Tortilla de patatas – æggekage med kartoffel


Hoooold your horses! Kartoffel på en low carb blog? Ej nu står verden da ikke længere. Men hæng lige på, for der er altså en mening med galskaben.

Tortilla de patatas er en gammel kending på tapasmenuen og er en kold æggekage med kartofler og løg.

Tortilla de patatas - opskrift på den lækre æggekage med kartoffel og en snak om kartofler og low carb/LCHF

Tortilla de patatas – æggekage med kartoffel

Føj til favoritter Udskriv Pin
4
|
40 minutter

Ingredienser

 • 8 æg str. L
 • 0,5 dl fløde
 • 100 g parmesan
 • 200 g kogt kartoffel
 • ekstra tørret timian helst frisk men tørret hvis du ikke har
 • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

 • Opvarm ovnen til 170 grader.
 • Pisk æg med fløde, salt og timian i en skål og hæld revet parmesan heri.
 • Skær de kogte kartofler i tynde skiver og fordel dem i et smurt ovenfast fad eller en springform (20-22 cm) beklædt med bagepapir.
 • Hæld æggemassen over kartoflerne og rod det hele lidt rundt. Kværn lidt ekstra peber over.
 • Bag i ovnen i ca. 30 minutter eller indtil den er gennemstegt i midten.

Noter

NB: Du kan sagtens spise  den varm som æggekage men for at få gavn af den resistente stivelse, er det altså afgørende, at kartoflerne er helt nedkølet og spises kolde!

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Tortilla de patatas – frokost på 5 minutter

Som du måske ved, så kan jeg ikke finde ud af at stoppe op midt på dagen og lave ordentlig frokost til mig selv, og det er altså ikke så tjekket. For hvis jeg ikke spiser ordentlig frokost, bliver jeg sulten sidst på eftermiddagen, og hvis jeg spiser sidst på eftermiddagen, kan jeg ikke spise aftensmad med familien. Ja. ja, first world problems måske men ikke desto mindre.

Løsningen i øjeblikket er, at jeg laver en æggekage som fx denne tortilla de patatas. Og så opbevarer jeg den i køleskabet. Når det så er frokosttid, skærer jeg et stykke af den, hælder noget hurtig salat op på en tallerken og drøner lidt venlige mængder god olivenolie over.

Det tager mindre end fem minutter!

Og jeg har faktisk også brugt den som hurtig aftensmad på dage, hvor der ikke er tid til kokkerering, fordi den ene går til fodbold, den anden til dans etc.

Æg…? Flere æg? Really?

Jamen bliver det ikke bare herremange æg? Næ. Jeg spiser aldrig æg om morgenen, for det synes min mave ikke om, men til frokost går det helt fint.

Og æg er megasundt og næringsrigt, så jeg vil rigtig gerne spise æg, hvis ikke hver dag så i hvert fald flere gange om ugen. Tortilla de patatas er en dejlig måde at komme nærmere det.

Jamen kartofler – de er jo mega HIGH CARB?

Ja ja, men kartofler, Jane? Patatas betyder jo kartofler!!

Okay, jeg medgiver, at det måske er at trække den, og kartofler er jo teknisk set overhovedet ikke low carb. Tværtimod faktisk.

Men er det vigtigt?

Det vil være mit første spørgsmål. Alting handler om kontekst.

Kan du spise kartoffel som del af din (LCHF-inspirerede) kost og stadig få de resultater, du gerne vil, jamen why the hell not?

Men måske endnu mere relevant her:

Kartofler, der er kogt og nedkølet indeholder resistent stivelse. Resistent stivelse vil sige, at en del af stivelsen i kartoflen ved nedkøling forvandler sig til en type stivelse, der passerer ufordøjet igennem fordøjelsessystemet ned til tyktarmen, hvor dine tarmbakterier mæsker sig i det.

Mad til tarmbakterierne, slet og ret.

Læs mere om resistent stivelse her: Hvad er resistent stivelse?

Men.. det gælder altså ikke al stivelsen. Måske gælder det i virkeligheden kun omkring 30%, mens resten stadig vil være stivelse/kulhydrater, som vil blive optaget i kroppen.

Kartofler og kontekst

Opskriften her indeholder 10 g kulhydrat pr. person, hvoraf en del jo så vil være uoptagelig. Hertil ville jeg så spise noget salat, hvilket nok ville bringe måltidets samlede tilgængelige kulhydratindtag tilbage på omkring 10 g.

Min morgenmad indeholder sjældent en nævneværdig mængde kulhydrat, og til aften spiser jeg grøntsager som kulhydratkilde. Sammenlagt lander sådan en dag derfor mellem 20-30 g kulhydrat – kartoffel til trods.

De fleste vil mene, at 20-30 g kulhydrat om dagen er ret low carb, ikke?

Kontekst, kontekst, kontekst.

Og vil du ikke have kartoffel, kan du selvfølgelig bare udskifte dem med noget andet. Skinke eller måske chorizo og peberfrugt ville være en anden lækker variant.

Tortilla de patatas - opskrift på den lækre æggekage med kartoffel og en snak om kartofler og low carb/LCHF Tortilla de patatas - opskrift på den lækre æggekage med kartoffel og en snak om kartofler og low carb/LCHF
Juicen var lavet med spinat, agurk, persille og citron blendet med vand. Jo tak, den var sur!

Og et sidste ups: Jeg glemte at putte løg i, og det smager ellers vildt godt. Husker du det, så tag et enkelt løg skåret i skiver og forsteg det på panden, inden du putter det i din tortilla de patatas sammen med kartoflerne.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

10 kommentarer til “Tortilla de patatas – æggekage med kartoffel”

 1. Laver tit tortilla, men med glaskål (6,2 g kulhydrat pr. 100 g.), artiskokker (8,1 g kulhydrat pr. 100 g.) eller jordskokker (som nu også slår lidt hårdt på kulhydrattabellen) i stedet for kartofler (17 g kulhydrat pr. 100 g.)

  Svar
 2. Spiser du aldrig æg om morgenen. Nu er jeg forvirret … troede netop, du spiste æg på det tidspunkt. Men jeg har også været væk fra bloggen i et par år:-) Hvordan ser din typiske morgenmad ud? Måske, du bare kan linke til tidligere indlæg? Jeg spiser med stor succes lchf på fjerde uge og har det skønt. Tak for en god blog og super kogebøger.

  Svar
  • Jeg har bare fundet ud af, at min mave reagerer lidt uhensigtsmæssigt på æg om morgenen, så jeg gemmer dem til senere på dagen. Jeg tænker ikke så meget i morgenmad-frokost-aftensmad men mere i måltid 1,2 og 3. Oftest spiser jeg aftensmadsrester (kød, grønt, fedt) til måltid 1, “morgenmad”, fx æg til måltid 2 og “aftensmad” til måltid 3. I virkeligheden spiser jeg jo bare, hvad jeg lige har, men sådan i grove træk.

   Og tak for de pæne ord – og velkommen tilbage :)

   Svar
 3. Hvor er det altså en god idé med sådan en i køleskabet! Jeg løber nogle gange ind i det samme problem med at få spist en lidt slatten frokost, når jeg arbejder hjemme. Da jeg ikke tåler planter fra natskyggefamilien, så synes jeg dampet blomkål er et lækkert alternativ i æggekagen.

  Svar
 4. Jag har lagat tortilla de patatas med sötpotatis, lök och vitlök. Toppade med fetaost och rikligt med färsk basilika vid servering. Kan verkligen anbefales! :) (Jag hade då ingen timjan eller parmesan i tortillan.)

  Svar