STRIKS LCHF – ketogen LCHF


På striks LCHF begrænser du indtaget af kulhydrater til måske 20-30 g om dagen. Hermed ender din krop sandsynligvis i ketose, som er en tilstand, hvor kroppen forbrænder fedt, som primær energi.

Læs mere om ketose her: LCHF OG KETOSE

Nogle oplever at kiloene rasler af dem i ketose, mens det for andre går langsommere. Andre igen oplever, at de taber sig bedre på en mindre striks LCHF-kost, hvor de måske tillader op til 50 g kulhydrater om dagen.

Ketose er altså hverken en forudsætning eller en garanti for at gå ned i vægt, men for mange vil det være en god hjælpende hånd til at få skudt vægttabet i gang. For dig gælder det, at du er nødt til at prøve dig frem for at finde ud af, hvad din krop responderer bedst på.

Et vægttab kræver mere end noget andet tålmodighed og vedholdenhed og din chance for at lykkes stiger markant, hvis du finder dig en livsstil, som du trives med på den lange bane. For mange (mig selv inkl.) bliver den ketogene kost for kedelig, men sådan er vi jo så forskellige.

For mere detaljeret info om ketose, LCHF og vægttab, anbefaler jeg min bog KETO – OPTIMER DIN FEDTFORBRÆNDING OG GÅ NED I VÆGT.

Hvad spiser man på striks LCHF?

Da kulhydraterne begrænses så meget på striks LCHF, er der ikke plads til så meget lir i maden. Her skærer vi helt ind til benet til den ketogene kost, som LCHF oprindeligt var tænkt som.

Vi spiser altså mad fra følgende fire kategorier:

Hvad er STRIKS LCHF? - Madbanditten.dk

Læs den uddybende forklaring her: HVAD ER STRIKS LCHF EGENTLIG?

Se forslag til opskrifter der passer til striks LCHH.

Hør mig også fortælle om ketose her:

LÆS OGSÅ: Om ketose og ‘cheat days

Når kroppen først er i ketose og har været det i et stykke tid, vil du sandsynligvis opleve, at du ikke behøver være helt så nøjeregnende med kulhydraterne som i starten. Det er ikke usædvanligt sagtens at kunne spise 50 g kulhydrater (primært fra grøntsager) og stadig holde ketosen.

Striks LCHF - en praktisk guide - fuld version - online guide til at få succes med vægttab på LCHF

For mere læsestof om striks LCHF, ketose og vægtnedgang anbefaler jeg mit online produkt #striksLCHF – en pratisk guide.

Guiden indeholder teori om LCHF, ketose og vægtnedgang, ernæringsberegnede opskrifter og en 2 ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Læs mere her:
#striksLCHF – en praktisk guide

HUSK også at tilmelde dig Madbandittens nyhedsbrev.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

150 kommentarer til “STRIKS LCHF – ketogen LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Hej :-)
  Jeg har købt din bog, læst din blog og har derud over meldt mig ind i nærmest alle facebook grupper om emnet. Jeg har virkelig (synes jeg selv) lagt rigtig rigtig mange timer i at “sætte mig ind i det hele” Vægttabet går støt nedad – så alt er godt.
  Jeg har fulgt dit råd om at droppe alle gode opskrifter på div. keto kager, brød osv imens jeg vil tabe mig. Nu vil skæbnen så, at der er en del sociale lejligheder her i den nærmeste fremtid…det er mig fuldstændig umuligt at gennemskue “betydningen” af at lave keto boller, kage mm. i forhold til bare at spise lidt af den “alm mad”. Kcal mæssigt gør opskrifterne (som regel) ingen forskel. Min sukkercravings, har jeg en nagende fornemmelse af, kommer til at blive ligeså aktiveret af keto hygge som alm. Er det fordi, at selvom jeg ved sådan en lejlighed/dag kommer til at spise (alt) for mange kcal. så ryger jeg knap så meget ud af ketose som ved kh – mad? Staffen på vægten kommer næste dag (uanset kcal formen) Det eneste alternativ jeg kan læse mig frem til er, at nu hvor jeg er i ketose, så kan få det “fysisk dårligt” af for mange kh. så at det hele i bund og grund er et “velbefindende spørgsmål”?
  Er det noget du kan gøre mig klogere på?
  PS: Jeg ville gladeligt betale for at alle dine opskrifter her på din blog, havde beregninger med (ligesom i din bog)…er det med vilje du ikke har det? Det er en stor hjælp. Du kunne evt. sælge det som en online/pdf udgave :-D
  Vh Vicky Lund

  Svar
  • Hej Vicky

   Jeg synes, du skal starte med at melde dig ud af alle de grupper igen – haha! Det er helt vildt hvad der findes af misinformation de steder.

   Nå men til dit spørgsmål. I en tid med mange arrangementer ville jeg synes, at keto-venlige brød/kager vil være at foretrække fremfor almindelige kulhydratrige af slagsen, hvis dit mål er at spise keto. Du har helt ret, i at de kan aktivere sult, sukkertrang, spiselyst osv. som de andre, men omfanget er som regel mindre og du er hurtigere tilbage i den gode gænge end hvis du havde spist kulhydraterne.

   Man skal ikke gå fra ultra-få kulhydrater til at carb-binge enorme mængder kulhydrater. Det er både ubehageligt, usundt og potentielt farligt. Ved man, at man en dag skal spise mange kulhydrater, er man bedre tjent med at trappe kulhydratindtaget op over nogle dage. Det samme gælder ved alkohol.

   Og lad være med at veje dig i tide og utide. Det giver ingen mening. Fokuser på at få indarbejdet nogle gode langsigtede vaner og hold det fokus. Det kommer til at bringe dig i mål, uanset hvad du måtte opleve af udsving på vægten undervejs.

   Svar
 2. Hej har lige købt dit online 28 dages striks lchf. Chiagrøden er lavet på kokosmælk, kan den evt erstattes med mandelmælk?
  Og lige et spørgsmål til de opskrifter der indeholder mayonnaise kan jeg evt erstatte det med 0,5 avocado? Kan ikke lide mayo.
  Mange hilsner
  Johanne

  Svar
  • Mandelmælk indeholder sukker/agavesirup og intet fedt. Chiagrød med det vil smage dårligt og mætte i ca. 5 min. Jeg tror ikke du vil opleve det som en succes,.

   Men ja, du kan erstatte alt det du vil, så du spiser det, du bedst kan lide. Alt andet lige er det jo det bedste udgangspunkt for en varig livsstilsændring :)

   Svar
   • Det gør ânglamark økologisk Mandeldrik uden tilsat sukker vel ikke – eller er det noget jeg overser? Kan købes i Coop

    Svar
    • Det ved jeg ikke, Martin. Der findes enkelte mandeldrikprodukter, som er helt anstændige i indhold.

     Det ændrer dog ikke på at de indeholder stort set nul energi og derfor mætter i cirka nul minutter. Man kan i princippet lige godt bruge vand.

     Svar
 3. Hej Jane,
  Tak for dine fantastiske opskrifter og dine vise ord. Det hjælper en nybegynder utrolig meget. Jeg er netop startet på striks LCHF- følger lige nu din to ugers plan for at komme godt fra start. Jeg har dog et spørgsmål.

  Jeg har været i gang i en uge og oplever at være godt mæt efter morgenmaden ved 7 tiden. Jeg oplever først sult ved 13 tiden igen. Til gengæld oplever jeg sult efter frokost ret hurtigt, ca 3 timer efter. Jeg bliver godt mæt af frokosten, men åbenbart ikke nok. Spiser jeg et mellemmåltid eller hvad gør jeg klogest?
  (Jeg træner 4-5 gange ugentligt)

  Hilsen
  Michelle

  Svar
  • Hej Michelle

   Jeg synes egentlig ikke det er så vigtigt hvad du gør. Så længe du holder dig til det helt lave kulhydratindtag, synes jeg, du skal spise til du er mæt. Din appetit regulerer sig inden for et par uger og så vil det være et ikke-problem for dig.

   Sørg for at du overholder saltanbefalingerne. Obligatorisk ALLE dage og øg mængden yderligere på træningsdage.

   Svar
 4. Måske et forkert spørgsmål men hvis light sodavand ikke er muligt på keto på grund af bivirkningerne ved sødestofferne, betyder det så at jeg må opgive på forhånd på grund af min medicin som indeholder aspartam?

  Svar
  • Det ville ikke bekymre mig.

   Det er heller ikke sikkert at lightsodavand er et problem. Det er det næppe sådan strukturelt ift. keto. Udfordringen med sødemidlerne er i højere grad at de hos nogle stimulerer appetit og trang til sødt og det gør det sværere at opnå den appetitdæmpende virkning, som keto henter meget af sin succes i.

   Uden at kende noget til medicin, er det mit gæt, at mængden, der er i den er langt mindre end i en lightsodavand og derved ubetydeligt.

   Svar
 5. Hej Jane,

  Først vil jeg sige tak for god inspiration og lækre opskrifter ?

  Jeg er startet på KETO streng for 5 uger siden grundet to fødsler og PCO – hvilket har gjort at der er 20-25kg der skal smides.

  Det går meget langsomt med vægttabet – så måler mig også… 1kg på 4 uger – men 8cm fordelt på numse, mave og bryst – trods jeg ikke rører hverken sukker eller kulhydrater – kun de ca 20kh jeg får igennem grøntsager.

  Derfor købte jeg en blodsukkermåler og ketosesticks for at se hvor jeg lå og jeg ligger på 1,3-1,4 når jeg måler og har endnu ikke været i optimal ketose… ved godt at nogle har sværere ved det end andre og at det tager længere tid – så jeg nok skal give det 1-2 mdr mere.. hvilket er ok – har det godt og kan se der ryger cm – så fortsætter og er optimistisk :0)

  Har en veninde der er knap så striks som jeg, som ligger i flot og optimal ketose hele tiden – hvilket undrer mig lidt..

  Mit spørgsmål går egentlig på, om du ved om det er sværere at komme i optimal ketose når man har PCO?

  Har du iøvrigt erfaring med at man kan spise sig ud af PCO? Eller om denne sygdom vil forfølge mig resten af livet?

  Håber du kan hjælpe med et svar – blot for vishedens skyld ;0)

  KærligstCamilla

  Svar
  • Hej Camilla

   Du skal ikke spekulere over optimal ketose. Dine ketonværdier har ingenting med dit vægttab at gøre. Du skal i stedet fokusere på at spise få kulhydrater, tilstrækkeligt med protein og en mængde fedt, der gør det realistisk for dig ikke at sulte.

   Du bruger udtrykket ‘streng keto’, og det får mig til at frygte at du bruger Lifesums indstilling. Gør du det, er det forklaringen på hvorfor du ikke lykkes. Læs mere HER og køb KETO-bogen og brug den i stedet.

   Retningslinjerne i KETO-bogen er testet på mere end 2500 kvinder (og enkelte mænd) og de er super effektive. Brug dem.

   Du kan godt spise dig ud af PCOS men det vil formentlig kræve at du altid har et ekstra øje på kosten.

   Måske Sofies historie her kan inspirere dig.

   Svar
 6. Hej Jane,
  Først og fremmest tusind tak for en dejlig og inspirerende blog. Jeg er så glad for den.
  Jeg har nu i 10 dage, forsøgt at holde mig til striks LCHF. Da jeg startede var det meningen at spise striks LCHF i 8 uger, bare for at prøve det, men i fredags røg der et æble med kanel og smør i mikrovnen med fløde til og igen i dag. Jeg craver overhovedet ikke raffineret sukker, mel, pasta o.s.v. og jeg elsker ellers chokolode, slik o.s.v. så det har været fantastiskt at opleve, at jeg har det helt fint uden. Men som sagt cravede jeg æbler disse to dage. Jeg er ikke som sådan overvægtig, jeg har 5 kg som jeg vil tabe, de første 3 røg inden for en uge og nu står det stille – mega utålmodig, jeg ved. Jeg bliver sulten mellem måltiderne (som jeg ellers forstår man ikke bliver); jeg spiser kl. 8:30, kl. 11:30 og kl. 17.00, fordi jeg er sulten og når jeg vågner kan jeg mærke, at jeg skal have noget med det samme. Mon det er fordi jeg spiser for lidt til hver måltid? Jeg spiser en tallerken med kød, grønt og fedt og så stopper jeg, hvor jeg normalt ville få en tallerken mere. Spiser jeg mon for lidt, eller for lidt fedt, eller er det normalt og er det ok, at få sig et æble med fløde 2-3 gange om ugen? Eller tricker fløde og æble hjernen til at ville have mere af det? Jeg drikker også fløde og kokosolie i kaffen 2-3 gange om dagen, fordi jeg må have noget istedet for mælk. Jeg tænker at det er ok, fordi det er ingenting i forhold til chokoloaden og diverse som jeg ellers plejede at spise og jeg skal som sagt ikke tabe mig så meget.
  Gør jeg alting rigtigt og skal jeg nu bare tillade mig at spise sådan fremover og så ikke gå og veje mig hver dag, men være tålmodig? Eller skal jeg skære ned på æbler og fløde og måske skrue op for fedt til måltiderne? Men da jeg er færdig med at spise, har jeg det fint og jeg har ikke lyst til at spise mere, men bliver for hurtig sulten igen, ifht til hvad LCHF lover, tror jeg :).

  Svar
  • Det er nogle svære spørgsmål, du stiller, for mange af de ting, du spørger til er højst individuelt og kontekstafhængige.

   Hvis jeg skal se sådan helt overordnet på det, gælder det, at appetitreguleringen, altså den dæmpede appetit kommer med de få kulhydrater og den gode fedtforbrænding. Hos nogle sker det øjeblikkeligt, hos andre kommer det først efter et par uger. Spiser man så flere kulhydrater, vender appetitten tilbage. Så vedholdenheden er ret vigtig. Hvis æblet trigger din appetit, er det et dårligt valg.

   Sult kan også sagtens handle om for få kalorier, og det vil ofte sige for lidt fedt. Over en lang periode ville jeg sige, at du spiser nok, hvis vægten står stille, da det er en indikation på at du spiser lige så mange kalorier, du forbrænder, men på sølle ti dage kan den ikke fortælle mig noget. Af hensyn til cyklus og væskemanipulering plejer jeg at anbefale at man bedømmer efter 4 uger.

   Måske ville det være en idé at bruge et par dage på at tracke alt du spiser for lige at få en fornemmelse af hvor du ligger kulhydrat- og kaloriemæssigt. Det kan gøre det nemmere at se, hvor der evt. skal rettes ind, synes jeg.

   Din strategi skal også lidt afhænge af hvad dit mål er. Hvis målet er vægttab, har jeg beskrevet de retningslinjer jeg (og mine kursister) har mest effekt af her: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

   Svar
   • Hej igen,
    Tak for dit svar. Jeg sidder lige nu og læser i din bog “Mæt og slank med LCHF”, hvor der står, at det er helt normalt at tabe sig 2-3 kg den første uge og så at stå i stå i 2-3 uger og at man derefter ofte taber sig 0,2-0,5 kilo om ugen. Jeg vil derfor gemme badevægten væk i 4 uger og så prøve igen.
    Jeg trives virkelig godt med den her kost. Det bedste er at vide, at jeg spiser sundt, at jeg ikke craver det usunde, huden er blød og tror, at jeg er mindre træt. Jeg er ikke helt så glad for, at jeg orker mindre til træningen, men der har jeg nu også læst, at jeg skal være tålmodig et stykke tid, så det prøver jeg ?.
    Lige et spørgsmål til: vil kroppen stille sig tilbage til kulhydratdrift af noget så lidt som et æble eller lidt græsk jogurt og tage dage til at omstille sig igen til fedtforbrænding af noget så uskyldigt? ?

    Svar
    • Ja det er helt rigtigt at væsketabet i starten nemt kan kamuflere fedttabet i starten, så det er fint lige at have i baghovedet :)

     I de første 3-6 uger gælder det at du skal spise så få kulhydrater som nærmest muligt for at optimere fedtforbrændingen. Jeg anbefaler 20-30 g om dagen (som man kan bruge mere eller mindre som man lyster, men fokus på grøntsager vil give den sundeste kost). Herefter kan man eksperimentere med at lægge lidt ekstra kulhydrater til, hvis man vil. Hvorvidt kroppen stiller tilbage til kulhydratforbrænding afhænger af om man har gjort arbejdet for at fedt-adapterer, mængden af kulhydrater man spiser og hvor insulinfølsom man er. Målet er ikke nødvendigvis at køre på fedtforbrænding hele tiden. Målet kan også være at være metabolisk fleksibel, dvs. være dygtig til at veksle mellem glukose og fedt/ketonstoffer. Men det kræver også at man tager de uger i starten med striks kulhydratrestriktion.

     Svar
 7. Hej Jane

  Jeg savner “Striks LCHF”-angivelser i “Spis dig mæt og glad” – har du (eller kan du lave) en oversigt over hvilke opskrifter i den, der er “Striks LCHF”?

  Mvh. Stine

  Svar
  • Nej, det har jeg desværre ikke. Jeg synes, at den der med at det er opskrifterne eller ingredienserne, der ‘er strikse’ er lidt dum. Striks LCHF handler om at spise få kulhydrater (20-30 g) samlet set over dagen. Men hvordan du forvalter det er mindre vigtigt.

   Hvis du har brug for en nem tommelfingerregel, plejer jeg at sige, at du kan sigte efter at spise måltider bestående af grøntsager, kød og fedt (og ikke bagværk og desserter) og så lander du helt automatisk temmelig lavt i kulhydrat :)

   Svar
 8. Hej
  Nu har jeg googlet nettet rundt. Er du klar over, hvormange sider der dukker op, når man skriver kost multiallergiker…. MANGE!!!! Meeeenn…. ingen er til mulitallergikere…. Der findes en bunke opskrift sider til mælkeallergikere, glutenallergikere, nøddeallergikere, men INGEN til multiallergikere…… Jeg er i udredning med min allergi og det er rent ud sagt et helvede…. Der findes jo ikke noget for folk med allergi overfor sådan cirka alt…… I dag fandt jeg ud af, at jeg er allergisk overfor mælk, på den hårde måde….. Jeg har en ide om, at du kan hjælpe mig????? Jeg har før været på LCHF og det hjalp rigtig godt på min endometriose, men jeg synes, det var enormt hårdt arbejde…. Da jeg hader at lave mad og jeg synes ikke, jeg kan forvente, at kæresten klarer alt, når det er mig, der lider….. Har du nogle gode forslag til hverdags mad? Tænker mest på morgenmad og frokost. Bare så jeg kan spise noget…… Jeg ved, jeg ikke kan tåle mel (al slags mel), mælk, mandler, tomat, peberfrugt, gulerødder, chili og løg.
  Har du evt. en bog, jeg kan bruge?????
  Mvh. Irene Halkjær

  Svar
  • Øj det var også mange ting at skulle tage forbehold for.

   Jeg tænker, at du kommer længst ved at holde det ultrasimpelt. Grøntsager (som du kan tåle), kød og fedt. Gentag tre gange om dagen.

   Fx:

   Morgen: æg eller kødrest fra aftensmaden + evt. lidt spinat stegt med på panden + ekstra fedt fx fiskeolie og en skefuld kokosolie i kaffen
   Frokost. Kød/fjerkræ/fisk + blandet salat + fedt i form venlige mængder olivenolie over
   Aften: Kød/fjerkræ/fisk + grønt du kan tåle, fx dampet broccoli, ovmnbagt blomkål etc. + fedt i form af smeltet smør (hvis det går), mayonnaisedip eller olivenolie

   Du behøver ikke deciderede opskrifter, når maden er så simpel. Rigtig god udredning.

   Læs evt. også DETTE INDLÆG, jeg lige har publiceret i dag:

   Svar
 9. Hej Jane
  Hvor mange måltider anbefaler du på Lchf hvis det er med vægttab for øje?

  Hvad er fordelingen pr. måltid?
  30g fedt, 600g kulhydrater, 125g protein?
  Mvh. Dennis

  Svar
  • Hvor mange måltider, man spiser betyder ikke så meget. Det vigtigste ift. vægttabet er at du er i kalorieunderskud. For mange LCHF’ere bliver det dog en naturlig konsekvens at de ikke spiser så tit. 3 måltider er normalt men det samme er to.

   Fordelingen pr. måltid afhænger jo af måltidsfrekvensen men på dagsbasis vil jeg anbefale max 20-30 g kulhydrat, ca. 1-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt og fedt for resten. Se evt. begynderguiden her: Begynderguide til keto /striks LCHF

   Svar
 10. Hej Jane
  Har købt “striks LCHF – en praktisk guide” og har levet efter madlanen siden d 1/1-18 :) er så glad for min beslutning har dog et enkelt spørgsmål:
  Da jeg nu kun spiser når jeg er sulten oplever jeg ind i mellem at jeg spiser morgenmad så sent at jeg først er sulten igen sent på eftermiddagen og så får jeg lidt stress over hvis jeg både skal “nå” at spise frokost og aftensmad.. skal jeg så bare springe frokosten over og spise en tidlig aftensmad og skal jeg i så fald skrue lidt op for fedtet eller mængden generelt?

  Svar
  • Ja, du har præcis fat i det rigtige! Det allervigtigste er nemlig at respektere den naturlige appetitregulering, og det passer fint at den er slået ind nu her. Så ja, spis når du er sulten og spis ikke, når du ikke er sulten. Hvis det betyder to måltider nogle dage eller hver dag, er det fint. Er der dage, hvor du føler dig mere sulten, spiser du et ekstra måltid etc. Du skal i hvert fald ikke klemme mad ned uden at være sulten – og da slet ikke hvis du gerne vil ned i vægt. Og spis den mængde fedt, du har brug for for at føle dig mæt. du skal ikke spise en bestemt mængde fedt. Spiser du mindre fedt, tager din krop bare fra egne lagre.

   Så det lyder på mig, som om det hele går lige efter planen!

   Rigtig god videre fornøjelse med det!

   Svar
 11. Hej Jane. Har du nogen som helst erfaring med pcos? Jeg vil nemlig rigtig gerne vide om LCHF er ok hvis man har det eller om der så skal justeres yderligere :)

  Svar
  • PCO(S) og LCHF går rigtig fint hånd i hånd, da insulinresistens er en del af PCO(S) og LCHF sigter efter at holde blodsukker stabilt og insulin lavt(normalt). Mange kvinder prøver og bliver hjulpet af KISS-kost, som du sikkert kender, men jeg hører fra mange, der oplever at LCHF er både mere effektivt og desuden nemmere.
   Her er fx en PCO(S)-solstrålehistorie: https://www.madbanditten.dk/pcos-vaegttab-gravid/

   Svar
   • Wow – sikke en dejlig historie!!! Tak for hurtig tilbagemelding :)
    Jeg har ikke før tænkt over kost i forhold til min pcos, men det har så også givet mig nogle udfordringer der muligvis kan skyldes, at jeg ikke har taget min ‘diagnose’ seriøs.
    Som du skriver virker LCHF mere enkel at gå til… Jeg har læst lidt om KISS også, men LCHF appellere bedst til mig.
    Jeg har taget udgangspunkt i bogen ‘Mæt og slank med LCHF’ og synes den er super god at læse og overskuelig at gå til… Jeg er dog lidt i tvivl om mængderne af fx grøntsager og fedt til frokost og aftensmad. Der står hvor meget kød jeg skal have i gram men ikke hvor meget af det andet. :)

    Mvh
    Sussi

    Svar
 12. Kære Jane
  Jeg har købt din ebog om striks LCHF.
  Jeg savner lidt en oversigt over hensigtsmæssige fødevaregrupper i hhv. overgangsfasen, og når man er nået til en mere stabil ketose. Fx mener jeg at have læst et sted(sikkert på din side), at nødder og bær bør begrænses, men i opskriftsamlingen er en opskrift på chiagrød med bær og nødder, er det fordi, man roligt kan spise nødder og bær i mindre mængder, eller er det bedre at lade være? Jeg spørger, fordi det ikke er noget problem for mig at holde en helt striks diæt, det er vigtigt for mig at komme i ketose, derfor vil jeg hellere undlade at spise noget, der kan være på grænsen, men nødder er jo godt for meget andet og nemt at have med, hvis man har behov for noget at spise på farten – har de for højt et indhold af kulhydrat, eller hvorfor skal man begrænse dem? Der er vist også en del forskel på, hvilke nødder, der bedst passer ind i en ketogen diæt? Er et drys kokos fx ok på morgenmaden?

  Hvilket leder mig videre til et andet spørgsmål – grøntsager. Har du mon en oversigt over, hvilke grøntsager der er bedst at spise i overgangsfasen, og hvilke man udmærket kan udvide med, når man er mere stabil? Jeg vil nemlig gerne have så meget grønt i min kost som muligt uden at spolere ketosen.

  Ved du, hvad det betyder for blodsukkerpåvirkningen/muligheden for at komme i ketose, hvis man får nogle grøntsager som juice? Vil det evt. hjælpe, hvis man tilsætter olie. Ift blodsukkerpåvirkningen er svaret vel logisk ja – men kommer der så meget kulhydrat ud i kroppen, at den vil begynde at køre på det i stedet og dermed komme ud af ketosen til trods for fedtet?

  Har du mon en guideline ift anbefalet maksimalt kulhydratindhold i forskellige fødevaregrupper? Jeg ved godt, det er lidt triggy, men ikke desto mindre ville det være en stor hjælp med en tommelfingerregel, når man fx kigger på et mælkeprodukt eller grønt eller kød, hvad man så som udgangspunkt kan gå efter.

  Til sidst – æg. Jeg synes hurtigt, jeg får spist en hulens masse – det bliver let til 4 på en dag.Er det hensigtsmæssigt?Det løber op, blandt andet fordi jeg er begyndt at drikke den forbavsende lækre æg-latte et par gange om dagen, og så bare fordi det er nemt og jeg faktisk har været virkeligt sulten til tider(i morges gik jeg pludselig så sukkerkold, at jeg var ved at kaste op og bare lå på gulvet og svedte… Det har jeg ellers normalt aldrig problemer med

  Til allersidst – du skriver at ketosticks er upræcise men dog kan bruges til at vise, om man er i ketose. Vil det sige, at de er pålidelige til at måle det? Så er blodmålingsapparatet nemlig i overkanten for mig.,

  Det blev en ordentlig smøre… På forhånd tusind tak for din hjælp.

  Venlig hilsen Gro

  Svar
  • Hej Gro

   Ja, det er mange spørgsmål :)

   Helt overordnet vil jeg sige, at hvis du navigerer efter ovenjordsgrøntsager, kød og fedt og lader det udgøre størstedelen af din kost, så er du godt på vej. Lægger du hertil lidt fede mejeriprodukter og evt. en sjælden portion nødder eller bær, vil du stødt lande på fx max 30 g kulhydrat.
   En tommelfingerregel du kan bruge når du handler er at købe mad med max 5 g kulhydrat pr. 100 g. Det er ikke sådan bøjet i neon, men det kan bruges som sådan et hurtigt pejlemærke.

   Ved grøntsager sigter du altså efter ovenjordsgrøntsagerne og fx salat og kål er meget kulhydratfattigt. Blender eller juicer du bliver kulhydraterne mere tilgængelige og det vil jeg ikke anbefale.

   Det, jeg vil anbefale dig, er at købe en måneds abonnement på fx madlog.dk og lege lidt med det. Det vil give dig en fornemmelse af hvor kulhydraterne gemmer sig og hvordan du får mest ud af de 20-30 g. En anden løsning er at følge opskrifterne og kostplanen, der medfølger i striks guiden. Den er dog lavet til vægttab, og jeg ved ikke om dit sigte er vægttab.

   Det er ikke sådan, at visse madvarer er “strikse” eller “tilladte”. Det er det samlede kulhydratindtag over dagen, der tæller. Hvad du fylder i det, er (næsten) ligegyldigt. Jeg foreslår at bruge de meget få kulhydrater om dagen på grøntsager af hensyn til ekstra vitaminer og mineraler.

   Æg er helt fint!

   Og ja, urinsticks er højst upålidelige, da de måler overskudsketonstoffer og ikke ketonstoffer, der anvendes til energi. De kan derfor kun give en indikation på om du er i ketose og kun i starten. Efter noget tid vil de stoppe med at give udslag, fordi kroppen ikke længere producerer dem i overskud. Her kan kun blodmåleren hjælpe.

   Rigtig god fornøjelse :)

   PS: du havde postet din besked tre steder. Jeg har slettet de to andre, så de ikke står flere gange :)

   Svar
 13. Jeg er på striks lige nu købt i din online udgave,Hvor mange kalorier får jeg ved at drikke et krus kaffe med 2 spsk fløde,jeg spiser ikke morgenmad så jeg må vel sparer lidt på kalorierne her eller ??

  Svar
  • Du kan sagtens springe morgenmaden over og i stedet drikke kaffe med fløde. Det ser jeg ingen problemer i. Du kan altid udregne kalorier etc. via online databaser som fx madlog.dk

   Svar