Sukkervejledning hos skoletandlægen


I går var jeg til et smut forbi skoletandlægen med Vega. På væggen hang nogle nye plancher med oplysning fra Københavns Kommune om sukkerindhold i forskellige ting og hvor meget sukker, man max bør spise i forskellige aldersgrupper.

Først blev jeg lidt forarget, men så trak jeg på skuldrene (mit nye Zen-agtige jeg), men så kunne jeg mærke, at den alligevel sad som en sten i skoen.

For det var nøjagtigt de samme billeder, som jeg skrev om her på bloggen tilbage i 2013 under titlen Hey Københavns Kommune, mener I det her seriøst?

(Som titlen antyder, var indlægget fra en tid, hvor det var sjovere at blogge og hvor det hele ikke skulle være så korrekt hele tiden.)

Og jeg forstår ikke, at vi ikke er kommet videre.

Oplysning, ja tak, men altså….

Nu tager jeg så lige korrekthedens briller på, for det er 2019.

Det er super med oplysning. Tak for det.

Og jeg er sikker på, at illustrationen af hvor mange sukkerknalder, der er i forskellige ting, kan være øjenåbnende for mange.

Om den hører til hos tandlægen, synes jeg måske godt kan være til diskussion, men pyt nu med det.

‘Højst så meget sukker pr. dag’

Men den nederst del med ‘Højst så meget sukker pr. dag’, hvor det fremgår, at du højst må spise 14 sukkerknalder om dagen, hvis du er 5 år og op til 30 sukkerknalder om dagen, hvis du er 17.

Altså, hvad er meningen?

At give et kommunalt ok til en halv liter cola hver dag, hvis du er 17?

Hvis jeg var 17, kan jeg forsikre dig om, at det var sådan, jeg ville læse den.

Eller at lære en 9-årig, at der godt kan være plads til både en marsbar og en filur-is – men at du så skal takke nej til saftevandet? Jeg forstår ikke meningen.

Hvorfor ikke i stedet lave plakater med ting, man kan spise helt uden risiko for karies? Fx: Her er en liste over tandvenlige madvarer eller Spis dette, hvis du ikke vil have huller i tænderne – og så billeder af kød, grøntsager, etc…

Plakat om sukker til børn fra Københavns Kommune

Nej, ingen vil tage din hygge fra dig!

Og bare lige for at foregribe debatten her, vil jeg skynde mig at sige, at ingen er ude på at tage din fredagsslik eller din fødselsdagskage fra dig. Og du kan stadig få lov at ‘hygge’ alt det, du vil, for det er et frit land og du bestemmer helt selv over dine egne valg.

Men jeg synes måske godt, at vi kan tage en snak om, at denne her kampagne giver et lidt skævt billede af det, jeg formoder, der er kommunens hensigt, hvilket må være at nedbringe sukkerindtaget hos børn og unge. Ikke en blåstempling af et absurd sukkerindtag.

Og hvis ikke, vil jeg da bare se frem til plancher på skolen om, hvor meget alkohol mine teenagere kan drikke uden at få leverskader eller hvor mange smøger de kan ryge om dagen uden at få kræft.

Gik jeg for langt der? Det gjorde jeg måske. Jeg trænger virkelig til ferie.

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “Sukkervejledning hos skoletandlægen”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane. Jeg synes du skal tage en snak med lederen af den aktuelle klinik.
  Jeg er tandlæge (i voksenpraksis) og studser om muligt endnu mere over billeder du skriver om.
  God kamp

  Svar
 2. Nej nej nej du gik slet ikke langt nok. Der er brug for et godt spark et vist sted engang imellem, godt der er nogle der stadig “prøver” for gud hvor er det en balance gang. Men hvor intet vover, intet vinder.
  Jeg tror at det er med de bedste intentioner at de plakater er sat op, for der er sikkert rigtig mange børn, unge og voksne der ligger langt over det vanvittige antal pr, dag. Så tanken er måske at starte et sted, bare et gæt. Og nej det er ikke godt nok, men skal forældre ikke tage ansvar som de allerførste? ?

  Svar
  • Jeg gættede faktisk i retning af det samme. Altså at det reelle indtag er langt højere og at dette derfor er en forbedring. Men jeg synes faktisk stadig ikke det forklarer eller forsvarer, hvorfor denne nederste del er med. Det er unødvendigt.

   Og helt enig med forældreansvar. Men det er sgu da op ad bakke at lære sine børn at de skal spare på sukker, hvis de så møder den her hos skoletandlægen. Altså mine børn er jo skolet grundigt hjemmefra men der kommer mange børn ind og ud af den tandlæge.

   Svar