STRIKS LCHF – ketogen LCHF

På striks LCHF begrænser du indtaget af kulhydrater til måske 20-30 g om dagen. Hermed ender din krop sandsynligvis i ketose, som er en tilstand, hvor kroppen forbrænder fedt, som primær energi.

Læs mere om ketose her: LCHF OG KETOSE

Nogle oplever at kiloene rasler af dem i ketose, mens det for andre går langsommere. Andre igen oplever, at de taber sig bedre på en mindre striks LCHF-kost, hvor de måske tillader op til 50 g kulhydrater om dagen.

Ketose er altså hverken en forudsætning eller en garanti for at gå ned i vægt, men for mange vil det være en god hjælpende hånd til at få skudt vægttabet i gang. For dig gælder det, at du er nødt til at prøve dig frem for at finde ud af, hvad din krop responderer bedst på.

Et vægttab kræver mere end noget andet tålmodighed og vedholdenhed og din chance for at lykkes stiger markant, hvis du finder dig en livsstil, som du trives med på den lange bane. For mange (mig selv inkl.) bliver den ketogene kost for kedelig, men sådan er vi jo så forskellige.

For mere detaljeret info om ketose, LCHF og vægttab, anbefaler jeg min bog KETO – OPTIMER DIN FEDTFORBRÆNDING OG GÅ NED I VÆGT.

HVAD SPISER MAN?

Da kulhydraterne begrænses så meget på striks LCHF, er der ikke plads til så meget lir i maden. Her skærer vi helt ind til benet til den ketogene kost, som LCHF oprindeligt var tænkt som.

Vi spiser altså mad fra følgende fire kategorier:

Hvad er STRIKS LCHF? - Madbanditten.dk

Læs den uddybende forklaring her: HVAD ER STRIKS LCHF EGENTLIG?

Se forslag til dagsmenu på striks LCHF her: EN DAG PÅ STRIKS LCHF

Hør mig også fortælle om ketose her:

LÆS OGSÅ: Om ketose og ‘cheat days

Når kroppen først er i ketose og har været det i et stykke tid, vil du sandsynligvis opleve, at du ikke behøver være helt så nøjeregnende med kulhydraterne som i starten. Det er ikke usædvanligt sagtens at kunne spise 50 g kulhydrater (primært fra grøntsager) og stadig holde ketosen.

Striks LCHF - en praktisk guide - fuld version - online guide til at få succes med vægttab på LCHFFor mere læsestof om striks LCHF, ketose og vægtnedgang anbefaler jeg mit online produkt #striksLCHF – en pratisk guide.

Guiden indeholder teori om LCHF, ketose og vægtnedgang, ernæringsberegnede opskrifter og en 2 ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Læs mere her:
#striksLCHF – en praktisk guide

HUSK også at tilmelde dig Madbandittens nyhedsbrev.

150 kommentarer til “STRIKS LCHF – ketogen LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Hej :-)
  Jeg har købt din bog, læst din blog og har derud over meldt mig ind i nærmest alle facebook grupper om emnet. Jeg har virkelig (synes jeg selv) lagt rigtig rigtig mange timer i at “sætte mig ind i det hele” Vægttabet går støt nedad – så alt er godt.
  Jeg har fulgt dit råd om at droppe alle gode opskrifter på div. keto kager, brød osv imens jeg vil tabe mig. Nu vil skæbnen så, at der er en del sociale lejligheder her i den nærmeste fremtid…det er mig fuldstændig umuligt at gennemskue “betydningen” af at lave keto boller, kage mm. i forhold til bare at spise lidt af den “alm mad”. Kcal mæssigt gør opskrifterne (som regel) ingen forskel. Min sukkercravings, har jeg en nagende fornemmelse af, kommer til at blive ligeså aktiveret af keto hygge som alm. Er det fordi, at selvom jeg ved sådan en lejlighed/dag kommer til at spise (alt) for mange kcal. så ryger jeg knap så meget ud af ketose som ved kh – mad? Staffen på vægten kommer næste dag (uanset kcal formen) Det eneste alternativ jeg kan læse mig frem til er, at nu hvor jeg er i ketose, så kan få det “fysisk dårligt” af for mange kh. så at det hele i bund og grund er et “velbefindende spørgsmål”?
  Er det noget du kan gøre mig klogere på?
  PS: Jeg ville gladeligt betale for at alle dine opskrifter her på din blog, havde beregninger med (ligesom i din bog)…er det med vilje du ikke har det? Det er en stor hjælp. Du kunne evt. sælge det som en online/pdf udgave :-D
  Vh Vicky Lund

  Svar
  • Hej Vicky

   Jeg synes, du skal starte med at melde dig ud af alle de grupper igen – haha! Det er helt vildt hvad der findes af misinformation de steder.

   Nå men til dit spørgsmål. I en tid med mange arrangementer ville jeg synes, at keto-venlige brød/kager vil være at foretrække fremfor almindelige kulhydratrige af slagsen, hvis dit mål er at spise keto. Du har helt ret, i at de kan aktivere sult, sukkertrang, spiselyst osv. som de andre, men omfanget er som regel mindre og du er hurtigere tilbage i den gode gænge end hvis du havde spist kulhydraterne.

   Man skal ikke gå fra ultra-få kulhydrater til at carb-binge enorme mængder kulhydrater. Det er både ubehageligt, usundt og potentielt farligt. Ved man, at man en dag skal spise mange kulhydrater, er man bedre tjent med at trappe kulhydratindtaget op over nogle dage. Det samme gælder ved alkohol.

   Og lad være med at veje dig i tide og utide. Det giver ingen mening. Fokuser på at få indarbejdet nogle gode langsigtede vaner og hold det fokus. Det kommer til at bringe dig i mål, uanset hvad du måtte opleve af udsving på vægten undervejs.

   Svar
 2. Hej har lige købt dit online 28 dages striks lchf. Chiagrøden er lavet på kokosmælk, kan den evt erstattes med mandelmælk?
  Og lige et spørgsmål til de opskrifter der indeholder mayonnaise kan jeg evt erstatte det med 0,5 avocado? Kan ikke lide mayo.
  Mange hilsner
  Johanne

  Svar
  • Mandelmælk indeholder sukker/agavesirup og intet fedt. Chiagrød med det vil smage dårligt og mætte i ca. 5 min. Jeg tror ikke du vil opleve det som en succes,.

   Men ja, du kan erstatte alt det du vil, så du spiser det, du bedst kan lide. Alt andet lige er det jo det bedste udgangspunkt for en varig livsstilsændring :)

   Svar
   • Det gør ânglamark økologisk Mandeldrik uden tilsat sukker vel ikke – eller er det noget jeg overser? Kan købes i Coop

    Svar
    • Det ved jeg ikke, Martin. Der findes enkelte mandeldrikprodukter, som er helt anstændige i indhold.

     Det ændrer dog ikke på at de indeholder stort set nul energi og derfor mætter i cirka nul minutter. Man kan i princippet lige godt bruge vand.

     Svar
 3. Hej Jane,
  Tak for dine fantastiske opskrifter og dine vise ord. Det hjælper en nybegynder utrolig meget. Jeg er netop startet på striks LCHF- følger lige nu din to ugers plan for at komme godt fra start. Jeg har dog et spørgsmål.

  Jeg har været i gang i en uge og oplever at være godt mæt efter morgenmaden ved 7 tiden. Jeg oplever først sult ved 13 tiden igen. Til gengæld oplever jeg sult efter frokost ret hurtigt, ca 3 timer efter. Jeg bliver godt mæt af frokosten, men åbenbart ikke nok. Spiser jeg et mellemmåltid eller hvad gør jeg klogest?
  (Jeg træner 4-5 gange ugentligt)

  Hilsen
  Michelle

  Svar
  • Hej Michelle

   Jeg synes egentlig ikke det er så vigtigt hvad du gør. Så længe du holder dig til det helt lave kulhydratindtag, synes jeg, du skal spise til du er mæt. Din appetit regulerer sig inden for et par uger og så vil det være et ikke-problem for dig.

   Sørg for at du overholder saltanbefalingerne. Obligatorisk ALLE dage og øg mængden yderligere på træningsdage.

   Svar
 4. Måske et forkert spørgsmål men hvis light sodavand ikke er muligt på keto på grund af bivirkningerne ved sødestofferne, betyder det så at jeg må opgive på forhånd på grund af min medicin som indeholder aspartam?

  Svar
  • Det ville ikke bekymre mig.

   Det er heller ikke sikkert at lightsodavand er et problem. Det er det næppe sådan strukturelt ift. keto. Udfordringen med sødemidlerne er i højere grad at de hos nogle stimulerer appetit og trang til sødt og det gør det sværere at opnå den appetitdæmpende virkning, som keto henter meget af sin succes i.

   Uden at kende noget til medicin, er det mit gæt, at mængden, der er i den er langt mindre end i en lightsodavand og derved ubetydeligt.

   Svar
 5. Hej Jane,

  Først vil jeg sige tak for god inspiration og lækre opskrifter ?

  Jeg er startet på KETO streng for 5 uger siden grundet to fødsler og PCO – hvilket har gjort at der er 20-25kg der skal smides.

  Det går meget langsomt med vægttabet – så måler mig også… 1kg på 4 uger – men 8cm fordelt på numse, mave og bryst – trods jeg ikke rører hverken sukker eller kulhydrater – kun de ca 20kh jeg får igennem grøntsager.

  Derfor købte jeg en blodsukkermåler og ketosesticks for at se hvor jeg lå og jeg ligger på 1,3-1,4 når jeg måler og har endnu ikke været i optimal ketose… ved godt at nogle har sværere ved det end andre og at det tager længere tid – så jeg nok skal give det 1-2 mdr mere.. hvilket er ok – har det godt og kan se der ryger cm – så fortsætter og er optimistisk :0)

  Har en veninde der er knap så striks som jeg, som ligger i flot og optimal ketose hele tiden – hvilket undrer mig lidt..

  Mit spørgsmål går egentlig på, om du ved om det er sværere at komme i optimal ketose når man har PCO?

  Har du iøvrigt erfaring med at man kan spise sig ud af PCO? Eller om denne sygdom vil forfølge mig resten af livet?

  Håber du kan hjælpe med et svar – blot for vishedens skyld ;0)

  KærligstCamilla

  Svar
  • Hej Camilla

   Du skal ikke spekulere over optimal ketose. Dine ketonværdier har ingenting med dit vægttab at gøre. Du skal i stedet fokusere på at spise få kulhydrater, tilstrækkeligt med protein og en mængde fedt, der gør det realistisk for dig ikke at sulte.

   Du bruger udtrykket ‘streng keto’, og det får mig til at frygte at du bruger Lifesums indstilling. Gør du det, er det forklaringen på hvorfor du ikke lykkes. Læs mere HER og køb KETO-bogen og brug den i stedet.

   Retningslinjerne i KETO-bogen er testet på mere end 2500 kvinder (og enkelte mænd) og de er super effektive. Brug dem.

   Du kan godt spise dig ud af PCOS men det vil formentlig kræve at du altid har et ekstra øje på kosten.

   Måske Sofies historie her kan inspirere dig.

   Svar
 6. Hej Jane,
  Først og fremmest tusind tak for en dejlig og inspirerende blog. Jeg er så glad for den.
  Jeg har nu i 10 dage, forsøgt at holde mig til striks LCHF. Da jeg startede var det meningen at spise striks LCHF i 8 uger, bare for at prøve det, men i fredags røg der et æble med kanel og smør i mikrovnen med fløde til og igen i dag. Jeg craver overhovedet ikke raffineret sukker, mel, pasta o.s.v. og jeg elsker ellers chokolode, slik o.s.v. så det har været fantastiskt at opleve, at jeg har det helt fint uden. Men som sagt cravede jeg æbler disse to dage. Jeg er ikke som sådan overvægtig, jeg har 5 kg som jeg vil tabe, de første 3 røg inden for en uge og nu står det stille – mega utålmodig, jeg ved. Jeg bliver sulten mellem måltiderne (som jeg ellers forstår man ikke bliver); jeg spiser kl. 8:30, kl. 11:30 og kl. 17.00, fordi jeg er sulten og når jeg vågner kan jeg mærke, at jeg skal have noget med det samme. Mon det er fordi jeg spiser for lidt til hver måltid? Jeg spiser en tallerken med kød, grønt og fedt og så stopper jeg, hvor jeg normalt ville få en tallerken mere. Spiser jeg mon for lidt, eller for lidt fedt, eller er det normalt og er det ok, at få sig et æble med fløde 2-3 gange om ugen? Eller tricker fløde og æble hjernen til at ville have mere af det? Jeg drikker også fløde og kokosolie i kaffen 2-3 gange om dagen, fordi jeg må have noget istedet for mælk. Jeg tænker at det er ok, fordi det er ingenting i forhold til chokoloaden og diverse som jeg ellers plejede at spise og jeg skal som sagt ikke tabe mig så meget.
  Gør jeg alting rigtigt og skal jeg nu bare tillade mig at spise sådan fremover og så ikke gå og veje mig hver dag, men være tålmodig? Eller skal jeg skære ned på æbler og fløde og måske skrue op for fedt til måltiderne? Men da jeg er færdig med at spise, har jeg det fint og jeg har ikke lyst til at spise mere, men bliver for hurtig sulten igen, ifht til hvad LCHF lover, tror jeg :).

  Svar
  • Det er nogle svære spørgsmål, du stiller, for mange af de ting, du spørger til er højst individuelt og kontekstafhængige.

   Hvis jeg skal se sådan helt overordnet på det, gælder det, at appetitreguleringen, altså den dæmpede appetit kommer med de få kulhydrater og den gode fedtforbrænding. Hos nogle sker det øjeblikkeligt, hos andre kommer det først efter et par uger. Spiser man så flere kulhydrater, vender appetitten tilbage. Så vedholdenheden er ret vigtig. Hvis æblet trigger din appetit, er det et dårligt valg.

   Sult kan også sagtens handle om for få kalorier, og det vil ofte sige for lidt fedt. Over en lang periode ville jeg sige, at du spiser nok, hvis vægten står stille, da det er en indikation på at du spiser lige så mange kalorier, du forbrænder, men på sølle ti dage kan den ikke fortælle mig noget. Af hensyn til cyklus og væskemanipulering plejer jeg at anbefale at man bedømmer efter 4 uger.

   Måske ville det være en idé at bruge et par dage på at tracke alt du spiser for lige at få en fornemmelse af hvor du ligger kulhydrat- og kaloriemæssigt. Det kan gøre det nemmere at se, hvor der evt. skal rettes ind, synes jeg.

   Din strategi skal også lidt afhænge af hvad dit mål er. Hvis målet er vægttab, har jeg beskrevet de retningslinjer jeg (og mine kursister) har mest effekt af her: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

   Svar
   • Hej igen,
    Tak for dit svar. Jeg sidder lige nu og læser i din bog “Mæt og slank med LCHF”, hvor der står, at det er helt normalt at tabe sig 2-3 kg den første uge og så at stå i stå i 2-3 uger og at man derefter ofte taber sig 0,2-0,5 kilo om ugen. Jeg vil derfor gemme badevægten væk i 4 uger og så prøve igen.
    Jeg trives virkelig godt med den her kost. Det bedste er at vide, at jeg spiser sundt, at jeg ikke craver det usunde, huden er blød og tror, at jeg er mindre træt. Jeg er ikke helt så glad for, at jeg orker mindre til træningen, men der har jeg nu også læst, at jeg skal være tålmodig et stykke tid, så det prøver jeg ?.
    Lige et spørgsmål til: vil kroppen stille sig tilbage til kulhydratdrift af noget så lidt som et æble eller lidt græsk jogurt og tage dage til at omstille sig igen til fedtforbrænding af noget så uskyldigt? ?

    Svar
    • Ja det er helt rigtigt at væsketabet i starten nemt kan kamuflere fedttabet i starten, så det er fint lige at have i baghovedet :)

     I de første 3-6 uger gælder det at du skal spise så få kulhydrater som nærmest muligt for at optimere fedtforbrændingen. Jeg anbefaler 20-30 g om dagen (som man kan bruge mere eller mindre som man lyster, men fokus på grøntsager vil give den sundeste kost). Herefter kan man eksperimentere med at lægge lidt ekstra kulhydrater til, hvis man vil. Hvorvidt kroppen stiller tilbage til kulhydratforbrænding afhænger af om man har gjort arbejdet for at fedt-adapterer, mængden af kulhydrater man spiser og hvor insulinfølsom man er. Målet er ikke nødvendigvis at køre på fedtforbrænding hele tiden. Målet kan også være at være metabolisk fleksibel, dvs. være dygtig til at veksle mellem glukose og fedt/ketonstoffer. Men det kræver også at man tager de uger i starten med striks kulhydratrestriktion.

     Svar
 7. Hej Jane

  Jeg savner “Striks LCHF”-angivelser i “Spis dig mæt og glad” – har du (eller kan du lave) en oversigt over hvilke opskrifter i den, der er “Striks LCHF”?

  Mvh. Stine

  Svar
  • Nej, det har jeg desværre ikke. Jeg synes, at den der med at det er opskrifterne eller ingredienserne, der ‘er strikse’ er lidt dum. Striks LCHF handler om at spise få kulhydrater (20-30 g) samlet set over dagen. Men hvordan du forvalter det er mindre vigtigt.

   Hvis du har brug for en nem tommelfingerregel, plejer jeg at sige, at du kan sigte efter at spise måltider bestående af grøntsager, kød og fedt (og ikke bagværk og desserter) og så lander du helt automatisk temmelig lavt i kulhydrat :)

   Svar
 8. Hej
  Nu har jeg googlet nettet rundt. Er du klar over, hvormange sider der dukker op, når man skriver kost multiallergiker…. MANGE!!!! Meeeenn…. ingen er til mulitallergikere…. Der findes en bunke opskrift sider til mælkeallergikere, glutenallergikere, nøddeallergikere, men INGEN til multiallergikere…… Jeg er i udredning med min allergi og det er rent ud sagt et helvede…. Der findes jo ikke noget for folk med allergi overfor sådan cirka alt…… I dag fandt jeg ud af, at jeg er allergisk overfor mælk, på den hårde måde….. Jeg har en ide om, at du kan hjælpe mig????? Jeg har før været på LCHF og det hjalp rigtig godt på min endometriose, men jeg synes, det var enormt hårdt arbejde…. Da jeg hader at lave mad og jeg synes ikke, jeg kan forvente, at kæresten klarer alt, når det er mig, der lider….. Har du nogle gode forslag til hverdags mad? Tænker mest på morgenmad og frokost. Bare så jeg kan spise noget…… Jeg ved, jeg ikke kan tåle mel (al slags mel), mælk, mandler, tomat, peberfrugt, gulerødder, chili og løg.
  Har du evt. en bog, jeg kan bruge?????
  Mvh. Irene Halkjær

  Svar
  • Øj det var også mange ting at skulle tage forbehold for.

   Jeg tænker, at du kommer længst ved at holde det ultrasimpelt. Grøntsager (som du kan tåle), kød og fedt. Gentag tre gange om dagen.

   Fx:

   Morgen: æg eller kødrest fra aftensmaden + evt. lidt spinat stegt med på panden + ekstra fedt fx fiskeolie og en skefuld kokosolie i kaffen
   Frokost. Kød/fjerkræ/fisk + blandet salat + fedt i form venlige mængder olivenolie over
   Aften: Kød/fjerkræ/fisk + grønt du kan tåle, fx dampet broccoli, ovmnbagt blomkål etc. + fedt i form af smeltet smør (hvis det går), mayonnaisedip eller olivenolie

   Du behøver ikke deciderede opskrifter, når maden er så simpel. Rigtig god udredning.

   Læs evt. også DETTE INDLÆG, jeg lige har publiceret i dag:

   Svar
 9. Hej Jane
  Hvor mange måltider anbefaler du på Lchf hvis det er med vægttab for øje?

  Hvad er fordelingen pr. måltid?
  30g fedt, 600g kulhydrater, 125g protein?
  Mvh. Dennis

  Svar
  • Hvor mange måltider, man spiser betyder ikke så meget. Det vigtigste ift. vægttabet er at du er i kalorieunderskud. For mange LCHF’ere bliver det dog en naturlig konsekvens at de ikke spiser så tit. 3 måltider er normalt men det samme er to.

   Fordelingen pr. måltid afhænger jo af måltidsfrekvensen men på dagsbasis vil jeg anbefale max 20-30 g kulhydrat, ca. 1-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt og fedt for resten. Se evt. begynderguiden her: Begynderguide til keto /striks LCHF

   Svar
 10. Hej Jane
  Har købt “striks LCHF – en praktisk guide” og har levet efter madlanen siden d 1/1-18 :) er så glad for min beslutning har dog et enkelt spørgsmål:
  Da jeg nu kun spiser når jeg er sulten oplever jeg ind i mellem at jeg spiser morgenmad så sent at jeg først er sulten igen sent på eftermiddagen og så får jeg lidt stress over hvis jeg både skal “nå” at spise frokost og aftensmad.. skal jeg så bare springe frokosten over og spise en tidlig aftensmad og skal jeg i så fald skrue lidt op for fedtet eller mængden generelt?

  Svar
  • Ja, du har præcis fat i det rigtige! Det allervigtigste er nemlig at respektere den naturlige appetitregulering, og det passer fint at den er slået ind nu her. Så ja, spis når du er sulten og spis ikke, når du ikke er sulten. Hvis det betyder to måltider nogle dage eller hver dag, er det fint. Er der dage, hvor du føler dig mere sulten, spiser du et ekstra måltid etc. Du skal i hvert fald ikke klemme mad ned uden at være sulten – og da slet ikke hvis du gerne vil ned i vægt. Og spis den mængde fedt, du har brug for for at føle dig mæt. du skal ikke spise en bestemt mængde fedt. Spiser du mindre fedt, tager din krop bare fra egne lagre.

   Så det lyder på mig, som om det hele går lige efter planen!

   Rigtig god videre fornøjelse med det!

   Svar
 11. Hej Jane. Har du nogen som helst erfaring med pcos? Jeg vil nemlig rigtig gerne vide om LCHF er ok hvis man har det eller om der så skal justeres yderligere :)

  Svar
  • PCO(S) og LCHF går rigtig fint hånd i hånd, da insulinresistens er en del af PCO(S) og LCHF sigter efter at holde blodsukker stabilt og insulin lavt(normalt). Mange kvinder prøver og bliver hjulpet af KISS-kost, som du sikkert kender, men jeg hører fra mange, der oplever at LCHF er både mere effektivt og desuden nemmere.
   Her er fx en PCO(S)-solstrålehistorie: https://www.madbanditten.dk/2017/01/29/pcos-vaegttab-gravid/

   Svar
   • Wow – sikke en dejlig historie!!! Tak for hurtig tilbagemelding :)
    Jeg har ikke før tænkt over kost i forhold til min pcos, men det har så også givet mig nogle udfordringer der muligvis kan skyldes, at jeg ikke har taget min ‘diagnose’ seriøs.
    Som du skriver virker LCHF mere enkel at gå til… Jeg har læst lidt om KISS også, men LCHF appellere bedst til mig.
    Jeg har taget udgangspunkt i bogen ‘Mæt og slank med LCHF’ og synes den er super god at læse og overskuelig at gå til… Jeg er dog lidt i tvivl om mængderne af fx grøntsager og fedt til frokost og aftensmad. Der står hvor meget kød jeg skal have i gram men ikke hvor meget af det andet. :)

    Mvh
    Sussi

    Svar
 12. Kære Jane
  Jeg har købt din ebog om striks LCHF.
  Jeg savner lidt en oversigt over hensigtsmæssige fødevaregrupper i hhv. overgangsfasen, og når man er nået til en mere stabil ketose. Fx mener jeg at have læst et sted(sikkert på din side), at nødder og bær bør begrænses, men i opskriftsamlingen er en opskrift på chiagrød med bær og nødder, er det fordi, man roligt kan spise nødder og bær i mindre mængder, eller er det bedre at lade være? Jeg spørger, fordi det ikke er noget problem for mig at holde en helt striks diæt, det er vigtigt for mig at komme i ketose, derfor vil jeg hellere undlade at spise noget, der kan være på grænsen, men nødder er jo godt for meget andet og nemt at have med, hvis man har behov for noget at spise på farten – har de for højt et indhold af kulhydrat, eller hvorfor skal man begrænse dem? Der er vist også en del forskel på, hvilke nødder, der bedst passer ind i en ketogen diæt? Er et drys kokos fx ok på morgenmaden?

  Hvilket leder mig videre til et andet spørgsmål – grøntsager. Har du mon en oversigt over, hvilke grøntsager der er bedst at spise i overgangsfasen, og hvilke man udmærket kan udvide med, når man er mere stabil? Jeg vil nemlig gerne have så meget grønt i min kost som muligt uden at spolere ketosen.

  Ved du, hvad det betyder for blodsukkerpåvirkningen/muligheden for at komme i ketose, hvis man får nogle grøntsager som juice? Vil det evt. hjælpe, hvis man tilsætter olie. Ift blodsukkerpåvirkningen er svaret vel logisk ja – men kommer der så meget kulhydrat ud i kroppen, at den vil begynde at køre på det i stedet og dermed komme ud af ketosen til trods for fedtet?

  Har du mon en guideline ift anbefalet maksimalt kulhydratindhold i forskellige fødevaregrupper? Jeg ved godt, det er lidt triggy, men ikke desto mindre ville det være en stor hjælp med en tommelfingerregel, når man fx kigger på et mælkeprodukt eller grønt eller kød, hvad man så som udgangspunkt kan gå efter.

  Til sidst – æg. Jeg synes hurtigt, jeg får spist en hulens masse – det bliver let til 4 på en dag.Er det hensigtsmæssigt?Det løber op, blandt andet fordi jeg er begyndt at drikke den forbavsende lækre æg-latte et par gange om dagen, og så bare fordi det er nemt og jeg faktisk har været virkeligt sulten til tider(i morges gik jeg pludselig så sukkerkold, at jeg var ved at kaste op og bare lå på gulvet og svedte… Det har jeg ellers normalt aldrig problemer med

  Til allersidst – du skriver at ketosticks er upræcise men dog kan bruges til at vise, om man er i ketose. Vil det sige, at de er pålidelige til at måle det? Så er blodmålingsapparatet nemlig i overkanten for mig.,

  Det blev en ordentlig smøre… På forhånd tusind tak for din hjælp.

  Venlig hilsen Gro

  Svar
  • Hej Gro

   Ja, det er mange spørgsmål :)

   Helt overordnet vil jeg sige, at hvis du navigerer efter ovenjordsgrøntsager, kød og fedt og lader det udgøre størstedelen af din kost, så er du godt på vej. Lægger du hertil lidt fede mejeriprodukter og evt. en sjælden portion nødder eller bær, vil du stødt lande på fx max 30 g kulhydrat.
   En tommelfingerregel du kan bruge når du handler er at købe mad med max 5 g kulhydrat pr. 100 g. Det er ikke sådan bøjet i neon, men det kan bruges som sådan et hurtigt pejlemærke.

   Ved grøntsager sigter du altså efter ovenjordsgrøntsagerne og fx salat og kål er meget kulhydratfattigt. Blender eller juicer du bliver kulhydraterne mere tilgængelige og det vil jeg ikke anbefale.

   Det, jeg vil anbefale dig, er at købe en måneds abonnement på fx madlog.dk og lege lidt med det. Det vil give dig en fornemmelse af hvor kulhydraterne gemmer sig og hvordan du får mest ud af de 20-30 g. En anden løsning er at følge opskrifterne og kostplanen, der medfølger i striks guiden. Den er dog lavet til vægttab, og jeg ved ikke om dit sigte er vægttab.

   Det er ikke sådan, at visse madvarer er “strikse” eller “tilladte”. Det er det samlede kulhydratindtag over dagen, der tæller. Hvad du fylder i det, er (næsten) ligegyldigt. Jeg foreslår at bruge de meget få kulhydrater om dagen på grøntsager af hensyn til ekstra vitaminer og mineraler.

   Æg er helt fint!

   Og ja, urinsticks er højst upålidelige, da de måler overskudsketonstoffer og ikke ketonstoffer, der anvendes til energi. De kan derfor kun give en indikation på om du er i ketose og kun i starten. Efter noget tid vil de stoppe med at give udslag, fordi kroppen ikke længere producerer dem i overskud. Her kan kun blodmåleren hjælpe.

   Rigtig god fornøjelse :)

   PS: du havde postet din besked tre steder. Jeg har slettet de to andre, så de ikke står flere gange :)

   Svar
 13. Jeg er på striks lige nu købt i din online udgave,Hvor mange kalorier får jeg ved at drikke et krus kaffe med 2 spsk fløde,jeg spiser ikke morgenmad så jeg må vel sparer lidt på kalorierne her eller ??

  Svar
  • Du kan sagtens springe morgenmaden over og i stedet drikke kaffe med fløde. Det ser jeg ingen problemer i. Du kan altid udregne kalorier etc. via online databaser som fx madlog.dk

   Svar
 14. Hej Jane,
  Jeg vil rigtig gerne starte på dit 28 dages forløb med striks LCHF men er i tvivl om hvornår det starter igen (jeg har virkelig motivationen nu).
  Jeg er også lidt i tvivl om prisen?

  Mvh Helle

  Svar
 15. Hej Jane

  Jeg har været på striks lchf siden 1. Januar. Jeg har næsten tabt 10 kg. Men de sidste 3 uger er der ikke sket noget på vægten, ved jeg ikke skal tillægge mig vægten for meget, men jeg vil nu rigtig gerne komme yderligere 8 kg ned.
  Er der en måde hvorpå man kan kick starte strik lchf? Har læst noget om at kroppen finder et naturligt leje, men jeg er stadig overvægtig, og ville som sagt gerne ned i vægt.
  Har du evt. Et link hvor jeg kan læse om dette eller et svar?
  Jeg er virkelig glad for din gudeside hvor jeg finder masser af inspiration. Jeg er virkelig taknemmelig for den tid du bruger på det og den effekt det giver, tusind tak :)
  Bh.
  N.P

  Svar
  • Åh ja, godt spørgsmål. Det er en virkelig lang snak, synes jeg, hvornår man skal væbne sig med tålmodighed og hvornår man skal gøre noget. Det er noget, vi bruger flere dage på i mit Kickstart forløb.

   Hvis det er tid til at “gøre noget”, foreslår jeg:
   1. tjekke hvor mange kulhydrater og kalorier du indtager pr. dag. Begge dele har det med at krybe sig opad.
   2. eksperimentere med faste, dvs. enten have lange spisepauser eller veksle dage med faste med dage med ligevægtsindtag af kalorier. Generelt kan kroppen godt lide at vi veksler.
   3. overveje at skære ned på mælkeprodukter. Alene baseret på brugererfaringer er der mange, der får gang i vægttabet ved at skære ned for eller udelukke mælkeprodukter helt i en periode.

   Der ville jeg starte :)

   Svar
 16. Hej Jane

  Jeg skylder dig at sige at jeg nu nærmer mig til at have tabt 10 kg. og er super glad for dette :)
  Tak for dine hjemmeside og dit gode arbejde med den :)
  Kh.
  NP

  Svar
 17. Hej igen

  Tak for svar:) Havde faktisk også læst det med kaffe og fløde, så må jeg tage den uden fløde…

  Har faktisk lige købt Strik LCHF, men ville nu helst have den i bogform, kan man købe den som fysisk bog?

  Svar
  • Nej, denne findes kun som online guide indtil videre, og der er ikke nogle aktuelle planer om at lade den udkomme som fysisk bog.

   Svar
 18. Kære Jane

  Jeg er meget tilhænger af denne livsform. Mit blodsukker er stabilt efter jeg spiser på LCHF.
  Jeg har mange af dine bøger og har læst en masse på din hjemmeside, samt svenske sider.

  Jeg har dog været på Striks LCHF i 23 dage, men desværre er der kun røget 1/2-1 kilo på vægten.

  Jeg mener selv jeg spiser efter de regler der underlagt den Strikse LCHF. Jeg snacker ikke, holder mig til hovedmåltiderne og nogle gange springer jeg morgenmaden over da jeg ikke er sulten.

  Mine hovedmåltid kan feks.bestå af: morgenmad 2 æg med piskefløde. Frokost masser af ovenjordsgrøntsager, kød og en god klat mayonaise, middag: ovejordsgrøntsager, med bearnaise, samt 1 1/2 skive steg.
  Ud over dette drikker jeg ca. 3-5 kopper kaffe med piskefløde.

  Jeg kan dog stadig ikke gennemskue hvorfor der ikke lige sker så meget.
  Kan du hjælpe mig?

  Svar
  • Jeg synes, det lyder super fint.
   Vi taber os alle med forskellig hastighed – især hvis vi lader badevægten være dommer. Hvordan med målebåndet, eller hvordan sidder tøjet? Ærgerligt at blive ked af et “for lille vægttab”, hvis der i virkeligheden har været et fint fedttab og samtidig muskeltilvækst. Eller hvad nu hvis du er der i din cyklus, at du ophober væske for 2 kg, og det reelle fedttab derfor er 3 kg?

   Badevægten er i det hele taget mester i at skabe demotivation.

   Hvis jeg var i dine sko og ønskede at justere lidt til, ville jeg starte med at skære ned i antallet af kaffe med fløde. En velkendt begynderfejl på LCHF er at drikke sig kalorieunderskud op i kaffe med fløde.

   Kender du min guide til striks LCHF? Den giver bud på portionsstørrelser etc. Måske er den for “basic” til dig men kig evt. på den: STRIKS LCHF – en praktisk guide

   Svar
 19. Hej Jane!
  Har for nyligt investeret i 4 af dine bøger. Inspirerende, må man sige!
  Ungerne har sat “post-its” ved alle de opskrifter de gerne vil afprøve. Og der er mange! Så vi må igang.
  Jeg vil gerne arbejde mig hen imod LCHF, da jeg holder på mine overfløde kilo. Har gennem tiden prøvet mangt og meget. Noget har virket. For en tid. Især da jeg stoppede med brød og pasta. Men nu er det som om min krop bare holder på hvad den har.
  På en typisk hverdag spiser jeg således:
  Står op kl. 05.00 – morgenmad kl. 09.30 : 2,5 dl Cheasyyoghurt med banan i skiver + chiafrø/mandler
  Frokost kl. 12.30 : 1 dåse tun i vand/kød med grønt og dressing
  Aften kl. 18.30 : kød, grønt, dressing/sauce (evt. lidt pasta)

  Hvad tænker du om det? For lidt, forkert, for meget??

  Tanker fra M.

  Svar
  • Hej Mette
   Tjah, jeg tænker umiddelbart, at du gør mange gode ting allerede. Spiser hovedmåltider og snacker ikke fx. Umiddelbart lyder det ikke som meget mad, og det kan jo være fint nok, hvis du gerne vil ned i vægt men hvis du går og er sulten og derfor ofte “kommer til” at overspise, bliver dit kalorieunderskud jo spist op der.
   Da du allerede er interesseret i LCHF, vil jeg derfor råde dig til at bevæge dig længere over mod den retning. Det virker til at du stadig er et stykke derfra med fedtfri cheasy-yoghurt og alt for lidt fedt. Prøv at læse tekstafsnittene i bøgerne grundigt. De gennemgår ret præcist hvad LCHF er og ikke er. Så tror jeg, du vil føle dig bedre klædt på. Og er du stadig i tvivl, er du meget velkommen til at spørge. :)

   Svar
 20. Hej Jane,

  Kender du til virkningen af LCHF hos personer med lavt stofskifte? Med virkning mener jeg, om de taber sig :)

  Jeg har prøvet at leve LCHF, fordi jeg synes maden tiltaler mig, og jeg er dejlig mæt… Måske synes jeg bare ikke det har en positiv indvirkning på mit vægttab (måske fordi man skal gøre det i laaaaang tid før det virker?)

  Har du nogle tip, erfaringer gode råd?

  venlig hilsen
  Dorte

  Svar
  • Hej Dorte

   Det er ikke noget, jeg er gået rigtigt i dybden med, men jeg hører ind imellem fra kvinder med lavt stofskifte, som nedsætter medicindosis efter overgang til LCHF og lykkes med vægttab. Men præcis hvad de kommer fra og hvordan de tolker LCHF kan jeg ikke svare på.

   Uanset hvad så kræver et vægttab tålmodighed og vedholdenhed. Også på LCHF. At maden tiltaler dig synes jeg er et super udgangspunkt for noget, der så rettere bliver en livsstilsomlægning end en kortvarig slankekur.

   Pøj pøj med det!

   Svar
   • Hej Jane,

    Tak og tak for hurtigt svar. Jeg vil gå stille og roligt, og all in på det igen, og så vil jeg se om ikke det går den rigtige vej.

    Jeg er stor tilhænger af, at lave maden selv, undgå hvide ting og e-numre.

    Hvis du falder over noget mere info/viden omkring lavt stofskifte og LCHF, må du endelig poste det.

    venlig hilsen
    Dorte

    Svar
 21. Hej Jane, kan man spise wafler på striks! De er jo lavet af æg, pofiber, hytteost, lidt sukrin og fløde! Spiser 1 stk med masser af smør til morgenmad + kaffe med lidt fløde. Er der ok på striks.
  Jeg har kørt i 3 uger med LCHF – ikke tabt 1 gram. Kører striks uden nogle sidespring af hygge snack. Hvad gør jeg forkert? Håber på svar….

  Svar
  • Ja det kan man vel godt, tænker jeg, hvis man ikke føler man bliver triggered af at spise erstatningsprodukter.

   Det er ikke sikkert, du gør noget forkert. Jeg tænker, at du enten taber fedt uden at vide det eller at du spiser for mange kalorier til at tabe fedt. One of the two… Check evt. dette indlæg: Ketose og cheat days

   Svar
    • Lige her mente jeg faktisk vaflerne. Nogle oplever, at deres gode gamle treats (vafler, sødt blødt brød, kage etc.) trigger gammel sukkertrang og mønstre, selvom de nu laves i en LCHF-udgave. Hjernen husker den ægte vare for godt.

     Men sødemidler, også Sukrin, kan også gøre det samme.

     Sidst men ikke mindst er det min personlige erfaring, at jeg føler mig langt mere mæt og tilfreds og stabil på en kost af grøntsager, kød og fedt (det som LCHF jo i virkeligheden er), og uden (eller med meget begrænset) bagværk, sødemidler etc. og ved udeblevet vægttab over en lang periode ville det være oplagt at prøve det af.

     Svar
 22. Der jo i virkeligheden ikke noget der er så vigtigt, at man ikke kan undvære det ;-) Jeg bryder mig ikke om kaffe uden mælk, og mandelmælk kan man ikke bruge – det skiller, og ser præcis ud, som når man har hældt sur mælk i kaffen :-(
  Jeg tror jeg dropper kaffen i hverdagene, til at starte med – også nyde en enkelt kop i weekenden …. Godt jeg har store kopper :D

  Svar
 23. Hej Jane :-)

  Jeg er lige startet på LCHF, Jeg er på 3. dagen og synes egentlig det køre super, men er i tvivl om jeg gør det rigtige.

  Min mad har set sådan ud:

  Dag 1.

  Morgenmad.
  Skrambel æg med en god håndfuld magert bacon tern. Salat bestående af ruccola, ½ mozzeralla bøf, 2 skiver rødløg, ½ avokado 3 cherrytomater, lidt presset citronsaft og lidt olivenolie. Dertil spiste jeg et Lchf sandwish brød til ( svarende til en skive rugbrød. 1. gl. mini mælk. Var herre mæt bagefter og længe.

  Frokost:
  1 kylling frikadelle lavet på æg og krydderurter stegt i flydende margarine. dertil spiste jeg blomkålsmos lavet på smør og mælk samt salt og peber.

  Aftensmad:
  2 Kylling frikadeller med stegte bla. grønt og blomkålsmos.

  Dag 2.

  Skrambel æg med 3 skiver råget hamburryg og bla. grønsager dertil Lchf sandwish brød ( svarende til en ½ skive rugbrød ) 1 gl. mælk.

  Frokost:
  Stegte grønsager hvor jeg tilsatte lidt fløde med råget hamburryg og den sidste halve sandwish brødet.

  Aftensmad
  2 skiver svinemørbrad stegt med løg svineboullion og fløde. Dertil blomkålsmos og salaten fra 1. dags morgenmad.

  Har en dejlig mæthedsfornemmelse i kroppen og føler på ingen måde sult eller fristet, Er jeg på rette vej eller er det helt hen i vejret det jeg har gang i???

  Mange hilsener Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Det ser da umiddelbart ud som om du er fint på vej. Hvis du føler dig overmæt efter et måltid, ved du til næste gang, at du bør sætte mængden lidt ned.

   Den flydende margarine ville jeg kassere øjeblikkeligt og erstatte med smør eller kokosolie. Margarine laver kun ballade i din krop. Det ene glas mælk, du drikker, er heller ikke en del af LCHF, men det kan du evt. kigge på senere (især hvis de ønskede resultater udebliver)

   Svar
 24. Kære Jane
  Jeg er ny i LCHF verdenen, har siden teenageårene (er 52 år) kæmpet med overvægt, overspisning og overdreven sukkertrang. Jeg har været på utallige kure i mit liv, men har rygrad som en gennemgnasket grøn vingummibamse :-/
  Jeg har et hav af kogebøger, og flere “kloge” bøger om hvad man skal gøre, for at komme mine laster til livs – faktum er, at intet har tiltalt mig så meget som LCHF. Jeg har købt din bog “Sis dig mæt & slank” og som noget ny (for mig) har jeg brugt rigtig meget tid på at læse forord og sætte mig ind i koceptet. I sidste weekend shoppede jeg ALLE basisvare på nette, og smed ALT ud der havde med stivelse og sukker at gøre.
  Jeg har nu i knapt 3 uger, forsøgt at leve efter LCHF – ikke striks LCHF – men jeg har alligevel tabt ca. 3kg, kun ved kostændring (jeg har 20-25kg overvægt). Jeg er ved at have styr på sukkertrangen, men havde meget hovedpine og var TRÆT i begyndelsen :-/

  Nå til sagen ….. Jeg har lige et par spørgsmål:
  1) Jeg kan se på billeder af grøntsager, at der også er løg afbilledet. Men regnes løg og porrer, som over jorden eller under jorden grøntsager ?
  2) Jeg er en sucker for kaffe. Jeg drikker et stort krus kaffe (ca. 0,5l) om morgenen/formiddagen (that’s it) med knapt 1 dl varm skummet mælk i, men har rigtig
  svært ved at få ned uden mælken eller med fløde som erstatning. Kan jeg erstatte mælken med mandelmælk eller soyamælk ?

  Svar
  • Løg og porrer er undtagelsen til reglen for al god mad starter jo med løg :) Jeg spiser i øvrigt også gerne rodfrugter, men jeg spiser jo ret liberalt.
   Den med kaffe og mælken er jo interessant, synes jeg. Er det mon mælken snarere end kaffen, du craver? Du behøver jo ikke drikke kaffe og hvis kaffen er tilstrækkelig vigtig, kan du drikke den sort. Du kan sagtens putte andet i men ellers synes jeg også bare, du skal starte med at lade den være, som den er. Byt evt. skummetmælk til sødmælk eller lad den være helt, som du plejer. Når de andre vaner er på plads, kan du se, om du vil bytte mælken i kaffen til en sjat fløde i stedet. Min erfaring er også, at smagen for det fede kommer hen ad vejen. Jeg kunne heller ikke klare tanken om kaffe med fløde i starten. Nu synes jeg, det er det lækreste overhovedet.

   Svar
 25. Hej Jane,
  Tusind tak for inspirerende læsning.
  Jeg har i 15 år levet efter Paleo/LCHF principper. Lange perioder meget stringent. Yderst sjældent har jeg indtaget mel og sukker, og når jeg har, har det været i relativ ubetydelig størrelses orden. Jeg har de seneste år haft tendens til at overspise og de seneste måneder har det taget til. Jeg forsøger at lære at mærke mæthed ved at bruge langt mere fedt end jeg nogensinde har gjort. Jeg indtager mellem 4 og 8 g kulhydrat om dagen, det har jeg gjort i 3 uger. I ca. en uge har jeg skåret alt hvad der går under betegnelsen mælkeprodukter fra pånær smør. Jeg bestræber mig på at mit daglige protein indtag i gram ikke må overstige min kropsvægt.
  Udover mit ønske om at lære min mæthedsfornemmelse at kende er min mission også at smide nogle af de kilo jeg har taget på, ved hjælp af at få min krop i ketose. Jeg havde egentlig forventet at være det på nuværende tidspunkt, men jeg tog en test i dag og den viste negativ. Det undre mig meget, for jeg synes jeg gør alt hvad der er foreslået, selv jeg stadig spiser for meget i forhold til mit aktivitetsniveau. Jeg indtager ml. 2500 og 3000 kcal. pr. dag pt.
  Kan det være fordi min krop er blevet resistent efter så mange år med low carb, er der noget jeg har overset eller er der simpelthen bare nogen som ikke er i stand til at komme i ketose?
  Med venlig hilsen Marianne

  Svar
  • Jeg har flere forskellige ting at sige til din kommentar:
   1. Jeg synes, du ligger alt for lavt i kulhydrat. Du kan sagtens oppe det til max 50 g – hvis disse kulhydrater primært kommer fra grøntsager, vil dine netcarbs (kulhydrater minus fibre) lande mellem 20-30 g og det mere end rigeligt til at være i ketose.
   2. Grunden til at jeg synes, at det er relevant at oppe kulhydratindtaget er, at du risikerer at miste relevante næringsstoffer på en grøntsagsfattig kost. Mangler du næringsstoffer, reagerer kroppen med overspisning.
   3. Hvis du har testet med urinstick, kan du ikke regne med resultatet. Urinsticks måler overskudsketoner, og der vil være flere overskudsketoner i starten af et low carb eventyr. Efter en periode tilpasser kroppen sin ketonproduktion, og det er sandsynligvis det, der er sket hos dig. Vil du måle rigtigt (hvilket i mine øjne ikke er specielt relevant) skal du have fat i en blodmåler, og det er en dyr affære.
   4. Du er næppe blevet resisstent overfor hverken ketose eller vægttab, men hvis du i en lang periode ikke har fået resultater med low carb, kan det skyde tingene i gang at oppe kulhydratindtaget. det findes der forskellige metoder til (gradvis øgning til måske 100 g kh om dagen eller low carb i hverdagene og carbnite i weekenden etc.)
   5. Om dit kalorieindtag er for højt for vægttab, ved jeg ikke. Umiddelbart tænker jeg, at det godt kan være det.

   Det var i hvert fald nogle tanker herfra. Håber det hjælper dig lidt videre :)

   Svar
   • Mange tak. Det giver rigtig god mening og ikke mindst håb:) Du har ret, jeg har i desperation skåret grøntsager 100% fra og ja, anvendt urinstick. Jeg dropper tanken om ketonmåling og justerer jf. din respons:) Endnu engang tak for din gode side:)

    Svar
 26. Hurtigt spørgsmål: Under de mejeriprodukter som er smarte at undgå mht ketose, hører creme fraiche inde under denne kategori?

  Svar
  • Hvilken fedtprocent – 38%? Det kunne måske godt gå an i små mængder. (:
   Svarer lige, selvom jeg ikke er Jane, håber det er ok – ellers må du overse min kommentar. ^^

   Svar
 27. Hvis man generelt spiser lidt mere end blot ikke at føle sig sulten, men udelukkende gør det i fødevarer der ikke indeholder kulhydrater, vil man så tabe sig ?

  Svar
  • Hmm, det kommer jo an på HVOR meget du spiser. Hvis du spiser mange kalorier, som i rigtig mange, kan du sagtens tage på – især hvis du ikke er obs på kulhydraterne i nødder, yoghurt osv. Hvis du er meget striks, er der nogle undersøgelser af folk, der har holdt vægten/tabt sig på op til 5000 kcal om dagen. Desuden vil kroppen, hvis du sulter, holde på fedtet. Nogle har, derudover, oplevet at tabe sig da de begyndte at skrue op for mængden af mad.
   Nu siger du fødevarer, der ikke indeholder kulhydrater – du tænker f.eks. smør og kød? For meget protein vil jo lave glukoneogenese (og blive til glukose), og så er du jo lige vidt. :)
   Håber du kunne bruge mit svar, selvom jeg ikke er Jane.. ^^

   Svar
 28. Hej Jane. :)

  Jeg vil gerne i gang med LCHF, da jeg ønsker at tabe mig. :) Men jeg har ikke tid til at stå og lave omelet osv. om morgenen. Kan man godt nøjedes med en fed græsk yoghurt med bær om morgenen? Eller er det dumt, når nu jeg gerne vil tabe mig?

  Fed blok og sindsygt gode bøger, forresten. ;)

  Mvh. Malene

  Svar
  • Der er du nok nødt til at prøve dig frem. Måske går det fint, men hvis vægttabet udebliver, må du prøve et par uger uden yoghurt. Hvis du bare står fem minutter tidligere op, kan du have et par æg stegende på panden, imens du tørrer hår, tager makeup på etc. Længere behøver det ikke at tage.

   Svar
 29. Hej – Jeg har forsoegt mig lidt med LCHF men jeg kan ikke fordoeje lakstose, hvilket betyder at alle maelkeprodukter lavet paa ko er no-go for mig! Har du nogle erfarringer men hvad man kan erstatte med? eller alternativer… Jeg spiser faar og gedeost. Naar jeg har holdt mig til en streng diaet mangler jeg ofte noget ‘cremet’ at spise, da alt bliver salat og koed. Forslag modtages meget gerne :-)

  Svar
  • Jeg plejer at bruge mange kokosprodukter, når jeg spiser mejerifrit. Og så plejer jeg også at spise lidt mere liberalt, så der er plads til lidt frugt og nødder. Ellers synes jeg, det bliver for restriktivt i længden.

   Svar
 30. Hej Jane
  Super fed hjemmeside!
  Jeg går efter den strikse lchf, hvordan passer stenalderbrød ind i den? Spiser max to små skiver om dagen?

  Svar
 31. Hej Jane.
  Tusind tak for en fantastisk side og de bøger du har skrevet. Det har hjulpet mig rigtig meget.
  Men jeg står lidt i et dilemma. Jeg har født for 3 måneder siden og mangler lige at tabe mig de sidste par kilo (har tabt 21 kg). Men når jeg enten er i mødregruppe eller er ude så synes jeg virkelig det er svært at undgå brød. Jeg spiser selvfølgelig hjemmefra, men synes bare det er svært hver gang at skulle sige fra.
  Mit spørgsmål lyder:
  Hvis jeg får en grovbolle og så ellers spiser LCHF, tager man så ikke på? For når man spiser kulhydrater sammen med fedt, så tager man på? Nogle af de dage hvor jeg har fået en grovbolle om formiddagen tænker jeg at ‘så kan det da også være lige meget’ og spiser som det passer mig resten af dagen da man nok alligevel tager på?
  Ved godt det er en lidt underlig tankegang og håber det giver mening.

  Mvh Louise

  Svar
  • Hej Louise
   Nej, sådan kan man ikke helt sige, at det hænger sammen. Det kræver stadig et energioverskud at gå op i vægt. Spiser du alt det fedt, vi spiser på LCHF, sammen med alle de kulhydrater, der anbefales af fødevarestyrelsen, ja, så vil du ende i et kalorieoverskud og gå op i vægt. Det er dog rigtigt at grovbollen kan modvirke det, at kroppen bliver “fedtdrevet” på LCHF eller gøre at kroppen ryger ud af ketose, men jeg tror måske, det ville være bedst for dig ikke at overkomplicere tingene på den måde. Når jeg læser din kommentar, tænker jeg, at det er “så kan det hele også være ligemeget”-tankegangen, der er den største trussel mod din vægt, for det er netop den mentalitet, der skaber skiftevis restriktiv spisning og overspisning og det er en rigtig skidt cyklus. Hvad med i en periode at prøve at arbejde med tankerne om at alt mad er ok at spise. Måske vil det endda vise sig at de søde sager mister deres tiltrækningskraft, når de ikke længere er forbudte :)

   Svar
 32. Hej Jane
  Tusind tak for nogle fantastiske bøger og denne side.
  Er der en slags brød eller bolle som er striks ? Er stor fan af oste boller men er de striks
  Vh Louise

  Svar
  • Jeg ved ikke lige hvad osteboller er, men hvis det er svarende til de ostepandekager, jeg har i Mæt&Glad, så kan det godt gå. Problemet med at bruge osteboller på striks er at du herved får mege protein + at kasein fra osten kan give insulinrespons og derved hæmme ketosen. Oopsies er også et bud på kulhydratfrit “brød”.

   Svar
 33. Hej Jane!
  nu har jeg været på striks Lchf hele ugen (eller dvs siden mandag)
  nåh og det har jo gået fint nok + jeg har kombineret det med 8 timers kuren
  jeg har både sagt nej tak til kager, brød og slet ikke snakket.
  men men men men nu er jeg så nået til i dag ( torsdag)
  og ja har ikke snydt på den måde, men ud aftenen var jeg stormende sulten – så der røg altså 4 stykker stenalderbrød godt med smør på ( ved ikke om det at kalde det fråde) … men i hvertfald så har jeg det ikke godt og jeg er stadig sulten…..nåh men jeg har så tastet mine kalorier ind hvor jeg plejer at få 1200 og er nu gået til 2094 kalorier ( av for faanden) så spørgsmålet er hvordan styre du uden om aften sncaking – ved godt det er faux pas at snacke mellem måltiderne – er selv halv fransk men er bare sulten – men sammentidig skal jeg ifl læge tabe 7 kg – åh hvilket kompromis

  Kh den helt fortvilede Sanne

  Svar
  • Hej Sanne
   Det, der er sket for dig, er helt klassisk. Det skyldes dels at dine glykogenlagre (“kulhydratdepoter”) er tømte der på 3-4 dagen og din krop endnu ikke er vant til at forbrænde fedt. Det giver nogle dage, der kan være lidt hårde at komme igennem.
   Men det, det primært handler om, er, at du spiser alt, alt for lidt til daglig. Du sulter din krop ved kun at give den 1200 kcal om dagen og derfor reagerer den med stærke spisesignaler, simpelthen som en slags overlevelsesmekanisme. Så klap dig selv og din krop for det gode arbejde, den gør, med at holde dig i live ;-)
   Mit råd til dig er at fortsætte den stil, du har lagt, men skru væsentligt op for kalorieindtaget. Det er fint at være i kalorieunderskud ift. vægttab, men ikke så meget. Det vil helt sikkert afhjælpe snacktrangen.

   Svar
 34. Hej! jeg tænkte på :
  må man gerne spise peanutbutter?
  og hvor meget er tilladt at spise? – hvis man nu skal tabe dig, står i den situation hvor jeg har tabt mig ret hurtigt 8 kg – men mangler yderligere 8 … så bare hvis du kunne give mig et fingerpeg, for mit vægttab har stået stille 4 måneder nu

  Svar
  • Hej Rosa
   Peanutbutter kan være ok men det er jo ikke noget, man skal basere sin kost på. Jeg kan desværre ikke fortælle dig, hvor meget du skal spise, da jeg ikke kender til din appetit, men jeg vil foreslå dig at spise tre gode måltider om dagen bestående af kød, grøntsager og godt med fedt :) Spis til du er mæt og stop når du er sulten og spis først, når du bliver sulten igen (rigtig sulten – ikke kedsomheds- eller klokkeslets-sulten) :)

   Svar
 35. Hej

  Jeg følger dine principper af to årsager. Dels vil jeg gerne liiiige smide 5 kg og dels har jeg læst, at når man har irritabel tyktarm og laktose intolerens, som jeg har, kan man opleve at slippe af med disse gener. Efter ca 3 uger har jeg det ikke så meget anderledes andet end, at jeg kan undvære mad i mange timer, hvilket jeg bestemt ikke kunne før! Jeg må dog indrømme at min største motivations faktor udebliver og jeg derfor er ved at give op. Kan det have noget at gøre med at jeg kun spiser laktosefri mælkeprodukter??

  Svar
  • Hej Christina
   Et bud er at du får en del kulhydrater fra de laktosefrie mejeriprodukter, som ofte er fedtfattige. Det gælder hvis du vælger mælk- og yoghurtvarianterne og ikke hvis du vælger smør og fløde.
   Hvorfor der ingenting overhovedet sker på vægten eller på maveproblemerne kan jeg desværre ikke svare på ud fra din kommentar. Jeg har samlet nogle hyppige årsager til udebleven vægtnedgang her: Derfor taber du dig ikke på LCHF og mht. maveproblemerne er det desværre min erfaring, at der ikke findes én løsning på mavegener som IBS, simpelthen fordi IBS er en skraldespandsdiagnose, der dækker over en række forskellige uafdækkede lidelser.

   Svar
 36. Hej.
  Jeg har store problemer med at få nok fedtstof. (mærker ofte sulten sidst på dagen) Jeg bryder mig ikke om ost, smør, dressing, sovs. Så er lidt begrænset med at få nok fedt stof. Jeg putter fløde og kokos olie i min kaffe, hælder lidt olivenolie over min salat, og steger i smør. Har du nogle tips til at få mere fedtstof indenbors?

  Svar
  • Hej Pia
   Det kan jeg godt se er lidt svært så. Jeg spekulerer på, hvorfor du har valgt LCHF, når du ikke er vild med fed mad. Mon ikke du ville have bedre succesrate med at spise en kost, som passer til dine smagspræferencer? Det tror jeg…

   Svar
 37. Hej Jane! Super bøger og blog du har. :)
  Jeg startede på striks LCHF i søndags, da jeg virkelig har brug for at tabe mig. I går, mandags havde jeg det super godt og var slet ikke sukkertrængene. Men i løbet af natten kunne jeg ikke sove og jeg havde kvalme, hvilket jeg stadig har. Jeg savner savner savner mit brød og sukker. Jeg er allerede ved at ” melde mig ud” men jeg vil så gerne det her! Hvad kan jeg gøre?

  Svar
  • Det er klassiske overgangssymptomer, du oplever. Læs mere om dem og hvordan du lindrer dem her: Overgangsbesvær

   Dybest set har du to muligheder (som begge kan være lige fine): Stå ubehaget ud, til det forsvinder eller sæt kulhydratindtaget lidt op med ekstra grønt, rodfrugter og evt. lidt frugt og trap så gradvist ned.

   Svar
 38. Hej jane.

  jeg har i længere tid fuldt LCHF og er super glad for det. man sover bedre, huden har det bedre her om vinteren og er bare super glad for det. men der er noget jeg kommer til at tænke på hvor godt er æg enligt at spise hver dag. og er der en begrænsing på hvor mange æg man må spise om dagen.

  KH line

  Svar
  • Hej Line
   Æg er som udgangspunkt rigtig godt og sundt og der er som sådan ikke nogen begrænsning på antallet, man må spise. Begræsningen fra gamle dage med kun XX antal æg om ugen var pga. angsten for kolesterol, men i dag ved man at der ikke er nogen sammenhæng mellem indtag af kolesterolholdige madvarer (æg) og kolesterol i blodet. Når det er sagt, er det altid en god idé at variere kosten og ikke spise det samme hver dag.

   Svar
 39. Kære Jane
  Jeg er så småt begyndt at spise LCHF-mad (primært pga irritabel tyktarm), og jeg har et par af opskrifterne fra din bog ‘mæt og slank’. Men jeg har et par opklarende spørgsmål, som jeg håber, du kan hjælpe med.

  Jeg elsker brød og mælkeprodukter, så jeg har erstattet rugbrødet med såkaldt stenalderbrød (nødder, kerner, fedtstof og æg), og det er godt, synes jeg.

  Men jeg er meget glad for at drikke et glas mælk om morgenen og i løbet af dagen drikke mælk i theen, og så spiser jeg skyr med nødder til morgenmad (jeg bryder mig ikke om yoghurtens konsistens).

  Hvad siger LCHF om mælkeprodukter generelt? Og er LCHF egentlig egnet til en irritabel tyktarm?

  Normalt undgår jeg “bare” kartofler/ris/pasta/brød/løg/hvidløg/chili og et par andre ting, min mave ikke kan fordøje.

  På forhånd mange tak for din hjælp. Jeg glæder mig meget til at læse din nye bog i januar.
  Vi skal afgjort prøve chokoladekage, du viste i et opslag på Facebook.

  Bedste hilsner
  Lina

  Svar
  • Hej Lina
   Hverken mælk eller skyr er LCHF. På LCHF spiser man kun fede mejeriprodukter (fløde, fed ost, cremefraiche 38%, græsk yogurt 10%). Men hvis du trives med mælken og skyr er det det vigtigste, synes jeg.
   Mange oplever stor lindring ift. IBS med LCHF. For nogle er det dog ikke nok, og de har sommetider gavn af at kombinere LCHF med LOw Fodmap. Her bliver det så lidt kompliceret, synes jeg personligt, men jeg planlægger at skrive lidt om det, så snart jeg får mere tid :)

   Svar
 40. Hej Jane.
  Jeg har fulgt lchf i fjorten dage nu og synes det går ok. Har fået meget bedre styr på min sukkertrang, og kan nu gå forbi slikhylderne uden at lægge mærke til dem. Mit spørgsmål til dig er om du ikke kan lægge en typisk striks lchf keto diet plan ud på din hjemmeside. Jeg har lidt svært ved at finde ud af ,hvor meget eller ,hvor lidt jeg skal spise af hvad. Ellers super god bog og jeg glæder mig til at købe nummer 2.

  Svar
 41. Hej Jane
  Jeg er helt ny, og brugt de sidste par aftner på at læse op på striks lchf. Har også købt din bog!
  Har et spørgsmål til bogen, og mærkning af STRIKS LCHF. Ingen under sovs, dip og dressinger har mærket? Som jeg har forstået det, skulle det værre ok med de fleste af dem, hvis man vil køre striks lchf??
  Og fx. Grønne pandekager er nævnt et sted med mærket, og selve opskriften er ikke?
  lige et sidste spørgsmål, jeg kan ikke greje hvorfor fx. Avokado med rejesalat ikke er striks?
  Ellers mange tak for din blog, og den let forståeligt måde bogen er skrevet på.
  PS. Vil jo gøre det rigtig!! Håber du kan hjælp mig. Tak.

  Svar
 42. Hej Jane vil lige høre dig. Jeg har været rimelig striks siden forrige søndag og jeg har målt ketosen til mellem 1,5 og 3 og et par dage efter til o,5. Jeg har så i et par dage været dårlig med kvalme og vilde svedture og måtte igår overgi mig til boller med smør og pålægschokolade. Detsamme skete så idag, jeg drak ekstra vand og en kop bouillion og det hjalp lidt. Har du en ide om hvad jeg gør “forkert”?

  Svar
  • Hej Zette
   Det lyder som “carb crashing”. Det er et udtryk for at dine glykogendepoter er tømte med at din krop ikke endnu har vænnet sig til at køre på fedt. Det kan være meget ubehageligt. Det er helt sikkert en god idé med salt og væske (og bouillon er genialt), men ellers kan du prøve at spise lidt frugt eller en håndfuld nødder og se om det hjælper. Det behøver jo ikke være boller med pålægschokolade ;-)
   En anden løsning kan også være at tage en periode med lidt mere moderat kulhydratrestriktion, så du gradvist trapper ned. Ikke alle trives med den bratte omskiftning.

   Svar
   • Hej Jane
    Tak for hurtig svar. Ja det var rigtig ubehageligt og det var vist også en overspringshandling med de boller, jeg prøver mig frem tak !

    Svar
 43. Hej:) jeg har læst din første bog men er stadig bange for fedtet. Det er super svært at føle det er rigtigt når jeg har hørt hele livet at fedt er farligt. Jeg har prøvet at leve efter lchf i 14 dage og havde det virkelig godt. Så fortalte jeg sygeplejersken ved lægen om det og mine resultater og velbefindende. Hun havde set et program hvor lchf testes sammen med andre typer levevis og sygeplejersken sagde jeg skulle være forsigtig med al det fedt. Min samlede kolesterol er lige i overkanten men min triglycerid er for høj 3,4 ( må max være 2,4) Jeg stoppede lchf men er nu gået i gang igen. Kunne ikke lade være. Men hvad gør jeg for at sikre mig at det fedt ikke gør min triglycerid værre? Kan jeg teste det evt ved blodprøve hos lægen. Hvornår skulle jeg så evt få målt triglycerid? Om en måned? Om tre? Går udfra den er for høj nu pga overvægten da jeg vejer 25 kg for meget. Tak for bogen og din blog ;) mvh Katja

  Svar
 44. Hej Jane,
  Jeg vil til at starte op på den strikse LCHF kan du fortælle mig

  Nogle gode forslag til morgenmad uden kulhydrater ?

  Hvilken te jeg må drikke og hvor mange kulhydrater der må påregnes i eksempevis frugte ?

  Svar
 45. Hej Jane,
  Jeg har nu i 3 uger spist striks lchf, men desværre med et meget lille resultat i vægten. Jeg er faktisk i tvivl om jeg mon gør det helt rigtigt? Jeg kan se med ketostix at min krop er i fin ketose dagligt, men det i sig selv var ikke en garanti for vægttab, vel?

  Min typiske morgenmad er 2 æg med grøntsager stegt i kokosolie.. Med 2 skiver ost på.
  Frokost: består af salat en god stor portion, et stykke kød, en dip af Mayo eller en bearnaise
  Aften: det samme som frokost.

  Jeg kan nogle dage spise 2 stk kød hvis jeg føler meget sult. Spiser jeg for meget kød og for lidt fedt?

  Jeg har prøvet at lave pandekager fra din blog, koldskål og brød også. Men det indtager jeg ikke dagligt.

  Jeg spiser 1 stk frugt dagligt, nogle dage ingen.. Det har ikk påvirket min ketostix.

  Og så drikker jeg 1 pepsi max dagligt. Nogle dage klarer jeg det uden og drikker vand.

  Håber du vil svare.

  Venligst
  Lizette

  Svar
  • Hej Lizette
   Det er altid et svært spørgsmål, fordi det er så pokkers individuelt. Min første tanke er at tre uger er kort tid. Har du målebåndet fremme eller er det kun badevægten, du kigger på? Den kost, du beskriver, lyder umiddelbart fin. På den længere bane kunne det måske være en idé at fjerne de ting, som egentlig ikke er LCHF, fx frugt og kunstigt sødet sodavand. For nogle kan det fungerer, men når det ikke fungerer, er det oplagt at fjerne. En sidste ting er, at de her ketose-urinsticks er meget upræcise. Du skal have et blodmålingsapparat hvis det skal være præcist. Men du kan sagtens klare det hele uden at måle. Ja og sidst men ikke mindst kan du kigge forbi denne side: Derfor taber du dig ikke med LCHF

   Svar
 46. Hej Jane
  Nu bliver jeg nødt til at spørge, kan simpelthen ikke finde svaret nogle steder (beklager hvis spørgsmålet allerede er blevet stillet 117 gange): hvis man spiser striks skal man så helst undgå opskrifter med husk/loppefrøskaller i?
  jeg undrer mig bare fordi der næsten aldrig er æggewrap, grøntsagspandekager eller pizzabunde i de opskrifter der går under striks lchf..

  Svar
  • Loppefrøskaller (husk) kan jeg ikke se, der skulle være problemer i. Der kan dog være en idé i at tænke lidt over mængderne af kerne- og nøddebrød, da det hurtigt løber op. Me principielt er det jo bare et spørgsmål om kontekst. :-)

   Svar
   • Super! Så bliver det noget sjovere at forsøge at komme i ketose.. nødder og bær har jeg skrevet ud af madplanen, så ingen decideret bagværk foreløbigt..

    Takker

    Svar
 47. Hej Jane,
  Din blog er en værre tidsrøver ;) – har spist liberal LCHF i et stykke tid, men synes, at nu vil jeg forsøge mig med striks LCHF, for virkelig at mærke forandringer, samt smide 5 kg. Har lige i dag modtaget din mæt og slank- lækker bog. Nå – men, må jeg spise marscapone på striks LCHF, altså, selvfølgelig ikke hele tiden- men allerhelst hver dag :-) Kh Mia

  Svar
  • Tjah, det er jo et høj fedt mejeriprodukt, så på den måde kan det måske være fint. Cremede mejeriprodukter trigger overspisning hos nogen, og hvis det er tilfældet hos dig, ville jeg gemme den af vejen, så længe du gerne vil tabe dig :)

   Svar
   • Tak for svar- måske det giver anledning til lidt hyggespise om aftenen… Så jeg tror jeg venter lidt med at købe den igen! God dag

    Svar
 48. Hej.
  Hvor mange gram kød på man indtage pr. dag? Jeg har læst mig frem til 1-1,2 g. pr. kg. legemsvægt men har ikke kunne finde nogle steder om det er pr. måltid (tre gange dagligt) eller ialt pr. dag.

  Svar
  • Jeg tror, du forveksler gram kød med gram protein ;-) Kød indeholder jo fx kun omkring 20 g protein pr. 100 g. 1 gram protein pr kilos kropsvægt er en fin tommelfingerregel – bliver den lidt højere, er der heller ingen skade sket. Svenskerne, der er lidt mere hardcore lchf end mig, siger tit 1 g protein pr. kilo af sin ønskevægt. Men mærk i stedet efter hvad du trives med :)

   Svar
 49. Hej Jane. Kan ikke helt forstå hvorfor man må få ost og bruge fløde i madlavningen, men ikke drikke mælk…..hvordan hænger det sammen? Jeg er helt “grøn” i lchf sammenhæng så håber ikke det er et dumt spørgsmål.
  Kh Malene

  Svar
  • Hej Malene – og alle jer andre..:)
   Mht til mælken er det grundet det høje indhold af mælkesukker der er i mælken- Men, des højere fedtprocent des lavere sukkerindhold- derfor..:)
   Udover det, takker jeg også Jane for hendes VIRKELIG oplysende blog, og tillader mig derved at skrive, at der er mange spørgsmål fra mange “nye” eller “grønne” og her tænker jeg naturligvis at der selvfølgelig intet spørgsmål der er for dumt- MEN, at man kan ganske nemt og overskueligt selv at finde svar, enten ved at google det eller surfe lidt rundt her på madbanditten. Det er virkelig ikke særligt kompliceret, og det eneste jeg havde af opstartsproblemer var fornyelse af alt det fede mad, og her skal lyde et kæmpe AMEN og HALLELUJAH til madbanditten og jane’s bøger.
   Og til alle jer andre- spring ud i selv de “klamme” opskrifter, som æglatte og oreo’s! En helt ny verden af overraskelser åbner sig for jer :0)

   Louise

   Svar
 50. Må man komme med et ønske? En liste over hvilke opskrifter i Spis dig mæt og glad samt Brød & Kager der er striks LCHF :o)

  Svar
 51. Hejsa..
  Kan man finde hele kostplaner nogen steder evt i dine bøger på den strikse LCHF, eller bare kostplaner om LCHF så man lidt nemmere kan komme igang
  Hilsen Martin

  Svar
 52. Hej.
  Jeg vil så gerne tabe mig men mangler inspiration. Jeg er næsten multi allergiker da jeg har krydsallegi til birk. Dvs mange fødevarer tåler jeg ikke. Hvordan griber jeg hele processen an når jeg bare elsker mad og ikke tåler ret meget rå grøntsager og frugt. Vil også gerne af med min sukkertrang
  Hilsen anette

  Svar
  • Hej Anette :-)
   Jane er på ferie, så jeg tillader mig lige, at svare på dit spørgsmål.
   Nu ved jeg ikke rigtigt, hvad man reagerer på, når man er allergisk overfor birk.
   Men hvis du ikke tåler grøntsagerne rå, kan du så ikke ‘bare’ tilberede dem?
   Frugt skal du ikke bekymre dig om, da det alligevel ikke er LCHF.
   Måske jeg bedre kan hjælpe, hvis du fortæller, hvad du er allergisk over for? :-)

   Ellers er opstarten på LCHF egentligt rimelig nem. Du skal udelukke korn, stivelse og sukker. I stedet skal du have nogle gode fedtkilder ind som kokosmælk, kokosolie, oliveolie, rigtigt smør, god mayonnaise, piskefløde og creme fraiche(gerne 38%).
   En tallerken sammensætning kan være 50% grønt, en håndflade mængde protein og ½-1 dl fedt af en art.
   Når der er nogle grøntsager du ikke tåler, så udelader du naturligvis dem. Vil du være striks, så skal du holde dig til ovenjordsgrøntsagerne, hvilket også er en fordel i kampen mod sukkeret.

   Svar
 53. Hej Jane.
  Jeg vil gerne bruge striks lchf, men tåler ikke så godt mælk og jeg bryder mig ikke om de alternative former (er faktisk ikke fan af mælk) men jeg kan vel egentlig bare bruge laktosefri mælk og fløde når jeg skal bruge det?

  Mvh Nadja

  Svar
 54. Hej Jane.
  Jeg har lige købt blod måleren til ketose, ville høre hvilken tidspunkt på dagen at jeg Best skal måle mig? Har målt igår ved middags tid og dagen før samme tid, den første målte 0.5 og igår 0,6 er det fint nok at måle midt på dagen eller er det mere rigtigt at måle morgen eller aften?? Jeg vil rigtig gerne i ketose og tror at jeg er på rette vej men ville høre om der er et sted hvor jeg kan læse om striks lchf? Den link du linker til på denne side kan jeg ikk åbne:-( har også hørt om en ny bog hvor du skulle have lidt om det i hvad hedder den ? Jeg må jo have den :-)…håber meget på at høre fra dig:-)
  Mvh lisa

  Svar
  • Hej Lisa!
   Jane er på ferie, men jeg kan fortælle dig at bogen du leder efter, hedder “Mæt & Slank med LCHF”

   Det med ketose-måling, kan jeg desværre ikke hjælpe med :)

   Svar
  • Hej Lisa :-)
   Du skal måle ketonerne om morgenen, inden du har spist.
   De ting vi indtager, specielt sådan noget som kokosolie, kan få kroppen til at udskille ketoner, uden man reelt er i ketose :-)

   Svar
 55. Tak for en super inspirerede blog, som jeg først fornyligt har stiftet bekendtskab med.
  Du bruger i mange af dine opskrifter ost. Kan man udskifte det med noget andet? Eller evt. helt udelade det, og erstatte med noget fedt ved siden af?

  Svar
 56. Hej Jane.
  Jeg har købt bogen “mæt og slank” og vil gerne i gang med striks lchf. Det er jo let med de opskrifter, der er mærket med det i bogen, men hvordan finder jeg ud af det med opskrifterne på madbanditten.dk? Sjusser jeg mig?

  Svar
 57. Hej

  Jeg er lige startet på LCHF i mandags. Og er lidt i tvivl om nogle ting.. Jeg har været på dukan diæten i et halvt år sidste år og tabte 20 kg og nu skal de sidste 10 kg også væk.. Er bare kørt træt i alt det kød.. Men vil lige høre, er light sodavand ok? Og synes det står meget om man ikke må få mælk? Jeg kan ikke undvære min morgen latte.. Er det ok at drikke en kvart liter mælk dgl?

  Svar
  • Hej Carina
   Light sodavand og mælk er ikke en del af LCHF. Hvis de ting er vigtige for dig, kan du jo prøve at tage dem med i din version, og hvis du så synes, at resultaterne ikke kommer, som de bør, er det jo et sted at begynde at justere. Tag også et kig på denne grund-introduktion: https://www.madbanditten.dk/hvad-er-lchf/

   Svar
 58. Hej Sanne. Jeg har også lige købt og downloadet app lifesum og håber at kunne smide lidt kilo. Dog synes jeg ikke den er så gennemskuelig. Fx kan jeg ikke finde ud af at ændre portions størrelsen når jeg har indtastet fx aftensmad. Når jeg har tilføjet alle ingredienser, burde man jo bare kunne veje af også indtaste det, men istedet tager den hele portionen som man tilbereder som om man har spist det. Kan du hjælpe med at få løst dette problem.? Tak for en super god blog… Er meget glad for den

  Svar
 59. Hej Jane,
  Jeg ved godt det måske lyder lidt random, men jeg fik lige lyst til at takke dig. Hvorfor spørger du måske? Fordi i februar måned valgte min søster at købe din første kogebog og hver gang jeg kom på besøg lavede hun retter fra bogen. Det gjorde at jeg blev interesseret i hele LCHF konceptet og prøvede så småt at leve efter det. En aften valgte jeg at tage et billede af mig selv iført intet andet end undertøj og var langtfra tilfreds med det der stirrede tilbage på mig. Den aften besluttede jeg mig udelukkende at leve efter LCHF konceptet og siden da har jeg aldrig haft det bedre. Jeg har kun levet efter det en måned indtil videre, men hver uge tager jeg et billede af mig selv i undertøj og jeg kan allerede se en stor forandring. Udover de fysiske forandringer, har jeg også kunne mærke forandringer under mine løbeture; Energien er i top :D Jeg har nu alle tre kogebøger og udforsker næsten dagligt din blog efter nye og spændende opskrifter. Mæt og Glad er den helt rigtige titel.
  Hilsen en meget mæt og glad 22 årig!

  Svar
 60. Hej!
  Jeg har nu kørt LCHF i et godt stykke tid uden noget synderligt resultat. Jeg har tidligere været på DDV (med resultat), men kørte lidt “død” i alle de forbud der var. Da jeg blev anbefalet LCHF tænkte “Yes” det er lige mig. I starten var det svært, da jeg jo lige skulle komme mig over “fedtforskrækkelsen”. Selvom jeg ikke opnåede resultat i form af vægttab, så havde jeg det meget bedre generelt.

  Jeg har dog lidt svært ved at holde styr på de kulhydrater der!! så nu har jeg downloadet en app der hedder LIFESUM, er det en du kender til? her kan man taste ind hvor meget man vil tabe sig og om det skal være STRIKS LCHF eller alm. Det hjælper mig til at holde styr på at jeg skal holde mig under 30 g kh dagligt og samtidig få et vist antal kcal dagligt, har kørt på det en uge nu og wupti 2,9 kg røg af. Det kan jeg varmt anbefale. Det skal dog lige nævnes at ønsker man LCHF/LCHF striks koster det 99,- for 3 mdr, men for mig er det givet godt ud. Appen kan synkroniseres sammen med Appen “Moves” så mit motion overføres automatisk.

  Hilsen Susanne

  Svar
  • Hej susanne – det er dejligt at du har fundet en app, der kan hjælpe dig. Selv tæller jeg hverken kalorier, kulhydrater eller noget andet og derfor er det ikke noget, jeg benytter mig af.

   Svar
 61. Hejsa. Må man spise stegt flæsk på striks LCHF? med en persille sauce fra din bog og blomkål til? Er der max på hvor mange stykker :-) Er helt grøn men forventningsfuld !

  Svar
  • Du kan sagtens spise stegt flæsk på striks LCHF. Det gælder dog stadig at du skal lytte til din appetit og hverken under- eller overspise.

   Svar
 62. Hej,
  Hvordan er det med kokosnød? Olie, mælk og mel af det er jo noget du bruger meget, så må man også spise løs af frisk kokosnød eller er det en ting ligesom frugt og nødder, noget man skal holde lidt igen med?

  Svar
 63. Jeg ville gerne igang med LCHF men kan ikke tåle gluten , laktose , tomater, majs og champignon. Hvordan griber jeg det så an

  Hilsen Karin

  Svar
  • Jamen så er du da kommet rette sted hen. LCHF indeholder jo hverken gluten eller majs og tomater og champignon lader du bare være med at spise. Laktosen kan du også bare udelade. Måske tåler du ost men ellers laver du bare en mejerifri LCHF. Det går helt fint.

   Svar
 64. Hej Jane.
  Jeg har længe haft fjernet pasta, ris og det meste brød fra min kost.
  Efter dit foredrag i torsdags har jeg bestemt mig for at jeg vil af med min sukkertrang, og forhåbentlig smide et par kilo. Så jeg vil rigtig gerne ende i en ketose og kickstarte processen.
  Men men men…. Jeg syntes det er mega svært.
  Jeg har været ramt af stress det sidste år, så jeg er måske ikke helt fit til de store, lange kolonariske udfordringer.
  Jeg spiser pt ca 1 dl græsk yoghurt 10% til morgenmad! men da jeg bestemt ikke bryder mig om smagen harjeg taget ca 1 dl alm sødmælksyoughurt i.
  Hvad vil jeg kunne gøre i stedet? Når nu jeg ikke duer til at stå og lave scrambled eggs om morgenen.
  Må jeg spise en skive knækbrød tilfrokost ?( jeg laver stenalderbrød som knækbrød)
  Jeg spiser hjemmelavet tunmus til,( ca. 2 spsk) lavet af cremefraice 38% samt noget agurk, en tomat, et salatblad og lidt peberfrugt.
  Aftensmad er ok, der får jeg kød, grøntsager og en fed sovs med fløde eller cremefraice dressing af 38%.
  Jeg kan ikke spise ret meget af cremefraice 38%, vil det så være bedre at købe en 18%, og spise noget mere?

  Glæder mig generelt til at følge med her på siden, lære mere og komme rigtigt i gang :-) Rikke

  Svar
 65. Hej Jane
  Jeg var til dit foredrag i Fredericia i torsdags og jeg blev simpelthen så inspireret til at give den helt strikse LCHF en chance. Som du sagde – for at prøve det helt rigtigt, hvordan det virker på ens krop, og så kan man derefter lempe det lidt så det passer til ens livsstil.
  Jeg har siden november sidste år levet efter mange af LCHFs principper og det har gjort mig rigtig godt.
  Jeg har imidlertid et årelangt madmisbrug og overspisningsmønster med i bagagen, og det fikser man ikke lige på et halvt år, det dukker op ind imellem selvom der er sket markante forbedringer.
  Jeg går og tænker meget over den ketogene LCHF, og jeg synes jeg får sådan en tung fornemmelse når jeg tænker på det.
  Tung mad, meget stegt mad, og tyngde i alt det fede som jo starter allerede fra morgenen af med omelet og så fremdeles.
  Kan du genkende den tanke med at det kan virke tungt, eller at man kan have en fornemmelse af at det er tungt? Grønsagerne, som jeg elsker de fleste af, trækker heldigvis i den anden retning, men hvis du vil sparke mine tanker om “tung mad” i den ketogene LCHF til hjørne, vil det måske give mig et andet fokus.
  På forhånd tak.

  Svar
  • Ja, det kan jeg faktisk godt genkende til en vis grad. Maden er jo bastant og ikke let som en pastasalat med lightdressing. Til gengæld vil maden volumenmæssigt fylde mindre, da den er mere energitæt. Men husk på at du på LCHF spiser en større andel fedt. Ikke en større andel kød.

   Men ellers vil jeg sige, at du selv vælger hvor tung, maden skal være. Lad bøfferne ligge og spis fisk og grøntsager i stedet. Lav en fed hollandaisesovs i stedet for en bearnaise og tag den derfra. Jeg tror sagtens du vil kunne opleve at lave en striks LCHF med lettere mad. Især her om foråret/sommeren, hvor vi kan få lækre salater, asparges, tomater etc. Start dagen med en æg-latte: https://www.madbanditten.dk/2013/05/16/har-du-provet-en-aeg-latte/ Det giver en fin lethed i mave og krop samtidig med at den mætter fint.

   Og husk at du kan spise grøntsager alt det du lyster – selvom du dog skal lægge lidt kød og fedt til for at opnå den mæthed, jeg talte om. :-)

   Svar
 66. Hej Jane,
  For 10 år siden havde jeg et stort vægttab ved at følge vægtkonsulenterne. Men den livsstil var svær at overholde og efter eet ødelagt knæ og lang sygemelding liggende på sofaen, så ser kroppen ikke helt så trimmet ud længere. Når jeg læser her og din bog står der intet om hvor meget hver måltid må veje lissom vægtkonsulenterne. Er tanken at jeg skal føle efter hvad kroppen siger og stoppe når mætheden rammer? Jeg vil gerne væk fra det vægt diktatur men har svært ved at finde en balance i størrelse på måltiderne.
  Har spist lchf style i 4/5 uger og oplever vægttab men synes det stagnerer og tænker det har noget med mængder at gøre.
  Mvh
  Karen

  Svar
 67. Hej Jane
  Jeg vil gerne igang med LCHF, da jeg skal tabe mig vil jeg gå på striks LCHF. Hvis man må spise ca 20-30 gram kulhydrater om dagen, så er der “kun” plads til 500-600 g grøntsager om dagen ingen kød, ost o.s.v, er det korrekt forstået?

  Svar
  • Nej det er bestemt ikke korrekt forstået. Kød og ost indeholder jo ingen kulhydrater, så det kan du sagtens spise. Men hvis du vil holde kulhydratindtaget lavt, kan du med fordel lade grøntsagerne udgøre dine kulhydrater og i stedet sige farvel til yoghurt, nødder, bær etc.

   Svar
   • Tusind tak for svaret, har altid kun talt kalorier så det var ikke lige gået op for mig at kød og ost var “gratis” i kulhydrater.
    Så er jeg vist klar til at springe ud i det=:)

    Svar
 68. Jeg har overvejet at starte, men da jeg ikke spiser ost og mælkeprodukter, hvad kan jeg så gøre i stedet.
  youghurt og mælk er ok i smoothies

  Svar
 69. Hej.

  Er lidt i tvivl om ost!

  Der bliver næsten altid skrevet Fløde Havarti. (som vel er den der runde en i rød plastic?)

  Er der noget i vejen for at bruge fx. Klovborg mellemlagret 45? Eller er det kun fløde havarti der dur.?
  Mvh
  Martin

  Svar