Denne superfood salat med laks smager superlækkert og hvis du kender mig godt, ved du, at jeg skriver ‘superfood’ med et godt lag sarkasme. Jeg hader det udtryk næsten lige så højt, som jeg hader udtrykket ‘plantebaseret’. 🫠
Superfood salat
Superfood er jo sådan et ord, der, særligt i januar, pludselig er allevegne.
Superfoods findes ikke, men bruges som regel til at beskrive et eller andet vegansk frugtpulver høstet langt inde fra den peruvianske regnskov. Det er selvsagt scam. De ægte superfoods, vi har, er ting som lever og anden indmad, muslinger, oksekød og æg. Ikke lige det, der giver flest likes på Instagram, vel? 😅
Men men… et væld af næringsstoffer er selvfølgelig altid en god idé og denne salat med kål, laks og blåbær er bestemt en næringsrig en af slagsen. Så superfood eller ej, denne salat byder på et frisk, lækkert, sundt og mættende måltid.
Superfood salat
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 240 g laks
- 1 spsk olivenolie
- 2 spsk sojasauce eller glutenfri tamari
- 1 spsk miso gerne den lyse
Salat
- 200 g palmekål
- 100 g rosenkål
- 60 g avokado
- syltede rødløg
- 50 g blåbær
- 20 g granatæblekerner
Dressing
- 2 tsk dijonsennep
- 2 tsk sødning
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk citronsaft
- 1/5 tsk cayennepeber
- Salt og friskkværnet peber
- 20 g valnødder ristede
Sådan gør du
- Bland olivenolie, soja/tamari og miso sammen i en skål eller en frysepose og gnid det ind i laksen, lad laksen marinere i ca. 30 minutter.
- Kom laksen i et ovnfast fad og hæld resten af marinaden over.
- Opvarm ovnen til 200 grader.
- Sæt fadet i ovnen i ca. 15 minutter, til laksen er akkurat gennemstegt.
- Fjern de grove stængler fra palmekålen og bræk den i mindre stykker.
- Snit rosenkålen fint på et mandolinjern.
- Skær avocadoen i skiver eller tern.
- Bland sennep, sødning, olie, citronsaft og cayennepeber sammen og smag til med salt og peber. Juster evt. med mere sødning eller syre.
- Hak valnødderne groft.
- Masser kålen med halvdelen af dressingen, så den bliver lidt blødere i strukturen.
- Fordel kålen på to tallerkner og læg et stykke laks på hver.
- Drys syltede rødløg, blåbær, granatæblekerner, avocado og nødder over og server med resten af dressingen.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Miso-marineret laks
Marinaden til laksen med soja og miso giver en helt utroligt lækker smag til laksen. Miso er en japansk sojapasta, der er lavet af fermenterede sojabønner, ofte sammen med noget korn. Alene er den lidt i den tunge ende kulhydratmæssigt men fordi den er så koncentreret i smag, bruger man så lidt at det godt kan gå på. Du kan læse mere om miso i mit råvareindeks.
Marinaden, som jeg har brugt til laks her, vil være superlækker til kylling også. Den vil virkelig kunne peppe sådan et kedeligt kyllingebryst op.
Skru op for de sunde fedtsyrer
I denne superfood salat får du en masse sunde fedtsyrer fra både laks, avokado, valnødder og olivenolie. Din krops celler vil takke dig.
Synes du det med sundt fedt er en jungle at finde rundt i, så har du helt ret. Det er et udtryk for, at der noget gammel viden, der ikke er opdateret og som hænger ved. Men at fedt fra laks, avokado, valnødder og olivenolie skulle være sunde fedtkilder, tror jeg, der er rimelig enighed om i de fleste lejre. Det er mere, når vi kommer til andre sunde fedttyper, såsom smør og animalsk fedt, at du stadig kan opleve, at nogle stejler.
Men som med så mange andre ting, er det anderledes her på kanalen, hvor vi omfavner alle sunde fedttyper, også dem fra dyreriget, men til gengæld skruer gevaldigt ned for kulhydraterne og al den forarbejdede mad, der udgør en alt for stor del af langt de fleste danskeres kost.
Læs evt. min store guide til fedt. Det er en PLUS-guide, men den kan læses gratis i prøveperioden.
Hvor køber man palmekål, ??
Jeg køber det i supermarkedet…
Super lækker spændende opskrifter.