Husker du den tunmousse med smør, man fik serveret til alle selskaber i 80’erne? Hvorfor stoppede man med at servere noget så overdådigt? Sikkert fordi smør røg i unåde og det blev for klammo med margarine. Hvad ved jeg?
Tunmousse – den orginale med smør
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 3 dåser tun i vand 105 g = 1 dåse
- 250 g smør blødt
- 1,5 dl cremefraiche 38%
- 1 øko-citron saften herfra
- 0,5 tsk cayennepeber kan udelades
- salt og friskkværnet peber
Fyld
- 150 g rejer friske
- dild kan udelades
- øko-citron i både, til servering
Sådan gør du
- Dræn tunen.
- Rør alle ingredienser sammen, evt. med en elpisker.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
- Fordel tunmousse i en form beklædt med film.
- Stil moussen på køl i mindst et par timer og gerne til dagen efter.
- Tag den ud af køleskabet og vip den forsigtigt ud af formen og over på et fad.
- Pynt med friske rejer, citronsaft og dild inden servering.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Klassisk tunmousse fra 80erne
Smager tunmoussen ikke bare bedre med smør? Det er den helt klassiske opskrift fra 80’erne, fra før alle begyndte at erstatte smørret med magre syrnede mejeriprodukter…
Jeg kan huske hvordan jeg i mine fedtforskrækkede 90’ere jublede over, at jeg kunne lave en næsten helt fedtfri tunmousse med et eller andet fedtfattigt mejeriprodukt.
Fedtfri men ikke specielt mættende. Jeg husker nemlig også tydeligt, at jeg blev meget mere mæt og rolig, når jeg i stedet spiste den fede makrel til frokost. Men af en eller anden grund, lavede jeg ikke koblingen – på det tidspunkt – om at både mætheden og roen nok blandt andet skyldes fedtindholdet.
Uanset er der ingen grund til, at vi ikke skulle spise tunmousse med smør i dag. Margarine skal ingen spise (der blev sagt ingen!!). Bare lige så vi har det på det rene.
Luksus Keto forret
Skal du holde Keto selskab, er denne her tunmousse oplagt som forret. Den er meget lav på kulhydrat og mætter godt.
Det er også en klassiker på julefrokostbordet – eller til påskefrokosten. Det samme er jo gældende for karrysild og hjemmelavet leverpostej, du kan få flere ideer lige her: idéer til en lækker julefrokost menu
Uanset om du serverer denne klassiske tunmousse med smør til julefrokost, påskefrokost eller bare.. frokost er jeg sikker på, at folk vil elske denne her tunmousse og mindes, da de i midt-80’erne var til fest i et forsamlingshus i Jylland.
Jeg er jo vokset op i Jylland og jeg husker mange ting fra den tid. Jeg husker bl.a. cigaretter på fad, der gik rundt. I dag er det jo en skør tanke, at man skulle byde på cigaretter, endsige ryge indendørs. Jeg har i øvrigt selv været ryger, så ingen shaming. Men er du ryger, vil jeg ønske for dig, at det er den ene vane, du lægger bag dig nu.
Tilbehør til tunmousse
I opskriften har jeg skrevet at tunmoussen kan serveres med friske rejer, citronsaft og dild. Derudover kan du også evt. servere den sammen med wannabe rugbrød eller måske formbrød hvis det skal være virkelig 80’er style.
Du kan også lave en lækker grøn salat fx med iceberg, rucola, ærter, asparges og masser af dild og persille. Den grønne salat jeg linker til, er med mormordressing, men jeg ville nok vælge en syrligere vinaigrette hertil.
Tunmousse eller tunsalat – også til frokost
Nå, men tunsalat. Normalt rører jeg tunsalat med mayonnaise fx hjemmelavet (da jeg synes det er svært at finde en god købe-mayo) eller i stedet fed cremefraiche. Det giver en lidt lettere tunsalat end denne mousse med smør. Men personligt synes jeg, at det smager bedre med smør.
Vil du bare gerne have nem frokost til hele ugen, er denne tunsalat også oplagt. Måske ikke hver uge, men en gang imellem.
Pga. indholdet af tungmetaller er tun desværre ikke noget, vi bør spise hele tiden. Og er du gravid eller ønsker du at blive det, er store mængder tun heller ikke din ven. Det samme gælder for børn. Det er svært at være voksen, ikke?
Lavet tun mousse lige efter opskriften, mega god. Kan anbefales.
Kan den fryses?
Det har jeg faktisk ikke prøvet men mon ikke den godt kan det?
Uhmm glæder mig til at prøve opskriften. Hvilken størrelse randform har du brugt til 8 personer?
Glade hilsner, Jytte
Hej Jytte
Åh jeg har den faktisk ikke mere men findes de i flere størrelser? Er den ikke rimelig standard?
Hej Jane, tak for hurtigt svar.
Der er mange størrelser, fra 8 cm til 28. Jeg sjusser mig frem 🙏🏽🤪
Jeg husker den som at der også var vildt meget hvidløg i? Er jeg den eneste?
Det tror jeg ikke vi brugte men det lyder da ret lækkert. Det vil jeg prøve næste gang :)
Kunne godt tænke mig at der stod, Hvor mange det er beregnet til. Jeg har brug for til 10 personer.
Det står øverst i opskriften. Tallet ved siden af kniven og gaflen indikerer portionsstørrelser. Du kan rykke i den og ændre til det antal, du ønsker.
Det lyder lækkert og skal prøves, men nu er vi kun 2 personer i husstanden.vså derfor vil jeg lige spørge om hvor længe kan den holde sig i køleskabet?
Uh godt spørgsmål, en 3-4 dage måske. Overvej at lave halv portion måske :)
Tak for svaret 😊. Jeg vil nok vælge og lave en halv portion
Supper de gode produkter og ikke hysteri fed mad osv den opskrift skal jeg prøve
Hej Jane
Ikke for at nedgøre denne version, men er tun mousse lavet med creme fraiche, fløde og husblads ikke så godt ift lchf?
Kh Ditte
Jo bestemt. Det ville også være fint. Det er bare en anden variant :)
Kunne man erstatte creme fraiche med græsk youghurt?
Ja mon ikke? Måske bliver det lidt syrligere men det kan måske være dejligt også.
Det må testes, den græske øko er ikke så sur som de fra Arla. Den er meget cremet i det. ?
Hej hvor mange personer er denne til, når man får salat til??
Mvh Marianne
Åh godt spørgsmål. Måske 5-6 personer, hvis det er til frokost og måske 8-9 stykker hvis det er en forret…
Hej Jane.I mange af dine opskrifter indgår kokosflager eller kokosmel?Jeg har et anstrengt læs:kan ikke lide forhold til kokos.Kan jeg bruge noget andet.Kan du svare påhvorfor det er bedst med ovenjordsgrønsager? På forhånd tak – Kirsten.
Hmmm jeg ved ikke lige med kokos. Opskrifterne med kokos er jo så forskellige at det er svært at sige noget, der kan gælde for dem alle.
Overjordsgrøntsager indeholder færre kulhydrater end underjords. Derfor prioriteres de på lchf/keto??
Hej Jane.
Hvor store er tundåserne? Jeg er tvivl om, hvad størrelse standard er?
Og godt nytår til dig?
Venligst Susanne
Åh jeg mener umiddelbart at der er ca. 100 g tun (drænet vægt) pr. dåse.