Hoooold your horses! Kartoffel på en low carb blog? Ej nu står verden da ikke længere. Men hæng lige på, for der er altså en mening med galskaben.
Tortilla de patatas er en gammel kending på tapasmenuen og er en kold æggekage med kartofler og løg.
Tortilla de patatas – æggekage med kartoffel
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 170 grader.
- Pisk æg med fløde, salt og timian i en skål og hæld revet parmesan heri.
- Skær de kogte kartofler i tynde skiver og fordel dem i et smurt ovenfast fad eller en springform (20-22 cm) beklædt med bagepapir.
- Hæld æggemassen over kartoflerne og rod det hele lidt rundt. Kværn lidt ekstra peber over.
- Bag i ovnen i ca. 30 minutter eller indtil den er gennemstegt i midten.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Tortilla de patatas – frokost på 5 minutter
Som du måske ved, så kan jeg ikke finde ud af at stoppe op midt på dagen og lave ordentlig frokost til mig selv, og det er altså ikke så tjekket. For hvis jeg ikke spiser ordentlig frokost, bliver jeg sulten sidst på eftermiddagen, og hvis jeg spiser sidst på eftermiddagen, kan jeg ikke spise aftensmad med familien. Ja. ja, first world problems måske men ikke desto mindre.
Løsningen i øjeblikket er, at jeg laver en æggekage som fx denne tortilla de patatas. Og så opbevarer jeg den i køleskabet. Når det så er frokosttid, skærer jeg et stykke af den, hælder noget hurtig salat op på en tallerken og drøner lidt venlige mængder god olivenolie over.
Det tager mindre end fem minutter!
Og jeg har faktisk også brugt den som hurtig aftensmad på dage, hvor der ikke er tid til kokkerering, fordi den ene går til fodbold, den anden til dans etc.
Æg…? Flere æg? Really?
Jamen bliver det ikke bare herremange æg? Næ. Jeg spiser aldrig æg om morgenen, for det synes min mave ikke om, men til frokost går det helt fint.
Og æg er megasundt og næringsrigt, så jeg vil rigtig gerne spise æg, hvis ikke hver dag så i hvert fald flere gange om ugen. Tortilla de patatas er en dejlig måde at komme nærmere det.
Jamen kartofler – de er jo mega HIGH CARB?
Ja ja, men kartofler, Jane? Patatas betyder jo kartofler!!
Okay, jeg medgiver, at det måske er at trække den, og kartofler er jo teknisk set overhovedet ikke low carb. Tværtimod faktisk.
Men er det vigtigt?
Det vil være mit første spørgsmål. Alting handler om kontekst.
Kan du spise kartoffel som del af din (LCHF-inspirerede) kost og stadig få de resultater, du gerne vil, jamen why the hell not?
Men måske endnu mere relevant her:
Kartofler, der er kogt og nedkølet indeholder resistent stivelse. Resistent stivelse vil sige, at en del af stivelsen i kartoflen ved nedkøling forvandler sig til en type stivelse, der passerer ufordøjet igennem fordøjelsessystemet ned til tyktarmen, hvor dine tarmbakterier mæsker sig i det.
Mad til tarmbakterierne, slet og ret.
Læs mere om resistent stivelse her: Hvad er resistent stivelse?
Men.. det gælder altså ikke al stivelsen. Måske gælder det i virkeligheden kun omkring 30%, mens resten stadig vil være stivelse/kulhydrater, som vil blive optaget i kroppen.
Kartofler og kontekst
Opskriften her indeholder 10 g kulhydrat pr. person, hvoraf en del jo så vil være uoptagelig. Hertil ville jeg så spise noget salat, hvilket nok ville bringe måltidets samlede tilgængelige kulhydratindtag tilbage på omkring 10 g.
Min morgenmad indeholder sjældent en nævneværdig mængde kulhydrat, og til aften spiser jeg grøntsager som kulhydratkilde. Sammenlagt lander sådan en dag derfor mellem 20-30 g kulhydrat – kartoffel til trods.
De fleste vil mene, at 20-30 g kulhydrat om dagen er ret low carb, ikke?
Kontekst, kontekst, kontekst.
Og vil du ikke have kartoffel, kan du selvfølgelig bare udskifte dem med noget andet. Skinke eller måske chorizo og peberfrugt ville være en anden lækker variant.
Juicen var lavet med spinat, agurk, persille og citron blendet med vand. Jo tak, den var sur!
Og et sidste ups: Jeg glemte at putte løg i, og det smager ellers vildt godt. Husker du det, så tag et enkelt løg skåret i skiver og forsteg det på panden, inden du putter det i din tortilla de patatas sammen med kartoflerne.
Av hvor lækkert! Er den gode resistente stivelse også i søde kartofler eller er det kun i de almindelige?
Mit gæt vil være begge men mere i hvide end søde.
Laver tit tortilla, men med glaskål (6,2 g kulhydrat pr. 100 g.), artiskokker (8,1 g kulhydrat pr. 100 g.) eller jordskokker (som nu også slår lidt hårdt på kulhydrattabellen) i stedet for kartofler (17 g kulhydrat pr. 100 g.)
Jeg har lavet den med let kogte glaskål i tern. Helt acceptabel, men jo ikke helt det samme som med kartofler
Spiser du aldrig æg om morgenen. Nu er jeg forvirret … troede netop, du spiste æg på det tidspunkt. Men jeg har også været væk fra bloggen i et par år:-) Hvordan ser din typiske morgenmad ud? Måske, du bare kan linke til tidligere indlæg? Jeg spiser med stor succes lchf på fjerde uge og har det skønt. Tak for en god blog og super kogebøger.
Jeg har bare fundet ud af, at min mave reagerer lidt uhensigtsmæssigt på æg om morgenen, så jeg gemmer dem til senere på dagen. Jeg tænker ikke så meget i morgenmad-frokost-aftensmad men mere i måltid 1,2 og 3. Oftest spiser jeg aftensmadsrester (kød, grønt, fedt) til måltid 1, “morgenmad”, fx æg til måltid 2 og “aftensmad” til måltid 3. I virkeligheden spiser jeg jo bare, hvad jeg lige har, men sådan i grove træk.
Og tak for de pæne ord – og velkommen tilbage :)
Det ser virkelig godt ud, og vil passe fint som frokost på mit arbejde. Hvor længe kan den holde sig i køleskabet?
Jeg har spist den i fire dage, så i hvert fald fire dage :)
Hvor er det altså en god idé med sådan en i køleskabet! Jeg løber nogle gange ind i det samme problem med at få spist en lidt slatten frokost, når jeg arbejder hjemme. Da jeg ikke tåler planter fra natskyggefamilien, så synes jeg dampet blomkål er et lækkert alternativ i æggekagen.
Ja dampet blomkål lyder også lækkert. Måske sammen med lidt chili eller måske røget paprika. Uuhm… :)
Jag har lagat tortilla de patatas med sötpotatis, lök och vitlök. Toppade med fetaost och rikligt med färsk basilika vid servering. Kan verkligen anbefales! :) (Jag hade då ingen timjan eller parmesan i tortillan.)
Sikke dog en lækker kombi! det vil jeg huske til næste gang!