En tomahawk steak er en stor, saftig bøf skåret af ribeye men hvor det lange ribben stadig sidder på. Det giver den sit karakteristiske “økse-lignende” udseende – deraf navnet tomahawk. Bøffen er kendt for sin kraftige marmorering, intense oksekødssmag og imponerende præsentation. Den er ideel til grill eller stegning og egner sig godt til deling. Tomahawk er en luksuriøs udskæring, ofte brugt til særlige lejligheder. Vi har oftest brugt den til gæster.
Tomahawk steak og cowboy steak forveksles tit og de er også næsten ens. Tomahawken har et langt ribben (typisk 15–20 cm), hvilket giver den sit karakteristiske “økse”-udseende. Cowboy steak er også en ribeye med ben, men benet er kortere og ofte ikke trimmet så rent som ved tomahawk. Men opskriften kan du bruge til begge.

Ingredienser
- 1200 g tomahawk steak 1200 g = 1 stk
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Læg tomahawk steaken i et ovnfast fad. Drys med salt og peber.
- Opvarm ovnen til 52 grader. Sæt fadet ind og lad steaken hygge sig her i 4-5 timer.
- Slut tomahawk-steaken af på grillen, så du får lækker stegeskorpe. Har du ingen grill, kan du stege den ved høj varme på en stor pande med fedtstof.
- Lad hvile 5-10 minutter og skær kødet i skiver.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter


Hvor køber man tomahawk steak?
Du kan købe tomahawk hos slagteren eller hos online kødforhandlere. Nogle gange kan du også finde den i supermarkedet og fx har Nemlig det tit på frost. Den, jeg brugte her, købte jeg hos Mr. Beef. Jeg havde aldrig handlet kød der før, men hold op det var god kvalitet. Det er virkelig længe siden, jeg har spist kød med så lækker smag og marmorering.
Jeg købte en, fordi jeg ville give den i gave (ja ja hvad giver man en mand, der har alt??). Og så røg der to i kurven og vi spiste selv den anden.
Hvordan laver man tomahawk?
Jeg brugte min normale modus operandi til større kødstykker. Lang tid i ovnen ved lav temperatur og sluttet af på grillen for god stegeskorpe og de sidste grader. Det er seriøst det nemmeste og det er en metode, der virker hver gang. Det er den metode, jeg også beskriver i min guide til perfekt stegt bøf – hver gang.
Har du ikke adgang til udendørsgrill, kan du også bare brune den på panden indenfor. Det kan dog være lidt svært fordi det er et stort stykke kød og det kan være svært at få plads til på panden.
Hvor mange mennesker er der kød til i 1 tomahawk?
Generelt er der jo meget spild ved en udskæring som denne. En tomahawk som den, jeg brugte (ca. 1200 g) rakte til tre voksne. Kødet har meget kraftig smag og mængden, vi hver spiste var ikke enorm men nok til at gøre os mætte og tifredse. Skal man være sådan mandemæt (beklager udtrykket) ville jeg dele 1 tomahawk til to voksne.
Hvad med tilbehør?
Vi spiste en frisk kålsalat til. Lidt à la min hverdagsråkost. En grovere blomkålscouscous-salat kunne være superlækker til også og det samme kunne helt enkelt tilbehør som fx bønnefritter eller broccolifritter.


0 kommentarer til “Tomahawk steak”