Keto vingummi uden kulhydrat, helt sukkerfrie og næsten også uden kalorier, lyder det som noget, du kunne være interesseret i? Så har jeg en god nyhed til dig her. Du kan nemlig lave dem selv derhjemme og det tager under 5 minutter. Det eneste kompromis, du skal indgå er, at du skal acceptere at der er sødemidler. Det er en gråzone for mange, inkl. mig selv.
Du kan dog faktisk godt lave sukkerfri vingummi med frugtsaft, hvis du foretrækker et mere naturligt slutprodukt, men de bliver lidt flade i smagen og indeholder jo så en smule mere kulhydrat.
Jeg har tidligere lavet disse vingummier med blåbær og disse lidt anderledes kaffevingummi. Denne gang har jeg lavet to forskellige varianter, en med blodappelsin og en med citronsmag.
Keto vingummi med gelatine/collagen
Min opskrift på sukkerfri vingummi er lavet af sukkerfrit saftevand og collagenpulver. Eller gelatinepulver for at være helt præcis.
Gelatinepulver har en aminosyreprofil, der ligner collagen, med et højt indhold af glycin, glutamin, prolin og hydroxyprolin. Modsat collagenpulver, som du måske kender/bruger/tager allerede, opløses gelatinepulveret ikke i koldt vand men kun i varmt vand. Og så har det den evne, at det gelerer ved nedkøling, hvilket collagenpulver jo ikke gør. Det er geléfunktionen, vi gerne vil have og det, der giver vingummikonsistensen. Denne er dog blødere og ikke sej i det, som vingummi er. Jeg tilskriver det sukkeret.
Produktet, jeg har brugt, hedder Pure Gelatin og det er købt på den anden side af sundet. Pure Gelatin kommer fra fritgående køer, der græsser ude året rundt. Produktet er helt uden duft og smag, hvilket gør det nemt at bruge i opskrifter, hvor man gerne vil have ‘stivhed’.
Kan man ikke bare bruge husblas? Jo det tror jeg såmænd sagtens, man kan. Jeg har ingen problemer med husblas, jeg ville bare gerne lave disse med gelatinepulveret.
Ingredienser
- 3 dl sukkerfri saftevand
- 30 g gelatinepulver Fx Pure Gelatin fra Nyttotteket
Sådan gør du
- Bland din saft – husk at blande den stærkere end du ellers ville.
- Hæld saften i en kasserolle og lad den opvarme.
- Tilsæt gelatinepulver og rør rundt med et piskeris, til pulveret er opløst. Lad varmen være på. Den skal ikke koge.
- Hæld væsken i en lille kande og fordel den i silikoneformene.
- Stil silikoneformene på køl og lad vingummierne stivne helt.
- Vip dem ud af formene og opbevar i lukket beholder i køleskab.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hvilken sukkerfri saft kan bruges til vingummi?
Det tror jeg såmænd alle slags kan. Jeg brugte nogle sukkerfrie saft fra Cervera, som jeg købte i Meny. Især den med blodappelsin havde den flotteste røde farve og det gav nogle fine lyserøde vingummier. Smagsmæssigt smagte de dejligt og frisk men citron-varianten vandt alligevel konkurrencen. De små syrlige vingummier blev endda spist af de to teens. Ja, man har aldrig noget for sig selv i det her hus.
Det vigtige er, at du blander saftevanden stærkere, end du ville gøre til drikning. Lidt som hvis du har prøvet at fryse saftevand til is, ved du, at det får sådan en flad smag, hvor de smager mere af vand end af saft.. Det samme gælder ved sukkerfri vingummi. De behøver ikke være så koncentrerede i smag som købe-vingummier, men du vil nok gerne, at de smager af lidt.
Og apropos, så sætter disse sukkerfrie vingummier jo almindelige vingummier i perspektiv. Forestil dig lige, hvordan de er bragt til veje med den ekstremt kraftige sødme, de har. Tankevækkende, ikke?
Kan man bruge disse i stedet for collagen-vingummi til hår og negle?
Der sælges jo sådan nogle collagenkosttilskud, som er i vingummiform og de fremhæves for at kunne styrke hår og negle. Ville disse kunne bruges i stedet? Jeg er tilbøjelig til at sige ja. Og de vil koste dig ca. en tiendedel af prisen. Så you’re welcome 😘
Hej Jane
Tak for opskriften og den gode idé!
Jeg har nu forsøgt mig to gange, dog har jeg brugt ganske almindelig husblas. Har ikke helt grejet den endnu. Første gang havde jeg ikke brugt husblas nok, anden gang brugte jeg hele 14 (!) blade og var fortsat i tvivl om det var nok ift. det ønskede resultat. Har du nogen idé om, hvad 30g af dit gelatinepulver svarer til i husblasblade? Har forsøgt at google mig frem og rette mig efter, hvad jeg kunne læse mig til, men jeg tror bare, jeg må lege mig frem. Min hjerne gik i baglås over at prøve at regne det dér med bloom-potens ud, haha
Desuden bliver mine vingummier (eller vingummiforsøg) ikke flotte og klare som dine på billedet. Mine bliver tåget og mudret i farven. Er det mon noget med min husblashåndtering? Er ikke så rutineret i det.
Forresten har jeg anvendt Cervera Ribs saft (det var, hvad jeg kunne finde), og det har faktisk inspireret mig til noget helt tredje — nemlig at bruge selvsamme sukkerfri Cervera Ribs saft til både at lave hjemmelavet ribs-gelé, hjemmelavet tranebær-sauce og -chutney, og til at lave rødkål (varianten man simrer med kanel, stjerneanis, æblecidereddike, revet appelsinskal, osv.). Så behøver jeg ikke putte hverken sukker eller separate sødemidler i, det fungerer så godt og smager lækkert! Takket være dit indlæg har jeg fået øjnene op for potentialet i Cerveras produkter til at indgå som ingredienser i anden madlavning, også fx dessertmousser og råkostsalater. Jeg plejer aldrig at bruge sødemidler, men til de specifikke formål er det virkelig et nyttigt hack, som jeg p.t. hygger mig med at eksperimentere med her op til jul. God timing!
Sidst men ikke mindst, 1000 TAK for i år, bedste Jane. Jeg kan ærligt sige, at 2023 har været det år, hvor dit arbejde — dine bøger, e-bøger og bloggen her — har været med til at ændre og forbedre mit liv. Takket være livsstilsomlægningen til keto har jeg fået det så meget bedre i min hverdag. Flere forskellige symptomer fra mine div. kroniske lidelser er aftagende, jeg har fået meget mere overskud og har mere mod på livet på en måde, som jeg ikke har haft længe. Og det bliver kun bedre. Af hele hjertet TAK Jane til dig og dit team, you’ve changed my life.
Glædelig jul og rigtig godt nytår til dig og dine
Xan
Ej så godt at høre og supertip med de saft. Jeg kendte dem faktisk ikke før jeg faldt over dem i Meny.
Jeg ved desværre ikke med det husblas. Jeg har mest brugt husblas i mousser, som jo har en eller anden form for mælkeprodukt, så der ser man ikke grumsetheden. Mine vingummier ser grumsede ud også i starten men det er rigtigt at de klarer op henad vejen. Aner ikke hvorfor?! Mål for næste år: Lege mere med gelatine😅
Og rigtigt dejligt nytår til dig også. Så hyggeligt at du kigger forbi og endnu dejligere at det fungerer så fint for dig❤️
Halløj
Skal det være i forme? Kan man evt skære dem ud fra en lille form?
Du kan sagtens lave det i en flad form og så skære det ud i firkanter, når det er stivnet👍🏼
Hej Jane.
Jeg blev voldsomt inspireret af dit opslag her om vingummi :) Så jeg gik på jagt i skufferne og fandt Rød Melatin og en flaske Økologisk Hyldebær fra Rema. :) Kan fortælle, at det virkede fint, men saften skal godt nok være stærk og blandingsforholdt med Melatin skal følges nøje.
Skal absolut afprøves med de ingredienser du forslår. :)
Da det jeg har lavet ikke er Keto venligt :)
Rigtig god søndag !
De 3 dl sukkerfri saftevand, er det den koncentrerede form eller opblandet?
Det er blandet. Men stærkt blandet, som jeg beskriver i punkt 1 i vejledningen og i afsnittet under opskriften. Ellers kommer der ikke meget smag i.
Hej Jane. Det lyder sjovt at prøve. Kan se de ikke sender produktet til DK. Købte du det fysisk i Sverige ?
Mvh Anja Staal
Hov. Fandt det på svensk kosttilskud. Skal da prøves. Tak
Jeg køber det direkte hos Nyttoteket, som jeg linker til. Online, ikke fysisk. Jeg handler ofte hos dem og har aldrig haft problemer med levering til danmark.