Sund livsstil året rundt


Sund livsstil året rundt giver altid bedre resultat end at have korte perioder med perfekt livsstil. Derfor det ærgrer mig altid, når jeg ser folk, der maler sig selv fuldstændig op i et hjørne med et endimensionelt syn på sundhed, hvor det er Keto eller ingenting.

Når man forstår forskellene på Low Carb og Keto, bliver det nemlig tusinde gange nemmere at navigere i Low Carb-Keto-verdenen, og man slipper for at ryge ud over kanten, hvis man mislykkes med sin Keto-kost.

Okay, lad os se på det.

Low Carb eller Keto?

Keto og Low Carb har flest lighedspunkter, men alligevel er det ikke det samme. Begge er sund livsstil men de byder ind med noget lidt forskelligt.

Keto er pr. defintion Low Carb, men Low Carb behøver ikke være Keto. 

Hvorvidt din kost er Keto eller Low Carb nemlig afhænger af hvor mange kulhydrater, du spiser på daglig basis. 

Keto er den helt, helt yderste gren af Low Carb, hvor man spiser så utroligt få kulhydrater som 20-30 g om dagen. Ved så lavt kulhydratindtag skifter kroppen over til et meget velfungerende system, hvor den primært forbrænder fedt som energi. 

Keto (dvs. ketose) er metabolisk tilstand. Ikke en madliste med tilladte og forbudte madvarer. 

Keto er altså meget kraftig kulhydratrestriktion. Det er ikke en liste med, hvad du må spise og ikke må spise.

Det er klart, at nogle madvarer er mere egnede end andre, når du skal holde dit kulhydratindtag så lavt. Men i princippet er det ligemeget, om du vælger at bruge dine kulhydrater på vingummibamser (anbefales ikke, men formentlig øger dette absurde eksempel forståelsen)

Så længe dit kulhydratindtag er så lavt, ER DIN KOST KETO. 

Dette understreger jeg, fordi folk nogle gange bliver super forskrækkede ved synet af en gulerod (6 g kulhydrat pr. 100 g).

Men lad os være ærlige her: Der findes værre ting at spise – også på Keto – end en gulerod med 6 g kulhydrat pr. 100 g.

Hvad er Low Carb?

Low Carb er på underlig vis druknet i snakken eller i hvert fald røget i baggrunden, og det er jeg ked af, for Low Carb har på mange måder et større livsstilspotentiale, end Keto har.

Low Carb har ikke som sådan en officiel definition. Jeg plejer at definere Low Carb som kost med max 100 g kulhydrat om dagen. 

Til sammenligning indeholder en (sund) kostrådsanbefalet kost 250-300 g kulhydrat om dagen (55-60% % af energien).

Hvad kan man opnå ved at spise Low Carb?

Low Carb er grundigt undersøgt i videnskabelige studier og er en sikker og effektiv kost til normalisering af blodsukker, blodtryk, taljemål og vægt.

Når jeg er i dialog med folk, som spiser Low Carb, er disse de ting, de hyppigst rapporterer, at de får ud af det:

Low Carb giver:

 • stabilt blodsukker
 • mindre sult
 • mindre sukkertrang
 • vægttab
 • bedre søvn
 • bedre fordøjelse
 • mindre oppustethed
 • pænere hud
 • regelmæssig cyklus

Hvem egner Low Carb sig til?

Alle, som har lyst til at spise Low Carb, kan gøre det, men hvis jeg skal fremhæve nogle grupper, som har særligt gavn af Low Carb-kosten, vil det være:

 • Folk, der ønsker vægttab
 • Folk med tendens til fedtlagring i maveregionen (fx hvis taljemålet er højere end halvdelen af kropshøjden)
 • Folk med insulinresistens
 • Kvinder med PCO/PCOS
 • Folk, der har stærk sukkertrang eller som føler sig sukkerafhængige
 • Folk med diabetes 2

Low Carb til vægttab

Mange tror, at det hedder Keto til vægttab og Low Carb til vægtvedligehold, og det er også sådan, de to oftest bruges i praksis.

Men Low Carb-kost kan sagtens bruges til vægttab også. Da jeg lavede Sommerklar med Madbanditten, lavede jeg den bevidst Low Carb og ikke Keto.

Og det var en fornøjelse at høre fra inkarnerede Keto-entusiaster, der var gået i stå med deres vægttab, hvordan denne nye protokol sparkede gang i vægttabet igen. Trods et højere kulhydratindtag!!

I sidste ende handler vægttab ikke en pind om dit kulhydratindtag men udelukkende om dit kalorieindtag.

Keto har måske en kraftigere appetitregulerende effekt end Low Carb, men fordi mange kommer til at være lidt for glade for fedtkilderne, ryger kalorieindtaget i vejret, og vægttabet stopper.

Og derfor kan en Low Carb protokol som Sommerklar, hvor kulhydratindtaget er øget en anelse, men fedtindtaget begrænset en smule, få vægten til at falde igen.

Min egen kost

Jeg definerer min egen kost som Low Carb. Ikke som Keto. Kun i specifikke, afgrænsede perioder spiser jeg bevidst Keto.

Dette står sort på hvidt i mine Keto-bøger, i De bedste fra Madbanditten og flere steder her på bloggen og burde ikke være kontroversielt, men det fortsætter med at være kilde til stor forbavselse, at jeg ikke spiser konstant Keto året rundt. Men det gør jeg altså ikke.

Mit personlige sweet spot for kulhydratindtag ligger omkring 50 g og på daglig basis lander min kost et sted mellem 20-70 g. Enkelte dage er jeg oppe og ramme 100 g, men det fungerer ikke helt optimalt for mig.

Det er meget, meget, meget nemmere at lykkes med at spise 50 g kulhydrat end 20 g kulhydrat. 

Sund livsstil året rundt

Og ved at have en god og sund livsstil med en Low Carb grundkost året rundt, undgår jeg den ulykkelige situation, som jeg ser mange blive fanget i, nemlig den, hvor de enten spiser ekstremt få kulhydrater (Keto) eller spiser ubegrænsede mængder kulhydrater (ofte af den ikke så sunde slags).

Denne binge-restrict-cyklus fører sjældent til et godt eller sundt resultat.

Derfor går min stemme altid til den livsstil, du kan holde på den lange bane.

Low Carb bøger og madplaner

De bedste fra Madbanditten, min store jubilæumsbog, er en super Low Carb-grundbog, som har en dejlig og udogmatisk tilgang til sund livsstil. Her er lækre hverdagsopskrifter lavet af gode råvarer, og da kulhydratindholdet er en anelse højere end i Keto-bøgerne, er der også plads til de lidt sjovere ting som bagværk, kager og desserter. 

Som PLUS-medlem får du både madplaner, jeg har lavet, og du kan også lave personlige madplaner med indkøbslister direkte fra Madbandittens enorme opskriftarkiv, så du og familien kan få netop jeres favoritter på menuen. Jeg tror ikke, det kan blive nemmere (eller billigere) end det😄

Ønsker du af årsager, jeg virkelig ikke forstår, ikke at være medlem og få alle de mange fordele, har jeg også endelig taget hul på at lave Low Carb madplaner til aftensmad. De kommer til at følge årstiderne, og Forår og Sommer ligger klar nu. 

Sund livsstil er ikke enten-eller. Det er både-og

Jeg håber, det nu er lidt tydeligere, at Keto helt sikkert er en superspændende koststrategi, men at Low Carb bestemt også har en masse at byde på.

Og måske mest vigtigt: At valget ikke behøver stå mellem Keto og alle kulhydrater i verden, men at du sagtens kan nøjes med at veksle mellem perioder med Low Carb og perioder med Keto.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Sund livsstil året rundt”

Skriv en kommentar