Stress spisning – 5 gode råd til at minimere spisetrang i stressede perioder


Stress spisning er en ægte problematik og den sidste tids hændelser har gjort det endnu mere ægte for mange af os. At føle sig væltet fuldstændigt omkuld og se de sunde vaner ryge fløjten, imens man bare kører mad og søde sager ind, som var der ingen dag i morgen, er en oplevelse, mange deler i øjeblikket. I dag vil jeg gerne dele fem gode råd til at minimere stress-spisning i svære perioder.

Stress spisning – når mad bruges til at dæmpe følelser

Sukker og kulhydrater er så dejligt angstdæmpende og derfor er trangen til dem så stor, når vi befinder os i perioder med meget stress. Desværre er virkningen bare så pokkers kortvarig. Tilbage står man med endnu mere ængstelse og uro, der raser rundt i kroppen og en stærk trang til at dulme den yderligere med endnu mere sukker. Det er en ond cirkel, som det virkelig kan kræve en indsats at bryde.

Jeg mærker det i den grad også. Fx har jeg bagt kage 3 gange i den sidste 1,5 uge.

Og det usædvanlige her er: Jeg bager aldrig. Som i vitterligt så utroligt sjældent. Kage interesserer mig normalt ikke synderligt og i den sidste tid har jeg spist kage næsten hver dag.

Jeg tog det som et tegn på stress. Stress, uro, bekymring, ængstelse. Kald det, hvad du du vil. Men man skal vel nærmest være lavet af sten for ikke at blive påvirket af den måde, verden har ændret sig på bare få dage.

Så her får du det fra mig:

Mand, hvor er det svært at holde fast i de sunde vaner, når reptilhjernen tager over og råber OVERLEV, OVERLEV, OVERLEV!!

Okay, så fik jeg det ud.

I dag skal vi se på, hvad man faktisk kan gøre for at holde nogenlunde styr på spisningen i perioder med stress, uro og ængstelse.

Nedsæt forventningerne til dig selv

Men først er det vigtigt lige at sige, at jeg godt ved, at mange kører på nedsat kapacitet. Og vi er ikke selv herre over, at vi føler os bange. Meningen her er derfor ikke at overbelaste et allerede overbelastet system med strenge kostregler og hårde træningsprogrammer. I stedet er målet, at vi skal fjerne os fra handlingslammelsen og bevæge os over et sted, hvor vi føler, at vi aktivt gør noget godt.

Og det behøver ikke være store ting. Faktisk er noget af det første, jeg vil anbefale dig at sænke forventningerne til dig selv.

Keto er lidt en blandet landhandel her, synes jeg. Kører det bare for dig med Keto, er det glimrende.

Keto kan give en dyb følelse af ro i kroppen, som kan være dejlig at have med på holdet lige nu. Men rigtig mange oplever, at det er ekstra svært eller urealistisk i øjeblikket og derfor skal vi se på, hvad du kan gøre – uanset hvad du spiser.

Stress spisning - 5 gode råd til at få styr på spisestrangen i perioder med stress

Styr på spisningen i stressede perioder

Afstressende aktiviteter

Fordi den øgede spisetrang kommer af, at kroppen befinder sig i en storm af stress, er de vigtigste ting, vi kan gøre, ting, der nedsætter stress. Derfor handler første punkt om det. Og der er masser af tiltag at vælge imellem.

At tilbringe tid udendørs er eminent til stressreducering. Gå en tur (med god afstand til andre), gå i haven, hvis du er så heldig at have sådan en. Sæt dig ud på din altan, hvis du har den mulighed. Kom ud, fornem foråret og mærk hvordan solen varmer på din hud.

Hold bevidste pauser fra nyheder og sociale medier. Du behøver ikke have News kørende dagen lang eller sidde og scrolle igennem de samme dårlige nyheder. Tjek nyheder 1-3 gange om dagen eller hvad du nu synes er rimeligt.

Har du små børn hjemme og jonglerer du lige nu hjemmearbejde med børnepasning, vil jeg bare sige: All power to you! Jeg ved ærligt ikke, hvordan jeg ville have overlevet en hjemmekarantæne, da mine twins var små. Vid, at du har min dybeste respekt og sympati, og at du (sammen med sundhedspersonale og andet beredskab) er en af de ægte helte her.

Har du ikke små børn hjemme, kan du benytte lejligheden til at hvile lidt ekstra. Tag det hvil på sofaen om eftermiddagen, du altid har drømt om at kunne. Batterierne er lidt flade efter vinteren. Lad dem op.

Vejrtrækningsøvelser, om det 3 eller 10 dybe, giver øjeblikkelig ro til nervesystemet og kan hjælpe dig til at købe tid, inden de dårlige beslutninger får overtaget.

Disse ting er nemmere sagt end gjort. Det ved jeg. Men pluk dem, der tiltaler dig og hav fokus på alle de ting, små som store, som du kan gøre for at nedsætte stress og dermed stress spisning.

‘Jeg er i sikkerhed og der er nok’

Selvom situationen er ny og foruroligende kan det betale sig at minde om at vi er i sikkerhed.

Og der er nok. Der er nok mad og der er rent drikkevand. Vi løber ikke tør. Vi kommer ikke til at sulte og vores familier kommer ikke til at sulte.

Det er en speciel oplevelse at mærke de primitive kræfter i os, som pludselig sætter overlevelse som førsteprioritet. Pludselig forvandler man sig til en vred løvemor, der vil gøre hvad som helst for at sikre sin egen og sit afkoms overlevelse.

Find et mantra, du kan bruge, som kan berolige dig, når urinstinkterne begynder at overdøve fornuften. Mit er ‘jeg er i sikkerhed og der er nok’.

Maden – afgræns dine måltider

Går du nu pludselig hjemme og har adgang til køleskabet 24 timer i døgnet, kan et fint første skridt være at lave retningslinjer for, hvornår køkkenet er åbent og lukket.

Beslut dig for, hvor mange måltider det passer dig at spise om dagen og sæt faste spisetider for de måltider. Fremover skal du spise, når du spiser og ikke spise, når du ikke spiser.

Ved spisetiderne laver du et rigtigt måltid mad af den slags, der kan spises fra tallerken med kniv og gaffel og så sætter du dig ned og spiser ved dit spisebord. Det må gerne være lidt formelt.

Nogle kan have gavn af at have en kalender eller notesblok, hvor man simpelthen krydser af for hvert måltid. Tjek, det var morgenmad. Tjek, det var frokost. Det at markere opgaven som fuldført, som du ville gøre med en overstået arbejdsopgave, er med til at signalere, at du er færdig med at spise nu.

Det kan føles lidt fjollet, men målet her er at undgå, at du spiser dagen lang og samtidig sikre, at du spiser dig mæt i sund og næringsrig mad, hvilket i sig selv vil mindske trangen til søde sager og kalorierig stress spisning.

At holde fast i måltiderne på denne måde er også et fint redskab til at skabe noget rutine i en hverdag, hvor en stor del af de faste elementer er taget væk.

Dæmp ængstelsen ved at tygge

At tygge kan i sig selv nedsætte ængstelse og måske er det det, vi ser, når folk bider negle eller tygger i spidsen af blyanten eller kuglepennen. At tygge giver ro.

Et enkelt studie har vist, at tyggegummi kan hjælpe til at dæmpe ængstelse. En stor skål udskårede grøntsager kan også være en vej til meget tygning med få kalorier.

Jeg er helt med på, at det ikke lige er grøntsager, din krop skriger på, men lav evt. en aftale med dig selv om, at du skal spise skålen med grøntsager først. Har du stadig lyst til hvad-det-nu-end-er, kan du spise det bagefter.

Herved køber du dig både tid og rationale og du ender måske med at dæmpe din ængstelse så meget med alt det tyggeri, at det andet behov er nemmere at give slip på.

Dyrk fællesskabet

Mennesket er som art et flokdyr og vi føler os truede, når vi står alene. Ensomhed er et ægte problem, når vi pludselig skal holde os fra hinanden. Find ud af måder, hvor du stadig kan deltage i fællesskab eller føle fællesskab trods afstanden.

Det kan være virtuelle fællesskaber, men det kan også være ved at bakke op om fælleskabstiltag, som når radiostationer spiller den samme sang på samme tid som en hyldest til sundhedspersonale eller når der inviteres til fællessang fra altanerne.

Masser af motionscentre og trænere tilbyder fælles online træning og det er sjovt og finurligt og lidt hyggeligt at vide, at man er mange, som laver den samme øvelse samtidig.

Glem heller ikke at ringe til mennesker, du holder af. Spis frokost sammen på Facetime. Gå en tur med hinanden i ørerne. Vi har alle muligheder for at være sammen og samtidig holde afstand.

Stress og stress spisning

Som du kan se er stress og stress spisning to sider af samme mønt og ved at adressere den ene, rammer du også den anden.

Husk også at alting har en ende og denne situation, som vi befinder os i lige nu varer ikke forevigt. Der kommer en dag, hvor normalen er vendt tilbage og hvor vi igen kan ånde frit – bogstaveligt talt.

Teksten her havde jeg i mit nyhedsbrev i går men pga. den overvældende respons har jeg valgt at reposte her på bloggen. Og da jeg samtidig kan forstå at teksten kopieres rundt omkring uden henvisning til mig, er det vigtigt for mig lige at nævne, så det ikke ser ud som om det er mig, der er kopisten.

Vil du ikke gå glip af originale indlæg som disse, så tilmeld dig nyhedsbrevet (og få samtidig min guide til at blive sukkerfri). Det gør du ved at klikke her: Tilmeld nyhedsbrev

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “Stress spisning – 5 gode råd til at minimere spisetrang i stressede perioder”

 1. Kære Jane
  1000 1000 tak. Jeg kan godt mærke alt det du skriver. Jeg har åbenbart været så presset at jeg har fløjtet hen over alle de guldkorn du har strøet med.
  Jeg har kastet mig over alverdens sukker og kulhydratsfyldte ting. Mærket “lykken” det har givet mig her og nu og kæmpet med trangen der er opstået efterfølgende. Har hver dag serveret din lækre mad, men har fyldt alverdens dårligt for min krop på i løbet af dagen.
  Nu har jeg læst hvad du skriver og du har ret i det hele. Denne tur vi alle er på er hård. Jeg er en af dem som har knoklet afsted på job hver dag, kommet hjem og været skolelærer og holdt gang i alle hjulene med alt det huslige, så jeg har virkelig manglet timer i døgnet til at passe på mig selv også.
  Men nu er jeg forhåbentlig vågnet lidt. Jeg har brug for lige at se på mig i 2 sekunder for at kunne agere i alle de ting jeg skal klare hver dag for andre. Jeg starter med min mad for den har jeg mærket før gjorde en kæmpe forskel. Både ved at give mig energi, motivation og meget bedre søvn.
  Tak for dig, din evne til at formidle dem ud til os og tak for skøn, velsmagende og overskuelig mad.
  Husk også at passe på dig:-)
  Nu går jeg igang igen.

  Kh Stinne

  Svar
  • Hej Merete

   Keto uden kød er lidt svært synes jeg. Det hjælper at der er fisk men det bliver til virkelig meget fisk, æg og ost.

   At droppe Keto og fokusere på Low Carb tror jeg giver et mere tilfredsstilende og langtidsholdbart resultat. Det er også mit oplæg i min e-bog Low Carb Vegetar: https://www.madbanditten.dk/low-carb-vegetar/

   Svar
 2. Hej Jane
  Fik lige læst under din “ Keto og vægttab” – jeg taler om relativt få kilo…men alligevel. Fik svar på det meste.
  Går bare og tænker – orker ikke kcal tælling ( mener du ikke det kan ske uden? – altså vægtnedgang)…..har styr på hvor kulhydraterne gemmer sig. Hvis jeg vil spise lidt brød bliver det fiberbrød fra funktionel mat, men kan sagtens undvære. Synes ikke rigtig der sket noget her den første uge…..

  Svar
  • Ja vægtnedgang kan sagtens ske uden at tælle. Er man i kalorieunderskud, taber man sig. Står vægten stille i fx fire uger, er det rimeligt at antage at man er i energibalance.

   Har man få kilo at tabe, går det ikke at man sammenligner sig med hastigheden på vægttabet hos dem, der har mange kilo at tabe. At sætte forventningerne ned til fx 1 kg i måneden kan være en fin strategi og det vil ofte kunne gøres uden de store afsavn.

   Svar