Studie: Type 2-diabetikere fik imponerende resultater på bare 10 ugers LCHF-kost


Type 2 diabetes og LCHF. Kan LCHF hjælpe type 2-diabetikere? Svaret er ja. I hvert fald hvis man skal tro på et nyt studie, hvor en gruppe på 238 type 2-diabetikere så dramatiske forbedringer i deres sygdom på bare 10 ugers LCHF-kost.

Studiet er lavet af Virta Health , en ny organisation, som har til formål at undersøge, om type 2-diabetes kan afhjælpes uden brug af fedmekirurgi og medicin men ved hjælp af ketogen kost.

Deltagerne blev vejledt i at spise en striks LCHF-kost med max 30 g kulhydrat, 1,5 g protein pr. kg “ideal”-kropsvægt og fri mængde fedt med henblik på ketose.

Mere end halvdelen af deltagerne så så markante forbedringer på LCHF-kosten, at de enten kunne lægge medicinen helt på hylden eller reducere mængden.

87% af dem, der tog insulin, kunne nedsætte forbruget eller helt stoppe med behandlingen.

Læs lige det igen: 87% af dem, der tog insulin som behandling af type 2-diabetes kunne enten stoppe helt eller nedsætte deres dosis markant på bare 10 ugers LCHF-kost. Det er altså bad news for Novo!

Hvad er type 2-diabetes?

Type 2 diabetes er en sygdom, hvor kroppen enten ikke producerer nok insulin, eller hvor kroppens celler ikke længere formår at bruge insulin tilstrækkeligt effektivt til at lukke glukose (blodsukker) ind i cellerne. Det fører til, at glukose (og insulin) bliver i blodbanen længere.

Et kronisk højt blodsukker er meget usundt for kroppen og en risikofaktor for både cancer, hjertekarsygdomme og leversygdomme. Kulhydrater er den største (men ikke eneste) årsag, til at blodsukkeret stiger.

Type 2 diabetes og vægt

En af årsagerne til type 2-diabetes er ofte (men ikke altid) overvægt. Type 2-diabetes og afhjælpningen deraf hænger derfor ofte sammen med at gå ned i vægt. Går type 2-diabetikeren ned i vægt, ser man næsten altid forbedringer i sygdommen.

Tilsvarende resultat er derfor kun set hos dem, der har gennemgået en fedmeoperation, fortæller professor og fedmeekspert Sarah Hallberg, som står bag studiet.

Normale anbefalinger til type 2-diabetikere er, at de skal spise en “normal balanceret kost med henblik på kalorierestriktion og vægttab”.

Sarah Hallberg mener, at LCHF fremover bør anbefales som standardbehandling, fordi det tilsyneladende virker bedre. Hun kalder type 2-diabetes for en slags “kulhydrat-toksicitet” og det foregående stadie insulinresistens for “kulhydrat-intolerance”.

Studiet er dog kun lavet på en kort periode (10 uger) og uden kontrolgruppe. Studiet er stadig pågående, og de endelige resultater fremlægges først i 2018.

Har du type 2-diabetes, anbefaler jeg, at du har din læge med på sidelinjen, før du laver store livsstilsændringer. 

Find hele studiet her:

A Novel Intervention Including Individualized Nutritional Recommendations Reduces Hemoglobin A1c Level, Medication Use, and Weight in Type 2 Diabetes

Eller læs artiklen her: Diet “reverses type 2 diabetes in just 10 weeks” claims new study

Se også forelæsningen: Reversing Type 2 diabetes starts with ignoring the guidelines | TEDx med Sarah Hallberg

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

13 kommentarer til “Studie: Type 2-diabetikere fik imponerende resultater på bare 10 ugers LCHF-kost”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Jeg har ladet mig fortælle at Sundhedsstyrelsen skulle have godkendt et projekt med diabetes 2 patienter og lchf/keto.
  Ved du noget om det?

  Svar
  • Hej Blue
   Jeg tror ikke Sundhedsstyrelsen har noget med studier at gøre, men det er sandt, at der er et igangværende projekt med Low Carb/Keto på OUH, såvidt jeg husker. Jeg ved, jeg har mange læsere, der deltager/deltog i det. Hvornår de er klar med resultaterne ved jeg dog ikke.

   Svar
 2. Hej

  Jeg læste om diabetes kuren og har handlet ind til 5 dagen
  Men derefter – hvad og hvor finder jeg oplysninger

  Svar
  • Hej Jette

   Jeg ved ikke hvad det er for en diabeteskur, du har købt ind til. Jeg kan ikke se i mit system, at du har købt noget af mig.

   Svar
 3. Jeg har selv efter at have ligget passiv i min seng efter en ulykke, hvor jeg blev pumpet fuld af kortison (= vægtøgning, insulin resistens og til sidst diabetes) helbredt mig selv for diabetes på blot 6 uger på keto. Det var ikke vægttab for jeg tabte mig ikke før jeg kom op af sengen og kunne power walke lidt. Jeg gik igennem en sukkerbelastningstest til UG og gør det stadig her 5 år efter. Jeg er TRÆT af at få at vide at diabetes er en livslang sygdom. Min bugspytkirtlen var ikke ødelagt. Den var træt og jeg var insulin resistent af at ligge ned i 6 mdr. Jeg er TRÆT af at diabetes foreningen kører på med livslang medicin og en kost m alt for meget kulhydrat og for lidt fedt. Men de får jo penge af Novo. Men hvis du soøspør mig stjæler de folks liv og kører en giftig cicockta af Metformin, statiner og blodtryksmedicin på som livslang behandling. Når så bugspytkirtlen er ødelagt kører de insulin på. Jeg synes det er en katastrofe!

  Svar
  • Jeg er virkelig med dig et langt stykke hen ad vejen – også selvom jeg ikke tør udtale det så definitivt. Men der er noget rivruskende galt med de anbefalinger.

   Håber, du snart er på fode igen!

   Svar
 4. Man kan læse meget mere om lchf’s positive effekter på diabetes 2 i Jason Fungs nyeste bog (udkom 3. april 2018), “The Diabetes Code: Prevent and Reverse Type 2 Diabetes Naturally”. Fungs centrale pointe er, at diabetes, der traditionelt betragtes som en uhelbredelig sygdom, der forværres over tid, kan helbredes fuldstændigt ved at følge disse fire råd: 1) Undgå tilsat sukker, især fructose, 2) Spis lchf, 3) Spis rigtig mad, 4) Hvis de tre første råd ikke alene helbreder diabetes 2, så anbefaler Fung periodevis faste.

  Svar
 5. Jeg vil meget gerne have en liste over hvad jeg skal købe for at komme på den kur for jeg har lige taget 9 kilo på efter jeg havde tabt fra 155,3-126,4 kilo efter en indlæggelse der kunne have kostet mig livet da jeg havde 40 liter væske i kroppen mest ved lunger og bughule og arme og ben men det ved lungerne havde kvalt mig hvis jeg havde ventet to dage mere for min hjerne blev kun iltet 63-72% ud af de98-100 % som er normen og jeg er begyndt at ophobe væske trods vanddrivende så det er mit liv det gælder om med den kur her. Jeg ville blive usigelig glad hvis i kunne hjælpe mig da jeg samtidig har type to diabetes og mine led har svært ved at bære mig har discusprolapser i nakke, i brysthøjde som er ok og en slem en i lænden som gør at jeg bliver nødt til at have metadon da det er det eneste der kan tage de vanvittige smerter som er kommet efter 4 trafikuheld og 5 scooterstyrt hvoraf det ene gav mig den i lænden, hvor jeg var så bange for at blive nægtet min metadon at jeg ikke tog på hospitalet for jeg ku have fået erstatning en stor en endda da den er der hvor sædafgang tis og afføring sidder plus at de signaler der gør at jeg skal på wc føles som angst fordi jeg er groet dårligt sammen efter de 4 uheld og styrtene jeg beder nej jeg tigger om at komme igang for de ni kg belaster discusen så jeg kunne græde af smerte der og i knæ og ankler og fødder. Så kærligst hjælp mig for der skal drastiske ting til, jeg vil ikke dø som 50 årig eller amputeres eller værst at blive blind for jeg elsker at kikke på natur men kan ikke komme derud for jeg kan max gå 2 km fordelt på en dag ( skvattet ikke )??? så hjælp mig venlig hilsen Tom

  Svar
  • Kære Tom

   Det er meget smertefuldt at læse din kommentar og alt det, du skal stå igennem. Jeg synes at en mand i dit situation bør have professionel hjælp men jeg ved også godt at den ikke altid er tilstede. Men hvis du på nogen måde har mulighed for det, synes jeg, du skal bede din læge om hjælp til at få sammensat en Low Carb kostplan til dig.

   Her vil jeg bare ganske kort opridse for dig, hvad LCHF går ud på.

   Du spiser: Grøntsager, kød (okse, svin, lam, kylling, fisk, æg) og fedt (fx smør, olivenolie, fløde, ost, fed cremefraiche etc). Som drikkevarer kan du drikke vand, kaffe eller te.

   Så simpelt er det.

   Dvs. at du IKKE spiser: sukker, brød, ris, pasta, kartofler etc.

   Jeg har lavet en liste over de ting, jeg ofte har i indkøbskurven og den liste kan du se her: Indkøbsliste

   Jeg ønsker dig virkelig god bedring.

   KH. Jane

   Svar
 6. I fb gruppen Diabetes og LCHF opleves tit opslag fra medlemmerne om hvor godt det går dem på LCHF (og det gælder type 1, type 2 og Lada ?) gennem LCHF opnås kontrol over blodsukker / insulinniveau, som bliver lavt og stabilt.

  Jane, hos Mad for livet (Anette Harbech Olesen) kommer kommentarerne fra Facebook opslag ind på bloggen også, og kommentarer på bloggen kommer på Facebook , hvordan ved jeg ikke, men det kan laves. Synd for læserne her på bloggen, at de går glip af kommentarer på Facebook opslaget.

  Svar
  • Jeg hører det også igen og igen. Det er dog altid rart, når videnskaben bakker op og det ikke bare er folks egne erfaringer.

   Og ja, jeg kender godt, de der FB-plugins til kommentarer. Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg mener om dem…

   Svar