Sund aftensmad til vægttab


Sund aftensmad til vægttab behøver hverken være kedeligt eller smagløst. Slankemad kan sagtens være både lækkert og velsmagende og i denne artikel vil jeg give dig en masse inspiration og forslag til, hvordan du kan lave sund aftensmad, du kan spise under dit vægttab.

Sund aftensmad til vægttab

Vi kan ikke tale vægttab uden at tale kalorier. Kalorier er vigtige men det er samtidig også vigtigt at spise. At skrue for langt ned for kalorierne er en dårlig idé, da sultekost betyder, at du ender med at overspise og derved udligne dit ellers opnåede kalorieunderskud. I stedet er det bedre at lande på en holdbar livsstil, hvor du spiser dig mæt, samtidig med at du går ned i vægt.

Et bud på kalorielet aftensmad eller aftensmadsretter, der er egnede til vægttab, kunne fx ligge mellem 400-600 kcal. I de madplaner til vægttab, jeg laver, ligger de ofte omkring 500 kcal. Det er et anstændigt leje, der passer med en dagskost på omkring 1.500 kcal.

Men lige så vigtigt er, hvordan du så sammensætter din aftensmad. Sund, kaloriefattig aftensmad til vægttab skal gerne indeholde disse elementer:

 • godt med protein
 • godt med grøntsager
 • sundt fedt i afstemt mængde

Protein kunne være kylling, fisk, kød, skaldyr eller æg. Grøntsager fylder du bare på af af din foretrukne slags. Vælg gerne grove grøntsager som fx kål, som giver godt med fibre og fylde i maden. Kyllingebryst med iceberg salat mætter ikke længe, men det gør kylling med en lækker spidskålssalat.

Men sammen med protein og grøntsager vil du gerne have noget sundt fedt. Fedt har været udskældt ift. vægttab længe, men det er en kæmpe misforståelse. Ved at spise sundt fedt, får du mad, der smager af mere og som mætter mere og i længere tid. Det betyder at du ikke behøver snacke mellem måltiderne og deraf kommer kaloriebesparelsen.

Madplaner til vægttab

En rigtig god idé kan være at lave en madplan, så du kun skal handle én gang i ugen. Så slipper du for supermarkedets fristelser, når du er allermest sulten og træt.

Du kan også prøve mine madplaner til vægttab. Jeg har både Keto madplaner og Low Carb-madplaner. Keto madplanerne er bedst, hvis du har et ønske om at spise Keto (ved du ikke hvad Keto er, så læs her: Hvad er Keto?), mens Low Carb madplanerne kan spises af alle.

Er pasta, ris og kartoffel ikke slankemad?

Som du kan se, så indgår pasta og ris og kartoffel ofte ikke, når vi taler sund og kaloriefattig aftensmad til vægttab. Og det skyldes simpelthen, at de ikke er særligt næringsrige men derimod indeholder en masse kalorier. De mætter heller ikke særligt godt pr. kalorie sammenlignet med protein og grøntsager.

Tænk fx en kødsovs. Putter du pasta under, får du virkelig mange kalorier derfra. Men strimler du noget spidskål og putter under, får du både ekstra grøntsager, flere fibre, flere vitaminer og mineraler og langt færre kalorier.

Og sådan er Low Carb maden. Her har vi byttet stivelsen til grøntsager. Det sikrer dig stabilt blodsukker, masser af næringsstoffer og god mæthed, selvom din aftensmad er lavet til at passe ind i dit vægttab.

Kartoflen er lidt i en kategori for sig, for den er langt bedre end sit rygte. Dels indeholder den flere næringsstoffer end pasta og ris og dels mætter den virkelig godt.

Billig, hurtig og sund aftensmad til vægttab

Sund slankemad kan godt virke dyr til at starte med og det skyldes, at sund mad er dyrere end usund mad. Desværre… Men det, du skal huske på er, at du i din nye slankende livsstil bruger færre penge på ‘alt det andet’. Dvs. at du bruger færre penge på slik, kage, to go kaffe, sodavand, chips, lækkerier osv. Og alle disse ting er dyre og det løber op.

Du vil derfor opleve, at selvom din sunde mad er dyrere, så sparer du formentlig penge i sidste ende.

Det gælder især, hvis du bruger madplaner, som er lavet, så du kun behøver handle én gang om ugen, og hvor der er taget højde for at undgå madspild og bruge dine rester.

Og netop sådan er mine madplaner lavet. For 110 kr får du fem ugers madplan til aftensmad i hverdagene med indkøbsliste og det eneste, du skal gøre er at købe ind og lave de nemme opskrifter. Alle madvarer fås i din lokale Netto og alle retter er lavet på max 30 minutter.

Find mine Low Carb-madplaner her >>

Find mine Keto-Madplaner her >>

Hvad er forskellen på madplanerne?

Alle mine madplaner er lavet til vægttab. Selvfølgelig kræver det mere end bare sund aftensmad at opnå vægttab, men jeg har lavet madplanerne, så de passer ind i en sund og slankende livsstil.

Ellers er forskellen primært i kulhydratindholdet. Keto madplanerne indeholder færre kulhydrater (max 10 g pr. portion), da målet her er at spise max 20 g kulhydrat om dagen. I Low Carb madplanerne er der lidt flere kulhydrater, hvilket i praksis betyder, at de også indeholder grøntsager som fx rodfrugter og lidt frugt.

Har du partner eller børn i husstanden, der ikke skal tabe sig, kan de fint spise stivelse til ved siden af, altså ris, pasta eller kartoffel, imens du bare spiser maden, som den er på madplanen. På de måde slipper du for at skulle lave forskellig mad.

Inspiration til aftensmad til vægttab

Jeg håber, du har fået masser af inspiration og idéer til hvordan du kan lave sund aftensmad til vægttab. Inden jeg slipper dig, vil jeg vise dig nogle eksempler på lækker og nem aftensmad, som fint kan passe ind i dit vægttab.

Se de lækre forslag herunder.

Grønkålssalat med kylling og parmesan
Laks med ærtemos
Svinemørbrad med tzatziki og tomatsalat - dejlig opskrift på sommermad
Hakkebøf med bløde løg
Sund aftensmad til vægttab

Ny Keto kostplan – ‘den fleksible’

Skal du i gang med Keto, eller har du været i gang længe men er gået i stå, så prøv den nye Keto kostplan ‘den fleksible’.

Læs alt om kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “Sund aftensmad til vægttab”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Jeg har købt din keto kostplan (den fleksibe) der er et par opskrifter med savmpe/champingoner. Jeg bryder meig ikke om Svampe kan man bytte dem ud med andre grønsager?
  Mvh Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Du bytter bare løs. Hvis du har brug for at slå kulhydratindhold op på forskellige grøntsager, kan du gøre det i mit råvareindeks her på siden.

   Rigtig god fornøjelse :)

   Svar
 2. Hej Jane har lige siddet og læst om din kost plan, synes jeg er meget forvirret, kan man tabe sig på 4 uger. Hvor meget. Kan man springe en dag over hvis man skal i byen. Synes der står meget om kaffe, synes også den lyder lidt svær ku jeg få sendt en dagsplad så jeg KU se om jeg KU finde ud af den, du må gerne sende den på sms 22141146, med venlig hilsen Randi Christiansen

  Svar
  • Hej Randi
   Hvad er dit mål? Hvad vil du gerne opnå med kostændringen og hvorfor er de 4 uger så vigtige for dig?

   Man kan godt tabe sig på 4 uger, men det er bedst, hvis man arbejder mere langsigtet med sit vægttab og fokuserer på at få indarbejdet nogle gode vaner. En skrap kur på fire uger efterfulgt af at man går tilbage til sine gamle madvaner, fører til at de tabte kilo kommer på i rekordfart. Og så kan det jo næsten være ligemeget, ikke?

   På Keto skal du spise kød, fjerkræ, fisk, æg, grøntsager og fedt. Er du indforstået med dette, er kostplanen super nem. Jeg kan ikke tilbyde dig en gratis dagsmenu men du kan se på billederne på selve kostplanen hvad det er for retter.

   Jeg synes ikke det er en god idé at springe en dag over, men det kan man jo selv afgøre. Man kan sagtens gå i byen og pyt med hvis der ryger lidt ekstra ind den dag. Men en hel dag hvor man vælter kulhydrater ind, vil være en dårlig idé.

   Svar