LCHF og ketose


Hvad er ketose?

Ketose er et udtryk for, at kroppen bruger fedt som primært brændstof, herunder også til at forsyne hjernen med energi. Det foregår ved at leveren producerer såkaldte ketonstoffer, som er et biprodukt af fedtforbrændingen. Disse ketonstoffer fungerer glimrende som energi.

Ketose kan være meget effektivt til vægttab, mest pga. ketonstoffernes appetitdæmpende virkning, men du kan sagtens tabe dig uden at være i ketose.

Denne tekst er fra 2013, jeg har skrevet et nyere indlæg om KETOSE lige her.

LÆS MERE HER: LCHF og vægttab

Hør mig forklare her:

Links herunder kan indeholde affiliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklampolitik

Hvordan kommer jeg i ketose?

Det allervigtigste for at komme i ketose er, at du spiser få kulhydrater. Ofte siger man max 50 g, men min erfaring er, at 20-30 g pr. dag er langt mere effektivt.

Hvis du sammensætter din kost af primært grøntsager, der vokser over jorden, kød, fisk, fjerkræ og æg og sundt fedt fra smør, olivenolie, kokosolie, mayonnaise og fede mejeriprodukter rammer du ikke helt skævt.

Når man holder sig til ovenjordsgrøntsager og holder igen med nødder, bær og yoghurtprodukter, lander man i omegnen af 30 gram kulhydrat om dagen. Herefter kan du sigte efter ca. 1-1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt og så spise fedt for resten af pengene.

Dette er ikke en endegyldig regel men en tommelfingerregel, som du kan stile imod, hvis du er meget i tvivl om, hvordan du skal gribe det an.


Bog med alt om ketose

KETO, kalder vi det også, når vi spiser så få kulhydrater, at kroppen går i ketose.

For grundig indføring i konceptet og for masser af nemme og realistiske hverdagsopskrifter, tag et kig på KETO-bogen her nedenfor:

KETO, ketose, LCHF

Hvordan ved jeg, om jeg er i ketose?

Hvis du gerne vil måle, om din krop har slået over på fedtforbrænding, kan du købe en lille blodmåler, der måler for ketonstoffer i dit blod.

Det kan være sjovt, lærerigt og motiverende, men desværre er teststrimlerne dertil meget dyre. (Husk også at købe lancetter) og derfor anbefaler jeg dig at vide, hvad det egentlig er du gerne vil med målingen og hvad det er, du forventer, den kan gøre for dig.

En billigere løsning kan være at bruge de såkaldte “ketosesticks”, som er små papirstrimler, som måler ketonstoffer i urinen. De er ikke nær så præcise, men kan give dig en indikation af, hvornår din krop overgår til ketose. De fås bl.a. på apoteket.

For nogle kan det også virke motiverende at se den lille papirstrimmel blive lilla og derved vide, at nu er kroppen overgået til fedtforbrænding. I takt med at kroppen vænner sig til ketosetilstanden, vil den udskille færre ketonstoffer i urinen, hvorfor du kan opleve at sticks’ne mister farve, uden at det betyder, at du er røget ud af ketose.

Men vælger du i stedet at måle i blodet, kan du bruge nedenstående som rettesnor:

Sådan tolker du blodmålingsværdierne:

Under 0,5 mmol/L: Du er ikke i ketose

0,5-1,5 mmol/L: Ketose/begyndende ketose

1,5-3 mmol/L: Kaldes også ‘ernæringsmæssig ketose’ eller optimal ketose (angiveligt zonen for mest effektiv vægtnedgang, men på langt sigt formentlig mindre vigtigt.)

Over 3 mmol/L: Hverken værre eller bedre end det andet. Mest normalt i “sult-ketose”, fx i forbindelse med faste eller meget lavt kalorieindtag (fx hos anorektikere)

Tegn på at du er i ketose

En endnu billigere løsning er at mærke efter i din krop. Den giver dig nemlig sandsynligvis nogle tegn på, at der nu er ved at ske noget. Ketose indtræffer som regel mellem dag 2 og 7 på striks LCHF.

Hold øje med disse tegn:

¤ Nedsat appetit og mindsket madfokusering

¤ Øget tørst

¤ Mærkelig smag i munden og acetone-agtig ånde (bare rolig, det går væk igen)

¤ Træthed og tunge ben

¤ Øget energi (ja, vi reagerer allesammen forskelligt)

¤ Hovedpine

Visse af tegnene hænger sammen med, at din krop er ved at omstille sig til fedtdrift. Det kan være noget af en omvæltning, hvis din krop har været vant til at køre på sukker hele sit liv, og det kan give lidt overgangsbesvær i starten.

Læs mere om det HER. Det tager som regel et par uger for kroppen at vænne sig til sit nye brændstof, så hold ud!

Husk, at du skal spise ekstra salt, når du spiser så få kulhydrater. Det vil hjælpe dig igennem omstillingsfasen med færre ubehagelige symptomer.

Er ketose farligt?

Evolutionært set har ketose været en almindelig tilstand for menneskekroppen. Både i og med at der har været begrænset adgang til mad i perioder men også at der har været begrænset adgang til kulhydrater.

Ketose har to markante fordele i en vægttabskontekst:

 1. du forsyner din hjerne med energi fra ketonstoffer, hvilket betyder at hjernen ikke oplever energimangel og begynder at skrige efter mere energi
 2. Ketosetilstanden beskytter din muskelmasse, da behovet for glukose er nedsat og kroppen derfor ikke behøver nedbryde protein (bl.a. muskelmasse) for at hente energi.

Ketose bør ikke forveksles med tilstanden ketoacidose, som er en syreforgiftning af blodet, som er livsfarlig for diabetikere. Læs mere om ketose HER.

Hvorvidt ketose er anbefalelsesværdigt på den lange bane, er der forskellige holdninger til.

Personligt er jeg lidt splittet. På den ene side elsker jeg den energi og den mentale klarhed, jeg oplever, ketose giver mig, men på den anden side oplever jeg det som en smule kedeligt og begrænsende på den lange bane.

Jeg bruger i stedet periodevist ketose og tager nogle gange om året en periode, hvor jeg spiser helt striks for at booste min fedtforbrænding.

I ketose oplever jeg ting som fx:

¤ megastabilt blodsukker

¤ mindsket appetit – jeg kan springe måltider over og gå i mange, mange timer uden at spise og uden at sulte

¤ god, nærmest endeløs energi

¤ flad mave og mindre oppustethed

¤ vægttab

¤ mental klarhed og øget koncentrationsevne – også selvom jeg ikke har spist i lang tid

¤ tung, nærmest bevidstløs søvn (og det kommer fra en, som normalt sover meget let)

Mere læsestof om ketose, vægttab etc.?

KETO BOG: KETO - Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt af Jane Faerber

Vil du gerne læse mere om ketose og hvordan KETO kan bruges til vægttab, anbefaler jeg min bog KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt.

Bogen giver dig alt du skal bruge for at få din krop til at lave skiftet til fedtforbrænding og lærer dig, hvordan du får succes med dit vægttab. Med i bogen får du desuden 80 ernæringsberegnede opskrifter og en kostplan til at komme i gang.

[mellemrum]

Striks LCHF - en praktisk guide - fuld version - online guide til at få succes med vægttab på LCHF

Vil du gerne i gang her og ned og med det samme anbefaler jeg mit online produkt #striksLCHF – en pratisk guide.

Guiden indeholder teori om LCHF, ketose og vægtnedgang, 30 ernæringsberegnede opskrifter og en 2 ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Læs mere her:
#striksLCHF – en praktisk guide

[mellemrum]


Du kan også kigge på mine KETO-madplaner og derigennem lade mig sørge for din aftensmad i hverdagene.

KETO MADPLAN - til vægttab og til travle hverdage - nem KETO aftensmad med energiberegnede opskrifter

399 kommentarer til “LCHF og ketose”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane,
  hvordan får jeg mere “base” i min madplan, da jeg har slidgigt og blevet anbefalet ikke at spise så meget kød.

  Svar
  • Hej Hans
   Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal svare til dig, for det der med syre-base i forbindelse med mad er simpelthen tilbagevist så utroligt mange gange, og alligevel er det myten, der bare ikke vil dø. Men helt kort: Du kan ikke påvirke syre-base-balancen i blodet med mad. Og det er ret godt, for selv de mindste forskydninger i dit blods pH-balance vil slå dig ihjel.

   Med det sagt, er der jo ikke spor i vejen for at du eksperimenterer med fx at spise mere fisk og fjerkræ og flere grøntsager og mindre ‘kød og flødesovs’. Det kan ofte fungere superfint også. Se fx de mange forskellige måder du kan tilpasse din Keto-kost på her: Forskellige typer Keto

   Svar
  • Hej Hans.
   Mange med slidgigt oplever bedring af deres smerter, når de spiser antiinflammatorisk, og i nogle byer findes der madklubber, hvor man sammen laver antiinflammatorisk mad. Måske du er heldig, at der findes sådan en gruppe i nærheden af dig.
   Mvh. Anne-Mette

   Svar
 2. Jeg holdt helt op med at ryge da jeg var 67 år efter 50 år som storryger af cigaretter. I løbet af ganske kort tid vejede jeg 12 kilo mere, og det gør jeg stadig 15 år senere og stadig uden kroniske sygdomme. Min bevægelighed er blevet meget dårligere, så nu skal der ske noget. Fysioterapi, omlægning af kostvaner og måske keto. Jeg har også købt nogle piller der hedder KETO. To styk skal tages dagligt efter et måltid. Pillerne beskrives som Advanced Fat Burner. På få dage har jeg faktisk smidt 2 kilo, men jeg ved jo ikke præcis hvorfor. Vi er jo ikke ens, vi mennesker, som du så rigtigt skriver. Det der interesserer mig er i relation til ældre mænd, og om det er resultatet af en samlet bestræbelse som er det bedste svar. Målet er et samlet og blivende tab på 10 – 15 kilo (10 – 15 %), at jeg kommer til at passe mit gamle pæne tøj, og at jeg begynder igen at kunne gå lange ture i friskt tempo.

  Svar
  • Fantastisk med det rygestop!
   Og superfint valg med keto. Jeg kan forsikre dig om med 100% garanti at de to kilos væsketab intet har med de piller at gøre og at du lige så godt kan spare dine penge. Når du stopper med at spise kulhydrater, taber du væske i starten. Nogle helt op til 5-6 kg den første uge. Fedt taber du i kalorieunderskud og det er ens for alle. Så helt sikkert ja: Den lange gode indsats er den, der kommer til at føre dig i mål

   Svar
 3. Hej Jane, jeg er sund og rask og er startet keto diæt på fjerde uge, men har siden dag 2 lagt på 8+ (ketosesticks) . Jeg kan ind imellem sænke niveauet et par timer ved at drikke masser af vand, men jeg drikker allerede 4 liter om dagen. Er langsomt gået op til 40+ g kulhydrater, får min himalayasalt, osv + 11-1200 kcal/dagen. Stadig ligger den højt. Er keto bare ikke for alle, eller hvad tænker du?

  Svar
  • Hej Susanne
   Smid de stix i skraldespanden – de fortæller dig ingenting og det lyder som om du tester urin og tolker efter blodniveaustandard. Det kan du ikke. Det er to forskellige ketonstoffer, du måler i hhv. urin og blod.
   Og du skal ved gud ikke drikke 4 liter vand om dagen.

   Hvad er dit mål med Keto? Hvad er grunden til at du måler ketonstoffer?

   Svar
  • Hej Jane. Måske du har fået spørgsmålet før, men jeg har brug for at vide om man oplever samme fordele ved lchf som keto? Jeg skal ikke tabe mig mere, men der er jo så mange andre gode fordele ved at spise efter keto, vil dog gerne kunne spise lidt mere nuanceret, men vil helst ikke gå glip af alle de fantastiske fordele der er ved keto.
   Mvh Rikke

   Svar
   • Jeg synes, det giver bedre mening at skelne mellem Low Carb og Keto. Jeg ved aldrig hvad folk forstår ved LCHF længere…

    Men ja, du kan få mange af de samme fordele, men det er ikke det samme og det føles heller ikke ens. Eller det kommer an på hvor man lægger snittet. Jeg synes hele øvelsen med Keto består i at man bruger noget tid på at eksperimentere sig frem til ens kulhydrattolerance. Det er det niveau, hvor man stadig får god effekt på de parametre man ønsker at måle på men hvor man har øget på kulhydratindtaget.

    Prøv også at læse her: Low Carb og Keto – hvad er forskellen?

    Svar
 4. Dem jeg har set, er et brev med pulver, som man rører op med vand og drikker.
  De hedder Pruvit.
  Jeg har set det, hos nogle danske keto- profiler på Instagram.

  Tak for din beskrivelse.
  Jeg tænkte selv at keto-kosten og salt kan gøre underværker!

  Svar
  • Det er stadig noget scam og netop noget af det i pyramidespilsgenren, hvor de på instagram promoverer det og sælger det i pyramidelignende forhold i din indbakke. Fatter ikke det er lovligt og det er det kun fordi de har skruet det sammen, så de bevidst undgår lovbrud. Spar dine penge og brug dem på noget ordentligt mad. Det vil give dig meget mere værdi for pengene.

   Svar
   • Tak, det er også det, jeg er kommer frem til.

    Det er ikke i min indbakke, men noget jeg selv opdagede, som den profil reklamerede med, og blev nysgerrig.
    Jeg er ikke blevet opsøgt og tilbudt det.

    Jeg sparer mine pengene på sund mad og salt 😊

    Svar
  • Hej Rikke
   Mener du eksogene ketoner som Betahydroxybutyrat? Det virker til at være et lovende produkt, som jeg tror vil få en fin fremtid hos eliteatleter. I hvert fald indtil det forbydes som doping. De kan også vise sig at have relevans ift. epileptikere og folk med Alzheimers og Parkinsons, altså ved tilstande hvor selve ketonstofferne spiller en rolle.

   For alle os andre er det vitterligt unødvendigt og jeg synes, de og lignende produkter skriver sig ind i en lidt dum mentalitet, hvor man prøver at tilføre ting i stedet for rent faktisk bare at gøre arbejdet. Kroppen producerer ved kulhydratrestriktion alle de ketonstoffer, vi skal bruge og der er ingen grund til at købe et produkt til det.

   Mener du produkter à la MCT-olie, kan du læse om det her: MCT-olie
   Og mener du produkter, som sælges af slibrige sælgere i lyssky pyramidelignende forhold i din indbakke i Messenger, skal du løbe langt væk :)

   Svar
 5. Hej Jane,
  Jeg har været på Lowfodmap og glutenfri i snart 1 år. De sidste par år gået fra medium til xl. Det hjælper. Men fortsat – Bare jeg spiser et glas med sild der har liggede i løg eller marmelade med æblestykker får jeg tynd mave og oppustet mave og taber alt energi i et par dage. Æble og løg er bl.a. et FODMAP.
  Overvejer at prøve LFCH, men ved ikke om du har noget hjælp at hente her ifht at jeg bruger app fra Monash university som viser hvad der er meget FODMAPs i og altså reagerer hvis jeg spiser FODMAP. Jeg overvejer konsultation med diætist igen mhp intro af de forskellige fodmaps igen da det måske kan gøres på en smartere måde.

  Svar
  • Hej Lise
   Det er også et virkelig godt spørgsmål. Min egen og virkelig mange af mine IBS-læsere har faktisk en oplevelse af at en lavkulhydratkost som Keto giver ro i maven. Ofte også uden at man behøver skele til fodmaps. Spekulationen er at det er fordi det samlede kulhydratindtag her er så lavt (20 g) at fodmaps jo automatisk også bliver det. Og så føles det bare nemmere end at gå og skulle slå op i en app hele tiden.

   Men mange vælger også at spise Keto men stadig skele til fodmaps og det kan man selvfølgelig fint også.

   En anden ting, som jeg lige får lyst til at nævne er også at jeg selv bøvlede med IBS i årevis, og det var konstant tilbagevendende trods diverse kostinterventioner. Først da jeg blevet testet og behandlet for SIBO (bakterieovervækst i tyndtarmen) fik jeg bugt med problemet. Jeg ville ønske jeg havde gjort det noget før.

   Jeg fik hjælp af Tine Jørgensen fra Roots Clinic og kan varmt anbefale hende. Du får lige lidt links til indlæg, jeg skrev om det i sin tid:

   IBS – symptomer, triggere og hjælp
   SIBO

   Håber det kan hjælpe dig videre❤️

   Svar
 6. Hejsa,
  Lige et par spørgsmål.
  Udsætter man kroppen for en stor belastning ved at holde pause fra keto et par dage og så vende tilbage. Vil kroppen skulle starte helt forfra ?

  Jeg ved du ikke vil angive mængder, men selvom jeg nu er gået fra LCHF til keto oplever jeg stadig at være voldsomt sulten. Kan du give et par råd.
  Bortset fra sulten, særligt om natten, har jeg det SÅ meget bedre i krop og sind.

  På forhånd tak 😊

  Svar
  • Hej Charlotte
   Jeg synes ikke at meningen er at være i ketose hele tiden. Det er heller ikke det, jeg lægger op til i mine Keto-bøger. Jeg opfatter mere Keto som et redskab, man kan tage i brug efter behov. Det, jeg tror, man skal undgå er at skifte fra ekstremt få kulhydrater til ekstremt mange kulhydrater.

   Læs her hvordan jeg selv veksler mellem Low Carb og Keto.

   Har du min nye bog? I den har jeg en kulhydrattrappe, der giver bud på hvordan man placerer sig kulhydratmæssigt i de forskellige lejer. Måske kan den hjælpe dig lidt videre.

   Svar
 7. Hej Jane,

  Jeg har købt din bog og været på keto i 4 mnd med gode resultater, spesielt for velværet i kroppen.

  Det ble imidlertid for vanskelig sammen med familie og på ferie og jeg har nå haft en mnd. med en del HK; og jeg tenkte da og starte igen nu når hverdagen starter igen.

  Jeg har en ven som er meget inde i alt det her, mere end jeg er, som siger at hvis man er i ketose og springer ud af det så vil kroppen ikke kunne komme tilbage på det på samme måde og blive lige så fedtforbrændende, da kroppen har “oppfattet systemet”

  Ved du om dette stemmer?
  Hun nevner at det kommer fra noen av de fremste på lchf/keto her i Norge.

  Vennlig hilsen Nanna

  Svar
  • Hej Nanna
   Det stemmer i hvert fald ikke med hverken biologien, biokemien eller fysiologien😅

   Så nej, det er noget sludder. Men indsatsen kan halte i anden omgang. Første gang er det hele et shiny new toy og man er supermotiveret og gør alting 100%. Anden gang skærer man lidt hjørner her og der og det påvirker selvfølgelig resultatet.

   Men samme indsats vil give samme resultat. Også anden gang (og tredje, fjerde og femte…)

   Svar
 8. Vil lige komme med nogle af mine erfaringer og syn på keto.

  1) Lider af GERD, og tager Omeprazol. Første omgang på keto gjorde at jeg kunne gå fra at tage 1 tablet hver anden dag til at gøre det en gang hver 6. dag – også efter jeg stoppede på keto. I denne omgang, er der netop nu gået 13 dage siden seneste tablet.
  2) Så en debat herinde om anti-inflammatorisk mad – holder helt med Jane her, keto med kød virker anti-inflammatorisk. Havde nogle problemer i hofter, som kunne afhjælpes med Advil – det er der ikke behov for mere.
  3) Glem alt om keto-målinger, du vil typisk blot blive frustreret, og da det er forskelligt person til person, vil du sjældent finde noget, der hjælper dig. Det er langt bedre at føle efter hvordan du har det. Jeg er midaldrende, med nogle ekstra kilo på kroppen :-). Når jeg på Keto går til lægen, og han måler mit fastende blod-sukker, vil han kigge på mig og sige at jeg er på vippen til at få diabetes-2 – mit fastende blodsukker lå en dag på 5,9 (mine ketoner lå på 0,4). Mit første måltid er typisk kl. 13-14 (jeg har bare ikke appetit tidligere grundet keto) – og en time efter målte jeg tallene igen: blod-sukkeret var faldet til 4,8 og ketonerne var steget til 0,9. (Læs evt. om “dawn syndrom”. Min pointe er: glem tallene, lyt til din krop – du ved efter et stykke tid hvor du er, og hvad jeg mener.
  4) Jeg læste herinde at nogen sagde at de får en “ro” når de er på keto. Det er nok det ord jeg selv har ledt efter. På mange forums ser man folk foskusere “jeg kan spise alt det jeg vil”. Hvad folk vil opleve er at man ændrer totalt syn på mad. Jeg er selv den type, der ikke kan være i køkkenet uden at tage en småkage. På keto rører det mig ikke. Min søn kan sidde ved siden af og spise oste-pops, når vi ser film – jeg ænser det ikke. En af de store gevinster, synes jeg, er at man lærer at lytte til kroppen og dens behov (og det kan man tage med sig, også hvis man hopper af igen efter en vis periode) – mad er nu noget helt anderledes, ofte er det et spørgsmål om at man skal huske at spise overhovedet (specielt skal man huske sine proteiner, når man først er “konverteret” er det lidt nemmere at skære i fedtet for at øge vægttab). Så ja, du kan spise lige så meget du cil – men husk at se det i lyset af at du simpelthen ikke har ret meget lyst til mad – og det forstår man næppe indtil man har prøvet det, eller bare er en af dem, der kan spise 1 småkaage, og derefter lade dåsen stå….
  5) Mit største råd er nok: Når du begynder: find dit “drug”! Er du til chips: overvej flæskesvær. Er du. Til det søde: prøv den forrygende peanutbutter fudge her på siden, se også cheddar-chips osv. Specielt de første mange uger er det rart at have sin “comfort food” at støtte sig til. Det er rart at se vægten falde, og alligevel få sine “drugs” – efter et stykke tid vil dette behov langsomt forsvinde. Der er ganske få ting, du ikke kan finde en keto version af, og de fleste er ret gode – google kan også hjælpe dig der.
  6) Er ikke meget til grønt – men en salat med “gourmet salat”, spinat og rukkola, med oliven-olie, en 3-5 ml balsamic vinegar, noget “shaved” parmesan ost, lidt knuste valnødder og nogle halve macadamia, er en base for mig.
  7) Du kan finde mange versioner af “Fat-head” pizza keg kan vældig godt lide at blande lidt knust flax-seed, chia-frø eller psyllium loppefrøskaller i dejen for at få lidt fibre i. Med pepperoni er det jo altid godt. Mht tomatsovsen – tag et par gode blomme-tomater, kør dem over et raspe-jern, hældt noget af væsken fra. Tilsæt en 1/2-1 skefuld oliven-olie og en smulle salt. Rør det rundt med en ske og lad stå nogle minutter. Så bliver det ret stift og er nemt at smøre ud over dejen – det er noget bedre end alt andet.
  8) Ting tager tid – det før keto også, og det kan være hårdt, men belønningen ligger ofte lige rundt om hjørnet. Jeg har endnu ikke mødt en, der ikke har været begejstret for det, når de virkelig har prøvet det.

  Held og lykke herfra.

  Svar
 9. Hej Jane,
  Jeg har kørt striks LCHF i et par uger. Mit blodsukker ligger nede på mellem 3-4 hele tiden, hvilket gør, at jeg bliver meget svimmel og utilpas. Jeg spiser når jeg føler behov, men har jo ikke den store sult. Er det normalt, at det ligger så lavt?
  Og har du nogle anbefalinger?
  Mvh Freja

  Svar
  • Hej Freja
   Ja det er helt normalt men det mest normale er at man ikke mærker noget til, at blodsukkeret er lavt (efter normale standarder) fordi det jo her er udtryk for at der er en alternativ brændstofkilde, der overtager glukosens funktion (ketonstofferne).

   Mit gæt er, at du ikke har styr på dit saltindtag og det er symptomerne på det, du tolker som ‘lavt blodsukker’. Gætter jeg mon rigtigt?

   Svar
 10. Hej Jane
  Jeg har levet på keto i ca. 3 måneder, og det går rigtig godt. Jeg har dog stadig en del problemer med meget dårlig smag i munden/ dårlig ånde.
  Er det noget jeg kan døje med længe ?
  Er det noget jeg kan gøre for st mindske det?
  Det er ved at være noget frustrerende.
  V.H. Connie

  Svar
  • Hej Connie
   Det er også længe det hænger ved. Det plejer at fortage sig, når kroppen tilpasser ketonproduktionen til behovet og ikke længere producerer i overskud.

   Har du testet en periode uden mælkeprodukter? Det er der flere, der rapporterer gør en forskel.

   Alternativt skal du øge dit kulhydratindtag til fx 50 g om dagen. Det plejer også at tage det.

   Svar
   • Hej Jane
    Jeg spiser ikke ret meget mælkeprodukter lidt cremefraiche til salat dressing og ost.
    Men måske det er for meget ?
    Jeg prøver lidt af dine råd,
    Det er ved at være lidt træls med den ånde, men vil ikke give op på keto, da jeg har fået så mange andre goder ud af at skifte fra kulhydrat til fedt forbrænding.

    Svar
 11. Hej Jane

  Tak for svar 😊

  Jeg har læst et sted, og det kan jeg selvfølgelig ikke finde igen, at du tidligere havde en morgenmad med græsk yoghurt med i dine opskrifter, men at du slettede den igen da der var mange der ikke ret godt kunne administrere at have den mulighed.
  Så jeg tænker det må have fungeret med det alternativ hvis man vel og mærke er en der godt kan administrere det ? (kan se der ligger en opskrift på din blog)

  Jeg tænker også at hvis man sørger for at få den fordeling af kulhydrater, fedt og proteiner man må, kan man så ikke selv sammensætte en morgenmad, så længe man følger principperne for indhold ? Det må vel være det vigtigste ?

  Det kan godt være det er hurtigt at smide håndklædet i ringen, men når man skal kæmpe med at få en morgenmad ned som man virkelig ikke kan lide, så bliver det surt, og det må det bare ikke være for så er chancerne for at gennemføre, ihvertfald for mit vedkommende, meget mindre.

  Så helt kort er mit spørgsmål nok om jeg må bruge den morgenmad med græsk youghurt der ligger på din blog, og om jeg selv må lave mine egne variationer af morgenmad så længe jeg holder mig indenfor principperne 😊

  Rigtig god søndag
  Mang Hilsner
  Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Du må 100% gøre som du vil. Det er på ingen måder mig, der skal bestemme, hvad du skal spise. Det er dit liv, og du sætter reglerne, og jeg vil til den dag, jeg dør, forsvare din ret til at gøre, som du vil. Kun hvis du har betalt mig for hjælp med vægttab, vil jeg fastholde, at vi starter med at gøre det på den måde, jeg har erfaring med er mest effektiv.

   Det er helt sandt, at du kan spise, hvad du vil og opnå ketose, så længe dit kulhydratindtag er lavt, men for optimal appetitnedsættelse er det ene ikke lige så effektivt som det andet. Læs også om det her: Hvad du spiser, afgør hvor meget du spiser.

   At spise Low Carb i stedet for Keto er også en sund og dejlig livsstil, som også sagtens kan føre til en masse forbedringer og vægttab. Low Carb er min egen grundkost og det fungerer super for mig. At ikke have lyst til at spise Keto-maden synes jeg er et rigtig godt argument for at vælge en Low Carb-kost i stedet. Som du selv er inde på, er lysten til at spise maden og glæden ved det også en vigtig brik i at opnå langvarig succes.

   Svar
 12. Hej Jane

  Jeg er startet på keto og har været i gang 5 dage og følger dine opskrifter til punkt og prikke fra bogen Keto.
  Men, jeg kan allerede nu mærke at jeg aldrig bliver glad for morgenmaden da jeg bare slet ikke er til “rigtig mad” om morgenen.

  Så jeg har brug for et alternativ hvis jeg ikke skal smide håndklædet i ringen.
  Er det muligt at spise skyr, lidt bær og nødder i stedet, eller har du et andet godt forslag?

  Og en enkelt ting mere 😊
  Som sagt bruger jeg dine opskrifter og følger dem til punkt og prikke, vælger 3 opskrifter ud til hver dag som jeg har lyst til at spise og spiser nøjagtig hvad opskrifterne siger.
  Kan jeg det, eller skal jeg selv udregne hvor meget af henholdsvis protein, fedt og kulhydrat jeg må få og sørge for at sammensætte hvilke 3 opskrifter jeg skal vælge for at ramme det?

  Håber det giver mening 😊

  Mange hilsner
  Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Det er helt fair at beslutte at Keto ikke er sagen og så kan du spise alt det skyr, du overhovedet vil. Men synes du ikke at 5 dage er lidt for kort tid at give det? For du skal jo ikke spise skyr og bær og nødder på Keto. Skulle du det, ville jeg have taget det med i bogen. Du skal spise rigtig mad. Kød og grøntsager og fedt. Hvorfor ikke give det en reel chance først? Tænk hvad du risikerer at gå glip af ved at kaste håndklædet i ringen efter 5 dage. Dine smagsløg – og din hjerne, der lige nu higer efter kulhydrater – skal lige have en chance for at tilpasse sig. Spørg dig selv: Vil du have skyr eller vil du have resultaterne?

   Alle opskrifter i bogen er energiberegnede og du kan derfor nemt selv lægge tallene sammen og se, hvad du lander på for dagen. Kig i kostplanerne og sørg for at du rammer cirka samme leje.

   PS: Man kan gå ned i vægt på alle kost, der bringer dig i kalorieunderskud. Også med skyr. Men her taler vi Keto og det er en meget specifik diæt og derfor også meget specifikke retningslinjer. Læs også om vægttab og mælkeprodukter her.

   Svar
 13. Hej Jane

  Jeg har taget 10 kg. På det seneste år og valgte derfor at gå på ketokost. Jeg har nu været på ketokost i 3 uger og kan ikke forstå at jeg ikke taber mig. Jeg har tabt 1 kg og min mand har tabt 6 kg i samme periode.

  Jeg investerede derfor i et måleapparat og den siger keto 2,7, så jeg er jo langt fra. Hvordan kan det være, når jeg følger dine opskrifter? Mit blodsukker er tilgengæld så lavt at det ikke kan måles.

  Jeg håber du kan forklare mystikken😊

  De bedste hilsner
  Nadia

  Svar
  • Hej Nadia
   Det lyder til at du er kommet ud på det vildspor, hvor ketose snarere end kalorieunderskuddet er det bærende element for din vægtnedgang.

   Ketose har nul effekt på din vægt. Grunden til at vi laver kulhydratrestriktionen på Keto er for at få gavn af den appetitnedsættelse, der gør det muligt at være i kalorieunderskud uden at være konstant sultne.

   Derfor skal du droppe målingerne og i stedet bruge dine penge på kød og grøntsager og lade fedt være dit redskab til at opnå mæthed og energi. Jo mindre fedt du spiser, jo mere kropsfedt forbrænder du.

   Jeg ved ikke, hvad du mener med, at du er ‘langt fra’, men det er jo også ligemeget, idet de målinger ingenting betyder for dit resultat.

   Jeg tror, du vil have glæde af at læse mine Keto-bøger. Særligt den sorte gennemgår netop faldgruberne ved de målinger og hvorfor det er meningsløst.
   Der findes mange Keto-skoler derude på internettet og de er bestemt ikke alle lige velegnede til vægtnedgang (og dem, der fokuserer på fedtindtag og ketonmålinger er mindst effektive).

   Svar
   • Mange tak – jeg har også været ved at læse i den😊
    Jeg undrer mig bare stadig over jeg ikke har tabt mig siden første uge og min mand har. Jeg synes ikke jeg kan skrue ned på maden, da jeg så er sulten. (Det er forsøgt). Jeg satser på at der snart sker noget med vægten😊
    Tak for nogle ellers virkelig lækre opskrifter😊

    Svar
    • Du skal sammensætte din kost med fokus på helt få kulhydrater, nok protein og så skal du bruge fedtmængden til at justere dit kalorieindtag. Når din vægt ikke går ned, er det fordi du spiser samme mængde kalorier, som du forbrænder. For at spise mindre uden sult skal du sammensætte din kost klogere.

     De vigtigste ting du skal have styr på er dine kulhydrater, dit proteinindtag og dit saltindtag. Det bør være dine fokusområder.

     Svar
     • Mange tak. Jeg synes dog stadig det er svært. Jeg er stadig ikke begyndt at tabe mig og jeg synes bestemt ikke jeg spiser mere end i dine opskrifter. Vi følger dem ret nøje.

     • Ok men måske fik jeg ikke formuleret mig klart nok. Der skal et kalorieunderskud til at gå ned i vægt. Hvis du ikke går ned i vægt, er du ikke i kalorieunderskud. Uanset hvilke opskrifter du følger. Jeg har opskrifter med meget forskelligt indhold af kalorier, kulhydrat, protein og fedt.

 14. Jeg har nu længe kigget på keto og din side og jeg har efter et større vægttab på 22 kg besluttet at jeg ikke skal tabe mig yderligere 96-74 kg , mit problem er så bare at maven stadig virker stor som om jeg ikke kan komme af med fedtet omkring maven og derfor vil jeg høre om keto kuren kan hjælpe med dette uden at jeg behøver at skulle tabe mig kg mæssigt og derved kun komme af med fedtet omkring maven. Jeg er aktiv og spiser sundt men måske det er kulhydrater som driller angående mit problem

  Svar
  • Hej Kriss
   Det er også et godt spørgsmål, og det bedste svar er nok, at det ved jeg desværre ikke.

   Men jeg synes måske godt det kunne være et forsøg værd. At slippe kulhydraterne kan i hvert fald tage oppustetheden og væskeophobninger og måske kan man også godt tale om at insulinresistens giver tendens til fedtlagring i maveregionen og det slipper du med Keto, men det er en smule spekulativt.

   Men Keto er en superfed livsstil, så hvis du er nysgerrig, synes jeg, du skal give det mindst 4 uger og så evaluere. Men sæt dig godt ind i det, så du ikke falder i internettes mange faldgruber.

   Svar
 15. Jeg har gennemgået din kostplan slavisk i 3 uger nu. Fint vægttab og omkreds og ingen bivirkninger. MEN jeg kan ikke slæbe mig afsted på løbeture. Før jeg gik i gang løb jeg uden besvær 2 x 10 km og 1 x 15 uden besvær. Nu kan jeg ikke engang slæbe mig afsted på 5 km. Mine ben og balder er tunge og gør faktisk ondt. Jeg kan se du skriver man skal holde ud, men jeg er så uendelig tæt på at gi op. Giv mig håb ?? Gi mig en lovning på, at jeg lige om lidt kommer til at løbe igen ?

  Svar
  • Hehe, ja, det bliver bedre. Jeg kan godt huske betonbenene, det er så ondskabsfuldt. Du kan tænke sådan på at det jo mere du lider i overgangsfasen, jo vigtigere er det projekt, du har gang i. Det er jo et udtryk for at din krop ikke smidigt skifter forbrændingstype og det skal den faktisk helst kunne ud fra et sundhedssynspunkt.

   Men sig mig lige også, følger du saltanbefalingerne og har du gjort det fra start? Det er ret afgørende for energien.

   Svar
   • Hej igen, hmm om jeg følger saltanbefalingerne må jeg nok lige læse op på. Jeg har købt lækkert salt og bruger det flittigt, men om jeg indtager det i de rigtige mængder kan jeg komme i tvivl om, for jeg har på ingen måde ekstra energi. Og jeg ved at det for mig ikke er vejen frem med denne livsstil, hvis det bliver på bekostning af mit løb. Hvad foreslår du?

    Svar
   • Hej igen igen

    Kan salttabletter være vejen frem? Jeg synes jeg spiser meget salt, men ifølge det du siger om mine betonben, ja så tyder det jo på at der er plads til forbedringer.

    Svar
    • Mjaah altså med salttabletter får du jo salt men du skal tage 10 tabletter for at matche natriumindholdet i 1 tsk salt. Jeg tænker at det gør det mindre optimalt.

     Du skal tænke over dit saltindtag altid og især hvis du oplever lav energi, hovedpine, svimmelhed osv. Oplever du ingen af delene, behøver du nok ikke spekulere over det. Jeg tager 1 tsk salt en time før træning. Jeg rører den bare ud i et glas vand og drikker det. Jeg mærker det øjeblikkeligt i min træning, hvis jeg har glemt det. I keto-perioder vil du formentlig skulle supplere med 1-2 tsk salt pr. dag foruden at du salter din mad godt og ikke faster. På varme dage eller træningsdage måske mere. Mine Keto-bøger gennemgår det også.

     Og så er du jo stadig ‘ny’, så tid og tålmodighed bør være en del af din strategi. Prøv at sammenligne tidsperioden, hvor du har kørt på kulhydratforbrænding overfor perioden med fedtforbrænding. Det sætter tingene lidt i perspektiv.

     Svar
 16. Hej Jane
  Jeg har spist efter keto principper siden 2 januar og har tabt mig 7,5 kg. Ugen med mensstration står altid stille.
  Jeg har lånt en keto blodmåler, bare for sjov, da jeg jo ved at det virker, det jeg gør.
  I går var jeg 0,7 og tænkte fedt, det er helt korrekt. I dag måler den 0,3.
  Kan det virkelig svinge så meget indenfor 12 timer ? Mit blodsukekr er 5,0, samtidig med de 0.3
  Vh Jane

  Svar
  • Ja det er helt normalt.

   Men det giver vitterligt ingen mening at måle. Målingerne kan ingenting fortælle dig. Der er ingen sammenhæng mellem dine målinger og vægttab. Det troede, man der var i gamle dage, dvs. for 5-6 år siden. Jeg kan se jeg skal have opdateret denne side. Læs min første Keto-bog. Den er opdateret og mere korrekt.

   Svar
 17. Kan man få keto færdigretter? Har fået det før, men det firma er desværre lukket ned. Håber i kan hjælpe mig.

  Mvh Omar

  Svar
 18. Hejsa

  Apopro tager 150,- for 50 stk. Ketostix, hvilket vi ikke synes var dyrt. Det er vildt motiverende i starten, at se om indsatsen virker :)

  Tak for en fantastisk tilgang til det at tabe sig, vi er fan af dine opskrifter

  Svar
  • Det er strimlerne til blodmåling, der er dyre. De koster 10-15 kr stykket.

   Jeg synes, de målinger nemt kommer til at give et skævt fokus. I hvert fald hvis man ikke helt ved hvad man måler og det ved de færreste. Men jeg forstår godt at det kan være rart med et bevis på at der sker noget indeni, når man jo ikke kan se det. Problemet opstår når målingerne stopper med at give udslag og man begynder at gøre skøre ting for målingernes skyld. Chase results, not ketones, plejer vi at sige på mine kurser :)

   Svar
 19. Hej Jane og tusind tak for din fantastiske side ?

  Mit spørgsmål er: kan man komme i eller bør man undgå ketose når man har fået konstateret dm2?

  Har ofte prøvet lchf, men det holdt kun uger, måneder så var jeg tilbage i kh-maden ? men nu for 4 mdr siden fik jeg dm2 og derfor passer jeg meget godt på med kh, det elsker mit bs ?

  Kærlig hilsen Katrina

  Svar
  • Man kan sagtens. Om man bør… bør er lidt et svært ord. Jeg synes i hvert fald man bør spise få og/eller langsomt optagelige kulhydrater. Måske har selve ketosetilstanden en gavnlig virkning ift. reetablering af insulinfølsomhed, men det er vist stadig kontroversielt.

   Jeg synes at en kulhydratfattig kost er et godt valg og ketose er en konsekvens af dette. Ikke målet med den. Sådan vil jeg hellere sige det (også inden du hører fra FB-grupperne at du skal spare på protein og fedtbombe i stedet for at være ‘dybere i ketose’. Det skal du altså ikke).

   Svar