Svinekæber smager simpelthen så godt, at jeg næsten er ærgerlig over, at jeg skulle blive ret meget voksen, før jeg smagte dem for første gang. Jeg har bare altid tænkt: svinekæber… det er ikke noget for mig og vel nærmest sat det på linje med lever og hjerte (ja, jeg har en barnlig aversion mod indmad, men jeg arbejder med den, I promise).
Ingredienser
- 12 svinekæber
- 2 fed hvidløg
- 2 bladselleri
- 2 gulerødder skåret i halve
- 3 laurbærblade
- 2 spsk frisk timian
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 5 dl portvin
- 5 dl fond fx oksefond af kraftben
- salt og friskkværnet peber
Ekstra grønt
- 1 løg
- 2 gulerødder
- 1 pastinak
Sådan gør du
- Skær hinden af kæberne med en lille skarp kniv. Dette er den mest nederen del af jobbet. Herefter er resten nemt.
- Brun kæberne af i smørret i en gryde og læg dem til side lidt.
- Sauter hvidløget i et øjeblik sammen med de andre grøntsager.
- Kom svinekæberne på igen og tilsæt tomatpure, portvin og fond.
- Lad det simre under låg ved lav temperatur i ca. 1,5-2 timer, til kæberne er helt møre.
- Skær de ekstra grøntsager i stykker. Ca. 10 minutter inden retten er færdigsimret, putter du dem i gryden til resten og lader dem simre med.
- Server fx med kogte grønne bønner, palmekål med bacon eller mos af blomkål eller knoldselleri. Server simresovsen sammen med.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Svinekæber – det møreste kød
Men svinekæber er jo alt andet end mærkeligt og jeg tror ikke, du kan servere det for nogen, uden at de vil synes, at det er uhørt godt.
Vi taler jo smørmørt kød. Altså det blødeste dejlige kød med virkelig god smag. Vega har tit proklameret, at det er hendes livret men med årene er det gået op for mig, at det siger hun altså, hver gang vi får noget, hun virkelig godt kan lide.
Svinekæber skal behandles nænsomt og langtidstilberedes, og de skal helst have en god simresovs. Her har jeg prøvet med portvin men det kunne også være rødvin. De passer sig selv på komfuret og derefter belønnes du med lækkert mørt kød.
Svinekæber kan du være heldig at finde i supermarkeder, nogle gange på frost. Ellers må du en tur til slagteren. Selv køber jeg mine fra rigtigmad.dk
Hvad serverer man til svinekæber?
Server fx med kogte grønne bønner, palmekål med bacon eller mos af blomkål eller knoldselleri. Server simresovsen sammen med.
Det smager guddommeligt. Efterårs/vintermad, når det er bedst.
Hej Jane – hvis man er alligevel er oppe i portvin ifht kulhydrater – Så kan man vel også godt lave dem ølbraiseret ? Tak for dig ❤️ vh Melanie
Min grundfilosofi er at man kan gøre, hvad man vil og bare tage højde for kulhydratindholdet. Jeg synes, det er langt mere fleksibelt og realistisk på den måde :)
Hvis man bruger portvin i saucen, bør jeg så ikke være på vagt over for kulhydraterne? Det er jo normalt en vino jeg holder mig fra, men 3 timer i en kogeso gør måske en forskel?
Jo, det kan du sagtens være. Det gør ingen forskel for kulhydraterne at de koges ind men alkoholen fordamper. Jeg regner alle kulhydrater med i energiberegningen og beslutter så ud fra det, om det passer ind i mit for-tiden-ønskede kulhydratindtag.
Min mand har fyldt vores fryser med svinekæber, og jeg har i længe haft det ligesom dig. Jeg sidestiller det med lever, hjerter og tunger, og har egentlig ikke haft lyst til at prøve, men nu skal jeg altså have tømt den fryser :-D
Nu ligger landet desværre sådan, at jeg er ædru alkoholiker, og ikke gerne skulle komme i kontakt med alkohol, selvom jeg er bevidst om, at alkoholen selvfølgelig er fordampet, ja så tør jeg ikke risikere at sætte noget i gang i min hjerne.
Alkoholfrie drikke er heller ikke sagen. Det er ikke altid kun alkohol der trigger. Duften kan også gøre det.
Du skulle vel ikke have et forslag til en anden sovs?
Hej Maiken
Forstår godt du ikke har lyst til at udfordre skæbnen der❤️
Bare lav den uden og spæd op med mere oksebouillon undervejs, hvis det koger for meget ind. Det har jeg gjort masser af gange også.
Kan jeg bruge denne opskrift hvis jeg er på 2. uge af KETO?
Er meget i tvivl om indholdet af rødvin eller postvin? Kan jeg erstatte det med noget andet?
Det er også lidt svært at beregne ift. alkohol og kulhydrater men du drikker jo ikke hele simresovsen, så min umiddelbare tanke er at du fint kan bruge den.
Jeg laver dog også nogle gange svinekæber, hvor jeg bare har en smule fond i bunden, fx 3 dl i alt. Det går også helt fint.
Min søn på 19 er husets sous vide ekspert. I går serverede han svinekæber. 24 timer ved 60 grader giver fantastisk møre kæber og de var ikke afpudset. Jeg fik selleri fritter og bønnefritter til. Kongemiddag på en torsdag!
Ej hvor godt. Slut med afpudsning herfra. Glæder mig allerede til at teste det næste gang :)
Svinekæber er noget af det lækreste! Jeg har heller aldrig fjernet hinder. Jeg overvejer at prøve sous vide.
Uh ja, det så jeg faktisk at man kunne købe færdigt i Meny. Altså svinekæber, der allerede var tilberedt ved sous vide…
Min slagter oplyste at det ikke var nødvendigt at fjerne hinden. Han fjernede den ikke selv. Siden har jeg heller ikke gjort det og kan ikke se eller smage forskel.
Er det sandt? Ej men det er jo dagens bedste nyhed! Det er jo SÅ besværligt. Vil straks teste det næste gang. Tak <3