Studerende fra Harvard målte blodsukker med CGM


I mit første indlæg, hvor jeg beskrev mine egne erfaringer med konstant blodsukkermåling, gav jeg en ret så lunken anmeldelse af, hvad jeg egentlig synes værdien af dette eksperiment var. Jeg syntes helt enkelt ikke, at den viden, jeg fik, var hverken ny eller overraskende. Og det står jeg sådan set ved.

Jeg var lidt inde på, at måling af blodsukker på denne måde måske kunne være en øjenåbner, hvis man havde ting, man gjorde i sundhedens navn uden indblik i den potentielle bagside. Jeg nævnte eksempler som juice-trenden, at drikke kaffe med havremælk eller spiste havregryn med rosiner og minimælk.

En anden mulig anvendelse kunne være, hvis man var nydiagnosticeret diabetiker og havde brug for at se, hvilke madvarer og måltider, der gav de store udsving for bedre at kunne navigere i denne nye verden.

Men så læste jeg om et spændende forsøg….

Harvardstuderende målte blodsukker med CGM

I forsøget gav man medicinstuderende og tandlægestuderende ved Harvard Universitet en periode med sensorbaseret blodsukkermåler. De fik simpelthen en sensor i armen og målte konstant blodsukker over en periode på 10-40 dage.

Her vender vi altså bordet om og giver måleren til fremtidens sundhedspersonale i stedet for til patienterne. Meningen med forsøget var at give de studerende dybere indsigt i, hvordan kost og livsstil spiller en rolle ift. sundhed og sygdom.

Deres svar og erfaringer med målingerne var, at det gav dem en fornyet respekt for hvor vigtigt metabolisk sundhed er, de mente, forsøget hjalp dem til bedre at hjælpe patienter i fremtiden og de udtrykte stor skuffelse over de officielle anbefalinger.

Her er et udpluk af deres svar

・Jeg er mere bevidst om at snacke mindre og reducere sukkersødede drikkevarer om natten, da det giver store udsving og mere ustabilt blodsukker gennem dagen.

・Jeg stoppede med at spise ris og det meste forarbejdede mad. Jeg føler mig mere i kontrol over min mad nu.

・Jeg prøver at snacke mindre og spise mere protein, fordi det holder mig mæt længere og giver mig mere stabile blodsukkerniveauer.

・En af de vigtigste ting jeg lærte var at modstå trangen til at overspise, når jeg følte, mit blodsukker var lavt. CGM’en viste, at den stærke trang til kulhydrater ikke var forårsaget af lavt blodsukker, og det har hjulpet mig til bedre at modstå trangen bedre.

・Jeg lærte, at jeg følte mig mindst produktiv og energisk, når mit blodsukker var højt, og at jeg fungerer bedre med et lavere, stabilt blodsukker.

Skuffelse over kostrådene og de officielle anbefalinger

At se disse ting på egen krop fik også de studerende til at udtrykke skuffelse over de anbefalinger, der kommer ud fra det system, som de er i gang med at uddanne sig under.

Her er et udpluk af deres udtalelser:

・Jeg mener, at de officielle kostråd er vildledede

・Jeg er chokeret over, hvordan vores nuværende kostråd fuldstændig rammer ved siden af skiven og ikke har opdateret sig til idéen om, at madvarer med højt glykæmisk indeks i overvejende grad bør undgås.

・Jeg er mildest talt skuffet over kostrådene. Dette forsøg har vist hvor meget plads til forbedring, der er.

・Jeg vidste godt inden forsøget, at kostrådene var fejlbehæftede. High Carb-Low Fat virker ikke for de fleste mennesker og når de så ikke virker, skyder vi skylden på patienten og ikke på kostrådene.

Læs hele rapporten her: Metabolic Health Immersion for Medical Education: A Pilot Program with Continuous Glucose Monitors in Medical and Dental Students

Læs mere om blodsukker

Dette er fjerde eller femte afsnit i en føljeton om blodsukker. Jeg har mistet overblikket. Du kan finde alle skriverierne her: BLODSUKKER

Vil du gerne læse dem i systematisk rækkefølge, foreslår jeg denne:

Står der Keto og vægttab på dit 2023?

Keto har den unikke egenskab, at det nedsætter din appetit, hvilket giver mulighed for at gå ned i vægt uden sulten som den konstante og klæbrige makker.

Men det er ikke helt uden betydning, hvordan du griber Keto an. Lad Keto kostplanen guide dig eller overvej, om du ikke skal tage 6 uger med mig som din guide på mit Keto kursus. Kurset starter på mandag.

Vil du have mere ud af Madbanditten?

Se alle de fordele du kan få for bare 1 krone om dagen!

>> MadbandittenPLUS <<

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Studerende fra Harvard målte blodsukker med CGM”

Skriv en kommentar