Ud af Diabetes 2 – Online forløb

Online sundhedsforløb til dig med diabetes 2

Ud af Diabetes 2 – Online er et 4-ugers online forløb med forsker og ph.d. Anette Sams, ved roret.

Forløbet er en forlængelse af Anettes bog, Ud af Diabetes 2 og tilbyder praktisk hjælp og støtte til dem, der har brug for mere end en bog til at komme i gang med at leve blodsukkerstabilt og som har mod på at tage deres helbred i egen hånd.

Jeg har lavet opskrifter og kostplaner til forløbet. Anette står for teorien, logbøger, guides og masser af inspiration hele vejen igennem forløbet.


Hvem er forløbet for?

Forløbet er lavet til dig, der:

  • allerede har en diabetes-2-diagnose
  • har insulinresistens eller præ-diabetes
  • har haft diagnosen diabetes 2, fået normalt blodsukker igen og ønsker motivation til at holde fast
  • er overvægtig og hvor overvægten primært har sat sig i maveregionen
  • er træt af at leve i en blodsukkerrutchebane, hvor appetit, vægt, humør og velbefindende drøner op og ned
  • ønsker at lære at spise og leve i overensstemmelse med kroppens biologiske system og opnå en hverdag med stabilt blodsukker

Hvor foregår forløbet?

Forløbet foregår online og du kan følge det hjemme fra din egen stue, uanset hvor du bor i landet eller verden.

På forløbet bliver du i løbet af fire uger grundigt klædt på i Anettes sundhedsystem BIOLOGIK, som kort fortalt viser dig, hvordan du kan leve i overensstemmelse med din krops biologi og dens behov.

Du får viden om din krop og dens tolerance overfor sukker, du lærer hvordan din krop reagerer på forskellige madvarer, og du bliver holdt i hånden igennem den indledende periode af din kompromisløse blodsukkerstabile periode.

Det hele foregår via en online platform, som du får adgang til som deltager.


Alt dette får du:

  • en grundig indføring fra Anette i, hvordan du lever blodsukkerstabilt og hvad der sker i din krop undervejs
  • praktiske guides til, hvad du skal kigge efter, når du køber ind og hvordan du læser næringsdeklarationer osv.
  • viden og forståelse for dine tarmbakteriers rolle ift. din sundhed og dit blodsukker
  • inspiration fra andre, som har arbejdet sig ud af diabetes 2 eller fundet deres eget personlige ståsted i sundhedsjunglen
  • klar besked om, hvornår du skal være forsigtig, hvis du allerede har en diabetes 2-diagnose
  • Anettes bedste råd til det bedste samarbejde med lægen eller andet sundhedspersonale
  • 90 siders stort hæfte med energiberegnede opskrifter og kostplan, som du kan følge slavisk eller bare lade dig inspirere af

Og du får mulighed for at tilkøbe yderligere 8-ugers opfølgning, så du kan afslutte med en ny langtidsblodsukkermåling og fejre dit flotte resultat.


(husk at du kan dele din betaling i to rater)


Hvorfor har vi lavet forløbet?

At Low Carb er effektivt til både blodsukkerkontrol og vægtnedgang hos både diabetikere og ikke-diabetikere er veldokumenteret i den videnskabelige litteratur.

I oktober 2018 skrev ADA (The American Diabetes Association) Low Carb ind i deres anbefalinger som en anbefalet kost til Type 2-diabetikere.

Seks måneder senere fulgte de det op med en anbefaling til også at vælge en Very Low Carbohydrate Diet. Her anbefaler ADA, at mennesker med diabetes 2 og præ-diabetes vælger mange grøntsager, undgår stivelsesrige fødevarer og fortrinsvis spiser uforarbejdet mad.

Anette og jeg har i mange år fra hver vores vinkel kæmpet vores sag for at sætte Low Carb og uforarbejdet mad på landkortet til både diabetikere, overvægtige (og andre interesserede) og vi glædede os over anerkendelsen fra ADA, som bestemt ikke kom uventet.

Vi kan ikke vente længere!

Men ting tager tid, og det er svært for læger, sygeplejersker og diætister, som er skolet i det gamle Low Fat High Carb-paradigme at følge med, når anbefalingerne skifter.

Og det er unfair over for dig, der gerne vil i gang med det samme.

Derfor har Anette og jeg slået os sammen med den viden og de kundskaber, vi hver især har, så der nu er hjælp og støtte til dig, der gerne vil i gang med det samme.


Karen fik normalt blodsukker på 3 dage og tabte 7 kg på forløbets første fire uger

Siden hen er der røget yderligere 6 kg og det samlede vægttab er nu 13 kg.

Det er lidt vildt, for jeg har aldrig før kunne tabe mig, fortæller Karen. Når jeg tager 1 kg på, bliver det bare siddende.

Læs hele Karens historie her: Farvel til diabetes 2, smerter og overflødige kilo

Farvel diabetes 2 - karen fik normalt blodsukker på 3 dage og tabte sig 7 kg på bare 4 uger


Hvad siger andre?

Jeg fik min diabetes 2-diagnose i starten af 2018. Mit langtidsblodsukker var 49 og lige over grænsen og jeg fik at vide, at jeg skulle behandles med medicin og hurtigt ville få bygget mere på. Men kort fortalt ville jeg ende på insulin med tiden. Gisp.

Jeg vejede også 132 kg, og kolesterol og triglycerider var forhøjede. 

Jeg blev desuden anbefalet at melde mig ind i diabetesforeningen. Det første, jeg stødte ind i var en video, der anbefalede, man lavede diabetesvenlig bearnaisesovs af Knorr-pulver og skummetmælk. Det bliver et pænt nejtak fra min side. Jeg elsker og lever for ordentlig mad af gode råvarer.

Jeg havde nemlig luret på dig, Anette Sams og valgte at prøve det.

Undervejs fik jeg den tanke, at min appetit var gået amok fordi jeg ikke længere kunne tåle kulhydrater i de mængder man “normalt” spiser. Jeg spiste overvejende efter de officielle kostråd, men min appetit var gået amok – jeg var sulten hele tiden.

Ved første kontrol blev metformin halveret igen og jeg har undgået at starte op på anden medicin. Alligevel så langtidsblodsukker og vægt meget bedre ud.

Lægen ville gerne have et check af mine kolesteroltal og triglycerider, der jo også havde været for høje. Disse tal var også faldet!

Der er forsvundet 20 kg. Bedst af alt: Jeg er ikke længere sulten, når jeg spiser rigtig mad uden kulhydrattilskud og masser af grønt – især kål!


Er det Low Carb/LCHF/KETO?

Det er i hvert fald kraftigt beslægtet, men det er ikke mærkater, Anette bruger.

Anette taler om kulhydrater og forskellige typer kulhydraters indvirkning på dit blodsukker og din fedtforbrænding.

Forløbet følger retningslinjerne fra bogen Ud af Diabetes 2, hvilket vil sige, at kosten overvejende består af grøntsager, kød, fisk, fjerkræ og æg og sundt fedt fordelt på tre måltider om dagen.

Det giver en kost, der er spækfyldt med farver og fibre fra kål, grøntsager og bælgfrugter og som samtidig er fattig på kulhydrater. Men det er først og fremmest naturlig mad, som menneskekroppen er skabt til at trives på.

Det er samtidig også en kost, som på få dage/uger vil stabilisere dit blodsukker og Anettes retningslinjer vil desuden hjælpe din krop til at blive bedre til at mobilisere energi fra din krops egne lagre.


Er det svært og kræver det timevis i køkkenet?

Forløbet er baseret på, at du skal spise hel og uforarbejdet mad. Kommer du fra en livsstil med meget færdigmad, vil du synes, at tiden i køkkenet er større.

Men kommer du fra en almindelig hverdag med almindelig hjemmelavet mad, vil du opleve, at maden, du skal lave, er anderledes, men at tidsforbruget er det samme.

Maden er nem, mættende og velsmagende og hele familien kan fint spise med (de kan dog supplere med kulhydrattilskud i form af kartofler, ris, groft brød, hvis de vil).

Alle opskrifter er desuden energiberegnede, så du kan se indholdet af kalorier, kulhydrat, protein og fedt.

Ud af diabetes 2 - Online forløb til dig, der via kost og livsstil vil tage din diagnose i egen hånd Ud af diabetes 2 - Online forløb til dig, der via kost og livsstil vil tage din diagnose i egen hånd


Hvornår starter forløbet?

Du kan starte forløbet op, når det passer dig.

Når du starter op, får du mails fra Anette hver anden dag og i svære perioder hver dag, og du guides igennem forløbet af Anettes videoer og tekster og Anette sikrer på den måde, at du får den rette viden og de rette redskaber på de rette tidspunkter.

Men der ikke nogen, der står og ånder dig i nakken hver dag, eller holder øje med, om du nu også følger programmet.

At komme ud af diabetes 2 er et ansvar, som du skal tage på dig.

Vi giver dig al viden, opskrifter, praktisk hjælp, redskaber og strategier til at klare hverdagen i din nye livsstil. Men det er dig, der gør arbejdet.

Og det gode ved det er, at du har dig selv at takke, når du når i mål!


Kan man virkelig spise sig ud af diabetes 2?

Det er et svært og kontroversielt spørgsmål.

Ofte drukner denne debat i semantik, hvor den ene lejr siger, at du kan spise dig symptomfri og derfor ikke længere har diagnosen, mens den anden lejr mener, at du først er fri af diabetes 2 den dag, du kan spise et bjerg af kulhydrater uden at få en blodsukkerstigning af diabetiske dimensioner.

Hverken Anette eller jeg gider diskutere semantik, men tilhører begge den lejr, der taler for, at du kan spise dig til bedre blodsukkerkontrol – også selvom du har en diabetes-2-diagnose.

Er dit blodsukker, enten målt fastende om morgenen eller dit langtidsblodsukker (hbA1c) inden for normalområdet, er du ude af din diagnose.

Det er ikke sikkert, at din genetik eller din biologi tillader dig at komme hele vejen, men med den rette livsstil og de rette valg kan du komme et langt stykke af vejen.

Og det er den vej, vi gerne vil vise dig.


Vigtigt – til dig, der tager medicin!

En kostændring kan være en heftig intervention, og du kan forvente, at fx dit blodsukker og dit blodtryk vil falde markant indenfor de første dage/uger.

Det er en god ting, men tager du medicin, er det derfor vigtigt, at du har din læge med på sidelinjen til at hjælpe dig til at justere din medicindosis til din nye kontekst.

Forløbet er ikke og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning og kan ikke stå i stedet for det læge-patient-forhold, du har med din læge eller andet sundhedspersonale med indblik i netop din helbredshistorik. 

Ud ad diabetes 2 - online forløb for type 2 diabetikere med henblik på vægttab og blodsukkerregulering.


FAQ om forløbet

Hvad koster det?

Forløbet koster 1.995,- med mulighed for at dele betalingen i to rater, uden at det bliver dyrere af den grund.

Kan jeg starte på et senere tidspunkt?

Ja, forløbet er et gør-det-selv-kursus, hvor du ikke er afhængig af en fast start-dato. Du kan derfor kigge i kalenderen og vælge den startdato, der passer bedst til dig.

Skal jeg følge en kostplan igennem forløbet?

Nej, det er helt frivilligt.

Du får dog både opskrifter og kostplaner, men de er tænkt som støtte til dem, der har det bedst med helt konkret hjælp i starten.

Foruden dette får du grundig indføring i Anettes BIOLOGIKprincipper, som tillader dig nemt at sammensætte dine egne måltider.

Jeg har frokostordning på arbejdet – hvad gør jeg?

De fleste frokostordninger tilbyder grøntsager, salater, kød, vegetarretter med bønner og linser etc. og du kan derfor formentlig fint spise derfra.

Der er også flere af opskrifterne, der egner sig glimrende til madpakke, hvis du foretrækker det.

Kan jeg være med, hvis jeg er vegetar?

Ja, det kan du godt.

Det vigtige er, at du spiser hel og uforarbejdet mad og at du minimerer de tunge raffinerede kulhydratkilder som kornprodukter og sukker.

Skal jeg træne?

Al træning og al bevægelse er godt for din krop og det er et vigtigt skridt for dig på din rejse ud af diabetes 2.

Men alt tæller. Og hvis dit niveau rækker til gåture og cykelture, er det der, du starter.

Ingen forventer, at du løber et maraton i morgen eller dødløfter 100 kg. Det kommer vi faktisk ikke til at forvente af dig på noget tidspunkt ;-)

Er der en Facebookgruppe?

Nej, forløbet er et gør-det-selv-forløb, hvor du fungerer som chefen i din sundhedsproces.

Vores erfaringer med Facebookgrupper er, at der nemt kommer til at florere misinformation, medmindre nogen har tid til at overvåge dem 24 timer i døgnet. Og 24 timers supervision bliver for dyrt for dig, og vi ønsker at gøre forløbet tilgængeligt for flest mulige.

Til gengæld garanterer vi, at du får svar på alle dine spørgsmål, hvis du læner dig tilbage og lader Anette guide dig igennem forløbet.

Og du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge både Anette og mig til råds på vores respektive kanaler (blog, Facebook etc.)

Hvad er forskellen på Diabetes-forløbet og Kickstartkurset?

Madmæssigt ligger de i samme genre og du kan bestemt gå ned i vægt med begge.

Diabetesforløbet har fokus på hele uforarbejdede madvarer (fri mængde grøntsager, bælgfrugter, kød, sundt fedt etc.) mens i hvert fald Keto´-fasen i Kickstartkurset har fokus på kraftig kulhydratrestriktion med fokus på at tvinge kroppen til at skifte til fedtforbrænding.

Madmæssigt har du flere valgmuligheder og mere frihed i diabetesforløbet, hvor Keto-fasen i Kickstart-kurset har mere strikse regler.

Begge er kurser, der giver dig masser af viden og praktiske strategier (og selvfølgelig hjælp med opskrifter, kostplaner etc.) men vi forventer at du som et voksent menneske selv kan tage ansvar for at implementere den nye viden, uden at nogen står og ånder dig i nakken hver dag.

49 kommentarer til “Ud af Diabetes 2 – Online forløb”

Skriv en kommentar

  1. Hej
    Er i tvivl om jeg skal vælge “Kickstart” eller “Ud af diabetes 2” forløb.
    Skal tabe mig, men lige nu er det vigtigste, at komme ud af diabetes 2 og opnå stabilt blodsukker. Så er lidt i tvivl om Kickstart giver begge eller det er bedst at vælge Diabetes forløb først.

    Svar
    • Jeg vil sige, at du kan opnå begge dele med begge kurser. Diabeteskurset handler om diabetes (og ikke om vægt) og Kickstart om vægt (og ikke om diabetes), så måske vælg det kursus med det emne, du helst vil udvide din viden om?

      For begge kurser gælder at det er en god idé at rådføre sig med lægen inden kostomlægning. Det anbefaler både Anette og jeg ❤️

      Svar
  2. Jeg har lige købt forløbet for få dage siden og det lyder rigtig godt:)
    Jeg er ikke diabetiker, men tror at jeg er insulin resistent – i en grad, da symptomerne passer på min situation. Jeg vil høre om jeg under forløbet fortsat kan presse lidt grape eller citronsaft i det vand, som jeg drikker? Eller påvirker det blodsukkeret for meget?

    Svar
    • Hej Lise
      Det tror jeg bestemt godt du kan. Jeg ved, at Anette vil bede dig om at kun at indtage kalorier til måltiderne og holde dine spisepauser kaloriefrie. Det vil jeg tro gælder her også. Men du kan spørge hende, hvis du vil være helt sikker.

      Svar
  3. Hej Jane

    Min mand og jeg er netop begyndt på Keto kost. Min mand har diabetes 2 og forhøjet kolesterol. Der er dog styr på begge dele og han er slank og skal ikke tabe sig. Men det kunne jo være fantastisk om han kunne spise sig ud af medicinen, ligesom vi begge synes at den tilstand, mange beskriver man kommer i, når man er forbi overgangsfasen, er besnærende. MEN, der hvor tvivlen stadig nager lidt er nok i forhold til mængden af fedt, og i særdeleshed det animalske fedt samt mængden af æg. HVordan er det lige at det med det animalske fedt og æggene hænger sammen med kolesterolet. Når man laver sig egen research på nettet, er der jo to lejre, og de der er imod Keto kosten, beskriver jo nærmest at den fører til den visse død, netop pga fedt i blodet osv. Så jeg bliver jo glad for at se at der er en dansk forsker, der anbefaler low carb kost i forhold til diabetes, men hæfter mig også ved, at denne kost indeholder flere kulhydratyer, og nok lidt mindre fedt. Umiddelbart er vi nok bare motiveret for en mere ren Keto kost, men der er lige tvivlen i maven. Og hvad siger Anne Sems om Keto fedtmængden og det animalske fedt i forhold til kolesterol? Håber du kan hjælpe:-) Mange hilsner, Tina

    Svar
    • Hej igen Jane

      Jeg skynde rmig lige at spare dig for at svare på de komplicerede spørgsmål i ovenstående henvendelse. Lige efter jeg havde trykket på “sendt”, fandt jeg den side, hvor du meget udførligt behandler emnet kolesterol og fedt. Skønt, vi går med Keto:-)

      Svar
      • Hej Tina
        Fedt at du fandt den!

        Og ja, min holdning er at helheden er vigtigst. Men min holdning er også at det ikke handler om at drukne sin mad i fedt, som nogle Low Carb/Keto-folk anbefaler, men i stedet bruge fedt til at opnå god mæthed og god energi.

        Og måske vigtigt også lige at sige at Anettes retningslinjer og mine til Keto nok er beslægtede men alligevel med nogle forskelle.

        Rigtig god fornøjelse med det hele :)

        Svar
  4. Kære Jane
    Jeg har købt diabetes 2 forløbet og kigger i opskriftsbogen.
    Dejlige nemme opskrifter.
    Ved SPIDSKÅLSSALAT MED ÆRTER OG FORÅRSLØG står der ikke hvor mange personer salaten er til og jeg bliver lidt overvældet ved tanken om at skulle spise et helt spidskål til morgenmad. Kan du afklare?
    De Bedste hilsner
    Malene

    Svar
    • Hov, det kan jeg da godt se. Den er beregnet til 2 personer men personangivelsen er jo mest ift. energiberegningen. Spis den portion, du har lyst til. Anette vil jo sige jo mere kål, jo bedre :)

      Og god fornøjelse med kurset.

      Svar
  5. Hej Jane
    Jeg har bare lige lyst til at fortælle dig, at jeg nu igennem et års tid har spist LCHF og i perioder mere striks LCHF, og at jeg idag har fået svar på blodprøver, der siger, at mit langtidsblodsukker nu er fuldstændig normalt. Det betyder, at jeg må smide begge mine metformintabletter ad h. til, som jeg har taget i over 4 år JUHUUU.
    Jeg mangler stadig at smide en masse kilo, men første og vigtigste mål er nået for mig ???
    Det var bare lige dét, jeg ville dele ❤️
    Kh. “En tro følger”

    Svar
    • Årh hvor FANTASTISK at høre, Bente. Hvor er det fedt for dig. Og vigtigt! Kæmpe milepæl.

      Supergodt gået af dig!

      Svar
  6. Hej Jane. Jeg er en tur på 62 med diabetes 2 og en megavægt på 190 kg. Har prøvet diverse kure med svingende resultat og er altid endt med at veje mere end da jeg startede. Nu har jeg fået din Keto grundbog af min svigersøn som selv bruger dine madplaner da han er aktiv crossfitten. Jeg har lige fået den af dine madplaner af min datter som er sygeplejerske og nu har sat mig stolen for døren. Har osse lige bestilt din nye Keto bog. Dog da jeg bestilte madplanen, var det ikke muligt at betale med MobilePay på din side, og jeg ved at mit kort virker. Bare lige til orientering. Ville egentlig spørge om jeg kan følge Keto kuren hele vejen i mit vægttab, ud over de 4 uger, da jeg står til at skulle tabe noget der ligner 80 kg. Med venlig hilsen Klaus

    Svar
    • Hej Klaus

      Først og fremmest, sejt at du er her. Keto virker helt anderledes end andre kure, idet du slipper for konstant sult. Det er så vigtigt, når der er mange kilo, der skal af og vægttabet derfor tager tid.

      Og jeg vil sige ja, du kan godt følge Keto hele vejen til dit mål. Jeg tror faktisk, det vil være en god plan for dig i hvert fald at starte med at følge det så tæt du kan i så lang periode du kan. Så kan du lægge lidt småpauser ind, hvis du får lyst men det er slet ikke sikkert, at du får lyst, for du kommer til at spise god og velsmagende mad.

      Hvis du tager insulin for din diabetes 2 skal du være opmærksom på at Keto på få dage/uger vil sænke dit blodsukker markant og det vil ændre dit behov for medicin. Det gælder også blodtrykket og hvis du tager blodtrykssænkende medicin. I det hele taget er det fint at have lægen med på sidelinjen, hvis du tager medicin af nogen art, så du kan få hjælp til at justere undervejs.

      Rigtig god fornøjelse – og lad mig høre hvordan det går dig.

      Svar
  7. Hej Jane
    Har købt din bog om Keto.
    Har du forslag til, hvordan man bringer fibre ind, så man kan holde sin mave iorden. Det synes jeg, kan være et problem.

    Svar
    • Du kan øge indtaget af fx salat og kål. En Skive chiaknækbrød en gang imellem er også en fin kilde. Og selvfølgelig huskfibre, hvis du vil supplere yderligere.

      Men min erfaring er faktisk at det sjældent er manglen på fibre meget sjældent er grunden til forstoppelse. Langt oftere skyldes det at man ikke følger saltanbefalingerne. Så det ville være mit første bud.
      Bud nr 2 er ikke at spise æg til morgenmad. Men saltet skal på plads først??

      Svar
  8. Hej Jane.

    Godt Nytår.
    Jeg vil gerne med på dit kickstart forløbet, men kan ikke finde prisen. Kan du være behjælpelig?

    På forhånd tak.

    Mvh. Lone

    Svar
  9. Vil dette også være en mulighed hvis man har betændelse i tarmen? Tænker det vel også er antiinflammatorisk kost?
    Pft
    Mvh
    Katitzie

    Svar
    • Ja det er bestemt en mulighed. Jeg tror dog, jeg ville kigge på Keto også. Dels er keto målbart inflammationshæmmende men dels også fordi mængden af grøntsager på Keto er en anelse mindre. Grøntsager er jo super godt men i en belastet tarm kan det give problemer også.

      Kig evt. på keto-bogen, hvis du vil have en hjælpende hånd i den retning.

      Svar
  10. Hej Jane! Jeg har i 6 uger, fulgt det fede liv og tabt 6 kg, vidste ikke på det tidspunkt at du lavede kurser også, nu er jeg gået i stå, vi skal spise så meget fedt at det giver kvalme og det kan jeg ikke
    Jeg har din dejlige Keto bog og har prøvet mange af dine opskrifter, det jeg gerne vil vide er, om det er bedst at købe dit kickstart kursus eller om jeg skal købe det du har med en fast pris og en gruppe på Facebook, håber at du vil svare mig og ikke syntes at det er for frækt at skrive til dig
    Kh Eva

    Svar
    • Hej Eva

      Du skulle vide, hvor mange henvendelser, jeg får fra folk, der går i stå med vægttab efter en tur på det forløb. Suk.

      Nu skriver du på siden for diabetes-forløbet og det er jo en lidt anden sag.

      De to, du spørger til, forstår jeg som enten Kickstart eller Keto Living. Forskellen på de to er hvor meget hjælp og støtte du får. På Kickstart er du mandsopdækket i fire uger mens du på Keto Living klarer det selv men har en gruppe med ligesindede at søge hjælp og råd hos. Selve kost-konceptet bag er det samme.

      Håber, det giver mening :)

      Svar
  11. Kære Jane,
    Med irritabel tarm er udsigten til at spise en masse kål-hydrater ret uoverskuelig. I det hele taget er der en del frugt og grønt, der trigger rumlen i maven og medfølgende oppustethed. Har du/I erfaringer herom?

    Svar
    • Hej Mette

      Jamen min personlige erfaring er at min IBS-mave slet, slet ikke vil være med på kål og grøntsager/fibre i de mængder. Som i slet, slet ikke.
      Men jeg tænker, at du skriver fordi du har læst om Karen i nyhedsbrevet og hendes IBS forsvandt jo ved denne fiberrige kost. Så jeg tror, det eneste, jeg kan konkludere er at IBS dækker over så mange forskellige typer lidelser og det derfor er helt individuelt hvad der virker. Nærmere kan jeg ikke rigtigt komme det…

      Svar
  12. Hej Jane – jeg har ifm overgangsalderen taget 8 kg på – lige på maven – og fik også konstateret forhøjet BT som jeg nu er i behandling for. Jeg vakler mellem at købe en cykel eller at hoppe på diabetes forløbet for jeg tænker at motion er nødvendigt for at jeg får styr på mavefedtet og blodtrykket – og insulinresistensen? Eller er det en bedre investering at gå all in i forhold til at lære min krop at forbrænde anderledes med en kostomlægning nu hvor jeg er 50+? Har længe ikke spist hverken ris, pasta, kartofler og sjældent brød men det hjælper ikke på vægten. Har svært ved at holde mig fra weekend hygge vinen men den kan jo også være synderen.
    hilsner fra PiaMaria

    Svar
    • Åh svært spørgsmål, synes jeg. Motion er helt sikkert godt men at tro at du kan cykle dig fra overvægt og insulinresistens tror jeg bliver for hårdt.

      At du ikke har haft nogen effekt af allerede at udelukke brød, ris, pasta, sukker gør mig lidt i tvivl. For det er jo disse anbefalinger, du vil få stillet i sigte på diabetesforløbet. Selvfølgelig kender jeg ikke til sammensætningen og mængderne af din kost, men du har jo i hvert fald taget nogle vigtige skridt der allerede. Overgangsalder er jo en særlig situation og det kræver i min erfaring en mere vedholdende indsats med færre svinkeærinder. Generelt ser jeg dog faktisk pæn effekt af KETO hos kvinder i overgangsalder.

      Så jeg ved faktisk ikke helt hvad jeg skal råde dig til. Men uanset hvad du gør, skal du have lægen med på sidelinjen ift. medicinen. Kostomlægningen vil formentlig hurtigt regulere dit blodtryk nedad.

      Svar
  13. Hej Jane
    Jeg har PCOS (eller var det PCO ik helt sikker) og har fået at vide at jeg er insulinresistent. Lægen foreslog mig at leve efter en diabetes diet 5 dage om ugen for at undgå at udvikle diabetes eller udskyde sygdommen. Jeg er også overvægtig, især omkring maven. Jeg har prøvet Keto og på 1 år tabte jeg 18 kg. Det var bare meget dyrt, tog lang tid at lave og jeg fandt ikke ret meget mad jeg kunne lide. Og selvfølgelig tog jeg det hele på igen, da jeg opgav dieten.
    Hvordan er dette forløb anderledes? Jeg tænker at det vil være gavnligt at lære de biologiske årsager, for så at kunne tage bedre valg i dagligdagen. Men jeg har det lidt dårligt ved tanken om igen at skulle spise LCHF / Keto. Må jeg spise andre grønsager og frugt som er udelukket på Keto?
    Er det mad min 3 årige datter kan spise, eller er det ligesom keto at jeg skal lave dobbelt mad?

    Er der individuel hjælp til at få det til at fungere i hverdagen?

    Mvh Tina

    Svar
    • Hej Tina

      Hvis du oplevede KETO som dyrt og besværligt og som mad, du ikke kan lide, vil du heller ikke bryde dig om diabetesforløbet. Maden i diabetesforløbet er dog lidt friere end KETO, tror jeg, jeg ville beskrive det som. Der er flere grøntsager, lidt frugt i salaterne og bønner og linser fx men det er stadig baseret på hel, uforarbejdet og primært hjemmelavet mad.

      Men det er en kost uden kornprodukter, kartofler og sukker med fokus på mættende proteiner, fiberrige grøntsager og sundt fedt. Det kan gøres superbesværligt, dyrt og tidskrævende eller det kan gøres nemt og enkelt. Det bestemmer man selv. Personligt er jeg kæmpe fan af altid at lave mad i store portioner og så spise rester i dagene efter. Det letter rigtig meget, synes jeg.

      Der tilbydes ingen individuel hjælp men du er fint dækket ind via kursusmaterialet. Idéen med forløbet er netop at uddanne dig til selv at tage ansvar, så du ikke bare lægger ansvaret over på en coach, rådgiver etc. Og det kan du også sagtens, når du har fået forståelsen de biologiske principper.

      Svar
  14. Jeg vil anbefale KETO.
    Jeg købte din bog i februar og efter få uger faldt mit blodsukker og mit forhøjede blodtryk.
    Jeg har haft diabetes 2 i ca 20 år og nu helt medicinfri.
    Eneste lille “skavank” lige pt er, at min kolesterol stadig er en lille smule forhøjet, men alligevel så lav, at jeg foreløbig ikke behøver medicin for det.
    Efter aftale med min læge, skal jeg tjekkes igen om 6 måneder.
    KETO har gjort livet såmeget nemmere.
    Jeg føler ingen sult, som forstyrrer min nye levemåde.

    Med venlig hilsen
    Vinnie
    Helsingør

    Svar
  15. Hej jeg vil gerne spørge om man ikke må spise rugbrød og kartofler, og skal man have meget fedt, sidst jeg gik på lchf steg mit kolesterol , og så holdet jeg

    Svar
    • Hej Kirsten
      På diabetesforløbet spiser du i udgangspunktet ingen kornprodukter eller kartofler men i stedet en masse lækre grøntsagsretter, bælgfrugter, kød og sundt fedt.

      I fravær af de store kulhydratkilder er du nødt til at spise mere fedt. Ikke vælte dig rundt i fedt, men øge indtaget af det sammenlignet med en fedtfattig, kulhydratrig kost.

      Kolesterol er et kompleks emne, der går langt ud over at ‘kolesteroltallet steg. Især er konteksten helt anderledes, når man spiser en kost med få kulhydrater og mere fedt og det skal selvfølgelig tænkes ind.

      Jeg vil anbefale dig at læse videre her:
      https://www.madbanditten.dk/faq-lchf/hvad-er-kolesterol/
      https://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/

      Svar
  16. Hej hvis jeg primært er fed på maven og aldrig er lykkedes med at mindste talje målet men ikke lider af diabetes el er disponeret for det ( fik det tjekket ved lægen ) hvilket forløb skal jeg så vælge af dine og er det evt nok at tilmelde mig dit månedelige mad plan til de 69 kr ?

    Svar
    • Svært spørgsmål. Det er to forskellige tilgange.

      Fedt på maven signalerer insulinresistens og det vil sige, at du vil have gavn af den kulhydratfattige kost. Den finder du både på mit forløb (Kickstart) og på diabetesforløbet.

      På diabetesforløbet læres du grundigt op i hvordan din krop fungerer og hvordan den reagerer på forskellige typer mad. På Kickstart gennemgår du fire intense uger med kraftig kulhydratrestriktion med formål at få kroppen til at fedtforbrænde og gå ned i vægt. Kickstart kører i hold og starter næste gang til september. Diabetesforløbet kan du starte, når du vil.

      Madplanen, jeg har, er jo kun aftensmad, så den bærer dig jo kun igennem en del af dagen. Den er dog lukket for salg i øjeblikket.

      Håber, dette lidt diffuse svar giver mening ;)

      Svar
  17. Hej Jane. Jeg er på vej ud af en lang behandling for brystkræft med operationer, kemo, stråler og er i gang med en 5-årig forebyggende pille-behandling. Min krop er stadig træt, men jeg har brug for at få ændret dårlige spisevaner, så jeg får tabt mig min. 10 kilo. Vil Diabetesforløbet være godt for mig – eller skal jeg vente? Mvh. Anne

    Svar
    • Hej Anne

      Det synes jeg virkelig er svært for mig at vurdere.
      Jeg tror, jeg ville foretrække, at du vendte det med en læge eller en anden med indblik i din unikke situation.

      Sådan overordnet vil jeg sige, at det jo kræver et overskud at ændre vaner og det gør det også her. I hvert fald i starten. Efter en uge eller to vil det helt sikkert give mere energi at der kommer bedre energi, kan vi kalde det, ind, men de første dage/uger kan være lidt hårde.

      Diabetesforløbet løber i øvrigt ingen steder og du kan altid benytte dig af intro-rabatten selvom du først vælger at starte det op på et senere tidspunkt.

      Svar
  18. Hej Jane. Jeg er nyretransplanteret og har fået diabetes 2. Som flg af det. Men det ligger også i familien. Tror du at kuren vil være noget jeg kunne bruge?
    Mvh Sunny

    Svar
  19. Tak for svaret ? Jeg har ikke Diabetes, men jeg har det der bugfedt lige præcis over solar plexus. Jeg har en ide om, at det kan være et tegn på den insulinresistens, du taler/skriver om. Ganske vist er jeg også oppe i årene, 64 år, men kan man tage bugfedtet som en slags “advarsel”?

    Svar
    • Ja, bugfedt er aldrig godt. En indikation for insulinresistens er, hvis din talje-til-højde-ratio er over 0,5. Dvs. dit taljemål divideret med din højde.

      Vores insulinfølsomhed (‘kulhydrattolerance’) falder med alderen. Derfor er en form for low carb kost ofte et godt valg, hvis man gerne vil ned i vægt, når man er ældre (ældre end 30-40 år faktisk, vil jeg næsten sige :-))

      Svar
  20. Mig igen, Jane.. Jeg har spist Keto i over 2 måneder nu. Hvad sker der med den fedtforbrænding, man omlægger til på Keto, når man starter op på Anettes “måde”. Kører man stadig med fedtforbrænding? Før jeg startede på Keto, spiste jeg glad kød, men ligeså glad vegetarisk og min krop savner denne variation. Jeg synes, det virker som om, der er MANGE grøntsager. Hvor mange gram pr. portion vil du estimere det til?Vh. Elsemaija

    Svar
    • Idéen i Anettes system er stadig at blodsukkeret holdes stabilt og insulinniveauet er lavt – eller insulinbehovet holdes lavt, hvilket er det samme som i LCHF/KETO og perfekt til dem, som har problemer med netop blodsukkerkontrol og insulin. Kulhydratindtaget vil jeg skyde til at ligge mellem 50-100 g om dagen men alle kulhydrater vil være af den type, der optages meget langsomt i blodet og derfor fint for dem med blodsukkerudfordringer. Den variation, du savner, vil dette kunne give dig.

      Det er mange grøntsager men tænk det heller som ‘fri mængde’ end som ‘en bestemt mængde, du skal spise’. Det giver bedre mening, synes jeg :)

      Svar
    • Ja netop. Det er et af de steder, hvor Anettes og mine retningslinjer er forskellige. Anette har desuden lidt friere rammer på mælk og alkohol end jeg har (i hvert fald ift. Kickstart).

      Maden på forløbet her følger Anettes retningslinjer fra hendes bog Ud af diabetes 2, hvilket er i en Low Carb kontekst (ingen kornprodukter, sukker etc.), men der er ikke fokus på kulhydraterne på samme måde som i LCHF. I stedet er der fokus på at spise uforarbejdet mad, mange grøntsager og også bønner/linser.

      Anette fokuserer meget på mikrobiotaen og dens rolle i blodsukkerreguleringen. Hendes tallerkenmodel indeholder 1/4 protein/fedt, 1/4 kålsalat og 1/2 blandede grøntsager og tre måltider om dagen og ingen kalorier imellem måltiderne med det formål at vænne kroppen til at mobilisere energi fra kroppens egne lagre.

      Der er stadig sundt fedt i opskrifterne. Jeg synes ikke lige umiddelbart forskellen her er så stor, måske er mængden lidt mindre, men der er ingen fedttilskud, olie i kaffe og den slags.

      Så det er et langt stykke hen ad vejen det samme – men med nogle modificeringer her og der :)

      Svar
    • Perfekt! Men hvis du vil følge forløbet og benytte dig af introduktionsrabatten skal du lige melde dig til ved at klikke på de grønne knapper?

      Svar