Sukkerfri gløgg er virkelig en udfordring men bare fordi noget er svært behøver man jo ikke give op!
Sidste weekend inden julen står for døren lige om lidt.
Hvis du stadig er håbløst bagud, kan du overveje at drukne dine sorger i hjemmelavet gløgg – af den sukkerfrie slags, hvis du bekymrer dig om sådan noget i december.
Gløgg helt uden sukker smager dog 1) grimt og 2) ikke af ret meget. Så denne er forsøgt sødet med frugt.
Ingredienser
- 6 kanelstænger
- 10 kardemommekapsler
- 14 hele nelliker
- 6 stjerneanis
- 1 vaniljestang korn og stang
- 2 stk øko-appelsin skal og saft herfra
- 1 øko-citron skallen herfra
- 5 skiver frisk ingefær
- 1 tsk stødt allehånde
- 2 æbler presset til juice (ca. 2 dl)
- 1-2 spsk yaconsirup eller kokossirup eller honning – evt. mere…
- 0,7 liter vand
På dagen skal du bruge
- 2 flasker rødvin eller hvidvin
- 50 g Mandler smuttede og hakkede
- 100 g Rosiner
- 1 æble i tern
- 1 øko-appelsin til pynt
Sådan gør du
- Det afgørende, når vi laver sukkerfri gløgg-ekstrakt, er ikke de eksakte mængder. Tværtimod er det vigtigst, at der er nok af det. Husk at kvase især kardemommekapslerne og hæld herefter hele balladen i en gryde sammen med vandet.
- Lad simrekoge i ca. 30 minutter og lad herefter gryden stå (koldt) med krydderierne i nogle timer eller natten over.
- Si herefter krydderierne fra og hæld gløgg-ekstrakten på en lille flaske.
- På dagen varmer du rød- eller hvidvin i en gryde og blander med gløgg-ekstrakten. Jeg vil tro, at ekstrakten her rækker til ca. 2-3 flasker vin.
- Hak også lidt mandler og hæld dem i glassene sammen med lidt rosiner og evt. lidt æbletern, inden du hælder den varme gløgg over og pynt med skiver af øko-appelsin. Hvis du synes, kan du lægge rosinerne i blød i snaps inden. Hvis du er mere hardcore ud i alkohol, end jeg er, kan gløggen også peppes op med portvin, snaps eller lign. men med min forsvindende lille alkoholtolerance må jeg hellere holde mig i skindet.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
På dagen varmer du rød- eller hvidvin i en gryde og blander med gløgg-ekstrakten.
Jeg vil tro, at ekstrakten her rækker til ca. 2-3 flasker vin. Hak også lidt mandler og hæld dem i glassene sammen med lidt rosiner og evt. lidt æbletern, inden du hælder den varme gløgg over og pynt med skiver af øko-appelsin. Hvis du synes, kan du lægge rosinerne i blød i snaps inden. Hvis du er mere hardcore ud i alkohol, end jeg er, kan gløggen også peppes op med portvin, snaps eller lign. men med min forsvindende lille alkoholtolerance må jeg hellere holde mig i skindet.
Nå men hvordan smager den så?
Tjoh… det er svært at få smag i en sukkerfri gløgg. Sukker er jo selve smagsforstærkeren til alle de aromatiske krydderier, som enten smager dårligt eller af ingenting uden.
Denne gløgg er jo ikke sød, som gløgg normalt er, så måske skulle man kalde den noget andet, for vi er mere ude i en slags lun frugt-vin her. Den smager dejligt. Anderledes men dejligt!
Mange sukkerfrie versioner af gløgg er sødet med sukkerfrit saftevand, og hvis du ikke er så hidsig med den slags, som jeg er, kan det være et fint alternativ!
Hælde gløgg ekstrakten på glas eller flaske med kliklåg mens den er kogende og luk straks. Så vil jeg tro den kan holde et års tid da der vil være Vacum. Åske lige skyld flaske/glas med atamon og selvfølgelig skal det være rent og nyskoldet.
Hej Jane.
Hvor længe holder ekstrakten på køl ??
Mvh. Karina
Et par dage, vil jeg tro. I modsætning til almindelig ekstrakt, som mest består af smagstilsat sukker, består denne jo af frugt, som er fordærveligt. Så jeg ville ikke gemme den alt for længe.
Jeg mangler stadig at komme op med et bedre bud på gløgg. Det er så svært at få den der koncentrerede sødme uden sukker😔
Tusind tak. 👍
Gløgg, jeg kom Sukrin gold i – istedet for sirup og gav den en skvæt portvin – den blev GOD! Smager som alm gløgg!!!
1 dl til 1/2 flaske rødvin..
Frugtsukker og sirup er også sukker, så ikke sukkerfri !!
mvh. Carnivore
Åh det er så længe siden jeg har fået denne type irettesættende kommentarer, at jeg næsten har savnet dem.
Ps: hvorfor læser en carnivore egentlig gløggopskrifter? Bare sådan af nysgerrighed… ??♀️
Det lyder egentligt som en dejlig erstatning. Især romflødeskummet tror jeg, vil blive et kæmpehit hos mig – nok også bare i kaffen eller til lidt bær måske?
Er det virkeligt kun 0,7 dl der skal bruges? Det når da at koge helt væk på de 30min. Din portion ser også en lille smule større ud ;)
God 4.adventsweekend. Der er laaang tid til jul, du når det sagtens!
Nej for pokker, det er da en fejl. Det er selvfølgelig 0,7 l – ha ha – får det lige rettet! ;-)
Nu ser jeg jo så, at der også skal både æble- og appelsinsaft i… Så passer det jo nok det hele alligevel!