Motion og vægttab - kan man tabe sig uden at træne?

Motion og vægttab

Kan man tabe sig uden motion? Ja, det kan man godt. Faktisk er motion ikke et særligt godt redskab til vægttab (det er dog stadig supersundt)

Skal jeg hjælpe dig med livsstil & vægttab?

Igennem 10 år har jeg hjulpet tusindevis af mennesker med livsstilsomlægning og vægttab.

Se, hvordan jeg kan hjælpe dig her:

Vis mig mulighederne

Low Carb / Keto og træning

Jeg ved, at I er mange, der igennem årene har spurgt mig til LCHF / KETO og træning. Her på siden finder du alle mine artikler omkring Low Carb og træning samt Keto og træning. 

Jeg skrev et kapitel i Mæt & Slank med LCHF om, hvordan man kunne tilpasse sin LCHF-kost til sin træning, men i praksis havde det dengang aldrig været specielt relevant for mig. Enten havde jeg ikke trænet noget nævneværdigt, eller også havde jeg ganske enkelt ikke trænet hårdt nok, til at dengang gav mig udfordringer. Men løbeture og hverdagsmotion oplever jeg stadig fuldstændig uproblematisk på LCHF. Siden da er jeg begyndt at træne mere og hårdere, det kan du læse mere om længere nede.

Adapteringsperiode til fedtforbrænding

De fleste vil mærke en form for nedsat energi eller styrke i forbindelse med overgangen til Low Carb / Keto / LCHF. Det er helt normalt. Der sker jo trods alt store ændringer i kroppens måde at mobilisere energi. Når først skiftet er sket, ser det anderledes ud.

Her kan du kan både læse om adapteringsperioden til fedtforbrænding, præstationskulhydrater, proteinpulver og tilskud, kost inden træning, træning i ketose, hvordan du undgår at tabe muskelmasse og meget mere.

Kan man træne på Keto?

Ja, selvfølgelig kan du også træne når du spiser Keto. Det kræver dog lidt tilvænning og nye vaner at få Keto og træningen til at spille helt optimalt sammen. Det kan du læse meget mere om i min PLUS-artikel om træning og Keto.  

I artiklen gennemgår jeg blandt andet hvordan du undgår at musklerne og kroppen føles tung og træt og hvordan du kommer igennem adapteringsperioden på Keto, så du igen kan træne optimalt.

Er kulhydrater godt for træning?

Ja, for de fleste giver kulhydrater mere energi til træning. Men du kan selvfølgelig godt træne, selvom du spiser Low Carb eller Keto, det kræver dog at du accepterer en periode, hvor du ikke rykker dig så meget, eller hvor måske går lidt tilbage. Der er nemlig en adapteringsperiode på +3 uger, hvor din krop skal omstille sig til fedtforbrænding. Du kan fx læse om Kristine som spiser LowCarb og er marathonløber og triatlet. 

Du kan du evt. også forsøge dig med præstationskulhydrater eller targeted ketogen kost (TKD). Altså at strategisk spise flere kulhydrater før træning for, at kunne yde mere til træning. Personligt synes jeg dog, at jeg yder bedst, når jeg er i ketose.

Alt dette kan du læse mere om her: Præstationskulhydrater til træning

Intervaltræning og Low Carb

Intervaltræningen oplever jeg som den del af træningen, hvor jeg kommer mest i knibe. Det er jo selvfølgelig hele formålet med intervaltræningen. Intervaltræning er jo noget med at presse kroppen helt kortvarigt ud et sted, hvor vi taler blodsmag i munden og tvillingefødselsflashbacks (ej okay, men du ved, derhenad men noget mere kortvarigt!).

Ved så høj intensitet bruger kroppen overvejende glukose til at forsyne musklerne med energi og det er en smule uvant for min krop, tænker jeg.

Enkelte gange er jeg blevet utilpas bagefter, altså svimmel og smådårlig, og så har Rasmus, min dygtige træner, hældt en elektrolytdrik på mig (sukker, salt og kalium gætter jeg på), og jeg har øjeblikkeligt fået det bedre.

Så jeg eksperimenterer med forskellige måder at lægge ekstra kulhydrater til i min kost, enten før eller efter træning eller dagen før.

Indtil videre har jeg ikke fundet noget, hvor jeg har tænkt WOW, det her spiller, men jeg prøver mig stadig frem. Faktisk oplever jeg egentlig bedre effekt ved at skrue yderligere ned for kulhydraterne, men det er jo lidt omvendt hvad man skulle forestille sig.

Læs evt. mere her: Færre kulhydrater – mere energi

Jeg prøver mig dog stadig lidt frem og tilbage, som du måske kan fornemme.

Kan man bygge muskler på Keto?

Ja, du kan godt bygge muskler på Keto. Det er en myte, at man ikke kan bygge muskler uden kulhydrat. Muskelopbygning kræver nok stimulans (træning) og nok protein.

Men som det også er med Low Carb, almindelig kost eller en helt andet kost, er det nemmest at opbygge muskler, når du er i let kalorieoverskud. Det er svært men ikke umuligt, at bygge muskler i et underskud af kalorier, særligt hvis du er oppe i alderen.

Men der er mange nuancer i det. En nybegyndere vil nærmest bygge muskler bare de begynder at røre sig, mens erfarne trænere kan have brug for, at have endnu mere styr på alt det omkringliggende også.

Du kan læse mere om hvordan jeg veksler mellem perioder med vægttab og muskelopbygning lige her  eller hvordan du undgår tab af muskelmasse her. 

Hård træning på Low Carb

I dag træner jeg meget mere end jeg gjorde da jeg startede Madbanditten, hvor det mest var almindelig hverdagsmotion. Først meget forsigtigt men siden hen hårdere. Primært vægttræning. Og jeg mærker ingen forskel på, om jeg har spist kulhydrater eller ej. Om noget oplever jeg min energi som bedre, hvis jeg spiser striks LCHF/Keto og er i ketose.

Men da jeg jo efterhånden har spist en form for lavkulhydratkost mange år, formoder jeg, at min krop er ret så vant til at bruge fedt som energi.

Hjemmelavet træningsudstyr

Jeg har lavet mit eget lille træningscenter i haven med træningsudstyr. Hvis du har mod på at bygge et home gym, kan du se hvordan vi har grebet det an lige her: Home Gym – Sådan byggede vi et fedt træningscenter i haven