Tip til at undgå jetlag


Jetlag kan ødelægge selv den bedste ferie og det kan tage mange dage både på ferien og efterfølgende at komme helt tilbage i vanligt gear igen. Men her får du mine bedste tip til, hvordan du kan rejse igennem tidszoner uden at få problemer med søvnen.

TIP TIL AT UNDGÅ JETLAG

Søvn er virkelig vigtigt. At komme i kæmpe søvnunderskud kan gøre en groggy i flere dage. Jeg er normalt virkelig dårlig til at sove på fly men hvis du kan sørge for at få sovet igennem på flyrejsen, kan det gøre en stor forskel.

Når I ankommer så forsøge at holde dig i gang fx til kl 20-21 og se om du kan få sovet som normalt. Hvis du vågner tidligt, så stå op og få noget ud af dagen.

Jeg benytter mig nogle gange af Melatonintabletter (søvnhormon). De kan hjælpe med at regulere døgnrytmen, når man er fremme på den nye destination.

I Danmark er Melatonin ikke godkendt til salg i håndkøb, som det er i flere andre lande. Jeg har nogen gange taget en tablet (5 mg) før sengetid de første dage og de første nætter, efter vi er kommet hjem.

Ved du, hvad der også er et superkneb til at slippe for jetlag? Faste. Ja, at ikke spise.

Jeg faster næsten altid, når vi rejser langt, og så spiser jeg et godt måltid, når jeg kommer frem, som svarer til det måltid, man ville spise i den tidszone, jeg er kommet frem til. Og heldigvis kan man faste uden problemer, når ens krop er fedtdrevet, som den er, når man spiser LCHF. Win!

BONUS: SLIP FOR AT SPISE FLYMAD!

At faste på længere rejser har desuden den heldige sidegevinst, at man slipper for at spise flymad.

Jeg anerkender, at rejsende i et fly har mange forskellige døgnrytmer og at et måltid mad kl. 3 om natten for mig kan svare til almindelig aftensmad hos en anden, men man behøver jo ikke spise mad, bare fordi det er det.

Hvorfor er det i øvrigt, at manges kritiske sans fuldstændig forsvinder ved synet af en flybakke, og pludselig sætter man ting til livs, man aldrig ville have sat tænderne i under normale omstændigheder?

Blævrende gele-agtige kager, folieindpakket mad, der ligner noget, du ikke ville servere for din hund, små yoghurter med mere sukker end yoghurt, gummiagtige sandwichlignende ting med indbygget kylling. Klart, ned med det!

Hvorfor? Det er da underligt…

KEDSOMHED, ANGST ELLER ANDET?

Måske er det kedsomhed eller et forsøg på at dulme rejseangst (som jeg i øvrigt kan relatere til big time) eller måske er det bare en grundlæggende angst for at blive sulten senere, når nu man en sjælden gang befinder sig et sted, hvor der ikke er mad til rådighed 24 timer i døgnet.

Hvorfor skulle man ellers spise et uappetitligt måltid mad kl. 3 om natten? Det er jo skørt. Man ville jo aldrig stå op kl. 3 om natten derhjemme og lave sig et virkelig uappetitligt måltid mad, vel?

Har du nogle gode kneb i ærmet, som du benytter dig af når du rejser, som hjælper dig til at være frisk efter en lang flytur på tværs af tidszoner? Del dem gerne med mig herunder!

ANDRE SYMPTOMER PÅ JETLAG

At søvnen spiller er selvsagt afgørende for, hvordan man har det. Søvnforstyrrelser plejer derfor også at være mit største problem med jetlag. Men søvnforstyrrelser er ikke eneste symptom på jetlag.

De første dage efter vi kom hjem, led jeg af kvalme og utilpashed. Ikke så voldsomt at jeg ikke kunne passe min dagligdag, men jeg var bare ikke helt på toppen. Det tror jeg helt sikkert også var en slags jetlag.

Der gik faktisk 5-6 dage, før jeg følte mig helt som mig selv igen. Det er vist meget normalt, at det tager en dag for hver tidszone, man har rejst igennem.

OM AT FASTE PÅ REJSER

Idéen i at faste på rejser er ikke helt ny for mig. Jeg har tit gjort det tidligere sådan helt usystematisk, men bare fordi det er det nemmeste. Flymad er klamt for det meste, og jeg vil hellere spise ingenting, end jeg vil spise det.

Jeg ved godt, at mange er skræmt ved tanken om ikke at spise men at faste, når man spiser LCHF til daglig er ret nemt.

Insulinniveauet er lavt, hvilket vil sige, at der er fri adgang til den lagrede energi i fedtcellerne, og da kroppen i forvejen er toptunet til fedtforbrænding, er den ligeglad med, om den skal forbrænde fedt fra maden eller fra fedtdepoterne.

Læs mere om LCHF her: HVAD ER LCHF?

Faste bringer dig tit i ketose, hvis du ikke er det i forvejen, og ketonstofferne har appetitdæmpende effekt, hvilket betyder, at sulten også udebliver.

Selv har jeg det altid sådan med faste, at jeg kun gør det, hvis det føles ok.

Vigtigt: Husk at drikke meget vand, når du tilbringer lang tid i et fly. Det bliver endnu vigtigere, når du faster, da de lave insulinniveauer får kroppen til at give slip på ophobet væske.

LYT TIL SPÆNDENDE PODCAST OM JETLAG

Idéen til den systematiske faste under rejsen, kom sig af, at jeg havde lyttet til en spændende podcast, inden vi rejste.

Lyt selv til den og få inspiration til, hvad du kan gøre for at slippe eller formindske symptomerne på jetlag:

Precision Nutrition – Strategies for eliminating jetlag (det er nr. 4)

linje.png

Husk at tilmelde dig Madbandittens nyhedsbrev for flere gode tips, hverdagshacks, spændende artikler og eksklusive rabatter. 

Ja tak, tilmeld mig nu!

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

11 kommentarer til “Tip til at undgå jetlag”

Skriv en kommentar

 1. PS: Husk, at det er en god idé at have en seddel med i medicintasken, hvor ens læge dokumenterer, at hun kender een og har ordineret dét og dét – USA’s myndigheder er dødskrappe!

  Svar
 2. Tak. Glæder mig for dig, at du har fundet en god løsning. Det er ødelæggende og gør udelukker korte visitter! (Jeg er fuld af beundring over politikere, erhvervsfolk og andre, som er friske, når de konstant er på flyfarten! og skal være i topform og præstere, når de kommer frem!) Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at forestille mig SÅ mange timers faste. (Men ja, det er nemmere på natflyvninger. Og HVIS det lykkes een at falde i søvn, er det faktisk ærgerligt at blive vækket af maden.) Selv, hvis man har fyldt godt på inden flyveturen er fasten svær, synes jeg. (Måske var jeg ikke fyldt tilstrækkeligt op). Jeg måtte i hvert fald ty til nødder o.l. for at holde den gående. Men jeg havde desuden bestilt glutenfri mad. Det var mager kylling med mange hvide ris – suk. Og sød dressing til salat og appelsinjuice. Nå, men ok. “Morgenmaden” var absurd: Sød med sød på; endte med skrigende tarme at bede om alm. og måtte så tage kulhydraterne med. Især på hjemturen, som var direkte, kunne jeg ikke sove, da jeg fik kramper i baglårene med få minutters mellemrum. Det var med Norwegian, og det undrede mig, at jeg selv måtte bede om vand/drikkevarer mange gange, da personalet vist skal tilbyde dette meget hyppigt, så vidt jeg ved? Til sidst orkede jeg næsten ikke… og det var heller ikke særlig friskt, velsmagende.
  På udturen fløj jeg med IcelandAir. Mellemlandede i Reykjavik. (Har hørt, de har stop-over tilbud et døgn, så man lige kan nå de varme kilder og en overnatning; det var nok en god idé, hvis man har tid/mulighed for dét). Nå – anden prisklasse – helt anden snak med mad/service. Omend det skam heller ikke er lav-kulhydratmad.
  Jeg havde også til denne tur for første gang både Melatonin og indslumringstabletter i toiletpungen. (Recept i DK). Men dels havde jeg fået mange modsatrettede råd inden og var forvirret, om jeg skulle tage Melatoninen (som jeg helst vil holde mig til) PÅ flyturen og prøve at få søvn her – og/eller inden sovetid i dagene efter, som du beskriver – eller hvad. Desuden udelukker de, at man drikker et glas vin el.l. før, under og efter indtagelsen. Og et sådant havde jeg lyst til og indtog i Kastrup. Men næste gang – forhåbentlig til okt. – vil jeg altså prøve det. Det har også taget mig laaaang tid at komme mig nu i DK.
  PS: Kan man mon træne sig op til bedre at kunne håndtere jetlag? Altså, hvis man rejser ofte?
  Vh Helle Jørler

  Svar
  • Jeg tror ikke rigtigt, du kan træne dig op til mindre jetlag. Men du kan sikkert godt træne dig op til at sove i et fly fx eller til at præstere på trods af søvnmangel.

   Faste er ikke for alle, det ved jeg godt. Faste handler om psykologi, mere end noget andet, og det er egentlig det, jeg synes er interessant ved det. Jeg har også en indgroet angst for at blive sulten, som stammer tilbage fra mine low fat/blodsukkerfald-dage. Men det er sundt for mig at lære, at sult ikke betyder, at jeg bliver dårlig eller er ved at dø. Jeg er bare sulten, og det er ok. Faktisk forbavser det mig, hvor lidt rigtig sulten, jeg egentlig bliver under fasten og herefter undrer det mig, hvorfor jeg så spiser så “tit” til daglig. Dog vil jeg sige, at jeg afbryder fasten, hvis jeg synes, det føles helt forkert den dag. Men på flyturen fungerede det super, synes jeg. Især fordi jeg ikke gik glip af noget madmæssigt med den flymad.

   Jeg har også læst lidt forskellige ting om tidspunktet at tage Melatonin. I podcasten jeg linker til, foreslår de, at man venter til man er fremme ved destinationen og derefter tager en tablet en time før sengetid eller lign.

   Svar
 3. Det er lidt dyrt på recept, men der er en hjemmeside http://www.melatonin-info.dk/404851024 som en række danske læger står bag. Man kan kontakte dem for at høre, hvor man kan købe melatonin (i Europa – må ikke hjembringes fra staterne, har jeg fået at vide). Men det er virkelig et fremragende hormon – og hvis det virker, er det fordi man ikke selv danner nok. Efter selv at have døjet med søvnløshed i årevis har jeg fået hjælp ved melatonin – som ikke er vanedannende og som ikke bliver i kroppen, som sovepiller gør.

  Svar