Er du sukkerafhængig eller sidder du fast i et sukkermisbrug, så er du ikke alene. Sukkerafhængighed eller at misbruge sukker er ofte ikke noget, vi taler om, for det er skamfuldt ikke at have styr på den del af sit liv. Men du skal vide, at der findes en vej ud af det fængsel.
Tegn på, at du er sukkerafhængig
Du ved formentlig godt selv, om dit forbrug af sukker er normalt, eller om du misbruger sukker. Men er du i tvivl, kan du se, om du kan genkende dig selv i disse udsagn:
- Jeg spiser mere sukker, end jeg tror, er sundt for mig
- Når jeg først starter, føles det, som om jeg ikke kan stoppe, før det hele er væk
- Jeg spiser ofte sukker i smug og skjuler papiret for andre, fx i tasker eller i skraldespanden under andet affald
- Jeg lyver om mit forbrug og har fx stjålet mine børns fredagsslik og løjet om det
- Jeg har fisket rester af slik/kage op fra skraldespanden og spist det
- Jeg har oplevet at få hjertebanken/svedeture/sygdomsangst efter at have spist for meget sukker
- Jeg får hovedpine eller bliver irritabel, når jeg prøver at stoppe med at spise sukker
- Jeg føler sukker har en magt over mig, som jeg ikke kan stå imod
- Jeg har prøvet at stoppe eller skære ned men ender altid med at spise det alligevel
Sukkermisbrug er et fængsel
At være i aktivt sukkermisbrug er som at være i fængsel. Du er fanget i dit eget misbrug og misbrugstankerne gør det svært for dig at indgå i nære relationer med de mennesker, du holder af. Du starter hver dag med de bedste intentioner, men hver dag slutter med, at du igen har brudt dine aftaler med dig selv.
Det hjælper heller ikke, at andre står i kø for at fortælle dig, at det er helt normalt at spise sukker og et stykke kan du vel nok tage, og du vil heller ikke være fanatisk vel? Men de fatter ikke, hvad du gennemgår, og hvordan det æder dig op indefra at sidde fast i dette sukkerfængsel.
Bliv fri af dit sukkermisbrug
I 21 dage hjælper jeg dig til 100% sukkerfrihed. Vi trækker i nødbremsen og sætter alt ind på at holde dig sukkerfri og komme over de første uger svære uger. I stedet for at blive udskammet, bliver du her mødt med forståelse, rummelighed og en gennemtestet metode.
Det gør vi ved hjælp af disse trin:
- 5 effektive kostråd til sukkerafvænning
- hjælp til at lindre abstinenser
- forståelse for, hvorfor du har en særlig sukkersensitivitet (dopamin-ubalance i hjernen)
- redskaber til, hvordan du navigerer sukkersøde højtider og sociale arrangementer
- daglig støtte i 21 dage
Når du står ved afslutningen af de 21 dage, vil du slet ikke kunne tro, at du er kommet så langt på så kort tid, og du vil føle dig godt klædt på til at fortsætte dit sukkerfrie liv.
SOS til sukkermisbrugere
Med jævne mellemrum modtager jeg beskeder fra folk, som er i en fuldstændig desperation situation. De er fanget i et misbrug og de evner ikke at komme op af det hul på egen hånd. De ved, at jeg har stået i nøjagtig den situation og rækker ud efter hjælp.
Dette kursus er min redningskrans til dig, der står i denne situation. Det er 21 dage, hvor vi sætter hårdt mod hårdt og gør dig sukkerfri, så du kan ånde frit igen.
Igennem 21 lektioner i tekst og lyd, guider jeg dig igennem tre faser:
- Fase 1: Den akutte fase: Effektive kostråd og strategier til at lindre abstinenser og holde sukkertrangen nede
- Fase 2: Hjælp til at forstå misbrugets mange former og undgå at du bytter ét misbrug til et andet
- Fase 3: Vi løfter blikket ud mod fremtiden og taler strategier til svære perioder (jul, ferier, sociale arrangementer) og lærer at skalere kosten og livsstilen efter hvor aktivt misbruget er
Er sukkerafhængighed en ægte diagnose?
Sukkerafhængighed er (endnu) ikke en ægte diagnose på lige fod med anden afhængighed såsom afhængighed af alkohol, stoffer eller spil, men der er flere ligheder, end der er forskelle på selve måden, disse substanser misbruges.
En del af problemet er formentlig, at vi kalder det ‘sukkerafhængighed’, for går vi tæt på, er det ofte også andet end sukker, der misbruges. Ofte er det de såkaldte ultra-forarbejdede madvarer, som indeholder både sukker/raffineret kulhydrat, fedt og salt.
Det er en kombination, som ikke findes i naturen, og din ur-hjerne er derfor chanceløs for at stå imod dem.
Fødevareproducenterne har betalt forskere tusindevis, hvis ikke millioner af dollars på at designe madvarer (madlignende substanser), fordi det er en kombination, som slår selvkontrollen fuldstændig væk under dig.
You addict a customer and you have a customer for life.
De er ligeglade med dig. Det handler udelukkende om $$$$
Ingen overspiser i bøf og broccoli. Det er altid sødt, fedt, salt. Og oftest en kombination.
Om de reelt er afhængighedsskabende er stadig kontroversielt. Måske mest fordi vi ikke har et sæt passende kriterier at bedømme dem ud fra. Men sætter vi dem op mod de samme kriterier, som vi bruger til tobaksprodukter, er ultra-forarbejdede madvarer afhængighedsskabende på lige fod med tobak.
Akut hjælp til dig, der føler dig magtesløs overfor sukker
- Slip ud af sukkermisbrugets fængsel
- 21 sukkerfrie dage med daglige mails med lektioner i tekst og lyd
- hjælp til de mest effektive kost-strategier (ikke for vegetarer/veganere)
- gennemtestede redskaber til at blive sukkerfri
- 100% online
- kurset starter dagen efter din tilmelding
- NB: Ingen opskrifter
Hej Jane
Tak for dine altid velskrevne, relevante indlæg, også dem om overspisning og madmisbrug, et emne du berører med beundringsværdig ærlighed, mod og en omsorgsfuld, ikke-dømmende tilgang. Det er så rart, at du forstår.
Siden sidste år følger jeg keto (20-30g kh7dag) efter dine anvisninger og er mægtig glad for det. Inden jeg begyndte på det, havde jeg i mange år af flere forskellige grunde levet stort set sukker- korn- og glutenfrit (ja det var nok en form for hjemmebikset LCHF).
Jeg spejler mig i din kommentar ovre i tråden om Overspisning: “hos Keto folk ser du fx overspisning i mælkeprodukter (flødeskum, cremefraiche og ost) og nødder og nøddesmør”. Jeg kan godt få sådan nogle ædeflip, hvor jeg overspiser netop de madvarer, deslige keto/LCHF brødprodukter. Det føles som at miste kontrollen og derfor undgår jeg for så vidt muligt helt disse ting. Det ærger mig, jeg ikke kan styre det, for en håndfuld nødder en gang imellem eller lidt ost er jo ellers et udmærket sund, velsmagende og praktisk supplement til keto-kosten.
Så måske har jeg en misbrugshjerne? Har du nogle gode råd til, hvordan man får bugt med det (udover at holde sig helt fra)? Ville dit sukkerfri kursus gøre sig gældende for mig, selv om jeg ikke er sukkerafhængig, selv om keto kører supergodt, selv om jeg er normalvægtig, og selv om jeg sagtens kan holde mig fra bestemte madvarer? Kan man hele sin misbrugshjerne, og i så fald hvordan?
Tak for dit gode arbejde, mvh
Xan
Hej Xan
Åh så godt et spørgsmål. Jeg er lidt uafklaret her. Jeg har mest selv gjort sådan at jeg har nogle ting stående på min ‘triggerliste’. Dvs. at jeg ved, at hvis jeg køber/spiser dem, så er risikoen for at det fører til flere dårlige valg høj. Som regel accepterer jeg det bare og lader være med at købe de ting. Ind imellem tester jeg det og ser om det er anderledes. For jeg vil også gerne have det til at fungere med ‘lidt men godt’, men det duer ikke, hvis det bliver ‘for meget af det gode’.
I min erfaring er der forskel på min impulskontrol og i perioder mestrer jeg moderation bedre end i andre. På Sukkerfri-kurset er der en 100 points-regel, som hjælper til at afgøre hvor forankret i sin sukkerfrihed, man er. Den bruger jeg en del også❤️
Hej Jane
Jeg har fulgt dit KETO kursus kickstart nov. 2021 – og tabt mig 15 kg men er de sidste 3 mdr er jeg igen blevet afhængig af overspise/spise sødt 0ff and on – jeg har fået ondt i maven når jeg spiser (havde aldrig ondt i maven før KETO)
Hvad vil du anbefale – opfølgning med Kick start igen eller dette online forløb på 21 dage.
Jonna
Hej Jonna
Det er også svært at sige. Jeg synes måske det står og falder med, hvad du har mest brug for at arbejde med? Kickstart arbejder jo med keto, maden, vægttabet, livsstilsomlægningen osv. mens sukkerkurset arbejder med misbruget og de tendenser, man kan have i den retning. Her er maden ikke i fokus men mere et redskab, der bruges til at få ro på systemet, så man kan arbejde med de strategier, der kan hjælpe med at holde misbrugstendenserne i skak. Det er to ret forskellige emner – begge vigtige men ret forskellige.
Maven er svær at sige, men at veksle mellem at byde den meget lidt mad og så store mængder mad – og også bratte ændringer i makronæringsstofsammensætning (fx fra low carb til high carb og tilbage igen) kan sagtens give problemer. Så regelmæssighed vil nok være godt, uanset hvor på spektret den regelmæssighed falder… Det er i øvrigt overhovedet heller ikke usædvanligt at en periode på Keto afslører, hvor elendigt man får det i maven af at spise store mængder sukker, korn og gluten så det kan også være det, der er på spil.
Lidt kringlet svar – sorry. Håber du kan få noget ud af det alligevel❤️
Tusind tak for svar – må lige mærke mere efter hvad jeg egentlig har brug for 😊
En mave der brokker sig gi’ jo go’ mening i forhold til det du beskriver
Det lyder som et kursus for mig!
Skal man have forberedt noget inden start i forhold til indløb?
Hej Nadja
Øjeblikkeligt efter tilmelding sender jeg dig en mail med frivillige forslag til indkøb og så starter kurset dagen efter. Der er ikke noget hokus pokus i forberedelserne, bare mere at det kan være rart lige at have noget protein-grønt-fedt hjemme. Men det har de fleste jo allerede. Det vigtigste du skal være forberedt på er at IKKE spise sukker fra i morgen❤️