SukkerSmarte Børn er Anette Sams nye bog, som udkommer i dag. Bogen kunne dog lige så godt hedde SundhedsSmarte børn, som hun skriver i bogen, for den handler om at lære vores børn og unge at vælge til og fra i en verden af overflod. Bogen er skrevet til forældre og professionelle, der har med børn og unge at gøre og giver et konkret bud på, hvordan vi kan lære vores børn denne vigtige opgave.
Den triste sandhed er, at vi ikke kan lære vores børn noget, vi ikke mestrer. Og det er både udfordringen og gaven ved bøger, der handler om, hvordan vi klæder børn godt på til at navigere i en verden, hvor der er konstant konkurrence om vores opmærksomhed og appetit.
Vi kan ikke lære børn at drikke vand, hvis vi selv kun vil drikke cola. Og på den måde bliver du tvunget til at se dine egne vaner efter i sømmene.
Børn gør, som vi gør, ikke som vi siger.
Børn, mad og sundhed – et minefelt
At bevæge sig ud i en bog om børn og sundhed og kost er jo som en dans i et minefelt. Anette understreger flere gange, at der hverken er tale om løftede pegefingre, dogmer eller fanatisme men om at træffe bevidste valg. Også når det gælder nydelse.
Og som en, der selv har skrevet bog om mad og børn vil jeg sige, at det er et emne, man kun kaster sig ud i, hvis man føler, man ikke kan lade være.
Og fordi jeg kender Anette, ved jeg, at hun har det sådan. Det går den forkerte vej og med evnen følger ansvaret.
Mange af os bruger et helt liv på at korrigere uhensigtsmæssige mestringsstrategier (eller lodret forkert indlærte ting) og hvor meget nemmere ville det ikke være, hvis vi var blevet klædt ordentligt på som barn?
Basismad, energitilskud og nydelsestilskud
Hun inddeler mad i tre kategorier: Basismad, energitilskud og nydelsestilskud.
Basismaden er det, der skal udgøre størstedelen af det, der ligger på tallerkenen. Det er mad, der gør kroppen og tarmfloraen stærkere. Energitilskuddet er mad, der får kroppen til at vokse og klare strabadserende opgaver som fx træning. Og nydelsestilskud er mad, der spises ved særlige lejligheder.
Der er plads til det hele men mængde og timing tæller.
Bogen hjælper også til at slippe den berøringsangst, der kan være forbundet med at tale med børn om mad og sundhed og viser, hvordan vi sagtens kan tage dette emne op på en neutral måde. Nøjagtigt som vi lærer børnene sprog og matematik eller andre færdigheder.
Viden og praktik
Bogen har en fin balance mellem viden og praktik.
Du lærer om Sukkers ABC i børnehøjde og kender du Anettes tidligere bøger er der et glædeligt gensyn med både BIOLOGIKdøgnet, som her viser forskellen på børn og voksne. BIOLOGIKpyramiden med fordelingen af basiskost, energitilskud og nydelsestilskud er også med.
Efter hvert emne er der tid til refleksion og bogen guider dig igennem, hvordan du omsætter den præsenterede viden til relevante sundhedstrategier i dit liv.
Bogen dikterer altså ikke, hvad du skal gøre men guider dig til at lægge din (jeres) egen sundhedsstrategi med udgangspunkt i jeres familie og jeres individuelle behov og ønsker.
Samtidig er der gode og konkrete eksempler på, hvordan viden om krop, kost og sundhed kan integreres i stort set alle fag i folkeskolen. Det handler (heldigvis) ikke om at uddanne i kostpyramiden eller fuldkorns fortræffeligheder men i at lære vores unge, hvordan forskellig mad fordøjes, hvordan reklamer og markedsføring påvirker vores valg og hvilken rolle sukker har spillet i samfundet historisk set. Bare for at give et par eksempler.
Sundhedsfærdigheder til børn og unge uden løftede pegefingre
SukkerSmarte børn er til dig, der har med børn at gøre, enten privat eller professionelt, og som ønsker at hjælpe børn og unge til gode sundhedsfærdigheder uden løftede pegefingre, men i stedet med masser af viden og fascination for den utrolige krop, de er født med.
Bogen udkommer i dag og kan købes i boghandlere landet over eller online, fx her hos Saxo.com (reklamelink)
0 kommentarer til “SukkerSmarte børn”