LCHF og ketose

Hvad er ketose?

Ketose er et udtryk for, at kroppen bruger fedt som primært brændstof, herunder også til at forsyne hjernen med energi. Det foregår ved at leveren producerer såkaldte ketonstoffer, som er et biprodukt af fedtforbrændingen. Disse ketonstoffer fungerer glimrende som energi.

Ketose kan være meget effektivt til vægttab, mest pga. ketonstoffernes appetitdæmpende virkning, men du kan sagtens tabe dig uden at være i ketose.

LÆS MERE HER: LCHF og vægttab

Hør mig forklare her:

Links herunder kan indeholde affiliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklampolitik

Hvordan kommer jeg i ketose?

Det allervigtigste for at komme i ketose er, at du spiser få kulhydrater. Ofte siger man max 50 g, men min erfaring er, at 20-30 g pr. dag er langt mere effektivt.

Hvis du sammensætter din kost af primært grøntsager, der vokser over jorden, kød, fisk, fjerkræ og æg og sundt fedt fra smør, olivenolie, kokosolie, mayonnaise og fede mejeriprodukter rammer du ikke helt skævt.

Når man holder sig til ovenjordsgrøntsager og holder igen med nødder, bær og yoghurtprodukter, lander man i omegnen af 30 gram kulhydrat om dagen. Herefter kan du sigte efter ca. 1-1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt og så spise fedt for resten af pengene.

Dette er ikke en endegyldig regel men en tommelfingerregel, som du kan stile imod, hvis du er meget i tvivl om, hvordan du skal gribe det an.


Bog med alt om ketose

KETO, kalder vi det også, når vi spiser så få kulhydrater, at kroppen går i ketose.

For grundig indføring i konceptet og for masser af nemme og realistiske hverdagsopskrifter, tag et kig på KETO-bogen her nedenfor:

KETO, ketose, LCHF


Hvordan ved jeg, om jeg er i ketose?

Hvis du gerne vil måle, om din krop har slået over på fedtforbrænding, kan du købe en lille blodmåler, der måler for ketonstoffer i dit blod.

Det kan være sjovt, lærerigt og motiverende, men desværre er teststrimlerne dertil meget dyre. (Husk også at købe lancetter) og derfor anbefaler jeg dig at vide, hvad det egentlig er du gerne vil med målingen og hvad det er, du forventer, den kan gøre for dig.

En billigere løsning kan være at bruge de såkaldte “ketosesticks”, som er små papirstrimler, som måler ketonstoffer i urinen. De er ikke nær så præcise, men kan give dig en indikation af, hvornår din krop overgår til ketose. De fås bl.a. på apoteket.

For nogle kan det også virke motiverende at se den lille papirstrimmel blive lilla og derved vide, at nu er kroppen overgået til fedtforbrænding. I takt med at kroppen vænner sig til ketosetilstanden, vil den udskille færre ketonstoffer i urinen, hvorfor du kan opleve at sticks’ne mister farve, uden at det betyder, at du er røget ud af ketose.

Men vælger du i stedet at måle i blodet, kan du bruge nedenstående som rettesnor:

Sådan tolker du blodmålingsværdierne:

Under 0,5 mmol/L: Du er ikke i ketose

0,5-1,5 mmol/L: Ketose/begyndende ketose

1,5-3 mmol/L: Kaldes også ‘ernæringsmæssig ketose’ eller optimal ketose (angiveligt zonen for mest effektiv vægtnedgang, men på langt sigt formentlig mindre vigtigt.)

Over 3 mmol/L: Hverken værre eller bedre end det andet. Mest normalt i “sult-ketose”, fx i forbindelse med faste eller meget lavt kalorieindtag (fx hos anorektikere)

Køb blodketonmåler HER. 

Tegn på at du er i ketose

En endnu billigere løsning er at mærke efter i din krop. Den giver dig nemlig sandsynligvis nogle tegn på, at der nu er ved at ske noget. Ketose indtræffer som regel mellem dag 2 og 7 på striks LCHF.

Hold øje med disse tegn:

¤ Nedsat appetit og mindsket madfokusering

¤ Øget tørst

¤ Mærkelig smag i munden og acetone-agtig ånde (bare rolig, det går væk igen)

¤ Træthed og tunge ben

¤ Øget energi (ja, vi reagerer allesammen forskelligt)

¤ Hovedpine

Visse af tegnene hænger sammen med, at din krop er ved at omstille sig til fedtdrift. Det kan være noget af en omvæltning, hvis din krop har været vant til at køre på sukker hele sit liv, og det kan give lidt overgangsbesvær i starten.

Læs mere om det HER. Det tager som regel et par uger for kroppen at vænne sig til sit nye brændstof, så hold ud!

Husk, at du skal spise ekstra salt, når du spiser så få kulhydrater. Det vil hjælpe dig igennem omstillingsfasen med færre ubehagelige symptomer.

Er ketose farligt?

Evolutionært set har ketose været en almindelig tilstand for menneskekroppen. Både i og med at der har været begrænset adgang til mad i perioder men også at der har været begrænset adgang til kulhydrater.

Ketose har to markante fordele i en vægttabskontekst:

 1. du forsyner din hjerne med energi fra ketonstoffer, hvilket betyder at hjernen ikke oplever energimangel og begynder at skrige efter mere energi
 2. Ketosetilstanden beskytter din muskelmasse, da behovet for glukose er nedsat og kroppen derfor ikke behøver nedbryde protein (bl.a. muskelmasse) for at hente energi.

Ketose bør ikke forveksles med tilstanden ketoacidose, som er en syreforgiftning af blodet, som er livsfarlig for diabetikere. Læs mere om ketose HER.

Hvorvidt ketose er anbefalelsesværdigt på den lange bane, er der forskellige holdninger til.

Personligt er jeg lidt splittet. På den ene side elsker jeg den energi og den mentale klarhed, jeg oplever, ketose giver mig, men på den anden side oplever jeg det som en smule kedeligt og begrænsende på den lange bane.

Jeg bruger i stedet periodevist ketose og tager nogle gange om året en periode, hvor jeg spiser helt striks for at booste min fedtforbrænding.

I ketose oplever jeg ting som fx:

¤ megastabilt blodsukker

¤ mindsket appetit – jeg kan springe måltider over og gå i mange, mange timer uden at spise og uden at sulte

¤ god, nærmest endeløs energi

¤ flad mave og mindre oppustethed

¤ vægttab

¤ mental klarhed og øget koncentrationsevne – også selvom jeg ikke har spist i lang tid

¤ tung, nærmest bevidstløs søvn (og det kommer fra en, som normalt sover meget let)

Mere læsestof om ketose, vægttab etc.?

KETO BOG: KETO - Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt af Jane Faerber Vil du gerne læse mere om ketose og hvordan KETO kan bruges til vægttab, anbefaler jeg min bog KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt.

Bogen giver dig alt du skal bruge for at få din krop til at lave skiftet til fedtforbrænding og lærer dig, hvordan du får succes med dit vægttab. Med i bogen får du desuden 80 ernæringsberegnede opskrifter og en kostplan til at komme i gang.

[mellemrum]

Striks LCHF - en praktisk guide - fuld version - online guide til at få succes med vægttab på LCHFVil du gerne i gang her og ned og med det samme anbefaler jeg mit online produkt #striksLCHF – en pratisk guide.

Guiden indeholder teori om LCHF, ketose og vægtnedgang, 30 ernæringsberegnede opskrifter og en 2 ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Læs mere her:
#striksLCHF – en praktisk guide

[mellemrum]


Du kan også kigge på mine KETO-madplaner og derigennem lade mig sørge for din aftensmad i hverdagene.

KETO MADPLAN - til vægttab og til travle hverdage - nem KETO aftensmad med energiberegnede opskrifter

381 kommentarer til “LCHF og ketose”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane,

  Jeg har købt din bog og været på keto i 4 mnd med gode resultater, spesielt for velværet i kroppen.

  Det ble imidlertid for vanskelig sammen med familie og på ferie og jeg har nå haft en mnd. med en del HK; og jeg tenkte da og starte igen nu når hverdagen starter igen.

  Jeg har en ven som er meget inde i alt det her, mere end jeg er, som siger at hvis man er i ketose og springer ud af det så vil kroppen ikke kunne komme tilbage på det på samme måde og blive lige så fedtforbrændende, da kroppen har “oppfattet systemet”

  Ved du om dette stemmer?
  Hun nevner at det kommer fra noen av de fremste på lchf/keto her i Norge.

  Vennlig hilsen Nanna

  Svar
  • Hej Nanna
   Det stemmer i hvert fald ikke med hverken biologien, biokemien eller fysiologien😅

   Så nej, det er noget sludder. Men indsatsen kan halte i anden omgang. Første gang er det hele et shiny new toy og man er supermotiveret og gør alting 100%. Anden gang skærer man lidt hjørner her og der og det påvirker selvfølgelig resultatet.

   Men samme indsats vil give samme resultat. Også anden gang (og tredje, fjerde og femte…)

   Svar
 2. Vil lige komme med nogle af mine erfaringer og syn på keto.

  1) Lider af GERD, og tager Omeprazol. Første omgang på keto gjorde at jeg kunne gå fra at tage 1 tablet hver anden dag til at gøre det en gang hver 6. dag – også efter jeg stoppede på keto. I denne omgang, er der netop nu gået 13 dage siden seneste tablet.
  2) Så en debat herinde om anti-inflammatorisk mad – holder helt med Jane her, keto med kød virker anti-inflammatorisk. Havde nogle problemer i hofter, som kunne afhjælpes med Advil – det er der ikke behov for mere.
  3) Glem alt om keto-målinger, du vil typisk blot blive frustreret, og da det er forskelligt person til person, vil du sjældent finde noget, der hjælper dig. Det er langt bedre at føle efter hvordan du har det. Jeg er midaldrende, med nogle ekstra kilo på kroppen :-). Når jeg på Keto går til lægen, og han måler mit fastende blod-sukker, vil han kigge på mig og sige at jeg er på vippen til at få diabetes-2 – mit fastende blodsukker lå en dag på 5,9 (mine ketoner lå på 0,4). Mit første måltid er typisk kl. 13-14 (jeg har bare ikke appetit tidligere grundet keto) – og en time efter målte jeg tallene igen: blod-sukkeret var faldet til 4,8 og ketonerne var steget til 0,9. (Læs evt. om “dawn syndrom”. Min pointe er: glem tallene, lyt til din krop – du ved efter et stykke tid hvor du er, og hvad jeg mener.
  4) Jeg læste herinde at nogen sagde at de får en “ro” når de er på keto. Det er nok det ord jeg selv har ledt efter. På mange forums ser man folk foskusere “jeg kan spise alt det jeg vil”. Hvad folk vil opleve er at man ændrer totalt syn på mad. Jeg er selv den type, der ikke kan være i køkkenet uden at tage en småkage. På keto rører det mig ikke. Min søn kan sidde ved siden af og spise oste-pops, når vi ser film – jeg ænser det ikke. En af de store gevinster, synes jeg, er at man lærer at lytte til kroppen og dens behov (og det kan man tage med sig, også hvis man hopper af igen efter en vis periode) – mad er nu noget helt anderledes, ofte er det et spørgsmål om at man skal huske at spise overhovedet (specielt skal man huske sine proteiner, når man først er “konverteret” er det lidt nemmere at skære i fedtet for at øge vægttab). Så ja, du kan spise lige så meget du cil – men husk at se det i lyset af at du simpelthen ikke har ret meget lyst til mad – og det forstår man næppe indtil man har prøvet det, eller bare er en af dem, der kan spise 1 småkaage, og derefter lade dåsen stå….
  5) Mit største råd er nok: Når du begynder: find dit “drug”! Er du til chips: overvej flæskesvær. Er du. Til det søde: prøv den forrygende peanutbutter fudge her på siden, se også cheddar-chips osv. Specielt de første mange uger er det rart at have sin “comfort food” at støtte sig til. Det er rart at se vægten falde, og alligevel få sine “drugs” – efter et stykke tid vil dette behov langsomt forsvinde. Der er ganske få ting, du ikke kan finde en keto version af, og de fleste er ret gode – google kan også hjælpe dig der.
  6) Er ikke meget til grønt – men en salat med “gourmet salat”, spinat og rukkola, med oliven-olie, en 3-5 ml balsamic vinegar, noget “shaved” parmesan ost, lidt knuste valnødder og nogle halve macadamia, er en base for mig.
  7) Du kan finde mange versioner af “Fat-head” pizza keg kan vældig godt lide at blande lidt knust flax-seed, chia-frø eller psyllium loppefrøskaller i dejen for at få lidt fibre i. Med pepperoni er det jo altid godt. Mht tomatsovsen – tag et par gode blomme-tomater, kør dem over et raspe-jern, hældt noget af væsken fra. Tilsæt en 1/2-1 skefuld oliven-olie og en smulle salt. Rør det rundt med en ske og lad stå nogle minutter. Så bliver det ret stift og er nemt at smøre ud over dejen – det er noget bedre end alt andet.
  8) Ting tager tid – det før keto også, og det kan være hårdt, men belønningen ligger ofte lige rundt om hjørnet. Jeg har endnu ikke mødt en, der ikke har været begejstret for det, når de virkelig har prøvet det.

  Held og lykke herfra.

  Svar
 3. Hej Jane,
  Jeg har kørt striks LCHF i et par uger. Mit blodsukker ligger nede på mellem 3-4 hele tiden, hvilket gør, at jeg bliver meget svimmel og utilpas. Jeg spiser når jeg føler behov, men har jo ikke den store sult. Er det normalt, at det ligger så lavt?
  Og har du nogle anbefalinger?
  Mvh Freja

  Svar
  • Hej Freja
   Ja det er helt normalt men det mest normale er at man ikke mærker noget til, at blodsukkeret er lavt (efter normale standarder) fordi det jo her er udtryk for at der er en alternativ brændstofkilde, der overtager glukosens funktion (ketonstofferne).

   Mit gæt er, at du ikke har styr på dit saltindtag og det er symptomerne på det, du tolker som ‘lavt blodsukker’. Gætter jeg mon rigtigt?

   Svar
 4. Hej Jane
  Jeg har levet på keto i ca. 3 måneder, og det går rigtig godt. Jeg har dog stadig en del problemer med meget dårlig smag i munden/ dårlig ånde.
  Er det noget jeg kan døje med længe ?
  Er det noget jeg kan gøre for st mindske det?
  Det er ved at være noget frustrerende.
  V.H. Connie

  Svar
  • Hej Connie
   Det er også længe det hænger ved. Det plejer at fortage sig, når kroppen tilpasser ketonproduktionen til behovet og ikke længere producerer i overskud.

   Har du testet en periode uden mælkeprodukter? Det er der flere, der rapporterer gør en forskel.

   Alternativt skal du øge dit kulhydratindtag til fx 50 g om dagen. Det plejer også at tage det.

   Svar
   • Hej Jane
    Jeg spiser ikke ret meget mælkeprodukter lidt cremefraiche til salat dressing og ost.
    Men måske det er for meget ?
    Jeg prøver lidt af dine råd,
    Det er ved at være lidt træls med den ånde, men vil ikke give op på keto, da jeg har fået så mange andre goder ud af at skifte fra kulhydrat til fedt forbrænding.

    Svar
 5. Hej Jane

  Tak for svar 😊

  Jeg har læst et sted, og det kan jeg selvfølgelig ikke finde igen, at du tidligere havde en morgenmad med græsk yoghurt med i dine opskrifter, men at du slettede den igen da der var mange der ikke ret godt kunne administrere at have den mulighed.
  Så jeg tænker det må have fungeret med det alternativ hvis man vel og mærke er en der godt kan administrere det ? (kan se der ligger en opskrift på din blog)

  Jeg tænker også at hvis man sørger for at få den fordeling af kulhydrater, fedt og proteiner man må, kan man så ikke selv sammensætte en morgenmad, så længe man følger principperne for indhold ? Det må vel være det vigtigste ?

  Det kan godt være det er hurtigt at smide håndklædet i ringen, men når man skal kæmpe med at få en morgenmad ned som man virkelig ikke kan lide, så bliver det surt, og det må det bare ikke være for så er chancerne for at gennemføre, ihvertfald for mit vedkommende, meget mindre.

  Så helt kort er mit spørgsmål nok om jeg må bruge den morgenmad med græsk youghurt der ligger på din blog, og om jeg selv må lave mine egne variationer af morgenmad så længe jeg holder mig indenfor principperne 😊

  Rigtig god søndag
  Mang Hilsner
  Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Du må 100% gøre som du vil. Det er på ingen måder mig, der skal bestemme, hvad du skal spise. Det er dit liv, og du sætter reglerne, og jeg vil til den dag, jeg dør, forsvare din ret til at gøre, som du vil. Kun hvis du har betalt mig for hjælp med vægttab, vil jeg fastholde, at vi starter med at gøre det på den måde, jeg har erfaring med er mest effektiv.

   Det er helt sandt, at du kan spise, hvad du vil og opnå ketose, så længe dit kulhydratindtag er lavt, men for optimal appetitnedsættelse er det ene ikke lige så effektivt som det andet. Læs også om det her: Hvad du spiser, afgør hvor meget du spiser.

   At spise Low Carb i stedet for Keto er også en sund og dejlig livsstil, som også sagtens kan føre til en masse forbedringer og vægttab. Low Carb er min egen grundkost og det fungerer super for mig. At ikke have lyst til at spise Keto-maden synes jeg er et rigtig godt argument for at vælge en Low Carb-kost i stedet. Som du selv er inde på, er lysten til at spise maden og glæden ved det også en vigtig brik i at opnå langvarig succes.

   Svar
 6. Hej Jane

  Jeg er startet på keto og har været i gang 5 dage og følger dine opskrifter til punkt og prikke fra bogen Keto.
  Men, jeg kan allerede nu mærke at jeg aldrig bliver glad for morgenmaden da jeg bare slet ikke er til “rigtig mad” om morgenen.

  Så jeg har brug for et alternativ hvis jeg ikke skal smide håndklædet i ringen.
  Er det muligt at spise skyr, lidt bær og nødder i stedet, eller har du et andet godt forslag?

  Og en enkelt ting mere 😊
  Som sagt bruger jeg dine opskrifter og følger dem til punkt og prikke, vælger 3 opskrifter ud til hver dag som jeg har lyst til at spise og spiser nøjagtig hvad opskrifterne siger.
  Kan jeg det, eller skal jeg selv udregne hvor meget af henholdsvis protein, fedt og kulhydrat jeg må få og sørge for at sammensætte hvilke 3 opskrifter jeg skal vælge for at ramme det?

  Håber det giver mening 😊

  Mange hilsner
  Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Det er helt fair at beslutte at Keto ikke er sagen og så kan du spise alt det skyr, du overhovedet vil. Men synes du ikke at 5 dage er lidt for kort tid at give det? For du skal jo ikke spise skyr og bær og nødder på Keto. Skulle du det, ville jeg have taget det med i bogen. Du skal spise rigtig mad. Kød og grøntsager og fedt. Hvorfor ikke give det en reel chance først? Tænk hvad du risikerer at gå glip af ved at kaste håndklædet i ringen efter 5 dage. Dine smagsløg – og din hjerne, der lige nu higer efter kulhydrater – skal lige have en chance for at tilpasse sig. Spørg dig selv: Vil du have skyr eller vil du have resultaterne?

   Alle opskrifter i bogen er energiberegnede og du kan derfor nemt selv lægge tallene sammen og se, hvad du lander på for dagen. Kig i kostplanerne og sørg for at du rammer cirka samme leje.

   PS: Man kan gå ned i vægt på alle kost, der bringer dig i kalorieunderskud. Også med skyr. Men her taler vi Keto og det er en meget specifik diæt og derfor også meget specifikke retningslinjer. Læs også om vægttab og mælkeprodukter her.

   Svar
 7. Hej Jane

  Jeg har taget 10 kg. På det seneste år og valgte derfor at gå på ketokost. Jeg har nu været på ketokost i 3 uger og kan ikke forstå at jeg ikke taber mig. Jeg har tabt 1 kg og min mand har tabt 6 kg i samme periode.

  Jeg investerede derfor i et måleapparat og den siger keto 2,7, så jeg er jo langt fra. Hvordan kan det være, når jeg følger dine opskrifter? Mit blodsukker er tilgengæld så lavt at det ikke kan måles.

  Jeg håber du kan forklare mystikken😊

  De bedste hilsner
  Nadia

  Svar
  • Hej Nadia
   Det lyder til at du er kommet ud på det vildspor, hvor ketose snarere end kalorieunderskuddet er det bærende element for din vægtnedgang.

   Ketose har nul effekt på din vægt. Grunden til at vi laver kulhydratrestriktionen på Keto er for at få gavn af den appetitnedsættelse, der gør det muligt at være i kalorieunderskud uden at være konstant sultne.

   Derfor skal du droppe målingerne og i stedet bruge dine penge på kød og grøntsager og lade fedt være dit redskab til at opnå mæthed og energi. Jo mindre fedt du spiser, jo mere kropsfedt forbrænder du.

   Jeg ved ikke, hvad du mener med, at du er ‘langt fra’, men det er jo også ligemeget, idet de målinger ingenting betyder for dit resultat.

   Jeg tror, du vil have glæde af at læse mine Keto-bøger. Særligt den sorte gennemgår netop faldgruberne ved de målinger og hvorfor det er meningsløst.
   Der findes mange Keto-skoler derude på internettet og de er bestemt ikke alle lige velegnede til vægtnedgang (og dem, der fokuserer på fedtindtag og ketonmålinger er mindst effektive).

   Svar
   • Mange tak – jeg har også været ved at læse i den😊
    Jeg undrer mig bare stadig over jeg ikke har tabt mig siden første uge og min mand har. Jeg synes ikke jeg kan skrue ned på maden, da jeg så er sulten. (Det er forsøgt). Jeg satser på at der snart sker noget med vægten😊
    Tak for nogle ellers virkelig lækre opskrifter😊

    Svar
    • Du skal sammensætte din kost med fokus på helt få kulhydrater, nok protein og så skal du bruge fedtmængden til at justere dit kalorieindtag. Når din vægt ikke går ned, er det fordi du spiser samme mængde kalorier, som du forbrænder. For at spise mindre uden sult skal du sammensætte din kost klogere.

     De vigtigste ting du skal have styr på er dine kulhydrater, dit proteinindtag og dit saltindtag. Det bør være dine fokusområder.

     Svar
     • Mange tak. Jeg synes dog stadig det er svært. Jeg er stadig ikke begyndt at tabe mig og jeg synes bestemt ikke jeg spiser mere end i dine opskrifter. Vi følger dem ret nøje.

     • Ok men måske fik jeg ikke formuleret mig klart nok. Der skal et kalorieunderskud til at gå ned i vægt. Hvis du ikke går ned i vægt, er du ikke i kalorieunderskud. Uanset hvilke opskrifter du følger. Jeg har opskrifter med meget forskelligt indhold af kalorier, kulhydrat, protein og fedt.

 8. Jeg har nu længe kigget på keto og din side og jeg har efter et større vægttab på 22 kg besluttet at jeg ikke skal tabe mig yderligere 96-74 kg , mit problem er så bare at maven stadig virker stor som om jeg ikke kan komme af med fedtet omkring maven og derfor vil jeg høre om keto kuren kan hjælpe med dette uden at jeg behøver at skulle tabe mig kg mæssigt og derved kun komme af med fedtet omkring maven. Jeg er aktiv og spiser sundt men måske det er kulhydrater som driller angående mit problem

  Svar
  • Hej Kriss
   Det er også et godt spørgsmål, og det bedste svar er nok, at det ved jeg desværre ikke.

   Men jeg synes måske godt det kunne være et forsøg værd. At slippe kulhydraterne kan i hvert fald tage oppustetheden og væskeophobninger og måske kan man også godt tale om at insulinresistens giver tendens til fedtlagring i maveregionen og det slipper du med Keto, men det er en smule spekulativt.

   Men Keto er en superfed livsstil, så hvis du er nysgerrig, synes jeg, du skal give det mindst 4 uger og så evaluere. Men sæt dig godt ind i det, så du ikke falder i internettes mange faldgruber.

   Svar
 9. Jeg har gennemgået din kostplan slavisk i 3 uger nu. Fint vægttab og omkreds og ingen bivirkninger. MEN jeg kan ikke slæbe mig afsted på løbeture. Før jeg gik i gang løb jeg uden besvær 2 x 10 km og 1 x 15 uden besvær. Nu kan jeg ikke engang slæbe mig afsted på 5 km. Mine ben og balder er tunge og gør faktisk ondt. Jeg kan se du skriver man skal holde ud, men jeg er så uendelig tæt på at gi op. Giv mig håb ?? Gi mig en lovning på, at jeg lige om lidt kommer til at løbe igen ?

  Svar
  • Hehe, ja, det bliver bedre. Jeg kan godt huske betonbenene, det er så ondskabsfuldt. Du kan tænke sådan på at det jo mere du lider i overgangsfasen, jo vigtigere er det projekt, du har gang i. Det er jo et udtryk for at din krop ikke smidigt skifter forbrændingstype og det skal den faktisk helst kunne ud fra et sundhedssynspunkt.

   Men sig mig lige også, følger du saltanbefalingerne og har du gjort det fra start? Det er ret afgørende for energien.

   Svar
   • Hej igen, hmm om jeg følger saltanbefalingerne må jeg nok lige læse op på. Jeg har købt lækkert salt og bruger det flittigt, men om jeg indtager det i de rigtige mængder kan jeg komme i tvivl om, for jeg har på ingen måde ekstra energi. Og jeg ved at det for mig ikke er vejen frem med denne livsstil, hvis det bliver på bekostning af mit løb. Hvad foreslår du?

    Svar
   • Hej igen igen

    Kan salttabletter være vejen frem? Jeg synes jeg spiser meget salt, men ifølge det du siger om mine betonben, ja så tyder det jo på at der er plads til forbedringer.

    Svar
    • Mjaah altså med salttabletter får du jo salt men du skal tage 10 tabletter for at matche natriumindholdet i 1 tsk salt. Jeg tænker at det gør det mindre optimalt.

     Du skal tænke over dit saltindtag altid og især hvis du oplever lav energi, hovedpine, svimmelhed osv. Oplever du ingen af delene, behøver du nok ikke spekulere over det. Jeg tager 1 tsk salt en time før træning. Jeg rører den bare ud i et glas vand og drikker det. Jeg mærker det øjeblikkeligt i min træning, hvis jeg har glemt det. I keto-perioder vil du formentlig skulle supplere med 1-2 tsk salt pr. dag foruden at du salter din mad godt og ikke faster. På varme dage eller træningsdage måske mere. Mine Keto-bøger gennemgår det også.

     Og så er du jo stadig ‘ny’, så tid og tålmodighed bør være en del af din strategi. Prøv at sammenligne tidsperioden, hvor du har kørt på kulhydratforbrænding overfor perioden med fedtforbrænding. Det sætter tingene lidt i perspektiv.

     Svar
 10. Hej Jane
  Jeg har spist efter keto principper siden 2 januar og har tabt mig 7,5 kg. Ugen med mensstration står altid stille.
  Jeg har lånt en keto blodmåler, bare for sjov, da jeg jo ved at det virker, det jeg gør.
  I går var jeg 0,7 og tænkte fedt, det er helt korrekt. I dag måler den 0,3.
  Kan det virkelig svinge så meget indenfor 12 timer ? Mit blodsukekr er 5,0, samtidig med de 0.3
  Vh Jane

  Svar
  • Ja det er helt normalt.

   Men det giver vitterligt ingen mening at måle. Målingerne kan ingenting fortælle dig. Der er ingen sammenhæng mellem dine målinger og vægttab. Det troede, man der var i gamle dage, dvs. for 5-6 år siden. Jeg kan se jeg skal have opdateret denne side. Læs min første Keto-bog. Den er opdateret og mere korrekt.

   Svar
 11. Kan man få keto færdigretter? Har fået det før, men det firma er desværre lukket ned. Håber i kan hjælpe mig.

  Mvh Omar

  Svar
 12. Hejsa

  Apopro tager 150,- for 50 stk. Ketostix, hvilket vi ikke synes var dyrt. Det er vildt motiverende i starten, at se om indsatsen virker :)

  Tak for en fantastisk tilgang til det at tabe sig, vi er fan af dine opskrifter

  Svar
  • Det er strimlerne til blodmåling, der er dyre. De koster 10-15 kr stykket.

   Jeg synes, de målinger nemt kommer til at give et skævt fokus. I hvert fald hvis man ikke helt ved hvad man måler og det ved de færreste. Men jeg forstår godt at det kan være rart med et bevis på at der sker noget indeni, når man jo ikke kan se det. Problemet opstår når målingerne stopper med at give udslag og man begynder at gøre skøre ting for målingernes skyld. Chase results, not ketones, plejer vi at sige på mine kurser :)

   Svar
 13. Hej Jane og tusind tak for din fantastiske side ?

  Mit spørgsmål er: kan man komme i eller bør man undgå ketose når man har fået konstateret dm2?

  Har ofte prøvet lchf, men det holdt kun uger, måneder så var jeg tilbage i kh-maden ? men nu for 4 mdr siden fik jeg dm2 og derfor passer jeg meget godt på med kh, det elsker mit bs ?

  Kærlig hilsen Katrina

  Svar
  • Man kan sagtens. Om man bør… bør er lidt et svært ord. Jeg synes i hvert fald man bør spise få og/eller langsomt optagelige kulhydrater. Måske har selve ketosetilstanden en gavnlig virkning ift. reetablering af insulinfølsomhed, men det er vist stadig kontroversielt.

   Jeg synes at en kulhydratfattig kost er et godt valg og ketose er en konsekvens af dette. Ikke målet med den. Sådan vil jeg hellere sige det (også inden du hører fra FB-grupperne at du skal spare på protein og fedtbombe i stedet for at være ‘dybere i ketose’. Det skal du altså ikke).

   Svar
 14. Hej Jane
  Jeg har været på lchf siden den 6 januar, og jeg har tabt 6,0 kg. De sidste 15 dage, har min vægt stået stille, eller den er steget med ca 1/2 kg. Jeg er nærmest blevet besat af at finde ud af, hvad pokker jeg lige pludselig gør forkert? Jeg læser igen og igen de sider jeg kan finde på nettet om, at det er normalt, men at der også kan være den grund at jeg spiser forkert, for meget eller for lidt. Hjælp, hvad skal jeg dog gøre? Jeg synes jeg spiser meget mindre nu, end til at starte med, og jeg er slet ikke sulten. Spiser ca 2, af og til 3 gange om dagen. Jeg svinger desværre også i hvor mange cm jeg har tabt mig om livet. Den ene dag er det 12 cm om livet, men et par dage efter der det kun 9 cm jeg har tabt mig. Jeg er så bange for at spilde tiden, så er ked af at vente til der er gået en måned uden yderligere vægttab, hvis der er noget jeg kan gøre nu, som sætter det igang igen. Evt. med en strimmel, der kan vise, jeg stadig er på rette vej.

  Svar
  • Hej Eva

   Jeg tror, en del af dit svar skal findes i ordet ‘besat’. At stresse sådan over vægten og være bange for at ‘spilde tiden’ er virkelig, virkelig ikke et godt mindset for et varigt vægttab. At din vægt står stille eller svinger er 100% normalt og jo før, du forener dig med det, jo før når du dit mål. Dette er ikke sidste gang det sker. Står vægten stille i lang tid, er du i energibalance.

   At du læser ‘steder på nettet’ giver mig en mistanke om, at du også ender steder, hvor du får at vide, at dit udeblevne vægttab skyldes at du spiser for lidt eller spiser for lidt fedt. Måske at din forbrænding er gået i stå. Alt dette er forkert. I kalorieunderskud tabes fedtmasse – altid. Taber du dig ikke (målt over en lang periode på fx 4 uger), er du i energibalance.

   Spis få kulhydrat, godt med protein og hold igen med fedtindtaget. Idéen med Keto er at du bruger den første tid til at gøre kroppen fedtforbrændende og få styr på appetitreguleringen og når det er sket, skærer du ned i fedtindtaget, så du forbrænder mere kropsfedt.

   Og jeg tror, du vil have glæde af at læse min e-bog Sådan taber du dig. Både for at komme ind i det rette mindset på hvad det faktisk kræver at opnå vægttab men også for helt at undgå at falde i internettets mange kaninhuller. For det vil helt sikkert forsinke din proces.

   Svar
 15. Hej Jane
  Jeg har et lille spørgsmål.
  Jeg har tabt 9 kg siden 4.januar og 9,5 cm. Er fuldt ud tilfreds, men jeg kan ikke forstå at jeg ikke er i ketose. Målingen ligger på 0,2-0,5. med en blodmåler?

  Min daglig kost lyder:
  Kl. 6.30 kaffe med 2 æg, 15 g kokosolie 0.25 tsk vanillesukker og 1 tsk kakao plus vand med 2 tsk loppefrøskaller ( jeg er ikke til det store morgenbord så tidligt)

  Min frokost kl. ca. 14 er enten rest fra aftensmad, tunsalat, laksesalat (din opskrifter) eller skinkesalat rørt med hytteost og æg.

  Aftensmad er fra madbanditten.
  Drikkelse er vand med citron el. lime
  Mvh. Marianne

  Svar
  • Du er i ketose. Ketose er en konsekvens af det lave kulhydratindtag, ikke målet med det. For 4-5 år siden troede man at værdierne for ketose skulle være højere, fx talte man om optimal ketose med start fra 1,5 mmol/L. I dag ved man at det er ubetydeligt (medmindre man bruger ketose terapeutisk til epilepsi).

   De ting, du skal gøre for hhv. højere ketoseværdier og vægttab er to forskellige ting, så det kan være en hjælp at gøre op hvad der er vigtigst for dig: Vægttab eller højere ketonmålinger. Er vægttabet vigtigst, ser det ud som om du er fuldstændig på rette spor og du kan derfor spare dine penge på de nyttesløse ketonstrimler og bruge dem på noget lækker mad i stedet❤️

   Svar
   • Tak for hurtigt svar❤

    Jeg er fuldt ud tilfreds, og mærker også forandring i min krop. Og målingerne er kun nysgerrighed nu da jeg havde købt måleren da jeg startede min nye dejlige livsstil. (Tak for dig). Jeg undrede mig bare?
    Jeg forsætter samme stil?❤

    Svar
 16. Kære Jane

  Jeg er nybegynder i ketose universet. Jeg er 49 og har taget 12 kilo på over de sidste 5 år og Corona har klart været de sidste 5-6 kg hvoraf meget sider på maven. Så nu vil jeg prøve at leve ketoagtigt og håber det hjælper min væk med min mavedelle mm. har købt din vintermadplan, men synes der er mange mælkeprodukter, som jeg har erfaring med og kan mærke ikke er godt for mig, hvad kan jeg erstatte med, og kan det derover hovedet erstattes?
  Jeg vil høre om der er et minimum/ maximum på indtag af nødder og mandler om dagen?
  Mvh sofie

  Svar
  • Hej Sofie

   Velkommen :)
   Du kan læse om Keto uden mælkeprodukter og forslag til erstatninger her: Keto uden mælkeprodukter

   Dit vigtigste fokus skal være at holde dit kulhydratindtag helt lavt. I hvilken grad du vælger at bruge dine kulhydrater på nødder, bestemmer du selv. Generelt er det dog nok bedst at bruge størstedelen af dem på grøntsager.

   Kunne en af mine Keto-bøger måske være en hjælp for dig? Både ift. at give en grundlæggende introduktion til principperne og til masser af madinspiration til alle måltider?

   Og rigtig god fornøjelse ❤️

   Svar
 17. Hej Jane
  Min mand og jeg har været på Keto nu i snart 4 uger (striks Keto) og bruger din bog som indeholder masser af lækre opskrifter.

  Min mand er begyndt at få rigtig dårlig ånde. Sådan virkelig dårlig. Jeg kan ikke holde ud at være tæt på ham:)

  Han har haft den ånde i måske 10 dages tid.
  Er der noget han kan gøre for at komme af med den ånde. Spise anderledes?

  Han får meget æg og kød, måske i virkeligheden for meget? Eller hvordan? Han siger han føler sig sulten og derfor tror der skal skrues op for proteiner, men er det ikke fedten så han skal have lidt mere af?

  Vh Jennifer

  Svar
  • Hej Jennifer

   Det er et helt almindeligt omend ubehageligt symptom på ketose i starten. I starten er man ikke så effektiv til at anvende ketonstofferne som energi og derfor skiller man sig af med dem via urin og udåndingsluften. I takt med at kroppen bliver bedre til at bruge ketonstofferne som energi, vil problemet derfor forsvinde.

   Jeg kan ikke sige om han skal skrue op for det ene eller andet ved sult. Det afhænger jo af hans nuværende indtag. Protein er det vigtigste makronæringsstof, og det skal vi sikre os at vi får NOK af hver dag. Fedt er en variabel, der tilpasses den enkeltes kontekst.

   Svar
 18. Hej Jane

  Jeg spiser on/off efter dine keto opskrifter og principper, og særligt efter året 2020 føler jeg, at der er behov for at finde tilbage til de gode vaner og smide et par kilo.

  I den forbindelse har jeg af ren nysgerrighed holdt øje med ketonstofferne i mit blod. På under en uge gik jeg fra at vælte mig i kulhydrater til at have 1,2 mmol/L. Det er aldrig sket så hurtigt for mig før, så det var en glædelig overraskelse.

  Men 2 dage efter var målingen på 0,9, og jeg kan simpelthen ikke få øje på, hvad jeg skulle have foretaget mig for at reducere ketonstofferne. Udover at være blevet ordineret antibiotika kan jeg ikke komme på, hvor jeg har fået for mange kulhydrater.

  Har du erfaring med, at niveauerne ændrer sig lidt op og ned, selvom kosten / kulhydratniveauet forbliver den samme?

  Svar
  • Hej Ea
   Ja, de vil aldrig være det samme selvom din kost er 100% indentisk. Ketose er hormonstyret og mange andre ting end kosten påvirker hormoner. Og jeg synes bestemt ikke det er usandsynligt at antibiotika ville spille ind. Dertil kommer måleusikkerhederne som også er enorme. Du kan måle to vidt forskellige værdier med minutters mellemrum.

   Men der er ingen korrelation mellem ketonstoffer i blodet og vægttab. Dybest set synes jeg, at de her målinger er nyttesløse, medmindre man har brug for at bruge Keto terapeutisk til fx behandling af epilepsi.

   Med vægttab som mål er dine penge bedre brugt på et par gode bøffer og en bunke grøntsager.

   Hvis du har min første Keto-bog, har den et kapitel om måling for ketose og hvad de målinger kan og ikke kan vise og hvordan du vil opleve, at de opfører sig over tid.

   Svar
 19. Du skriver i din bog, at man skal spise x antal proteiner – (ex 80 kg – 80-100 g proteiner) gælder det også, hvis man f.x. kun spiser et måltid om dagen? Så skal man godt nok gå ti den – eller?

  Svar
  • Hej Ingun

   Ja, det gør det. Det er også derfor jeg helst ikke anbefaler at man kun spiser en gang. Det er stort set umuligt at stille kroppens behov for protein (og næringsstoffer) på et måltid og det er stort set umuligt at gennemføre uden at tabe muskelmasse. Jeg ville synes, det var en for høj pris at betale.

   Svar
 20. Hej Jane
  Jeg er på dit kickstart forløb og det er den bedste investering jeg kan komme i tanke om. Selvom jeg har kendt til Keto/lchf og har været på on-off flere gange inden for de sidste 5 år, er jeg blevet Så meget klogere og mere motiveret af kurset. Jeg glæder mig hver dag til min daglige mail og jeg elsker at jeg kan gå tilbage og få genopfrisket tingene og finde lige det jeg skal bruge fra kurset i den meget overskuelige kursusplan.
  Min mand er endda hoppet med fordi han er blevet inspireret af de daglige lydbeskeder vi får fra dig.
  Desuden nyder vi de lækre retter fra de opskrifter der følger med.
  Vi taber os mens vi spiser lækker mad og kan nu gå længe uden at føle sult eller tænke på mad.

  Svar
  • Kære Heidi
   Tusind tak for den fine kommentar. Det glæder mig virkelig rigtigt meget at høre. Det er lige netop den oplevelse, jeg ønsker at give alle kursister❤️

   Svar
 21. Hej Jane

  Har i det sidste 1/2 år spist keto-kost, og det fungerer fint – et par spørgsmål :
  Hvis man først har skiftet til fedtforbrænding, hvor længe forbliver kroppen så på den forbrændingsform ? Hvor hurtigt vil kroppen skifte tilbage til kulhydratforbrænding, hvis man øger sit kulhydratindtag lidt, og ikke kun spiser striks keto ? Skal man så igennem keto-flu igen hver gang ?

  Svar
  • Hej Henriette
   Det kan man ikke sige, det er meget individuelt. I det øjeblik, du spiser mange kulhydrater, vil det bremse fedtforbrændingen imens disse forbrændes. Jo længere du har spist Low Carb/Keto, jo hurtigere vil du opleve at du svinger tilbage på fedtforbrænding efter en tur ud i kulhydraterne. I mine bøger tager jeg ikke udgangspunkt i, at man skal spise Keto forevigt men foreslår at man finder sin egen kulhydrattolerance efter den indledende ketofase.

   Men det lyder til at du forveksler ketose med fedtforbrænding. Du kan sagtens forbrænde fedt uden at være i ketose. I stedet for at se det som et enten-eller, så se det som en vippe. Jo flere kulhydrater, du spiser, jo mindre fedt forbrænder du. Og omvendt.

   Hvis du skal igennem keto flu, når du veksler imellem flere/færre kulhydrater, er din krop ikke det, vi kalder metabolisk fleksibel. At kunne veksle mellem brændstoftyperne uden at mærke nævneværdigt til det, er i mine øjne det endelige mål. Ikke at være i ketose forevigt. I min ydmyge mening..

   Svar
 22. Kære Jane

  Først vil jeg gerne takke dem for deres bøger om KETO, og denne hjemmeside med mange opskrifter. Jeg er i gang med KETO i over 4 uger, og taber mig i vægt, som jeg er meget glad for.

  Jeg har et meget dumt spørgsmål: er der forksel på KETO og LCHF?
  ed kærlig hilsen Nukannguaq

  Svar
 23. Hej
  Jeg er i gang med en omstillingsfase, og er så småt ved at finde ud af, hvad jeg kan, skal, bør, må spise :)

  I den forbindelse har jeg overvejet at bruge hjemmelavet salt mandler som snack i løbet af dagen – salt mandler, som i; mandler kogt i saltvand og bagt i ovnen – samt for at få det ekstra salt gennem dagen.

  Er det en dårlig idé?

  Svar
  • Hej Jette
   Mjaarh… det afhænger jo af mængde. Det er jo fint, så længe det passer ind i dit kulhydratbudget.

   En kulhydrat- og kaloriefri måde at få nok salt er ved at supplere med lidt ekstra salt i et glas vand.

   Svar
 24. Hej Jane,
  Jeg har købt to at dine bøger, og har været i gang med Keto i 2 måneder. Jeg er super glad for at jeg har tabt mig :-)
  Jeg bliver dog lidt ked af at når jeg drikker et par gals vin, eller spiser et styk kage, og det sker ikke så tit, taber jeg mindst 1 kilo på dagen efter. Det er underligt at der ikke skal mere til, synes jeg.
  Jeg elsker kager, og jeg elsker at drikke et par glas vin om ugen. Det er lidt surt at 1 styk kage, eller to glas vin kan “veje” så meget i vægt. :-(
  Hvorfor sker det?
  Er et styk kage mht. Keto være end 2 glas vin?
  Er der nogle alternativer til vin? Er glutenfri kager et alternativ til almindelig kager når man er ude?
  på forhånd tak :-)

  Svar
  • Hej Louise
   Måske kan du huske at du i starten havde et stort væsketab. Det skyldes, at hvert gram glykogen (kulhydrat lagret i muskler og lever) lagrer 3-4 g væske med sig. Spiser du kulhydrater, vil du derfor opleve væskeøgning. Det har ingenting med din fedtmasse at gøre, medmindre du er i kalorieoverskud og derfor lagrer fedt.

   Så måske kan det bare hjælpe at vide, at det hænger sådan sammen, så du ikke behøver hænge dig så meget i det?

   Om din kage er glutenfri eller ej er uden betydning, medmindre du er intolerant over for hvede/gluten.

   Jeg ved ikke med alternativer til vin. Alting kommer jo med en pris. Men jeg har skrevet om keto og alkohol her: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-alkohol/

   Svar
 25. Hej. jeg har nu været igang i 14 dage – og det går ok. Jeg har tidligere haft problemer med mit blodsukker, men det er stabilt nu. Skønt. Og min søvn blevet bedre. Jeg har ikke brug for at spise morgenmad og spiser derfor “kun” frokost og aftensmad udfra Keto principperne. Jeg tæller ikke, men holder mig til at spise fedt, kød og primært grønne grøntsager.
  Men jeg har oplevet, at min sukkertrang er blevet stor her de sidste dage – og jeg kæmper. Er der mon noget, jeg mangler eller skal have mere/mindre af?

  Tak for skønne og nemme opskrifter:).

  Svar
  • Jeg kan jo kun gætte, men det er ret almindeligt at Keto medfører, at man spiser for lidt. Det er jo på en måde meningen. Men at spise for lidt er en stor trigger for sukkertrang.

   Og så nævner du fedt først i din rækkefølge (fedt, kød, grønt). Jeg ved ikke, om det har noget at sige men hvis det er udtryk for at du er faldet i ‘80% fedt fælden’ til fordel for rigtig mad (kød og grøntsager), ja, så har du svaret på dit eget spørgsmål lige der :)

   Svar
 26. Hej Jane,

  Jeg har med stor begejstring købt begge bøger keto 4uger og optimer din fedtforbrænding!

  Jeg har nøje fulgt dine principper med max 20gram kulhydrat pr dag nogle dage mellem 10-15 gram kulhydrat ~ og min 1gram protein pr kropsvægt nogle dage over og tættere på 1.5. Nu har jeg investeret i et keto måle apparat og uanset hvad jeg gør flytter den sig ikke over 0.1 – samtidig har jeg ikke spist over 1400 kcal pr dag (vejer da jeg begyndte 112kg)
  Jeg har spist dine retter som foreslået og hele tiden Fulgt programmet nøje !
  Mega demotiverende ! Hvad gør jeg forkert ?! Kan du hjælpe ? Jeg oplever at jeg har de positive side effects (ikke så sulten – stabilt blodsukker etc)

  Håber du kan komme med et godt råd!

  Svar
  • Hej Loui
   Vil du starte med at forklare mig, hvorfor det er vigtigt for dig hvad den måling siger og hvad det er, du gerne vil have, at den skal hjælpe dig med? Evt. genlæs kapitel 5 i Keto – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt.

   Grunden til at jeg spørger er, at det er forskellige strategier, vi vil sætte i værks, hvis målet er målbar ketose end hvis målet er at tabe fedt.

   Svar
   • Hej Jane,
    Tusind tak for dit hurtige svar❤️ jeg har læst kapitel 5 flere gange ? men er stadig forvirret ? mit mål er at gå ned i vægt ved at forbrænde fedt og bruge ketose som værktøj til dette. Men når jeg måler 0.1 er jeg bange for det er muskler jeg forbrænder og ikke fedt. Troede jeg skulle have en måling på 0.5 eller derover i ketose for at sikre det er fedtforbrænding ! Men måske jeg har misforstået ?!
    Så hvis ikke jeg er i ketose hvordan ved jeg så om jeg gør det rigtigt! Jeg syntes dine principper og bøger er super motiverende og finder det nemt at følge “reglerne”. Vil bare så gerne gøre det rigtig og på sigt tabe 35 kilo og dernæst stabilisere vægten og leve efter dine principper som livsstil. Så nu er jeg bare bekymret for om jeg gør det rigtig ?! Hvordan skal jeg forholde mig ?! Håber du kan hjælpe med mig at blive klogere ?!
    På forhånd tak ??

    Svar
    • Fantastisk, så er du helt på rette spor.
     Jeg tror, forvirringen opstår, fordi man forveksler fedtforbrænding med ketose. Ketose er rigtigt nok en fedtforbrændende tilstand, men du kan sagtens forbrænde fedt uden at være i ketose. Ketose handler om i hvilken grad hjernen bruger ketonstoffer i fravær af kulhydrater. Vægttab og ketose har ingenting med hinanden at gøre (andet end indirekte, hvor ketose kan have en mild appetitdæmpende virkning.

     Du forbrænder fedt i fravær af kulhydrater. Det ville være ueffektivt af kroppen at prioritere at nedbryde dine vigtige muskler, når forudsætningen for fedtforbrænding er til stede.

     Ift. vægttab er jeg interesseret i at appetitreguleringen er god, at du kan gå længe uden at spise og uden at blive utilpas, træt, miste koncentrationsevne osv. Det er tegn på at kroppen forbrænder fedt og at den kan mobilisere energi fra dine egne lagre. Det er dette, der vil få dig til at lykkes med kalorieunderskuddet og derved vægttabet.

     Hvad dine blodværdier for ketose er, er uinteressant i denne sammenhæng, men det er usandsynligt at du ikke vil have ketonstoffer cirkulerende i blodet på noget tidspunkt.

     Var ketonstofferne min største bekymring ville jeg bede dig spise mindre protein og mere fedt. Fedtmængden vil bringe dig nær energibalance, hvilket betyder at dit kropsfedt ikke forbrændes. Samtidig vil det utilstrækkelige proteinindtag sætte dig i risiko for tab af muskelmasse.

     Så rette strategi til rette job, kan man sige. Og din oplevelse tyder på at du har valgt den helt rette vej.

     Giver det bedre mening nu?

     Svar
     • Hej Jane,

      Igen tusind tak for din tid❤️

      Nu tror jeg det giver mening ?

      Altså hvis jeg holder mig til dine principper med max 20g kulhydrat – nok protein iht kropsvægt og fedt som beskrevet – så vil min krop “automatisk” forbrænde fedt ?! Og jeg vil som gevinst gå ned i vægt….
      Og jeg skal ikke bekymrer mig om jeg når i ketose ?
      Eller om min hjerne får nok energi?!
      Er det rigtig forstået ? ? – ??

      Et lille tillægsspørgsmål …?
      Når jeg så har gjort det i minimum 6 uger – skal jeg så fortsætte som hidtil eller hvad tænker du så strategien skal være (ønsker jo at gå massivt ned i vægt – og samtidig leve “normalt”) med lidt fest i ny og næ og ellers bare helt almindeligt ?

      Sorry for de mange spørgsmål !

      Ps jeg vil bare gerne fortælle det er første gang jeg IKKE føler mig HANGRY – eller sulten og har ikke en gang haft lyst til Cola Zero som jeg ellers “hamrer ind glædeligt “ ?

      Helt vildt at opleve…

      Savner dog tanken om det søde …. ?

      Hvis det giver mening ?

      Rigtig god dag Jane og tak for dine super gode råd og dine seje nyhedsbreve ❤️

     • Ja i fravær af kulhydrater forbrænder kroppen fedt men for at du forbrænder dit eget kropsfedt, skal du stadig være i kalorieunderskud (hvilket du er med den kost, du beskriver). Men på den måde er fedtforbrænding og fedttab to forskellige processer.

      Og ja fokuser hellere på hvordan du har det, energi, mæthed, velbefindende etc. Det er vigtigere end dine målbare ketonstoffer.

      Hvad du gør derefter, synes jeg, du skal tage stilling til til den tid. Der vil være plusser og minusser ved alting og det er den ligning, du skal have til at gå op. Det findes der ingen fast formel for :)

 27. Hej :)
  Hvor afhængigt er ketose af fedtindtag? Blodtest siger stadig kun 0,3 trods kulhydrater er skåret ned til max 15 (nu i 4uger). Kan nogle Mennesker bare ikke ramme ketose tilstanden eller kan man jf lavere vægt nå et stop for vægttab/ketose?

  Svar
  • Jeg tror mere det er forventningerne for ketose, du skal arbejde med. I mange år har man talt om at ernæringsmæssig ketose starter fra 0,5 mmol/L men på det seneste er man tilbøjelig til at foreslå 0,3, da nogle angiveligt aldrig når højere niveauer i blodet. Det er jo et helt nyt felt og viden er stadig ny og begrænset, så man skal nok også være forsigtig med at gøre det for endegyldigt inde i hovedet. Der peges fx ofte på at jo mere metabolisk fleksibel man er, jo lavere niveauer af tilgængelig energi (ketonstoffer) vil man have tilbøjelighed til at have cirkulerende i blodet. Og det giver jo god mening. Det vigtige er jo at der er nok. Ikke at der er i overflod.
   I forvejen er det også alment kendt at keto-adapteringen nedsætter mængden af ketonstoffer i blodet. Simpelthen fordi kroppen anvender dem effektivt til energi. Det er et godt tegn. Ikke et dårligt tegn.

   Og som altid afhænger det hele af målet. Er målet at have høje ketonværdier i blodet, kan man spise store mængder fedt og øge værdierne på den måde.
   Er målet vægttab/sundhed, er det formentlig en skidt idé at fedtbombe på den måde.

   Så kontekst, altid.

   Svar
 28. Hej Jane
  Jeg har kørt keto nu i 4 uger, jeg drikker salt i mit vand og salter min mad godt, alligevel får jeg en gang imellem hovedpine. Jeg har fundet nogle elektrolyt brusetabeletter, er de ok at tage? De fås i mange afskygninger (Hydro, Zero) jeg tager dem fra bodylab uden koffein. Der er følgende i:

  Surhedsregulerende midler (citronsyre, natriumbicarbonat), konsistensmiddel (sorbitol), calciumcarbonat, magnesiumcarbonat, kaliumchlorid, Maltodextrin, aromaer, farve (rødbedekoncentrat), sødestof (sucralose), vitamin C. Kan indeholde spor af laktose (mælk)..

  Jeg har hørt, at man især skal være opmærksom på Meltodextrin, skal jeg være bekymret over, at en enkelt tabellet ødelægger det hele? og er der eventuelt andre der er bedre at bruge?

  Svar
  • Hvis du er ok med sødemidler kan du jo gøre, som du vil. Jeg tror, du vil kunne få samme effekt ved at øge dit saltindtag yderligere :)

   Svar
 29. Kære Jane.
  Jeg er på Keto første uge.
  Min mand klager over at jeg har dårlig ånde. .

  Har du en forklaring
  Vil det ændre sig?
  Hvad kan jeg gøre?
  Hilsen Kirsten

  H

  Svar
  • Hej Kirsten

   Dårlig ånde er ret normalt i starten på Keto og det skyldes helt enkelt at man udånder overskudsketonstoffer ud. Med tiden bliver kroppen bedre til at tilpasse produktionen til behovet og så plejer problemet at forsvinde igen :)

   Svar
 30. Hej.
  Jeg har din bog og har spist mellem 15-20 g, kulhydrat, 1,5 g protein pr kropsvægt, resten fedt om dagen, i 7 dage, har målt keton i dag m FreeStyle, alså med blod den sagde til morgen 0,2…. kan jeg mon ikke komme i ketose.

  Svar
  • Selvfølgelig kan du det. Det kan alle.
   Grunden til at vi måler i blodet er at det er dagens laveste måling pga. den stigning i kortisol og dertilhørende blodsukker, der er sidst på natten. Ketonstrimlerne er så dyre at det er for at have et nogenlunde sammenligningspunkt. Vælger du i stedet at måle fx et par timer senere, vil du formentlig have en højere måling.

   Og en sidste ting: Hvad ønsker du at opnå ved at være i ketose?

   Svar
 31. Hej

  Jeg er meget ny i det her keto/lchf.
  men jeg er i gang med et større vægt tab.

  Og jeg har faktisk bare gået min egen vej ind til nu i forhold til kost, men så da jeg kom til at søge lidt rundt for at få nogle ideer. faldt jeg over keto/lchf.
  Men jeg kan ikke rigtig finde ud af om det jeg så har gjort ind til videre faktisk passer fint ind.
  Pt spiser jeg 2 æg og 2 stykker bacon til morgen mad.
  og så får jeg kød jeg selv tilbereder og salat med hjemme lavet dressing lavet på creme fraiche, til middag og aftensmad. og så et glas tomat juice inden jeg går i seng, så jeg har et meget lavt kcal indtag.

  burde det ikke være fint til at få min krop ud i ketose ?

  jeg syntes simpelthen der er så meget læsning på det, at det næsten forvirre mig :)

  Svar
  • Jo, det ville jeg også gætte på. Er målet ketose kan det være, du skal lægge tomatjuicen på hylden men ellers lyder det da bare super.

   Kender du mine KETO-bøger? Dem har jeg netop skrevet for at rydde op i alle de misforståelser, der findes ude på det store internet. Der kan du i hvert fald få hjælp til at skille skidt fra kanel: https://www.madbanditten.dk/keto-boeger/

   Svar
   • Hej for svaret. :)

    nej kender ikke dine bøger, er der en speciel du kan anbefale. jeg har ikke brug for opskrifter eller mad planer. bare fakta og grundprincipper, så brude jeg godt at kunne klare mig selv resten af vejen :)

    Svar
    • Begge mine indeholder opskrifter også men den første indeholder +60 siders teori også. Det er denne: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/

     Men hvis du virkelig er interesseret i at dykke ned i teorien vil jeg også give en kæmpe stemme til The Art and science of low Carbohydrate Living. Det er nærmest en slags grundbog i lavkulhydratkost??

     Svar
 32. Hej Jane
  Nu har jeg været i gang med KETO i 1 måned, tabte de første dage 4kg. Efter det har jeg ikke tabt mig et kilo og måle båndet bliver ved med at være lige stor :(
  Jeg kører på 2000kcal (min vægt siger jeg må spise 3800) og keto strips siger jeg ligger på 1.5-3.. men om morgen når jeg tester viser den 0.5

  Hvad er det jeg gør forkert siden jeg ikke taber mig, jeg holder mig til under 5g kulhydrat. Spiser okay med fedt men mest protein.
  Håber du kan hjælpe

  Svar
  • Hej Nick

   Svært at sige men umiddelbart kan man sige, at stilstand på vægten over en længere periode indikerer at man er i energibalance. Dvs. at du skal sætte portionsstørrelserne ned. Jeg ved ikke hvad det er for en vægt, der giver dig de tal, men de er ofte meget upålidelige.

   MEN.. en anden mulighed er også at det snyder lidt, for det gør det altså tit i starten. Især hvis du har bibeholdt de 4 kg’s vægttab, så ligger du nu gennemsnitligt med et flot vægttab. Prøv at læse forklaringen her om hvordan det kan snyde pga. det store væsketab i starten: https://www.madbanditten.dk/2019/10/21/vaegten-staar-stille-paa-keto/ Så det er måske et argument for lige at se tiden lidt an.

   Rigtig god vind!

   Svar
 33. Hej Jane – jeg er ny i det her – og vild med det ? Jeg startede mellem jul og nytår – tror ikke helt på Nytårsforsætter ? Så tænkte jeg lige så godt kunne komme igang ? Jeg har overholdt livsstilen 100% – har levet efter din Keto bog – fantastisk bog og skønne opskrifter – nu tænker jeg at jeg er i Keto – kan ihvertfald mærke forandringer på min krop – har osse fået den populære Keto-flu – men er det normalt at man osse kan få lidt feber ? Har forresten tabt 4,5 kilo ???

  Svar
  • Hmmm feber synes jeg ikke er normalt, nej. Utilpashed og alle de andre ting, jeg beskriver i kapitlet om Keto flu men ikke decideret sygdom. Feber vil skyldes infektion eller virus.

   Husk salt – hvis du ikke allerede er opmærksom på det :))

   Svar
 34. Hej – jeg var på keto, lige før jul. Midten af nov til 24 dece, og i den periode jeg fik menstration som jeg pleje, selvom jeg tabte mig 4 kg. og nu her startede jeg op den 1. Januar, hvor jeg faktisk starte med at spise keto morgen og frokost og aften, som man plejer, meeen har hørt at ens menstration godt kan ude blive.?

  Hvilken jeg ikke har fået min, og derfor ville jeg høre om det er derfor? :)

  Hilsen mette

  Svar
  • Hej Mette

   Altså om keto i 10 dage kan have forårsaget udebleven menstruation? Det tror jeg næsten ikke. Det er sandt, at kraftig kalorierestriktion over lang tid kan medføre at menstruationen ophører, men det lyder slet ikke til, at det er der, du er.

   Så uden at vide, hvad du spiser, vil jeg sige, sørg for at spise nok, sørg især for at spise nok protein og bruger du Lifesum, så stop det øjeblikkeligt.

   Svar
 35. Hej Jane
  Som nyresyg dialysepatient er jeg blevet frarådet keto, det skulle være direkte farligt når man har meget ringe nyrefunktion, er det rigtigt?
  Hilsen Victoria

  Svar
 36. Jeg har meget svært ved at tabe mig. Og er neget intreseret. I at prøve. Ketose. / lchf. Men er for 34 år siden. Blevet opereret for galdesten. Har fået fjernet min galdeblærer på den gammeldags måde med et stort snit skråt over maven 35 cm. Den gang fik jeg afvide j jeg skulke holde mig fra fedt. Fed kød. Ovs. Jan jeg tabe mig på ketose ? Er det overhovedet sundt for migg ? Jeg er også gb opereret i 2011. Tabte mig 54 kg. Kom ikke i mål. Da mit vægt tab stoppede. Og har de sidste tre år. Taget 18 kg på igen. På trods af jeg har lagt på 1100-1300 kcal om dagen. Jeg tror min krop er gået i alarm beredskab. Og holder på alt den kan ;/. Er der flere ting ind over her. Der gør jeh ikke kan tabe mig ? Har svært ved at dyrke motion. Pga gigt. Går ture. Svømmer og cykler. Lidt. Hvad skal jeg stille op ? Har prøvet alverdens dieter. På nær keto. Og. Lchf. Min blodtybe er 0. Og har hørt det så er godt for mig med kød. Jeg har aldrig spist meget frugt. Og heller ikke så meget grønt. Elsker fede fisk og kød. Fløde bacon. Ovs. Samt desværre også kartofler ris og pasta. Samt ligt cola ;/. Er klar Ove det lifgt skal væk. Det samme rugbrød pasta ris og under jordiske grønsager. Hvad gør jeg ;/ mange hilsner Marianne

  Svar
  • Hej Marianne

   Jeg synes, du skal anskaffe dig KETO-bogen, hvis du ikke allerede har gjort det og bruge den til at komme godt i gang. Find den her: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/

   Du kan godt spise LCHF/KETO uden galdeblære men du kan have brug for måske at trappe lidt langsomt op med fedt, især det mættede fedt, da du ikke har noget ‘galde-lager’.

   God vind med projektet.

   Svar
  • Hej Marianne,

   Jeg har været i gang med HFLC kuren i ca 3 måneder og tabt 9 kg. Jeg har selv fået fjernet galdeblæren og har i mange år kæmpet med mavekatar, mavesyre, sure opstød, galdeanfald, som man kan få selv om de har fjernet galdeblæren. Men siden jeg startede på kuren har jeg kunnet stoppe med diverse piller mod ovenstående, og jeg er helt sluppet af med alt ovenstående og uden komplikationer.
   Så kan på det varmeste anbefale at du går i gang.

   MVH Melina

   Svar
   • Hej Jane
    Var med på hold 10 kickstart.
    Har fuldt alle opskrifter, spiser efter Ketobogen.. optimer din fedt forbrænding!
    Igen i dag viste min blodprøve et keto tal på 0.2
    Har 1 EN dag siden d.2 sep har et ketotal på 1.5, der forsvandt næste dag!!
    Hvad fanden gør jeg forkert? Min mand ligger på 2.0
    Jeg er lige ved at droppe det hele!

    Svar
    • Må jeg spørge hvorfor ketonmålinger er så vigtig for dig at du vil droppe det hele? Ketonmålinger og vægttab har jo ingenting med hinanden at gøre. Genlæs kapitlet i Keto-bogen om hvad du kan og ikke kan bruge målingerne til.

     Og dernæst: det er kulhydraterne, der kostmæssigt påvirker ketonmålinger mest så det er også dem, du skal skrue ned for. Du kan også sænke proteinindtag og øge fedtindtag og få en høj måling. Det vil sætte en stopper for vægttabet men i det mindste vil målingen så være tilfredstillende. Men det vil være lidt fjollet, synes jeg.

     Svar
 37. Hej Jane Faber
  Jeg er ny på striks lchf/keto har oplevet alle de gængse flu symptomer og nu mere energi og mærker en tydelig bedring… vægttabet gik meget ned den første uge og i anden uge lidt op igen.. her på 3 uge kan jeg gå længe om morgenen uden at være sulten. Jeg har anvendt opskrifter fra madbanditten og nu lånt 2 bøger på bib, omkring keto og striks lchf. Det jeg tænker jeg vil høre dig om er hvordan er man i kalorie underskud… jeg er 174 høj og vejer idag 92 kg. Træner løb/gå og styrketræning.. mit garmin 735xt løbeur siger jeg skal spise 2500 kal..

  Svar
  • Jeg håber, det er min keto-bog, du har lånt :)) Læs den og du vil få en komplet forståelse for hvordan du skaber et kalorieunderskud på keto.

   Det sker formentlig af sig selv men hvis det ikke gør, er bogen fuld af konkrete tiltag og udregninger, som du kan nørde lidt med indtil det bliver mere intuitivt.

   Det vigtigste synes jeg er appetitreguleringen. Det er den, der vil tillade dig at være i kalorieunderskud uden at være sulten hele tiden. Et dagligt kalorieunderskud på 500 kcal pr. dag er realistisk for de fleste og dem, der har stor overvægt, kan nogle gange gå op til 800-1000 kcal. Vær i den forbindelse opmærksom på at dit garmin ur formentlig er lidt venlig med forbrændingen så træk lidt fra for en sikkerheds skyld.

   Men først og fremmest: læs keto-bogen. Den vil forklare det hele i detaljer :)

   Svar
 38. Okay :-)
  Jeg hører hvad du siger og prøver at nyde rejsen og ikke tænke så meget på målet. -Hvilket nok i virkeligheden er det der er galt. Vil så gerne af med de sidste 7 kilo ;)
  Mange tak for dit hurtige svar!

  Svar
 39. Hej Jane,
  Det er virkelig en fed blok du har og man får masser af inspiration!! :)
  Jeg startede på denne diæt for godt 3 uger siden. Der tog ca 5 dage og så var jeg i ketose (i følge ketostrips) og har egentlig været det lige siden men svinger meget på prøverne. Nu har jeg købt en blodmåler så jeg kan holde øje med det, fordi den sidst sagde at der var ingen tegn på ketoner i urinen.
  Mit spørgsmål er egentlig om man godt kan regne med dem i starten? Jeg har ikk oplevet den berømte keto-flue og min energi er som den altid har været. Har ikke fået fornyet den. Alt ved nin krop er dem den plejer, på nær når jeg dyrker motion. Der føler jeg nig lidt svagere. Men Derudover har jeg heller ikk tabt mig og føler mig ofte ret sulten (selvom jeg normalt ikke er sulten) og har været i kalorieunderskud. Jeg har læst en del om det keto-diæten inden inden jeg startede og tænker egentlig jeg gør alt rigtigt, men det irritere mig at jeg ikke taber mig og keto-stripsene skifter og nu ikke måler noget ketoner, på trods af at jeg har været striks.

  Mvh Charlotte

  Svar
  • Hej Charlotte

   Jeg synes, det lyder rigtigt det hele. At overtracke og prøve at forklare ethvert udsving er en kendt begynderfejl (og stressfaktor), så måske kunne det være en idé lige at pakke det væk i en periode og bare nyde processen. Jeg har skrevet om det her: Begynderfejl #5

   Blodmåleren er helt sikkert mere pålidelig en urinsticks men der vil stadig være udsving, du ikke kan forklare. Meget mere end mad påvirker dine målinger (fx stress). At gå efter din subjektive oplevelse er i mine øjne meget bedre. At du ikke har oplevet keto flu er formentlig et tegn på at du er metabolisk fleksibel, hvilket betyder at din krop er god til at veksle mellem energikilderne. Det er supergodt.

   Er du i kalorieunderskud, taber du fedtmasse. Det er ufravigeligt. Uanset hvornår det viser sig på din badevægt – og det kan der sagtens være forskel på.

   Så mit bedste råd til dig er at lade være med at ødelægge dit fine arbejde med at stresse over ting, der er ubetydelige i det store billede.

   Svar
 40. Det kan jeg formentlig slette for dig men er der ikke link til framelding af mail i de mails, du modtager? Det skal der være, ellers er det jo helt uholdbart.

  Hvis det ikke er til for meget besvær, må du gerne videresende den til [email protected] Det er sådan en indbygget wordpress-ting og jeg ved faktisk ikke hvordan den ser ud.

  Svar
 41. Hej igen, du havde ret ca 48 timer.
  Nu et lidt andet spørgsmål.
  Hvad er din erfaring med sukrin, gold og de andre.
  Jeg har lavet en citron fromage som er fantastisk hvor der jo indgår massere af æg, og piskefløde, og så erstattet sukker med sukrin.
  Men hvordan er det i forhold til HFLC og KETO?

  Syntes ikke helt jeg kan læse mig frem til det. (o:
  Og jeg bruger ellers ikke sødemidler i noget, og holder mig langt væk fra sukkerfri sodavand, saft mm.

  MVH

  Melina

  Svar
 42. Hej Jane,
  Jeg har i knapt 2 måneder nu fulgt din bog, blog og HFLC / keto kur og må sige at, til trods for jeg ikke er rigtigt overvægtig var min mave hvor fedtet satte sig begyndt at genere mig, men nu er det endeligt lykkedes mig at finde en kur/livsstil der bare fungere for mig. Som mor til 2 med pco og efter jeg har ramt de 40, blev kg bare langsomt ved med at komme snigende, til trods for meget små portioner og sund livsstil. Med HFLC har jeg nu smidt 6 kg og er gået fra 73kg og ned på 67kg uden at ændre på andet end kosten, super fedt på alle måder. ??
  Her kommer mit spørgsmål, jeg holdt en “fest” dag for første gang siden jeg startede nu i lørdags, hvor jeg fik drukket en del, dog ren alkohol med kun sukkerfri sodavand i, men har efterfølgende ikke følt at min krop er i keto mere, kan det ske til trods for der ingen kulhydrater var i det jeg drak? Og hvor længe går der så typisk før kroppen kommer på det rigtige spor igen?

  Mvh Melina

  Svar
  • Sejt gået Melina. Og jeg ved præcis hvad du mener med at fedtet søger mod maveregionen efter de 40. Pokkers!

   Man kan ikke sige, hvor længe der går før man er tilbage i ketose. Det er ekstremt individuelt og baseret på insulinfølsomhed, mængden af kulhydrater (eller alkohol) indtaget, aktivitetsniveau, daglig kost og en hulens masse andet.

   At du føler, at du ikke er i ketose er jo desuden en subjektiv følelse og du kan sagtens have målbare ketonstoffer i blodet (=ketose) men ikke føle den der rare mæthed, energi og stabilitet. Måske mangler du salt – det er værd at teste. Det giver ofte en følelse af være lidt off.

   Sådan i generelle termer vil de fleste være i ketose indenfor 36-48 timer tilbage på kulhydratrestriktion.

   Svar
 43. Hej. Jeg har nu været i gang med KETO siden primo marts. dog med lidt synderi hver lørdag. Jeg har også tabt mig og er i bund og grund glad for diæten. MEN min blødning er helt tosset. Jeg måtte skifte fra minipiller til p-piller, da jeg pludselig begyndte at bløde (har ikke blødt i flere år). Men det hjalp ikke. Jeg bløder midt i en pakke….og så fedt er det ikke at bløde hver 14. dag :-/ Forsvinder det? Hvornår? eller er løsning at spise “normalt” og så bare tage en måned af og til med KETO-kur?

  Svar
  • Det er svært at sige, når din cyklus ikke er naturligt reguleret men påvirket af kunstige hormoner. Var det en mulighed at tage en periode uden hormonprævention (men beskytte sig på anden vis selvfølgelig)?

   I en ikke-hormonpåvirket krop bliver cyklus nemlig oftest helt regelmæssig. Der kan komme en forbigående ubalance i starten, formentlig fordi kroppen lagrer østrogen i fedtvæv, som spiller en anden og mere aktiv rolle i den fedtforbrændende krop. Eller det er i hvert fald mit gæt…

   Skulle du have lyst til at prøve med hormonfri prævention, kan du læse om en vej til det her: https://www.madbanditten.dk/2017/06/06/hormonfri-praevention/

   Svar
 44. Ser mad dysten med familien og vi hygger os med det. Det inspirerer også til madlavning.
  Men altså, jeg håber snart DR får fat i dig Jane og får lavet nogle Keto madprogrammer. Tænk hvor revolutionerende det kunne være at hjælpe familien Danmark med en sund og helbredende livsstil. Hvor befriende for de overvægtige seerer ude i stuerne det kunne være når vi siger: “det er ikke din skyld at du er tyk, du er bare sukker afhængig”, “her er dejlig mad der gør dig slank og sund uden at være sulten”.
  Hvis DR ikke snart ringer skulle du måske selv kontakte dem.
  Keto hilsner Therese

  Svar
  • Haha, jeg har været i dialog med flere programplanlægger men jeg er ikke specielt interesseret i det. Måske mest fordi deres oplæg ofte er noget tarveligt noget, som jeg simpelthen ikke vil være med i.. :-/

   Svar
 45. Hej
  Hvilken tid på dagen måler du dit blodsukker?
  Har lige målt mit, spiste sidst for 15 timer siden

  Svar
  • Det afhænger af hvad jeg gerne vil med målingen. Nogle gange måler jeg om morgenen, andre gange X antal timer efter jeg har spist for at få en indikation om hvor effektivt min krop tager hånd om sukkeret.

   Svar
 46. Okay, hvad bør jeg gøre for at komme i ketose, hvis jeg ikke burde være på æggefaste? Jeg spiser striks, bruger lifesum holder mig under 20 kulhydrater men svinger meget ud og ind af ketose.

  Svar
  • Er ketose et mål? Eller er vægttab målet? De to ting kan kræve forskellige tilgange.

   Dog vil jeg sige, at 20 g kulhydrat er et fint sigte. For din krop og dit helbreds skyld skal du spise grøntsager, kød og fedt. Heriblandt æg, bare ikke kun æg.

   Har du læst min KETO-bog, får jeg lyst til at spørge? For ellers synes jeg virkelig, den er et besøg værd. I hvert fald hvis målet er vægttab.

   Svar
 47. Kære Jane.
  Jeg elsker fortsat din nye bog – bare tak:)
  Spørgsmål vdr. proteinintag og ketose:
  Jeg måler ketoner i blodet selvom jeg spiser over 2 g protein/pr kilo kropsvægt. Styrketræner en hel del. Men burde det ikke give crazy insulinrespons, eller hvad sker der med proteinerne, bliver de omdannet til glukose? Og i så fald, ville jeg så i princippet kunne spise mindre protein og flere kulhydrater OG stadig være i ketose?
  Kan ketose med højt proteinintag lade sig gøre qua min styrketræning? Ja, jeg er vildt nysgerrig på alt der der sker i kroppen under, håber der er plads til tekniske spørgsmål:) Kroppen er jo for vild:D

  Svar
  • Nej du behøver ikke bekymre dig om insulinrespons ift. proteinindtag. Det er rigtigt at protein kan give insulinrespons men det er ubetydeligt i en kontekst af få kulhydrater men who cares, er jeg tilbøjelig til at sige. Og jo færre kulhydrater, du spiser, jo mere protein kan du spise uden at det påvirker ketose.

   Ift. velbefindende trives mange bedst med et lidt lavere proteinindtag end det, du beskriver, men hvis det fungerer for dig og med tanke på din træning også, så hellere gå med det, der virker. Du kan dog fint eksperimentere med at nedsætte mængden lidt men jeg ville ikke gøre det pga. frygten for glukoneogenese.

   Glukoneogenese (omdannelsen af protein til glukose) sker efter behov, ikke efter tilgængelighed. Dvs. at hvis din krop mangler glukose til at forsyne fx hjernen med de små mængder, den fortsat har brug for, omdannes protein til glukose. Men det sker ikke ‘bare fordi det er der’.

   Svar
 48. Hej Jane
  Jeg har en autoimmun sygdom og har med hjælp af din bog, spist alle symptomer væk, så rigtig mange tusinde tak for det ! :) Jeg er pt. igang med æggefaste, da jeg har spist som andre over en periode og skal tilbage til keto.
  Efter at have fået lidt styr på keto i forbindelse med symptomer, fokuserer jeg nu på vægttab, derfor måler jeg om jeg er i ketose eller ej. Jeg har målt i løbet af æggefasten at være i ketose, men det svinger meget mellem begyenende og lige over i optimal ketose, er det normalt? Kan jeg gøre noget for at blive i optimal ketose ?

  Jeg måler ketoseniveau i blodet.

  Vh Nathaly

  Svar
  • Jeg ved næsten ikke, hvordan jeg skal sige det pænest men æggefaste er så langt fra alt, hvad jeg anbefaler. Og med en autoimmun sygdom er æggefaste måske det sidste, du vil bevæge dig ud i. Så please tag dit helbred alvorligt og lad være med at udsætte dig selv for den slags.

   Svar
 49. Tusind tak for svar Jane
  Må prøve at finde altervativer til deodorant. Man må jo også tænke på ens medmenneskers velbefindende ?

  Svar
 50. Hej jane
  Jeg har fulgt din bog keto i 16 dage nu. Med gode resultater, vil bare lige høre om du ved om det at gå i ketose øger ens svedproduktion og gør ens svedlugt mere markant? Jeg har droppet deodorant for ca. 1.5 md siden, og har ikke haft problemer med at min sved har lugtet, men nu lige pludselig sveder jeg markant mere, samt har en mere markant svedlugt?

  Mvh Naja

  Svar
  • Jeg ved det faktisk ikke men jeg har hørt om det før. Måske øger det forbrændingen en smule. Det diskuteres stadig.

   Svar
 51. Ja det er vildt fedt. Mærker også først for alvor nu mere energi og manglende sultfornemmelse.
  Vil du mene, at man kan konkludere af den nu markant lavere ketonmåling, at det er tegn på fuld adaptering? Har jeg ikke læst eller hørt dig sige det?

  Svar
  • Nej det er umuligt at konkludere noget præcist ud fra de målinger, for vi gætter jo et langt stykke hen ad vejen, men det er bestemt en mulighed, at det skyldes keto-adaptering. Det er helt normalt, at ketonværdierne falder med tiden, da din krop bliver bedre til at forbrænde fedt direkte og derfor kun reserverer en mindre mængde ketonstoffer til hjernen (og andre glukosekrævende organer).

   Men ketonværdierne har virkelig nær nul betydning i min verden. Det, jeg er interesseret i, er den gode energi, den skarpe kognitive følelse, den nedsatte appetit etc. Er disse ting en realitet, er det fuldstændig uden betydning, hvad en blodmåling viser – i min ydmyge mening :)

   Svar
 52. Får lige lyst til at dele…
  Jeg har fuldt ketokost i knap 12 uger. Været i tvivl om jeg var i ketose bla fordi jeg ikke har kunne dyrke motion uden at gå helt kold. Jeg har derfor købt en blodmåler, så har vist, at jeg var i fin ketose. Selvom jeg har tunge ben og syre i armene på selv den mindste løbetur på 3-4km. Og jeg har virkelig savnet mine gode lange løbeture og nærmest været i tvivl om jeg skulle give op og bare spise nogle hurtige kulhydrater inden løb.
  Men så… i går morges… måler jeg mit blod.. og til min skræk viser den kun 0,8 mmol, hvilket er meget lavere end det plejer (til min overraskelse for jeg har virkelig levet stramt) og jeg er bange for om jeg nu har er på vej ud af ketose.
  Til gengæld så blæser jeg, for første gang længe, derudaf på min løbetur, hvor jeg pludselig uden anstrengelser og i godt tempo løber 9 km og i dag har jeg gjort det igen. Det er så fedt…
  Jeg tænker, at nu er jeg endelig fuldt adapteret og det har taget næsten 12 uger.. (og jeg tolker at der også er derfor at min måling pludselig var faldet!?)

  Svar
  • Hvor fedt at høre, Anne! Og ja, de tunge ben er et af de symptomer der faktisk godt kan hænge ved lidt længe men pludselig er man flyvende. Det er så fedt.

   Husk salt før træning, hvis du ikke allerede tager det. Kæmpe game changer!

   Svar
 53. Hej igen,
  Jeg skal forstå det her.
  Jeg har lige købt “Ketostix”
  Værdien går fra 0,5 mmol/L til >16
  Jeg har målt at jeg ligger på ca. 8
  Hvor er jeg så idag?
  Er ikke sikker på at jeg tolker det rigtigt, er jeg i ketose?

  Svar
  • På urinstix er det eneste, du skal kigge på farven. Lilla = ketose. Men de er super upræcise. Jeg anbefaler derfor hellere blodmåling, hvis man er interesseret i det men det er en dyr fornøjelse og jeg synes, det er vigtigt at gøre sig klart, hvad det er, man forventer at få ud af det.

   Har du KETO-bogen? den gennemgår jo alt du har brug for at vide.

   Svar
   • Så når jeg er i ketose, er jeg på rette kurs?
    Kan også ses på vægten.
    2.4 kg siden weekenden.
    Glæder mig over de mange lækre retter i din bog.

    Svar
    • Du skal mere se ketose som en konsekvens af det lave kulhydratindtag. Ikke som målet med det. Men ja, udskiller du ketonstoffer i urinen kan du konkludere at din krop forbrænder fedt. Herefter skal den så lære at bruge fedt effektivt som energi men det skal nok komme.

     Svar
   • Ja, læser lidt af gangen. Har svært ved at få det sat fast i knolden da jeg efter stress periode ikke husker så godt.

    Svar
 54. Hej Jane
  Tak for en virkelig saglig/faglig blog! :-)

  Har lige 2 spg. jeg håber du kan hjælpe med.
  Der står et sted at det tager kroppen mellem 2-7 dage at komme i ketose og et andet sted mellem 2-6 uger. Hvilken passer og måske jeg har læst forkert ?

  Og hvis man ER i ketose og fx. er ude at spise en middag med både brød, vin og dessert. Hvor lang tid vil det så ca. tage kroppen at omme tilbage igen i ketose ?

  Mange hilsner fra Didde :-)

  Svar
  • Nej begge dele er rigtigt :)
   Det tager et par dage at komme i ketose men det tager flere uger at vænne kroppen til fedtforbrændingen så den effektivt bruger fedt som brændstof. Det er derfor jeg anbefaler at man tager mindst 4 sammenhængende uger med kulhydratrestriktion og uden afvigelser.

   Hvor længe det herefter tager at komme tilbage til fedtforbrænding afhænger af mængden af kulhydrater, man har spist og hvor metabolisk fleksibel eller sund man er.

   Skal man spise mange kulhydrater og drikke meget alkohol en dag, anbefaler jeg at man trapper langsomt op. Det kan blive meget ubehageligt (og potentielt farligt at gå fra ultra low til ultra high)

   Svar
 55. Hej Jane.

  Jeg har lige et spørgsmål som jeg håber at du kan svare på. Kan man begynde på lchf når man fuldammer? Min søn er 5,5 mdr og bliver stadig fuldammet, men jeg er så ked af min vægt. Jeg ønsker selvfølgelig stadig at kunne amme min søn.

  Mvh
  Winnie

  Svar
  • Hej Winnie

   Jeg anbefaler rigtig meget at man venter. Ikke nødvendigvis pga. ketose eller maden men mere pga. den stress, kroppen kan opleve i overgangsfasen samt ‘risikoen’ for vægttab’. Vægttab frigiver toksiner fra fedtet og det aflæses i modersmælken. Jeg synes, det er bedst at vente og så give det en fuld skalle med vægttabet, når du har din krop for dig selv igen.

   Svar
 56. Hvad skete der lige her? Mine ketomålinger har ligget meget stabilt på 1,6 mmol over en 1 måneders periode. Godt nok ikke mere end 0,5 kilos vægttab pr. uge, men lidt er jo bedre end ingenting. Men her til eftermiddag var mine værdier steget til 4,3 mmol (fra i søndags til i dag torsdag). Hvad går galt? Jeg spiser æg, ost, kød, grøntsager, smør, olie, avocadoer og holder mig væk fra alt med kulhydrater mere end 5 g. pr. 100 gr. Det eneste nye tiltage har været at lave fatbombs til brug ved afdelingsmøder etc., hvor kollegerne får kage.

  Svar
  • Fedt, især kokosolie, skyder ketonværdierne i vejret. Så det, målingen fortæller dig er, at du lige har spist noget fedtholdigt. Jeg anbefaler af samme grund kun at måle fastende om morgenen, da niveauerne da vil være lavest og derfor vil give bedst sammenligningsgrundlag.

   Svar
 57. Hej Jane.
  Jeg kan ikke rigtig forblive i ketose i løbet af dagen. Det er ikke et mål for mig, men jeg forstår det ikke, og jeg er nysgerrig. Min kost er striks LCHF. Min fordeling er ca 7% kh (maks 30g), 18% protein (maks 1,5g pr/kg kropsvægt) og 76% fedt
  Jeg har spist lchf i næsten 1 år. Jeg spiser udelukkende grønt, kød/æg og god fedt. Inden for de sidste måneder har jeg nærmest ikke haft dage med mere end 50g kh. Enkelte gange, men ellers ligger jeg på 20-30g. Jeg spiser ikke nødder, bær, vin, chokolade osv., da det tricker sukkervraving en masse.
  Mit spørgsmål går på den udeblivende ketose. Eller, jeg måler svage ketonstoffer (0,5-0,8) men slet Ikke hver dag, og mest i forbindelse med naturlig faste. Efter mad måler jeg færre ketonstoffer. Altså er jeg ofte på 0,2 inden jeg går i seng. Det svinger helt vildt, intet system, og oftest er jeg under 0,5.
  Er det ikke underligt? Jeg har ikke rigtig noget fedt at tabe (lav men normal bmi. Kan det være årsagen?), og det ikke hensigten med livsstilen, den gør mig bare virkelig virkelig godt. Men jeg nørder det ret meget af interesse, og vil gerne blive klogere på hvorfor jeg ikke forbliver i ketose og hvorfor jeg sjældent måler ketonstoffer om aftenen? Og. Kan det være hårdt arbejde for leveren at spise lchf, fordi leveren skal producere ketonstoffer?

  Mvh S

  Svar
  • Nej, jeg tror ikke, det er så mærkeligt, jeg tror snarere, det er et godt tegn. At have høje værdier af ketonstoffer i blodet giver ingen fordel. Faktisk kan man argumentere for det modsatte: hvorfor vil du have en høj mængde energi i blodet? Det, du gerne vil have, er en tilstrækkelig mængde. Lidt som med blodsukker. Højt blodsukker (= høj mængde glukoseenergi i blodet) er jo heller ikke godt.

   I takt med at kroppen keto-adapterer, sker der to ting. Dels tilpasser kroppen sin produktion af ketonstoffer, så den ikke behøver producere i overflod og dels begynder muskler at anvende dele af fedtet som energi direkte og uden at det skal laves til ketonstoffer først. Det er to gode og vigtige ting.

   Så jeg tror egentlig, at alt er lige som det skal være og at den milde grad af målbar ketose faktisk er normalen.

   Svar
   • Hej Jane.
    Tak for hurtigt svar. Det er jo bare dejligt:) Jeg har vældig meget muskelmasse, kan det så have noget at sige i forhold til mængden af målbare ketonstoffer? Og hvorfor har jeg ikke ketonstoffer hele tiden? Eller. Hvorfor ikke så mange om aftenen, når koncentrationen burde være højest der?
    Skønt at det er, som det skal være. Det er bare vildt at læse om folk, hvis ketonværdier ligger på 2 og derover. Men måske min krop bare har vænnet sig til ketosen og dermed producerer mindre:)

    Svar
    • Det er et samspil af så utroligt mange forskellige faktorer foruden kost, så jeg tror ikke, vi kan sige det. Hormoner, som vi ikke kan se, spiller ind, træning spiller ind osv.

     Jeg tænker også at det, at du med normal vægt og høj muskelmasse er meget insulinfølsom og derved har høj grad af metabolisk fleksibilitet. Det betyder at du nemt veksler mellem at forbrænde glukose og fedt og det er, i mine øjne, det, der bør være målet med hele keto-kosten.

     Folk med meget høje ketonværdier har ofte de værdier, fordi de enten er nye til Keto eller fordi de booster deres ketonværdier ved at spise ekstra fedt – ofte på bekostning af protein (hvilket er så skørt, at jeg næsten ikke har ord for det). :)

     Svar
 58. Hej Camilla
  Det mest afgørende er at man giver kroppen en chance for at tilpasse sig fedtforbrændingen. Det gør man ved i en periode på 4-6 uger at spise meget få kulhydrater uden afvigelser med carbs eller alkohol.

  Når først kroppen har lavet det skifte går mange ting nemmere og mange vil kunne drikke et glas vin uden det betyder noget eller have de sjældnere afvigelser hvor man fx drikker meget alkohol men vender tilbage til sin grundkost næste dag.

  Træning føles tungt, indtil kroppen har tilpasset sig fedtforbrændingen. Derefter går det fint – og ofte endda bedre. Nok væske og især SALT er dog afgørende.

  Jeg har samlet lidt links du måske vil have glæde af at kigge på her:

  https://www.madbanditten.dk/2016/03/05/lchf-ketose-og-cheat-days/
  https://www.madbanditten.dk/2018/02/18/lchf-begynderfejl-7/
  https://www.madbanditten.dk/2018/02/19/lchf-begynderfejl-8/

  God læselyst :)

  Svar
 59. Hej Jane. Jeg har netop modtaget #strikslchf, og har læst,materialet, hørt videoen og set de fine opskrifter.. jeg er klar til at følge kostplanen…. men jeg kan ikke lide avocado,..på ingen måde. Hvad kan jeg erstatte det med, da det jo er ret fedthilding og med i mange opskrifter

  Svar
  • Den kan du enten bare udelade helt eller erstatte med noget andet fedtholdigt som ekstra smør, kokosolie mayo etc. Hvis det er nemmere, kan du bare øge lidt generelt, fx spise en lidt større portion kød, æg etc. Det kommer sig virkelig ikke så nøje :)

   Svar
 60. Hej. Jeg har været på LCHF i 3 uger nu og jeg målte i torsdags at jeg er i moderat keto (4), men vægten står stille og har gjort det i over en uge. Jeg har tabt mig 3,7 kilo på de 3 uger men fra den ene dag til den anden kom der et kilo på. Hvad gør jeg evt forkert??

  Svar
  • Formentlig ingenting. I starten foregår der meget væskemanipulation, og det betyder, at du kan opleve et stort vægttab en uge, og at vægten stiger igen. Det har ingenting at gøre med dit fedttab, men hvis badevægten er eneste instrument til måling af succes, kan man nemt blive urolig.

   Stiger vægten kategorisk uge for uge, kan der være tale om at der er behov for en justering. Her vil det ofte handle om at man skal skrue ned for kalorierne (og måske også yderligere for kulhydraterne). At være i ketose og at opnå fedttab er to vidt forskellige ting, og sidstnævnte kræver et kalorieunderskud uagtet førstnævnte.

   Svar
 61. Hej Jane

  Først og fremmest mange tak for al den skønne viden du deler ud af. Jeg er stor fan. Jeg er for 5 uger siden startet på striks og synes det går rigtig godt. Jeg er blevet 8,5 kg lettere og synes det er vildt at det er så nemt.
  Dog har jeg et spørgsmål som jeg ikke rigtig synes jeg kan finde svar på nogen steder, hverken her på din side eller via google, men måske fordi andre ikke har prøvet det. Jeg har PCO og har via kosten her droppet mit medincin fordi jeg nu har stabilt blodsukker og det er skønt at slippe for alle de gener som følger med den type medicin. Men kan du svare mig på om denne livsstil kan ændre på en cyklus? Jeg har nemlig oplevet det og tænker umiddelbart det hænger sammen med LCHF, fordi jeg har aldrig haft problemer før.

  Mvh. Heidi

  Svar
  • Shit hvor er du vild! Megaflot resultat.

   Og stort JA til ændring i cyklus. Dog oftest i form af en normalisering hos fx PCO-piger, der ofte har meget lange cykli, og som pludselig opnår regelmæssig ægløsning og menstruation. Var det det, du tænkte på?

   Ind imellem ser jeg også at menstruationen helt udebliver, men det plejer at hænge sammen med for lavt kalorieindtag.

   Svar
   • Hej Jane

    Tak for det og tak for dit svar.
    Jeg kan kun sige at jeg er ked af jeg ikke kendte til dig og hele konceptet noget før for så var jeg uden tvivl startet med det samme. Jeg må få alle de ting jeg elsker, især fed ost, så jeg synes slet ikke det er et kompromis på nogen måde. Jov jeg kan godt savne en dansk kartoffel og jordbær, men nu hvor jeg ser hvilken effiktiv effekt det har på min krop så må jeg se til næste sommer om vægten tillader en skål jordbær.

    Er glad for at høre at det så nok ikke er mig den er gal med. Jeg har nemlig nu oplevet blødning midt i en pakke p-piller 2 gange og blev da lige umiddelbart lidt bekymret for det havde jeg aldrig oplevet før.

    Men når jeg tænker på hvad min krop lige nu gennemgår så vil det da også være underligt hvis den slet reagerede det mindste, udover de tunge ben, dårlig smag i munden osv. De ting kunne jeg jo også læse mig til så de skræmte mig ikke.

    Men lidt blødning skal nu ikke holde mig tilbage for at få et sundere liv. Jeg er gået all in og elsker at leve striks for jeg har fået så meget energi og min krop er bare i bund og grund rigtig glad. Der er stadig mange kg der skal af, men motivationen er i top.

    Glæder mig til flere fantastisk bøger i fremtiden.

    Tak.

    Mvh. Heidi

    Svar
 62. Hej Anja.

  Jeg har også købt den samme måler. Jeg faster hver anden dag, Det har jeg gjort i 4 uger nu, og jeg har desværre ikke oplevet at være i ketose endnu.
  Når det så er sagt så er min vægt på vej ned af, og det er det vigtigste for mig.

  Med venlig hilsen
  Jonas

  Svar
 63. Hej Jane.

  1000 tak for en god blog!

  Jeg har læst flere af dine bøger, og er nu igang med at eksperimenterer med ketose.
  Jeg har købt den blodsukkermåler du henviser til her og de stiks der hedder “teststrimler for ß-keton i blod”.. De er lilla :) – Men er det overhovedet de rigtige? ?
  Den viser 2.3 og jeg er på 10. Dagen :)

  De bedste hilsner
  Anja

  Svar
  • Ja det lyder helt rigtigt. Men mål fastende om morgenen. Så undgår du at det, du har spist påvirker resultatet :)

   Svar
 64. Hej.

  Hvad gør jeg galt?

  Jeg har nu i 4 dage fastet hver anden dag, men når jeg måler mit indhold af keton stoffer i blodet siger min måler 0,2-0,3 mmol/L??
  Jeg bruger 1 dags kuren af Anders Nedergaard.

  Med venlig hilsen
  Den frustreret. ?

  Svar
  • Hej Jonas
   Jeg kender ikke lige detaljerne i den fastekur, du nævner, men næsten uanset er svaret, at du spiser for mange kulhydrater. Min erfaring er, at hvis kulhydratindtaget sænkes til max 20-30 g pr. dag, vil de fleste være i ketose indenfor de første 7-10 dage (og mange endnu tidligere end det).

   Svar
 65. Synes at det er ret svært at begrænse mit indtag af protein, når man får en del af sit fedt fra kød mv. (som ofte også indeholder protein). Du anbefaler 0,5-1,0 g protein pr kg kropsvægt. Har dog lige købt din kickstart striks LCHF e-bog og hér får man omkring 90 g protein. Er det okay ift ketose eller hvordan hænger de to ting sammen?

  Svar
  • Jeg håber sørme ikke at jeg har anbefalet 0,5-1 g protein pr. kilo kropsvægt. Jeg anbefaler 1-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt.

   Der er ingen grund til at spare på protein medmindre man bruger ketogen kost terapeutisk til behandling af fx epilepsi. Ift. vægttab vil du gerne have protein, da det hjælper dig til at bevare muskelmasse under vægttabet.

   Det vigtigste ift. ketose er, at du spiser få kulhydrater. Det er rigtigt at kæmpemængder protein kan give lavere ketonværdier men det har ingen indflydelse på vægttabet.

   Så yes, spis gerne protein ;)

   Svar
   • Det fremgår af “teori”-afsnittet under e-bogen “Stricks LCHF”, at proteinindtaget skal holdes moderat, hvilket er 0,5-1,0 g protein pr. kilo kropsvægt (s. 10).

    Men super ift. at jeg ikke skal bekymre mig om mængden af protein. Syntes også, at det var meget svært (næsten umuligt) at holde det nede på 50-75 g. =)

    Svar
    • Goodness, det skal da rettes. Jeg plejer at sige min. 1 g protein pr kilo krops vægt. Det passer bedre.

     Svar
 66. Hej Jane,

  Jeg er nysgerrig, ved du hvorfor menneskekroppen kan skifte imellem kulhydratsforbrænding og fedtforbrænding? Kan alle pattedyr det? Jeg kan simpelthen ikke gennemskue den evolutionære funktion?

  BH Sarah

  Svar
  • Wow godt og stort spørgsmål.
   I min forståelse er det ikke alle pattedyr, der kan udnytte ketonstoffer (altså biproduktet fra fedtforbrændingen ved meget lavt kulhydrat (eller kalorie-)indtag), som mennesket kan.

   Ketose er i evolutionær kontekst glukosebesparende. Det har betydet, at mennesket har kunne gennemleve perioder med sult uden at kroppen kannibaliserede på muskelvæv for at danne glukose nok til hjernen. Hjernen elsker ketonstoffer og kan lade dem overtage størstedelen af energiforsyningen fra glukose. At bevare muskelmasse, organer og kognitiv funktion i tider hvor føden var knap har givet mennesket en stor fordel, tænker jeg (uden at vide ret meget om andre pattedyr).

   Det er mit bedste bud :)

   Svar
 67. Hej,
  Jeg har i ca. 2 uger kørt med LCHF kostplan med ca. 70% energiindtag fra fedt og ca. 5% fra kulhydrat. Jeg er dog usikker på om min krop er i ketosetilstand. Hvis den ikke er og ikke bruger fedt som brændstof, lagrer kroppen så alt det ekstra fedt jeg indtager i kroppens fedtdepoter eller hvordan? Jeg vil jo gerne af med fedtet og ikke ophobe det yderligere. Håber du kan svare på det.

  Svar
  • Hej Ali
   Det er lidt svært at regne i procenter, når man er i kalorieunderskud, da det risikerer at give et skævt billede. Jeg anbefaler altid at regne i gram. Jeg ville her sigte efter 20-30 g kulhydrat (helst fra grøntsager), 1-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt og fedt for resten af dine kalorier. For at sikre at kroppen tager fedt fra din krops egne lagre, skal du være i kalorieunderskud, så du skal justere fedtmængden efter det. Spiser du ekstra kalorier fra fedt, altså udover dit kalorieforbrug, vil det fedt lagre sig som fedt.

   Spiser du så få kalorier, som de 20-30 g pr. dag, er du i ketose. Og du kan i øvrigt sagtens forbrænde fedt uden at være i ketose også.

   God vind med det!

   Svar
 68. Hej

  Jeg hae forsøgt mig frem i et måneds tid og både spist almindeligt men langsomt erstattet brød og pasta med noget andet. I dag har jeg så forsøgt at skrive ned hvad jeg spiste og kom frem til at jeg fik 2.000 kcal fordelt over
  47,5 g kulhydrater
  115 g protein
  144 g fedt.

  Jeg forstår dine tidligere svar til folk her på tråden som at 65-80% af det samlede kcal indtag bør være fedt. Jeg kan kke helt gennemskue om jeg så regner det så simpelt ud som at sige summen af fedt+protein+kulhydrater = 306. Og så sige 144/360 = 0,47 altså har min kost bestået af 47% fedt? Er det sådan man regner det ud?
  Mit protein indtag ligger godt inde i intervallet for de 1-1,5 g pr kg kropsvægt.

  Tak for god inspiration.

  Svar
  • Hej Susanne

   Dit proteinindtag ser fint ud men kulhydrat og fedt ligger lidt højt, hvis målet er vægttab. Hvis målet er vægtvedligehold, ser det super fint ud.

   Procenterne kan vi ikke så godt bruge i kalorieunderskud. Her vil jeg gå efter 20-30 g kulhydrat, omkring de 100 g protein og fedt, til du er mæt. Det er her fedtmængden, der især diktere dit daglige kalorieindtag og derved også dit eventuelle underskud. Håber, det giver mening :)

   Svar
 69. Hej Jane

  Jeg har været på Striks LCHF i en 5 dage, med faste dag igår!
  Jeg har her til morgen taget en Ketose stick test, og jeg ligger på den “mørke lyserøde” altså den 3 mest mørke.

  Jeg har svært ved lige at lure om jeg er i ketose, om jeg ikke er i ketose og er det ok, om jeg gør noget forkert via min kost?

  jeg købte i søndags din Striks LCHF guide og har spist efter den siden mandag morgen, inkl. fastedag i går torsdag.

  kan du hjælpe?

  Svar
  • Hej Jonas

   Hvis du spiser få kulhydrater, dvs. fx max 25 g om dagen, så er du i ketose (eller kommer det indenfor de første 2-10 dage). Punktum.
   Urinsticks er meget upræcise. Dels måler de overskudsketonstoffer (dvs. ketonstoffer som din krop skiller sig af med og altså ikke benytter til energi) og dels påvirkes din måling af hvor hydreret, du er. Så de kan i bedste fald give en indikation på om du er på rette vej, i værste fald kan de fortælle, at du er dehydreret. Jeg plejer at sige lilla = ketose og prøver at undgå at gradbøje lilla, da det ikke rigtigt siger noget om noget :)

   Så enten ville jeg stole på, at du bare er i ketose pr. definition pga. det lave kulhydratindtag og faste, som er super i den forbindelse, eller blive seriøs med målingen og købe en blodmåler. Det er den eneste måde, du kan få en måling, du tilnærmelsesvist vil kunne bruge til noget. Desværre er det en dyr hobby, og med tanke på at det ikke betyder noget for slutresultatet (fx vægttab) ville jeg nok heller bruge pengene på et par gode bøffer :)

   Svar
 70. Hej Jane,
  jeg har lige bestilt din praktisk guide men har vist betalt fuld pris, men kunne se at du pt har det på tilbud til 199kr?

  Kh Zenia

  Svar
 71. Hej Jane
  Ang Ketose, som handler meget om vægtnedsætning. Hvad nu når jeg ikke skal tabe mig men kun skal have styr på mit blodsukker og derfor vælger denne diæt/livsstil. Kan det lade sig gøre uden at tabe sig ?

  Svar
  • Kæmpestort JA! Jeg har spist LCHF som normalvægtig i 7 år!

   For ikke at gå ned i vægt, skal du have tilstrækkeligt med kalorier. Dem kan du hente i at øge fedtindtaget eller ved at øge kulhydratindtaget en smule og fx spise rodfrugter, flere nødder/kerner og evt. lidt frugt.

   Svar
 72. Hej Jane
  Jeg har et spørgsmål omkring ketose og hvordan man kan vide om kroppen er i fedtforbrændende tilstand eller om den er sukkerdrevet (hænger de to ting sammen??).
  Jeg har spist LCHF siden februar sidste år og tog din kick-start i maj sidste år . Alt sammen er gået super godt og jeg har tabt mig 13kg som det fra sommer og til nu er lykkedes mig at holde (for første gang nogensinde). De sidste 2-3 måneder har jeg ikke være ligeså dygtig til at holde mig fra kulhydraterne – særligt sukkeret. Den daglige kost kører stadig nogenlunde fint med lavt indhold af kulhydrat. Nu har jeg så besluttet mig for at køre striks LCHF igen for at tage et nyk mere på vægten og jeg er i tvivl hvorvidt min krop stadig er i fedtforbrændende tilstand eller om den er tippet tilbage pga det sukker/kulhydrater jeg har indtaget over de sidste par måneder.
  Er der en måde kan kan teste om man er fedtforbrændende – f.eks. måle indholdet af ketoner i blodet eller hænger det ikke nødvendigvis sammen.
  Jeg håber jo på at jeg ikke skal starte helt forfra i forhold til manglende energi mm…..
  Mvh Camilla

  Svar
  • Seje dig, Camilla!

   Det er svært at svare helt præcist på men mit gæt er at din krop stadigt overvejende er fedtforbrændende. Ligesom det tager tid at opregulere hormoner og enzymer til effektivt fedtforbrænding (som vi gør på Kickstart), ligeså tager det også tid at nedregulere hele balladen igen.

   Når jeg går fra min “almindelige Low carb-ish kost” til den strikse model som her, oplever jeg ikke nævneværdigt overgangsbesvær. Men jeg mærker en anelse som fx øget træthed de første dage og ellers kun at min træningsformået den første uge var lidt mindre.

   Du kan sagtens måle for ketonstoffer i blodet. Det kan måske fortælle dig lidt om hvor du er. Men det kan også snyde, for du kan fint forbrænde fedt uden at være i ketose.

   Så hop du bare tilbage på striks og husk at vær varsom med at få nok væske og nok salt. Jeg gik all in på salt og tog 0,5-1 tsk to gange dagligt. Det gjorde virkelig en forskel, føler jeg.

   Svar
 73. Hej Jane. Jeg har investeret i din “Striks LCHF – en praktisk guide”, Og snupper 2 uger fra på mandag. Har du overvejet at lave en indkøbsseddel til madplanerne som følger med guiden?
  Det ville gøre det nemmere for sådan en som mig der har en lidt “ocd/asperger” personlighed.

  Tak for dig ?

  Anne Agerbo

  Svar
  • Ja, det har jeg overvejet, og det har jeg besluttet ikke medfølger i guiden her. Der er indkøbslister til alle ugerne i mit Kickstartforløb men altså ikke her :)

   Svar
 74. Hejsa.

  har brugt din blog utrolig meget. har fulgt striks ketose diæt i knap 1 mdr nu :) Men jeg har en del spørgsmål. tabte hele 8 kilo på de første 14 dage uden at komme i ketose og kom jeg i ketrose blev jeg der aldrig mere end et par timer. tog så 4 på igen. jeg har haft svært ved at blive i ketose men har erfaret at jeg kan ryge i ketose og ud og ind igen på samme dag. det har endeligt nu lykkedes mig at holde ketosen i et døgn. men her er så mit næste problem. for mit ketose niveau er på 8 mmol/L. bør man bekymre sig?

  tak for en fantastisk side. :)

  Svar
  • Det er helt normalt at ryge ind og ud af ketose. Og det er også normalt at svinge i vægt. I starten taber man utroligt meget væske og en del af det væsketab normaliserer sig lidt.
   Når du siger 8 mmol/L får det mig til at tro, at du tester med urinsticks og ikke med blodmåler. Er det korrekt? Hvis det er blodmåling er 8 mmol/L ret højt…

   Svar
 75. Hej. Jeg har lavet en kostplan med en energisammensætning på 5 % kulhydrat, 15 % protein og 80 % ketose, fordi du har skrevet, at det for nogle er nødvendigt med så stort et fedtindtag, for at komme i ketosetilstanden. Med denne kost indtager jeg 36 g protein om dagen, og jeg vejer knapt 58 kg. Mit spørgsmål er: Får jeg for lidt protein? Hvis ja, hvad er konsekvensen af dette?

  Svar
  • Ja det synes jeg bestemt er for lidt protein. Konsekvensen af det kan være, at du mister muskelmasse (og får svært ved at blive mæt).
   Netop dette er udfordringen med procenterne. Du har sat kalorierne lavt, lyder det til.
   I stedet ville jeg anbefale at sige 20-30 g kulhydrat, 1 g protein pr. kilo kropsvægt og fedt for resten af dine kalorier. Det tror jeg, du vil få bedre resultat med :)

   Svar
   • Hov, der skulle selvfølgelig stå fedt og ikke ketose ? Men tusind tak for svar! Jeg har ændret lidt i diæten og ender med et proteinidtag på 50 g indtil videre. :-)

    Svar
 76. Hej Jane:)

  Først og fremmest, tak for dig! Nyder at kunne bruge din viden og passion for LCHF i hverdagen!:)

  Har dog et spørgsmål – spiser du KUN når du er sulten? Jeg har f.eks. indtaget et måltid tidligere på dagen omkring kl 10 og føler måske sult omkring kl. 18 igen – er det ok eller tænker du, at det er bedst at indtage hele tre måltider, selv om man ikke nødvendigvis er sulten?

  Vh Tanja

  Svar
 77. Vil høre om der kan være noget problem at følge LCHF principperne når man har diabetes 1, som jeg har?

  Svar
  • Åh jeg er ikke helt den rette til at svare på det, da jeg ikke er læge og derfor ikke kan, vil eller må rådgive ved sygdom.

   Jeg vil dog sige, at jeg igennem årene har hørt fra mange type 1 diabetikere, der har glæde af LCHF ift. bedre blodsukkerkontrol og mindre medicinforbrug men da det er en kompleks sygdom er der sikkert en masse forbehold at tage og jeg har ikke indblik i, hvordan de præcist har grebet det an.

   Jeg har skrevet lidt om det her (med børnevinkel). Måske er der nogle af kommentarerne i indlægget, du kan bruge: https://www.madbanditten.dk/2016/11/26/konrad-paa-12-har-type-1-diabetes-og-spiser-striks-lchf/

   Svar
 78. Hej Jane

  Jeg har et spørgsmål vedr. blodsukkermåling. Jeg har netop målt det nu til morgen (fastende) og det ligger på 4,7
  Jeg var så utålmodig i går da jeg lånte måleapperatet at jeg lige måtte ta’ en prøve-måling, den sagde 4,6 to timer efter frokost. Og lige en ekstra inden sengetid ovenpå et stykke ost, den sagde 6,2 – jeg synes det er vældig højt.

  Jeg tænker at jeg skal have rettet noget til i kosten, for at komme under 3??
  (Muligvis mit samlede kalorie indtag?)

  Lidt info:

  Kvinde, 41 år, 160 cm, startvægt 63 kg (nu 61 kg)

  Jeg er på 5. dagen på striks LCHF og anvender madlog. Jeg holder mig på max 20 g kulhydrat, ml. 60-80 g protein, og ml. 66-74%E fedt – Jeg er igang med at tilføje mere fedt og forsøger ihærdig at holde proteinmængden nede.

  Inden jeg begyndte på Striks og madlog, havde jeg 10 dage hvor jeg blot brugte dine opskrifter, fik bugt med min indlærte fedtforskrækkelse og gennemtrawlede din blog og dine bøger.
  Jeg spiste i forvejen hverken kage, ris, kartofler eller pasta. Kun sjældent brød og ingen sodavand eller læskedrikke.
  Derfor forventede jeg ikke det store væsketab som oftest opleves i starten.
  Mine laster var, set med LCHF-øjne, bønner/linser, for meget mørk chokolade, rosé vin og tortillachips.

  Jeg har tidligere spist alt for få calorier – low carb og low fat – og det lider min forbrænding under, jeg føler sjælden sult – og spiser derfor kun for ikke at blive fysisk utilpas. Jeg har en tvangspræget personlighedsforstyrrelse, og som du kan høre påvirker det mit forhold til min kost. Jeg griber til at sulte mig, for at bevare kontrol.

  På de 5 dage på madlog, har jeg arbejdet mig fra et dagligt kalorieindtag på lige under 1200, til nu at få næsten 1500 – Jeg ønsker forsat at være i kalorieunderskud, da jeg har nogle centimeter for meget rundt om hofte og lår.
  Jeg er fitnessinstruktør og har tidligere trænet hård styrketræning, så min muskelmasse er forholdsvis høj – dog nedadgående, da jeg har fået nogle diskusprolaps og ikke længere kan træne tungt.
  Grundet smerter er mit aktivitetsniveau nu primært “stillesiddende”.

  Min egen teori er, and please correct me if i’m wrong:

  *Min krop tror der er hungersnød og holder derfor på alt hvad der kan holdes på.

  *Jeg skal have flere kalorier og mere fedt

  *For at kunne få kalorier nok, bliver jeg nødt til at spise 3 gange dagligt
  (Jeg kan ikke vente til jeg føler sult – for den følelse kommer ikke)

  *Når jeg har fået styr på kalorieindtaget og LCHF er vel implementeret i mit liv, vil jeg måske begynde at kunne mærke min krops signaler.
  ———————————————————————–

  Og så lige en lille ekstra teori – i dit nyhedsbrev skrev du om, at forbrændingen kunne være varigt nedsat efter utallige sultekure.
  Jeg er ikke i tvivl om at den er nedsat, dog er min teori, at man godt kan bringe den op igen, ved at øge sin muskelmasse.
  Jeg har i hvertfald tænkt mig at forsøge – nu skal jeg først have styr på ovenstående, inden jeg forsøger mig med træning igen.

  Det blev en lang smøre, men så er det jo godt at vi ikke er bange for smør!!

  Tak for en fantastisk blog – jeg beundre din tålmodighed;-)

  Venligst Maria

  Svar
  • Hej Maria
   Først og fremmest så lyder det til at du blander blodsukkermåling og ketonmåling sammen. Det, du har målt, er blodsukker, det, jeg skriver om her er ketonstoffer i blodet. Det er samme apparat, du måler med, men du skal bruge nogle andre strimler til blodketoner. Og det er de værdier, jeg skriver om her :)

   Men målinger eller ej, så synes jeg, det lyder til at du er på rette spor. Det lyder fint i mine ører at tage en periode på striks LCHF, dvs. med lavt kulhydratindtag (20-30 g pr dag) og godt med fedt. At ligge omkring 1500 kcal lyder også rimeligt, synes jeg. Det lyder også fint at skemalægge måltiderne med fx tre måltider om dagen, når du har de udfordringer, som du har :)

   Det er rigtigt at forbrændingen kan have lidt permanent skade, hvis man tidligere har været på mange skrappe kure, men som jeg ser det, handler det om at se fremad. Vi har alle vores bagage. Og selv med det i mente, synes jeg, dit oplæg lyder fornuftigt.

   Giv gerne lyd om hvordan det går med dig :)

   Svar
   • Tak for hurtigt svar – Jeg hader at tage fejl, men er faktisk rigtig godt tilfreds med denne misforståelse!!

    Jeg vil ikke bruge mere tid på at måle – jeg har jo god effekt og min krop trives.

    Det tyder iøvrigt på at det øgede fedtindtag også hjælper på min psoriasis, så fuld tilfredshed her!!

    Svar
    • Forresten Jane… Nu har jeg jo læst din blog på kryds og tværs de seneste uger, og stødte på snakken om LCHF-Forum, hvorfor er det væk?
     Eller er det bare mig der ikke kan finde det?

     Venligst Maria

     Svar
     • Åh ja, det lukkede jeg for nogle år siden. Måske man skulle lave det til en FB gruppe…

 79. Hej Jane.
  Jeg har den sidste halvanden måned levet efter LCHF principperne og trives rigtig godt med LCHF. Jeg spiser striks og har de sidste to uger brugt periodisk faste, jeg fødte for 4 måneder siden og har brug for at tabe mig, jeg ammer ikke og har lavt stofskifte.
  Mit problem er at jeg har fået ketose udslæt (keto rash) i forholdvis slem grad, hele brystet og ryggen er dækket af udslæt. Jeg har været ved læge to gange og henvist til hudlæge, før jeg selv fandt ud af at det var ketose udslæt. Har du erfaringer med udslæt og hvordan jeg kan komme over det? Jeg er ikke så glad for at øge mit kulhydratindtag for meget, da jeg mangler at smide nogle kilo, ca 15 kg.

  Svar
  • Åh det er ubehageligt!
   Jeg læser mange forskellige bud på, hvad det kan skyldes. Nogle af dem taler afgiftning men den er jeg ikke helt med på. Andre bud går på at huden irriteres af enten ammoiniak fra glukoneogenese (når kroppen omdanner protein til glukose) eller af det ketonstof, der hedder acetone som også kan genere huden, hvis man fx sveder, og det kommer ud af den vej.

   Hvordan man så får det væk er straks værre. Nogle hævder at C-vitamin kan hjælpe, andre at det hjælper at udelade mælkeprodukter men det er mest anekdoter, tror jeg. Og så er der muligheden at øge kulhydraterne.

   Jeg forstår godt dine forbehold men måske kan du godt øge kulhydraterne en anelse, uden at det behøver have indflydelse på vægttabet? Læg fx lidt carbs til din aftensmad. Ikke store mængder tænker jeg. Bare en anelse som fx gulerødder, rodfrugter etc.

   Eller prøv at indlægge ugentlige dage med et højere kulhydratindtag. Igen ikke noget med at fråde i sukker og junk men bare en øgning af sunde carbs til at få dig kortvarigt ud af ketose. Jeg tænker 50-100 g kulhydrat. Deromkring.

   Jeg tænker, at det er på den måde du bedst kan få det bedste af begge verdener.

   Uanset hvad så rigtig god bedring og skriv gerne til mig igen, hvis du finder en løsning. Jeg er lidt på bar bund her… :-/

   Svar
 80. Hej,
  Jeg har fundet ud af at jeg har fået det de kalder udslæt i ketose.. har du nogle råd til hvordan jeg undgår det? Mvh Linda

  Svar
  • Nej desværre ikke rigtigt. Den bedste begrundelse på årsagen til det er, at det er en bakterie eller lign. i huden, der irriteres af det ketonstof, man producerer mest af i starten og som dels kommer i kontakt med huden, når man sveder, fx i forbindelse med træning. Med tiden går kroppen over til at producere flere af det ketonstof, der hedder betahydroxybutyrat, som er det foretrukne for energi og derved forsvinder udslættet.

   Den hurtigste vej til at få det til at gå væk er at spise flere kulhydrater, så du kommer ud af ketose igen.

   Svar
 81. Hej Jane
  Jeg har nu af flere omgange forsøgt at komme i ketose. En gang lykkedes det mig, men det varede kun en enkelt dag eller to.
  Jeg følger en meget striks kost med max 20g kulhydrater om dagen og alligevel er det nærmest umuligt for mig.
  Jeg har købt blodsukkerapp. så jeg tænker jeg måler præcist nok. I tirsdags målte keto værdien 1,4. Både onsdag og torsdag havde jeg utrolig dårlig ånde og smagte af jern. Så jeg tænkte fredag morgen at jeg ville jeg da lige tjekke tallet igen, for NU måtte det da være. Men desværre nej, nu var værdien 0,4, øv øv og :-(

  Har du en idé til hvad jeg gør forkert?

  Mange hilsner
  Cindie

  Svar
  • Hej Cindie
   Det er dødsvært for mig at sige ud fra så begrænsede informationer. Målte du de 1,4 fastende om morgenen også?
   Ketonværdierne er altid lavest om morgenen og højest om aftenen eller efter vi har spist, så det er vigtigt at måle på samme tidspunkt. De symptomer, du beskriver, lyder ret meget som ketose, så måske er du helt fint på vej.
   Når der er problemer med at komme i ketose, er problemet oftest for mange kulhydrater, men det virker det til, at du har styr på. Andre gange kan det skyldes for højt proteinindtag eller for mange mælkeprodukter men det er som sagt svært for mig at sige ud fra dette.

   Svar
   • Tusind tak for svar. Det var lige præcis det jeg havde brug for at vide. Jeg spiser meget lidt mælkeprodukter og synes jeg ligger sådan ok med protein, svinger mellem 0.5-1 g pr. kropsvægt. Jeg købte din “Striks LCHF” og der var faktisk rigtig mange øjenåbnere, bl.a. det med mælkeprodukter og protein.

    Mine målinger har åbenbart været helt forkerte. Jeg har både målt om aftenen og i går da jeg målte var det morgen, så det var vist det der var galt. Jeg har netop målt igen og nu sagde værdien 1,6. Så nu kører ketosen :-D

    Mange hilsner
    Cindie

    Svar
 82. Hej Janne, Jeg har lige taget målt min blodketose med en free style neo måler. Resultatett var 4.4 mmol/L. Hvordan skal jeg fortolke det? Jeg forstår ikke helt hvad du i bloggen mener med: “over 3 mmol/L er hverken værre eller bedre end det andet”. <jeg er for en uge siden startet med at køre moderat til striks LCHF, hvor jeg faster indtil frokost hver morgen. Pt er jeg altså i faste, har kun drukket kaffe her til morgen (kl er 10) – har det indflydelse på mine tal? mvh Kathrine

  Svar
  • Min første tanke er om du ved en fejl har taget en blodsukkermålingsstrimmel i stedet for en ketonmålerstrimmel. Det kan du lige tjekke :)
   Ketonmålinger over 3 mmol/L er hverken værre eller bedre. Det er mest for at understrege at ‘jo højere jo bedre’ ikke gælder ift vægttab og ketose. Det er snarere neutralt. Mål altid fastende om morgenen, dvs inden kaffe og vær opmærksom på at kokosolie booster ketonniveauerne helt vildt hvis du tager det i kaffen :)

   Svar
 83. Hej Jane
  Jeg er lige pt igang med en stiks LCHF med henblik på at tabe mig.
  Men den dér dårlige ånde….OH DEAR LORD :-(
  Jeg har arbejdet målrettet med at opnå ketose i 2 uger, og jeg ved jeg er det, da jeg har stickset min urin. Men hvor længe skal jeg regne med der går, før den dårlige ånde holde op ? -det lugter (og smager) som om en ged har lagt sig til at dø i min mund !!

  Efter at have læst om LCHF/ketose her på din side, kan jeg godt mistænke mængden af fløde, for at være skyldneren. Men jeg ved ikke hvad jeg skal erstatte den med. Jeg bruger en skvæt fløde i min kaffe 3-4 gange om dagen. -Og med henblik på mit vægttab, er jeg ikke vild med tanken om at erstatte det med et æg, fordi jeg tænker at det vil give mig for mange proteiner over en hel dag.
  Så har du et bud på et alternativ ?

  Svar
  • Haha, åh ja!
   Ketose kan give en lidt skarp, sødlig ånde i starten. Hvor længe der går før den er væk, tror jeg er meget individuelt. Nogle uger kan det godt tage.
   Men dødsånden skyldes tit, at man spiser for meget protein og kroppen derfor er tvunget til at forbrænde det. Et biprodukt af proteinforbrænding er ammoniak og det stinker mildt sagt.
   Nogle oplever også at ånden er værre med mælkeprodukter men om det har noget på sig, ved jeg ikke.
   Disse sugetabletter kan være gode at have i backup: https://www.med24.dk/kosttilskud/diverse/hali-z-50-sugetabl-/product_info.php/cPath/91_194/products_id/1430
   Og kaffen kan du drikke sort. Lyder det helt utænkeligt, kan du overveje hvorfor du egentlig drikker kaffen! ;-)

   Svar
   • tusinde tak for svar – og ja, nogle gange er løsningen så simpel, at man overser den ;-) Jeg har hele min kaffe-karierer, været the Queen of Latte, så det var næsten mere grænseoverskridende af tage den sip af den kuldsorte kaffe, end da jeg første gang skulle teste æg-latten.
    …men tænk engang, jeg er sørme blevet voksen uden jeg har opdaget det, for det var da ikke så slemt endda ;-)
    problem solved ! :-D

    Svar
    • Haha, jeg ved præcist hvad du mener! Jeg oplever fx at nogle opdager at det er mælkeproduktet, de craver og ikke kaffen og at kaffen mister sin tiltrækningskraft uden mælk. Tankevækkende egentlig…

     Svar
 84. Hej Jane.
  Kan man leve på denne måde, samtidig med at man dyrker meget hård interval løb. Tænker at det er problematisk at fedt forbrændes meget langsomt i forhold til kulhydrater. Ved at et fedtmolekyle kan omdannes til mere ATP, end et sukkermolekyle, men kulhydrat frigiver jo ATP 16 gange hurtigere. Er derfor bange for om det vil gå ud over min træning. Har du erfaring med træning når du er i ‘ketose’?

  Svar
  • Det er jo et rigtigt godt spørgsmål!
   Jeg vil sige først og fremmest, at de første uger, hvor kroppen omstiller sig vil træningen lide under det. Derefter spiller det meste træning fint.
   MEN… lige netop intervaltræningen er faktisk det eneste punkt, hvor jeg synes, jeg kommer lidt til kort på LCHF / i ketose. Jeg synes egentlig godt, jeg kan give den fuld skrald, imens det står på, men jeg er helt færdig bagefter. Nogle gange med svimmelhed og utilpashed og længerevarende smerter i de muskler, jeg har brugt. Et udtryk for helt tømte glykogenlagre, tænker jeg.
   Der er rigtig mange måder at komme omkring det på. Nogle spiser lidt ekstra carbs før træning for at fylde lidt i glykogenlagrene, nogle spiser carbs aftenen før til aftenmåltidet (fx ris, kartofler). Nogle gange prøver jeg med fx havregrød til morgenmad inden træning, men jeg synes ikke, at det forbedrer min træning men til gengæld gør det mig dødhamrende sulten resten af dagen, hvilket også er ufedt. Jeg prøver mig stadig lidt frem men har ikke gjort mig helt nok erfaringer endnu.

   Jeg har skrevet lidt om det her: https://www.madbanditten.dk/2016/11/06/glutenfrie-bananvafler-og-lidt-om-at-traene-paa-lchf/ hvor der også er masser af god info i kommentarfeltet

   Og der er en spændende præsentation (som du måske kender): https://www.madbanditten.dk/2016/11/24/lchf-ketose-og-traening-forelaesning/

   Håber det hjælper dig lidt videre :)

   Svar
 85. Hej Jane

  Jeg er HF-studerende og er i færd med at afslutte en fuld HF. I den forbindelse har jeg valgt at skrive en større skriftlig opgave om LCHF i Biologi på B-niveau.
  Til den opgave har jeg brug for noget god litteratur og evt. fagpersoner jeg kan spørge til råds om det vigtige (det jeg mener er vigtigt), som jeg ikke kan finde i litteraturen. Det meste af det jeg finder på bibliotekerne er kogebøger – i dem finder jeg få informationer, sporadisk fordelt på de første 1-2 sider i indledningen. Det er vigtigt i en sådan opgave, som den jeg skriver, at litteraturen er af høj faglig kvalitet, og de mennesker, hvis viden jeg benytter til min opgavebesvarelse, er nogle jeg kan forsvare og stå indenfor at have benyttet.

  Jeg overvejer at hente noget af min viden hér på din side, da jeg kan se, at du har udgivet meget på dette område, men jeg har nogle spørgsmål:

  Du er uddannet kostvejleder med speciale i Paleo og LCHF –
  Hvor har du taget din uddannelse?
  Svarer niveauet til en bachelor, eller en kandidatgrad?
  Kender du noget god litteratur jeg kan bruge til min opgave?

  Håber, at du kan hjælpe mig.
  Mvh. Anna

  Svar
  • Hej Anna
   Min uddannelse er svensk uddannelse på 80 timer og den svarer ikke til en bachelor. Jeg har en kandidatgrad i fransk og retorik og har derfor ikke været specielt begejstret for idéen om at skulle tage fem år mere på universitetet :)

   Jeg kan anbefale dig lidt litteratur. Noget af det mest grundige, jeg kender og har læst er dette:
   The Art and Science of Low Carbohydrate Living
   The Art and Science of Low Carbohydrate performance
   Keto Clarity

   Der er en dansk læge ved navn Katrine Flindt, som har klinik i Lyngby, hvorfra de vejleder bl.a. kræftpatienter og andre syge i ketogen kost (dvs. striks LCHF). Du finder hendes klinik her: http://www.iom.dk/

   Håber, det kan hjælpe dig lidt videre.

   Svar
 86. Hej
  jeg glæder mig så meget til at komme i gang. :-) jeg har en kronisk lidelse som gør at det vil være perfekt for mig at spise efter dette, men jeg har et lille problem jeg kan ikke spise så meget af gangen, så jeg bliver hurtigt sulten igen, er der noget jeg kan spise som mellem måltider? jeg får aldrig 3 æg ned, måske 1 1/2

  Svar
  • Jeg vil hellere gøre det sådan at du i stedet spiser flere små måltider. Problemet med mellemmåltider er, at næringsværdien ofte er lavere end hovedmåltiderne, fordi det bliver i snackgenren. Så i stedet for at spise tre æg til morgen, kan du spise 1,5 æg til morgen og 1,5 æg til formiddag. Osv… Eller finde en passende måltidsstruktur og planlægge mindre måltider efter det. Det tror jeg du får det bedste resultat af :)

   Svar
 87. Hej Jane,
  Jeg har brugt dine bøger i flere år og har tidligere tabt 10 kg på LCHF. På grund af sygdom og en nyreoperation sidste år røg det hele desværre på igen da mit energi-niveau var helt i kælderen bagefter. Jeg er nu fit for fight igen, og vil nu af med de ekstra kilo og vil gerne prøve ketose. Jeg har købt din nye online-bog og læst det hele – supergode kostplaner i øvrigt! – jeg vil lige høre om jeg har forstået det rigtigt. Hvis jeg gerne vil opnå ketose, så skal jeg spise moderat protein, ca. 1 g. protein pr dag pr. kilo af min vægt? Jeg vejer 65 kg og kan se i dine kostplaner at der er ca. 80-90 g pr. dag. Betyder det så bare jeg skærer lidt ned på proteinerne og øger fedt i stedet? Jeg er klar over, at kostplanen deri er til vægttab, ikke nødvendigvis vha. ketose. Men så kan jeg evt. bare justere lidt i det, så mængden af fedt øges og protein skæres lidt ned. Det er nemlig rart med lidt kostplaner når man starter op :-)

  Svar
  • Det er helt rigtigt forstået, og du kan sagtens justere, så de passer bedre til dig. De fleste, der vejer 65 kilo, har ikke brug for at tabe sig, og derfor har jeg sigtet kostplanerne efter en lidt højere startvægt.
   Det kan være, du skal skære lidt ned i protein men det er ikke sikkert, det er nødvendigt, så hvis det er nemmere, kan du også bare følge planen, som den er, og se, hvordan det går.
   I starten kan du have brug for lidt ekstra protein og siden hen måske lidt mindre. I takt med at ketosen indtræffer, nedsætter du måske antal måltider, og derved reduceres proteinindtaget af sig selv. Kan du følge mig? Min vigtigste pointe er, at det ikke kommer sig så nøje, så gør det sådan, som du oplever det som nemmest for dig :)

   Svar
   • Mange tak for svar. Jeg har nu kørt kostplanen i 2 uger og tabt mig 3,5 kg til trods for jeg også styrketræner. Jeg havde godt styr på LCHF før, men må sige at opskrifterne i online-bogen har været en øjenåbner for mig for nøj, hvor har jeg tidligere spist mange proteiner! Der er nok røget lidt for meget ost ind uden for måltiderne, set ift vægttab :-) Det har bare virket så godt at veje det hele op, indtil jeg havde styr på mængderne. Og jeg har været meget mæt og har også droppet et par måltider, da jeg slet ikke var sulten. Det var nyt at prøve for mig :-) Så selvom man i forvejen har dine bøger og har rimelig styr på LCHF, kan man stadig lære noget. Spændende læsning med ketose – jeg har her over sommeren hørt en masse amerikanske keto podcasts, men rart at læse om det i dit sprog :-)

    Svar
    • Hvor er det bare dejligt at høre, Eva. Tak for den feedback. Jeg var lidt i tvivl om produktet kun henvendte sig til ‘nye’ så det er sejt at høre at det kan bruges af alle! :)

     Svar
  • Det er lidt svært at sige. Jeg anbefaler normalt at man baserer sin kost på grøntsager, kød og fedt i den første tid. Og det behøver ikke være varmt. Det kan snildt være koldt. Når først man er i ketose, kan man måske godt spise yoghurt engang imellem. Men virkelig… det er meget individuelt, hvad man kan og ikke kan, så det er lidt svært at svare ja/nej.

   Svar
 88. Hej Jane. Beklager virkelig hvis du har svaret på noget lign før – men jeg har læst kommentarer mm rundt på din blog i flere dage og er stadig i tvivl: lchf og ketose… Jeg er med på at ketose er en tilstand hvor kroppen og hjernen holder sig kørende ud fra fedtforbrænding og det giver fint mening…. Men hvordan så med liberal lchf? Er det da en blanding af både forbrænding af kulhydrat og fedt? Kan kroppen fint klare at skifte mellem at forbrænde hvad der nu er tilrådighed?
  Jeg tænker: hvis kroppen uden problemer kan skifte mellem fedt og kulhydratforbrænding, er der så nogle problemer med at være fx virkelig liberal mht kulhydraterne (hvis man altså ikke får ondt i maven etc) som fx at spise LCHF til morgenmad og aften, men så alm rugbrødsmadder til frokost…??? jeg har været i fin ketose i ca 4 uger, men oplever at jeg er meget begrænset i det protein jeg kan spise da jeg så kortvarigt ryger ud af ketosen (vejer 60 kg og skal helst ikke over 60 g protein pr dag – men det synes jeg NEMT jeg kan komme med opskrifter her fra siden og hvad jeg nu selv kan finde på) – tænker derfor jeg vil forsøge mig med en mere liberal LCHF, men er så lidt usikker på ovenstående med forbrændingen…. Skal ikke tabe mig, og har ikke problemer med gluten el lign….vil bare gerne gøre noget godt for min krop og alt det sunde der ryger indenbords på LCHF tiltaler mig. Så bottomline….kan man godt tage nogle af principperne med fra LCHF (de mange grøntsager, en masse sundt fedt mm) og stadig spise brød dagligt uden at ødelægge fordelene ved LCHF? (Er nemlig ikke sikker på hvor (eller nærmere hvorfor!) grænsen går i forhold til kulhydratindtag….(nemt nok at se om man er i ketose eller ej, men når man ikke er i ketose og bare spiser liberal LCHF ….kan man så være så liberal man vil? Og hvis nej, hvorfor ikke? Hvis man altså antager man spiser det samme antal kalorier/døgn på de forskellige gradbøjninger af LCHF og en kost med mere kulhydrat)

  Ok håber du kan finde hoved og hale i dette… Det er bare som om jeg har læst og læst og alligevel ikke helt har fattet pointen?

  Svar
  • Hej Christel
   Jeg forstår godt hvad du mener.
   Kroppen kan fint klare at skifte forbrænding. Og du kan også sagtens forbrænde fedt uden at være i ketose. Lipolyse og ketose er to forskellige ting. Mange går galt i byen der, tror jeg.

   Ved at spise liberal LCHF, vil du enten ikke være i ketose eller være i ketose et par gange i døgnet. Men det er ikke så afgørende, og du vil fortsat forbrænde fedt det meste af døgnet (lipolyse).

   En LCHF-inspireret kost med færre kulhydrater (som hvis du fx spiser brød én gang om dagen i stedet for 4 gange om dagen) kan stadig være fin for de, som trives fint med en sådan kost. Det behøver ikke være så sort-hvidt. Hvorvidt du vil opnå de gode ting, du læser om med LCHF, ved ikke at spise LCHF eller ved at spise en meget liberal LCHF kan jeg af gode grunde ikke svare på. Personligt kan jeg trives både i den strikse ende men også med en kost med langt flere kulhydrater, fx 100 g om dagen. Dog kommer mine kulhydrater da fra fx rodfrugter, frugt, kartofler etc. og ikke fra brød og sukker.

   Min oplevelse er, at jeg i den strikse ende oplever endeløs energi (nærmest speedet) og et fravær af sult (kan “glemme at spise”), mens det ikke sker i samme grad på liberal LCHF. Til gengæld føler jeg mig friere i mine valg på liberal, hvilket jeg synes er nemmest på den lange bane.

   Da du er både sund og rask og normalvægtig synes jeg, det giver meget mere mening at fokusere på at spise en god kost bestående af gode råvarer fremfor at tænke i antal gram kulhydrater og fedt.

   Hvad angår kalorierne, så gælder det, at du går ned i vægt af kalorieunderskud og op i vægt af kalorieoverskud og det gælder uanset om du er spiser LCHF, high carb kost eller er i ketose. Måske er der noget om, at forbrændingen stiger eller i hvert fald ikke sænkes i samme grad ved vægttab på ketogen kost, men det er stadig spekulativt.

   Håber det gav bare lidt mening :)

   Svar
 89. Hej Jane

  Tak for en dejlig blog og inspirerende bøger!! De er fremme hver dag!

  Min kæreste og jeg har spist moderat LCHF i en måned og får LCHF grønsager fra årstiderne. Jeg har ikke oplevet ammoniak-fornemmelsen og er lidt i tvivl om vi har været i ketose da vores vægt er den samme med 1 kg der svinger fra uge til uge.. Siden jeg var 14 år har jeg fokuseret meget på at udgå fedt, spise mange grønsager, kød og lidt rugbrød uden på nogen måde at være undervægtig. Nu hvor jeg er begyndt at spise LCHF går det op for mig hvor lidt fedt jeg faktisk har indtaget gennem mit liv og at mine kalorier primært er kommet af en generel overspisning (og alkohol og kager i weekender).

  Jeg fokuserer nu meget på at spise gode fedtstoffer og kokosolie men synes ikke vægttabet er kommet igang: Har du en konkret diæt man kan følge på streng LCHF?
  Synes doerudover at jeg får en tung hovedpine hver gang jeg spiser kokosflager. Jeg har ellers aldrig i mit 30-årige liv haft hovedpine. Er det noget du kan genkende?

  Mvh Sofie

  Svar
  • Hej Sofie
   Jeg arbejder pt. lige netop på dette. Altså en helt håndgribelig guide til striks LCHF. Jeg satser på, den er klar til efter sommerferien, men du kan skrive dig op til mit nyhedsbrev, hvis du vil være sikker på at få besked når den er klar. Det gør du lige HER

   Jeg kender ikke lige umiddelbart til kokosflager og hovedpine, men jeg synes da, du skal lytte til kroppen og lade kokosflagerne være.
   KH. Jane

   Svar
 90. Hejsa Jane.

  Jeg har længe tænkt på at skrive til dig/jer her på bloggen. Jeg er en mand på 35 år der den 5.12.2014 valgte at gå på LCHF principperne, efter at have haft elevatorvægt i årevis efter “alt eller intet” princippet ifht. mad og bevægelse(86 til 116 kg). Grunden til at jeg valgte LCHF var at jeg egentlig konstant var udmattet og på grænsen af en depression med samtaleterapi hos terapeut og antidepressionsmidler for i flere år for at holde mig “normal”.

  Jeg har oplevet en markant ændring i alle aspekter af mit liv. Jeg startede godt ud men med små synder ifht. nellie dellies og en øl i ny og næ, hvor jeg svingede mentalt og fysisk rigtig meget. Jeg har haft det godt de måneder, hvor jeg kørte streng LCHF(uden frugter, sukkergrøntsagerne, mel, øl, chokolade, nelliedellies etc). Efter inspiration om din mail med, hvilke strategier man skulle vælge, fandt jeg ud af at jeg måtte slippe sukker total dvs. ingen dessert, hvilket også er nemt for mig, når jeg er væk fra det, begyndte streng LCHF ca. 1.3.2016( mit bud er at 90% af min lyst til sødt er væk, når jeg er ca. 3-4 uger inde i streng LCHF).

  Måden jeg lever mit liv er:

  Mit første måltid er ofte mellem kl. 10-12, da jeg sjældent er sulten før, her spiser jeg mig mæt og er mæt indtil aftensmad kl. ca. 18, hvor jeg også spiser mig mæt. Diæten gør, at jeg føler mig mæt hele dagen med 2 måltider, og jeg har ikke behov for mere.

  Hver søndag laver jeg en stor omgang WOK med alverdens gode grøntsager, 1 pakke smør, 1 fløde, en kokosmælk og evt. lidt olivenolie og 1 ostesovs(Karolines den fede – måske ikke helt LCHF). her er der 5 måltider mad, så jeg ikke kommer afsted uden mad i løbet af ugen. i weekenden har jeg lidt mere fri og ikke faste tidspunkter for mad.

  Resultatet:

  Jeg har aldrig været gladere end nu, er i gang med at trappe medicin ned, ligger fast på ca. 90 kg(dvs. ca. 26 kg vægttab), har overskud til familien og venner, har lige sluttet “vi cykler til arbejde” og på 20 dage cyklet ca. 750 km. Jeg sparer 15-20 min om morgenen, da jeg ikke spiser morgenmad. Jeg sover virkelig tungt og godt om natten, hvilket jeg ikke gjorde tidligere. Jeg oplever også, at jeg ikke rigtig bliver syg mere som tidligere og jeg bliver hurtigt rask, hvis jeg har lette symptomer på sygdom. Har ikke haft en regulær sygedag i ca. 1 år nu. Jeg har i mange år været på en betragtelig mængde antidepressiv medicin, hvilket jeg uden større gener er ved at trappe ud af:-)

  Jeg var hos læge og få taget blodprøver ved start på diæt og efter ca. 1 år på denne diæt og mine værdier på bla. kolesterol(begge værdier) er bedre end ved opstart af diæt.

  Hvis jeg kunne gå 20 år tilbage i tiden og give mig selv bare et råd, så var det at komme i gang med denne livsstil. SÅ essentielt er det for mig:-)

  Jeg håber at min historie/erfaringer kan bruges til at hjælpe andre:-) og TAK for din inspiration til en dengang desperat person:-)

  MVH.

  Claus

  Svar
  • Kære Claus

   TUSIND tak for din fine historie! Det gør mig glad helt ind i hjertekulen, når jeg hører om folk, der som dig har lykkes med at ændre kurs fuldstændigt. Hvor er det bare fantastisk!
   Og hvor er det også bare sigende for, hvor meget vi faktisk kan ændre bare ved at ændre i det, vi spiser.

   Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig. Og keep up the good work!

   KH. Jane

   Svar
 91. Hej Jane :) jeg har været i ketose i ca 2 uger nu og ligger på omkring de 3-3,8 mmol. Jeg vil rigtig gerne tabe mig men synes det er frustrerende at jeg stadig har sukkercravings og stadig den samme appetit og fokus på mad som før. Har du nogle forslag og ideer til hvad grunden kan være og hvordan jeg kommer det til livs?

  Vh Annemie

  Svar
  • Ja, det er da også virkelig irriterende.

   Mange trives bedre med lavere ketonværdier, fx omkring 1,5, så måske er der noget at hente der. For de fleste sker denne sænkning dog automatisk og de tårnhøje værdier ses mest i starten (eller ved længere faste).

   En anden mulighed er også at du ikke spiser nok mad. Ikke at spise nok mad (dvs. være i for stort et kalorieunderskud) giver sukkertrang af en anden verden. Så måske er den enkle løsning, at du bare skal spise mere?

   Og ellers vil du muligvis se, at tingene regulerer sig henad vejen. Efter to uger er din krop stadig i omstillingsfasen.

   God vind med det.

   KH. Jane

   Svar
 92. Hej Jane,

  Ved et rent tilfælde støtte jeg på dit site, og der stod LCHF overalt. Jeg havde ingen ide om, hvad det mon var, så jeg begyndte at læse…
  Og nu kan jeg slet ikke stoppe igen :D

  Jeg er pjattet med den normale kost, hvor der er alt hvad maven kan begære af smør ost og fløde, mums. Ligeledes er du fantastisk inspirerende i din måde at skrive på. Efter tør og kedelig skyr med havreklid til morgenmad, er jeg flad af grin over dine kommentarer om dette.

  Jeg synes egentlig jeg har fanget ideen okay, dog er jeg i tvivl om ketose – er det udelukkende i den tilstand man brænder fedt i stedet for kulhydrater?

  Jeg skal jo naturligvis igang med dette her!! Er dog typen, som gerne vil være forberedt, da jeg så lykkes bedre.

  Mange tak,
  Prikken

  Svar
  • Nej, du forbrænder fedt hele tiden. Uanset om du er i ketose eller ej. Ketose er et udtryk for at kroppen bruger ketonstoffer til at forsyne kroppen, herunder hjernen, med energi. Mange oplever ketose som en tilstand, hvor vægttab bliver nemmere, fordi ketonstofferne samtidig er appetitdæmpende, hvilket gør det nemmere at være i kalorieunderskud. ketose er dog ikke en forudsætning for at tabe sig. Håber, det giver mening :)

   Svar
 93. Hej – bliver kroppen bedre/hurtigere til at komme i ketose, efter et par gange med faste? Jeg faster 24 timer to gange om ugen (i 2 1/2 ugen nu) – drikker kun vand og kaffe med piskefløde. Men har ikke kunne måle keton i urinen, endnu.

  Svar
 94. Hej Jane

  Dette er et nødråb om hjælp! Jeg har spist efter LCHF principperne i et halvt års tid men mere liberalt LCHF. Det fungerer godt for mig da jeg ellers ligner en gravid når jeg spiser brød, ris, pasta, kartofler osv. Derudover har jeg også erfaret at, dengang jeg spiste kulhydrater fra stivelse, havde jeg flere cravings og mit fokus på mad var der konstant. Jeg følte mig som en narkoman og blev aldrig rigtig mæt. Så tak for dine fantastiske bøger – de har virkelig hjulpet på det psykiske og fysiske i den forstand at jeg ikke længere ligner en gravid efter måltiderne.

  Måske er det bare mig der er utålmodig, men jeg har brug for din ekspertise, for jeg er ved at miste motivationen og mit gode humør en lille smule. Jeg vil rigtig gerne tabe mig. Jeg har i det meste af min opvækst fået rigtig meget sukker og stivelse og det har sat sit præg i at jeg har fedt på maven.
  Jeg drikker omkring 2 L vand om dagen, dyrker Thai-Bo (cardio kampsport) 2 gange om ugen, jeg har ikke spist noget sukker eller stivelse i 1 uge, jeg har også holdt mig fra nødder, frugt, bær, græsk yoghurt, fløde, creme fraiche i denne ene uge også. Men der sker intet. Jeg har prøvet at fokusere på at komme i ketose, men det virker til at være lidt for svært for mig, ellers også er jeg bare for perfektionistisk omkring det.
  Derudover bliver jeg en smule forvirret, for når jeg læser her på din blog at på STRIKS LCHF kan man spise kød til måltiderne svarende til ens håndflade og dermed komme i ketose, men på nogle af dine andre indlæg eller i dine bøger, står der at for meget kød kan omdannes til glukose i leveren og dermed bremse én i at komme i ketose. Hvor meget kød skal man så spise? Skal man være vegetar i lidt tid imens man er i ketose for at opnå et optimalt vægttab? Eller hvordan?

  Min kost ser nogenlunde sådan her ud i løbet af en dag:

  Morgenmad: fx Scrambled eggs m. havarti ost og asparges
  Frokost: fx Artiskokker m. smør
  mellemmåltid: fx En lille blok primadonna ost
  Aftensmad: fx Broccoli pizza

  Jeg er ved at gå ud af mit gode skind, og kan stadig mærke at jeg er en smule fedtforskrækket. Jeg øver mig virkelig i at slippe det da jeg godt kan se det sunde i det, men samtidig får jeg også enormt oppustet mave og kvalme når jeg spiser for meget fedt.
  Så Jane, mit spørgsmål til dig er, hvad gør jeg forkert siden jeg ikke taber det fedt jeg har fået på min mave, hofter og lår?

  De bedste forårshilsner Annemie

  Svar
  • Hej Annemie
   Jeg tror ikke, der er grund til nogen panik. Den kost, du beskriver synes jeg lyder superfin.
   Må jeg spørge hvad du havde af forventninger efter én uge? Og om det er badevægten, der dikterer, om du er en succes? Jeg tænker, at badevægten ikke har en chance for at vise, om du har tabt fedt efter bare en uge. Tænk nu hvis din cyklus/fordøjelse/hvadvedjeg har gjort, at du lige har holdt på lidt væske. Så har du måske i virkeligheden tabt 300g fedt men det kamufleres i det andet, og du er parat til at give op. Ærgerligt, ikke?

   Ketose og at tilpasse kosten dertil er virkelig ude i fintuningen og ikke nødvendigt for at tabe sig. Vægttabet kommer af kalorieunderskuddet. ketose kan være et fint nok værktøj, men det er lidt omstændeligt, synes jeg, da det kræver, at man spiser ret meget fedt.

   Alligevel kan der godt være noget at hente i at fokusere på at lægge fedt til kosten i stedet for at lægge protein til. Hvis du fx lægger ost til din mad som “fedtkilde”, så er det faktisk en proteinkilde du lægger til. Læg hellere en fedtkilde (smør, olivenolie, mayo, kokosolie) til fx. Ellers bliver din kost nemt high protein i stedet for high fat. Men du kan sagtens stadig spise æg om morgenen og kød til frokost og aften – sammen med grøntsager og fedt selvfølgelig.

   Men jeg synes stadig, vi er ude i detaljerne. Allerhelst vil jeg sige det sådan her: Spis grøntsager, kød og fedt i den mængde og i den fordeling, du synes, du har det bedst med. Og lad det udgøre størstedelen af din kost. Ost, nødder, bær etc. kan sagtens indgå så længe de tre, jeg nævnte først, udgør størstedelen. Leg lidt med sammensætninger og lær, hvad der fungerer bedst for dig.
   Sigt efter at være i kalorieunderskud (men gå ikke for drastisk til værks) og væbn dig med tålmodighed. Vægttab tager tid. Men det er stadig bedre at tabe sig langsomt end det er at tabe sig hurtigt og så overspise de tabte (+ lidt ekstra) kilo på igen, fordi kroppen har været på for hård kur.

   Og læs evt. dette indlæg:https://www.madbanditten.dk/2016/03/08/naar-vaegten-gaar-op/

   Rigtig god vind!

   Svar
   • Tak for så hurtigt svar Jane. :-)
    Men ja du har ret badevægten får for meget energi – det er totalt åndssvagt og jeg tænkte nok at du også ville skrive det. For ja hvis man bare mærker efter på tøjet kan jeg jo mærke at både min bukser og endda underbukser er blevet lidt for løse.

    Grunden til at jeg gerne vil i ketose er fordi jeg har mange cravings og dem ville jeg godt til livs.

    Det med fedtkilde til kosten, fx morgenmad – ville det være “nok” at stege mine æg i smør, for ellers kan jeg ikke lige forestille mig at hverken kokosolie, olivenolie eller Mayo ville være lækkert ved siden af mine æg :-D

    Igen du har ret – tålmodighed er virkelig noget jeg skal arbejde med.

    Svar
 95. Hej :)
  Jeg har spist striks lchf i over en uge nu og i går eftermiddags da jeg målte med ketosticks, bombede den ud helt lilla.
  I morges var den mere moderat. Er der forskel på hvornår på døgnet man målet og hvad er mest optimalt?
  Tak for en fantastisk blog:)
  Mvh Helene

  Svar
  • Jeg tror, at morgenen er bedst. Generelt er ketonværdierne højere om eftermiddagen end om morgenen men om det kan måles i urin eller kun i blod, ved jeg faktisk ikke. I det hele taget er urinstixene jo vildt upræcise, og jeg ville derfor ikke gå så højt op i farvens styrke men snarere bare tolke det som ja eller nej. Med tiden vil overskudsketonerne falde, dvs. mindre udslag på urinstix. Det fører ofte til panik men er i virkeligheden et godt tegn :)

   Svar
 96. Hej :)
  Jeg er selv lige startet og har derfor søgt rundt på nettet og jeg har et spørgsmål; såfremt man ønsker at komme i ketose, skal man så undgå fed creme fraiche (38%) og piskefløde af hensyn til mælkesukker?
  Tak for en fantastisk side med virkelig god inspiration!

  Svar
  • Det er lidt individuelt faktisk og svært at svare på. Mælkeprodukter kan godt frigive insulin (også ost som er uden mælkesukker/laktose) og derfor kan det hos nogen forhindre ketose. Hos mig er det dog ikke noget problem og jeg kan sagtens spise mælkeprodukter og være i ketose samtidig. Men at begynde at spise cremefraiche eller flødeskum med ske er dog nok ikke en god idé! ;-)

   Svar
   • Tak for svar :) Ha ha nej selvfølgelig alt med måde, men alternativer til at snige ekstra fedt i kosten hvis jeg ikke skal benytte fløde og cremefraiche hele tiden? Er vild med æg-latte og synes det fungerer superfint men er der andre måder, hvor jeg kan tilføje ekstra kokosolie og æg på samme måde, hvor det ikke bliver kogt eller stegt?

    Svar
 97. Hej Jane
  Jeg har levet efter lchf principperne i halvandet år, dog kun i perioder. Hver gang jeg starter op og kører striks får jeg alle de gode fordele – energi, vægttab, mindre madfokusering. Men desværre får jeg også søvnproblemer hver eneste gang. Kan kun sove 4-5 timer i døgnet. Det er selvfølgelig hårdt, når man arbejder.

  Jeg har læst alt om overgangsbesvær, men ingen nævner søvnløshed som en mulig bivirkning? Efter 12-15 dage plejer jeg at give op og spise flere kulhydrater – det hjælper straks på søvnen.

  Har du hørt om andre med samme problem? Mon det går over, hvis jeg gier det længere tid?

  Tak for en fed blog:-)

  Svar
  • Det har jeg faktisk selv oplevet i starten, hvis jeg går for langt ned i kulhydrater. Det er som om jeg bliver for speedet til at sove. Det er helt sikkert forbigående, men manglende søvn er jo både irriterende og dumt så jeg plejer bare at lægge lidt ekstra kulhydrater til og så evt. trappe langsommere ned, hvis det er et ønske. Andre gange har jeg oplevet at jeg sover som en sten, når jeg spiser striks/er i ketose, så jeg plejer bare at respektere de signaler, jeg får.

   Svar
 98. Hej Jane, hvor er jeg glad for din rige viden og erfaring om emnet ketose, for det kan godt nok være svært at navigere i rent sundhedsmæssigt, når sundhedsstyrelsen såvel som de sociale normer holder så stædigt fast i, at nulfedt-kost og/eller meget protein er vejen frem! Jeg har altid syntes begge dele virkede enormt ulogisk, og er derfor fast besluttet på at afprøve ketogen kost. Så tusind tak :-)

  Nå, men jeg har spist ketogent siden i mandags, men er næsten sikker på jeg endnu ikke er i ketose, da jeg nok har spist for meget protein ift. fedt, og i øvrigt endnu ikke synes jeg kan mærke symptomerne. Til gengæld er jeg såååååå syg på tredje dag nu. Første dag pudsede jeg uden at overdrive næse en gang i minuttet, og der var slet ikke nogen farve i toiletpapiret. Nu er det dog gået mere over i en almindelig influenzaagtig tilstand med tungt hoved og “brændende” øjne, og der er kommet farve i toiletpapiret, yum :-) Beklager detaljerne, men det er for at høre, om sygdommen på nogen måde kan indgå under almindelige symptomer på, at man er ved at blive afgiftet? Har ikke kunnet bruge google til så meget i den forbindelse. Det skal siges, at jeg spiste slik hver dag indtil jeg startede i mandags, og derfor ville jeg ikke synes det var mærkeligt, hvis min krop reagerede ekstra kraftigt på forandringen.

  Noget helt andet: Jeg har aldrig været fedtforskrækket, men jeg har nu stadig mine tvivl om, hvor godt det er at konsumere større mængder af mættet fedt. Måske du allerede har skrevet noget om hvorvidt man skal lytte til den konstante “shaming” af lige netop den slags fedt ??? Men ved i hvert fald, at mange nævner smør som værende godt ifb. ketogen kost, og derfor er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skal holde fast i, at “umættet fedt altid er bedst”. Det ville unægteligt også gøre det hele lidt sjovere, hvis måltiderne kunne indeholde lidt bacon, fløde eller lignende.

  På forhånd tak!! Bedste hilsner, Elisabeth.

  Svar
  • I mine ører lyder det som om du er blevet ramt af en reel influenza! Om det kan være overgangssymptomer tør jeg ikke sige.

   Mættet fedt er ikke farligt, og umættet fedt er bestemt ikke altid bedst. Helst skal vi have fra alle typer, men de fleste kunne have gavn af at skære ned for det flerumættede fedt (omega 6) og i øge det mættede fedt. Jeg var fornyligt til et seminar om bl.a. mættet fedt. resultaterne kan du læse HER

   Svar
 99. Kære Jane,
  Tak for dine altid gode indlæg.
  Jeg har nu i nogle dage forsøgt at komme i ketose. Bruger Appen lifesum til at registrere min mad. Men hver dag får jeg for lidt fedt og for meget kulhydrat. Hvilke grønsager skal jeg helt holde mig fra?
  Hvilke fedtstoffer er gode at supplere op med?

  Hvornår på dagen er bedst at spise hvilke ting? Mener om det er bedst at have størst fedtindtag om morgenen f.eks.

  Tror min krop er meget sensitiv overfor de små ting, så holder mig helt fra frugt og mælkeprodukter. Spiser dog noget ost.

  Tak for en fantastisk god blog! :-)

  Hilsen Linda

  Svar
  • Jeg ville egentlig hellere råde dig til at holde dig fra appen og i stedet prøve at navigere efter din appetit. Det tror jeg ærligt talt, du kommer længst med. Problemet med at gå efter en app (eller en bestemt makronæringsstoffordeling) er, at din krop i virkeligheden er mere eller mindre ligeglad om du lige rammer 20 g kulhydrat eller 30-40 eller måske endda 50. Det er ikke afgørende. Og jeg synes af samme grund ikke, at der er nogen grøntsager, du skal holde dig fra. Det er et skråplan overhovedet at tænke sådan på noget så sundt som grøntsager.
   Sådan timingmæssigt kan du med fordel spise protein/fedt-baseret om morgenen og flere kulhydrater om aftenen. Det handler om at insulinfølsomheden er bedst om aftenen. Mht fedtstoffer ville jeg satse på smør, kokosolie og olivenolie.

   Svar
 100. Hej Jane
  Jeg er netop kommet i ketose, og kæresten kan bekræfte, at jeg har acetoneånde, skønt jeg ikke selv kan lugte/smage det. Du skriver, at det forsvinder igen, men hvorfor egentlig det, hvis man forbliver i ketose og dermed fortsat danner ketonstoffer? Dårlig ånde er lidt af et skræksenarie. Årsagen til at jeg har forsøgt mig med LCHF er, at jeg sover elendigt om natten, og ketosen har øjeblikkelig givet mig en perfekt søvn, men jeg vil hellere tilbage til dårlig søvn fremfor at lugte ud af munden.
  Er der en måde, hvorpå jeg selv kan teste for acetonelugt, og kan jeg vide mig sikker på, at den forsvinder?
  Tag for god blog
  Vh Anders

  Svar
  • Hej Anders
   Den dårlige ånde skyldes overskudsketoner, som kommer ud gennem udåndingsluften. I starten producerer kroppen ketonstoffer i overskud for at være helt sikker på, at der er nok energi til hjernen. Med tiden tilpasser kroppen produktionen og overskudsketonstofferne bliver færre, hvorfor den dårlige lugt forsvinder.
   Hvis du er meget plaget af det, kan du spise lidt flere kulhydrater. Det er ikke sådan, at det enten er ketose eller high carb-kost. Du kan sagtens spise flere kulhydrater men stadig low carb, og derved både have den gode søvn og den friske ånde :)

   Svar
 101. Hej Jane

  Jeg har i nogle måneder ikke spist hverken gluten eller mælkeprodukter, efter råd fra en fysioterapeut med noget ernæringsuddannelse, fordi jeg (i mange år) har haft usandsynligt mange problemer med fordøjelsen (mest forstoppelse, oppustethed, luft i maven osv). I den forbindelse faldt jeg over dine bøger, og er vildt begejstret for opskrifterne, der både er nemme at gå til og smager godt.

  Udover maveproblemerne vejer jeg også for meget (46 år, 85 kg og 170 cm høj, så vi taler altså ikke bare om et halvt kilo for meget). Jeg har i mange år forsøgt at spise enormt fedtfattigt, og været både på DDV og Vægtvogterne (med gode resultater), dog har det været for svært at holde i længden, og det store problem har været at jeg konstant er sulten, så især om eftermiddagen går det “galt”.

  Jeg havde lidt håbet at vægten også ville gå ned, når nu jeg ikke længere spiste meget brød, pasta osv, men det er ikke sket. Vægten har været stabil. Nu vil jeg så gerne prøve at komme i optimal ketose og se om det kunne hjælpe, og har læst en masse om det både på din blog og andre steder, og købt ketosticks. Efter 2 dage (hvor jeg i madlog har noteret alt hvad jeg har spist, og holdt mig til 1 g protein pr. kg kropsvægt og en fedtenergiprocent på 70), viser ketosticksene nu at jeg ligger et sted mellem den mørkeste lille og den midterste lyserøde. Kan jeg så gå ud fra at det er optimal ketose? eller skal den helt op på det mørkelilla?

  Iøvrigt tak for en god blog :-)

  Svar
  • Da keto-stixene er upålidelige (de måler overskudsketoner og ikke mængde ketonstoffer i blodet), synes jeg, de kun rigtigt kan bruges til et ja/nej svar. Lilla = ketose, så dvs. ja. Om det lige netop er optimal ketose er ikke afgørende.

   Svar
 102. Kære Jane

  Jeg har købt to af dine bøger og er i gang med striks LCHF. Købte også en blodmåler, for at se én gang imellem, hvordan det går med ketosen. Jeg lå på 2.2 mmol/L efter blot 4 dage, nu er den på 0.4. Samtidig er trætheden og den mærkelige metal-smag i munden også forsvundet.

  Jeg er i tvivl, om det betyder, at min krop har tilpasset sig den nye livsstil og derfor ikke producerer ligeså mange ketoner, eller skyldes det lave tal, at jeg er “røget ud” af ketosen?

  Svar
  • Mit gæt er, at du er røget ud af ketose. Det er urinsticksene, som kan stoppe med at give udslag efter en tid, fordi det er overskudsketoner, der udstødes af den vej. Blodmålingerne vil fortsat måle ketonstoffer i blodet. Hvor længe er der gået fra den første måling til nu?

   Svar
 103. Hej Jane, Super sej hjemmeside og lækre opskrifter i dine bøger, som jeg lige har købt. Jeg har et par spørgsmål til dig. Det siges at æbler indeholder noget, der hedder ursol syre, der kan omdanne hvidt fedt til brunt fedt og dermed kan det gøre, at man taber sig. Er det noget, du kan bekræfte?
  Hvordan med hytteost (4%) – kan det indgå i striks lchf? (evt. fortyndet med piskefløde). jeg spiser normalt 1 æble + lidt nødder + hytteost hver morgen, og det vil være svært at undvære for mig. På forhånd tak for dit svar.

  Svar
 104. Jeg vil rigtig gerne prøve LCHF. Er dog lidt bekymret for om jeg kan undvære kulhydrater helt. Særligt mælk og brød kan godt blive et problem. Kan man godt drikke mælk og spise brød en gang imellem uden det helt vælter vægttabet? Eller er det helt no-go hvis man vil tabe sig med LCHF?

  En anden ting. Hvor hurtigt taber man sig typisk på ketose?

  Svar
 105. Hej…. er helt ny indenfor lchf men prøver mig frem…Synes det er svært at vide om jeg får nok fedt ! Giver dig et eksempel på en typisk dag:
  Morgen: et hårdkogt ægte, 4 fede osteskærer, 2 skiver serano skinke og 2 kopper kaffe med piskefløde
  Frokost: en god stor skefuld hjemmelavet hønsesalat med masser af bacon og krydderurter
  Aften: hjemmelavet pasta med fløde
  i, rå blomkål, peberfrugt og tomater med dip at 38 % creme France og piskefløde og krydderier..
  Lyder det fornuftigt nok

  Tak for end blog

  Svar
  • Det er også svært at sige. Et godt pejlemærke er, om du er mæt mellem måltiderne og kan springe mellemmåltiderne over og det lyder det til at du godt kan.
   Jeg formoder, at din hjemmelavede pasta ikke er lavet på mel/kornprodukt og ellers lyder det da bare lækkert:)

   Svar
 106. Hej Jane!
  Først og fremmest må jeg simpelthen rose din blog, mange tips og tricks og det at du deler alt denne info! Jeg har aldrig været på kur før, jeg er 23, 1.61 og vejer 51kg og bor i Belgien (hvor LCHF slet ikke bliver dyrket!) Jeg dyrker meget sport og jeg begyndte på LCHF livsstilen for en måned siden. Altså i striks format og jeg havde de normale reaktioner blandtandet ørhed i hovedet og acetone ånde.

  Jeg vejer mig ikke særlig tit da kombinationen af muskeltræning og spiseændringer ikke vejes ens. Min fedtprocent var på 17% før jeg startede LCHF og jeg kan se en forskel.

  Men så gav jeg den lidt for meget gas her i weekenden for første gang og så var der jo den påske frokost så jeg gav mig selv lidt løse tøjler (alkohol i form af vodka og champagne, og chokolade æg!)

  Jeg har derefter gået direkte tilbage til LCHF da jeg ikke bryder mig om at få oppustet mave og jeg gerne vil smide det sidste overflødige fedt på lårene (som sikkert har dannet sig pga. de mange kulhydrater jeg har spist i mit liv)

  Jeg købte nogle KETOSTIX for første gang og målte efter (3 dage efter jeg gav den gas) Den siger at jeg slet ikke er i ketose.

  1) Kan det passe at jeg over en måned slet ikke har været det? Eller er det fordi jeg gav den for løse tøjler?

  2) I hvor lang tid jeg bør regne med et vægttab da jeg i teorien har et lavt fedtprocent

  3) Må jeg gerne indtage WHEY protein hvis jeg blander det med vand og kun drikker det efter min træning?

  For forhånd mange tak for dit svar, og hvor er det fedt at du tager tiden til at svare alles spørgsmål. Hatten af for det! :-) Mvh Julie

  Svar
  • Hej Julie
   Jeg ved ikke rigtig hvordan jeg skal sige det pænt, men det bekymrer mig rigtig meget, at du gerne vil ned i vægt, når du er så langt nede i fedtprocent allerede. Pas på dig selv! En vis mængde fedt på kroppen er afgørende for at vores hormoner fungerer som de skal, og får du først fucket op i dem, kan det tage et liv at helbrede dem. Udsæt ikke dig selv for det.

   Men ellers ja, det kan sagtens passe, at du ikke er i ketose. De andre to spørgsmål ved jeg desværre ikke.

   Svar
 107. Hej Jane

  Jeg spiser striks LCHF og det går rigtig godt. Jeg startede fordi jeg læste et sted at lowcarb kunne være godt til folk med kroniske smerter forårsaget af sygdomme i nervesystemet. Mine kroniske smerter er mindre og jeg kan fysisk holde til mere end før (før kunne jeg knap gå ned og handle uden at have forfærdeligt ondt, nu cykler jeg 25 km om ugen med et minimum af smerter, i min verden, til følge) og som en bonus er min vægt gået stødt nedad. Jeg har prøvet at måle mine ketonniveauer i min urin og jeg ligger imellem 4-8 mmol. Min kost er sammensat således:

  Fedt: 76-83 E% 170-190 g
  Kulhydrat: 4-6 E% 18-28 g
  Protein: 13-19 E% 80-102 g

  Jeg spiser 2000 kcal om dagen og føler på ingen måde at jeg sulter mig selv. Jeg spiser tre store måltider og føler mig mæt og energifyldt hele dagen. Til alle måltider spiser jeg grove grøntsager, såsom kål, broccoli etc. og også gerne lidt salat og peberfrugt. Er det farligt på nogen måde at mine ketonniveauer er så høje?

  Svar
  • Hej igen.

   Jeg har lige læst din kommentar til en anden Signe der havde det samme spørgsmål som mig, så du kan bare se bort fra det jeg har skrevet.

   Dog vil jeg lige spørge om hvad det er for nogle ketostix du bruger? du siger de bliver lillae… dem jeg har købt på apoteket bliver en rødlig nuance ved 4mmol og bordeux ved 8mmol… Men princippet er vel det samme?

   Mvh Signe

   Svar
   • Jeg kan ikke altid hitte rede i de mange kommentarer men hvis mit svar til anden signe var, at du skal måle i blodet, hvis du vil have præcist svar, så er den god nok :) Urinstix kan du bruge til ja-nej (og kun i starten) – siden hen skal du måle i blodet (eller slet ikke måle overhovedet fordi du er superfint på rette spor allerede :))

    Svar
 108. Med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobringande LCHF-kost – sedan mer än fem år tillbaka – så har jag blivit frisk som en nötkärna = min livshotande kärlkramp är puts väck sedan ca tre år tillbaka – och jag är lagom viktig.

  Om detta skrev jag ett brev till en kompis om 2013 – och det finns på nätet här. Professor Göran Sjöbergs kåseri om livsfarliga kolhydrater går ej av för hackor heller – om hen så säger.

  Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

  Svar
 109. Hej. :)
  Jeg er lige startet på lchf. Jeg kunne dog godt tænke mig at vide, hvor vigtig grøntsagerne er? Jeg har lige spist aftensmad. Bliver dog så hurtigt mæt, at jeg dårligt når til grøntsagerne. :)

  Pfht. :)

  Svar
 110. Hej jane!
  Er på 3. uge Strick LCHF og blev i dag vildt nysgerrig på om min krop egentlig var i ketose. Har købt keostix på apoteket og netop testet op mod 8 mmol i urinen. Blev helt bekymret da jeg synes det virker meget højt, når jeg ser på dine guidelines ovenfor. Er det okay? Har lidt madlede og lidt småkvalme igen efter at det faktisk var væk efter de første 5-6 dage, men har også skåret ned på fløden kaffen, da jeg ikke rigtigt synes at jeg tabte mig.
  Hvad mener du om min måling?
  Bedste hilsner
  Signe

  Svar
  • Jeg mener, at du kun kan bruge keto-sticks til at få et ja-nej svar. Er den lilla, er du i ketose, er den ikke, er du ikke. Værdierne skal du måle i blodet for at få det præcise tal.

   Svar
 111. Hej Jane
  Efter stricht LCHF gennem 3 uger, blev jeg i dag vildt nysgerrig på om min krop var i ketose. Jeg har købt ketostix på apoteket og målt op til 8mmol, altså meget rød/lilla. Blev helt bekymret over det høje tal når jeg nu ser dine ovenstående tolkningsretningsliner, hvor det optimale er 1,5-3 mmol. Synes det virker meget højt? Er det et problem?
  Bedste hilsner
  Signe

  Svar
 112. Hej Jane,
  Jeg er i gang med LCHF på 4 uge og har kombineret med 5:2 fra anden uge. Det var primært for at tabe nogle kilo men “bivirkningen” en meget veltilpas fonemmelse i mave og krop er nærmest det bedste nu.Jeg har en enkelt gang været ude og spist lidt brød og rösti, og det blev straffet med det samme med oppustet og utilpas mave. Så det er en yderligere motivation at konstatere det jeg først synes var en mangel at undvære faktisk ikke føles godt at indtage:-) Jeg har nu købt din bog “Spis dig mæt og glad”, som er rigtig god. Jeg kunne dog tænke mig at vide, hvordan jeg finder ud af, hvor mange g kulhydrat der er i retterne? Jeg er nemlig blevet hooked på at ramme et kulhydratindta under 50 g/dag.
  Hilsner Heidi

  Svar
  • Hej Heidi
   Der findes masser af online madudregningsprogrammer, som du kan taste råvarerne ind i og finde ud af hvor mange kalorier/kulhydrater eller hvad du nu vil måle på, der er i maden. Det er dog ikke noget, jeg umiddelbart anbefaler. Det frigørende i LCHF er jo netop at spise rigtig mad og slippe måle-og-tælle-mentaliteten. I starten har mange dog gavn af at tage lidt stikprøver (især hvis man ikke har naturlig appetitregulering), bare lige for at få en fornemmelse af hvad der tæller :)

   Og tak for de pæne ord om bogen :)

   Svar
 113. Jeg har et spørgsmål, jeg håber, du kan hjælpe mig med. Du har tidligere svaret en læser, at du synes, det er en fin ide at kombinere 5:2 med lchf-kost. Jeg er selv på lchf – og rigtig glad for det – men vil meget gerne forsøge at kombinere de to. Mit spørgsmål er dog: Når det jo med lchf handler om at komme i ketose, hvis man vil tabe sig (hvilket her i starten er mit mål), vil det så ikke ødelægge processen, at man på de to fastedage ikke spiser særligt meget fedt (jeg spiser som oftest masser af protein, de dage – altså kød, grønt, æg…)? Jeg mener simpelthen, om de to fastedage uden fedt (men hvor man vil fortsætte ud fra lchf’s principper dog minus det fede) ikke bryder / ødelægger rytmen?

  Venligst, Anne

  Svar
  • Jeg tror, at den lille mængde mad på fastedage vil være nok til at vedligeholde ketosen, men det er bare et gæt. En mulighed er også at spise ét måltid LCHF-mad på fastedage. Sult vil du alligevel nok ikke føle alverden af, hvis du først er i ketose. En sidste mulighed er ikke at tænke det så teknisk men bare gøre det. Jeg tror, det er bittesmå detaljer, vi er ude i her ;-)

   Svar
 114. hej jane, jeg er igang med at skrive min SRP om LCHF, mit spørgsmål er til dig, og du har nogle hjemmesider, hvor man kan læse mere om dette med ketose.
  Jeg har erfaret ud fra min forskning at være i ketose ikke er helt sundt da det rent faktisk kan gå hen og skade hjernen, samtidig med at en diæt på lav kulhydrat kan skabe et øget antal af lippoproteiner, da kroppen ikke danner insulin/blodsukkeret ikke bliver ” brugt” på samme måde som det er ment at kroppen skal, og at lippoproteinerne derfor skaber denne stabile blodsukker som (jeg har forstået) skulle mindske sulten når man er på denne kur.

  mit spørgsmål er så om du har nogle artikler eller lignende hvor man kan be/afkræfte denne påstand?

  Svar
 115. Hej Jane!

  Tak for en fantastisk blog!

  Jeg omlagde min kost til LCHF for en måned siden, og jeg er meget begejstret, jeg har pludselig meget mere energi, og jeg har også tabt mig.

  Men – siden jeg ændrede kost, har jeg døjet med dårlig ånde. Er det almindeligt? Og hvad kan man gøre?

  Tyggegummi og lign. er der jo sødemiddel eller sukker i, så jeg børster tænder hele tiden, men det er enormt upraktisk.

  Hilsen Cecilie

  Svar
  • Hej Cecilie
   De overskydende ketonstoffer, der dannes i starten på ketose, kan give lidt acetonelignende ånde. Det går over, når kroppen får tilpasset ketonproduktionen. Hvis du er meget plaget af det, kan du skrue en lillesmule op for kulhydraterne. Det løser problemet.
   Står problemet på i længere tid, kan det skyldes, at du spiser for meget protein (og ikke nok fedt). Det kan give virkelig dårlig lugt også…

   Svar
 116. Hej Jane
  Tak for skøn hjemmeside og blog. Jeg har nu levet striks LCHF i 2 måneder og det er viiidunderligt. Har også smidt 4 cm i taljen. Men ……….. jeg er ret glad for et par glas vin hver dag. Er det fy og forhindrer det mig i at gå i ketose?
  Ser frem til dit svar.

  Keep up the good work. Jeg er solgt.

  Mange hilsener My

  Svar
 117. Hej Jane

  Tak for en fantastisk blog og gode bøger.

  Jeg skriver ang ketose og kalium. Jeg er i tvivl om det er noget jeg skal tage et tilskud af, når jeg er i ketose, eller om det vil få mig UD af ketose. Oplever at mine muskler syrer meget nemt til, når jeg er i ketose og det undre mig, da jeg flere steder læser at de fleste får nemmere ved at træne, når de er i ketose. Eller gør jeg mon et eller andet helt galt?

  Er lidt i tvivl om jeg får nok fedt, men vil gerne forbrænde mest muligt af det på kroppen, så holder lidt igen, når ketosen er indtruffet i den optimale stadie. (Spiser stadig en DEL fedt i ketose for det mætter jo så dejligt :-)

  På forhånd tak

  Svar
  • Har du målt ketose via blodmåler?
   De fleste problemer forsvinder når kroppen bliver helt “fedtdrevet”, altså vænner sig til at køre på ketonproduktion. Det kan tage 4-6 uger at blive helt på niveau. Nu skriver du ikke, hvor længe du har spist ketogen LCHF, men hvis det er kort tid, kan dine udfordringer skyldes tilpasningsperioden. At holde igen med fedtet er et sjældent syn i ketose, da de fleste bøvler med at få fedtenergiprocenten høj nok. Får du ikke fedt nok, skal din krop bruge unødig energi på at omdanne protein til glukose, og det er en hård og trættende proces (og dårlig energi).
   De allerfleste problemer på (ketogen) LCHF kan løse ved enten at få mere væske, mere salt eller mere fedt. Drik gerne 1-2 kopper bouillon dagligt (helst hjemmelavet selvfølgelig, se HER hvordan), herfra får du salt, væske og alle de mineraler, du skal bruge. Jeg har aldrig taget kalium som særskilt kosttilskud, men har glæde af magnesium, som afspænder musklerne. En god kilde til kalium er avokado, så det kan måske gøre tricket.
   Og sidst men ikke mindst vil jeg understrege en gang til hvor vigtigt det er at få salt nok. Særligt her om sommeren, hvor vi sveder mere og hvis du træner meget. Salt. Nu har jeg sagt det :)

   Svar
 118. Hej Jane.
  Først og fremmest tak for gode bøger, og en god blog :)
  Jeg har spist lchf i en uge nu, og har købt mig en blodmåler med henblik på ketose.
  Jeg har allerede tabt mig 3,5 kg på den første uge ( jeg har rigeligt at tage af ), så det er jo fint.
  Mit spørgsmål til dig er om man kan gå for meget i ketose? og evt. hvad man gør for at gå lidt ned?
  Min blodmåler siger 3,0 mmol/L om morgnen. Den fortæller mig iøvrigt også at jeg skal skynde mig at ringe til lægen, men den ved jo ikke at jeg spiser lchf :)
  Jeg laver opskrifter fra din bog, spiser når jeg er sulten, og syntes generelt jeg følger forskrifterne, men jeg har ikke lyst til at have for høj ketose hvis det ikke er sundt/nødvendigt.
  På forhånd tak.

  Mvh. Alex

  Svar
  • Niveauer over 3 kan signalere at kroppen ikke får næring nok og er gået i sultemode, men eftersom du er helt i starten, vil kroppen producere ekstra ketoner for at sikre, at hjernen får nok energi. Efter et stykke tid tilpasses mængden til behovet. Sæt evt. dit kulhydratniveau lidt op og lad den falde til fx 1,5 om morgenen. Det er rigeligt :)

   Svar
 119. Hej Jane.
  Mange tak for din gode hjemmeside. Jeg er startet på LCHF, men har nok lagt for hårdt ud, og fået for få kulhydrater. I hvert tilfælde fik jeg et ildebefindende efter at have indtaget tapasfrokost på arbejdet. Jeg blev svimmel, det sortnede for mine øjne, blev bleg, fik kvalme og koldsved. Det hjalp at ligge på gulvet og at få en tørret abrikos. Jeg vil helst ikke lave den slags optrin igen. Hvordan “synder” jeg mon bedst? Er det rodfrugter, juice, nødder eller glutenfri kornprodukter, jeg skal satse på at indtage mere af?
  Håber, du kan hjælpe mig.
  Mvh. Mille

  Svar
  • Puha, det lyder ikke rart! Jeg ville skrue op for grøntsager, rodfrugter og bær og evt. også nødder. Herudover er det vigtigt, at du spiser nok (ikke er i for stort kalorieunderskud) og så er væske og SALT altså utroligt, utroligt vigtigt. Mange glemmer saltet og det giver svimmelhed og utilpashed. Jeg forudsætter selvfølgelig at du spiser fedt nok, så du ikke spiser Low carb low fat :) Rigtig god bedring.

   Svar
 120. Du skriver at en af tegnene på at du er i ketose er; Mærkelig smag i munden og acetone-agtig ånde (bare rolig, det går væk igen). Hvor lang tid går der til det går væk?.. Min kæreste er ikke super glad for mig i øjeblikket xD

  Svar
  • Det er lidt forskelligt, tror jeg. Et par uger måske. I starten danner leveren overskudsketonstoffer for at være helt sikker på, at hjernen får nok energi. De overskudketoner udskilles via udåndingslugten og urinen. Efter et stykke tid tilpasser kroppen produktionen, om du vil, og så forsvinder den grimme ånde. Fortsætter det længe kan det være et tegn på at du får for meget protein (og for lidt fedt). Det giver en fæl ånde.
   Og ellers har du jo altid den mulighed at spise lidt ekstra kulhydrater. Det er ikke store mængder, der skal til.

   Svar
   • Jeg bliver ved med at at have dårlig ånde, og kan lugte det selv. Hele min lugtesans har ændret sig. Har prøvet at skrue op for fedt, men det syntes ikke at hjælpe.

    Svar
 121. Hej Jane

  Tak for en rigtig fin blog med en masse gode input.

  Jeg er fast besluttet på at smide en del kilo og har omlagt min kost til at jeg så vidt mulige er i konstant ketose (dog skal der laves lidt justeringer i forhold til mængden af protein, men det er ikke noget større problem.)

  Nu er det så min Kæmpe hovedpine kommer…(selvom det er lidt luksus) :0)

  Jeg er lærer på en kokkeskole og har flere køkken lektioner hvor der skal laves desserter. Jeg sidder og skal vurderer smag og tilberedninger, så bliver nød til at spise det( at spytte det ud er ingen mulighed.) Jeg smager så lidt så muligt men der skal alligevel lidt i munden for at vurderer konsistens osv.

  Hvad gør jeg for hurtigst muligt at komme tilbage i ketose efter en dag med sukker ?

  Mine egne tanker er enten at faste op til de lektioner og træne efterfølgende eller
  faste et døgn efter.

  Hvordan gør jeg det best muligt også for at vægt tabet ikke går i stå.

  På forhånd tak for hjælpen.

  Anders

  Svar
  • Åh ja, godt spørgsmål. Personligt tror jeg ikke, jeg ville gøre noget særligt. Bare fortsætte den gode, fede stil, som om intet var hændt. Min erfaring er, at det kun tager ca. 1,5 dag at komme tilbage i ketose. For mig ville faste, ekstra motion etc. blive for meget efter en dag med sukker, hvor kroppen måske viser tegn på lidt uro. Min mand har faktisk også et job, hvor han af og til skal prøvesmage masser af kager, brød etc. og han har bare gjort som dig, altså smagt lidt men ikke gået fuldstændig ombords i de gode sager. Trives du og din krop med faste er der selvfølgelig ingenting i vejen med det men nu ved jeg heller ikke hvor tit, det står på. Hvis du pludselig skal faste hver anden dag, duer det jo ikke ;-)

   Svar
 122. Hej Jane
  Jeg og min kone har været på lchf siden midten af juli. Jeg er type 2 diabetiker, men tager insulin. Jeg har, grundet kostomlægningen nedsat mit insulin indtag fra 90 enheder til 20 enheder og i perioden tabt tre kg. Jeg har i årevis taget mit blodsukker morgen og aften og via dette doseret mit insulin. Mit blodsukker har svinget mellem 3 og 11 i løbetaf døgnet. Efter start på lchf har mit blodsukker ligget indenfor normalområdet, oftest med et blodsukker om morgenen på 6, og et aftenblodsukker på 5,5 – 6,5. Det er ret vildt! Med de tal og det vægttab er det jo ret beset ikke nødvendigt at være i ketose, mine ketoseværdier ligger fra 0,3 – 0,7. Jeg tænker at det er fordi jeg tager insulin, at jeg ikke kommer i ketose, men jeg vil tale med min læge om det. Jeg skal have taget alle de relevante blodprøver den 15., og drøfte resultatet med ham derefter. Jeg er spændt på mit kolesterolniveau, der altid har været lavt. Venlig hilsen Jan

  Svar
 123. hejsa, følger din blog med interesse, har kørt stenalderkost i omkring 1 år og smidt ca. 15kg (mangler 10kg) , men nu står vægten stille – jeg vil prøve at konvertere til lchf og er startet i det små.

  hvad er er dine anbefalinger vedr energifordeling kulhydrat – fedt og protein gram pr kg kropsvægt som mand

  Svar
  • Hej Søren
   Det er lidt svært at sige. Hvad er dit aktivitetsniveau fx? Jeg tror mere på at prøve sig frem til man finder en fordeling, man trives med. For hvis trivslen ryger, kan resten jo på en måde være lige meget. Men et sted at starte kunne være 10 – 15 – 75 (kh, protein, fedt) men 10-20-70 ville sikkert også kunne gøre det. Min erfaring er, at det ikke er så afgørende med marginalerne, så længe kulhydraterne holdes lavt, proteinindtaget moderat og fedtindtaget højt. Vær opmærksom på, at jeg her taler energiprocent og ikke gram – ret stor forskel! ;-) God vind!
   KH. Jane

   Svar
 124. Hej Jane!!
  Et på sin vis meget simpelt spørgsmål: Hvordan kan man regulere hvor meget mad man spiser? Altså sørge for at man trods alt ikke spiser “for meget af det gode”?

  Svar
  • Man kan lære sig at lytte til sin sult- og mæthedsfornemmelse. Kroppen er selvregulerende på den måde (for de fleste) :)

   Svar
 125. Hej Jane. Kæresten og jeg har været på lchf nogle dage, og vi syntes vi har svært ved at finde ud hvad vi præcist skal spise for at komme i ketose.
  Kan forstå vi skal spise noget protein men ikke for meget, og så ellers godt med fedt Hvordan gør vi?
  Er det meningen at vi skal spise en lille bøf og så skylle den ned med en halv liter 38% fløde?
  For kan ikke lige se hvordan vi ellers skulle kunne alt den fedt du skriver om.
  Håbet du kan hjælpe eller guide os i den rigtige retning :)

  Svar
 126. Hej. Nu skal jeg lige høre dig. Jeg prøver at komme i ketose. Jeg er i tvivl om jeg er det,. Men jeg har spist sådan her i 6 dage, og jeg har fået meget metalsmag i munden. Jeg syntes stadig jeg er træt og uoplagt, og bliver hurtig svimmel. Men kan også godt mærke at min krop er anderledes. Men jeg spiser ikke så meget fedt igen nemlig. Så er lidt i tvivl. I løbet af en dag spiser jeg , masser af mozeralla, kød, kylling, tomater , løg, hvidløg, oliven olie. Grønne Bønner. Kyllinge pølser, skyr med kakao pulver light. Lyder det fornuftigt , eller spiser jeg for lidt fedt.. Hilsen Mai-Britt

  Svar
 127. Hej Jane
  Jeg startede på LCHF i onsdags, målte mig på arm, mave og lår og umiddelbart har jeg tabt 2 cm på maven, vildt! Jeg er i tvivl om jeg får fedt nok. De 2 første dage fik jeg æg og god bacon til morgenmad, næste dag æggekage, begge efter dine opskrifter. Idag har jeg fået skyr rørt med fløde, ca. 10 mandler, ca. 15 hindbær. til frokost ca. 200 gr bla. overjordiske grøntsager ristet med smør på panden, 1/2 dåse kokosmælk i, til aften 1/2 blomkålspizza. Her til aften blev jeg nødt til at tage 1/2 æble, rørt med creme fraiche, 1 tsk sukrin og lidt mandler fordi jeg havde en helt vild sukkertrang. Jeg ved godt at det er individuelt med fedt indtag, men virker det som om jeg får nogenlunde godt med fedt, sukkertrangen taget i betragtning? Hilsen Zette

  Svar
 128. Kære Jane

  Jeg har nu kørt strikt LCHF i ca. 1,5 uge og har det strålende. Dog har jeg nu fået menstruation 1,5 uge før tid (bruger p-ring og oplever aldrig svingninger i min cyklus). Har du erfaringer med, at kvinder oplever cyklusforandringer, når de starter LCHF til trods for hormonel prævention? Jeg er normalvægtig og 24 år.

  I øvrigt tak for en superinspirerende hjemmeside!

  Med venlig hilsen
  Laura

  Svar
  • Både og, synes jeg. Jeg hører ofte fra kvinder med cyklusproblemer, som får gang i cyklus igen med kosten men jeg kan ikke umiddelbart huske at have hørt om det i forbindelse med prævention… :-/

   Svar
  • Hej Laura.. Hvordan går det nu ? Jeg har endometriose og kører på dobbelt cyklus så det ikke har for stor en indflydelse på mit liv, for det gør mig så syg og slår mig ud.. Er også på piller, normal vægt og 25.. Har været på lchf i seks dage og har fået min mens i dag, onsdag, i stedet for på søndag.. Ikke meget, men mit har kommet hver syvende søndag i så mange år hverken før eller senere, medmindre jeg af psykiske årsager holdt op med at spise fordi jeg mistede appetitten grundet diverse indflydelser :( har dit rettet sig ? Er du stadig lchf, hvordan går mens nu ?

   Svar
 129. Hej Jane
  Jeg har fulgt lchf i 17 dage og det er gået rigtig fint – indtil nu. Jeg har det rigtig skidt – kvalme, hovedpine, svimmel og følelsen af at være fyldt til randen. Jeg har tabt 3.4 kilo, men nu står det helt stille. Jeg har ikke været på toilet ordentlig i 3 dage og oplever at være forstoppet!
  Hvad gør jeg mon forkert?
  Mvh Pia

  Svar
 130. Hej jane.
  Lige et par spørgsmål, mig og kæresten kører striks lchf. Min mor er også begyndt på lchf lidt tid efter vi begyndte.
  Vi har haft mange snakke og diskutioner om hvad der er godt og ikke godt, rigtigt og forkert osv.
  Min mor spiser generalt ikke ret meget mad, dette var både da hun kørte på kulhydrater og nu hvor hun er skiftet til lchf, hun spiser nu 1 halvt alm. rundstykke en gang om ugen sammen med kollegaerne (når de har morgenbrødsdag på arbejdet), ellers så spiser hun ikke andet brød, pasta osv. men kun lchf brød osv. Hun spiser dog også kulhydratmad hvis de en gang i mellem er ude og spise eller har gæster. og hun drikker rødvin jævnligt. Men som jeg skriver, spiser hun ikke ret meget mad ad gangen, et par gange om dagen. Hun spiser altså heller ikke i nærheden af alt det fedt hun burde spise på lchf.
  Jeg er nu meget nervøs for om det er sundt for hende, både at spise få kulhydrater og kun lidt godt fedt.?
  Jeg har også sagt at det er vigtigt at hun får masser af grøntsager, men det bliver jo heller ikke til det vilde, da hun jo spiser som en kylling.
  Hvad vil du sige om alt dette?
  På forhånd tak
  med venlig hilsen
  Camilla

  Svar
  • Det har jeg lidt svært ved at svare på. Hvis alternativet er, at hun spiste en småtspisende kulhydratrig/fedtfattig kost, så vil jeg mene, hun stadig er bedre stillet med en småtspisende LCHF-agtig kost. I øvrigt lyder det ret meget som min mor ;)

   Svar
 131. Hej Jane
  Tak for en god blog. Jeg har i et stykke tid forsøgt at spise LCHF, men oplever at få et stresset hoved (a la “skrigende spædbarn i meget lang kø”) med koncentrationsbesvær og mangel på fokus. Kan det være fordi min krop stadig tror at den skal køre på kulhydrater og derfor mangler energi?
  Ellers er jeg super-glad for ikke at have ondt i maven mere…
  Måske skal jeg nævne, at jeg synder lidt om aftenen i form af f.eks. saltede nødder, mørk chokolade og indimellem et glas vin.
  Mvh Tine

  Svar
 132. Hej Jane
  Hvis man er i Ketose, hvor lidt skal der så til før man ryger ud af det igen? Kan det være så lidt som 5-10 g kulhydrater? Og skal man så starte forfra og forvente først at komme i Ketose igen efter 3-7 dage?
  Jeg har spist forholdsvis striks LCHF i 3 mrd. Og jeg har det tilsyneladende som din mand :) Der sker ikke det vilde. Moderat ketose er det højeste jeg har nået.
  Kh M

  Svar
  • Det er jo meget forskelligt, ligesom det er forskelligt hvad der skal til for at få os til at ryge ud af ketose. Lidt ekstra kulhydrater fik ikke mig til at komme ud af ketose men det gjorde rødvin til gengæld. Hvis din krop modsætter sig ketose, er det næppe det rette for dig. Lyt til det og glæd dig over at ketose ikke er en forudsætning for hverken et sundt eller slankt liv ;-)

   Svar
 133. Kære Jane.
  Jeg er på anden uge med lchf. Jeg har siden nytår drukket Kombucha te to gange dagligt (p.g.a. et mangeårigt fordøjelsesproblem) for at få max mælkesyrebakterier.
  Der er rørsukker i teen, men svampen omdanner det til bl.a glukoron, har jeg læst mig til. Så er det jeg tænker om, om du vil anbefale mig at stoppe indtagelse af teen eller fortsætte?
  Tusind tak for alle dine svar.
  Venlig hilsen Karen.

  Svar
 134. Hej Jane

  Er lidt i tvivl om det er at ” snacke” hvis man drikker kaffe med fløde flere gange dagligt mellem måltiderne. Har kørt striks LCHF i 3 uger, spiser kun æg, grønsager, kød og fedt. Spiser 3 mættende måltider og drikker ikke kaffen fordi jeg er sulten, men kun fordi jeg syntes det er skønt, at drikke kaffe med fløde :-) dog ville jeg være ærgerlig hvis den gik i vejen for et forhåbentligt vægttab.

  Kh. Mette

  Svar
  • Det ved jeg sådan set heller ikke. Kaffe med fløde mætter jo også og drikker du 3-4 af dem om dagen, så får du jo en del flydende kalorier ind der også, så mængder spiller jo også en rolle her.

   Svar
 135. Kære Jane

  Tak for en fantastisk blog og nogle inspirerende opskrifter.

  Jeg har købt din nye bog “Mæt & slank med LCHF” og har et spørgsmål til dine strict LCHF-opskrifter: Overholder de “reglen” med 80% energi fra fedt, 15% energi fra protein og 5% energi fra kulhydrater? Jeg er i den indledende fase og stræber efter højst at indtage 20 g kulhydrat om dagen og vil gerne have vished for, at de opskrifter er legale i den forbindelse.

  Dejlig solskinsmandag :-)

  Katrine

  Svar
 136. Hej Jane!

  Jeg er kæmpe fan af bloggen her, men jeg har svært, at ændre livsstil fra den ene dag til den anden.
  Jeg har haft hovedpine i en uges tid nu, så min koncentration falder. Er det normalt kun at have et af symptomerne?

  Svar
 137. Hej Jane

  Jeg vil rigtig gerne komme i ketose men jeg bliver forvirret når du skriver at man skal være opmærksom på mejeri – og yoghurtprodukter men stadig have meget fedt. Hvis jeg ikke må spise for meget fløde, ost, græsk yoghurt osv hvor skal jeg så få min fedt fra? :) håber du kan svare mig hurtigt :)

  Svar
 138. Hej :o)
  Jeg må indrømme at jeg er lidt ‘rundt på gulvet’…
  LCHF virkede for mig, da jeg købte de to bøger, som helt oplagte. Jeg falder i når jeg er sulten, og det virkede til at det netop var her LCHF var anderledes. Og det var det også, men jeg tabte mig bare slet ikke… Prøvede ihærdigt over 5 uger, og jeg ‘lavede’ ikke desserter, og begrænsede nødder, frø og mandler…
  Så tænkte jeg at det var fordi min krop havde svært ved den store mængde fedt, og jeg tænkte derfor om dukan måske var oplagt.
  Men når jeg så læser herinde igen, så skriver du at meget protein omdannes til glukose i kroppen, og at protein derfor er en stopper for ketose… Hvordan kan en fedt og kulhydratfri kost så give et vægttab…? Som ved eksempelvis dukan og andre proteinkure…?!?!?
  Jeg er temmelig forvirret… Og lidt frustreret, da jeg bare lige mangler at smide de sidste 6 kg for at nå målet (hvilket så bliver 23 kg i alt).
  Jeg håber meget at du kan hjælpe.
  :o/

  Svar
  • Fru Bacon
   Prøv faste til at booste vægttabet
   Jeg faster fra aftensmaden og 36 timer frem ikke noget problem, men drik godt med vand, det holder maven i ro, jeg får det faktisk bedre når jeg faster
   Jan

   Svar
 139. Hej Jane. Jeg er netop i gang med 3. uge på LCHF og trives – lige bortset fra at vægt og cm ikke rykker sig :/ Rammer nok ikke ketosen pga for meget kød. Vil du give eks. på dagens 3 måltider for at komme i ketose? Forestiller mig en bunke grønt i flødesovs… men nå nej, så får jeg nok for meget af mejeriproduktet. Hjææælp. PFT :)

  Svar
 140. Hej Jane.

  Jeg kan se at du skriver at man kan have metalsmag i munden ved ketose. Har du hørt om acetonelugtende urin i forbindelse med ketose? Det er i sær om morgenen og sen aften hvor det er timer siden jeg har spist.. Jeg har egentlig ikke stræbet efter at komme i ketose men har fået at vide af min læge at jeg er i ketose. Alt dette i forbindelse med stor kostomlægning og vægttab. Har tabt 6 kilo på 3 uger..! Går ud fra meget er væske men alligevel. Har aldrig tabt så meget på så kort tid..
  Håber du har hørt om dette fænomen med acetonelugtende urin?

  Mvh Anne og 1000 tak for en fantastisk blog

  Svar
 141. Hej Jane.
  Fantastisk inspirerede side du har dig – bliv endelig ved.

  Når man er i ketose er der så normalt at fryse? Jeg har været igang i en uge – tog en kold tyrker fra stivelse og sukker og jeg fryser helt vildt.

  Svar
 142. >Nu kan det godt være jeg spørger lidt dumt, men er den eneste forskel mellem alm. LCHF og ketose ikk bare de underjordiske grøntsager? :)

  Svar
  • LCHF og ketose er det samme. Men LCHF kan jo både laves striks og liberal hvor striks er den ketogene. Her er der ikke plads til rodfrugter, frugt, nødder og den slags i særligt store mængder!

   Svar
 143. Har lavet scrambelt eggs med fløde i og så bacon og salat til. Alt er stegt i kokosolie. Jeg får desuden ca. 6-7 kopper neskaffe med en tsk. kokosolie i hver kop i løbet af dagen. Og har spist 4 kokoskugker (opskrift fra sukkersensitiv.dk) efter aftensmaden… Det er bare frusterende når det nu gik så godt :-/

  Svar
  • Tag det ikke så tungt. Du vil møde masser af umiddelbart uforklarlige ting. Kroppen er jo ikke en maskine ;-) Du er jo fint på vej!

   Svar
 144. Hej Jane
  Takker rigtig mange gange for din “fede” blog, den har været uundværlig i kampen for at opnå et sundere liv. Jeg kan mærke efter blot 14 dage med striks LCHF kost at min energi kommer tilbage :-)
  Jeg er langtfra overvægtig og behøver ikke at tabe mig, men er yderst sensitiv overfor gluten og sukker, sammenholdt med at jeg er tidligere anorektiker, er min krop i en alder af 34 år meget skadet. Jeg forsøger at opnå optimal ketose, for at få mere styr på min insulinresistens (og forhøjet testetoron)

  Min spørgsmål er: hvorfor jeg “falder” tilbage i ketose? Jeg har lige modtaget blodmåleren og ketonstrips i forgårs og mine målinger har set sådan ud i går og i dag: (måler morgen/middag/aften)
  Mandag: 0,3-0,8,-0,9
  Tirsdag: 1,1-1,3-0,3
  Det så ellers så fint ud, bortset fra den sidste aftenmåling?? Nogen gode bud på hvorfor dette fald???

  Svar
 145. Hej igen

  Tak for svar, jeg har også tabt mig 1 kg siden igår men er ikke i ketose, man kan godt tabe FEDT uden at være i ketose? er nemlig bange for at tabe muskler. Min personlig træner kommer på tirsdag og der får jeg målt fedtprocent så er noget spændt.

  Svar
  • Ja ork ja, det kan du sagtens. LCHF/ketogenkost er bare en vej til vægttab. At tabe et kilo på en dag er jo ikke fedt, men derimod væske. Når du taber meget væske i starten, vil din fedtprocent stige. Ikke fordi du får mere fedt på kroppen, men fordi procentdelen vil være større, da du har tabt væsken. En god idé kunne være at udskyde alle målinger en måneds tid. derved ville du få et realistisk svar.

   Svar
 146. Hej Jane
  Tak for svar skal ketosen så ligge over 1.5 om morgen? Min ligger kun på 0.4 hertil aften.
  Jeg har læst i slanke doktoren at man kan tag noget ketose tilskud vil det være en idé?
  Glæder mig til din bog kommer har allerede bestilt en:-).
  Jeg har noget fedt at tag af der sidder hvertfald nogle håndtag:-).
  Hilsen Maja

  Svar
  • Hvis du går efter tilstanden “optimal ketose”, skal dine værdier være på 1,5 fra morgenstunden. Men mindre kan også sagtens gøre det. Måske trives du bedst i et andet leje, og det skal du respektere. Min mand testede striks lchf med henblik på ketose, men det lykkedes ham faktisk aldrig at komme rigtigt i ketose. Til gengæld raslede kiloene af ham, selvom han var normalvægtig fra start.

   Og NEJ, der er ingen som helst grund til at købe ketose-tilskud. Det er noget pjat. Den eneste vej er at lære din krop at kende og se hvilken fordeling af hhv. fedt-kulhydrat-protein DIN krop kræver for at komme i ketose.

   Svar
 147. Hej Jane

  Hvilket tidspunkt på dagen skal man måle med blodmåleren, har læst at dem man tisser på helst skal være om aften.Jeg har levet langttid uden fedt ca 20 år og der sker ikke rigtig noget med vægten. Måske er det fordi at min krop skal vende sig til det? Jeg holder mig fra mælkeprodukter, min vægt har altid gået 8kg op og så 8kg ned ved at leve fedtfattigt og af light produkter. Jeg har altid levet striks, men så fredag og lørdag aften har vi spist is og så er vægten gået i vejret. Jeg har træner styrketræning og dyrker cardio altid siden jeg var teenager. Jeg er i dag 38 år. hilsen Maja

  Hilsen Maja

  Svar
  • Hej Maja

   Det bedste, synes jeg er at måle om morgenen, for der er ketonniveauerne lavest.

   Og så tror jeg, du skal væbne dig med tålmodighed. Hvis din krop har været vant til strikse slankekure i 20 år, så har den brug for at du spiser den tryg ved at spise godt og nok hver dag længe. Og så skal den nok give slip (hvis der er noget at give slip af)

   Svar
  • Hej Maja
   Jeg har opdateret indlægget her med hvordan du kan tolke blodmålingsværdierne. Håber, det hjælper dig på vej :)

   Svar
 148. Hej Jane
  Min kæreste og jeg er startet på LCHF og synes det kører fint. Vi kører det ikke stramt, men holder os i store træk fra melprodukter, stivelse og sukker og spiser fedtholdigt mad.
  Jeg synes det har virket, men i går ville vi måle om vi er i ketose og tallene viste 0,2, hvilket jo er langt fra kerosen. Hvad kan gøre at vi ligger så lavt?

  Svar
 149. Hej Jane,
  Jeg er startet på LCHF i mandags, og gået 100 % kold tyrker på kulhydrater. Har blandt andet spist al for meget sukker. Slut med det. Er allerede meget begejstret for LCHF.
  Nå, men jeg oplever nogle af de ting du beskriver. Men her til morgen, da jeg vågnede var jeg meget øm i mine benmuskler, ligesom jeg havde løbet maraton dagen før (og jeg havde ikke trænet) Kan det også være overgangsbesvær?. ELLER spiser jeg for lidt fedt/kød og er det derfor mine muskler værker lidt?
  /Rikke

  Svar
 150. Hvor fantastisk. Tak. Så jeg vil flove frisk som en havørn i kerosen efter nogen dage. Lækkert. Ps. Din brownie og nutella er virkelig mesterværker.

  Svar
 151. Hej Jane
  Tak for alle de gode råd, både her og i bogen.
  Har lige et spørgsmål ang. Ketose.
  Hvis man er en af dem der får hovedpine og bliver træt når man er i ketose, er det så noget man skal regne med altid at være i denne fase eller går det over efter nogen tid?

  Svar
   • Hej Jane
    Jeg syntes jeg oplever nogle ændringer i min menstruation. Jeg har læst at nogle “kloge hoveder” mener at menstruation og fertilitet kan gå i stå hos nogle kvinder, når de får for lidt af det gode kulhydrat. Ved du noget om disse snakke og har du oplevet eller hørt lignende før? Jeg bliver selvfølgelig en anelse bekymret, hvis det ændre på mine humoner i så høj grad

    Svar
    • Jeg hører anekdotiske historier om begge dele. Dog flest fra kvinder, som oplever at gå fra uregelmæssig cyklus til regelmæssig cyklus. Men jeg hører også om kortvarige menstruationsforstyrrelser på alt for striks LCHF. Jeg har skrevet lidt om det her: Fertilitet og LCHF

     Svar
 152. Kære Jane,
  Jeg har forsøgt mig med de der ketosesticks, der går fra cremefarvet til lilla. På 2. sagen lå jeg på den mørkeste lille – men efter endnu et par dage – lå den sådan midt i skalaen…. jeg har nu levet lchf i halvanden uge…under 20 g kulhydrat dagligt.. kan det passe at jeg ikke taber mig?

  Jeg får ikke styrketrænet andet end det naturen byder på – men jeg intervaltræner 3-4 gange ugentligt og dyrker yoga et par gange :)

  :) Karen

  Svar
  • Ketose er ikke lig med vægttab, ketose er lig med fedtforbrænding. Klart at det hænger sammen men det er ikke helt det samme. Under 20 g kulhydrat lyder af lidt når du intervaltræner, men hvis du synes, du præsterer fint, kan det være udmærket. Giv det tid. Vægttabet skal nok komme :-) Og find evt. en anden målemetode end badevægten.

   Svar
 153. Hej Jane
  Tak for en super fed blog!
  Du skrev et eller andet sted på din blog et forslag til, hvordan en sammensætning af grøntsager og kød kunne se ud, hvis man gerne vil opnå ketose – altså noget i retningen af 200g broccoli, 200g andre grøntsager, kød osv. Kan du give mig et forslag til en enkelt sammensætning af et måltid, som vil være korrekt i forhold til ketose.
  Er det rigtigt forstået, at for at opnå ketose skal min kost selvfølgelig bestå af protein og grøntsager, men også en del fedt? Er det eksempelvis okay, at spise mayonaisedip (Hellmanns) hver aften, og fed ost hvor morgen?

  Svar
 154. Hej Jane

  Jeg har diabetes type 1 – kan ikke finde ud af om jeg tør og bør starte på lchf? Jeg hae god kontrol med min diabetes…

  Svar
  • Jeg har ikke skrevet meget om type 1 diabetikere. Har du søgt på Kostdoktorn.se ? Han plejer at sige at type 1 diabetikere kan have gavn af lchf da det vil gøre det nemmere at beregne insulinmængde. Jeg får også ind imellem mails fra type 1 diabetikere som har gode erfaringer. Det er dog ikke den helt strikse ketogene version af LCHF, vi taler om ;)

   Svar
 155. Hej igen Jane :)
  Mangler lige et godt råd fra dig ;)
  Vil så gerne måle mit blodsukker, om jeg måske er så heldig at være landet i ketose …
  Finder apparatet hos Viivaa, som du også har vist nogle billeder af her på din skønne blog :)
  Vil du anbefale at jeg også køber de der keton – stiks …..??? For den mest præcise måling eller kan jeg sagtens nøjes med apparatet ??
  Venligst Majbrit

  Svar
  • Tjah, selv har jeg brugt urinstix lidt i starten for at give en indikation på ketose før jeg brugte de dyre strimler til blodmålingsapparatet. Men principielt kan du nøjes med blodmålingsapparatet, det fortæller dig alt, du skal bruge. Det er mere prisen ;-)

   Svar
 156. Hej Jane.
  Når du skriver manglende appetit, er der så tænkt kvalme o.lign. ind her?
  Jeg har haft mere eller mindre kvalme i 2 dage nu,(ved med sikkerhed at jeg ikke er gravid)ha ha men det er ikke særligt fedt,og hvis det er ok, og at det går over igen, så er det jo sådan det er….:-)
  Lettere bly i knæene og småsvimmel er det også en del af det eller er jeg helt galt afmarcheret?
  Knus

  Svar
  • Jeg tror lige så meget vi er ude i noget overgangsbesvær her. Kvalme kan skyldes dels den nye kost men også at du enten under- eller overspiser. Det tager lidt tid at få rettet mængden af mad til. Selv får jeg især kvalme af stress og blodsukkerudsving, så det kan have mange årsager. Tunge ben er helt normalt og svimmelhed kan skyldes væske – og især saltmangel. Læs mere her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-overgangsbesvaer/

   Svar
 157. Hej Jane
  Har med stor interesse læst din bog og fulgt med her på din meget inspirerende blog! Tak fordi du deler dine erfaringer :)
  Jeg har i den sidste uge ligget med ketontal (hhv morgen og aften) på mellem 1.7 – 2.9. Men her til aften målte jeg mig så til 4.3! Har ikke spist anderledes fordelingsmæssigt end de andre dage og dyrket samme mængde motion – har du en ide til, hvad det kan skyldes? Og hvad skal jeg justere på, for at komme ned igen? Er det flere kulhydrater eller er det mere protein?
  Og er over 3 usundt og uden effekt eller er det blot som begyndende ketose?

  Mvh Ida

  Svar
  • Kokosprodukter virker fx ekstremt ketosefremmende. Det er det eneste, jeg lige kan komme på. Det er sandsynligt, at den er faldet til i morgen tidlig. Mine værdier svingede også. Mål kun om morgenen, så har du et ordentligt sammenligningsgrundlag.

   Svar
 158. Gad vide om jeg er i ketose… Taber mig i hvert fald en del, har fået meget fedt og meget lidt kulhydrat de sidste dage , har ondt i hovedet, er træt og føler egentlig ikke behov for at spise, så længe jeg kan få lov til at drikke en masse! Det er min femte dag hvor jeg for alvor spiser LCHF, efter en længere periode hvor jeg har skåret ned på kulhydraterne.
  I øvrigt er det første gang, at jeg føler, at jeg har et fornuftigt forhold til mad og ikke synes, at det er svært at “følge reglerne”. Det er SKØNT! :)

  Svar
 159. Hej Jane,
  Først 1000 tak for en seriøst fantastisk blog, bliver simpelthen SÅ inspireret hver gang smutter forbi. :)
  Jeg prøver at komme i ketose tilstand og så vidt jeg kan mærke, så lykkes det vist meget godt. (får måler og sticks en af dagene :)) Mit spørgsmål er ang. protein. Min fordeling er ca. 80% fedt, 15% protein og 5% kulhydrat. Jeg har læst at man helst ikke må få mere end et gr. protein pr. kilo kropsvægt. og da jeg vejer 80kg. prøver jeg selvfølgelig at holde mig til ca 80gr. protein om dagen. Og her kommer spørgsmålet så… Må jeg få lidt mere protein, når jeg nu er så langt nede i kulhydrater?? Jeg får aldrig mere end 20gr. kulhydrat om dagen. Kan man overhovedet lave om på regnestykket på den måde…?? Håber du kan svare på mit spørgsmål :)
  Mvh. en anden Jane

  Svar
   • Hej Jane,

    Jeg søger faktisk oplysning om lidt det samme spørgsmål som Jane her har skrevet om ovenfor. Jeg følger en fordeling der hedder 70 % fedt, 20 % protein og 10 % kulhydrat. Jeg har ikke problemer med at holde mig under de 10 % hvad angår kulhydrat, min protein er altid lidt over, hvilket jeg ikke føler som et problem, men mit fedtindtag til gengæld – det halter! Hvordan i hulan kommer jeg helt op på 70 % ?? Ved virkelig ikke, hvordan jeg skal sammensætte min kost i løbet af dagen (det skal lige siges, jeg pt. holder mig på 1200 kcal dagligt for at kickstarte et vægttab) Synes ikke jeg bliver ordentlig mæt.
    Kan du ikke komme med et eksempel på, hvordan en dag kunne se ud? :-)

    Svar
    • Kære Laura.
     På 1200 kcal om dagen sulter du din krop. Uanset din makronæringsstoffordeling kan du ikke forvente mæthed på så lidt energi. 1200 kcal er kun lige nok til at din krop kan klare jobbet med få dit hjerte til at slå og alle dine organer til at fungere korrekt – altså inden du begynder at bruge nogen former for energi. Og jeg forestiller mig ikke at du ligger helt stille hjemme i sengen hele dagen. Så første skridt er at sætte dit daglige kalorieindtag op!
     En dag på striks kunne se sådan her ud:
     Morgen: 2 spejlæg stegt i smør med et par skiver fed ost og en kop kaffe med fløde + en skefuld kokosolie. 2 tsk fiskeolie ved siden af.
     Frokost: Stor grøn salat med røget laks og godt med olie-eddikedressing eller fx en rest kød blandet i godt med mayodressing sammen med nogle grøntstænger.
     Aftensmad: Kød/fisk/kylling med grøntsager og 2-3 skiver kryddersmør eller ca. 0,5-1 dl fed sovs (o,5 hvis sovsen er lavet af smør – 1 dl hvis den er lavet af fløde).

     Svar
  • Apparatet koster ikke alverden med teststrimlerne til er dyre. Regn med ca. 1000 kr alt i alt, hvis du skal gøre dig nogle erfaringer med det. Jeg har købt den via Abbots Diabetes Care, men det fås også på apoteket.

   Svar
 160. Kære Jane
  Hurra for din herlige blog, her får man noget til hele registret – god humor, gode opskrifter, gode fif og ind imellem også en god grund til harme. Alt sammen delt rundhåndet, Tak for det.
  Jeg har nu levet rimeligt lchf agtigt i en tid – det er super og fantastisk for mig – og lige nu er jeg så igang med at eksperimentere med ketosen. Jeg læser alverdens kloge ord om hvor godt det er og at alle tidligere kolesterolhysteriske ideer får bøllebank, men inden i mig sidder der stadig en lidt fedtforskrækket sygeplejerske, der spekulerer! Fedtet smelter formeligt af mig, jeg trives ok med ketosen selv om det er besværligt og jeg har besluttet at give det 4 uger for så at få lavet en blodprøve hos min læge til tjek. Og nu til et spørgsmål:
  Har jeg forstået det ret når det er sådan at jeg kan få et resultat der viser højere kolesteroltal, at ldl sandsynligvis er faldet og hdl steget?
  Og
  Kan jeg i princippet “risikere” at totalkolesterolet er steget ( hvilket vil kunne føre til fæle forslag fra doktoren! om sænkede medikamenter. ) og vil det være ok med lavt ldl tal og lavt triglycerid, hvis totalen stiger pga. Højt hdl?
  Synes faktisk jeg burde kunne gennemskue det med min faghjerne, men jeg tror den er så låst i gamle forestillinger der gennem tiden er blevet udråbt som evidente!!! Så jeg har brug for lidt hjælp. Og nu kalder solen. Hurra for sommer.

  Svar
  • Både og. Ja til at det totale kolesterol og HDL vil stige. LDL kan også stige, men det er her, hvor der er forskel på de små tætte partikler (farlige) og store, fluffy LDL partikler (ufarlige, nok snarere gavnlige). For en hurtig vurdering af kolesterolprofilen, kan du dividere dit totale kolesteroltal med dit HDL. Her skal dit resultat helst være under 5-6. Læs mere om hvordan du kan tolke dine værdier her: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

   Svar
 161. Tak for det. Ok, lyder spændende. Jeg bor i Nordsjælland, så Århus er desværre ikke lige i nærheden. Har tjekket listen, men mere hvis du kunne anbefale en der er særlig dygtig, eller en du har hørt om osv….

  Svar
  • Jeg er selv i gang med uddannelsen til urteterapeut på urteskolen og bliver mere og mere fascineret over hvordan/ hvor meget urter (og dermed også kosten) kan hjælpe kroppen til en bedre og mere optimal balance og dermed kan afhjælpe forskellige symptomer. Det kommer meget an på hvor i landet du bor – som sagt kan du prøve at finde en i dit nærområde vha listen, men ellers kan jeg anbefale Frede Damgård i Århus som også ved rigtig meget om optimal ernæring
   Håber det bedste!

   Svar
 162. Hej
  Jeg er ny her, har du eller ved du hvor jeg kan finde en ugeplan med ketose kost?
  det lyder som noget jeg kunne bruge.

  Svar
  • Det ved jeg desværre ikke. Men du kan starte med at lade din kost bestå af kød, fisk, æg, grøntsager der vokser over jord og naturligt fedt fra smør, kokosolie, god olivenolie og fede mejeriprodukter. Så skal du nok komme i nærheden af ketose inden for en uges tid :-)

   Svar
 163. Hej igen

  Ja, det har jeg desværre :-( Jeg ved faktisk ike, om jeg spiser store mængder protein, altså om det kategoriseres som meget protein, den mængde jeg spiser. Jeg spiser ca. 135 gram fisk morgen og frokost og 135-16o gram fisk til aften. Så det er ca. 75 gram protein dagligt. Og ellers får jeg egentlig ikke protein, da jeg jo ikke indtager mælkeprodukter og lign. Jeg føler mig i “ro” ved protein, men kan også føle mig tung. Spiser både fordøjelsesenzymer og mavesyre ved hvert måltid.

  Er vildt med fedt. Kan snildt spise fx. kokosolie direkte fra glasset, det samme med Udos olie og creames coconot (kender du det?) og mandler, men får altid overspist i fedt og ved, at grunden til jeg skovler det, er at det giver mig et energikick, som jeg jo har meget brug for. Men bliver så dårligt, derfor vil jeg gerne vide, hvor meget fedt, man spiser på LCHF? Jeg er også vældig glad for Urtekram a la samwichspread, som er helt rene og kun lavet på solsikkeolie og krydderier. Men solsikkeolie er måske ikke det bedste?
  Kan også snildt crave rå gulerod og tænker det er carbs det hiver i mig. Ovenjordsgrøntsager – hvad er det præcist for dig?

  Hvor meget protein spiser du? Jeg kunne i hvert fald godt tænke mig, at tabe fedt. har altid kunne tabe mig når jeg ville, på den her måde, men ikke siden binyretrætheden har sat ind og inden den blev konstateret, så følte jeg mig meget skidt/mærkelig og vægten skabte sig og jeg faldt altid i søvn siddende….bare nogle af mine symptomer.

  Glæder mig til dit indlæg med dine erfaringer :-) Og fedt du svarer på indlæggene og de spørgsmål jeg har, det er jeg rigtig glad for :-)

  Svar
  • Ud fra det du skriver især med hensyn til din binyretræthed, vil jeg anbefale dig at opsøge en phytoterapeut (urteterapeut), som kan hjælpe dig/din krop til en bedre balance vha urter, hvor du kan få udarbejdet en individuel plan på baggrund af dine symptomer m.v. og få gode råd til optimal kostsammensætning.
   Du kan finde de uddannede phytoterapeuter her http://www.urteskolen.com/uddannede_terapeuter.asp samt læse mere om urteterapi, hvor urterne på en naturlig måde kan hjælpe kroppen til at fungere mere optimal ud fra deres forskellige egenskaber.

   Svar
 164. Hej Jane

  Jeg spiser paleokost, dvs. for mit vedkommende er protein (stort set altid fisk), grøntsager og lidt fedt (Udo’s Choice og fiskeolie), morgen, middag og aften. Mange grøntsager middag og aften, lidt færre morgen. Jeg læste godt, at du skrev om dig selv, at du muligvis spiste mere paleo end LCHF. I USA betragter mange paleo som LCHF, da det generelle billede for begge kosttyper er low-carb (hvad det så end er for den enkelte….det varierer jo en del).

  Jeg spiser 500-600 gram rå grøntsager dagligt (særligt gulerød og broccoli), nogle gange mere og en del protein. Jeg er super sensitiv overfor alt, både hvad jeg spiser og hvordan jeg lever (miljøet, lys, lyde) og jeg har fået konstateret binyretræthed (adrenal fatique) og har en masse issues grundet det, bla. har jeg fået lavt stoftskifte deraf og kan simpelthen ikke tabe mig (tabe fedtet). Mit kortisol niveau er målt flere gange over et døgn og det er for lavet, særlig morgen, er det svært lavt og jeg er udmattet det meste af døgnet.

  Mit spørgsmål er, hvor mange/få grøntsager spiser man på LCHF? Jeg craver ofte fedt (mandler, kokosolie), men der skal meget lidt ekstra fedt til, så går jeg i sukkerchok!! Som i den klassike med svedetur, rysten, synsforstyrrelser, osv. Jeg er tidligere sukkerjunkie og har været sukkerfri i snart 3 år, som i TOTAL sukkerfri. Men geagerer voldsomt på fedtmængder. En bekendt af mig spiser ren rawfooddiæt og siger, at jeg får ustabilt blodsukker af fedtet, bare et pat tsk. dagligt er mere end nok, til at kroppen er “fedtet” godt til og alt for meget… Plus jeg tager lynhurtigt på af det mindste ekstra fedt og normale mad. Spiser alt mad fra bunden og har gjort det i årevis. Har ikke spist gluten og mælkeprodukter i 6 år nu og det er super for mig. Tåler ikke frugt, bliver “skør” og går i sukkerchok, selv ved små mængder. Så rå grøntsager er mig og har været det, siden jeg for over 10 år siden var på DDV (De Danske Vægtkonsulenter).

  Kan du beskrive en dags indtag af mad for mig, har meget svært ved lige at gennemskue mængeden af fedt, protein og især grøntsager på LCHF og min mave går helt død, hvis jeg bare spiser det mindste ekstra fedt og protein, sløver den total og det gør mig bare endnu dårligere.

  Hvor mange carbs spiser du for at komme i ketose og hvor længe gør du det (hvor længe er den tilstand ok for krop og hjerne)? Er det sikkert man forbrænder fedt ved det?

  Dette var bare den korte version…På forhånd tak :-)

  Mvh. Charlotte

  Svar
  • Det lyder til at du har en helt masse særlige forhold, du skal være opmærksom på. Modsat dig trives jeg ikke godt på store mængder protein, og føler mig derfor bedre tilpas på LCHF, hvor jeg spiser almindelige mængder protein men til gengæld meget fedt. Jeg spiser også rigeligt med grøntsager – selvom jeg eksperimenterer med ketose – vægten er her på salatgrøntsager og ovenjordsgrøntsager generelt. Jeg spiser vel mellem 4-600 gram grøntsager om dagen. Ketose kræver meget fedt og få proteiner. Jeg brygger på et indlæg om det, som jeg har klar snart med hvilke erfaringer, jeg i øvrigt har gjort mig.

   At være i ketose er lig med at kroppen brænder fedt som energi. Men at brænde fedt som energi er ikke lig med automatisk vægttab. Men der vil ofte være et vægttab, vil jeg sige.

   Svar
   • Hej hej!
    Er der nogen der har erfaring eller kender noget til ketose i forbindelse med behandling af epilepsi??
    Har selv epilepsi og ved ketose bruges primært til børn der har svært ved at håndtere/blive anfaldsfri ved hjælp af medicin.
    Men jeg ved også at ketose kan have gavnlige virkninger på voksne mef epilepsi.
    Mange tak for gode råd og fifs!
    Mvh Hanne i Århus :-)

    Svar
    • Jeg ved ligesom dig kun at ketogen kost bruges på forsøgsbasis til børn med epilepsi. Du kan finde masser af info om det på nettet, hvis du er villig til at læse engelsk.

     Svar
  • Tjah.. altså, det er jo fedt indtil du er mæt. Og det er svært at overspise i fedt. Det er kvalmende og svært at spise for meget smør, fløde etc. Rører du det op med sukker/sødning eller kakao, er det derimod en anden sag. Så så længe vi taler om mad og ikke desserter, så synes jeg, det er fint.

   Svar
   • Hej Jane. Min mand og jeg er nu på 6 uge af LCHF. Jeg skriver, da jeg har store problemer med at komme i ketose, og ved ikke rigtig hvad det skyldes. I starten spiste jeg mange fede mælkeprodukter og en del stenalderbrød, og læste så, at det skulle man skære ned på, det har jeg så prøvet her den sidste uges tid, og mit ketoseniveau er så faldet yderligere. Jeg kan fortælle, at min mand har tabt sig 8 kg. og jeg står stort set stille. Vi spiser det samme (han spiser lidt mere en mig), så forstår ikke rigtig hvad jeg gør forkert????

    Svar
    • Det er også så utroligt svært at svare på. Hjemme hos os er det omvendt. Min mand har svært ved at komme i ketose mens jeg næsten har svært ved at komme ud. Til gengæld taber han sig nemmere end jeg gør.
     Min erfaring er at de to hyppigste ting, der står i vejen for ketose er for mange kulhydrater og/eller for meget protein. Sigt efter at spise max 50 g kulhydrat om dagen og sænk dette til 20-30 g, hvis der ingenting sker. Vær opmærksom på ikke at spise for meget protein og spis i stedet meget fedt. Sigt efter at få mellem 65-80% af dine kalorier fra fedt.
     Vægttabet kommer af kalorieunderskuddet og ikke af ketosen, så sørg for at være i kalorieunderskud, hvis du vil gå ned i vægt.
     Et smart trick til både ketose og vægtnedgang er at lægge lidt periodisk faste til. Forlæng nattens faste ved at droppe eller udskyde morgenmaden nogle timer eller tag en fastedag en gang om ugen. Faste booster ketose, da du jo ikke spiser og derfor automatisk sænker insulinniveauet.
     Sidst men ikke mindst formoder jeg, at du/I måler ketoner i blodet? Ketosticks giver hos mange manglende udslag efter en tid og det kan sagtens være fordi du er i fuld ketose.

     Svar
     • Hej Jane.
      Kan stofskifte ikke også være årsag til manglende vægttab, hvis det er for lavt ?…uanset om det lykkes at holde det lave indtag af kalorier ?

     • Jo helt bestemt. For lavt stofskifte vil dog ofte have andre symptomer end udeblevet vægtopgang som fx energiløshed, kolde hænder og fødder, nedsat stemningsleje, hårtab etc.

      Jeg er ikke helt hjemme i stofskiftelidelser, men jeg får ind imellem mails fra kvinder, som fortæller mig, at de er lykkes med vægtnedgang med (striks) LCHF på trods af lavt stofskifte. Forleden læste jeg samme historie hos den svenske blogger My, der er lykkes med at tabe 95 kg (!) med LCHF. læs om hendes stofskifteresultater her: http://lchfingenjoren.se/2016/august/atit-mig-fri-fran-hypothyreos.html