Tips til at være mere offline


Da jeg postede indlægget om digital detox, var jeg en smule nervøs for, om det mon bare var mig, der har svært ved at håndtere de lokkende, tidsrøvende sociale medier. Jeg har det vanskeligt med stimulanser sådan generelt og er meget påvirkelig og bliver nemt “afhængig” (i citationstegn i mangel på et bedre ord). Og internettet er en stimulans uden lige. Da vi var i Frankrig, læste jeg en artikel i TGV-magasinet (Frankrigs svar på Ud&Se) om det voksende ønske, der er for at være offline. Artiklen gav både bud på ferieresorts, som promoverede sig selv som offline-steder uden mulighed for at fange så meget som en stribe 3 eller 4G, eller App’s, som kan lukke for forbindelsen til ens telefon i en periode, man selv definerer. Bare i det tilfælde, at man ikke selv magter at styre det. Hvilket åbenbart gælder for flere mennesker end mig selv.

Får du også lidt sved på panden ved tanken om at lukke fuldstændig for forbindelsen, altså sådan helt og holdent? Jeg gør…

En af grundene til at min familie og jeg valfarter til Thailand hver vinter, er dels for at få følelsen af at være langt væk hjemmefra. Og i den digitale verden er man først langt væk hjemmefra i det øjeblik, man er offline. Og det kan man såmænd lige så godt være i en villalejlighed i Valby, men af en eller anden grund er det bare nemmere i Thailand.

Digital detox for selvstændige

Når man har sin egen forretning, og en del af den består i netop online aktivitet, er det måske endnu vanskeligere at vælge at slukke for det hele og gå offline i tre uger. Man kan miste forretning på den måde, og det er en del af vilkårene som selvstændig med enmandsfirma. Forstå mig ret her. Dette er ikke en klage over mit arbejdsliv. Jeg elsker det, er stolt af det og ville ikke bytte det for noget. Men der skal en god portion is i maven og selvjustits til at turde lukke ned.

Man kan sætte auto-reply på sin mail, men man kan fx ikke sætte autoreply på blogkommentarer, Facebook privatbeskeder etc. (kan man?). Og i dag er det lige så almindeligt, at forretningstilbud kommer ad disse kanaler.

Jeg mestrer det stadig ikke så godt, som jeg gerne ville, det der med at være offline, men det går fremad. Ret meget fremad, faktisk. I dag vil jeg gerne dele de små tips og tricks, som hjælper mig til at skabe små åndehuller i en ellers meget digital hverdag.

Gode tip til at være mere offline

1. Jeg har slået alle pushbeskeder fra på min telefon. Aaah, sikke en lettelse! Det er lykkedes mig flere gange at glemme, at Instagram findes!

2. Jeg har samlet alle mine “social media App’s” i en mappe på min iPhone, så de nu er to klik væk.

3. Jeg forsøger som hovedregel at holde min telefon og computer slukket eller lagt væk fra kl. 16-20. Det er tiden, fra jeg henter mine børn, til de sover.

4. Så ofte jeg kan, lader jeg min telefon ligge i et andet rum om aftenen, imens jeg ser TV, læser eller lytter til musik.

5. Om natten eller når jeg skal slappe af, står min telefon på “flyfunktion”. På den måde bliver det besværligt liiiige at tjekke et eller andet, hvis jeg ikke falder i søvn, i samme øjeblik mit hoved rammer puden.

6. Jeg har ryddet kraftigt op i mine feeds og har derved fjernet al den “støj”, som gjorde, at det, jeg gerne ville se, druknede i mængden. Jeg læser egentlig ikke særligt mange blogs, men jeg orienterede mig i mange. Og det tager også tid, kan jeg konstatere. Jeg har gjort det samme med IG og Twitter.

7. Jeg poster mindre. Jo mindre, jeg poster, jo færre er kravene for interaktion.

8. Jeg accepterer, at min tid ikke længere rækker til at svare alle, og at det er ok.

Sluk for pokker, kunne være en opsummering af disse otte punkter. Har du gode tip til mere offline-tid? 

PS. Brug lige 2 minutter på at se denne:

Ny Keto kostplan – ‘den fleksible’

Skal du i gang med Keto, eller har du været i gang længe men er gået i stå, så prøv den nye Keto kostplan ‘den fleksible’.

Læs alt om kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

24 kommentarer til “Tips til at være mere offline”

Skriv en kommentar

 1. Ja har lige set det på ferie på Gran Canaria…halvdelen lå med deres smartphones…I pads og tablets…og e books og solede imens. ..når familierne sad ved bordet om aftenen på hotellet kom ipads frem til børnene. .midt i aftensmaden. Denne video er skræmmende og viser noget om nærvær og mangel på..også! Ja her sidder man så ved tlf…men herhjemme står den på lydløs. Checker den ikke når jeg er på arbejde og fb opdateringer ses to gange om dagen.ca. Jeg øver mig i ikke at være på hele tiden. Det går bedre nu. Savner ikke at være online. Det mest intressante er blogs. Det gik fint uden tlf. I tre dage mens vi var ude i kajak med telt….tlf. ligger aldrig i soveværelset om natten og er desuden slukket om natten. Tip. Sæt en aftalt tid ind så du selv styrer din tid.

  Svar
 2. Jeg har lige fundet ud af, at når jeg ikke er så online, som jeg plejede, så er det SUPERFEDT at have en “nu er det bevidst onlinetid” og så sætte sig og læse ALLE de indslag fra ting, man følger med i, fx. madbanditten.
  Det bliver fuldstændig ustresset for mig fordi jeg har sat tid af til det og kan følge relaterede links til dørs og se dem færdig uden at få dårlig samvittighed over at jeg tager tid fra noget andet, jeg egentlig skulle igang med :)

  Svar
 3. Forstyr ikke funktionen på iPhone er super, og den fungere faktisk sådan at hvis man har nogen som en syg mor eller andre man nødigt vil misse opkald fra, så lader den alle de kontakter, man har placeret under favoritter slippe igennem… Det betyder at de selvdefineret vigtige opkald vil høres men alt andet filtreres fra. Jeg bruger selv funktionen, dog i lidt anden sammenhæng, nemlig når jeg underviser i gymnastik og bruger iPhone/iPad til musik, sådan at musikken ikke dæmpes når der modtages mail eller telefonen pludselig ringer i hallen højtalere ;)

  Svar
 4. Puh… Jeg bliver ramt så frygtelig meget her… Men selvom jeg for længst har fjernet pushmeddelelser, så tjekker jeg VIRKELIG ofte IG. FB tjekkes højst én gang dagligt, og jeg skriver sjældent derinde. Jeg må prøve dine tips – og måske også den med at fjerne IG fra mobilen. Har jo IG på Ipaden, så den kan stadig tjekkes, men ikke så nemt. Men først skal jeg lære, at lægge min mobil VÆK! Det må være første skridt på vejen…
  Tak for et meget relevant indlæg :)

  Svar
 5. På iPhone kan du slå “forstyr ikke” til. Det kan du gøre på fastsatte tider. Jeg selv er på den mellem 22-06. I den funktion kan du også vælge om du vil “forstyrres” hvis det samme nummer ringer 2 gange indenfor få minutter (kan ikke lige huske om det er 2,3 eller 5 min)
  Da jeg gerne vil ringes op om natten hvis der sker noget med min familie, er den funktion slået til.

  Svar
 6. Jeg er selvstændig ligesom du også er, og jeg har virkelig svært ved at “være offline”. Jeg har dog en regel med mig selv om ikke at tjekke mails efter kl 22, fordi jeg sover så dårligt, hvis jeg ved at der er en masse arbejde dagen efter!

  Svar
  • Uha, min regel er noget tidligere end 22 ;-) Men jeg har det som dig. Jeg får tankemylder af at vide at der ligger en masse ubesvarede mails..

   Svar
 7. Jeg har en meget nem løsning, ved godt det kan lyde skørt. Men lad være med at købe smartphones. Jeg har en Nokia model et eller andet gammelt. Den kan ringe og sende sms´er. Ikke andet. Ikke engang mms´er kan den sende eller modtage. Det betyder at når jeg vil på nettet, så skal jeg sætte mig ved min computer som står på mit skrivebord. Når jeg er færdig med at tjekke mail, læse blogs osv., så slukker jeg for den igen. Herhjemme har de andre i familien også ipads, iphones osv og de tjekker dem konstant. De bibber hele tiden når der er nogen som sender dem en besked, skriver på FB, IG osv. De er begyndt at blive misundelige på min lille mobil, som iøvrigt aldrig svigter og kan holde strøm i en uge, helt ulig de smartphones som ellers er i hjemmet. Og mit liv føles meget som hende i den lille film, det er meget tydeligt hvor meget smartphones fylder i hverdagen når man ikke selv har en. Det er et helt bevidst valg fra min side, for ellers ville jeg selv hænge over den hele tiden :)

  Svar
  • Uh, men kan man gå tilbage? Altså fra iPhone til gammel Nokia? Jeg tror det ikke, men det er muligvis afhængigheden, der taler…

   Svar
  • Jeg har faktisk valgt at gøre ligesom du, Anja, da jeg bare ikke giiiiiider være afhængig af min telefon – det er jo nok, at jeg er det af computeren ;) Så længe min telefon kan ringe og sende sms’er, så opfylder den kravene, og jeg er tilfreds!

   Svar
 8. En mere drastisk fremgangsmåde, er at fjerne facebook og Instagram fra sin telefon, så man KUN tjekker indlæg fra sin computer og ikke telefonen. Tager stadig selv tilløb til projektet “mere tid, mere nærvær”…:-)

  Svar
  • Uh, den metode har jeg også været omkring. Dog i tankerne kun. Men måske en idé til ferier og sådan, så man ikke liiiige fristes…

   Svar
 9. Puha en skræmmende video….
  Har lige været på en uges ferie med kæresten, hvor vi begge satte flytilstand på mobilen. Dette var fantastisk, dog kunne man stadig spille spil og høre musik – er ikke klar over om det er godt eller skidt, men vil overveje at slukke den helt næste gang – hvilket vi også plejer at gøre.
  For mig er det kun ferie hvis folk IKKE kan komme i kontakt med mig :)
  Tak for en super blog og skønne opskrifter!

  Svar
 10. Hvor er det bare nogle gode tips, altså!
  Jeg ville SÅ gerne blive bedre til, at lægge telefonen væk, og jeg har, ligesom dig, slået mange ting fra, så de ikke popper op og stresser mig til at svare. Ikke fordi, det virker stressende i øjeblikket hvor det sker, men set i et større perspektiv, så ER det bare stressende.
  Jeg ville elske at slå min telefon på flyfunktion en gang i mellem, men på det punkt lider jeg desværre under, at min mor er så syg, at jeg er nødt til, at kunne høre, hvis den ringer. Også midt om natten.
  Til gengæld øver jeg mig også i, at den skal ligge i et andet rum om aftenen, så den ikke hele tiden sidder som forlængelse af min arm. Men helt ærligt, det er svært! Jeg lider måske en lille bitte smule af ‘fear of missing out’ samtidig med, at jeg (konstant)trænger til en pause fra verden – så kan man da tale om dårlig kombi, hva’? ;-)

  Svar
  • Jeg lider også af begge dele!

   Et andet godt tip er at prøve at tage tid på hvor mange minutter/timer om dagen, man bruger på meningsløs browsen rundt. Scary shit!

   Svar
 11. Ups spot on på mig. Læste lige din blog i sengen – inden jeg var stået ud af den… Er klart i besiddelse af et afhængighedsgen, har været afhængig af mange ting gennem livet nogle mere eller mindre heldige. Og ja jeg er alt for meget on – line, god ide med fly tilstand om aftenen, den vil jeg tage til mig. Slut med telefon i sengen :0) God dag herfra

  Svar