Tunmousse – den originale med smør


Husker du den tunmousse med smør, man fik serveret til alle selskaber i 80’erne? Hvorfor stoppede man med at servere noget så overdådigt? Sikkert fordi smør røg i unåde og det blev for klammo med margarine. Hvad ved jeg?

tunmousse

Tunmousse – den orginale med smør

5 fra 2 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
8
|
3 timer 20 minutter

Ingredienser

Fyld

  • 150 g rejer friske
  • dild kan udelades
  • øko-citron i både, til servering

Sådan gør du

  • Dræn tunen.
  • Rør alle ingredienser sammen, evt. med en elpisker.
  • Smag til med salt, peber og citronsaft.
  • Fordel tunmousse i en form beklædt med film.
  • Stil moussen på køl i mindst et par timer og gerne til dagen efter.
  • Tag den ud af køleskabet og vip den forsigtigt ud af formen og over på et fad.
  • Pynt med friske rejer, citronsaft og dild inden servering.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Klassisk tunmousse fra 80erne

Smager tunmoussen ikke bare bedre med smør? Det er den helt klassiske opskrift fra 80’erne, fra før alle begyndte at erstatte smørret med magre syrnede mejeriprodukter…

Jeg kan huske hvordan jeg i mine fedtforskrækkede 90’ere jublede over, at jeg kunne lave en næsten helt fedtfri tunmousse med et eller andet fedtfattigt mejeriprodukt.

Fedtfri men ikke specielt mættende. Jeg husker nemlig også tydeligt, at jeg blev meget mere mæt og rolig, når jeg i stedet spiste den fede makrel til frokost. Men af en eller anden grund, lavede jeg ikke koblingen – på det tidspunkt – om at både mætheden og roen nok blandt andet skyldes fedtindholdet.

Uanset er der ingen grund til, at vi ikke skulle spise tunmousse med smør i dag. Margarine skal ingen spise (der blev sagt ingen!!). Bare lige så vi har det på det rene.

Luksus Keto forret

Skal du holde Keto selskab, er denne her tunmousse oplagt som forret. Den er meget lav på kulhydrat og mætter godt.

Det er også en klassiker på julefrokostbordet – eller til påskefrokosten. Det samme er jo gældende for karrysild og hjemmelavet leverpostej, du kan få flere ideer lige her: idéer til en lækker julefrokost menu

Uanset om du serverer denne klassiske tunmousse med smør til julefrokost, påskefrokost eller bare.. frokost er jeg sikker på, at folk vil elske denne her tunmousse og mindes, da de i midt-80’erne var til fest i et forsamlingshus i Jylland.

Jeg er jo vokset op i Jylland og jeg husker mange ting fra den tid. Jeg husker bl.a. cigaretter på fad, der gik rundt. I dag er det jo en skør tanke, at man skulle byde på cigaretter, endsige ryge indendørs. Jeg har i øvrigt selv været ryger, så ingen shaming. Men er du ryger, vil jeg ønske for dig, at det er den ene vane, du lægger bag dig nu.

Tilbehør til tunmousse

I opskriften har jeg skrevet at tunmoussen kan serveres med friske rejer, citronsaft og dild. Derudover kan du også evt. servere den sammen med wannabe rugbrød eller måske formbrød hvis det skal være virkelig 80’er style.

Du kan også lave en lækker grøn salat fx med iceberg, rucola, ærter, asparges og masser af dild og persille. Den grønne salat jeg linker til, er med mormordressing, men jeg ville nok vælge en syrligere vinaigrette hertil.

Tunmousse eller tunsalat – også til frokost

Nå, men tunsalat. Normalt rører jeg tunsalat med mayonnaise fx hjemmelavet (da jeg synes det er svært at finde en god købe-mayo) eller i stedet fed cremefraiche. Det giver en lidt lettere tunsalat end denne mousse med smør. Men personligt synes jeg, at det smager bedre med smør.

Vil du bare gerne have nem frokost til hele ugen, er denne tunsalat også oplagt. Måske ikke hver uge, men en gang imellem.

Pga. indholdet af tungmetaller er tun desværre ikke noget, vi bør spise hele tiden. Og er du gravid eller ønsker du at blive det, er store mængder tun heller ikke din ven. Det samme gælder for børn. Det er svært at være voksen, ikke?

Tunmousse med smør - opskrift på den populære tunmousse fra 80'erne. Perfekt retromad og perfekt Keto opskrift

Er du klar til (Low Carb) jul?

Indrømmet, min jul er ikke 100% Low Carb. Men den er ret Low Carb. Jeg har enkelte ting, jeg ikke vil gå på kompromis med og så spiser jeg Low Carb julemad og -godter for resten. Det gode ved den model er, at jeg slipper for at december bliver én lang sukkerfest, hvor jeg hele tiden har en sukkerdjævel siddende på skulderen. Det er så udmattende!!

Har du brug for Low Carb juleopskrifter på både al den traditionelle julemad og på de lækre julegodter, kan du lade Madbandittens Juleopskrifter hjælpe dig🌲

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

25 kommentarer til “Tunmousse – den originale med smør”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Uhmm glæder mig til at prøve opskriften. Hvilken størrelse randform har du brugt til 8 personer?
    Glade hilsner, Jytte

    Svar
    • Det står øverst i opskriften. Tallet ved siden af kniven og gaflen indikerer portionsstørrelser. Du kan rykke i den og ændre til det antal, du ønsker.

      Svar
  2. Det lyder lækkert og skal prøves, men nu er vi kun 2 personer i husstanden.vså derfor vil jeg lige spørge om hvor længe kan den holde sig i køleskabet?

    Svar
  3. Hej Jane

    Ikke for at nedgøre denne version, men er tun mousse lavet med creme fraiche, fløde og husblads ikke så godt ift lchf?

    Kh Ditte

    Svar
    • Åh godt spørgsmål. Måske 5-6 personer, hvis det er til frokost og måske 8-9 stykker hvis det er en forret…

      Svar
    • Hej Jane.I mange af dine opskrifter indgår kokosflager eller kokosmel?Jeg har et anstrengt læs:kan ikke lide forhold til kokos.Kan jeg bruge noget andet.Kan du svare påhvorfor det er bedst med ovenjordsgrønsager? På forhånd tak – Kirsten.

      Svar
      • Hmmm jeg ved ikke lige med kokos. Opskrifterne med kokos er jo så forskellige at det er svært at sige noget, der kan gælde for dem alle.

        Overjordsgrøntsager indeholder færre kulhydrater end underjords. Derfor prioriteres de på lchf/keto??

        Svar
  4. Hej Jane.
    Hvor store er tundåserne? Jeg er tvivl om, hvad størrelse standard er?
    Og godt nytår til dig?
    Venligst Susanne

    Svar