insulin behandling, når nu egen læge ikke gider?
Hej Helena
Hvor er det bare ærgerligt, at det skal være så svært at få hjælp til low carb til diabetikere til trods for den enorme opbakning, der er til det både i den videnskabelige litteratur, hos de store internationale diabetesforeninger og endda hos den danske diabetesforening (når de får vredet armen om på ryggen).
Men jeg ved desværre ikke, hvor du kan gå hen. Og jeg forstår godt frustrationen i, at det overlader en med ansvaret selv, hvilket kan være skræmmende at stå med.
Prøv evt. at høre Anette Sams (som jo er hende, der har skrevet Ud af diabetes 2-bogen). Jeg ved, hun holder nogle højskoler for diabetikere nogle gange, hvor folk med diabetes får både den rette kost og vejledning. Og ellers kan det også være, hun kender nogle, der arbejder med det til daglig. Jeg gør desværre ikke😔
Hej Jane
Tak for dit svar. Jeg har nu skrevet til Anette Sams.
Vh Helena
Hej
Vil du fortælle mig om forskellen på Kickstartforløbet og Ud af diabetes 2 forløbet?
Jeg er blevet lidt forvirret og usikker på om jeg har valgt det rigtige forløb. Jeg har ikke diabetes 2, men ligger nok i risikogruppen.
Jeg er godt igang med kickstart forløbet, hvilket jeg er meget glad for. Min mand har diabetes 2 og mit håb er at han, ved at spise den samme kost som mig, også vil tabe sig og evt komme af med sin diabetes 2.
Er keto kost godt for ham eller er der noget vi skal være opmærksomme på?
Mvh
Hej med dig
Jeg er jo ikke læge og kan ikke rådgive ved sygdom. Det er altid lige vigtigt for mig at sige det først. Low Carb og Keto er dog undersøgt med gode resultater for folk med diabetes 2. Tager din mand medicin (insulin) skal I være opmærksomme på at dosis lynhurtigt bliver for høj.
Forskellen på diabetes-forløbet og Kickstart er først og fremmest at det er to forskellige tilgange. Diabetesforløbet læner sig op ad Anettes bog, Ud af Diabetes 2 og handler om diabetes, hvor Kickstart læner sig op af mine Keto-bøger og handler om vægttab.
Madmæssigt har Diabetesforløbet fokus på hele uforarbejdede madvarer (fri mængde grøntsager, masser af kål, bælgfrugter, kød, sundt fedt etc.) mens i hvert fald Keto´-fasen i Kickstartkurset har fokus på kraftig kulhydratrestriktion med fokus på at tvinge kroppen til at skifte til fedtforbrænding. Maden i diabetesforløbet kan beskrives som Keto-maden + en stor kålsalat ved siden af.
Så vi er i samme boldgade men fokus er lidt forskelligt.
Håber, det giver mening :)
Det gør det i hvert fald.
Tusind tak for svar
Hejsa Jane
Jeg synes lige, jeg ville nævne, at bogen lige nu fås hos Gyldendals Bogklub til 49 kr. Oplagt, hvis man gerne vil have fat i den og måske samtidigt et par andre titler. :)
Ej hvor godt. Tak for tippet!
Det her er bare en sjov ting: Åbenbaret er der også flere og flere KATTE, der får diabetes på grund af for mange kulhydrater i tørfoder (er der nogen, der mener) og derfor er der nu også en Lowcarb kattefoder bevægelse igang. Egentlig logisk nok, når man tænker over det;-) Jeg måtte bare le, da jeg læste om det. Har selv taget dit kickstarter forløb og synes det var sjovt at vores husdyr tilsyneladende er ved at få de samme problemer som os mennesker;-)
Ja, og det triste er at det gælder ikke bare katte. Det gælder alle dyr, der fodres med føde, der ikke er deres naturlige. Det gælder alle husdyr og endda også dyrene i Zoo. Trist.
jeg skal da vist have fat i den bog! jeg har haft diabetes 2 i ca. 2 år. første gang det blev opdaget, spiste jeg mig ud af det med diabetesforeningens anbefalinger. Da det høje blodsukker kom igen, ville det ikke ned med diabeteskost, og jeg måtte på medicin. Mit langtidsblodsukker var på 91! Jeg blev af en sundhedsplejerske anbefalet lchf og din blog, og vi startede dagen efter. Jeg har nu spist lchf i 4 mdr., og mit langtidsblodsukker er nu på 38. Min diabetessygeplejerske er meget tilfreds, og støtter op om mit valg af kostændring til lchf. Familien er også blevet glad for det, og vi spiser det alle ?
Hvor er det fantastisk at høre. Du er jo et lysende eksempel på at det virker!
For lidt over 2 år siden fik jeg diagnosen Diabetiker. Mit langtidsblodsukker var på 51 og kontrolmålingen 14 dage senere sagde 50. Så jeg har nu Diabetes 2.
I maj måned var jeg til års-kontrol og da var blodsukkertallet på 43. Årsagen hertil er den at jeg har ændret på min kost og at jeg dagligt dyrker motion. Min kost består idag hovedsageligt af grøntsager, groft brød og kød. Det er nemt når jeg selv laver maden, men jeg har det også sådan, at når jeg er i byen spiser jeg det der bliver serveret. Typisk er den mad der bliver serveret ikke for personer med Diabetes, men jeg spiser så bare noget mindre af den.
Resultaterne af min nye livsstil er til at føle på. Jeg har tabt mig 10 kilo og er nu normalvægtig. Jeg har fået lidt mere muskelmasse og en del mindre mavefedt. Det har jeg det godt med. Jeg synes at det har været “fedt” at jeg denne sommer har kunnet bade med en flad mave, ja det har øget mit selvværd. Jeg er gladere og har helt klart fået mere energi. Jeg sover godt og længe. Ca. 8 timer.
Det vigtigste er måske følelsen af at jeg er sund. Det er sådan at jeg har fem børnebørn som jeg er ret så vild med. Jeg elsker at lave mad sammen med dem. I lørdags lavede jeg pizza, pølsehorn og cupcakes med skumfidusser på sammen med en af drengene på 2 og et halvt år. Det er dejligt. Han elsker at rulle dejen ud, smører tomatsovsen ud med fingrene, skærer pølserne i skiver, lave snevejr med den revne ost. Og jeg skal da lige love at han har en god appetit når han selv har lavet maden.
Efter sådan en vild dejlig dag, vil jeg gerne leve længe og være sund og frisk. Så nu håber jeg på at mine ændrede vaner måske kan føre til et langt liv, sammen med mine børn, børnebørn, søskende, venner og min veninde.
Jeg vil anbefale alle LCHF.
Anette Sams bøger vil jeg også anbefale alle. Anettes kost anbefalinger minder om LCHF.
Du er simpelthen en kæmpe inspiration, Knud. Tak fordi du deler din historie!
Fin bog af Anette Sams ?? og godt der kommer fokus på, at kost er noget der batter, når man rammes af diabetes type 1 eller 2 ? i facebook gruppen : Diabetes og LCHF hjælpes medlemmerne til at skifte livsstil til LCHF. Masser af medlemmer laver glade opslag hvor de fortæller, at det i løbet af ganske kort tid er lykkedes for dem at opnå lave og stabile blodsukkertal på ikke diabetiske niveauer ? mange af dem formår også at mindske eller helt at kunne ophøre med diabetes medicin. Jeg kan varmt anbefale, at man som diabetiker forsøger sig med LCHF kosten ??
Hvis man er sund og rask må man spise som man vil. Men hvordan man kan anbefale denne type kost til folk med sukkersyge, når flere kæmpe internationale forskningsprojekter i Asien, USA og England viser at rødt kød og kødpålæg er dårligt at spise for diabetikere, det forstår jeg ikke helt.
Det kan man, fordi det er veldokumenteret i den videnskabelige litteratur, at en kost med fokus på få kulhydrater er effektiv til at fjerne symptomerne på sygdommen, dvs. reducere vægten og normalisere blodsukkeret.
Men hvis man fx kun færdes i kredse, hvor kød dæmoniseres (og det ved jeg ikke om du gør), kan det give et lidt bredere verdenssyn fx at læse nogle af de mange studier, som bogen henviser til.
Samtidig vil jeg dog sige, at der jo sagtens kan være mange veje til det samme mål. Det bogen her advokerer for er en vej med masser f grøntsager sammen med kød og fedt, og fokus på måltidstiming, motion og søvn.
Nej nej nej! En baggrund hos Novo Nordisk og så anbefaler hun kål, kød og fedt til sukkersyge ?
Altså, hun er jo farlig for folkesundheden (læs: bundlinjen) og vi bliver forhåbentlig advaret af nogle offentlige instanser snarest, om hendes bog!
Haha, ja, Anette er nu meget fair over for sin baggrund hos Novo og er slet ikke afvisende over for brugen af medicin. Hun ønsker bare at nydiagnosticerede diabetikere skal have oplyst muligheder og konsekvenser ved de forskellige veje.
Men vi bliver uden tvivl snart advaret om hendes bøger. Det arbejde er godt i gang allerede ;-)
Hej Anne
Helt så enkle er Anette Sams anbefalinger nu ikke. Det vil du vide, hvis du har læst hendes bøger.
Kort sagt anbefaler Anette en kost der består af:
Grove grøntsager
Groft brød
og mager kød.
Der skal indtages tre måltider om dagen. Morgen, middag og aften.
Derudover skal du dyrke motion mindst en halv time hver dag.
Ved at spise og motionere på denne måde får du et stabilt blodsukker.
Kostfibre sikrer et stabilt blodsukker. Et stabilt blodsukker gør, at du får en god nats søvn, og at du har en jævn god energi til dagens gøremål.
Kostfibre er der netop masser af i grøntsager og groft brød.
Anette Sams mener, som Sundhedstyrelsen også gør, at du skal ha en kost, der er sammensat på denne måde:
Protein: 10-20 % af energien.
Kulhydrat: 45-60 % af energien.
Fedt: 25-40 % af energien.
Jeg vil mene at LCHF kost har denne energifordeling.
Hvis du selv laver maden på denne måde, undgår du alt det skjulte sukker og fedt der er i langt det meste halv og hel lavede købemad. Sukkeret og fedtet i købemad er oftest af en meget dårlig kvalitet, og giver derfor en meget dårlig ernæring, som nedbryder din krops celler, og giver dig et svingende blodsukker, der gør at du bliver træt og sover dårligt.
Annette og Janes kost kan jeg varmt anbefale til dig.
Venlig hilsen
Knud
Hov, jeg synes ikke, at det er helt rigtigt ift. Anettes Sams anbefalinger i Diabetesbogen. Her er det grove brød gemt til familiens børn og unge mens diabetikeren får masser af kål, grønt, kød og fedt.
Det bliver derfor til væsentligt færre kulhydrater end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, selvom selve tallerkenen er fyldt med kulhydratkilder (grøntsager og kål).
Aha…..jeg vil lige lave en energiudregning på en dagskost en dag ud fra Anettes anbefalinger. Og så må vi se hvor vi lander.
Og ups:) du har ret i at det grove brød er til børn og unge. Det grove er kulhadratrig men også rig på kostfibre. Så et par skiver om dagen er ok til diabetikere, vil jeg mene.
Grove grøntsager består mest af vand. Faktisk er ca 90 procent vand. De grove grøntsager er også rige på kostfibre og vitaminer og mineraler. Kål er godt og smager fantastisk. Jeg mener at hvis man har diabetes anbefales det at spise ca 400 gram grove grøntsager pr dag. Det er meget og det er ikke til at spise på en gang, og derfor gør jeg det over to gange.
Og så er det jo at jeg nærmere mig de tre måltider om dagen som Anette Sams anbefaler. Sundhedsstyrelsen anbefaler 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Og det er noget af en forskel.
Jeg mixer vist mellem LCHF maden og Anette Sams anbefalinger. Min erfaring er at det er godt at spise ca 400 gram grove grøntsager, groft brød uden smør og smørlignende produkter, men med f.eks hjemmelavet bønnepostej som pålæg. Og så er der kød meget gerne fra fisk og okse. Kød er ikke nødvendig hverdag. Og så skal man huske at drikke vand til måltiderne. Te og kaffe er også godt.
Denne måde at spise på er markant anderledes end det jeg er vant til. Så der for to år siden, var det hele temmelig uoverskueligt. Så jeg besluttede mig for at se kostomlægningen som en lang proces. Processen er jeg stadig i gang med. Og det tror jeg faktisk at jeg vil være i de næste 5-6 år. Det tager lang tid at ændre vaner, er min erfaring.