Denne julekage er faktisk en lækker og svampet squashkage / krydderkage! Derudover har jeg proppet både gulerod, mørk chokolade og en masse nødder i kagen.
Julekage
Føj til favoritter Udskriv PinUdstyr
- 1 springform 23 cm. 20 cm. kan også bruges.
Ingredienser
- 6 æg
- 4 spsk Sukrin Gold
- 1 dl fløde
- 100 g smør
- 2 dl pofiber eller kokosfibermel
- 1 dl mandelmel
- 2 tsk bagepulver
- 4 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødte nelliker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk allehånde
- 2 spsk appelsinsaft + lidt appelsinskal
- 150 g squash revet
- 150 g gulerod revet
- 60 g nødder fx valnødder, pistacie, hasselnødder og/eller mandler (kan udelades)
- 60 g mørk chokolade 70-85% (kan udelades)
Pynt
- SukrinMelis
- appelsinskal
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Pisk æg med sødning.
- Tilsæt fløde og smeltet smør og pisk lidt mere.
- Riv gulerod og squash groft.
- Hak chokoladen og nødderne groft.
- Tilsæt resten af ingredienserne til æggeblandingen og rør godt rundt. Den bliver ret fast, men selve kagen bliver ikke tør.
- Kom dejen i en smurt springform (eller anden form) og flad den ud på toppen med en dejskraber. Bag den ca. 40 min eller til den er bagt igennem i midten.
- Lad kagen køle helt af før den serveres. Lad den gerne sætte sig i køleskabet (hvor den godt kan stå et par dage uden at blive tør).
- Kagen får en dejlig, svampet konsistens. Og så kan den næsten tælle som et af de 6 stykker grønt. Altså, hvis man spiser nok af den, ikke?
- Pynt fx med SukrinMelis og appelsinskal.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Squashkage med julekrydderier
Når vinteren rammer, er det dejligt at lave en krydret squashkage med alle julekrydderierne. Jeg har faktisk brugt både allehånde, ingefær, kanel, kardemomme, nellike og appelsinskal. At man så kan fylde den med grøntsager, er jo bare et ekstra plus. Denne dejlige sag er lavet med squash, gulerod og nødder.
Nødderne skal man ikke spare på, de gav rigtig god smag og lidt lækkert crunch. Jeg har brugt både valnødder, hasselnødder, mandler og pistacienødder. Derudover kom jeg også lidt mørk chokolade i. Det var en lidt spontan beslutning, men det gjorde bestemt ikke kagen dårligere…
Jeg har altid elsket en god krydderkage og denne julede squashkage giver mig noget af det samme.
Hvad er en julekage?
Julekage er vel egentlig sådan en tung sag med en masse tørret frugt, nødder, chokolade og evt. honning og alkohol, er det ikke? Det er i hvert fald det jeg tænker på når jeg hører ordet.
De tørrede frugter og honning vejer dog virkelig tungt i kulhydratregnskabet, så dem har jeg undladt i denne opskrift. Du kan sikkert sagtens tilføje dem til opskriften, hvis du gerne vil.
Derudover tror jeg heller ikke kagen bliver dårligere af et skvæt alkohol, nogle opskrifter på julekage bruger fx portvinsmarinerede figner eller rom-rosiner. Men jeg tænker også godt, at du blot kan komme lidt rom direkte i dejen.
Jeg bagte din squashkage forleden (brugte Urtekrams kokosfibermel – var det korrekt?), men selv om jeg ellers fulgte opskriften slavisk, blev kagen ikke ret godt modtaget af familien (og heller ikke af mig selv). Klagepunkter: Den var for lidt sød (dét kan jeg nok godt selv finde ud af at ændre på en anden gang), og den var ret tør. Det er nok ikke helt fair at sammenligne smag og konsistens med en traditionel (high carb-)squashkage, men det er jo sådan én, jeg plejer at bage.
Er der noget, jeg kan ændre på, så den bliver mere som den, jeg ellers bager?
Nu spørger tumpen lige her- hvordan laver jeg det der creme chease toppunkt? Tak for en fantastisk side
Hej Jane. Den kage ser fantastisk ud, vil lave den til arbejdets torsdagskage – med cream cheese toppings på. Men hvor mange personer vil du sige der er til? Jeg skal lave kage til 20 personer cirka, og det skal ikke være ministykker.. Skal jeg lave 2 eller 3 kager?
Jeg ville lave tre så :)
Tak for dit hurtige svar…
Hej Jane.
Jeg har investeret i peanutmel, og vil høre dig om du har nogle opskrifter hvor denne mel type bruges.
Jeg leger med det i øjeblikket så hæng på! Der kommer måske en i løbet af weekenden!
Hej,
Mon man kan erstatte noget af fløden (eller smørret) med fx yoghurt natural/skyr/græsk yoghurt? I “alm” kager har jeg nemlig prøvet dette flere gange med succes :-)
Hej Jane.
Når der står feks i en kageopskrift at kokosmel ikke kan erstattes af alm kokosmel, tænker du så at anvende kokosfibre?
Venligst Karen ø
Ja, hvis du følger linket, vil du se, at det er kokosfibre, der er brugt :)
Hej Jane. Når du skriver grader du bager ved er det så alm eller varmluft? Jeg har lige bagt den syndige brownies fra den bog. Den fik 35 min ved 150 g varmluft og jeg synes faktisk ikke den virker helt bagt? Og det var i en lille bradepande som der står i opskriften. Afkøler du den smeltede chokolade inden den puttes i dejen? Ellers tak for super god inspiration til lækre opskrifter:-) vi har kun kendt til LCHF i godt en uges tid og synes rigtig godt om principperne. Kh Louise
Kan den mon bages dagen før og stadig være svampet og lækker?
Ja, det mener jeg godt, den kan :-)
Mon den kan sødes med banan? Har en klase godt modne som skal til at bruges.
Ja, det tror jeg såmænd da sagtens :-)
Kære Jane,
Først: tak for en rigtig god blog! Som PCO’ser sætter jeg stor pris på dine gode opskrifter (jeg må straks købe din bog!). Lige et spørgsmål til denne lækre opskrift: hvorfor kan kokosfibrene ike udskiftes med almindeligt kokosmel? Er det konsistens, smage eller noget helt 3.?
De bedste hilsner Iben
Hej Jane
Den ser rigtig lækker og indbydende ud. Er det sødemidlet Truvia du henviser til (Du har skrevet trvuvia i din opskrift)? Hvor kan man købe det?
Mange tak for din meget inspirerende blog som altid bliver læst med stor interesse.
Venlig hilsen
Susan M Lamprecht
Hej Susan – Truvia var noget, jeg engang havde med hjem fra rejse. I stedet kan du bruge sukrin eller sukrin+ (med stevia. Det er sødemidler baseret på sukkeralkoholen erythritol :-)
Hej Jane
Mange tak for det hurtige svar.
Det er hermed noteret med Sukrin / Sukrin +. Jeg vil glæde mig til at komme i gang med bagningen.
Nå – i dag glemte jeg krydderuterne og brændte mig iøvrigt på venstre hånd, da jeg glemte at bruge grydelap.
Frokostbrød?nej, men den smager faktisk af sandkage uden krydderier, så en lidt sødlig, sund dessert måske .-) ?
lækker kage – og jeg tror den vil være endnu mere lækker, hvis jeg også husker at følge opskriften næste gang. først havde jeg nær glemt smørret, og så opdagede jeg bagefter, at jeg havde glemt valnødderne.
jeg brugte kakaopulver i stedet for sødemiddel (brugte kun 1 spsk sukrin), og så skruede jeg op for krydderierne. Resultatet er blevet udmærket – og jeg kan da høre, at manden har været i køkkenet flere gange inden for den sidste time .-)
Ha ha, godt at høre, at den vakte glæde, trods alt :-)
ja :-)
– og nu vil jeg prøve at lave den med krydderurter i stedet for sødemiddel og kakao, så jeg har et sundt ‘brød’ til frokost uden for mange kerner :-)
Rigtig spændende opskrift. Tror du den kan fryses ? Ellers må jeg nøjes med at lave en ½ portion :-)
Den kan godt fryses. Den smager så godt. Må selv lave den igen snart :-)
Tak for hurtigt svar. Det må blive dagens projekt. Uhmm.
Jeg elsker at se opskrifter udvikle sig rundt omkring hos madbloggere – og det er jo en ekstra ære, når man selv er “udgangspunktet”, om man vil :) Har i øvrigt også forsøgt mig med en bananvariant og den blev spist så hurtigt at billeder var en umulighed! Men godt, dét var det.
Selvfølgelig! Det må være næste øvelse! Jeg elsker banankage :)
Uha … den skal da bare prøves! Snart!
Mums! Og så lige en omgang cream cheese icing med revet citronskal på toppen og så er det da en sand gudespise. :-)
Præcist! Det skulle den nemlig have haft. Jeg var løbet tør for økocitron og måtte derfor servere den uden…
Den ser da bare for lækker ud, og skal prøves i påsken. Forstår ikke helt hvorfor jeg altid får prøvet dine kage/snack/brød opskrifter. Ville så gerne være lige så begejstret for dine sprudlende sunde juicer, men det kniber lidt med begejstringen. Må prøve at lave en til kagen, det kan jo være jeg bliver overrasket:-)
Man får smag for juicerne, synes jeg. Faktisk er det kun i perioder, at jeg juicer så meget. Min juicemaskine står også støvet hen i uger ad gangen..
Hvorfor er det jeg har juicet alle mine gulerødder ?
Lyder som en kage for mig ;)
Evas oprindelige opskrift lød på ren squash. Jeg synes bare, den skulle have lidt orange i dejen også ;-)