Til kamp mod slikket med dadelkugler og selvkærlighed


I går var jeg afsted til SLIP SLIKKET arrangement hos Pretty Ink i anledning af Umahro og Lone Rasmussens nye bog af samme navn. At lære at få sparket sukkeret til hjørne er en sag, der ligger mig meget på sinde. Hvordan man bedst kommer i mål, kan der være forskel på, og det er på en måde sagen underordnet. Her er udgangspunktet, at al mad er kommunikation. Dvs. at du sender et budskab til dig selv, din krop og dine celler hver gang, du putter noget i munden. Og hvad er det lige, man siger, når man spiser en klistret marsbar? Den tanke kan jeg rigtig godt lide.

Idéen i bogen er, at Umahro bruger sin nørdeviden til at dissekere alt det slik, vi kender, og det er naturligvis ret ulækkert. For hvem har lyst til at spise skumfiduser med tapetklister, vingummi med svineaffald eller softice af margarine? I stedet giver han bud på, hvordan man kan lave sunde godter derhjemme af lutter naturlige ingredienser, så man ikke snydes for at få stillet sin søde tand.

Lone Rasmussen derimod starter et andet sted. Hendes udgangspunkt er at fjerne en del af trangen til søde sager ved hjælp af selvkærlighed. Hvis du elsker dig selv, vil du ganske enkelt ikke udsætte dig selv for den behandling, det er at fylde din krop med skodmad. Det punkt er, i min verden, en meget vigtig og ofte overset del af at komme sukkertrangen til livs, og det er også derfor, at maden kun er ét ben i at slippe sukkeret. Du kan regulere dit blodsukker ved at spise ordentlig mad, men hvis din trang til sukker er følelsesmæssig, er det ikke værn nok at have stabilt blodsukker.  På den måde synes jeg, det er en vigtig bog.

Jeg er generelt meget begejstret for Umahros kogebøger og synes, at han laver uhørt god mad. Hans Køkkenrevolution for hele Familien er en slidt favorit herhjemme. Idéen med, at slik skal erstattes med dadelkugler og sunde godter bringer mig ikke noget nyt. Og som med alting er det svært at lave én vej, der duer for alle. Er du meget sukkersensitiv, er dadelkugler nok ikke din ven, hvilket Umahro også selv var inde på. Selv skal jeg putte en pæn del kokosolie i for ikke at komme ud på en gevaldig rutchetur, når jeg flirter med dadler. Men sådan er man jo nødt til at kende sig selv. Det endelige svar på, hvad der virker for lige netop din krop, vil du ikke finde i en bog. Uanset bogens kvalitet. Det svar kan du kun finde ét sted. Idéen i at lave en glidning mod mere naturlig mad og få luget sukker, tilsætningsstoffer og andet klamt ud af sin kost, kan til gengæld ikke fremhæves nok gange. Og uanset hvordan man vender og drejer det, så vil en dadelkugle være bedre for dig end en plade Marabou. Og det gælder også, hvis du ender med at rydde hele fadet.

Da jeg kom hjem i går, spekulerede jeg over, hvorfor jeg ikke gik derfra og tænkte YAY! For det var to ualmindeligt oplagte forfattere, der stod foran os, og de føler tydeligvis meget for denne sag. De var dejligt ufrelste, empatiske og i øjenhøjde, hvilket virkelig er verdens bedste udgangspunkt, hvis man vil vinde tilhørere til sin sag. Jeg tror, det handler om, at jeg ikke rigtig er en del af den målgruppe, som bogen er skrevet til. Jeg elsker sunde godter og har lavet dem årevis, men jeg tror, jeg har passeret det stadie, hvor jeg bliver blown away over, hvor gode godter man kan lave af sunde og naturlige ingredienser. Jeg har for længst læst mig vej gennem supermarkedshylderne, og jeg lider ikke af den fejlopfattelse, at der vel også er noget sundt fedt i en marsbar. Jeg spiser ikke skodslik. Eller hvis jeg gør, er det uhyre sjældent.

Jeg har dog selvsagt ikke læst bogen endnu, men den ligger og venter på mig inde i sofaen. Hvis dette lyder som bogen for dig, udkommer den på mandag d. 8. oktober. I mellemtiden kan du besøge bogens hjemmeside for inspiration, tips og tricks.

Men noget andet, der fuldstændig blæste mig væk, var mine to gæsters selskab! Mand, hvor er det herligt at møde to fremmede mennesker, hvor snakken bare glider med det samme. Vi mødtes i Torvehallerne, og så sad vi der, tre damer, og speedsnakkede i munden på hinanden kun lige med de korte pauser, vi havde brug for, for at fylde munden med den lækre mad fra Un Mercato. Jeg tror, vi kunne have siddet der hele aftenen, hvis det ikke var, fordi vi skulle videre til arrangementet. Jeg gik hjem og følte mig fuldstændigt beriget. Hvor er det fedt. Tak Anita og Bente, fordi I tog med mig.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “Til kamp mod slikket med dadelkugler og selvkærlighed”

 1. Jeg ville bare SÅ gerne have været med, selvom jeg heller ikke er sikker på, at jeg kunne have lært noget nyt. MEN jeg elsker inspiration, og elsker at blive bekræftet i, at dét jeg gør, er det rigtige! Og så er jeg bare pjattet med Umahro og hans nørdede viden! “Køkkenrevolution for hele familien” er også en favorit herhjemme!
  Bogen Slip Slikket skal jeg nok ikke have, men til gengæld skal jeg have Thomas Rodes “Stenalderkost” :-) Ham er jeg dælme også ret pjattet med ;-)

  Svar
 2. Tak for en skøn aften og fantastisk selskab. Dejligt at møde jer begge – og forhåbentlig ikke for sidste gang. Tænker at der næste gang gerne må være mere tid til snak. Og måske et glas vin? On me!
  Tak fordi jeg måtte komme med ;-)

  Svar
 3. Stødte tilfældigt på dennne spændende hjemmeside – det hele lyder SÅ lækkert – men er det ikke meget dyrt at leve på denne måde???

  Svar
  • Tak Sidse :-) Om det er dyrt? Jo, det er det vel. Hvede og ris er jo verdens billigste fødevarer og når man erstatter dem med gode økogrøntsager, ja, så er prisen altså højere. Men hvor dyrt det skal være, bestemmer man til en vis grad selv. F.eks. får du mad til mange dage i et hvidkål, ligesom hakket økokød jo ikke koster alverden. Øko-valget er jo selvfølgelig også valgfrit. Hjemme hos os bruger vi mange penge på mad. Til gengæld bruger vi ikke penge på slik, kager eller sodavand :-)

   Svar